نقش جدی «میدان» در پیوستن ایران به «سازمان شانگهای»
🔺حاج قاسم چگونه برای دیپلماسی ایرانی قدرت آورد؟
پذیرش ایران به عنوان عضو دائم سازمان همکاری شانگهای را میتوان از ابعاد گوناگون مورد بررسی قرار داد. اما آنچه کمتر مورد توچه قرار گرفته است نقش امنیتساز ایران در منطقه، مبارزه با تروریسم و مجاهدتهای حاج قاسم و مدافعان حرم است. رجانیوز در این گزارش به ارتباط موضوع میدان و دیپلماسی در مساله پیمان شانگهای پرداخته است.
🔸سازمان همکاری شانگهای سازمانی منطقهای است که در سال ۲۰۰۱ توسط رهبران روسیه، چین، تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان و قرقیزستان تشکیل شد. این سازمان در ابتدا با اهداف امنیتی تشکیل شد. سه مساله محوری برای این سازمان مبارزه با تروریسم، افراطگرایی و جداییطلبی بوده است. مسالهای مهم که کشورهای عضو این سازمان هر کدام به نوعی با آن درگیر هستند. به عنوان نمونه روسیه در مساله چچن و چین در منطقه سینکیانگ همواره نگران فعال شدن جریانهای تکفیری و جنبشهای تجزیه طلبانه در کشور خود هستند.
🔸بنابراین کشورهای عضو این سازمان و به خصوص دو کشور اصلی آن یعنی روسیه و چین با حساسیت بالایی نسبت به این مساله رفتار میکنند. با توجه به اتهامات فراوان سیاسی و رسانهای به جمهوری اسلامی ایران توسط کشورهایی که پروژه ایران هراسی را در قبال ایران طراحی میکنند همواره این مساله به عنوان مانعی برای پذیرش کشورمان در سازمانی با اهداف ضدتروریسم و امنیتی وجود داشته است.
🔸این نگاه ابهامآلود نسبت به کشورمان اما پس از شکلگیری گروه تروریستی داعش در منطقه و حضور فعالانه نظامی و سیاسی ایران در مقابل آن توانست تغییر پیدا کند. کشورهای عضو شانگهای به وضوح این مساله را شاهد بودند که جمهوری اسلامی ایران برخلاف نگرانیها و تبلیغات فراوان و حتی در شرایط تحریم، بازیگری فعال و قابل اعتماد در منطقه بوده و تمام قد در کنار دولتهای عراق و سوریه برای مبارزه با گروه تروریستی داعش مجاهدت کرده است. حتی در مسیر مبارزه با تروریسم مورد حمایت غرب و کشورهای متحجر منطقه، ایران از همراهی کشورهای قدرتمند جهانی در ابعاد حمایت و همکاری نظامی (مثل روسیه) و حمایت سیاسی در مجامع مهم بین المللی به خصوص شورای امنیت سازمان ملل (مثل چین) استقبال کرده است.
🔸با همین پشتوانه است که آیتالله رئیسی رئیس جمهور کشورمان نیز در اجلاس شانگهای به این مهم اشاره میکند و بار دیگر اقدامات امنیتساز جمهوری اسلامی ایران را یادآور میشود: «جمهوری اسلامی ایران با سابقه بیش از ۴۰ سال تقابل و مبارزه بیامان با تروریسم و افراطگرایی، خدمات شایستهای برای تحقق صلح و عدالت در منطقه غرب آسیا انجام داده است. ما هم پیمان عراق و سوریه در تقابل با داعش و سایر جریانهای تروریستی بودهایم. شراکت راهبردی ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم و افراطگرایی در سوریه، تجربهای ارزشمند و الگویی موفق برای همکاری با سایر شرکای منطقهای و فرامنطقهای در آینده است.»
🔸اگر ذهنیت اعضای شانگهای به نسبت ایران برساخته جنگ سیاسی و رسانهای دشمنان بوده پس از موفقیتهای ایران در میدان عمل به باوری عینی در صحت هماهنگی سیاستهای اعلامی و اعمالی تبدیل شده است. به بیان بهتر حضور مجاهدانه حاج قاسم سلیمانی و نیروهای مدافع حرم در منطقه به بازویی پرقدرت در حوزه دیپلماسی تبدیل شد و راه را برای همکاریهای منطقهای با کشورهای همسو فراهم کرد.
🔸لازم به ذکر است که مساله پذیرش ایران در سازمان شانگهای ابعاد مختلف دیگری نیز دارد که روی کار آمدن دولت سیزدهم و عبور ایران از نگرش غربگرایانه، تاکید بر همکاری با کشورهای جهان به خصوص همسایگان و دولتهای آسیایی، تحولات جهانی از جمله رویکرد ایالات متحده نسبت به منطقه و دیگر عوامل در این مساله تاثیر گذار بوده است.