✡ فرانسیس بیکن و انجمن سلطنتی (٢)
1⃣ در این دوران،
#فرانسیس_بیکن زندگی پر تجمّل و مسرفانهای را پیش گرفت و در همین زمان بود (١۶٢٠) که رسالهٔ معروف
#ارغنون_نو را منتشر کرد و نظرات خود را دربارهٔ سلطهٔ انسان بر طبیعت، که پس از هبوط آدم از دست رفته بود، به میان کشید.
2⃣ در سال ١۶١٨ روابط بیکن با
#جرج_ولیرز به تیرگی گرایید. علت این امر، تمایل برادر کوچک ولیرز به ازدواج با دختر سِر ادوارد کاک، دشمن دیرین بیکن، بود. بیکن کوشید مانع این وصلت شود و لذا مخالفین وی نیز دسیسه را آغاز کردند. در سال ١۶٢١ دو اتهام «فساد مالی» و «دریافت رشوه» علیه بیکن مطرح شد. بیکن ابتدا تمارض کرد و سپس دریافت هدایا را پذیرفت. به پرداخت ۴٠هزار پوند جریمه، زندان و انفصال از مشاغل دولتی و قضایی و اخراج از پارلمان محکوم شد. کمی بعد از زندان آزاد شد و پرداخت جریمه نیز به حالت تعلیق درآمد. معهذا دیگر مورد عنایت جرج ولیرز نبود.
3⃣ بیکن بار دیگر به نگارش روی آورد تا شاید از این طریق لطف از دست رفتهٔ پادشاه و ولیرز را جلب کند؛ به نگارش رسالههایی درباره تاریخ انگلستان و زندگی شاهان سلسله تودور، ربا و چشماندازهای جنگ با اسپانیا، مسائل علوم طبیعی و غیره پرداخت. هر چند او موفق شد در بارعام سال ١۶٢٣ دست پادشاه را ببوسد ولی هیچگاه موقعیت پیشین را به دست نیاورد. فرانسیسن بیکن در ٩ آوریل ١۶٢۶ درگذشت.
4⃣ مورّخین، لرد بیکن را در زندگیِ سیاسی
#فرومایه و
#چاپلوس،
#بیرحم و
#غیرقابل_اعتماد توصیف کردهاند. فرانسیس بیکن از سهامداران
#کمپانی_نیوفاوندلند بود و از نظریهپردازان توسعهطلبی ماوراء بحار. او رسالهای نوشت بهنام «دربارهٔ پلانتها» که در آن از سرمایهگذاری درازمدت در
#مستعمرات دفاع میکرد.
5⃣ بیکن در آثار متأخر قلمی خود، پس از شکست در عرصهٔ سیاست، مروّج نوستالژی عصر الیزابت بود و نوعی حکومت آرمانی را توصیف میکرد که در آن
#پادشاه به راهنمایی بزرگان و مشاوران خردمندش گوش فرادهد. معهذا، او به استقلال و اقتدار کامل پادشاه باور داشت و این با آن نوع نظام حکومتی که با نام «سلطنت مشروطه» شناخته میشود تفاوت فراوان دارد. در سلطنت مشروطه مجلس محدودکنندهٔ قدرت پادشاه است ولی در نظام آرمانی بیکن با پادشاهی فهیم و خیرخواه سر و کار داریم که داوطلبانه اندرزهای خردمندان را به کار میبندد.
✍ استاد عبدالله شهبازی
✅ اندیشکده مطالعات یهود