#حق_روزه
✅
تأثیر روزه در #نورانیت فکر و قلب
👌امام سجاد –علیه السلام- میفرماید:
بدان حق روزه چیست که حقش را در مرحلهی اوّل ادا کنی.
🔸ادا کردن اوّلین مرتبهی حق این زمینه را ایجاد میکند که انسان، حقوق بالاتر را هم کم کم ادا کند.
🔸اگر انسان علاوه بر مراعات امور لازم به امور اخلاقی روزه هم عنایت داشته باشد، کم کم به باطن او سرایت میکند و فکر او را نیز روزهدار میکند و در نتیجه، انسان دارای مراتبی از روزه میشود، همانگونه که در روایات هم آمده است. امام علی –علیه السلام- میفرماید:
«صِيَامُ الْقَلْبِ عَنِ الْفِكْرِ فِي الْآثَامِ.»
روزهی قلب این است که انسان فکر گناه هم نکند.
🔸گاهی بین مفهوم «فکر گناه» و «خطورات گناه» خلط میشود در حالی که این دو مقوله متفاوت است. انسان از خطر گناه مصون نیست و بلکه برای امتحان انسان، همواره این
#خطورات میآید که انسان در این حالت نباید آن را دنبال کند تا به فکر تبدیل شود و سپس به مقدمهچینی و نتیجهگیری و عمل برسد. البته فکر گناه، گناه نیست، لکن باعث کدورتی برای
#قلب میشود و هر گناهی فکر مناسب با خود را در پی دارد. به عنوان مثال کسی که بخواهد دزدی کند، مقدمات را به گونهای میچیند و کسی که میخواهد دیگری را فریب دهد. مقدمات را مناسب با این کار طراحی میکند!
👌در روایتی آمده است:
«صَوْمُ الْقَلْبِ خَيْرٌ مِنْ صِيَامِ اللِّسَانِ وَ صَوْمُ اللِّسَانِ خَيْرٌ مِنْ صِيَامِ الْبَطْنِ.»
♦️روزهی قلب بهتر از روزهی زبان و روزهی زبان بهتر از روزهی شکم است.
بنابراین روایت، درجه و مراتب روزه فرق میکند. ابتداییترین درجهی روزه از آنِ کسی است که فقط شکمش گرسنه باشد چنانکه فرمودهاند:عدّهای از روزه جز گرسنگی بهره ندارند.
چنین روزهای، تأثیر اوّلیهای گذارده و اگر شرایط صحت را داشته باشد، انسان عقاب نمیشود، امّا اگر انسان از انجام محرّمات دیگر مواظبت نکند، معلوم نیست در وجود او تأثیر تقوایی نیز داشته باشد.
🔸روزهی زبان، مرتبهی دوم صیام است که از روزهی شکم بالاتر است. اگر کسی عذر دارد و نمیتواند روزه بگیرد، باید زبان و قلب را حفظ کند.
👌امام علی –علیه السلام- میفرماید:
«صَوْمُ النَّفْسِ إِمْسَاكُ الْحَوَاسِ الْخَمْسِ عَنْ سَائِرِ الْمَآثِمِ وَ خُلُوُّ الْقَلْبِ عَنْ جَمِيعِ أَسْبَابِ الشَّرِّ.»
روزهی نفس خودداری حواس پنجگانه از دیگر گناهان و خالی بودن قلب از تمامی اسباب بشر است.
🔸نفس انسان هنگامی روزهدار میشود که حواس پنجگانهاش را –که گناهان گوناگونی بر آن مترتب میشود- حفظ کند.
#روزه، در حقیقت خودداری نفس است و خدای متعال از مهمانانش با چنین روزهای پذیرایی میکند؛ چون تا انسان از آلودگیها منزه نشود، به ساحت قرب آن منزه از همهی آلودگیها، راه نخواهد داشت.
📚برگرفته از کتاب انسان و گستره حقوق بندگی
🔰بیانات استاد تحریری
🇮🇷یاران امام زمان (عج)🇮🇷
https://eitaa.com/yaranemamzaman313