💢 معرفی کتاب جدید رابرت گیتس-وزیر دفاع اسبق آمریکا
📚 اعمال قدرت
🎙 گفتگوی جان هامری رییس مرکز تحقیقات استراتژیک بین المللی، با رابرت گیتس در خصوص کتاب جدیدش:
3️⃣ بخش سوم (پایانی)
▫️سوال: اکثر آمریکاییها علاقمند به مشارکت جهانی آمریکا نیستند. اگر ترامپ مجددا انتخاب شود جهان تا ۲۰۲۴ چگونه است؟
🔹گیتس: روند خروج آمریکا از رهبری جهانی از زمان اوباما شروع شد. اگر این روند ادامه یابد همه مشکلات جهانی بدتر خواهند شد. برای حل مسایل جهانی اعم از کوید ۱۹، تغییر آب و هوا و.. هیچ جایگزینی برای آمریکا نیست. روابط تجاری بیشتر دوجانبه و منطقهای میشود و این به نفع ما نیست. خروج ما از تیپیپی سبب شد دیگران ادامه دهند و ما کنار گذاشته شدیم. فکر میکنم که اتفاقات دیگری که در حال رخ دادن است موجب افزایش بیاعتباری آمریکا به عنوان یک مدل حکومتداری میشود. این روند با بحران مالی ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ شروع شد. در آن زمان مدل سرمایهداری اقتصادی آمریکا زیر سوال رفت. عدم توانایی برای حل مسائل داخلی نیز مدل آمریکا را بیاعتبار ساخته است. آنچه در هفتههای اخیر در خصوص مسائل نژادی رخ داد این روند را تشدید میکند. چین میگوید که اگر میخواهید مدلی کارامد داشته باشید به ما نگاه کنید. مدل اقتدارگرایی چین برای بسیاری جذابیت دارد. کل مشروعیت رژیم چین بر نشان دادن کارامدی است. بدون نوعی تغییر کاهش نفوذ آمریکا در جهان ادامه مییابد.
▫️سوال: نظر شما در خصوص نقش ارتش در مسائل داخلی چیست؟ چه زمانی باید ارتش مورد استفاده قرار گیرد؟
🔹گیتس: در این خصوص مقامات نظامی سکوت خود را شکستند و این امر دو دلیل مهم داشت: یکی تمایل رییس جمهور به استفاده از ارتش در واشنگتن بود. مردم تفاوتی میان ارتش و گارد ملی قایل نیستند. اما ارتش برای مقابله با دشمن است اما گارد برای مسائل داخلی نیز استفاده میشود. گارد ملی نیز میتواند بجنگند اما برای مدیریت مسائل محلی نیز آموزش دیدهاند. لذا این دو نیرو متفاوتاند. اگر مشکلی باشد گارد ملی باید استفاده شود و نه ارتش. در گذشته در زمان بوش و در زمان آیزنهاور از گارد ملی در مواردی استفاده شده است. علت دیگر موضعگیری نظامیان این بود که وجهه غیر سیاسی ارتش را به زیر سوال میبرد. فرقی نمیکند که چه حزبی بر سر کار باشد.
▫️سوال: گفتگوهای آمریکا و روسیه در خصوص گفتگوهای کنترل سلاح و عدم پیوستن چین به آن.
🔹گیتس: من معتقد بودم که این توافقات به نفع آمریکا است. کنترل تسلیحات به ما امکان دسترسی به اطلاعاتی در خصوص تسلیحات شوروی داد که بدون آن نداشتیم. کارکرد دیگر کنترل تسلیحات ایجاد پیشبینیپذیری است. به دلیل سقفی که ایجاد میکند و سیستمهای نظارت و بازرسی که در این رژیمها وجود دارد قدرت پیش بینی افزایش مییابد. چین علاقهای به شرکت در این توافقات ندارد. در حال حاضر آنها میتوانند تسلیحات هستهای بیشتری بسازند. فرصتهایی برای گفتگو و توافق با چین در خصوص کنترل تسلیحات وجود دارد اما نه تسلیحات استراتژیک.
▫️سوال: با توجه به اینکه شما در دولتهای مختلف کار کردهاید، کدام یک از دولتها عملکرد بهتری داشتند؟
🔹گیتس: فکر میکنم دولتهایی که کمترین دعوای داخلی داشتند نهایتا عملکرد بهتری نیز داشتند مثل دولت اول بوش. دولت ریگان بیش از دولت بوش دعواهای داخلی داشت. ریگان از گورباچف حمایت کرد چون گورباچف در مسیر از بین بردن شوروی خوب عمل میکرد و این برای آمریکا خوب بود.
▫️هامری: چه چیزی باید هدایت کننده سیاست خارجی آمریکا باشد؟
🔹گیتس: ویلسون و کوینسی آدامز باید با هم باشند. دموکراسی و جایگاه ما در جهان هر دو مهم است. جهان کامل نیست. آنچه آدامز میگوید این است که به دنبال هیولا و نابودی آن در جهان نباشید. وی معتقد نیست که آمریکا باید نیروی نظامی برای دموکراسی سازی بفرستد. گسترش دموکراسی و اصلاحات باید در قلب سیاست خارجی ما باشد اما نباید به دنبال تحمیل آن از طریق نظامی باشیم.
اندیشهجویان استاد حسن عباسی
📡
@Hasanabbasi_students