🔹 موارد جواز #دروغ
🔺 دروغ در اسلام بلکه تمامى ادیان الهى حرام است، ولى در مواردى که مصلحت دروغ گفتن بیشتر از مفسده آن باشد، دروغ حرام نیست، بلکه در برخى موارد واجب است. در این گونه موارد، دروغ، مصلحت آمیز نام گرفته است؛ از جمله موارد آن:
💥 اصلاح بين مردم؛
🔺امام صادق(ع) فرمود: «انّ اللَّه أحبّ الکذب فى الإصلاح… و أبغض الکذب فى غير الاصلاح؛ خداوند دروغ گفتن را در مورد اصلاح بين مردم دوست دارد».(ميزان الحکمة، عنوان ۳۴۶۶، حديث ۱۷۴۷۴.)
🆔 @sadeghoun
🔹 موارد جواز #دروغ
🔺 دروغ در اسلام بلکه تمامى ادیان الهى حرام است، ولى در مواردى که مصلحت دروغ گفتن بیشتر از مفسده آن باشد، دروغ حرام نیست، بلکه در برخى موارد واجب است.
💥 دفع شر ظالمان؛
🔺امام صادق(ع) فرمود: «الکذب مذموم الاّ فى امرين: دفع شر الظلمه و اصلاح ذات البين؛کذب بد است مگر در دو مورد: با دروغ شر ظالمى را از خود يا از ديگران دفع کند، يا با دروغ بين دو نفر اصلاح ايجاد کند».(میزان الحکمه، حديث ۱۷۴۷۶)
🆔 @sadeghoun
🔹 عوامل #دروغگویی
♦️ نیازهای ارضاء نشده
🔺عدّهای از روانشناسان معتقدند که دروغ نشان دهنده نیازها و تمایلات ارضاء نشده افراد است. به هر میزان نیازهای ارضاء نشده در افراد بیشتر باشد، احساس کمبود در آنان بیشتر است و چون ارضای آن نیازها به صورت طبیعی و واقعی نتوانسته است برای آنها محقق، سعی میکنند به صورت تخیلی و گفتن مطالب دروغ خود را قانع سازند.
🔺 این امر در خصوص افرادی که در زندگیشان کمتر مورد توجّه و محبّت والدین قرار گرفتهاند، بیشتر صادق است. حتی دروغگویی در دوران بزرگسالی امکان دارد به خاطر کمبود محبّت در دوران کودکی باشد.
🆔 @sadeghoun
🔺 حضرت امام خمینی (قدس سره) با #صداقتی که داشتند، سیاستی به کار میبردند که تمام معادلات سیاسی بیگانگان را برهم میریخت. برای دشمنان باور کردنی نبود که ایشان منظور و هدفشان همان است که با سادگی و صراحت بر زبان میآورند. از نظر آنان سیاستمدار کسی است که چیزی ادعا کند و چیز دیگری مورد نظرش باشد و همین پیش فرض، آنها را در مقابل سیاست امام، مستأصل و گمراه میکرد.
🔺 سیاستی که حضرت امام (قدس سره) به جهان آموختند، سیاستی برخاسته از صداقت بود. این نوع از سیاست، بسیار بُرنده تر و کارآمدتر از سیاستی است که بر دروغ و فریب بنا شده باشد. با آشکار شدن اولین دروغ یک مسئول، تمام سخنانی که گفته است و حتی در آینده خواهد گفت، در فضای سلب اعتماد اذهان، بی رنگ میشود. اما وقتی صداقت امام را میدیدیم، با دلگرمی بر این صداقت و با خیالی آسوده، بر راستی و درستی او تکیه میزدیم. طبعاً خداوند نیز به دلیل صداقت بنده ی صالح خود، موانع را برطرف و حرف هایش را محقق میسازد.
🎤 استاد پناهیان
🆔 @sadeghoun
🔹 راه نجات
🔺 پيامبر اسلام صلی الله عليه و آله وسلم فرمود: سه نفر از بنی اسرائيل با هم به مسافرت رفتند در ضمن سير و سفر در غاری به عبادت خدا پرداختند. ناگهان! سنگ بزرگی از قله كوه فرود آمد و بر در غار افتاد و دهانه غار به كلّی بسته شد. و مرگ خود را حتمی دانستند. پس از گفتگو و چاره انديشی زياد به يكديگر گفتند: به خدا سوگند! از اين مرحله خطر راه رهايی نيست مگر اينكه از روی راستی و درستی با خدا سخن بگوييم. اكنون هر كدام از ما عملی را كه فقط برای رضای خدا انجام داده ايم به خدا عرضه كنيم، تا خداوند ما را از گرفتاری نجات بخشد.
🔺 يكی از آنها گفت: خدايا! تو خود می دانی كه من عاشق زنی شدم كه دارای جمال و زيبايی بود و در راه جلب رضای او مال زيادی خرج كردم، تا اينكه به وصال او رسيدم و چون با او خلوت كردم و خود را برای عمل خلاف آماده نمودم، ناگاه در آن حال به ياد آتش جهنم افتادم. از برابر آن زن برخواسته بيرون رفتم. خدايا! اگر اين كار من به خاطر ترس از تو بوده و مورد رضايت واقع شده، اين سنگ را از جلوی غار بردار! در اين وقت سنگ كمی كنار رفت به طوری كه روشنايی را ديدند.
🔺 دومی گفت: خدايا! تو خود آگاهی كه من عده ای را اجير كردم كه برايم كار كنند و قرار بود هنگامی كه كار تمام شد. به هر يك از آنان مبلغ نيم درهم بدهم، چون كار خود را انجام دادند من مزد هر يك از آنها را دادم ولی يكی از ايشان از گرفتن نيم درهم خودداری كرده و اظهار داشت: اجرت من بيشتر از اين مقدار است، زيرا من به اندازه دو نفر كار كرده ام، به خدا قسم كمتر از يك درهم قبول نمی كنم در نتيجه مزدش را نگرفته رفت و من با آن نيم درهم بذر خريده كاشتم خداوند هم بركت داد و حاصل زياد بر داشتم پس از مدتی همان اجير پيش من آمده و مزد خود را مطالبه نمود. من به جای نيم درهم، هيجده هزار درهم (اصل سرمايه و سود آن) به او دادم. خداوندا! اگر اين كار را من تنها به خاطر ترس از تو انجام داده ام اين سنگ را از سر راه ما دور كن! در آن لحظه سنگ تكان خورد، كمی كنار رفت به طوری كه در اثر روشنايی همديگر را می ديدند، ولی نمی توانستند بيرون بيايند.
🔺 سومی گفت: خدايا! تو خود می دانی كه من پدر و مادری داشتم كه هر شب شير برايشان می آوردم تا بنوشند، يك شب دير به خانه آمدم و ديدم به خواب رفته اند خواستم ظرف شير را كنارشان گذاشته و بروم، ترسيدم جانوری در آن شير بيفتد، خواستم بيدارشان كنم،️ترسيدم ناراحت شوند، بدين جهت بالای سر آنها نشستم تا بيدار شدند و من شير را به آنها دادم! بار خدايا! اگر من اين كار را به خاطر جلب رضای تو انجام داده ام اين سنگ را از ما دور كن!
🔺 ناگهان! سنگ حركت كرد و شكاف بزرگی به وجود آمد و توانستند از آن غار بيرون آمده و نجات پيدا كنند.
🔹 سپس پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم فرمود: «مَن صَدَقَ اللهَ نَجَاه» كسى كه به راستى و از روى خلوص با خدا رابطه برقرار كند و بر همين اساس، رفتار نمايد رهايى و نجات مى يابد.
📚 بحارالانوار، ج 14، ص 421
🆔 @sadeghoun
🔹 آثار #دروغ
🔺 به محض اینکه دروغ از دهان کسی خارج میشودبدن کورتیزول را در مغز آزاد میکند. فقط چند دقیقه بعد، حافظه تلاش زیادی میکند تا هر دو قسمت ماجرا یعنی هم دروغ و هم واقعیت را به خاطر بیاورد. در چنین حالتی تصمیم گیری دشوار خواهد شد و حتی این امکان وجود دارد فرد ناراحتی ناشی از این اتفاق را در قالب خشم نشان دهد. همه این اتفاقات فقط در ۱۰ دقیقه ابتدایی واقع میشوند.
🆔 @sadeghoun
🔹 آثار #دروغ
🔺 به محض اینکه دروغ از دهان کسی خارج میشودبدن کورتیزول را در مغز آزاد میکند. فقط چند دقیقه بعد، حافظه تلاش زیادی میکند تا هر دو قسمت ماجرا یعنی هم دروغ و هم واقعیت را به خاطر بیاورد. در چنین حالتی تصمیم گیری دشوار خواهد شد و حتی این امکان وجود دارد فرد ناراحتی ناشی از این اتفاق را در قالب خشم نشان دهد. همه این اتفاقات فقط در ۱۰ دقیقه ابتدایی واقع میشوند.
🆔 @sadeghoun
🔹 گذرگاه #دروغ_مصلحتی
🔺 عبدالرحمن بن عوف ابتدا از علی علیه السلام خواست تا متعهد شود که درخلافت، به کتاب خدا، سیره پیامبر (ص) و دو خلیفه پیشین عمل کند. علی علیه السلام گفت: «امید آن دارم که در محدوده دانش، توانایی و اجتهاد خود به کتاب خدا و سنت رسول خدا(ص) عمل کنم». سپس عبدالرحمن شرط خود را با عثمان در میان گذاشت و او بلافاصله پذیرفت. این گونه عثمان خلیفه مسلمانان شد.
✍️مگر نه این است که اگر حضرت علی.ع. از دروغ مصلحتی استفاده می کردند خلیفه می شدند یا حداقل خانه نشین نمی شدند اما راست را بر دروغ مصلحتی که شاید بعد از آن مفسده انگیز بود ترجیح دادند.
☝️☝️این یعنی دایره استفاده از دروغ مصلحتی خیلی محدود است٬ مراقب باشیم...✋✋
🆔 @sadeghoun
🔹 گریه ی فریبنده
🔺 روزی حضرت يحيى.ع. به ابليس برخورد نمود، در حالى كه آن ملعون گريه مى كرد. حضرت يحيى علت گريه او را پرسيد؟ شیطان گفت : اى پيامبر خدا! هر چه در خانه خدا مى روم و او را مى خوانم ، جوابم را نمى دهد و عنايت در حقم نمى فرمايد. حضرت يحيى از روى دل سوزى عرض كرد: خدايا! چه مى شد اگر درب عنايت خويش را به روى اين مرد باز مى كردى و او را مشمول رحمت خود مى فرمودى ؟!
🔺 خطاب رسيد: اى يحيى ! شيطان به دروغ گريه مى كند، گريه او براى فريب دادن بندگانم است . اگر مى خواهى دروغ او بر تو هويدا شود به او بگو: خدا تو را مى بخشد، در صورتى كه بروى كنار قبر آدم عليه السلام و بر خاك او سجده كنى !
🔺 حضرت يحيى جريان را براى شيطان بازگو كرد و از او خواست تا بر سر آدم عليه السلام رود و سجده كند! شیطان گفت اى يحيى ! آن وقت كه آدم بر مسند عزت و قدرت تكيه زده بود او را سجده نكردم ، چگونه حال كه مرده و زيرخاك رفته است بروم و خاكش را سجده كنم ؟ هرگز چنين كارى نخواهم كرد.
🔺 خطاب از جانب خدا رسيد:اى يحيى ! حال دانستى كه گريه آن ملعون نيرنگ بوده و مقصودش منحرف كردن مردم است ؟!
🆔 @sadeghoun
🔺 «تعداد ما در کوفه زیاد است؛ کافیست شما فرمان قیام دهید تا همه قیام کنیم...» اینها را که گفتند امام از صمیمیتشان پرسید. از اینکه آیا کسی از آنها می تواند نیاز مالی اش را از جیب برادر دینی اش بردارد؟
سر جمعیت به نشانه شرمندگی پایین بود.
🔺 امام باقر علیه السلام فرمود:
مردمی که در بخشش مالشان این همه بخیل باشند، در دادن خونشان بخیل تر خواهند بود!
🔹 وقتی قیام کننده ما بپاخیزد صداقت و صمیمیت واقعی عیان خواهد شد. در آن روزگار هرکس هر مقدار نیاز داشته باشد بی ممانعت از جیب برادرش برخواهد داشت.
📚بحارالانوار، ج52، ص372 / منتخب الاثر، ج3، ص173
🆔 @sadeghoun
🔺 چه کسی گفته است #دروغ فقط گناه زبان است. گاهی قلم ها نیز دروغ می نویسند..
🔺 قلم مقدس است و هر آنچه که بواسطه آن نوشته می شود مهم. اما ما انسانها با قلم چه می کنیم ؟! قلم در دست می گیریم و یکی را عزت می بخشیم و بر قله قاف اش می نشانیم و دیگری را به ذلت می کشانیم و به قعر چاه اش در می افکنیم… گاه قلم به دست می گیریم و حکم حیات صادر می کنیم و گاه نیز قلم بدست می شویم و امضایمان پای حکم مرگ کسی می نشیند.
🔹 وای بر قلم های️ اثرگذار وقتی بنا بر منافع خود دروغ می نویسند ..
🆔 @sadeghoun
⬛️ هشتم شوال سالروز تخریب غم انگیز بارگاه های ائمه بقیع (ع) و دیگر بقاع متبرکه آن به دست وهابی های خائن و مزدور را به محضر آقا امام زمان (عج) مقام معظم رهبری ، مراجع عظام تقلید و تمامی شیعیان و محبان آن بزرگواران تسلیت عرض می نمائیم.
🆔 @sadeghoun
🔅 امام علی علیه السّلام:
🔹 اربع مَنْ اُعطیهُنَّ فَقَد اُعطِیَ خیرَ الدُّنیا و الآخرهَ صدقُ حدیثٍ و أداءُ امانهٍ و عفّهُ بطنٍ و حسنُ خلقٍ؛
🔺 چهار چیز است که به هر کس بخشیده شده باشد به تحقیق خیر دنیا و آخرت به او عطا شده است: #راستگوئی و اداء امانت و نگهداری و عفت شکم (از خوردن حرام) و اخلاق نیکو.
📚 غرر الحکم، ص ۲۱۷، ح ۴۲۸۲
🆔 @sadeghoun
1_72071438.mp3
820.7K
✨هیچ فرقی بین سپاه ابرهه و #وهابیت نیست
💠 #تخریب_قبور_ائمه_بقیع و مثال جالب استاد جوادی آملی
🆔 @sadeghoun
🔺 در ماجرای آدم و حوا، شیطان از طریق عمر جاویدان و #سوگند_دروغ به ذات پروردگار توانست آدم و حوا را بفریبد.
❓حال سوال اینجاست شیاطین امروزی به چه طریقی افراد را در فضای مجازی و حقیقی میفریبند که ابتدا روسری از سر برمیداشتند! الان لباس از تن برمیدارند ؟
🔺 "خداوند به انسان دستور داد گندم نخور وقتی خورد، اولین سیلی خدا به او برهنه شدن بدنش بود...
🔹 این نشان میدهدکه رهاکردن لباس(حجاب) سیلی خداست نه تمدن"
🎤 حاج آقا قرائتی
🆔 @sadeghoun
یاد باد آن روزگاران یاد باد💕
🔺 زمانی که از حلیم و آش شله قلمکار خبری نبود. جوجه کباب و کباب لقمه و ... که در خوابشان هم راه پیدا نمی کرد! کسی در روزی دیگران دست درازی نمی کرد! هیچکس حقوق صدها میلیون تومانی نمی گرفت! و دیگران را محکوم به #دروغ گویی نمی کرد! کسی سه هزار میلیارد تومان اختلاس نمی کرد و در پی توجیه هیچ گناهی نبود!
🔺 همه راضی بودند به رضای خدا و نه در پی کسب رضایت کدخدا ! همه خدا را بنده بودند نه قدرت و ثروت را ! #صداقت و صفا و صمیمیت موج می زد و حرف و شعار و عملشان، قلبی و زبانی فقط این بود:
🔅 "ایاک نعبد و ایاک نستعین"
🔺 و باورشان این بود که: آنکس در پیشگاه خداوند پذیرفته تر است که تقوایش بیشتر است! نه آنکه قدرت، ثروت، سابقه مبارزه و جبهه، درجه و مقام بالاتر، اصالت قومی، طایفه ای و خانوادگی، گذشته طولانی، ژن خوب و پدر و مادر آنچنانی و ... داراست!
🆔 @sadeghoun
🔹 عوامل #دروغگویی
♦️ چشم پوشی از دروغ افراد
🔺 در فضای خانواده از سوی دیگر باید دقت کنیم که چنانچه شاهد دروغ یکی از افراد خانواده بودیم، جایز به برملا کردن آن و متّهم کردن فرد به دروغگویی نیستیم. باید مراقب باشیم که تصریح بر دروغگویی همسر و یا فرزند خود نداشته باشیم؛ تا با این عمل، او را در چاه دروغ حبس نکنیم. بلکه به عکس باید خطای او را بپوشانیم و پیوسته وانمود کنیم که دروغی گفته نشده است.
🔺 اگر همسر شما در پی اتّفاقی، چیزی گفت که خیلیها آن را تکذیب کردند و شما از او دفاع کردید و به او اطمینان دادید که هرگز او را دروغگو نمیدانید. با این رفتار خود، او را به قلعه ی صدقی راهبری میکنید که دیگر حاضر به خروج از آن نمیشود. در روایت آمده است که اگر چهل نفر شهادت بدهند که فلانی، فلان کار را کرده و یا فلان منظور را داشته است و شخص متّهم آن را تکذیب کند، باید بدون اعتنا به ادعای آن چهل نفر، سخن خود شخص ملاک ما باشد. توجّه کنید، در روایت گفته نشده است که شخص بابد قسم بخورد تا سخن او را بپذیرید؛
🔺 بلکه همین که خود او بگوید که چنین چیزی و یا چنین منظوری در میان نبوده است برای شما کفایت میکند. مثلاً چنانچه چند نفر به شما بگویند که خواهر همسرتان نسبت به شما چنین توهینی کرد یا چنین برخوردی کرد، بعد او بگوید که منظور من چنین و چنان نبود؛ طبق روایت باید حرف این شخص برای شما حجت باشد نه حرف دیگران.
🎤 استاد پناهیان
🆔 @sadeghoun
🔹 در مواقعی که برای ازدواج تحقیق می کنند و شرایط به گونه ای هست که اگر راستش را بگوییم امکان به هم خوردن ازدواج هست #دروغ بگویم یا راستش را؟ (تحقیق در ازدواج)
🔺 برای پاسخ به این سوال می توانید به آدرس زیر مراجعه فرمایید. با حضور کارشناسان مجرب👇👇👇
http://www.askdin.com/showthread.php?t=57952
🔺 کانال صادقون
🆔 @sadeghoun
🔹 یکی از عوامل #دروغگویی حسادت است.
🔺 انسان به جهت حسادت نسبت به دیگری گرفتار اخلاق زشت دروغ می شود. نمونه و مصداقی که قرآن مطرح می سازد داستان برادران یوسف(ع) است که برای جلب اعتماد حضرت یعقوب و دست یابی به منفعتی، دروغ بر زبان راندند است. (یوسف آیه ۹ و۱۱)
🔺 بی گمان حسادت، عامل بسیاری از نابهنجاری ها، و رذایل اخلاقی است و از این لحاظ می بایست گفت که حسادت حتی عامل مهم در کفر ابلیس و رانده شدن حضرت آدم(ع) از بهشت است.
🆔 @sadeghoun
🔹 مرگ از زندگی پرسيد:
🔺 اين چه حكمتی است كه باعث می شود تو شيرين و من تلخ جلوه كنم؟
🔅 ️زندگي لبخندی زد و گفت:
🔺 #دروغ هايی كه در من نهفته است و #حقایقی كه تو در وجودت داری!
🆔 @sadeghoun
🔺 در آخرالزّمان بحران اقتصادی حرام به حدّ اعلای خود می رسد، خانواده ها تقوای اقتصادی را از دست داده و در منجلاب آلودگی های اقتصادی همچون ربا، کم فروشی، رشوه خواری و گران فروشی غوطه ور می گردند:
👈 هنگامی که ببینی اگر مردی یک روز گناه بزرگی همچون فحشا، #دروغگویی، کم فروشی، کلاه برداری، شرب خمر انجام نداده باشد، بسیار غمگین و اندوهگین می شود که گویی آن روز عمرش تباه شده است.
👈می بینی که زندگی مردم از کم فروشی و تقلّب تأمین می شود.
👈در آن زمان ربا شایع می شود، کارها با رشوه انجام می یابد، مقام و ارزش دین تنزّل می نماید و دنیا در نظر آنها ارزش پیدا می کند.
📚 وسائل الشّیعه، ج 16، ص 279
🆔 @sadeghoun
عوامل #دروغگویی از نگاه قرآن
🔺 یکی از عواملی که قرآن شناسایی ومعرفی می کند گناه پیشگی انسان است. در حقیقت دروغ گویی ریشه در گناه دارد از این رو در آیه ۷ سوره جاثیه می فرماید: ویل لکل افاک اثیم; وای بر هر دروغگوی گناهکار. در این آیه اثیم به عنوان تعلیل و علت و عامل دروغ بیان شده است.
🔺 برخی بر این باورند که عامل فزاینده نابهنجاری ها و گناهان در شخص و جامعه، دروغ و دروغگویی است. هر چند که هنجارشکنی و گناه، ریشه در علل و عوامل دیگری دارد ولی افزایش گرایش فرد به گناه را می بایست در دروغگویی انسان دانست.
🔺 اگر شخص به جهت کسب منافع و یا مصالح، قانون را زیر پا می گذارد و با عبور از قانون و هنجارهای پسندیده اجتماعی می کوشد تا به آن منافع دست یابد این عامل دروغ است که این مساله را سامان می دهد و با تغییر وجوه ناپسند و زشت آن، مساله را در ظاهر پسندیده و هنجاری می نمایاند. بنابراین باید گفت دروغ در جامعه مهم ترین عامل افزایش نابهنجاری ها و حریم شکنی ها و قانون شکنی هاست.
🆔 @sadeghoun