🔹 پیامبر گرامی اسلام می فرماید:
🔺 أرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ وَ كَانَ مِنْ قَرْنِهِ إِلَى قَدَمِهِ ذُنُوباً، بَدَّلَهَا اللَّهُ حَسَنَاتٍ: الصِّدْقُ، وَ الْحَيَاءُ، وَ حُسْنُ الْخُلُقِ، وَ الشُّكْر
🔺 چهار چیز است در هر که باشند و از سر تا پایش گناه باشد خدا همه آن گناهان را به حسنه تبدیل می کند؛ راستگویی، حیا، خوش خلقی و شکر گزاری.
📚 اصول کافی، ج 4، ص 325
🆔 @sadeghoun
💎 چرا باید #صادق باشیم؟
🔺 هنگامی که کسی #دروغ میگوید، دیگران سعی میکنند حقیقت را حدس بزنند. یعنی صادق نبودن دربارهی چیزی باعث میشود که دیگران سعی کنند آنچه را طرف نگفته است یا آنچه را واقعا حقیقت است، کشف کنند. این کار باعث ایجاد شایعات میشود و میتواند در ادامه منجر به دروغها و فریبکاریهای بیشتر میشود که ممکن است دیگران با حقیقت اشتباه بگیرند.
🔺 در نهایت، هنگامی که حقیقت آشکار شود، باعث میشود افراد بیشتری ناراحت و آزرده شوند و احساس کنند مورد خیانت قرار گرفتهاند. در حالی که اگر از همان ابتدا موضوع مورد نظر با صداقت بیان میشد، همهی این مسائل قابل اجتناب بودند.
@sadeghoun
🔺 انسان #صادق ظاهر و باطن خود را یکی می کند، و چه دوست داشتني است، آن که دلش با زبانش یکی است. صدق مقام خیلی برجسته اي است. اگر صدق در من نباشد، من متقلبانه خودم را به مردم مي نمایانم؛ یعنی آن کسی را به مردم نشان می دهم كه من آن طور نيستم؛
🔺 امّا اهل صدق همانی که هستند، خود را به مردم نشان می دهند و به تقلّب، نه به عمل خود، و نه به ارزش های شان، چيزي را اضافه نمی کنند؛ سخن اضافه اي نسبت به خود نمی گویند و همانی که هستند، خود را نشان می دهند، و همانی را می گویند كه دلشان هم همان را می گوید، و اين گونه آنان اهل صدق می شوند.
🎤 حجة الاسلام #پناهیان
🆔 @sadeghoun
💎 ریشه های روانی #دروغگویی در سنین کودکی
🔺 گاهی کودک به والدین بی اعتماد است و گاه با مربیان خود ارتباط خوبی ندارد. به عنوان نمونه گمان میکند آنها رازهای او را برملا میسازند و آبروی او را میبرند یا فکر میکند اگر حقیقت را بگوید، به نتیجه دلخواه نمیرسد یا نزد دیگران خوار و حقیر میشود. پس تصمیم میگیرد دروغ بگوید.
🔺 مادری که راز کودک را از روی مصلحتی به پدر میگوید و پدر هم ناشیانه آن را به رخش میکشد، اعتماد کودک را از خود سلب میکند. بدین ترتیب، کودک از این پس خود را ناگزیر میبیند که حقیقت را به مادر نگوید و به دروغ متوسل شود.
🆔 @sadeghoun
❌ مصادیق #دروغ
🔺 سرقت علمی
🔺 به استفادۀ عمدی و آگاهانه از کلمات، ایده¬ها، عبارات، ادعاها و استنادات دیگران بدون قدردانی (ارجگذاری)، توضیح و استناد مناسب به اثرِ صاحب اثر، سرقت علمی گفته می¬شود.
🔺 باید دقت کرد که سرقت علمی تنها هنگام استفاده از مختص مقاله یا کتاب رخ نمیدهد، هرگونه استفادۀ بیملاحظه از متن، تصویر، ایده یا طرح مضبوط و غیرمضبوط که خالق اصلی آن شخص دیگری باشد را در بر میگیرد.
🆔 @sadeghoun
#صداقت_سیاسی
🔺 صدق، تنها به عنوان یک خصلت فردی، یا احیانا در معاشرتهای خانوادگی و دوستانه نیست. در صحنه اجتماع و فعالیتهای سیاسی و عملکرد شخصیتهای مشهور هم مصداق و مورد پیدا می کند. گاهی کسانی برای خودنمایی و شهرت طلبی به مبارزه می پردازند، تا خود را به عنوان چهره ای انقلابی بشناسانند. برخی هم از روی تعهد و تکلیف و سوز دینی و شعور انسانی مبارزه می کنند.
🔺 برخی برای جلب حمایت مردم و جذب «آراء»، به وعده دادن می پردازند و مردم را جذب می کنند، برخی هم صادقانه برای ادای وظیفه و خدمت به جامعه در عرصه «انتخابات» شرکت می کنند. چه بسیار از جوانانی که فریب «شعارهای سیاسی» و «حرفهای داغ و انقلابی» را خورده و می خورند و جذب کسانی می شوند که فاقد صداقت اند.
🔺 «صداقت سیاسی»، آن است که عملکردها، شعارها، اهداف و جهت گیری فعالان سیاسی، برخاسته از ایمان و الهام گرفته از تعهد و برای کسب رضای الهی باشد و از هرگونه «سیاسی کاری» و دروغ و جعل و تهمت و کتمان حقایق پرهیز شود و استقامت بر سر مواضع حق، دستخوش کشاکش منفعت طلبی و خودمحوری نگردد.
🆔 @sadeghoun
🔅 #راستگویی و هدایت راهزن
🔺 گویند جوانی آرزوی رفتن به خانه کعبه را در سر داشت، اما به سبب عشق و محبت زیادی که به مادرش داشت، نمیتوانست او را ترک کند. تا اینکه پس از مرگ ِمادر پولی فراهم آورد و راهی سفر حج شد. هنوز راه زیادی نرفته بود که راهزنی به او رسید و گفت: چقدر سکه همراه خود داری.
🔺 جوان که بسیار ساده و پاک نهاد بود، گفت: درست پنجاه دینار با خود دارم که توشه سفر من است. راهزن گفت: هر چه داری بر زمین بگذار. مرد جوان تمام پنجاه دینار را به او داد.
🔺 راهزن سکهها را برداشت و شمرد و همه آن را به جوان پس داد و گفت: راستگویی تو باعث شد که من از کار ناپسند خود شرمنده شوم و از این پس دست به راهزنی نزنم.
📚 حکایتهای دلنشین، ص 115
🆔 @sadeghoun
🌺 بدون اصلاح نفس به جایی نمیرسیم 🌺
🔺 باید بدانیم که علاج ما اصلاح نفس است در همه مراحل؛ و از این مستغنی نخواهیم بود و بدون آن، کار ما تمام نخواهد شد. با اعتراف به اینکه عمل خود ما است که بر سر ما آمده و میآید.
🔺 تا خودمان را اصلاح نکنیم و با خدا ارتباط نداشته باشیم و با نمایندگان خدا ارتباط نداشته باشیم و #صداقت و درستی در رفتار و گفتارمان نداشته باشیم کارمان درست نمیشود.
📚 در محضرآیت الله بهجت
🆔 @sadeghoun