💎 دلایل موجه پزشکی برای خودداری از #دروغگویی
🔺 یکی از مزایای مهم #راستگویی تقویت سیستم ایمنی بدن است. شکی نیست که خنده و رضایت خاطر بهترین دارو است چون افکار شاد و مثبت باعث تولید هورمون آندروفین در بدن میشود که احساس خوشایندی به انسان میدهد و عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
🔺 از طرفی مطالعات نشان میدهد که دروغ گفتن انسان را به طور ناخودآگاه گرفتار نگرانی میکند و ترس از فاش شدن حقیقت، انسان را مضطرب میکند. همین امر موجب کاهش هورمون آندروفین و در نتیجه کاهش توان سیستم ایمنی میشود.
📚 سالاریفر، خانواده در نگرش اسلام و روانشناسی
🆔 @sadeghoun
💎 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ
🔺 اى كسانىكه ايمان آوردهايد! از خدا پروا كنيد و با راستگويان باشيد.
🎤 استاد قرائتی: یکی از مهمترین پیام های این آیه این است که دوستى، همنشينى و همراهى با راستگويان، يكى از عوامل تربيت و جلوگيرىِ انسان از انحراف است.
📖 توبه،119
🆔 @sadeghoun
💎 آسیبهای اجتماعی #دروغ
#بی_اعتمادی
🔺 بی ارزش شدن سخنان دروغگو نزد مردم یکی دیگر از زیان های اجتماعی دروغ است. یکی از معیارهای سنجش ارج و بهای آدمی، میزان ارزشگذاری مردم به سخنان اوست. بدین ترتیب، هرچه سخن کم ارزشتر باشد، گوینده بی بهاتر است.
🔺 انسان اگر بالاترین ارزشها را در قبال سخنش به دست آورد، همین که به دروغگویی رو کرد و مردم او را بدان صفت شناختند، سخنش بی ارزش و از جایگاه انسانی خود دور میشود.
🔺 جلب اعتماد مردم، بهترین راه کامیابی است و بیشتر مانع ها در راه رسیدن به هدفها، با کسب اعتماد میان مردم، از بین میرود. دروغگو خود را از این نعمت گرانقدر و راهگشا محروم میسازد و با پای خویش به سوی سیاه بختی میتازد. چه قدر تلخ است برای فردی که خویشان و دوستانش سخنان او را باور نکنند.
🔺 دروغگو اگر از بیچارگی خود سخن بگوید، کسی نمیپذیرد و اگر از بیماری اش حرف زند، کسی باور نمیکند و اگر از ویژگی های شخصیتش بگوید، کسی قبول نمیکند و اگر درباره دیگران نظر دهد، کسی سخنانش را تأیید نمیکند.
🆔 @sadeghoun
💎 راه های درمان #دروغگویی در کودکان
🔺 دروغگویی در کودکان علل مختلفی دارد که باید به دقت بررسی شود . دروغگویی رفتار زشتی است که اگر به یک عادت در کودکان تبدیل شود راهکارهای ترک آن دشوارتر خواهد بود . علت دروغگویی در کودکان میتواند ناشی از اختلال در عملکردهای رشد باشد یا ناشی از رفتارهای غلط ما با کودکمان ،به هر حال به هر دلیلی که باشد باید راهکارهای مقابله با آن را آموخت.
👈 نشان دادن ارزش راستی
🔺 کودک باید بفهمد که راستگویی ارزشمند و دروغگویی کاری خطا و بیارزش است. او باید پیآمدهای زشت دروغ را با زبان کودکانه از راه داستانها و سخنان آموزنده بداند. حتی لازم است گاهی به او فرصت دهند نتیجه تلخ دروغگویی را خود، از نزدیک لمس و درک کند و ببیند که دروغگویی چه رسواییهایی به دنبال دارد.
📚 علی قائمی، تربیت و بازسازی کودکان، ص 198
🆔 @sadeghoun
💎 آسیبهای روانی #دروغ
🔺 روح و روان فرد دروغگو از شرّ و زیان دروغش در امان نیست دروغگو همواره از ناراحتی درونی رنج میبرد؛ زیرا راستی، حقیقتی است که وجود دارد و راستگو از آن خبر میدهد، در حالی که سخن دروغ، ساخته و پرداخته فرد دروغگوست و واقعیتی برای آن وجود ندارد.
ازاین رو، دروغگو باید همواره مراقب باشد ساخته ذهنی خود را فراموش نکند تا مبادا وقت دیگران را به گونهای متفاوت با آنچه گفته است بیان کند و دروغش آشکار شود.بر این اساس، دروغگویی که میخواهد دروغش را کسی نفهمد، پیوسته نگران است که مبادا سخن کنونیاش با سخن گذشتهاش، در تناقض باشد.
🔺 پس دروغگو همیشه این بار سنگین را باید در ذهن داشته باشد، ولی راستگو همواره پس از گفتههایش در آسایش است و نگران پیآمدهای آن نیست؛ زیرا هنگام تکرار تناقضی در آنها به وجود نخواهد آمد.
🆔 @sadeghoun
❌ مصادیق #دروغ
🔺 قمپز درکردن
قمپز درکردن و بلوف زدن عبارت است اظهاراتی توخالی که به منظور ایجاد رعب در طرف مقابل، نشان دادن توانایی کاذب برای خود، جلب توجه و ... صادر میشود.
🔺 قمپز نام توپی است که عثمانیها در سلسله جنگهایی که با ایران داشتهاند مورد استفاده قرار میدادند. این توپ اثر تخریبی نداشت چرا که در آن از گلوله استفاده نمیشد و فقط از باروت و پارچههای کهنه که با فشار، درون لوله توپ جای میدادند تشکیل شده بود. هدف از استفاده آن ایجاد رعب و وحشت در بین سپاهیان و سواران بوده است.
🔺 در جنگهای اولیه بین ایران و عثمانی این توپ نقش اساسی در تضعیف روحیه سربازان ایرانی داشت ولی بعدها که دست آنها رو شد دیگر فاقد اثر اولیه بود و هرگاه صدای دلخراش این توپ به صدا در میآمد، سپاهیان میگفتند: «نترسید قمپز درکردند».
@sadeghoun
💎 راه های درمان #دروغگویی در کودکان
👈 پند و اندرز
🔺 ارشاد و موعظه به ویژه اگر پنهانی انجام گیرد و با مهر و صفا همراه باشد، در بسیاری موارد کارساز است.
🔺 به کودک باید فهماند که دروغگویی نفرت والدین، دوستان و مهمتر از همه نارضایتی خداوند را در پی دارد، و فرجامش رسوایی او و خانواده است که همه از آن گریزانند.
🆔 @sadeghoun
💎 آسیبهای روانی #دروغ
🔺 فراموشی
🔺 فراموشی نیز یکی از بیماریهای روانی است که دروغگو بدان گرفتار میشود. انسان دروغگو، دروغی را که میگوید به یادش نمیماند و هنگامی که بار دیگر خواست از آن سخن بگوید، به شکلی دیگر میگوید و در نتیجه، دروغش برملا میشود.
🔺 آسیبهای روانی #دروغ عامل دیگر فراموش کاری دروغگو آن است که کسی که همواره دروغ میگوید، به دروغ خود نیز چندان اهمیت نمیدهد. دروغ برای او کاری عادی است و هر زمان که میخواهد، به راحتی دروغ میگوید و دروغهای او پایان نمیپذیرد. در نتیجه، حرفهایش را کمتر به ذهن میسپارد و فراموش می کند.
🆔 @sadeghoun
💎 ریشه های روانی #دروغگویی در سنین کودکی
🔺 تخیل
🔺 کودکان مسائل بسیاری را به زبان می آورند و آنها را حقیقت می دانند، در حالی که خیالی بیش نیست. قدرت خیال پردازی کودکان بسیار بالا است. آنان تصاویری را در ذهن خویش می پرورانند و بعدها به صورت تصوری نیرومند در می آورند، چنان که گویی صحنه موجود در خیالشان را در برابر چشم خود می بینند.
🔺 بر این اساس، آنچه کودک می گوید، اگرچه در ظاهر دروغ است، از نظر کودک درست و حتی عین واقع است. او این نارسایی را دارد که میان عالم حقیقت و پندار تفاوتی نمی گذارد و به همان گونه که مسائل را در ذهن می پندارد، به زبان می آورد.
🆔 @sadeghoun