صف کشیدن شرکتها برای ورود به بازار سرمایه
🔺چهار عرضه اولیه دیگر در زمستان
چهار شرکت سخت آژند، کارخانه فارسیت دورود، توسعه بازرگانی آهن و فولاد میلاد و نیز سرمایهگذاری ساختمانی اعتماد گستر در زمره شرکتهایی قرار گرفتهاند که سهام آنها به صورت عمده به فروش خواهد رسید.
🔴در ابتدای این صف انتظار، شرکت #سخت_آژند با نماد «#ثاژن» قرار گرفته که در تابلوی نارنجی بازار پایه فرابورس درج شده است. بر اساس برنامهریزی انجام شده 6.37 درصد از سهام غیرمدیریتی این شرکت به طور عمده و نقد، یکشنبه 27 بهمنماه راهی میز حراج خواهد شد. قیمت پایه هر سهم در این عرضه عمده 7 هزار و 500 ریال تعیین شده که با احتساب 25 میلیون و 500 هزار سهم قابل عرضه، باید مبلغی بالغ بر 191 میلیارد ریال را به عنوان قیمت پایه کل در نظر گرفت.
🔵در دومین مورد از شرکتهای ذکر شده، قرار است که 2.48 درصد از سهام غیرمدیریتی کارخانه #فارسیت_دورود، چهارشنبه 30 بهمن راهی میز معامله شود. این شرکت با نماد «#سفارود» در تابلوی نارنجی بازار پایه فرابورس درج شده و در گروه ساير محصولات كاني غيرفلزي قرار دارد. قیمت پایه هر سهم در این معامله 9 هزار و 222 ریال تعیین شده که با توجه به 3 میلیون سهم قابل عرضه، قیمت پایه کل مبلغی در حدود 28 میلیارد ریال خواهد بود. معامله به صورت عمده و نقد است.
🔴اما سومین معامله عرضه به شركت #توسعه_بازرگانی_آهنوفولاد_میلاد با نماد «#بمیلا»،مندرج در تابلوی زرد بازار مربوط میشود. بر اساس اطلاعیه منتشر شده قرار است 4.37 درصد از سهام غیرمدیریتی این شرکت در روز چهارشنبه 30 بهمن به فروش برسد. قیمت پایه هر سهم در این عرضه عمده 9 هزار ریال تعیین شده است و با لحاظ کردن 14 میلیون سهم قابل عرضه این شرکت، قیمت پایه کل 126 میلیارد ریال خواهد بود. این معامله به صورت نقد و عمده است.
🔴 آخرین معامله عرضه عمده از لیست یاد شده نیز شرکت سرمایهگذاری ساختمانی #اعتمادگستر که با نماد «#ثعتما» در تابلوی زرد بازار پایه #فرابورس درج شده، راهی میز فروش خواهد شد. قرار است که 4.24 درصد از سهام مدیریتی غیرکنترلی این شرکت، روز سهشنبه 13 اسفند به صورت نقد و عمده واگذار شود که با در نظر گرفتن مبلغ 15 هزار و 500 ریال به عنوان قیمت پایه و احتساب 3 میلیون سهم قابل عرضه، قیمت پایه کل چیزی در حدود 47 میلیارد ریال خواهد بود.
در بازار امروز شاخص کل متاثر از رشد #کگل، #اخابر، #پارس، #فملی و #کچاد، #وغدیر و #وبملت با رشد حدود 11927 واحدی روبرو شد. بازار با دوری از شایعات مطرح شده در بازار روز کاری قبل و البته بهبود نرخ در بازارهای جهانی و رشد نرخ ارز در بازار داخل مجددا به مدار صعود بازگشت و رکوردی جدید را نیز ثبت کرد.
گروه های زیر بیشترین ورود #نقدینگی را ثبت کرده اند :
#فلزات_اساسی
#صندوق_سرمایه_گذاری
#اطلاعات و #ارتباطات
#محصولات_شیمیایی
#خودرو و #ساخت_قطعات
#کانه_فلزی
#زراعت
#سرمایه_گذاریها
#چند_رشته_صنعتی
شاخص کل 459,079
11927 واحد مثبت
ارزش بازار 16,692,370 میلیارد ریال
ارزش معاملات 37,839 میلیارد ریال
حجم معاملات 6.994 میلیارد سهم
شاخص هم وزن نیز رشد 3603 واحد را ثبت کرد
ارزش معاملات بورس 3784 میلیاردتومان
ارزش معاملات فرابورس به 1814 میلیاردتومان
مجموع ارزش معاملات بورس وفرابورس5598میلیارد تومان
ارزش معاملات خرد بورس (با حذف بلوک و اوراق) چهارشنبه 23 بهمن: 3462 میلیارد تومان
خالص تغییر مالکیت بورس تهران: 240 میلیارد تومان حقوقی به حقیقی
@saham_goolchin
#جریان_نقدینگی👆👆👆
نمادهای معاملاتی با بیشترین ورود و خروج جریان نقدینگی حقیقی در معاملات روز جاری
440 درصد افزایش سرمایه سایپا روی کدال نشست |سایپا 62 تومان یا ایرانخودرو 55 تومانی؟
پیشنهاد هیئت مدیره سایپا برای انجام افزایش سرمایه 440 درصدی از مبلغ 3927 به 21220 میلیارد تومان در سامانه کدال منتشر شد.
زیان انباشته سایپا تا پایان آذر حدود ده هزار میلیارد تومان بود و بر این اساس اگر فرض بر این باشد که در زمستان زیانی برای شرکت شاهد نباشیم سایپا با انجام این افزایش سرمایه از ماده 141 قانون تجارت خارج میشود.
9400 میلیارد تومان از این افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی سرمایهگذاریهای سایپا، حدود 5600 میلیارد تومان از محل تجدید ارزیابی ماشینآلات و تاسیسات و 2268 میلیارد تومان از محل تجدید ارزیابی زمین و ساختمان شرکت تامین شده است.
در خصوص انتظارات بازار نمیتوان صحبت دقیقی داشت چون واقعا هیچ مبنای دقیقی در دست نبود و پیش از این نیز «دنیای بورس» به افزایش سرمایه حدود 500 درصدی برای خروج از مشمولیت ماده 141 سایپا اشاره شده بود. با این حال واقعا اینکه واکنش بازار به این اطلاعیه افزایش سرمایه چیست را به خصوص پس از واکنش به افزایش سرمایه ایرانخودرو نمیتوان حدس زد.
اما یک نکته جالب توجه برای بازار اینکه با افزایش سرمایه 2008 درصدی قیمت هر سهم ایرانخودرو بر اساس قیمت روز تابلو به حدود 55 تومان خواهد رسید و قیمت هر سهم سایپا با این افزایش سرمایه به حدود 62 تومان میرسد؛ بر اساس قیمت پایانی امروز. بر این اساس قیمت هر سهم سایپا بعد از افزایش سرمایه 13 درصد بیشتر از ایرانخودرو است. همانطور که برای افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی نمیتوان اعتبار واقعی برای افزایش قیمت سهم در نظر گرفت (ولی سهام بسیاری با این بهانه چندین برابر شدهاند) این معیار هیچ منطقی را نداشته و تنها در حال مقایسه قیمت بعد از افزایش سرمایه این نمادها هستیم.
با این افزایش سرمایهها هر دو سهم بعد از افزایش سرمایه از جمله نمادهایی هستند که پایینترین قیمتهای بازار را به خود اختصاص دادهاند. حال سوال اینجاست که واکنش بازار به اطلاعیه سایپا چه خواهد بود؟
دنیای بورس
بازار دو طرفه
اصلا چیز خاصی نیست و اصلا هم سخت نیست. بازار دو طرفه این امکان را برای سرمایه گذاران ایجاد خواهد کرد که از هر دو طرف بازار (صعودی یا نزولی) در صورت تحلیل درست سود کنند. در بازار یک طرفه یک شخص زمانی سود خواهد کرد که دارایی خریداری شده توام با افزایش قیمت باشد. مثلا شما سهام شرکت ایران خودرو را به قیمت ۵۰۰ تومان خریداری کرده اید و تنها و تنها در صورتی سود خواهید کرد که قیمت سهام به بیش از ۵۰۰ تمام برسد. حالا اگر بازار یک طرفه باشد (همانند بازار فعلی) و قیمت سهام ایران خودرو به ۴۰۰ تومان نزول کند همه زیان خواهند کرد. بازارهای دو طرفه چیز جدیدی نبوده و از دهه های قبل در بورس های معتبر دنیا مورد استفاده قرار می گرفته.
بازار دو طرفه از طریق ابزارهایی که در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد این امکان کسب سود در بازار نزولی را نیز ایجاد می کند !
اما چگونه ...؟
فرض کنید قیمت سهام ایران خودرو ۵۰۰ تومان است و شما تصور دارید که قیمت سهام شرکت به ۴۰۰ تومان کاهش یابد. خوب شما اینجا یک تحلیل انجام داده اید و باید از تحلیل خودتان استفاده کنید. وقتی بازار یک طرفه باشد این تحلیل شما در صورت درست بودن، فقط زمانی به کارتان خواهد آمد که سهام ایران خودرو را داشته باشید و اقدام به فروش آن کنید (جلوگیری از کاهش سود یا زیان). اما اگر سهام ایران خودرو را نداشته باشید دیگر تحلیل شما هیچ کارایی ندارد، چون هیچ کاری نمی توانید انجام دهید. اما در بازار دو طرفه فرضا شما از طریق ابزارهایی چون قرارداد آتی، اختیارهای معامله و فروش استقراضی می توانید در ریزش قیمت ها نیز اقدام به انجام معامله کنید.
بگذارید یک مثال ساده بدون ساختار قانونی را بزنم.
فرض کنید امروز قیمت سهام شرکت اپل ۱۰۰ دلار است و شما تصور دارید که قیمت آن طی ۴ ماه آتی به ۶۰ دلار سقوط خواهد کرد. شما سهام شرکت اپل را ندارید. با کارگزار خود تماس می گیرد و می گویید ۱۰۰ سهم اپل را برای من به صورت استقراضی در قیمت ۹۰ دلار بفروش. به عبارتی سهام شرکت اپل را قرض می گیرد و به قیمت ۹۰ دلار می فروشید. فروش ۱۰۰ سهم اپل در قیمت ۹۰ دلار معادل ۹۰۰۰ دلار است که به حساب شما شارژ می شود اما بلوکه شده است تا قرص خود را پرداخت کنید. حال ۴ ماه دیگر شد. قیمت سهام اپل به ۶۶ دلار رسید ! شما از بازار ۱۰۰ سهم اپل را به قیمت ۶۶ دلار خریداری می کنید و به کارگزار تحویل می دهید. خرید ۱۰۰ سهم اپل به قیمت ۶۶ دلار معادل ۶۶۰۰ است. اما در مقابل شما ۹۰۰۰ دلار از محل فروش سهام قرض گرفته شده نزده کارگزار خود در امانت دارید (اما بلوکه شده).. آنچه شما هزینه می کنید ۶۶۰۰ دلار است و آنچه به دست می آورید ۹۰۰۰ دلار است که در اصل سود ۲۴۰۰ دلاری برای شما ایجاد می کند. پس ببینید به سادگی از ریزش قیمت سهام اپل، شما ۲۴۰۰ دلار سود کسب کردید.
توجه:
در این مثال سعی بر توضیح اصل قضیه داشتیم. اما در عمل سازوکار به این سادگی نیست. مثلا در زمان در خواست فروش استقراضی شما باید وجه تضمین (حدود ۱۵٪ تا ۲۵٪) ارزش معامله را نزد کارگزار داشته باشید و این وجه تضمین در کنار مبلغ فروش سهم (همان ۹۰۰۰ دلار) بلوکه خواهد شد.
توجه:
این مثال مکانیزم فروش استقراضی بود و قراردادهای آتی، اختیارهای معامله نیز روشی مشابه با فروش استقراضی دارند، یعنی از ریزش بازار به واسطه آنها می توان در صورت درست بودن تحلیل سود کرد اما برخی تفاوت هایی در سازو کارو معاملاتی دارند.
توجه:
همانطور که شما در یک بازار یک طرفه به واسطه تحلیل سود می کنید، در بازار دو طرفه نیز این تحلیل است که شما را به سود خواهد رساند، چرا که ابزارهای مورد استفاده در بازار دو طرفه اهرم دارند و همین اهرم همان قدر که باعث جذابیت بازار می شود می تواند سرمایه، سرمایه گذار را منفی هم کند !!
#خبرهای_موثر
حجم نقدینگی از مرز ۲۲۰۰ هزار میلیارد تومان عبور کرد
بانک مرکزی حجم نقدینگی در آذر ۹۸ را بیش از ۲۲۶۲ هزار میلیارد تومان اعلام کرد که نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۸.۲ درصد رشد داشته است./ اقتصادآنلاین
نزدیکترین مجامع شرکت ها
شیران 98/12/4
دی 98/12/8
وبصادر98/12/5
پکوپر 98/11/29
زکشت98/12/5
وصنا98/11/21
ولانا98/11/30
فارس98/11/30
وپترو98/12/4
نیرو98/12/12
خفناور98/11/29
پردیس98/11/29
پاکشو98/11/27
کماسه98/11/27
نتوس98/11/29
ولقمان 98/11/28
غمینو98/12/3
ولصنم 98/11/28
وثوق98/11/27
غویتا 98/11/26
دالبر 98/11/27
ختوقا 98/11/26
ساربیل98/11/30
هدایت شده از کانال آموزش سهم گلچین
افزایش سرمایه چیست؟
افزایش سرمایه
یکی از اصطلاحات رایج که در بازار سرمایه با آن سروکار داریم، مفهوم افزایش سرمایه شرکتهای سهامی و نحوه محاسبه مقدار سهام هر سرمایه گذار پس از این افزایش سرمایه است. در سامانه کدال و اطلاعیه های ناظر بازار بسیار دیده ایم که نماد شرکتی برای افزایش سرمایه متوقف و سپس بازگشایی شده است. در این مقاله تلاش خواهیم کرد تا به طور کامل افزایش سرمایه و نحوه محاسبه آن را بررسی کنیم.
افزایش سرمایه در شرکتهای سهامی عبارت است از”افزایش اسمی میزان سرمایه ثبت شده شرکت”. به عبارت دیگر افزایش سرمایه یعنی افزایش تعداد سهام منتشره توسط شرکتهای سهامی.
افزایش سرمایه شرکتها عموماً به یکی از دو دلیل زیر است:
مراحل تصمیم گیری برای افزایش سرمایه به این شکل است که ابتدا هیئت مدیره نسبت به افزایش سرمایه شرکت تصمیم گیری نموده و این تصمیم را به عنوان یک پیشنهاد در جلسه مجمع عمومی فوق العاده به رای گیری سهامداران میگذارد. نکتهای که در افزایش سرمایه شرکتها حائز اهمیت است، محل تامین این مبلغ است. پس از توضیحاتی در خصوص افزایش سرمایه شرکتها به بیان روش های افزایش سرمایه خواهیم پرداخت.
انواع روشهای افزایش سرمایه
افزایش سرمایه شرکتها از منابع متفاوتی تامین می شود، اگر بخواهیم روشهای تامین مالی افزایش سرمایه را بررسی کنیم به ۴ روش زیر خواهیم رسید:
افزایش سرمایه از محل سود انباشته (سود های پرداخت نشده سالهای قبل)
بخشی از سود سالانه شرکتها در حساب سود انباشته آنها ذخیره میشود. سودهایی که در سالهای گذشته بین سهامداران تقسیم نشده است در جهت جبران و احیاء مخارج مورد نیاز برای سرمایهگذاریهای جدید و سایر عملیات شرکت به کار گرفته شده و عملاً جریان نقدینگی جدیدی به شرکت ورود پیدا نمیکند.
همانطور که مشخص است در این حالت سهامداران پولی برای خرید اوراق جدید تزریق نمیکنند، به همین دلیل اصطلاحاً به سهام تعلق گرفته به سهامداران سهام جایزه میگویند. این سهام جایزه به همه سهامداران تعلق دارد و سهامداران بدون نیاز به پرداخت هیچ گونه وجهی، مالک سهام جایزه شده به نحوی که میزان مالکیت سهامداران پس از این نوع افزایش سرمایه تغییری نخواهد کرد. (تغییری در دارایی شما صورت نمیگیرد: یعنی پس از اینکه تعداد سهام شما زیاد شد، طبق فرمول بالا قیمت جدید سهام طوری تغییر میکند که دارایی شما تغییری نمیکند اما تعداد سهام شما زیاد میشود.)
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی های شرکت
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی : زمانی که قدرت خرید پول کشورها کم شده و تورم در آن ها افزایش می یابد، شاهد افزایش تغییرات در قیمت نسبی کالا و خدمات هستیم. این امر خصوصا در زمان استفاده از سازوکار چند نرخی بودن ارز، سبب اختلاف شدید میان بهای تمام شده (ارزش تاریخی) دارایی های ثابت و سرمایه گذاریهای بلند مدت با ارزش های جدید و جاری می شود.. یکی از روشهایی است که نقصان و نامربوط بودن اطلاعات را تا حدی رفع میکند. قیمتی که در تجدید ارزیابی برای ارزش ثبت شده یک دارایی تعیین می شود، مازاد تجدید ارزیابی نامیده میشود. این مازاد محاسبه شده، به عنوان درآمد (عایدی) یا چیزی شبیه آن محسوب نمیشود. زیرا این روش (تجدید ارزیابی) فقط منتسب کردن ارزشهای جدید به داراییهای موجود و اتفاقی است و مبنی بر ایجاد درآمد و یا عایدی نیست. در این روش افزایش ارزش دفتری یک دارایی ثابت مشهود که به عنوان یک درآمد غیرعملیاتی تحقق نیافته از محل تجدید ارزیابی و یا افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی خواهد بود، به صورت مستقیم و با نام مازاد تجدید ارزیابی به ثبت میرسد. به عنوان بخشی از حقوق صاحبان سرمایه در ترازنامه آمده و در صورت سود و زیان نیز ذکر میشود.
در افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی ، با درنظر گرفتن اینکه حساب افزایش سرمایه به روش مذکور اندوختهای غیرقابل تقسیم خواهد بود و به عنوان بخشی از حقوق صاحبان سرمایه محسوب میشود، در هر دوره مالی به مقدار استهلاک ناشی از مابهالتفاوت تجدید ارزیابی به عنوان هزینه منظور شده و به حساب افزایش سرمایه منتقل میشود. سهامداران باید به این نکته توجه داشته باشند که از آنجا که مازاد تجدید ارزیابی به عنوان عایدی و چیزی شبیه به آن محسوب نمیشود، ارزش ذاتی شرکت تغییری نخواهد کرد.
هدایت شده از کانال آموزش سهم گلچین
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده
شرکت اگر اندوخته و یا سود انباشتهای داشته باشد میتواند اقدام به افزایش سرمایه کند حال اگر شرکت اندوخته و یا سود انباشتهای نداشته باشد و یا نخواهد از این محل برای افزایش سرمایه استفاده کند میتواند از محل آورده نقدی سهامداران اقدام به افزایش سرمایه کند. در این حالت از سهامداران خواسته میشود که مبلغ جدیدی را برای افزایش دادن سرمایه به شرکت بیاورند و با این کار حق بهرهمندی از حق تقدم را برای خود محفوظ داشتهاند.
شرکت با تصویب مجمع عمومی فوقالعاده تصمیم میگیرد تا از محل آورده نقدی ، اقدام به افزایش سرمایه کند. بنابراین با توجه به اینکه افزایش سرمایه از این روش، مستلزم تأمین منابع جدید از سوی سهامداران فعلی شرکت است، شرکت حق استفاده و حضور در این افزایش سرمایه را ابتدا به سهامداران میدهد. به این صورت که اوراقی تحت عنوان حق تقدم سهام در اختیار سهامداران فعلی قرار می گیرد. سهامدار در مدت زمان مجاز برای معاملات این اوراق میتواند یکی از دو اقدام زیر را انجام دهد:
راه اول) پرداخت پول:
در این روش سهامداران به ازای هر سهم باید مبلغی را به شرکت پرداخت نمایند. این مبلغ ممکن است به اندازه ارزش اسمی هر سهم که در ایران برابر است با ۱۰۰۰ ریال است باشد و یا بیشتر از این مبلغ بوده و تا قیمت روز هر سهم تعیین شود. همانطور که بیان شد معمولا در ایران از سهامداران میخواهند که به ازای هر سهم ۱۰۰تومان (ارزش اسمی) به حساب شرکت واریز کنند اما اگر این عدد بیشتر از این مبلغ باشد تحت عنوان صرف سهام در قسمت حقوق صاحبان سهام در سمت چپ ترازنامه شرکت نشان داده میشود که بر طبق قانون تجارت حساب صرف سهام نمیتواند به عنوان سود بین سهامداران شرکت توزیع شود. به عنوان مثال چنانچه از سهامداران خواسته شود که بجای ارزش اسمی هر سهم، مبلغ ۱۲۰ تومان برای هر سهم واریز کنند، ۲۰ تومانی که مازاد بر ارزش اسمی از سهامدار دریافت میشود، به عنوان صرف سهام در نظر گرفته خواهد شد.
راه دوم) فروش حق تقدم:
به جز پرداخت مبلغ اسمی هر سهم، سهامدار قبلی میتواند نسبت به فروش این اوراق در مدت زمانی که برای آن تعیین میشود اقدام نماید. اگر سهامداران به هر علتی تمایل نداشته باشند که از حق تقدمهای خود استفاده کنند میتوانند این اوراق را به سرمایه گذاران دیگر بفروشند که این نقل و انتقال از طریق شرکتهای کارگزاری بورس اوراق بهادار و فرابورس ایران امکان پذیر است. خریدار اوراق حق تقدم، باید علاوه بر پرداخت مبلغی که بابت حق تقدم به فروشنده میپردازند مبلغ مطالبه شده توسط شرکت را نیز به حساب شرکت واریز نماید. باید توجه داشت که معمولا مهلت استفاده از گواهی های حق تقدم در خرید سهام جدید، در یک بازه زمانی ۶۰ روزه خواهد بود.
چنانچه سهامداران در مهلت مقرر اقدام به پذیره نویسی نکنند (یعنی مبلغ مطالبه شده توسط شرکت را واریز نکنند) و یا از فروش گواهی حق تقدم خود صرف نظر کنند، شرکت پس از اتمام دوره پذیره نویسی، گواهیهای باقیمانده را به عنوان حق تقدم استفاده نشده از طریق بورس اوراق بهادار در معرض فروش عمومی (پذیره نویسی عام) قرار میدهد و پس از فروش، مبلغ حاصل از فروش را به حساب سهامداران قبلی واریز میکند. به این صورت افراد جدید میتوانند حق تقدم استفاده نشده را خریداری کرده و از این طریق جایگزین سهامداران قبلی شوند.
افرایش سرمایه از محل سلب حق تقدم
1- تقسیم نقدى صرف سهام بین سهامداران قبلى : در این ارتباط لازم است شرکت به اطلاع صاحبان سهام برساند که سود نقدى توزیع شده از محل صرف سهام یا بازده سرمایه است نه از محل فعالیت عملیاتى و بازرگانى شرکت و با توزیع نقدى صرف سهام میان سهامداران قبلى چیزى جز افزایش سرمایه به قیمت اسمى نصیب شرکت نخواهد شد.
۲- توزیع سهام جدید میان سهامداران جدید به ازاى صرف سهام : در این مورد برابر حساب صرف سهام، سهام جدید به قیمت اسمى منتشر و به سهامداران قبلى داده میشود. به نظر مىرسد پس از توزیع سهام جدید، نتیجه این نوع افزایش سرمایه براى شرکت برابر با افزایش سرمایه به قیمت اسمى است.
۳- انتقال صرف سهام به اندوخته شرکت : در این مورد صرف سهام همانند سایر حسابهاى اندوخته شرکت، ذیل حقوق صاحبان سهام قرار مىگیرد و متعلق به کلیه سهامداران اعم از قبلى و جدید مىشود. این نوع مصرف صرف سهام مورد نظر و توجه شرکتها و سازمان بورس است که با تامین مالى صرف سهام پشتوانه و بنیه مالى شرکت براى انجام طرحها و پروژهها و سرمایهگذارى قوى مىشود.
هدایت شده از کانال آموزش سهم گلچین
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده
شرکت اگر اندوخته و یا سود انباشتهای داشته باشد میتواند اقدام به افزایش سرمایه کند حال اگر شرکت اندوخته و یا سود انباشتهای نداشته باشد و یا نخواهد از این محل برای افزایش سرمایه استفاده کند میتواند از محل آورده نقدی سهامداران اقدام به افزایش سرمایه کند. در این حالت از سهامداران خواسته میشود که مبلغ جدیدی را برای افزایش دادن سرمایه به شرکت بیاورند و با این کار حق بهرهمندی از حق تقدم را برای خود محفوظ داشتهاند.
شرکت با تصویب مجمع عمومی فوقالعاده تصمیم میگیرد تا از محل آورده نقدی ، اقدام به افزایش سرمایه کند. بنابراین با توجه به اینکه افزایش سرمایه از این روش، مستلزم تأمین منابع جدید از سوی سهامداران فعلی شرکت است، شرکت حق استفاده و حضور در این افزایش سرمایه را ابتدا به سهامداران میدهد. به این صورت که اوراقی تحت عنوان حق تقدم سهام در اختیار سهامداران فعلی قرار می گیرد. سهامدار در مدت زمان مجاز برای معاملات این اوراق میتواند یکی از دو اقدام زیر را انجام دهد:
راه اول) پرداخت پول:
در این روش سهامداران به ازای هر سهم باید مبلغی را به شرکت پرداخت نمایند. این مبلغ ممکن است به اندازه ارزش اسمی هر سهم که در ایران برابر است با ۱۰۰۰ ریال است باشد و یا بیشتر از این مبلغ بوده و تا قیمت روز هر سهم تعیین شود. همانطور که بیان شد معمولا در ایران از سهامداران میخواهند که به ازای هر سهم ۱۰۰تومان (ارزش اسمی) به حساب شرکت واریز کنند اما اگر این عدد بیشتر از این مبلغ باشد تحت عنوان صرف سهام در قسمت حقوق صاحبان سهام در سمت چپ ترازنامه شرکت نشان داده میشود که بر طبق قانون تجارت حساب صرف سهام نمیتواند به عنوان سود بین سهامداران شرکت توزیع شود. به عنوان مثال چنانچه از سهامداران خواسته شود که بجای ارزش اسمی هر سهم، مبلغ ۱۲۰ تومان برای هر سهم واریز کنند، ۲۰ تومانی که مازاد بر ارزش اسمی از سهامدار دریافت میشود، به عنوان صرف سهام در نظر گرفته خواهد شد.
راه دوم) فروش حق تقدم:
به جز پرداخت مبلغ اسمی هر سهم، سهامدار قبلی میتواند نسبت به فروش این اوراق در مدت زمانی که برای آن تعیین میشود اقدام نماید. اگر سهامداران به هر علتی تمایل نداشته باشند که از حق تقدمهای خود استفاده کنند میتوانند این اوراق را به سرمایه گذاران دیگر بفروشند که این نقل و انتقال از طریق شرکتهای کارگزاری بورس اوراق بهادار و فرابورس ایران امکان پذیر است. خریدار اوراق حق تقدم، باید علاوه بر پرداخت مبلغی که بابت حق تقدم به فروشنده میپردازند مبلغ مطالبه شده توسط شرکت را نیز به حساب شرکت واریز نماید. باید توجه داشت که معمولا مهلت استفاده از گواهی های حق تقدم در خرید سهام جدید، در یک بازه زمانی ۶۰ روزه خواهد بود.
چنانچه سهامداران در مهلت مقرر اقدام به پذیره نویسی نکنند (یعنی مبلغ مطالبه شده توسط شرکت را واریز نکنند) و یا از فروش گواهی حق تقدم خود صرف نظر کنند، شرکت پس از اتمام دوره پذیره نویسی، گواهیهای باقیمانده را به عنوان حق تقدم استفاده نشده از طریق بورس اوراق بهادار در معرض فروش عمومی (پذیره نویسی عام) قرار میدهد و پس از فروش، مبلغ حاصل از فروش را به حساب سهامداران قبلی واریز میکند. به این صورت افراد جدید میتوانند حق تقدم استفاده نشده را خریداری کرده و از این طریق جایگزین سهامداران قبلی شوند.
افرایش سرمایه از محل سلب حق تقدم
1- تقسیم نقدى صرف سهام بین سهامداران قبلى : در این ارتباط لازم است شرکت به اطلاع صاحبان سهام برساند که سود نقدى توزیع شده از محل صرف سهام یا بازده سرمایه است نه از محل فعالیت عملیاتى و بازرگانى شرکت و با توزیع نقدى صرف سهام میان سهامداران قبلى چیزى جز افزایش سرمایه به قیمت اسمى نصیب شرکت نخواهد شد.
۲- توزیع سهام جدید میان سهامداران جدید به ازاى صرف سهام : در این مورد برابر حساب صرف سهام، سهام جدید به قیمت اسمى منتشر و به سهامداران قبلى داده میشود. به نظر مىرسد پس از توزیع سهام جدید، نتیجه این نوع افزایش سرمایه براى شرکت برابر با افزایش سرمایه به قیمت اسمى است.
۳- انتقال صرف سهام به اندوخته شرکت : در این مورد صرف سهام همانند سایر حسابهاى اندوخته شرکت، ذیل حقوق صاحبان سهام قرار مىگیرد و متعلق به کلیه سهامداران اعم از قبلى و جدید مىشود. این نوع مصرف صرف سهام مورد نظر و توجه شرکتها و سازمان بورس است که با تامین مالى صرف سهام پشتوانه و بنیه مالى شرکت براى انجام طرحها و پروژهها و سرمایهگذارى قوى مىشود.
هدایت شده از کانال آموزش سهم گلچین
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده
شرکت اگر اندوخته و یا سود انباشتهای داشته باشد میتواند اقدام به افزایش سرمایه کند حال اگر شرکت اندوخته و یا سود انباشتهای نداشته باشد و یا نخواهد از این محل برای افزایش سرمایه استفاده کند میتواند از محل آورده نقدی سهامداران اقدام به افزایش سرمایه کند. در این حالت از سهامداران خواسته میشود که مبلغ جدیدی را برای افزایش دادن سرمایه به شرکت بیاورند و با این کار حق بهرهمندی از حق تقدم را برای خود محفوظ داشتهاند.
شرکت با تصویب مجمع عمومی فوقالعاده تصمیم میگیرد تا از محل آورده نقدی ، اقدام به افزایش سرمایه کند. بنابراین با توجه به اینکه افزایش سرمایه از این روش، مستلزم تأمین منابع جدید از سوی سهامداران فعلی شرکت است، شرکت حق استفاده و حضور در این افزایش سرمایه را ابتدا به سهامداران میدهد. به این صورت که اوراقی تحت عنوان حق تقدم سهام در اختیار سهامداران فعلی قرار می گیرد. سهامدار در مدت زمان مجاز برای معاملات این اوراق میتواند یکی از دو اقدام زیر را انجام دهد:
راه اول) پرداخت پول:
در این روش سهامداران به ازای هر سهم باید مبلغی را به شرکت پرداخت نمایند. این مبلغ ممکن است به اندازه ارزش اسمی هر سهم که در ایران برابر است با ۱۰۰۰ ریال است باشد و یا بیشتر از این مبلغ بوده و تا قیمت روز هر سهم تعیین شود. همانطور که بیان شد معمولا در ایران از سهامداران میخواهند که به ازای هر سهم ۱۰۰تومان (ارزش اسمی) به حساب شرکت واریز کنند اما اگر این عدد بیشتر از این مبلغ باشد تحت عنوان صرف سهام در قسمت حقوق صاحبان سهام در سمت چپ ترازنامه شرکت نشان داده میشود که بر طبق قانون تجارت حساب صرف سهام نمیتواند به عنوان سود بین سهامداران شرکت توزیع شود. به عنوان مثال چنانچه از سهامداران خواسته شود که بجای ارزش اسمی هر سهم، مبلغ ۱۲۰ تومان برای هر سهم واریز کنند، ۲۰ تومانی که مازاد بر ارزش اسمی از سهامدار دریافت میشود، به عنوان صرف سهام در نظر گرفته خواهد شد.
راه دوم) فروش حق تقدم:
به جز پرداخت مبلغ اسمی هر سهم، سهامدار قبلی میتواند نسبت به فروش این اوراق در مدت زمانی که برای آن تعیین میشود اقدام نماید. اگر سهامداران به هر علتی تمایل نداشته باشند که از حق تقدمهای خود استفاده کنند میتوانند این اوراق را به سرمایه گذاران دیگر بفروشند که این نقل و انتقال از طریق شرکتهای کارگزاری بورس اوراق بهادار و فرابورس ایران امکان پذیر است. خریدار اوراق حق تقدم، باید علاوه بر پرداخت مبلغی که بابت حق تقدم به فروشنده میپردازند مبلغ مطالبه شده توسط شرکت را نیز به حساب شرکت واریز نماید. باید توجه داشت که معمولا مهلت استفاده از گواهی های حق تقدم در خرید سهام جدید، در یک بازه زمانی ۶۰ روزه خواهد بود.
چنانچه سهامداران در مهلت مقرر اقدام به پذیره نویسی نکنند (یعنی مبلغ مطالبه شده توسط شرکت را واریز نکنند) و یا از فروش گواهی حق تقدم خود صرف نظر کنند، شرکت پس از اتمام دوره پذیره نویسی، گواهیهای باقیمانده را به عنوان حق تقدم استفاده نشده از طریق بورس اوراق بهادار در معرض فروش عمومی (پذیره نویسی عام) قرار میدهد و پس از فروش، مبلغ حاصل از فروش را به حساب سهامداران قبلی واریز میکند. به این صورت افراد جدید میتوانند حق تقدم استفاده نشده را خریداری کرده و از این طریق جایگزین سهامداران قبلی شوند.
افرایش سرمایه از محل سلب حق تقدم
1- تقسیم نقدى صرف سهام بین سهامداران قبلى : در این ارتباط لازم است شرکت به اطلاع صاحبان سهام برساند که سود نقدى توزیع شده از محل صرف سهام یا بازده سرمایه است نه از محل فعالیت عملیاتى و بازرگانى شرکت و با توزیع نقدى صرف سهام میان سهامداران قبلى چیزى جز افزایش سرمایه به قیمت اسمى نصیب شرکت نخواهد شد.
۲- توزیع سهام جدید میان سهامداران جدید به ازاى صرف سهام : در این مورد برابر حساب صرف سهام، سهام جدید به قیمت اسمى منتشر و به سهامداران قبلى داده میشود. به نظر مىرسد پس از توزیع سهام جدید، نتیجه این نوع افزایش سرمایه براى شرکت برابر با افزایش سرمایه به قیمت اسمى است.
۳- انتقال صرف سهام به اندوخته شرکت : در این مورد صرف سهام همانند سایر حسابهاى اندوخته شرکت، ذیل حقوق صاحبان سهام قرار مىگیرد و متعلق به کلیه سهامداران اعم از قبلى و جدید مىشود. این نوع مصرف صرف سهام مورد نظر و توجه شرکتها و سازمان بورس است که با تامین مالى صرف سهام پشتوانه و بنیه مالى شرکت براى انجام طرحها و پروژهها و سرمایهگذارى قوى مىشود.
به گزارش روابط عمومی بورس تهران و به نقل از سنا، محمدرضا پور ابراهیمی داورانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره رشد شاخص بورس، گفت: اگرچه روند رو به رشد بازار سرمایه علامت مثبتی در اقتصاد کشور است اما علت اصلی افزایش شاخص سهام در هفتههای گذشته، تغییر قیمت داراییهای شرکتهای بورسی است.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی افزود: رشد شاخص سهام در بورس متاثر از دو عامل است؛ نخست سود شرکتها به معنای عملکرد آنها و دوم دارایی شرکتها. افزایش شاخص سهام در شرایط کنونی بیشتر متاثر از تغییر قیمت دارایی شرکتها است.
تغییر نرخ ارز موجب افزایش قیمت دارایی شرکتها شده است
وی با بیان اینکه تغییر نرخ ارز موجب افزایش قیمت دارایی شرکتها شده است، اظهار کرد: در گذشته دلار حدود ۴۰۰۰ تومان بود اما درحال حاضر وارد کانال ۱۳ هزار تومان شده، در این شرایط ارزش سرمایهگذاری ۱۰۰ هزار دلاری نسبت به سالهای گذشته ۳ برابر شده است. از آنجا که قیمت دارایی پایه شرکتها به واسطه تغییر نرخ ارز بیشتر شد، قیمت سهام نیز رشد یافته است.
وی ادامه داد: سودآوری شرکتها از اصول مهم در نظام اقتصادی است، زیرا رشد شاخص سهام به واسطه افزایش تغییر قیمت داراییها پس از مدتی متوقف میشود.
پورابراهیمی، ادامه داد: سهامداران باید هنگام خرید سهام نسبت به سودآوری شرکتها توجه کنند؛ بهتر است مردم سودآور بودن شرکتها را ملاک خرید سهام قرار دهد زیرا افزایش قیمت دارایی شرکتها تکمیل شده است.
مردم سبدی از سهام خریداری کنند
وی ضمن بیان اینکه تک سهم بودن با ریسک همراه است و مردم بهتر است به سراغ خرید سهام متنوع شرکت های بزرگ اقتصادی روند، توصیه کرد: مردم سبدی از سهام خریداری کنند به گونهای که سهام آنها شامل صنایع مختلف از جمله صنایع مادر و پایه باشد.
هدایت شده از روند صعودی سهام با سهم گلچین
برترین تقاضا در پیش گشایش امروز:
#ومهان/حجم صف: 450 میلیون/قیمت: 6201 ریال
#وآیند/حجم صف: 136 میلیون/قیمت: 3228 ریال
#ارفع/حجم صف: 126 میلیون/قیمت: 7293 ریال
#کلر/حجم صف: 70 میلیون/قیمت: 37,648 ریال
#ولصنم/حجم صف: 63 میلیون/قیمت: 4079 ریال
#وسبحان/حجم صف: 44 میلیون/قیمت: 5616 ریال
#تپکو/حجم صف: 41 میلیون/قیمت: 3320 ریال
#فاهواز/حجم صف: 35 میلیون/قیمت: 5384 ریال
#وصندوق/حجم صف: 34 میلیون/قیمت: 6033 ریال
#کرماشا/حجم صف: 32 میلیون/قیمت: 12,668 ریال
#وزمین/حجم صف: 29 میلیون/قیمت: 3106 ریال
#عرضه_اولیه
📊 سه عرضه اولیه باقیمانده سال ۹۸
✔️ 🕉۱- شرکت پدیده شیمی قرن (اکتیو)
🔶تاریخ عرضه ۳۰ بهمن ۹۸
🔶 مبلغ مورد نیاز کمتر از ۲۰۰ هزار تومان
✔️ 🕉۲- لاستیک یزد (پیزد)
🔶 تاریخ عرضه نیمه اول اسفند ماه
🔶 مبلغ مورد نیاز کمتر از ۱۰۰ هزار تومان
✔️🕉 ۳- تامین سرمایه بانک ملت
🔶 تاریخ عرضه نیمه اول اسفند
🔶 مبلغ موردنیاز کمتر از ۱۰۰ هزار تومان
برترین تقاضا در پیش گشایش امروز:
#ومهان/حجم صف: 460 میلیون/قیمت: 6511 ریال
#وآیند/حجم صف: 247 میلیون/قیمت: 3292 ریال
#تپکو/حجم صف: 109 میلیون/قیمت: 3419 ریال
#شتران/حجم صف: 92 میلیون/قیمت: 7519 ریال
#ارفع/حجم صف: 84 میلیون/قیمت: 7657 ریال
#هرمز/حجم صف: 60 میلیون/قیمت: 5681 ریال
#کلر/حجم صف: 60 میلیون/قیمت: 39,530 ریال
#فاهواز/حجم صف: 57 میلیون/قیمت: 5491 ریال
#قشرین/حجم صف: 48 میلیون/قیمت: 13,134 ریال
#کرماشا/حجم صف: 31 میلیون/قیمت: 13,301 ریال
#وسبحان/حجم صف: 24 میلیون/قیمت: 5896 ریال
#غالبر/حجم صف: 23 میلیون/قیمت: 14,756 ریال
#وحکمت/حجم صف: 20 میلیون/قیمت: 4782 ریال
در بازار امروز شاخص کل متاثر از رشد نمادهای #فولاد، #فارس، #فملی، #پارس، #وامید و #کگل با رشد حدود 10761 واحدی روبرو شد. بازار آغازی مثبت داشت و رشد در بازار ارز توجه فعالان را به گروه های بزرگ جلب کرد و شاهد روز مثبت دیگری بودیم.
گروه های زیر بیشترین ورود #نقدینگی را ثبت کرده اند :
#فلزات_اساسی
#محصولات_شیمیایی
#برق
#فرآورده_نفتی
#خودرو و #ساخت_قطعات
#قند و #شکر
#حمل و #نقل
#محصولات_غذایی
#ماشین_آلات
#کانی_غیر_فلزی
شاخص کل 472,749
10761.56 واحد مثبت
ارزش بازار 17,189,391 میلیارد ریال
ارزش معاملات 47,175 میلیارد ریال
حجم معاملات 9.572 میلیارد سهم
جهش 2426 واحدی شاخص هم وزن
صعود 139 پله ای شاخص فرابورس
ارزش معاملات بورس 4717 میلیاردتومان
ارزش معاملات فرابورس 2543 میلیاردتومان
مجموع ارزش معاملات بورس وفرابورس7260میلیارد تومان
ارزش معاملات خرد بورس (با حذف بلوک و اوراق) یکشنبه 27 بهمن: 3926 میلیارد تومان
خالص تغییر مالکیت بورس تهران: 370 میلیارد تومان حقوقی به حقیقی
@saham_goolchin
✅ #عرضه_اولیه #قرن (#اکتیو)
📆تاریخ عرضه : چهارشنبه 30 بهمن ماه
🔘تعداد سهام قابل عرضه: 100 میلیون سهم
🔘حداکثر سهمیه : 100 سهم
💰دامنه قیمت: 16.000 تا 17.000 ریال
💵نقدینگی مورد نیاز: حدودا 170,000 تومان
پیش بینی می شود با توجه به امار مشارکت در عرضه های اولیه گذشته ، به ازای هر کد بین 65 تا 75 سهم به ارزش تقریبی 110 تا 125 هزار تومان تخصیص یابد.
💢دوستانی که کد بورسی ندارند میتوانند برای دریافت کدبورسی و خرید این عرضه اولیه از لینک زیر اقدام کنند.
https://goo.gl/sY7aDy
برترین تقاضا در پیش گشایش امروز:
#وآیند/حجم صف: 291 میلیون/قیمت: 3357 ریال
#ومهان/حجم صف: 223 میلیون/قیمت: 6836 ریال
#فروی/حجم صف: 168 میلیون/قیمت: 25,123 ریال
#تپکو/حجم صف: 130 میلیون/قیمت: 3521 ریال
#فولاد/حجم صف: 80 میلیون/قیمت: 4376 ریال
#شتران/حجم صف: 77 میلیون/قیمت: 7894 ریال
#ارفع/حجم صف: 60 میلیون/قیمت: 8039 ریال
#قشرین/حجم صف: 45 میلیون/قیمت: 13,790 ریال
#فاهواز/حجم صف: 45 میلیون/قیمت: 5600 ریال
#ذوب/حجم صف: 34 میلیون/قیمت: 3035 ریال
#کلر/حجم صف: 33 میلیون/قیمت: 41,506 ریال
#کرماشا/حجم صف: 32 میلیون/قیمت: 13,966 ریال
#شجم/حجم صف: 27 میلیون/قیمت: 9841 ریال
#کبافق/حجم صف: 23 میلیون/قیمت: 26,328 ریال
#ثتران/حجم صف: 22 میلیون/قیمت: 6085 ریال
در بازار امروز شاخص کل متاثر از رشد نمادهای #فارس، #فولاد، #فملی، #پارس، #شتران و #پارسان با رشد حدود 4230 واحدی روبرو شد. بازار آغازی مثبت داشت و مجددا خودرویی ها و دیگر غیر دلاری ها به فاز اصلاح رفتند تا بخشی از رشد شاخص کل در ابتدای معاملات از دست برود.
گروه های زیر بیشترین ورود #نقدینگی ثرا ثبت کرده اند :
#فلزات_اساسی
#محصولات_غذایی
#واسطه_گری_مالی
#خودرو و #ساخت_قطعات
#ماشین_آلات
#فعالیت_کمکی
#قند و #شکر
#انبوه_سازی
#بیمه
شاخص کل 476,812
4062.81 واحد مثبت
ارزش بازار 17,332,946 میلیارد ریال
ارزش معاملات 42,382 میلیارد ریال
حجم معاملات 6.437 میلیارد سهم
شاخص_هموزن 152696واحد238واحد
ارزش_معاملات_بورس 4237میلیاردتومان
ارزش_معاملات_فرابورس 2591میلیاردتومان
مجموع ارزش معاملات بورس و فرابورس 6828میلیارد تومان
معاملات_بلوکی
فولاد 80میلیون برگه سهم
غبهار 7.76 میلیون برگه سهم
ارزش معاملات خرد بورس (با حذف بلوک و اوراق) دوشنبه 28 بهمن: 4018 میلیارد تومان
حجم معاملات خرد: 6174 میلیون سهم
خالص تغییر مالکیت بورس تهران: 140 میلیارد تومان حقوقی به حقیقی
@saham_goolchin
برترین تقاضا در پیش گشایش امروز:
#ومهان/حجم صف: 318 میلیون/قیمت: 7177 ریال
#وآیند/حجم صف: 277 میلیون/قیمت: 3424 ریال
#فروی/حجم صف: 177 میلیون/قیمت: 26,379 ریال
#تپکو/حجم صف: 102 میلیون/قیمت: 3626 ریال
#قشرین/حجم صف: 72 میلیون/قیمت: 14,203 ریال
#کلر/حجم صف: 58 میلیون/قیمت: 43,581 ریال
#فاهواز/حجم صف: 47 میلیون/قیمت: 5712 ریال
#شجم/حجم صف: 40 میلیون/قیمت: 10,333 ریال
#فوکا/حجم صف: 39 میلیون/قیمت: 4061 ریال
#خاهن/حجم صف: 33 میلیون/قیمت: 7341 ریال
#کحافظ/حجم صف: 31 میلیون/قیمت: 10,784 ریال
#حاریا/حجم صف: 24 میلیون/قیمت: 7542 ریال
#کبافق/حجم صف: 22 میلیون/قیمت: 27,644 ریال