eitaa logo
انس با صحیفه سجادیه
5.1هزار دنبال‌کننده
16.8هزار عکس
2.5هزار ویدیو
1.7هزار فایل
من به شما عزیزان توصیه میکنم با صحیفه سجادیه انس بگیرید! کتاب بسیار عظیمی است! پراز نغمه های معنوی است! مقام معظم رهبری Sahifeh Sajjadieh در اینستاگرام https://www.instagram.com/sahife2/ ادمین کانال @yas2463
مشاهده در ایتا
دانلود
خداوند در قرآن شريف فرموده است: و ما من دابه فى الارض الا على الله رزقها. هيچ جنبنده‏اى در زمين نيست مگر آنكه رزقش به عهده‏ ى خداوند است. يعنى پروردگار توانا گردش كارگاه عظيم خلقت را در خشكى و دريا به گونه ‏اى حكيمانه پايه‏گذارى نموده است كه پيوسته غذاهاى مختلف تمام موجودات زنده با نظم مخصوصى در دامن طبيعت پرورش مى‏يابد، گياهان از زمين و آب و آفتاب تغذيه مى‏كنند و رشد مى‏نمايند، دانه‏خواران و علفخواران از روييدنى‏ها ارتزاق مى‏نمايند و به حيات خود ادامه مى‏دهند. غذاى حشرات گوناگون در آغوش طبيعت مهيا مى‏گردد و نسل حشرات به طور طبيعى گسترش مى‏يابد و غذاى پرندگان حشره‏خوار آماده مى‏شود و حياتشان برقرار مى‏گردد. عقابها و كركسها و ديگر پرندگان گوشتخوار از شكار پرندگان كوچك ارتزاق مى‏نمايند
همچنين درندگان از شكار ديگر حيوانات، و خلاصه همانطورى كه در قرآن شريف آمده : "رزق همه‏ ى جنبندگان زمين را خداوند از مجراى قوانين تكوينى خود تامين مى‏نمايد." رزق انسانها نيز همانند ديگر موجودات زنده به عهده‏ى خداوند است. هر موجود زنده‏اى براى دست يافتن به رزق خود نوعى فعاليت و حركت دارد و از پى روزى مى‏رود و انسان نيز موظف است فعاليت نمايد تا رزق خود را به دست آورد. ولى فعاليت انسان در طلب رزق با فعاليت جنبندگان زمين تفاوتهايى دارد، از آن جمله رزق روزى ‏خواران همان است كه در سفره‏ى طبيعت، خود به خود مهيا مى‏گردد و نيازى به فعاليت روزى‏خواران ندارد، چرندگان از گياهانى كه در زمين مى‏رويد ارتزاق مى‏كنند و خودشان نمى‏توانند زمين خشكى را سبز و خرم نمايند، زنبورهاى عسل از گلهايى كه در طبيعت به وجود مى‏آيد روزى مى‏خورند و خودشان قادر نيستند باغ و گل ايجاد نمايند. پرندگان و خزندگان و درندگان و تمام جنبندگان برى و بحرى رزقشان همان است كه آفريدگار حكيم در طبيعت براى آنها آماده مى‏كند و خودشان نمى‏توانند چيزى بر آن بيفزايند، اما انسان آزاد و آگاه با مغز خلاقى كه دارد مى‏تواند از منابع طبيعت حداكثر استفاده را بنمايد، اراضى موات را احيا كند و آنها را به زمين كشاورزى و باغهاى ميوه مبدل نمايد و از محصولشان ارتزاق كند، مى‏تواند موسساتى را براى دامپرورى و مرغدارى تشكيل دهد، با مراقبتهاى علمى موجبات تكثيرشان را فراهم آورد و به عده‏ى زيادى از انسانها غذا برساند.
تمام مردم موظف ‏اند براى تامين معاش و به دست آوردن رزق حلال تلاش و كوشش نمايند و به سختى و مشقت آن تن در دهند. *رسول اكرم (ص) فرموده است: خداوند دوست دارد بنده‏ ى خود را ببيند كه براى طلب رزق حلال در رنج و مشقت است.
اشخاص باايمان توجه داشته باشند كه تلاشگران و افراد زحمتكش از نظر وسعت يا مضيقه‏ ى رزق، با يكديگر متفاوت اند و به صريح قرآن شريف اين تفاوت مستند به مشيت حكيمانه ى ذات اقدس الهى است، اوست كه به بعضى رزق وسيع مى‏دهد و بعضى را در تنگناى روزى مى‏گذارد. *ان ربك يبسط الرزق لمن يشاء و يقدر انه كان بعباده خبيرا بصيرا. خداى تو است كه هر كس را بخواهد روزى وسيع مى‏دهد يا در مضيقه‏اش مى‏گذارد كه او به مصلحت بندگان خود آگاهى و بصيرت دارد.
*امام باقر از رسول اكرم سلام الله عليهما در قالب بیان نموده كه خداوند فرمود: بعضى از بندگان با ايمانم دينشان سالم نمى‏ماند مگر با غنى و توسعه ‏ى زندگى و سلامت بدن. من آنان را بدين امور آزمايش مى‏كنم و دينشان سالم مى‏ماند. بعضى از بندگان باايمان‏اند كه دينشان مصون نمى‏ماند مگر با تهيدستى و نادارى و عارضه‏ى بدنى، آنان را بدين امور امتحان مى‏كنم و دينشان سالم مى‏ماند، و من عالم به صلاح دينى بندگان مومن خود هستم.
3 نکته: اول آنكه رزق تمام جنبندگان روى زمين و روزى‏خواران بر اساس نظام خلقت به عهده‏ى خداوند است، دوم براى به دست آوردن رزق، همه‏ ى جنبندگان تلاش مى‏كنند و انسان نيز بايد نيروى خود را به كار اندازد و در راه به دست آوردن رزق كوشش نمايد، سوم آنكه تقسيم رزق و زياد و كم بودن آن وابسته به مشيت حكيمانه‏ى خداوند است، اوست كه بعضى را در رفاه و آسايش قرار مى‏دهد و بعضى را دچار مضيقه و سختى مى‏نمايد.
با فرارسيدن ايام ى و كبر سن، از طرفى قواى بدن به ضعف مى‏گرايد و آدمى از فعاليت و كوشش براى به دست آوردن رزق بازمى‏ماند و آنطور كه بايد نمى‏تواند فعاليت نمايد، و از طرف ديگر نياز به رزق و غذا امرى است ضرورى و آدمى تا آخر عمر به غذا احتياج دارد. امام سجاد (ع) رزق و روزى ايام كبر سن را در ضمن دعا اينچنين به پيشگاه بارى‏تعالى عرض مى‏كند: «و اجعل اوسع رزقك على اذا كبرت». بار الها! وسيعترين رزق خود را براى من در كبر سنم قرار ده. در واقع، امام (ع) مى‏خواهد بگويد: پروردگارا! در كبر سن، قواى بدنم ضعيف مى‏شود و آنطور كه بايد قدرت فعاليت ندارم. در آن موقع تو مرا مشمول فيض مخصوص خود قرار ده و با توسعه دادن رزق خود به من، ناتوانيم را جبران نما و كمبودم را تتميم و تكميل كن و مرا از نيازمندى و احتياج به مردم رهايى بخش.
رسول اكرم (ص) نيز در ايام ی و كبر سن از خداوند درخواست توسعه‏ى رزق نموده است: اللهم اجعل اوسع رزقك على عند كبر سنى و انقطاع عمرى. بار الها! وسيع ترين رزق خود را براى من در ايام و كبر سنم قرار ده، موقعى كه پايان عمر و قطع رشته‏ ى حيات نزديك شده است.
افراد تا وقتى زنده‏اند و با وجود و كبر سن قدرت كار دارند، هر چند ضعيف باشند، بايد كار كنند و شرافت انسانى خود را محافظت نمايند و اگر زمانى فرارسد كه ديگر قدرت كار نداشته باشند، در آن موقع لازم است : یا مردم به عنوان مواسات و تعاون عمومى، يا به عنوان خدمات اسلامى يا انسانى، زندگى آنان را اداره كنند، يا بيت‏المال مسلمين (ولو تحت عنوان ) متكفل امورشان گردد
على (ع) در ايام حكومت خود از نقطه ‏اى عبور مى‏كرد و جمعى با آن حضرت بودند. بين راه با كور و كهنسال برخورد نمود كه گدايى مى‏كرد و از مردم درخواست كمك داشت. حضرت از مشاهده‏ى اين وضع ناراحت شد، رو كرد به اطرافيان خود و فرمود: اين چيست؟ نفرمود: اين شخص كيست؟ خواست بفرمايد اين چه وضع تاثر بارى است كه من مشاهده مى‏كنم؟ عرض كردند: يا اميرالمومنين اين پيرمرد سائل، نصرانى است. حضرت فرمود: يك عمر او را به كار گرفته ‏ايد و به سهم خود در اجتماع خدماتى نموده است، اينك كه و كور شده است تركش نموده‏ايد، سپس دستور داد زندگى او را از بيت‏المال اداره نمايند.
خداوند رزق انسانها و همه‏ ى جنبندگان روى زمين را ضمانت نموده است، ولى ضمانت بارى‏ تعالى بدان معنى نيست كه مردم از تلاش و كوشش دست بردارند بلكه فعاليت در راه طلب حلال وظيفه‏ى قطعى تمام افراد است. *امام عسكرى (ع) فرموده: رزقى را كه خداوند ضمانت نموده است تو را از وظيفه‏ ى سعى و كوشش باز ندارد. با فرارسيدن كبر سن نيروى فعاليت تدريجا كاهش مى‏يابد و افراد نمى‏توانند آنطور كه بايد كار كنند و رزق خود را با عزت به دست آورند. در اين موقع بايد از خداوند طلب رزق وسيع نمايند و از ذات مقدس او استمداد كنند تا رزقشان محفوظ باشد. جمله‏ى دعاى امام سجاد (ع) ناظر به اين امر است: «و اجعل اوسع رزقك على اذا كبرت»، بار الها! وسيعترين رزق خود را براى من در كبر سنم قرار ده.
امام (ع) در جمله‏ى دوم دعا، به پيشگاه خداوند عرض مى‏كند: «و اقوى قوتك فى اذا نصبت»، بار الها! قويترين نيرو و قوت اعطايى توبه من در ايام فرسودگى و تعبم باشد.