وقتی طلافروشان در برابر قانون برابرترند!
📝زهرا طوسی، روزنامه نگار
✅آنطور که مشخص است زر و زور یک بار دیگر توانستند اجرای قانون را برای صاحبان سرمایه در حوزهای مثل طلا و جواهر به تعویق بیندازند و با استفاده ابزاری از مجلس، دولت را به توپ ببندند.
✅ زر و زور یک بار دیگر توانستند اجرای قانون را برای صاحبان سرمایه در حوزهای مثل طلا و جواهر به تعویق بیندازند و با استفاده ابزاری از مجلس، دولت را به توپ ببندند.برخی نمایندگان مجلس در نامهای به مسعود پزشکیان، از رئیسجمهور خواستهاند به دلیل اینکه صنف طلافروشان جزو اصناف اولویتدار قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیستند، اجرای فرایند ثبت اطلاعات آنها در سامانه جامع تجارت متوقف شود.
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbMpz
@sahmmardom
چرا امنیت کریدور اقتصادی سوریه برای ایران مهم است؟
جنگ کریدورها
📝زهرا طوسی، روزنامهنگار
✅تقابل بر سر تسلط بر کریدورهای تجاری و استراتژیک، از مهمترین محورهای رقابت ژئوپلیتیک در قرن حاضر است و نقش کشورهای منطقهای، سازمانهای بینالمللی و همکاریهای چندجانبه در تعیین سرنوشت این رقابت بسیار حائز اهمیت است.
✅ایران، سوریه و عراق یک کریدور مهم شرقی غربی را تشکیل میدهند که دسترسی به اروپا را فراهم میکنند. تلاش های ایران در این مسیر با هدف حفاظت از مسیری است که در آینده ایران را در قلب طرح "کمربند و جاده" چین قرار می دهد. آمریکا در تقابل با آن تلاش دارد تا با نا امنسازی کریدورهای استراتژیک، مانع از تحقق کامل این پروژه شود.
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbMDV
@sahmmardom
بیمه اجتماعی بدون تامین!
📝زهرا طوسی؛ روزنامه نگار
✅در هر کشوری، نقشهراه روشن و معیّن برای رفاه و تأمین اجتماعی مردم وجود دارد. نظام تامین اجتماعی در ایران اما دچار کژ کارکردی هایی است که اثر بخشی این نظام را خنثی کرده است.
✅دامنه شمول و سطح ارائه خدمات تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین سازمان بیمهای کشور، با این حجم از جمعیت تحت پوشش و سرمایه به نازلترین سطح خود رسیده است. بیمه شدگان از وضع موجود سازمان ناراضی اند و بازنشستگان این سازمان هم بعد از یه عمر پس انداز در قلک تامین اجتماعی، حالا با درآمد اندکی که به اسم مستمری به حسابشان واریز می شود قادر نیستند روزگار خود را با عزت سپری کنند!
✅در کنار همه اینها، حذف دفترچه بیمه و الکترونیکی شدنِ خدمات هم قوز بالای قوز شد. الکترونیکی شدن فرآیندها نه تنها کار را ساده نکرده که مشکلات سیستمی و قطعی اینترنت گاهی سبب میشود، بیمه شده هزینههای داروها و آزمایشات خود را آزاد حساب کند و نفع حداقلی بیمه هم از آنها دریغ شود. البته در این مسیر باید از تلاش پزشکان که در پروسه درمان، مدام بیمار را به انجام آزمایش و عکسبرداری در بخش خصوصی تشویق و بیماران را به یکدیگر پاس می دهند نیز نباید غافل شد. از فرآیند نوبت گرفتن در بیمارستان های دولتی برای عمل های جراحی هم نگویم که این زخم سرباز نکند بهتر است.
✅حرفی نیست جز حسرت اینکه منت خدمات رایگان بر سر بیمه شدگان نگذارند، که خودشان خوب می دانند هیچ خدمت رایگانی در کار نیست و مردم پیشاپیش هزینههای درمان خود را به جیب سوراخ این سازمان بیمه گر اجتماعی واریز کرده اند.
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbMQZ
@sahmmardom
بیت کوئین؛ قوی سیاه ۱۰۰ هزار دلاری
📝زهرا طوسی؛ روزنامه نگار
✅بیتکوین برای اولین بار از مرز ۱۰۰ هزار دلار عبور و موجی از امید را در میان سرمایهگذاران رمزارز ایجاد کرده و کارشناسان نیز از آغاز دورهای طلایی رمز ارزها سخن میگویند اما آیا این همه شگفتی ناشی از دیدن قوی سیاه نادر در بازارهای مالی نیست؟
✅رویدادهای قوی سیاه اغلب برای سرمایهگذاران فاجعهبار هستند. هزاران سرمایهگذار سود خود را به یکباره از دست میدهند و برخی حتی در نهایت با مقادیر زیادی بدهی مواجه میشوند. با این حال، یک سرمایهگذار زیرک میتواند استراتژیهایی اتخاذ کند که به وسیله آن بتواند از هر رویداد پیشبینی نشدهای با کمترین زیان عبور کند.
✅یکی از مهارتهای مهم برای آماده شدن برای رویدادی غیرقابل پیشبینی این است که نباید بیش از اندازه روی یک حوزه یا دارایی خاص سرمایهگذاری کنیم. حتی اگر ارز دیجیتالی مانند بیت کوئین باشد، ارزی که آنقدر بزرگ به نظر میرسد که احتمال ناکامیاش تقریباً در حد صفر است. این ارز هم ممکن است بنا به هر علتی دچار یک رویداد قوی سیاه شود و شرایطی غیرقابل تصور را ایجاد کند. مخصوصا اینک که مرزهای ۱۰۰ هزار دلار را نیز پشت سر گذاشته و کارشناسان از آغاز دورهای طلایی برای این صنعت سخن میگویند.
✅با این حال، کاربران باید پیش از ورود به این بازار، ریسکهای متعدد که یکی از آنها ریسک قوی سیاه است، درک کنند که برخی از آنها عبارتند از: ریسک بازار، ریسکهای نظارتی، ریسکهای عملیاتی، ریسک نقدینگی، خطرات امنیتی
✅با وجود همه فراز و نشیب ها در بازار رمزارزها و بیت کوئین که پادشاه آنها محسوب می شود، در نهایت کسی نمی داند که دوران سلطنت این رمز ارز با یک فروپاشی اجتنابناپذیر روبرو خواهد شد یا با یک پانزی باز خاتمه مییابد یا اینکه به تکامل و انطباق با چالشهای بازار ادامه خواهد داد، این سئوال همچنان بدون جواب باقی خواهد ماند؟
✅ولی بی شک آخرین راه برای آماده شدن سرمایه گذاران برای پدیده قوی سیاه این است که از این توصیه سرمایهگذاری ساده و در عین حال اساسی تبعیت کنند: لطفا «پولی را که نمیتوانید از دست دهید، سرمایهگذاری نکنید»
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbN78
@sahmmar
تیرخلاص را اقتصاد به دولت بشار اسد زد
📝دکتر رضا غلامی، اقتصاددان
اقتصاد سوریه پس از بحرانهای داخلی 2011 مدام رو به افول بوده و سیاستهای غلط اقتصادی دولت نیز برعمق این بحرانها افزود تا جایی که 13 سال بعد، دولت بشار اسد بدون کمترین مقاومتی فرو ریخت.
تضعیف مداوم پول ملی در سوریه در کنار عدم تقویت دستمزدها، هر روز مردم بیشتری را به دامن فقر برد و دامنه فقر در این کشور گسترده تر شد. علاوه بر این، افزایش مداوم نرخ سوخت ، عمق این فاجعه را عمیقتر و گستردگی آن را بیشتر کرد تا به شروع دومینوی فروپاشی سیاسی این کشور انجامید.
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbNr9
@sahmmardom
بی استطاعتها!
📝زهرا طوسی، روزنامهنگار
✅حتما شنیده اید که می گویند کسی باید به حج واجب مشرف شود که "مستطیع" است. مستطیع یعنی کسی که استطاعت دارد. یعنی توانایی دارد. این مطلب درباره استطاعت حج نیست.
✅از این رهگذر خواستم چند نکته درباره استطاعت ما مردم ایران بگویم. مردم این روزها استطاعت خرید مسکن ندارند. دولت نهضت ساخت مسکن راه انداخته و برای جهش تولید آن برنامه ریزی می کند تا مسکن ارزان قیمت توی سبد خانوارها بگذارد، اما باز هم وقتی مردم برای ثبت نام مراجعه می کند می بینند استطاعت پرداخت نقدی به نام آورده اولیه، وثیقه، ضامن و پرداخت اقساط بانکی را ندارند!
✅وضعیت سوء مدیریت اقتصادی ادوار دولت ها در کشور ما مردم را به چنان چه کنم چه کنمی انداخته که نمی دانند درآمد هر روزشان را چطور با مخارج همان روز میزان کنند! تیر خلاص به پس انداز را هم که قبلا با گرانی ارز و فراز و فرود و سقوط و صعود ناگهانی بورس و بازارهای مالی به بدنه اقتصاد خانوار زده اند، آن قدر که دیگر در باغچه شخم زده خانه مردم گلی نمی روید!
با این اوضاع؛ خرید خانه که سنگ بزرگ است و برنداریم بهتر است، ولی قصه اینجاست که مردم این روزها استطاعت پرداخت اجاره یک واحد کوچک نقلی قدیمی ساز را هم ندارند! سر سال که می شود استطاعت پرداخت رهن بیشتر را هم ندارند. جالب اینجاست گاهی با رهن بیشتر حتی توانایی زندگی در منطقه فعلی خویش را نیز ندارند و باید دایره سکونت خود را انقدر وسیع کنند تا نرخ اجاره بهاء با وسع مالی آنها جایی در نقطه صفر مرزی همخوانی پیدا کند.
✅استطاعت خرید خودرو که اصلا نباید داشته باشیم آنهم وقتی شرکت های خودروساز دارند زیان می دهند!!
وزیر می گوید که «وقتی فولاد، پلیمر، لاستیک و... گران شده دستمزدها افزایش پیدا میکند. افزایش نیافتن قیمت خودروها موجب بالا رفتن زیان انباشته شرکتهای خودروساز می شود که همین هم نارضایتی زیادی (البته منظورشان بین صاحبان سرمایه انحصار گر خودروساز است نه مردم) ایجاد میکرد. پس برای شرکتها باید یک توازن اقتصادی داشته باشند باید قیمت ها افزایش پیدا می کرد.».
و این قصه بی سرانجام ادامه دارد تا مردم خودروی با کیفیت که هیچ داشتن پراید هم برایشان یک جور توقع آن هم از نوع زیادی! به حساب بیاید.
✅سفر رفتن هم که دیگر یه یک کار لاکچری تبدیل شده است. هم اینک ۴۰ درصد از مردم ایران توانایی مالی سفر رفتن ندارند! سفر که خوب است، بیشتر مردم حتی کمتر به میهمانی می روند چون از قدرت خرید خود و میزبان خویش آگاهند و فشار ناشی از مهمان داری را هم بر صاحبخانه می دانند به همین خاطر میهمانی ها و دورهمی ها را هم دنگی و دونگی کرده اند.
✅کاش برکت از قلم ها نرفته باشد و شرم این صرفه جویی های اقتصادی و بی استطاعتی ها جایی به یک مقام مسئول بربخورد!
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbPwf
@sahmmardom
دولت باز هم فریب خورد
✅ رضا غلامی اقتصاددان، با انتقاد از روند سیاست های نرخ ارز در دولت های مختلف، نرخ ناشی از بازار مبادله و نیما را غیر منطقی و غیرقابل قبول دانست و گفت: دولت چهاردهم هم فریب ذی نفعان نرخ ارز را خورد.
مشروح این گفت و گو را در قدس انلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbPCQ
@sahmmardom
در واکنش به ابراز همدردی سخنگوی دولت با مردم برای تحمل رنج های اقتصادی
همدلی دولت با مردم با جیغ، دست و هورا!
📝زهرا طوسی، روزنامه نگار
✅سخنگوی دولت، وضعیت اقتصاد کشور را رنج آور توصیف کرده و از همراهی مردم در تحمل این درد قدردانی کرده است. این بیان، اگرچه به آگاهی دولت از شرایط مردم اشاره دارد، اما از مسئولیت دولت در درمان این درد رنج آور طفره میرود.
✅سخنگوی دولت اخیرا با تقدیر از صبر مردم بر مشتقت های اقتصادی به همدلی با آنها پرداخته و گفته است: «نگرانی مردم طبیعی است، و اگر به آنها بگوییم که نگران نباشید، مثل این است که به فردی با درد بگوییم نباید درد داشته باشد. درد نشانهای از وجود یک مشکل است، و ما تردیدی نداریم که اقتصاد کشور طی سالها مردم را رنج داده است. از همراهی مردم نیز قدردانی میکنیم و...» این یعنی دولت در مقام تماشاگر ایستاده و برای تشکر از مردم در تحمل درد کف می زند!
✅جالب اینجاست که سخنگوی دولت به جای راهکارهای موثر برای کاهش نگرانی مردم، به یکسانسازی نرخ ارز بهعنوان راه حل اشاره کرده است! راهکاری که نهتنها دردی را کاهش نمی دهد، بلکه میتواند آسیب های دیگری را بر پیکره بیمار اقتصاد کشور وارد کند. ادعای دولت در مورد کاهش رانت و فساد با یکسانسازی نرخ ارز در سخنان سخنگوی دولت هم، نیاز به بررسی دقیقتر دارد. تجربه نشان داده است که کنترل ارز و مداخلات دولتی در بازار ارز، اغلب به جای کاهش رانت، زمینه ساز ایجاد رانتهای جدید و افزایش فساد شده است.
✅در حالیکه سخنگوی دولت از ظرفیت صادرات محصولات ایرانی سخن گفته، اما به چالشهای ساختاری اقتصاد مانند کمبود سرمایه، فناوری و بازارهای بینالمللی اشاره نمیکند. حمایت از تولید، هدف مهمی است، اما یکسانسازی نرخ ارز بهتنهایی راه حل نیست. این سیاست میتواند باعث افزایش قیمت کالاهای وارداتی و کاهش قدرت خرید مردم شود. همچنین، این سیاست میتواند باعث کاهش رقابت و افزایش انحصار در بازار شود و...
مشروح این یادداشت را در قدس انلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbQ4d
@sahmmardom
عزای داماد برای طلای عروس!
📝زهرا طوسی، روزنامه نگار
رسم هدیه دادن طلا به عروس در مراسم ازدواج تحت الشعاع بحران های اقتصادی از یک رویای شیرین به کابوسی تلخ تغییر ماهیت داده است، با کاهش روز افزون قدرت خرید مردم آیا وقت خداحافظی با سنتها رسیده یا جایگزینهای هوشمندانه برای این روزها وجود دارد؟
زمان مطالعه: 2 دقیقه
✅رسم هدیه دادن طلا و جواهرات از سوی داماد به عروس در مراسم ازدواج ریشه در فرهنگ و رسم رسومات دیرینهی ایرانیان دارد و نمادی از عشق، تعهد و ارزش قائل شدن برای همسر است. اما این سنت، ضمن حفظ اهمیت نمادین و فرهنگی خود، در حال تطبیق با نیازها و واقعیت های دنیای معاصر است.
✅ آیا همچنان باید بر این سنت پایبند بمانیم و همچنان اصرار داشته باشیم که داماد یک سرویس طلا در شان عروس! تقدیم او کند، آن هم در حالی که میدانیم فشار اقتصادی ناشی از این خرید، میتواند آیندهی ازدواج دو جوان را تحت تاثیر قرار دهد؟
✅برای دستیابی به این مقصود، همزمان با اینکه رسانهها و نهادهای فرهنگی بایستی ترویج فرهنگ سادهزیستی و اجتناب از تجملگرایی را ترویج کنند، می توان به راهکارهای جایگزین برای این مساله هم فکر کرد:
🔻اول اینکه به جای نگاه به طلا به عنوان یک سرمایه در روزهای ابتدایی ازدواج و خرید یک سرویس سنگین و گران قیمت، به یک هدیه نمادین و سبکتر اکتفا کرد. این تغییر نگرش میتواند فشار اقتصادی را تا حد زیادی کاهش دهد.
🔻خرید طلای دست دوم هم میتواند یک راهکار اقتصادی برای کاهش هزینههای خرید طلا باشد.
🔻از خرید نقره هم به عنوان یک فلز ارزشمند نباید غافل شد، نقره قیمت بسیار مناسبتری دارد و میتواند به همان اندازه زیبا و چشمگیر باشد.
🔻به جای تمرکز بر طلا، میتوان هدایای دیگری را که ارزش معنوی بیشتری دارند جایگزین کرد. به عنوان مثال، رفتن به سفر، کمک به خرید خانه، یا سرمایهگذاری مشترک برای آینده میتواند جایگزینهای مناسبی باشند.
🔻به جای خرید طلا، می شود مبلغی را در حساب بانکی به نام عروس سرمایهگذاری کرد. یا برای عروس بیمه عمر یا سپرده بلند مدت تهیه کرد.این گزینه ها هم پشتوانه مالی برای عروس ایجاد میکند و هم از هدر رفت پول جلوگیری میکند.
🔻 از سوی دیگر با همکاری اتحادیه و حمایت کارگاههای تولیدی طلا، می توان برنامه و طرح های متبکرانه ای را برای فروش شرایطی و اقساطی طلا پیاده سازی کرد که دسترسی زوج های جوان به طلا را در موقع خرید عقد مرتفع کند.
✅ یادتان باشد که برداشته شدن این رسم، به معنای نادیده گرفتن سنتها نیست، بلکه به معنای درک شرایط زمانه و اولویتبندی درست مسائل است.
مشروح این یادداشت را در قدس انلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbQFC
@sahmmardom
کوچک کردن بازار ارز قاچاق، مقدمه کارآ شدن سیاستهای ارزی
🔻دکتر رضا غلامی اقتصاددان معتقد است بانک مرکزی قبلا با همین استدلال و منطق، بازار نیما را راه اندازی کرده و ایجاد بازار ارز تجاری، چیزی جز تکرار ارز نیمایی نیست.
وی ادامه داد، به جای ایجاد بازارهای دستوری، باید بانک مرکزی تلاش کند تا بازار قاچاق را کوچک کرده و عوامل ایجاد آن را کنترل کند.
مشروح این گفت و گو را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbSDS
@sahmmardom