#داستانهای_قرآنی
💟حضرت آدم علیه السلام
حضرت آدم علیهالسلام نخستین پیامبر الهى و پدر بشر است، که مطابق با قرآن کریم، خداوند او را از خاک آفرید و اسماء را به او تعلیم نمود و آنگاه به فرشتگان دستور داد که بر آدم سجده کنند. ماجرای هبوط آدم و همسرش حوّا از بهشت نیز مطلب دیگری است که قرآن بدان اشاره نموده است.
💟وجه تسمیه آدم
«آدم» یعنى خاک قرمز؛ وى از مواد أرضى آفریده شد و جاندار گردید. «أداما» لفظى است عبرى و به معنى گرد و خاک و یا زمین قابل زراعت مى باشد و مبداء اشتقاق اسم آدم از آن است.
در حدیثی از امام علی علیه السلام در پاسخ به پرسش از علت نامگذاری آدم و حوا آمده است: «إنّما سُمّی آدَمُ آدَمَ لأنّهُ خُلِقَ مِن أدیمِ الأرضِ»؛ آدم را آدم نامیده اند، چون از اَدیم (پوسته) زمین آفریده شد.
💟حضرت آدم در قرآن
نام حضرت آدم علیه السلام ۲۵ بار در آیات قرآن کریم در سورههای بقره، آل عمران، مائده، اعراف، اسراء، کهف، مریم، طه و یس آمده است. موضوعات مربوط به حضرت آدم در قرآن از این قرارند:
💟آدم خلیفه خدا در زمین
این موضوع در آیات ۳۰ تا ۳۳ سوره بقره بیان گردیده است: «و آن زمان که پروردگار تو به فرشتگان گفت: من مى خواهم در روى زمین جانشین و حاکمى قرار دهم. فرشتگان گفتند: اگر هدف تو از آفرینش انسان عبادت است، که ما تو را تسبیح گفته و حمد تو را به جا مى آوریم. پس چرا مى خواهى کسى را در زمین قرار دهى که به فساد و خونریزى دست زده و زمین را تباه نماید؟ خداوند فرمود: من از آفرینش انسان، حقایقى را مى دانم که شما از آن بى خبرید».
پس از آن خداوند، آدم را بیافرید و علم اسماء یعنى علم اسرار آفرینش و نامگذارى موجودات را همگى به او آموخت و آنگاه آن اسامى را به فرشتگان عرضه کرد و فرمود اگر راست مى گوئید اسامى اینها را برشمارید. فرشتگان عرض کردند: خداوندا منزهى تو، ما چیزى جز آن چه تو به ما تعلیم داده اى، نمى دانیم زیرا تنها تو دانا و حکیمى. خداوند، آدم را مخاطب قرار داد و فرمود: اى آدم، فرشتگان را از این اسامى و اسرار این موجودات آگاه کن و هنگامى که آدم آنان را آگاه نمود، خداوند به فرشتگان فرمود: آیا نگفتم من غیب آسمانها و زمین را و آنچه را که شما پنهان و یا آشکار سازید مى دانم؟
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss
#داستانهای_قرآنی
💟آفرینش حضرت آدم
این موضوع در آیه ۵۹ سوره آل عمران چنین بیان گردیده است: «قطعاً داستان عیسى نزد خدا (از نظر چگونگى آفرینش) مانند داستان آدم است، که (پیکر) او را از خاک آفرید، سپس به او فرمود: (موجود زنده) باش پس بى درنگ (موجود زنده) شد».
و در آیه ۲۶ سوره حجر آمده است: «وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ مِنْ صَلْصالٍ مِنْ حَمَإٍ مَسْنُونٍ»؛ و همانا ما انسان را از گل و لاى کهنه متغیر بیافریدیم.
و در سوره مومنون آیه ۱۲ آمده: «وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ مِنْ سُلالَةٍ مِنْ طینٍ»؛ و همانا ما آدمى را از گل خالص آفریدیم.
همچنین در آیات دیگری همچون: سوره حج/ آیه ۵، سوره ص/ آیه ۷۱، سوره صافات/ آیه ۱۱، سوره حجر/ آیه ۴۸، سوره الرحمن/ آیه ۱۴، سوره سجده/ آیه ۷، خلقت انسان از خاک و گل با اختلافاتی در تعابیر آمده است.
💟سجده نکردن ابلیس بر آدم
این موضوع اولین بار در آیه ۳۴ سوره بقره بیان گردیده است: «آنگاه به فرشتگان گفتیم: همه در برابر آدم سجده و خضوع کنید و او را تکریم نمائید. همه آنها سجده کردند جز ابلیس که به خاطر این نافرمانى کافر شد».
مطلب فوق، با بیانهای دیگری در سوره اعراف آیات ۱۱ و ۱۲، سوره اسراء آیات ۶۱ و ۶۲، سوره کهف آیه ۵۰، سوره طه آیه ۱۱۶ و سوره ص آیات ۷۱ تا ۷۴ آمده است.
💟سکونت آدم در بهشت و هبوط
این موضوع در آیات ۳۵ تا ۳۹ سوره بقره بیان گردیده است: «پس از آن به آدم گفتیم: اى آدم تو و همسرت در بهشت سکونت کن و از نعمتهاى آن هر چه مى خواهید بخورید. اما به این درخت نزدیک نشوید و از میوه آن نخورید که از ستمکاران خواهید شد. در این هنگام، شیطان با سخنان خود آنها را فریب داد و از میوه آن درخت خوردند و این نافرمانى باعث خروج آنها از بهشت گردید و ما به آنها گفتیم: همگى به زمین فرود آئید در حالی که بعضى از شما دشمن دیگرى خواهد بود و براى شما تا مدتى معین در زمین قرارگاه و وسیله بهره بردارى است. پس از آن آدم، از پروردگار خود کلماتى را آموخت که وسیله اى براى پذیرش توبه وى در پیشگاه خداوند گردید و خداوند توبه او را پذیرفت چون او توبه پذیر و مهربان است. آنگاه به آنها گفتیم که در زمین فرود آئید و مسکن گزینید و زندگى را آغاز کنید و آنگاه که هدایتى از طرف من براى شما آمد کسانى که از آن پیروى کنند، نه ترسى براى آنها هست و نه اندوهگین مى گردند. اما کسانى که به آیات ما کافر شده و آنها را تکذیب کنند اهل دوزخند و جاودانه در آن خواهند بود».
این جریان همچنین در آیات ۱۹ تا ۲۷ سوره اعراف آمده و در حین نقل آن بنیآدم را به درس آموزی از این داستان و مراقبت خود از فریفته شدن به وسوسههای شیطان توصیه نموده است. جای دیگری که قرآن به این داستان پرداخته است، آیات ۱۱۵ تا ۱۲۴ سوره طه است.
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss
اگر بخواهی نعمتی در تو زیاد شود،
باید آنرا ستایش کنی.
حتی وقتی گیاهی راستایش کنی،
بهتر رشد میکند
تقدیر کنید،
ستایش کنید، تأیید کنید
تا نعمتهای خدا بسوی شما سرازیر شود
#خدایا_شکرت❣
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss
🥀خطاب به کسانی که از قرآن دور شده اند:
به قرآن برگردید، به سعادت برگردید، به آرامش برگردید،
پس جزء کسانی نباش که قرآن را هجر (ترک) کرده است!
⛔ قرآن را هجر نکنید
وَ قالَ الرَّسُولُ يا رَبِّ إِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هذَا الْقُرْآنَ مَهْجُوراً «30 فرقان»
پيامبر (در روز قيامت از روى شكايت) مىگويد: پروردگارا! قوم من اين قرآن را رها كردند.
شاید هر یک از ما به نوعی قرآن را هجر کردیم و آگاه نیستیم [پناه بر الله] ،
پنج نوع هجر قرآن داریم ؛
هجر تلاوت قرآن
هجر حفظ قرآن
هجر تدبر در قرآن
هجر عمل به قرآن و
هجر تحاکم به قرآن
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🟢 اهمیت ماه ذی الحجه واعمال ماه
🎙استاد فرحزاد
#اَللّٰهُمَّعَجِّلْلِوَلیِّٖکَالفَرَجْ
#ذی_الحجه
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss
🌸 #تلفظ حرف ( ص)
✨ حرف ( ص) در زبان فارسی به مانند (س) ادا میشود
💫 اما درزبان عربی از برخورد سرزبان با بن دودندان جلو فک پایین،درشت وپرحجم ادا میشود
درعکس بالا به تلفظ حرف (ص) و(س) (ز) وتفاوت بینشان خوب دقت کنید
#آموزش_تجوید
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#تلاوت_قرآن
فرازی بسیار زیبا از مرحوم استاد محمد صديق منشاوي
اللهم انصر اخواننا في فلسطين🤲
#امام_زمان
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss
▫️#آشنایی_با_مفردات_قرآن
📖 شُحّ
🔻الشُّحّ: البُخل
شُحّ: بُخل، بُخل توأَم با حرص است که به صورت عادت درآید.
📖 ... وَ مَن يُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولَٰئِکَ هُمُ الْمُفلِحُونَ /حشر : ۹
كـسـانـى كـه بخل درونى خود را به توفيق خداى تعالى جلو مىگيرند رستگارند.
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss
💥💥💥💥💥💥
*نکته تفسیری صفحه ۲۲*
📕 *آیه ۱۴۲ سوره بقره*
⚜ *تغیر قبله مسلمانان* ⚜
پيامبر اسلام (ص) مدت سيزده سال پس از بعثت درمكه و چند ماه بعد از هجرت درمدينه به امر خدا به سوى بيت المقدس نماز مى خواندند ولى بعد از آن قبله تغيير يافت و مسلمانان مأمور شدند به سوى «كعبه» نماز بگذارند.
يهودیان به مسلمانان مى گفتند : شما ازخود استقلال نداريد و به سوى قبله ما نماز مى خوانيد و اين دليل بر حقّ بودن ماست. اين گفتگوها براى پيامبر اسلام و مسلمانان ناگوار بود، آنها از يكسو مطيع فرمان خدا بودند و از سوی ديگر طعنه هاى يهود از آنها قطع نمى شد، به همين جهت پيامبر عظيم الشأن شبها به اطراف آسمان مى نگريست گويا در انتظار وحى الهى بود.
مدّتى از اين انتظار گذشت تا اينكه فرمان تغيير قبله صادر شد. در حالى كه پيامبر دو ركعت نماز ظهر را در مسجد «بنى سالم» به سوى بيت المقدس خوانده بود جبرئيل مأمور شد بازوى او را گرفته و روى او را به سوى كعبه بگرداند.
📚مجمع البيان، ج1، ص223
💠 *علت مهم تغيير قبله*
خانه كعبه در آن زمان كانون بتهاى مشركان بود، دستور داده شد مسلمانان موقتاً به سوی بيت المقدس نماز بخوانند و به اين ترتيب صفوف خود را از مشركان جداکنند اماهنگامى كه به مدينه هجرت كردند و تشكيل حكومت و ملتى را دادند و صفوف آنها از ديگران كاملاً مشخص شد ديگر ادامه اين وضع ضرورت نداشت در اين هنگام به سوى كعبه ؛ قديمى
ترين مركز توحيد و پر سابقه ترين كانون انبياء باز گشتند.
🌀 *چرا قبله مسلمانان قبله ميانه است؟*
زيرا مسيحيان تقريباً به سمت مشرق مى ايستادند به خاطر اينكه بيشتر ملل مسيحى در كشورهاى عربى زندگى مى كردند و براى ايستادن به سوى محل تولد عيسى كه در بيت المقدس بود ناچار بودند به سمت مشرق بايستند و به اين ترتيب جهت مشرق قبله آنان محسوب مى شد ولى يهود كه بيشتر در شامات و بابل ومانند آن به سر مى بردند رو به سوى بيت المقدس كه براى آنان تقريباً در سمت غرب بود مى ايستادند و به اين ترتيب نقطه غرب قبله آنان بود.
اما «كعبه» كه نسبت به مسلمانان آن روز (مسلمانان مدينه) در سمت جنوب و ميان مشرق و مغرب قرار داشت يك خط ميانه محسوب مى شد.
#قرآن
#تغیر_قبله
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss
💢حضرت ادریس علیه السلام
حضرت ادریس علیه السلام از پیامبران الهی است که در زمان بین حضرت آدم و حضرت نوح علیهماالسلام می زیست. قرآن کریم او را به صبر و راستی در اعتقاد و کردار و گفتار ستوده است. مطابق با روایات، ادریس نخستین کسى بوده که با قلم نوشت و نیز خیاطی کرد و چون کتابها را بسیار درس میداد او را ادریس نامیدند. حضرت ادریس را ابوالحکما نامیدهاند و مبادی و اصول اولیه بسیاری از علوم را به او نسبت میدهند. گفته شده ادریس نبی از پیامبرانی بوده که غیبت داشته است و پس از غیبت، او با نام الیاس و به عنوان رسول دوباره بر مردم مبعوث شد.
💢نسب ادریس نبی
به گفته بسیاری از منابع، «ادریس» همان «اخنوخ» یا خنوخ است که نزد اهل کتاب، یکى از پیامبران پیش از حضرت نوح علیه السلام بوده و کتابهاى فراوانى به او نسبت داده شده است.نسب ادریس در کتاب مقدس و در بیشتر کتابهاى تاریخى و تفسیرى به این ترتیب آمده است: «ادریس» «اخنوخ» بن یرد (یارد، یارید) بن مهلائیل بن قینان بن انوش بن شیث بن آدم علیهم السلام.
در مجمع البیان آمده که او جد پدر نوح است و در تورات سِفر تکوین باب پنجم مى نویسد: یارد ۱۶۲ سال زندگى کرد و خنوخ را به دنیا آورد و از خنوخ، متوشالخ به دنیا آمد. سپس متوشالخ را «لمک» نام مى برد و گوید: از «لمک» نوح به دنیا آمد.
#داستان_پیامبران_در_قرآن
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss
💢جایگاه ادریس در علم و تمدن
حضرت ادریس علیه السلام را منشاء و معلم بسیاری از علوم دانسته اند. علامه طباطبائی زنده ماندن یاد او در بین فلاسفه و احترام آنها به او و اینکه آنها نسل به نسل او را سرچشمه اصول علم می دانند را دلیل بر این می داند که او از قدیمىترین پیشوایان علم بوده که افکار بشرى را به سمت استدلال و دقت در بحث، و جستجوى از معارف الهى سوق دادهاند، و یا اینکه او اولین ایشان بوده است.
محی الدین ابن عربی او را به این می ستاید که به او علم حروف و اسرار حکمت و لطائف عددیه و اشارت های عددیه داده شده بود. و علما به دور او ازدحام داشتند و سائر حکما از مشکات او اقتباس مینمودند.
همچنین گفته اند او اولین کسی است که علم نجوم را به الهام الهی استخراج نمود. و زمین را به چهار ربع تقسیم نمود و در هر ربعی پادشاهی که به امور آن قیام کند معین نمود.[۱۴] در دعای روز اول ماه رجب نیز به علم ادریس(علیه السلام) اشاره شده است: «وَ مُعَلِّمَ إِدْرِیسَ عَدَدَ النُّجُومِ وَ الْحِسابِ وَ السِّنِینِ وَ الشُّهُورِ وَ أَوْقاتِ الْأَزْمان؛ و تعلیم دهنده به ادریس عدد ستارگان، و حساب و سالها و ماه ها و اوقات زمانها را».
#داستان_پیامبران_در_قرآن
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss
💢حضرت ادریس در قرآن
قرآن کریم در دو جا از ادریس علیه السلام نامبرده و از او به نیکى یاد کرده است:
«وَ إِسْمعِیلَ وَ إِدْرِیسَ وَ ذَاالْکفْلِ کلٌّ مِنَ الصّابِرِینَ * وَأَدْخَلْنَاهُمْ فِی رَحْمَتِنَاإِنَّهُمْ مِنَ الصَّالِحِینَ»: و اسماعیل و ادریس و ذوالکفل را یاد کن که همه از صابران بودند. و آنها را در رحمت خود داخل گردانیدیم. بدرستی که آنها از صالحان بودند (سوره انبیاء، آیه ۸۵).
«وَاذْکرْ فِی الْکتَابِ إِدْرِیسَ إِنَّهُ کانَ صِدِّیقًا نَّبِیا * وَرَفَعْنَاهُ مَکانًا عَلِیا»: و در این کتاب، ادریس را یاد کن که پیامبرى بسیار راستگو بود. و او را به مکانى بلند فرا بردیم (سوره مریم، آیه ۵۶).
همچنین برخى از مفسران در تفسیر آیه هاى: «وَزَکرِیا وَیحْیىٰ وَعِیسَىٰ وَإِلْیاسَ کلٌّ مِنَ الصَّالِحِینَ» (سوره انعام، آیه ۸۵) و «و اِنَّ اِلیاسَ لَمِنَ المُرسَلین» (سوره صافات، آیه ۱۲۳) الیاس را همان «ادریس» دانسته اند، و ویژگى ها و داستان هایى را که براى ادریس گفته شده، در ذیل این آیات براى «الیاس» آوردهاند. مطابق با برخی روایات نیز، الیاس همان ادریس است. عبدالغنى نابلسى در شرح فص الیاسى فصوص الحکم، تعدادی از این روایات را آورده است.علامه حسن زاده آملی در این مورد می گوید: إلیاس همان إدریس است، زیرا آن حضرت را ظهور و غیبت بوده و دوباره مبعوث شده است، یک بار پیش از غیبت که إدریس نبى بود، قوله تعالى:«وَ اذْکرْ فِی الْکتابِ إِدْرِیسَ إِنَّهُ کانَ صِدِّیقاً نَبِیا، وَ رَفَعْناهُ مَکاناً عَلِیا» (سوره مریم، آیه ۵۶-۵۷) و زمان غیبتش ۳۶۵ سال بوده است، و پس از آن به اسم الیاس رسول ظهور فرموده است، قوله سبحانه: «وَإِنَّ إِلْیاسَ لَمِنَ الْمُرْسَلِینَ » (سوره صافات، آیه ۱۲۴).
برخى نیز آیه «سَلَامٌ عَلَىٰ إِلْ یاسِینَ» (سوره صافات، آیه ۱۳۰) را «سَلمٌ عَلى اِدراسین» یا «اِلیاسین» قرائت کرده و آن را به «ادریس» تفسیر کردهاند.
#داستان_پیامبران_در_قرآن
کانال فهم زبان قرآن👇
🆔https://eitaa.com/sarfesss