در واقع یک مجموعه تحولاتی طراحی شده و در عالم اسلام نفوذ کرد که هرچه نخبگان دنیای اسلام و تشیع، با این مجموعه مواجه شدند، نگاه شان نسبت به این امر تغییر کرد. بطور مثال ابتدا عده ای طرفدار مشروطه بودند، بعد آرام آرام وقتی پرده کنار رفت، متوجه شدند که جریان صرف آزادی مردم در مقابل استبداد نیست بلکه یک امر دیگری است. بحث حرکت جامعه به سمت لیبرالیزم به معنای آزادی انسان از همه تقیدات است و نهضت مشروطه، مقدمه تحولات عمیق تری است. هرچه زوایای این امر برایشان بیشتر آشکار شده و پیوستگی و عمق این مجموعه تحولات، مشخص شده، موضع گیری ها متفاوت شده است. لذا ملاحظه می کنید عده ای در مقابل مشروطه ایستادند و گفتند «مشروطه باید مشروعه باشد» یعنی اگر تحولاتی در ساختار قدرت پیدا می شود، باید حتماً مقید به چارچوب های شرعی باشد. و نیز عده ای هم بودند که بالاصاله با مشروطه گری، مخالفت کردند و گفتند اصلاً حقیقت مشروطه، یک تحولی است که به هیچ وجه دینی شدنی نیست. مثل مرحوم میرزا صادق تبریزی که مجتهدی در طالقان بود که آن مناطق هم مقلّد ایشان بودند. ایشان از کسانی است که به شدت، مقابل مشروطه ایستاده و تشبیه های خیلی تندی هم دارد که می گویند به هیچ وجه اصلاً مشروطه، مشروعه شدنی نیست. لذا هرچه به عمق مدرن شدن جامعه نزدیک تر شدیم و مدرنیزاسیون، ابعاد و اعماق خودش را بیشتر ظاهر کرد، یک رویکرد سومی در مقابلش شکل گرفت، و آن رویکرد این است که این تمدن، یک مجموعه به هم پیوسته ای است با مبانی و بنیان ها و اهداف و آرمان های خودش که قابل کپی برداری برای دنیای اسلام نیست و نمی شود به هیچ وجه، این تمدن را اسلامی کرد.
لذا اگر بخواهیم سه رویکرد اصلی، در مقابل جریان تجدد را ارزیابی بکنیم، اول رویکردی است که معتقد به تمدن غرب است و آن را تنها راه پیشرفت و تعالی و حتی سعادت بشر می داند و می گویند سعادتمندی بشر در این است که این مسیرِ طی شده ای را که در این قرون، در غرب طی شده، دیگران هم طی بکنند و آن فرآیند پیچیده تجربه شده را به شکلی در کشور و جوامع خودشان مهندسی بکنند که جوامع شان مدرن شود؛ حتی اگر اقتضاء آن، تغییر در عرصه فرهنگ، فرهنگ بومی، فرهنگ مذهبی جامعه و سنت های جامعه بود. یعنی جامعه در تغییر فرهنگ و سنت خودش به سمت تجدد هیچ اباء نکند.
حتی در دوره های اخیر، بعضی از روشنفکر های دینی تلاش کردند که منطق تحول معرفت دینی به نفع جریان توسعه و تجدد را هم تبیین بکنند که معرفت های دینی چگونه می شود در فرآیند تجدد و توسعه، تغییر کنند که هماهنگ با مدرن سازی باشند. در واقع این چالش و تعارضی که بین فرهنگ مذهبی جامعه و مدرن سازی است و تبدیل به بحران اجتماعی هم می شود، سعی در حل آن به نفع مدرنیته کردند تا چالشی بین معرفت های دینی و اقتضائات جریان تجدد و مدرن سازی پیدا نشود. گفتند بیایید معرفت های دینی را متناسب با توسعه تغییر بدهید و حتی تلاش کردند منطق تحول معرفت دینی را هم تولید بکنند. نظریه قبض و بسط، یک نمونه از آن اندیشه هایی است که تحول معرفت دینی به نفع توسعه مدرن را مقنّن می کند و بیان می کند چطور معرفت های دینی به نفع علم و توسعه آن تغییر کند و همراه با تحول علم و تکنولوژی و سبک زندگی معرفت دینی نیز متحول شود.
بررسی سه نگاه به غرب و تفاوتهای آن
رویکرد اول در مواجهه غرب توجه دارد که جریان تجدد یک جریان به هم پیوسته، دارای عمق و سطح، ابعاد و درجاتی است و معتقد است که قابل تجزیه هم به راحتی نیست؛ تقریباً تمامیت این جریان را هم به رسمیت می شناسد و دنبال خوب و بد کردن و اصلاح کردن و تغییرات نیست. اگر هم در دوران های جدید، گاهی بومی سازی جریان تجدد را مطرح می کنند، در واقع جریان توسعه را با ملاحظه تکثر فرهنگی برنامه ریزی می کنند. لذا این بومی سازی هم ابدا به این معنا نیست که عرصه ای را باید برای فرهنگ های دیگر خالی بگذاریم؛ بلکه می گویند باید آن فرهنگی که فرهنگ اساسی است، فرهنگ توسعه و تجدد باشد و فرهنگ های دیگر به عنوان اقتضائات موجود در نظر گرفته و ملاحظه بشوند، نباید برای رسیدن به توسعه یک نسخه واحد برای همه جوامع نوشته شود. لذا فرآیند مدرن سازی فرآیند یک تحول همه جانبه است که متناسب با اقتضائات جوامع در فرهنگ، سیاست، اقتصاد و مذهب می باشد. ولی این برنامه ریزی، معطوف به یک فرهنگ مسلط و واحدی است که باید همه جوامع به آن سمت حرکت کنند؛ منتهی این طور نیست که شما مختصات جوامع بویژه مختصات فرهنگی شان را را در نظر نگیرید، بلکه این تکثر فرهنگی موجود را باید ملاحظه کنید و برنامه ریزی توسعه، متناسب با این تکثر فرهنگی موجود باشد. شما برای جامعه ایران، یک برنامه ریزی توسعه باید داشته باشید و این برنامه غیر از برنامه لازم برای کره جنوبی و کشورهای آسیای شرقی است. این آخرین رویکرد در توسعه و مدرن سازی است.
رویکرد دوم، رویکردی است که این نگاه را به توسعه ندارد. احساس می کند که جریان مدرن سازی، یک جریانی است که عرصه های متفاوتی دارد. بعضی از عرصه ها در فرآیند نو شدن و مدرن شدن، عرصه های مطلوبی اند و بعضی هم نامطلوب. باید خوب و بد آن را جدا کرد. لذا باید ترکیبی از ارزش های فرهنگی و سنتی خودمان با جریان توسعه و تجدد فراهم کنیم که در آن هم توسعه معیشت اتفاق می افتد و هم سعادت اخروی تأمین می شود. این رویکرد دوم طرفداران کثیری داشته و هنوز هم طرفداران فراوانی دارد.
رویکرد سومی که به تدریج پیدا شده و یک طیف است و عمق هم پیدا کرده است، معتقد است جریان تجدد و توسعه غربی، یک جریان به هم پیوسته دارای اعماقی است که اگر بخواهید در آن مسیر حرکت کنید، باید همه عرصه های اجتماعی را به نفع آنها دستخوش تحول بکنید و تمامیت توسعه و چارچوب های اصلی آن در تعارض با فرهنگ ادیان از جمله فرهنگ اسلام و مکتب اهل بیت است و نمی شود توسعه را اسلامی کرد. توسعه غربی، قابل اسلامی شدن نیست. آن برنامه ریزی جامعی که اتفاق می افتد، برنامه ریزی است که به هیچ وجه، اسلامی شدنی نیست. شما باید به سمت ایجاد یک جامعه دینی و به سمت ایجاد یک تمدن دینی باشید. باید توجه هم کرد که بعد انقلاب اسلامی، این رویکرد ها شفاف تر شده است.
🔴دانشمندان هستهای یکهزارم فوتبالیستها درآمد ندارند/ سالی ۷هزار میلیارد خرج فوتبال میشود
🔺امیررضا واعظ آشتیانی مدیرعامل اسبق باشگاه استقلال در گفتوگو با ایرنا با انتقاد از ارقام نجومی قرارداد فوتبالیستها معتقد است که یک بازیکن در حالی پیشنهاد ۵۰ میلیاردی مطرح میکند که دانشمندان هستهای یک هزارم این پول را هم دریافت نمیکنند.
🔻با توجه به سقف ۳۰۰ و ۴۰۰ میلیاری برای باشگاها، در مجموع قرار است ۷هزار میلیارد از بیتالمال در فوتبال هزینه شود؛ پول بیحساب و کتابی که قرار است از بیتالمال توسط عدهای مدیرنما در فوتبال هزینه شود.
🔻برخی با توجیه اینکه هزینه۶ تا ۷ هزار میلیاردی در فوتبال سبب هزینه و نشاط مردم میشود، در حال دادن آدرس غلط هستند. در دنیا این هوشمندی و درایت در دولتها وجود دارد که چنین هزینههایی در فوتبال از جیب بخش خصوصی هزینه شود.
🔻اطمینان داشته باشید که این قانون نه تنها به هدفش نمیرسد، بلکه در فوتبال ایران یک بهمریختگی ایجاد میکند، چرا که ابزارهای لازم و نیروی کارآمد برای اجرایی کردن این طرح را ندارند.
#نهضت_روشنگری
پی نوشت: هفت هزار میلیارد و بدین خود مردم نشاط پیدا میکنن لازم نیست بدین فوتبالیست ها... والاع! بدین مردم خودشون نشاط پیدا میکنن فوتبالم میرن بازی میکنن تو پارک صفا میکنن!
احسان علیخانی در استوری جدیدش حدیث امام علی علیه السلام رو منتشر کرده...
واقعا فقط آدم باید از این سلبریتی ها آموزه های اخلاقی و دینی رو یاد بگیره!
نخندین یادتون نیست علی کریمی چقدر برامون جملات قصار میذاشت...
باید در پاسخ بگیم که...
آره خیلی زیبا می شد کاری که شما سلبریتی ها نمیتونید انجام بدین! کاش موقع اغتتشاشات آیه و حدیث یادت می اومد! کاش موقع شهادت بسیجی و طلبه و پلیس یادت بود چه زیبا می شد دهنتو می بستی!
چه زیبا میشد از مظلوم دفع میکردی نه ظالم... چه زیبا میشد با دشمن هم صدا نمیشدی...
چه زیبا می شد دلت برای شهدای امنیت و شهدای چاهچراغ و خانواده هاشون می سوخت...
چه زیبا میشد فقط نگران سطل ماست نمیشدی...
ولی خوب چه زشت که خنجر زدی از پشت...چه ناجوان مردانه...
#سلبریتی_دهن_بند_لازم
اینکه یه آدم حتی وقتی پای جشن غدیر وسطه دنبال ماهی گیری های سیاسی خودشه یعنی چی؟
چرا انقدر دوست داره حرف های حاشیه دار بزنه!؟
🔴 آقای ضرغامی شما متهم ردیف اول هستید
اینکه در سالیان گذشته مراسمات و جشن های بزرگی مثل عید غدیر مورد توجه قرار نمیگرفت تا مردم از جشن ها و شادی های مذهبی و حلال لذت ببرند، بخاطر وجود مدیرانی مانند عزت اله ضرغامی بود که میلیاردها تومان پول بیت المال را خرج سلبریتی سازی و برنامه های مزخرف این قشر بی هنر میکردند تا با ساختن برنامه های کذایی مردم را شاد کنند ،همین سلبریتی هایی که اکنون دارند علیه مملکت و شادی مردم در جشن های مذهبی لگد پرانی میکنند
🔹 شادی و باهم بودن رو کسی از مردم نگرفته که بخواد دوباره برگردونه
🔹 این دقیقاً همون حرف ضد انقلاب است که جمهوری اسلامی مانع شادی است که با کنایه از زبان این شخص خارج میشه!
🔹 همه می دانند شادی حلال جزو تاکیدات دینی و از توصیههای رهبر معظم انقلاب است
7.05M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
آیا شاهد انحراف خزنده در سبک مجالس مذهبی هستیم یا صرفا یک تغییر بدون ایراد رخ داده؟
آیا این روند از اتاق فکر واحدی برای اهداف خاص مدیریت میشود؟
آیا ضربه ای که از برخی مجریان صدا و سیما خوردیم قرار است در مورد بعضی مداحان جدید هم تکرار شود؟!
منتظر نظرات کارشناسان در این زمینه هستیم.
چرا مولودی خوانی و مداحی اصیل کنار گذاشته شده و فقط تریبون دست مداحان استدیویی و نماهنگ خون قرار گرفته؟! مگر رهبری نگفته بودند مداحی موسیقی پاپ نیست!؟
😐تحلیل فاجعه بار و مضحک روزنامه جوان در مورد حجاب!
روزنامه جوان: در باره حجاب تندروی کردیم به طوری که اگر دختری جوراب سفید داشت از مدرسه اخراج می شد/ نباید مانتوی تیره را ترویج می کردیم - خبرآنلاین
پی نوشت: اولا ما دهه هفتادی ها هم هر رنگی دلمون میخواست جوراب می پوشیدیم و کسی ام کاریمون نداشت، کسانی که کشف حجاب می کنند عمدتا دهه هشتادی و بعد دهه هفتادی هستن!!! پس هیچ ربطی به جوراب رنگی و غیر رنگی پوشیدن نسل های قبلی نداره این موضوع!
دوما دست کم از دهه هشتاد تنوع مانتوها فراوان شد و محدودیت رنگی هم نداشت... در دهه نود هم هزار جور رنگ و لباس به اسم مانتوهای اسلامی روانه بازار شد و ده سال اخیر موج حجاب استایل و هزار طرح و رنگ اومد به بازار که بازم کمکی به حجاب نکرد هیچ بیشتر بهش ضربه زد...
سوما همیشه فقط میگن افراط نمی گن این همه ولنگاری و کم کاری و تفریط در حوزه فرهنگی و حجاب و عفاف صورت گرفته...
نقش ترک فعل، ولنگاری، تفریط اونقدر زیاده که هیچ وقت جایی برای افراط نمونه...
این نویسندگان کم دانش و کم مایه این دست یادداشت ها طوری می نویسند که انگار تا قبل از این اغتتشاشات همه به اجبار با مانتوی بلند و گشاد و چادر تو خیابون تردد می گردن اونم رنگ های تیره برا همین اغتتشاش! جمع کنید این تحلیل های صد من یه غاز غیرواقعی رو!
همینطوری تحلیل میکنن و به مسئولین تحلیل میدن که نتیجه عملکرد فرهنگی میشه این وضعیت دیگه!
⚠️ تأملی در نماهنگهای موسيقی محورِ مذهبی
🔰 در مورد نماهنگ های موسیقی محور مذهبی (همان استراتژی حلال تدریجی):
‼️ ۱- مطلوب شرعی چیست؟
‼️ ۲- آثار اجتماعی این حجم از تولید موسیقی چیست؟
🔹 در پاسخ به پرسش #اول: موسیقی چه به نحو مطلق حرام باشد و چه تنها برخی از انواع آن، هیچگاه مورد تجویز فقهای شیعه نبوده است. فقیهی یافت نمیشود که موسیقی را خصوصا برای تبلیغ دین تجویز کرده باشد. موسیقی حلال هم باشد در نظر فقها مقرِّب( قرب دهنده به سوی خدا) نیست. بسیاری از فقها آن را در ردیف مُبعِّدهایی( دور کننده از خدا) دانسته اند که نهایتا حرام نیست. شاهد هم فرمایش حضرت امام خمینی است که: موسیقی از اموری است که انسان را از جدّ بیرون میبرد به یک مطلب هزل. (صحیفه، ج9 ص201) حال: آنچه مقرب نیست و حتی در ردیف مبعدین است آیا میتواند نقش انتقال مفاهیم دینی را داشته باشد؟ پاسخ مثبت نیست. آثار ایجاد شده در این موسیقی ها خیال معنویت است و یا معنویت دینی؟
حال خواندن این موسیقی ها میان دهها دختر تازه بالغ شده و یا نوجوان را به آن اضافه کنیم.
🔸 پاسخ به پرسش #دوم: این موسیقیها چه وظیفه ای دارند؟ پاسخ احتمالی: «انتقال مفاهیم دینی به نسل جدید». این نسل اگر در خانواده مذهبی است که تا چندی پیش این خانواده موسیقی محور نبود و کار انتقال مفاهیم را نیز بدون موسیقی انجام میداد، اما اکنون با حجم زیاد تولیدات نماهنگهای مذهبی، موسیقی محور شده است. پس برای این خانوادهها، نتیجه این تولیدات جایگزین شدن موسیقی به جای مداحی است. در نتیجه نسل بعد هیئت را محور فعالیت فرهنگی نخواهد دانست بلکه جایی محور است که با موسیقی بتواند جشن بگیرد و یا حتی عزاداری کند. اگر دو دهه بعد متدینین جمع شوند و در یک کنسرت و همخوانی با موسیقی بر سیدالشهداء عزاداری کنند تعجب نکنیم، آن موقع هیئتهای امروز تنها برای محاسن سفیدها خواهد بود. و اگر مخاطب خانوادههای غیر مذهبی است که اصلا مشکل ایشان در دریافت پیام های مذهبی با موسیقی حل نخواهد شد. این تولیدات تنها خانواده های مذهبی را نسبت به این مقوله غیر مقرب سست میکند.
در پایان: این مسیر قدم گذاشتن در راه استراتژی حلال تدریجی است.
🔺 #استراتژی_حلال_تدریجی
✍️ به قلم: دکتر سید محمد صادق کاظمی
💠 عضو هیئت علمی دانشگاه
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
رهبری:
مداحی موسیقی پاپ نیست!
👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻
صدای مردم
رهبری: مداحی موسیقی پاپ نیست! 👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻
مداحی موسیقی پاپ نیست
امام خوانی، بازخوانی نکات مهم رهبری در دیدار با مداحان
صدا، آهنگ و هندسه خوانندگی صورت هنر مداحی را تشکیل میدهد اما این صورت که در واقع وسیله و ابزار است نباید بر محتوا غلبه کند و آن هدایت و محبت جهتدهنده به حرکت جامعه در درون آن گم شود.رهبر انقلاب، «واعظ» و «مداح» را دو ستون مهم و پایدار هیئت برشمردند و با تأکید بر منحصر بهفرد بودن هنر مداحی، گفتند: مداحی با جلا دادن دل مخاطب و بردن او به عمق تاریخ، به او معرفت دینی، اخلاقی و سیاسی میبخشد.
حضرت آیتالله خامنهای، ابتکار و نوآوری در امر مداحی را خوب و مفید برشمردند و افزودند: نوآوری نباید به هنجارشکنی و تغییر هویت مداحی منجر شود و اجرای مداح را به سمت اموری که مداحی نیست بلغزاند؛ چرا که مداحی، موسیقیِ پاپ نیست.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به نقشآفرینی و امتحانهای خوب مداحان در دوران دفاع مقدس و همچنین در فتنه ۸۸ گفتند: مداحان به معنی واقعی کلمه مجاهدپروری و شهیدپروری کردند و در جنگ رسانهای و فرهنگی میان جمهوری اسلامی و دشمن، صدای رسای مداحان انقلابی کارساز بود و امروز نیز این صدای رسا همچنان باید در مقابله با جبهه گسترده دشمن کارساز باشد.
حضرت آیتالله خامنهای تلاش و نوآوری مداحان برای جذب جوانان را اقدامی خوب و تعالیبخش خواندند و در عین حال تأکید کردند: مراقب باشید، جذب جوانان به هر قیمتی نباشد و اینگونه نشود که برای جذب جوان، از برخی آهنگها و نواهای نامناسب استفاده شود.
ایشان با تأکید بر اینکه جذب جوانان باید با حفظ ساختار صحیح هیأت باشد، گفتند: باید مراقبت شود تا ترکیب مداحی و حقیقت و هویت آن از بین نرود.
پی نوشت:اینطور قلمداد نشه که ما مداحی همراه با آهنگ یا سازهای موسیقی داریم و می تونیم بریم تو هیئت ساز و دهل بزنیم و بخونیم. اون مداحی ای که با سرود تلفیق میشه تهش اسمش میشه سرود.
به نکات رهبری دقت کنید و بارها بخونید و متوجه باشید ایشون چرا تذکر می دن. چی می بینند که تذکر می دهند. اصالت ها تحریف نشه و از بین نره. مداحی سنتی و غیر سنتی نداریم... مداحی یک تعریف روشنی داره. اصلا پدیده سرودخوانی یا نماهنگ خوانی با ساز و موسیقی در هیئت نداشتیم که الان بخوایم مداحی رو به سنتی و مدرن تقسیم کنیم. اگر اینکارو بکنیم عده ای ساز وارد هیئت می کنند...
دارن به شما تعریف جدید ارائه میدن با عنوان کردن مداح سنتی و غیر سنتی! مداحی فقط یک شکل داره اون هم همونی است که می شناسیم! همه فقط میگن سلام فرمانده الان همه این کارهایی داره میشه مثل سلام فرمانده است!؟ هر چیزی سر جای خودش... سرود اونم از نوع خوبش جای خودش... مداحی و هیئت جای خودش... قرار نبود تو هیئت ساز و موسیقی ببریم!
👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻