#حدیث_روز
امام صادق علیه السلام:
🔹كلُّ ذِي صناعَةٍ مُضطَرٌّ إلى ثلاثِ خِلالٍ يَجتَلِبُ بِها المَكسَـبَ و هُو: أنْ يكونَ حاذِقا بِعَمَلِهِ، مُؤَدِّيا للأمانَةِ فيهِ، مُستَمِيلاً لِمَنِ استَعمَلَهُ.
🔸هر صنعتگرى براى جلب مشترى ناگزير از داشتن سه خصلت است: در كارش مهارت داشته باشد، در كارش امانتدار باشد، و رضايت خاطر كسى را كه به او سفارش كار داده است، به دست آورد.
📚 تحف العقول (باب الامام الصادق)
جلد ۱ صفحه ۳۱۵
⬅️ با نشر این حدیث در ثواب آن شریک هستید.
🍃🍃🍃➖➖➖🍃🍃🍃
༺🦋 استاد سیدعلی حسینی
🆔https://eitaa.com/joinchat/918127Cb309c657be
May 11
#راز_اسماء_إلهی
🔸#اسم_علیم 3⃣
🔖#شایعه
✅ با توجه به تاکیدات رهبری در مورد لجن پراکنی دشمنان و دنباله های آنان در کشور و بحث #اسم_علیم_الهی که زندگی بر اساس آگاهی و دانایی است،نکاتی پیرامون شایعه،بعنوان بزرگترین بحران فرهنگی اجتماعی که میتواند شخص،خانواده و جامعه را از هم بپاشد نکاتی عرض خواهم کرد.
📌#شایعه که به معنای خبری فاش شده بدون آگاهی از درستی و نادرستی آن است، یکی از نابهنجاریهای اجتماعی است که امنیت روانی جامعه را با خطر مواجه میسازد. خطراتی که جامعه از پخش شایعات متحمل میشود همه حوزههای شخصیتی و اجتماعی و نظامی و سیاسی و فردی را دربر میگیرد. به این معنا که موجب هتک حرمت انسانها و زدودن شخصیت فردی و اجتماعی آنان، بحران در حوزههای اجتماعی و سیاسی و حتی فروپاشی نظامهای خانوادگی، اجتماعی، نظامی و سیاسی میشود. بارها دیده و شنیده شده که شایعاتی موجب شده تا شخصیت افرادی در جامعه از میان برود و خانوادههایی از هم فرو پاشد و ارتشی شکست بخورد و نظام سیاسی از هم بریزد و مشروعیت سیاسی و مقبولیت مردمی خود را از دست بدهد.
🔖از این رو قرآن به مقابله با #شایعات به عنوان یک نابهنجاری اخلاقی و رفتاری میپردازد و از آنجا که شایعات حوزههای مهمی را با خطر مواجه میسازد و ارتباط تنگاتنگی با حوزه عمل اجتماعی افراد پیدا میکند قوانین و مجازاتهای سختی در دنیا و آخرت برای آن به عنوان گناه و جرم در نظر گرفته و به مورد اجرا درمیآورد.
🔖از نظر قرآن #شایعهسازی و #شایعهپراکنی هم گناه محسوب میشود که موجب دوری شخص از مقام قرب و مجازات اخروی آتش دوزخ است و هم جرم و بزه اجتماعی به شمار میآید که مجازات سخت در دنیا را درپی دارد و شخص از سوی قانون به عنوان بزهکار بازداشت و مجازات میشود.
👈قرآن به دو شکل و شیوه به مقابله با #شایعهسازی و #شایعهپراکنی میپردازد. در این نوشتار دیدگاه قرآن درباره شایعه و شایعهپراکنی و راههای مقابله با آن بیان شده است.
🔸تغییر در نگرش افراد اصل اساسی است که قرآن نسبت به شایعه و شایعه سازان در پیش میگیرد. لذا در زمینه مقابله با آن به مسئله آثار و پیامدهای زیانبار آن برای ایجاد شناخت و مجازاتهای اخروی برای تاثیرگذاری بر عواطف توجه میدهد تا شخص را از شایعهسازی و یا #شایعهپراکنی باز دارد.
🔸وَإِذَا جَاءَهُمْ أَمْرٌ مِنَ الْأَمْنِ أَوِ الْخَوْفِ أَذَاعُوا بِهِ ۖ وَلَوْ رَدُّوهُ إِلَى الرَّسُولِ وَإِلَىٰ أُولِي الْأَمْرِ مِنْهُمْ لَعَلِمَهُ الَّذِينَ يَسْتَنْبِطُونَهُ مِنْهُمْ ۗ وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ لَاتَّبَعْتُمُ الشَّيْطَانَ إِلَّا قَلِيلًا
🧷 آیه ۸۳ سوره نساء
🔖مردم وقتی خبرهای خوب و بدی که روی امنیت جامعه تاثیر دارد را می شنوند،فوری بین خودشان پخش می کنند،در صورتی که درستی و نادرستی آن را باید از مسوولین و متخصصین ذیربط که توانایی تشخیص دارند پیگیری کنند که این مسیرالهی و درست است
👈اگر پروردگارتان در حق تان بزرگواری نکند و از شیطنت منافقان آگاهتان نکند،با تبلیغات منفی بیشترتان گول شیطان را می خورید...
🔸شایعهپرداز باید به این حقیقت بیندیشد که مشمول نفرین الهى و در شمار دروغگویان است.
👈 قرآن، در برخى از موارد، رسما از کذب و کذاب نکوهش مىکند و در برخى دیگر نیز با آهنگى دیگر آن را مذمت کرده است از جمله مىفرماید:
«قتل الخراصون الذین هم فى غمرة ساهون»
مرگ بر دروغگویان، آن کسانى که در جهل و غفلت غوطهورند.
🔖خراصون کسانى هستند که مطلب بىاساس را به دیگران انتقال مىدهند.
طبرسى در جوامع الجامع مىنویسد:
«الخراصون... الکذابون المقدرون مالا یصح و هم اصحاب القول المختلف».
خراصون به آن دسته از دروغگویانى گویند که مطلب را بر زبانها مىاندازند و از هر درى سخنمىگویند.
خراصون، به کسانى گفته مىشود که آراء و اقوال مختلف پیرامون عقائد و ایمان از آنان بر زبانجارى مىشود. اینان در اقوال و گفتار خود دقت ندارند و گاهى به نقل مطالب بىاساسمىپردازند، مطالب دروغ را بر زبان مىآورند و در اثر غفلت و جهالتخود بدان توجه نمىکنند.
🔸شایعه در نهج البلاغه
📜در نهج البلاغه شایعه گری با عناوین مختلف نکوهش و به ویژه از واژه #اقاویل درباره این گروه استفاده شده است. امام در یک جا از شایعه سازان به عنوان اشرار یاد می کند.
🧷 در خطبه 78نهج البلاغه می خوانیم:
«فدع ما لا تعرف فان شرارالناس طائرون الیک باقاویل السوء».
از نقل مطالبی که درباره آن اطلاع کافی ندارید پرهیز کن، زیرا اشرار، مطالب بی اساس یعنی شایعات را علیه من به گوش شما می رسانند.
🔻هشداری از پیامبرصلی الله علیه وآله وسلم درباره شایعه پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم فرمود:
«انی لعرفت قوما یضربون صدورهم ضربا یسمعه اهل النار و هم الهمازون اللمازون الذین یلتمسون عورات المسلمین و یهتکون ستورهم و یشیعون فیهم من الفواحش ما لیس فیهم »
گروهی را می شناسم که در قیامت آنچنان به سینه آنان ضربه وارد می شود که اهل جهنم صدای سینه آنان را می شنوند و آنان کسانی اند که در پی اطلاع از عیوب و پنهانی دیگران بوده اند و به هتک حرمت و فاش کردن آنها می پردازند و چیزهائی را علیه آنها #شایعه می کنند که آنان اهل آن نبودند.
🔻کیفر شایعه درقرآن
🔖کیفر شایعه دنیوی و اخروی است. کیفر دنیوی، حد و لعن و مذمت و نکوهش است. و کیفراخروی عذاب قبر در برزخ و دخول در آتش قیامت است.
حد شایعه (اگر اتهام به زنا و عمل فحشا باشد) همان حد قذف (افتراء) 80 ضربه شلاق است و از آن پس دیگر گواهی شایعه گر پذیرفته نمی شود.
🧷در باب قذف، در قرآن می خوانیم:
«والذین یرمون المحصنات ثم لم یاتوا باربعة شهداء فاجلدوهم ثمانین جلدة ولا تقبلوا لهم شهادة ابدا».
اگر دیدید کسانی بر زنان پاکدامن نسبت فحشا و زنا را#شایعه میکنند،درحالی که چهار شاهد ندارند،آنها را هشتاد ضربه شلاق بزنید و در هیچ مساله ای شهادت آنها را نپذیرید.
🔻هنگامی که آیات شایعه نازل و حکم کیفری #شایعه_گر مشخص شد رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم دست اندرکاران شایعه در باره یکی از همسران شان را فرا خواند.
آنان عبارت بودند از: 1) حسان بن ثابت، یکی از شعرای نامدار رسول خداصلی الله علیه وآله وسلم
2) حمنه، دختر زینب همسر رسول خداصلی الله علیه وآله وسلم
3) عبدالله بن ابی سلول یکی از منافقان مدینه
4) مسطح بن اثاثة (یکی از مهاجران و از رزمندگان جنگ بدر، او پسر خاله ابوبکر بود).
👈اینان آلت دست منافق معروف عبدالله بن ابی سلول شده بودند. رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم آنان را فراخواند و حد شایعه در باره آنان را اجراء کرد. ولی عبدالله ابی سلول را دو حد زد. زیرا، اولا:شکستن حریم پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم و افتراء به همسر رسول خداصلی الله علیه وآله وسلم کیفر مضاعف دارد.
و ثانیا: #شایعه_ساز و ناشر آن مساوی نیستند. او شایعه آفرید و نیز به نشر آن اقدام کرد و دیگران فقط به نشر شایعه(اکاذیب) دست زدند. می توان گفت که این از موارد ویژه است که هم حق الناس است و هم حق الله.
🔸سیوطی در تفسیر جلالین یادآور می شود که «عذاب الیم » در دنیا حد قذف و در آخرت دخول در جهنم است بخاطر آنکه این مساله یکی از حقوق الهی است که آتش را در پی دارد.