✅ #شهید_رابع از منظر اندیشمندان🔰
💠 محقق و نویسنده شهیر معاصر، مرحوم حجت الاسلام والمسلمین علی ربانی خلخالی:
علامه مجاهد٬ متفکر جهان اسلام٬ مدافع حریم تشیع٬ شهید راه فضیلت٬ آیت الله العظمی آقای شیخ فضل الله نوری رضوان الله تعالی علیه از شاگردان ممتاز میرزای شیرازی (ره) ... در سال ۱۳۰۰ (ه ق) به ایران آمد و در تهران اقامت گزید و از همان روزهای نخست مورد توجه خاص و عام بود و #مرجعیت تمام پیدا کرد./کتاب شهدای روحانیت شیعه. صفحه ۱۱۴
🔸اجمالی درباره
حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ علی ربانی خلخالی(ره)🔰
در ۲۵/۱۱/۱۳۲۵ در روستای کَرِین از توابع شهر خلخال از استان اردبیل دیده به جهان گشودند. با اینکه پدر ایشان کشاورز بودند ولی ایشان در کنار کمک به خانواده اقدام به تحصیل کرده و در سن ۱۴ سالگی به جهت تحصیل علوم دینی به شهر مقدس قم هجرت کردند.
در زمان طاغوت شاهنشاهی به همراه پیشرفت در دروس حوزه به فعالیت های انقلابی و فرهنگی و اسلامی نیز مشغول بودند. وی در هنگام تبلیغ در ایام محرم و صفر و رمضان در شهرها و روستاهای مختلف ایران، بر علیه رژیم استبداد شاهنشاهی نیز فعالیت می کردند که در جریانات این فعالیت های در شهر مقدس قم مورد حمله و اصابت ضربات باتوم رژیم دژخیم شاهنشاهی قرار گرفته و به بیمارستان منتقل شدند و از ناحیه سر مجروح و در منزل بستری شدند و تا آخر عمر از صدمات ناشی از آن رنج می بردند.
به علت پاکی و اخلاص عملی که داشتند مورد وثوق علماء زمان خویش از جمله حضرت امام بودند. و همچنین اجازه نامه هایی از مجتهدین بزرگ آن زمان به ایشان اعطا شد.
بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی این مجاهد بزرگ بیشتر به فعالیتهای تبلیغی و مذهبی و روضه خوانی و ترویج فرهنگ اهل بیت علیهم السلام پرداختند و با تالیف کتاب، باعث سیراب شدن جویندگان حقائق دریای زلال اهل بیت علیهم السلام شدند. ارادت مرحوم به اهل بیت علیهم السلام عصمت و طهارت و حضرت امام حسین و آقا قمر بنی هاشم به حدی بود که با شنیدن نام آن حضرات اشک از صورت ایشان جاری می شد بطوری که خیلی از اوقات که ایشان روی منبر در حال سخنرانی بودند برای مدتی منبر و سخنرانی ایشان متوقف می شد.
ایشان در سن ۶۴ سالگی و در ۲۸/۹/۱۳۸۹ بعد از نماز صبح و خواندن زیارت عاشورا که بیش از ۴۰ سال به صورت مداوم به خواندن آن ممارست داشتند، بر اثر عارضه ایست قلبی ، ندای حق را لبیک گفت و به جوار حضرت حق رهسپار شد. روحش شاد و قرین رحمت الهی باد.
🌹«رحم الله من یقرأ الفاتحة مع الصلوات»
اللّهُمَّ صَلّ عَلَی محَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجّل فَرَجَهُم
📚 آثار
شهدای روحانیت شیعه(دوجلدی)-مفاسد شراب، قمار، ربا از دیدگاه اسلام-خیانت از دیدگاه اسلام- زن از دیدگاه اسلام- عزاداری از دیدگاه مرجعیت شیعه ( به زبانهای انگلیسی و اردو هم چاپ شده)- چهره درخشان حسین بن علی (علیه السلام)- چهره درخشان قمربنی هاشم ، اباالفضل العباس (علیه السلام). ( ۵ جلد )- ستاره درخشان شام ، رقیه دختر امام حسین (سلام الله علیها)- ستاره درخشان مدینه ، حضرت ام البنین (سلام الله علیها)- چهره درخشان حضرت زینب کبری ( سلام الله علیها)- چهره درخشان کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها)- چهره های درخشان سامرا ، حضرت امام هادی و امام عسگری (علیهما السلام)
🔸منبع: وب سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ عاشورا – دزفول
✳️ @ShahidRabe
✅ #شهید_رابع از منظر اندیشمندان🔰
💠 حجت الاسلام محمد صالحی، دانش آموخته مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و عضو گروه منطق و روش شناسی فرهنگستان علوم اسلامی:
بهصراحت میتوان گفت که بنیاد مشروطه، همان اومانیسم (انسان گرایی) است؛ یعنی انسان تصمیم میگیرد که سرنوشت خود را چگونه باید رقم بزند، البته فارغ از خدا و دین. بهعبارتدیگر حکومت عرفی و سکولاریستی که بشر در مورد زندگی خود تصمیم میگیرد و این خود بنیادی از مبنا تا هدف را شامل میشود.
به اسم دموکراسی بهدنبال انتخاب نمایندگانی از جنس مردم بودند؛ غافل از اینکه معنای واقعی دموکراسی، آزادی بیقید وشرط و بدون تقید به بندگی خداوند است و مسئله فقط داشتن حق رأی نیست.
مشروطه نقطه اقدامی بود برای بسط ساختارها و نظامهای غرب و کفر در جهان اسلام بهدور از تکنولوژی و محصولات متنوعی که قبل از ظهور مشروطه بهوسیله این محصولات، پیشرفت خود را به رخ مسلمانان میکشیدند.
گروهی بودند که مشروطه را بهخوبی شناخته بودند و ازطرفی هم به حسب شرایط اجتماعی مشروطه را پذیرفتهشده میدیدند و بهدنبال اصلاح آن بودند؛ اصلاحی که حتی بهنظر خودشان، ذات مشروطیت را نمیتوانست عوض کند.
در این میان نخستین کسی که به این تعارض ذاتی پی برد و پیش از سایر رهبران مذهبی در ایران و عراق به مخالفت با جریان پشتپرده مشروطهخواهی برخاست، مجتهد متنفذ تهران #مرجع_شهید_علامه شیخ فضل الله نوری(ره) بود. او که به اعتراف [فراماسون، سید حسن] تقیزاده از مؤسسان جنبش عدالتخواهی بهشمار میرفت،(«تاریخ انقلاب ایران»، مجله یغما، سال ۱۴، شماره ۱۳، ص ۱۴۵) با دیدن برخی مواضع سران مشروطه و صحنهگردانی سفارت انگستان و ستیز رو به تزایدی که با احکام شریعت در مجلس و محافل خصوصی روشنفکران آغاز شد، علم مخالفت برافراشت و تا صدور فتوای حرمت مشروطه و تقدیم جان و آبروی خویش پیش رفت.
نهضت مشروعه کردن مشروطه توسط شیخ فضل الله نوری(ره)، یک حرکت در فلسفه تاریخ برای بروز #حکومت_اسلامی میباشد.
🔸در گفتگو با خبرگزاری مهر، گروه دین و اندیشه/ کد خبر 4365071
✳️ @ShahidRabe
📑 #مقاله
✅ عنوان: مشروطه مشروعه
🔶🔸به قلم: حجتالاسلام والمسلمین مهدی انصاری قمی، پژوهشگر و مورخ شهیر معاصر
✍ چکیده🔰
...برای پاسخ به تاریخ و همه کسانی که مرجع شهید علامه شیخ فضلالله نوری (ره) را نشناختند باید گفت: بنابر اسناد و مدارک موجود، حتی از لابلای نوشتههای مخالفان سرسخت او، شیخ، رهبر تفکر مشروطة مشروعه، نه درباری بود و طرفدار استبداد و حکومت سلطنت مطلقه، و نه خودفروخته و وابسته به سفارتخانهها، و نه مخالف اصلاحات سیاسی و تغییر نظام دولت بود و نه مخالف آزادی بیان و اندیشه و قلم و نه ضدیتی با برابری و مساوات در قانون داشت و نه آزادی مطبوعات و نقد و بررسی دولت و نظام را رد میکرد، بلکه فقیه بیدار و هوشیاری بود که پیش و بیش از همقطاران خود، حتی فقیهان نجف به غیریت نظام مشروطه با شریعت پی برد و آن را غیربومی و غیر ایرانی و مخالف هویت ملی و اسلامی این سرزمین دانست. او افزون بر بینش فقهی و اصولی و مبانی شریعت در برخورد با حوادث، مخالف گستاخی و هرج و مرج و هتاکی به دیانت و حریم آن بود، دوئیت نظام سیاسی با فرهنگ و اجتماع ایران را خطری بزرگ برای ورود الگوهای بیگانه و غربی میدانست و آزادی آمیزشهای زن و مرد و به هم خوردگی جامعة سنتی ایرانی میشمرد.
برخلاف آنچه اغلب میپندارند، مخالفت شیخ با پیشرفت و ترقی جامعه ایران و پیوند ماهیت فکری او با استبداد، وی را به مبارزه با مشروطیت نکشاند. بلکه مبارزه وی با مشروطیت تا حدود زیادی حاصل تضادی ایدئولوژیک با آن بود، و آگاهی واقع بینانه او از وجود برخی تعارضات ذاتی میان دمکراسی غربی و اسلام بود. اما وجود افکار و اندیشهها و مواضع مترقیانه او را نباید از نظر دور داشت، مانند حمایت شیخ از تأسیس مدارس جدید [دخترانه و پسرانه اسلامی] و تأکید وی بر ضرورت گسترش و حمایت از آن، و ضرورت پویایی تفکر علما و لزوم شناخت روحانیون از مسائل روز و مقتضیات زمان و تدوین نخستین قانون اساسی اسلامی و متمم آن، و ارائه طرح مشخص از حکومت مطلوب و امثال آن. همچنین شناخت خط انحراف سکولاریسم جهانی، شیخ را به مبارزه با تغییر سیاست مشروطهخواهی واداشت و تنها راه برپایی حکومت شایسته و ملی مذهبی در ایران را در نظام مشروطه مشروعه دانست...
باید گفت هر چند از دیدگاه ما و جهان «مشروطیت» حداقل در ایران، مرده تلقی میگردد، زیرا اگر در عصر خود به عنوان حکومتگزار پلی برای عبور به حکومت اسلامی تلقی میگردید، امروز دیگر نه از آن تاک، نشان مانده و نه از تاک نشان اثری، و بحث اختصاصی در مورد آن میتواند انحرافی تلقی گردد.
اما مرجع شهید علامه شیخ فضلالله نوری، اعلی الله مقامه و افکار و اندیشههای تابناک دینی او زنده و سعی شده در نظام جمهوری اسلامی جامه عمل پوشد، اما چالش عظیمی که مشروطه را به انحراف و شکست کشاند و تاکنون نیز با تلاش فراوان از پای نمینشیند، چالش حضور اندیشه مادهگرایی، مخالفت با اسلام، به مسخره گرفتن احکام شریعت، رواج بیبند و باری، و ترویج اندیشه دوری سیاست حکومت ایران از دیانت، گسترش احزاب سیاسی، فارغ از توجهات دینی و سنتی، نمونهبرداری از جامعه غیردینی غرب برای ساختار آینده اجتماعی و فرهنگی ایران، ترویج از جامعه مدنی غیردینی، مبارزه شدید فرهنگی و سیاسی اجتماعی با تفکر و اندیشه وحیانی، سیاست جهانگرایی به جای ارزشهای سیاست سنتگرایی در دولت و مردم و نظام اسلامی ایران میباشد که میطلبد اندیشمندان متعهد، سیاستمداران شایسته و متدین، مسئولین فرهنگی و فقیهان دین، در پی سدّ این چالش ضدملی و ضددینی و مخرب برآیند./از کتاب جریان های فکری مشروطیت/ کامل مطلب در👇
https://psri.ir/?id=hquies8t
✳️ @ShahidRabe
📗 #معرفی_کتاب
عنوان: شيخ فضلالله نوری و مشروطيت(رويارويی دو انديشه)
نویسنده: مهدی انصاری
ناشر: امیرکبیر، ۶۹ ش
تعداد صفحه: ۲۹۱
تعداد فصل: ۹
💠 استاد انصاری(مورخ، پژوهشگر، مشروطه پژوه و نویسنده کتاب:
این رساله را در مورد شیخ (مرجع شهید علامه شیخ فضل الله نوری ره)، نوشته ام، ۱۲ سال روی آن کار [پژوهشی] کرده ام، تمام اسناد لانه های خیانتکار انگلیس و روس، روسیه رفته ام برای این کتاب، تمام کتاب نارنجی و اسناد و مدارک وقایع مشروطه را بین ایران و روس که توسط دو سفیر انجام می شده، نقل کرده ام.۷۰ سال نامه های بین ایران و عراق، نجف، خانقین، کرمانشاه را که توسط علمای بزرگ و یا از مجلس به آنها ارسال می شده، دیده ام و نقاط مهم آنرا آورده ام و اسناد کتاب آبی، سفارت انگلیس و سفارت فرانسه را به مقداری که در توانم بوده، تلاش کرده ام [ملاحظه، بررسی و به کار گرفته ام]./همایش دیده بان بیدار، حرم حضرت عبدالعظیم ع، ۹۶/۵/۱۸
🔸توضیحات بیشتر:
✍ نویسنده کتاب را در ۹ فصل تفصیلی تدوین و تنظیم کرده و کوشیده با شـمـایـی کـلـی از زنـدگـی مرجع شهید علامه شیخ فضل الله نوری ره، روند شکلگیری فعالیتهای سیاسی، اجتماعی ایشان را که نهایتا در جریانات و تحولات دوران مشروطیت به اوج خود رسید، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
فصل ۱ «آشنایی با شیخ فضلالله نوری ره»به گونهای مختصر به زندگی سیاسی، اجتماعی و علمی مرجع شهید تا آستانه شکلگیری نهضت مشروطیت ایران اختصاص دارد.
فصل ۲ «بازشناسی مقدمات و زمینههای فکری مشروطیت»
فصل ۳ با نگرشی تحلیلی ــ تاریخی به مـجـمـوعـه تحولاتی اشاره دارد که جنبش عـــدالــتــخـــواهـــی مـــردم ایــران را بــه مــرز مشروطهخواهی کشانید.
فصل ۴«روشنفکران و جنبش مشروطیت»
فصل ۵ موضوع«تدوین قانون از نظر مرجع شهید» و سه معمم عصر مشروطه بررسی شده است
فصل ۶ مساله «حکمران قانونی و اندیشه شیخ» مورد ارزیابی قرار میگیرد.
فصل ۷ موضوع «اصل نظارت شورای مجتهدین» و حوادث و رخدادهای مربوط به آن با محوریت شخصیت و اندیشه مرجع شهید، بررسی شده است.
فصل ۸ به حوادث دوران موسوم به استبداد صغیر و حوادثی که در این مقطع، مرجع شهید با آنها مواجه شد، پرداخته است.
فصل ۹ هم با ارائه شمایی کلی از حوادث پس از فتح تهران و به مجموعه رخدادهایی اشاره دارد که نهایتا" به دستگیری، محاکمه و اعدام تأسف بار مرجع شهید، توسط مشروطهخواهان افراطی و سکولار انجامید.
✳️ @ShahidRabe