📃 برای او که زمستان آمد و بهار رفت...
▫️ بهقلم: مریم برادران
متفاوت بودن تاوان دارد. کسی که جرأت کند این تاوان را بپذیرد لابد چشمهای است که نمیتواند نجوشد. اوایل، وقتی از زندگی سید محمدباقر صدر میخواندم، بیشتر این تصویر به چشمم میآمد؛ پسر بچهای در گنجه که با کتابهایش سر میکند و سیریناپذیر است و هرچه بزرگتر میشود، گنجه جایش را میدهد به «نیمکار»[١] یا کتابخانه. به هرحال گوشۀ دنجی. آنقدری میخواند که از همان نوجوانی، از دهیازده سالگی، کلمات سرریز میشدند از نوک قلمش. اما بیشتر که شناختم، فهمیدم اشتباه میکردم. بیش از آنکه او با کتاب باشد - که همیشه بود- «اندیشیدن» او را اینطور نوبهنو میکرد و نمیگذاشت به راحتی بنشیند و سر خویش بگیرد و به عافیت دل خوش کند. انگار کسی که فکر میکند چارهای ندارد جز آنکه هر لحظه زندگی را دوباره تعریف کند؛ نه فقط برای خودش، برای دیگری هم. برای همین حدومرزی نداشت و خلوت یا میان شلوغی جمع بودن توفیری به حالش نمیکرد. او بود و زندگی که طعم خوشی داشت به چشمش. شاید برای من و تویی که از دور نظاره میکنیم سختی داشته، اما برای او که میآفرید و معنا میداد اینطور نبود. اثبات این مدعا، کلمات اوست؛ نامه که مینوشت، کتاب که قلمی میکرد، حرف که میزد، همهشان میگویند جانی هست، جانبخشی هست.
رفتن انتخابی او در بهار لابد معنایش همین است: رستاخیز جان لحظهای است که اندیشه تکانی بخورد، آنقدر سهمگین که نتواند بایستد؛ برود و بماند. امتداد صدایش هنوز در روزگار ما معنا میدهد به زندگی، به تازگی بهار؛ بهاری که برای جوانه زدن، پوست میدراند.
[١] اتاقکی بین همکف و طبقۀ اول
#مغزمتفکراسلامی
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
#شرح_صدر
▪️ ١٩ فروردین، چهلمین سالگرد شهادت شهید صدر
🆔 @shahidsadr
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 آغازگر یک پایان
مستندی جامع از زندگی پرفرازونشیب نابغه کمنظیر اسلام
علامه شهید آیتالله سید محمدباقر صدر
🔹بهزودی از سیمای جمهوری اسلامی ایران
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
🆔 @shahidsadr
🌸 به مناسبت عید نیمه شعبان
📚کتاب "پژوهشی درباره امام مهدی علیه السلام"
اثر علامه شهید آیتالله سید محمدباقر صدر
خرید اینترنتی:
https://b2n.ir/310350
🆔 @shahidsadr
🎙 سلسله گفتارها
▪️بهمناسبت چهلمین سالگرد شهادت
آیتالله سید محمدباقر صدر
▫️اولین جلسه با حضور:
آیتالله سید محمدمهدی میرباقری
عضو محترم مجلس خبرگان رهبری
🕰 زمان: پنجشنبه، ٢١فروردین، ساعت ٢١
📱پخش زنده از صفحه اینستاگرام شهید صدر:
https://instagram.com/shahidsadr
🆔 @shahidsadr
🌸 تغییری فراگیر...
تغییری فراگیر در جهان و بیرون آوردن همه بشریت از تاریکی ستم به روشنای عدالت
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
#شرح_صدر
#تغییر_فراگیر
#انتظار_فرج
#میلاد_امام_مهدی_علیه_السلام
🆔 @shahidsadr
❇️ سید حسن نصرالله در جشن نیمهشعبان و همزمان با چهلمین سالگرد شهادت شهید صدر:
🔸شهید سید محمدباقر صدر فیلسوف و اندیشمند اسلامی بزرگی بود که همه بر نبوغ و خارقالعادگی و نوآوری و تحولآفرینیاش در عرصه فلسفه و اندیشه اجماعنظر دارند.
🔹چهبسا بزرگترین ویژگی او که ـ همواره و امروز بیش از فردا ـ نیاز داریم از آن درس بگیریم اخلاص شدید او برای خدا، اسلام و امت بود. او کاملاً خود را فنا کرده بود؛ برای او «من» و منیت و شخص و مناسبات و اعتبارات شخصی و فردی هیچ جایی نداشت و همه زندگیاش فقط برای خدا و اسلام و هدف بود.
🔸بزرگترین شاهد اخلاص و فنا و ذوب شدن شهید صدر در هدف این بود که وقتی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی پیروز شد، او این اتفاق را اینطور تبیین کرد که امام خمینی آرمانهای انبیای الهی را تحقق بخشیده است و نیز تأکید کرد که ایشان همان هدفی را محقق کرد که شهید صدر در تمام زندگیاش برای آن تلاش میکرد.
🔹عبارتی معروف از شهید صدر هست که ایشان گفت: «اگر امام خمینی به من دستور دهد که در یکی از روستاهای ایران ساکن شوم و در همانجا به اسلام خدمت کنم، ذرهای در قبول این دستور درنگ نمیکنم. سید خمینی همان چیزی را محقق کرده است که من برای محققشدنش تلاش میکردم».
🔸 باید لطف و منّتی را که این امام شهید بر ما در لبنان دارد نیز یادآوری کنیم و به آن توجه داشته باشیم؛ زیرا بسیاری از فعالیتهای اسلامی و جهادی و دینی و معنوی در لبنان وجود دارد، از این امام شهید نشأت گرفته است و ریشه آن به دوران پس از شهادت او و به سال ١٩٨٢ باز میگردد که حزبالله تأسیس شد؛ زیرا اکثریت کسانی که نسل مؤسس حزبالله را شکل دادند از شاگردان یا شاگردانِ شاگردان و مقلدان شهید صدر بودند و او مرجع دینی آنها بود.
📍برای مشاهده مشروح سخنرانی کلیک نمایید.
#مغزمتفکراسلامی
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
#شرح_صدر
▪️ ١٩ فروردین، چهلمین سالگرد شهادت شهید صدر
🆔 @shahidsadr
shahidsadr_mirbagheri.mp3
21.75M
🔉 صوت اولین جلسه از سلسله گفتارها
بهمناسبت چهلمین سالگرد شهادت شهید صدر
🔸 شهید صدر و ارتقای سطح مواجهه اندیشه دینی با جهان
🔶 آیتالله سید محمدمهدی میرباقری
👈 برای مشاهده فیلم جلسه به صفحه اینستاگرام شهید صدر مراجعه کنید
🆔 https://instagram.com/shahidsadr
🆔 @shahidsadr
📚 معرفی کتاب «پژوهشی درباره امام مهدی (ع)»
🔻کتابی کمنظیر و مؤثر در پژوهشهای مهدوی
🔹پژوهشی درباره امام مهدی (ع) اثر استاد شهید آیتالله سید محمدباقر صدر، بهرغم حجم اندک خود، یکی از مهمترین آثار معاصر درباره اندیشه مهدویت است.
🔸شهید صدر در ابتدا با توضیحی کوتاه درباره اندیشه مهدویت و ریشههای آن در تاریخ، شماری از پرسشهایی را که ممکن است درباره امام مهدی(ع) به ذهن برسد برمیشمارد و هر یک را در فصلی به میدان بررسی میکشد و پاسخ میدهد.
🔹 این پرسشها بهترتیب عبارتند از: چگونه این عمر بلند برای مهدی فراهم شدە است؟ چرا این همه پافشاری برای بلندی عمر مهدی؟ آمادەسازی راهبر منتظَر چگونه به انجام رسیدە است؟ چگونه باور کنیم که مهدی وجود یافته است؟ چرا هنوز این راهبر ظهور نکردە است؟ آیا یک فرد میتواند این همه نقش ایفا کند؟ روش تغییر در روز موعود چیست؟
🔸بیان خردپذیر و استدلالهای نوین شهید صدر عالمان اهلسنت را نیز به شگفتی و تقدیر از این کتاب واداشت و کسانی چون استاد حامد حفنی داود بر این کتاب مقدمه نوشتند.
🔹او درباره این کتاب مینویسد: «استاد محمدباقر صدر، دانشمندی متبحر و شخصیتی درخشان است که اندیشه معاصر بهوجود او مباهات میکند. ویژگی کتابها و پژوهشها و مقالههای او واقعگرایی، دوری از جانبداری و تأثیر نپذیرفتن از عاطفه و منافع شخصی است…او در کتابی که درباره موضوع بسیار مهم «مهدی» نوشته است، اندوختهای جدید را به این بحث گرانقدر افزوده است…»
📌برای مشاهده ادامه مطلب کلیک نمایید.
♦️خرید اینترنتی:
https://b2n.ir/310350
#مغزمتفکراسلامی
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
#شرح_صدر
▪️ ١٩ فروردین، چهلمین سالگرد شهادت شهید صدر
🆔 @shahidsadr
💠 در ایام سالگرد شهادت شهید سید محمدباقر صدر
👈 #شهیدصدررابیشتربشناسیم
🔹 ٣ـ زهد
شاید اینکه پدران محمدباقر صدر، از آیتالله حیدر صدر تا امام موسیبنجعفر علیهمالسلام، همگی مجتهد و از عالمان پارسا بودند و او ثمره چنین شجرهای بود، بخشی از شگفتیهای پدیده محمدباقر صدر را پاسخ دهد. وگرنه مثلاً خوی زاهدانه او در کودکی را که کاملاً آگاهانه بوده است چگونه میتوان درک کرد؟
ده ساله بود که سید محمد صدر (نخست وزیر وقت عراق و از نزدیکان شهید صدر) نبوغ و ذکاوت او را دید و به خانوادهاش پیشنهاد داد که اجازه دهند محمدباقر را برای تحصیل در علوم روز به خارج از کشور بفرستد و همه هزینهها را نیز خودش تأمین کند. او اصرار داشت که محمدباقر با این همه تیزهوشی حتماً بهزودی فارغالتحصیل خواهد شد و با جایگاههایی که خواهد یافت خانواده را نیز از فقر نجات میدهد. مادر شهید با اینکه در هفت سال گذشته از وفات همسرش، سختیهای فراوانی را در تأمین معیشت خانواده دیده بود، محمدباقر را در تصمیمگیری آزاد گذاشت. پاسخ محمدباقر اما شفاهی نبود. تا چند روز تنها یک وعده نانخشک و آب میخورد. سپس پرسش مادر و برادر را که نگران حالش شده بودند اینطور پاسخ داد:
«خواستم خودتان ببینید کسی که میتواند چند روز به کمی نان خشک و آب بسنده کند، از فقر محتمل و گرسنگی ترسی ندارد و میداند که خداوند عهدهدار امور صالحان است. من از غذا سیر میشوم، ولی از علم سیر نمیشوم. من تصمیمم را گرفتهام. حوزه تنها انتخاب من است و با اینکه شرایط مالی سخت زندگیام را کاملاً درک میکنم، اما میلی به غیرحوزه ندارم».
این دل بریدن از دنیا روزبهروز در محمدباقر صدر بیشتر شد و کمتر، نه. پس از ازدواج وقتی همسرش، فاطمه خانم، وارد خانه مادری محمدباقر شد، از او پرسید: «پس لباسهایت کجاست؟» و محمدباقر بیدرنگ جواب داد: تنم! و مادرش خندید که: «دیدی گفتم زنت باور نمیکند که تو فقط یک دست قبا داری؟!»
در آن دوران که به متفکر بزرگ اسلامی مشهور بود و کتابهایش در سراسر جهان اسلام به فروش میرسید، بازهم همان رویه را داشت و شیوه زندگیاش تغییر چندانی نکرد. آنچه داشت و نداشت را خرج اسلام و تبلیغ دین میکرد. حتی زمانی که به مرجعیت رسید و افزون بر درآمد کتابها، وجوهات شرعی نیز در اختیارش بود، همچنان خانهای برای خودش نداشت. چندین بار ارادتمندان ثروتمندش از او خواهش کرده بودند که اجازه دهد برایش خانهای مناسب شأنش تهیه کنند و او پاسخ داده بود، تا وقتی طلبهها مستأجرند، من هم خانه نخواهم خرید. درخواستهایشان برای خرید اتومبیل را نیز نپذیرفت و میگفت اگر میخواهید، برای اسلام خرج کنید، نه شخص من. در پایان عمر و در زمانی که شهرتی جهانی داشت، در مقبره مامقانی میزیست و راضی نمیشد که بیش از سطح عموم مردم و طلبهها برای خود رفاهی فراهم کند و همواره به کمترین سطح ممکن از دنیا راضی بود.
اما این زهد، از سر بیذوقی نبود. در سایر رفتارهایش پیدا بود که دنیا را میچشد و سلیقه دارد، اما برای خودش از این دنیا بریدن را برگزیده بود. وقتی تمجیدهایش از خیاطی و آشپزی فاطمه خانم با آن عبارات دلکش دقایقی طول میکشید، معلوم بود زیباییها را میبیند و میفهمد، اما راهی دیگر را برای خودش انتخاب کرده است. راهی که آنچنان مهر دنیا را از دلش بگیرد که تهدید و تطمیع هیچ صدامی، پایش را نلرزاند و حتی ثانیهای از عمرش را جز به خدا نفروشد.
و این زهد، تنگنظرانه هم نبود. به شاگردانش میرسید و در مناسبتهای مختلف به جز شهریه، هدایای گوناگونی به آنها میداد تا با فراغ بال به تحصیل علم بپردازند. میگفت شهریه طلبه باید بهقدری باشد که معیشتش را تأمین کند و او بتواند با خیال راحت درسش را بخواند. هنگامی که یکی از عالمان سرشناس قصد سفری را داشت، مبلغ هنگفتی را به واسطه کسی برای او فرستاد. واسطه که وضعیت آن عالم را میدانست، تعجب کرد و گفت: ایشان نیازی به این پول ندارد و پاسخ شنید: ایشان عالم سرشناسی است. باید وقتی سفر میرود در غنای کامل باشد که شأن علمیاش رعایت شود. حتی وقتی طلبهها را از نجف اخراج کردند به فکرشان بود و شهریه ویژهای را برای آنهایی که میدانست به مشکل خواهند خورد، مقرر کرد. برای برخی مدارس طلبهها لباسشویی خرید تا طلبهها برای همواره نظیف بودن، مجبور نباشند وقت زیادی را صرف کنند و در درسشان متمرکز باشند.
آخرین درس تفسیرش نیز که در آخرین ماههای زندگیاش برگزار شد، هشدار به طلبه ها بود برای پرهیز از حب دنیا؛ حب دنیایی که بزرگترین شکست خورده یک عمر جهاد محمدباقرصدر بود.
🔹 منبع: محمدباقر الصدر؛ السيرة والمسيرة في حقائق ووثائق.
#١٩فروردین_سالگردشهادت_شهیدصدر
#شهیدسیدمحمدباقرصدر
#مغزمتفکراسلامی
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
🔸 کانال پژوهشگاه تخصصی شهید صدر
🆔 @shahidsadr
📂 پروندۀ ویژه سالروز شهادت شهید سید محمدباقر صدر در خبرگزاری تقریب
🔸شهید صدر، الگوی حوزههای علمیه و امت اسلامی (مصاحبه با آیتالله عباس کعبی)
🔹شهید صدر معتقد بود که با اهتمام به مشترکات مذاهب میتوان اسلامی قدرتمند و یکپارچه به دنیا عرضه کرد (مصاحبه با آیتالله سید هاشم حسینی بوشهری)
🔸اقتصاد اسلامی مطرح شده از طرف شهید صدر، جامع و ماندگار است (مصاحبه با آیتالله احمد بهشتی)
🔹شهید صدر، یک مجتهد جامع و به روز بود و در زمینه مسائل سیاسی ارتباط بسیار نزدیکی با امام راحل داشت (مصاحبه با آیت الله سید محمد غروی )
🔸شهید صدر، نهضت امام خمینی(ره) را دریچهای برای نجات مردم میدانست (مصاحبه باحجتالاسلاموالمسلمین حمید مبلغی)
🔹از دیدگاه شهید صدر، دین آمد تا بشریت را مدیریت کند (مصاحبه با حجتالاسلاموالمسلمین سید منذر حکیم)
🔸شهید صدر پیوند عمیقى با امام خمینى(ره) داشت (مصاحبه با حجتالاسلاموالمسلمین محمد حسین مختاری)
🔹شهید صدر، یکی از بزرگترین طلایه داران تقریب در عصر حاضر (مصاحبه با حجتالاسلاموالمسلمین رحیم ابوالحسینی)
🔸شهید صدر تواضع، تدین و تقوای فوقالعاده ای داشت (مصاحبه با آیتالله محسن اراکی)
🔹فعالیتهای شهید صدر فراملیتی و فرامذهبی بود (مصاحبه با دکتر محمد علی آذرشب)
🔸شهید صدر به دور از تعصبات مذهبی، به همه پیروان مذاهب اسلامی یکسان مینگریستند (مصاحبه با آیتالله محمدعلی تسخیری)
#مغزمتفکراسلامی
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
#شرح_صدر
▪️ ١٩ فروردین، چهلمین سالگرد شهادت شهید صدر
🆔 @shahidsadr
🔸تغییر اوضاع بیرونی کافی نیست...
#تغییر
#شهید_صدر
#عکس_نوشته
#تطهیر_جانها
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
🆔 @shahidsadr
♦️ گزیده مطالب دیگر رسانهها به مناسبت چهلمین سالگرد شهادت شهید آیت الله سید محمدباقر صدر (۱)
❇️ علم و جهاد در زندگی شهید صدر (آیتالله محسن اراکی)
🆔 https://b2n.ir/240895
✴️ اخلاص آیتالله صدر از جمله معروف او درباره امام خمینی (ره) قابل تشخیص است (سیدحسن نصرالله)
🆔 http://fna.ir/ewjv4w
❇️ از بنیانگذاری مکتب تا واقعیت زیستجهان اسلام در عصر پساسلیمانی (علی قجری)
🆔 mehrnews.com/xRCCT
✴️ شهید صدر، فقیهی که بشریت نیازمند اندیشه و نوآوری اوست (حجت الاسلام عباس نصیری فرد)
🆔 www.irna.ir/news/83740385/
❇️ شهید صدر تلاش کرد که دروس ولایت فقیه امام ادامه و بازتاب یابد (آیتالله سیدعبدالهادی حسینی شاهرودی)
🆔 http://www.iichs.ir/s/10781
✴️ شهید صدر و فقه نظامساز (بهنام طالبی طادی)
🆔 http://fdn.ir/39253
❇️ زینب گونه در دفاع از برادر
🆔 https://www.javann.ir/004BaU
#مغزمتفکراسلامی
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
#شرح_صدر
▪️ ١٩ فروردین، چهلمین سالگرد شهادت شهید صدر
🆔 @shahidsadr
✅ بلا در جهان مؤمن
... وقتى با بلا روبهرو مىشويم، بررسى جنبه شخصى بلا، يک كار ضرورى و فورى است...
#نابغه_ای_که_نمیشناسیم
#شرح_صدر
#شهیدصدر
#کرونا
#بلا
#جهان
🆔 @shahidsadr