🌸خطبهی حضرت فاطمه سلام الله علیها:
🌹حضرت فاطمه سلام الله علیها، خطبهای غراء ایراد فرمودند که به طور مختصر به محورهای آن اشاره میکنیم؛ ایشان پس از حمد و ثنای الهی و ترسیمی از رسالت نبوی به این موارد توجه دارند:
الف) یادآور میشوند که ما اهلبیت یادگاری از پیامبریم که در میان شما به امانت نهاده شدهایم.
ب) معرفی خود و بیان زحمات علی (علیهالسّلام) برای پیشرفت اسلام.
ج) گذری بر رحلت پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) و ماجراهای پس از آن.
د) توبیخ غاصبان فدک.
ه) خطاب به انصار: «ای یادگاران زمان پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) وای یاوران دین و دژهای محکم اسلام، این چه سستیاست، در کمک به من و چه کوتاهی است، دربارهی حق من و چه خوابی است که در مورد ظلم به من شما را فرا گرفته است؟... شما قدرت کمک به آنچه من طلب میکنم و قوت بر گرفتن آنچه در پی آن هستم، دارید. در این فراز حضرت این نکته را یادآور میشود که در واقع سستی مسلمانان این حوادث را به دنبال داشته است و آنان نز در این حوادث بیتقصیر نیستند.»
در آخر میگویند: «این سخنان به خاطر رسیدن جان به لبم بود،... و اتمام حجتی برای شما بود.»
@sharheekhotbeefadak
حضرت_زهرا_سلام الله علیها:
🌸شیعیان و پیروان ما، و همچنین دوستداران اولیاء ما و آنان كه دشمن دشمنان ماباشند،نیز آنهایى كه باقلب وزبان تسلیم ماهستند بهترین افراد بهشتیان خواهندبود.🍃
🌸بحارالانوار: ج68، ص155 @sharheekhotbeefadak
دو رویکرد در شرح خطبهی فدکیه:
«مسالهی فدک»، یکی از مباحث مهمی است که محققین در طول تاریخ به آن پرداختند.
در تحلیل فرازهای این خطبه دو رویکرد مورد توجه قرار می گیرد:
اول آنکه: ما شخصیت حضرت صدیقه طاهره را به عنوان یک انسان ممتاز در نظر بگیریم و جریان غصب فدک را به عنوان مشی اقتصادی خلیفهی اول بعد از غصب خلافت بدانیم.
دوم: در رویکردی بالاتر ...، حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را صاحب بیت النور نبی اکرم بدانیم که سیر هدایت و نور همهی عوالم با ابتلای ایشان می باشد و درگیری حضرت درگیری دو جبهه تاریخی حق و باطل است...
@sharheekhotbeefadak
🌸مقدمه در باب خطبه
بحث سندی:
این خطبه از خطبه هایی است که در مصادر قدیمی و اولیهی اهل سنت و امامیه، نقل شده و متصلاً به ما رسیده است؛ این طور نیست که جزء احادیثی باشد که صرفاً در کتب متأخر نقل شده باشد و گاهی تمام حدیث را و گاهی بخشی از حدیث را فریقین نقل کردند. مثلاً مرحوم صدوق در علل الشرایع، بخشی از این خطبه را که مربوط به شرایع و فلسفه احکام هست نقل کرده، ولی تمام خطبه را در کشف الغمه آورده است.
از اهل سنت هم ابن ابی الحدید در جلد شانزدهم کتابش، ضمن یکی از خطبه ها و بیانات امیرالمؤمنین (علیه السلام)، اسناد متعددی را برای این خطبه نقل می کند.
🌸خطبه فدکیه غیر از اینکه به لحاظ سند، معتبر است، به لحاظ محتوی هم کاملاً پیدا است که منسوب به معصوم هست.
@sharheekhotbeefadak
🍀موضوع خطبه
موضوع خطبه بنا بر آنچه در تاریخ نقل کردند، این است که: بعد از آنکه کار خلافت برای خلیفه اول تمام شد، یکی از اقداماتی که انجام داد این بود که فدک را که مِلك شخصی حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها بود و وجود مقدس رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم بر اساس دستور خدای متعال به ایشان بخشیده بودند، جزو اموال عمومی اعلام کرد!!
حضرت صدیقه طاهره به مسجد آمدند و خطبه ای خواندند که به خطبه فدکیه معروف شد. «فدک»، یکی از مباحث مهمی است که محققین در طول تاریخ به آن پرداختند، کتب خوبی هم در این باره نوشته شده که شاید یکی از بهترین هایی که در دوره معاصر ما نوشته شده، کتاب مرحوم شهید صدر رضوان الله تعالی علیه است.
@sharheekhotbeefadak
🌸محورهای خطبه
🌼سخنان صدیقة کبری(عليها السلام) را در این خطبه میتوان در شش محور تشريح کرد:
1⃣ايشان در بخش اول از سخنان خویش به مسئلة خداشناسی پرداخته، معارفی عمیق حول صفات و افعال الهی بیان میفرماید؛
2⃣مسئلة نبوت و ویژگیها و اهداف آن، بخش دوم سخنان ايشان را به خود اختصاص میدهد؛
3⃣بخش سوم بر محور قرآن کریم و بیان معارف اساسی آن میگردد؛
4⃣در بخش چهارم، بانوی دو عالم(عليها السلام) ضمن معرفی خود و بیان خدمات رسول خدا(صلى الله عليه وآله) و امیرالمؤمنین(عليه السلام)، به آسیبشناسی جامعة اسلامی پس از رحلت پیامبر اسلام میپردازد و نحوة شکلگیری انحراف در جامعة اسلامی را تشریح ميکند؛
5⃣در بخش پنجم به مسئلة تصرف فدک اشاره کرده، ادلة باطل مخالفان را برای اقدام به این کار نقد ميکند؛
6⃣و سرانجام در بخش ششم رو بهسوی انصار، از آنان برای دفاع از حق یاری میطلبد و با این بیان، حجت را بر همة آنان تمام ميکند.
✅در ادامه با ما باشید...
@sharheekhotbeefadak
🌟مبارزهی سیاسی و ولایی حضرت زهرا سلام الله علیها
⚡️پس از روى كار آمدن خليفهی اول، از اولين اقدامات در جهت تثبيت قدرت سياسى و اقتصادى خلافت، گردآورى زكات و سامان بخشيدن درآمدها بود و از اينرو، تصرف منطقه اقتصادى فدك، آغاز رويارويى عملى با مخالفان سياسى بود كه با اين حركت، درگيرى را از پشت درها به صحنه علمى مسجد كشانيد و فاطمه زهرا عليهاالسلام را به بيانى طولانى و مفصّل وادار نمود.
@sharheekhotbeefadak
💥فدک بهانهایی برای اعتراض به انحراف
✅در فرهنگ شيعه، «فدك» نمادى از معنايى بزرگ است كه هرگز در محدوده يك قطعه زمين نمى گنجد و همين معنا رمزى است كه درگيرى را از مخاصمه سطحى و محدود، به مبارزهاى سياسى تبديل كرد.
⚡️منازعه فدك در واقع، فرياد اعتراض يادگار رسول خدا صلى الله عليه وآله به انحراف پديد آمده در جهان اسلام است.
@sharheekhotbeefadak