🌍 تحول در راهبرد سیاست خارجی آمریکا نسبت به چین منجر به تکرار جنگ سرد می شود؟
🔖 قسمت اول
✏️ گستره قدرت ایالات متحده آمریکا و چین ازیک سو و تنوع روابط این دو کشور موجب شده تا مدیریت این روابط اهمیت خاصی پیدا کند. بررسی این رابطه نشان از تلاش برای یافتن پاسخی به یک پرسش قدیمی است، اینکه زمانی که یک قدرت تثبیت شده و یک قدرت درحال خیزش در برابر یکدیگر قرار می گیرند چه روی خواهد داد.
✏️ تحول تاریخی روابط این دو کشور نشان می دهد تا اواخر دهه نخست قرن بیست و یک، دو کشور می کوشیدند تا از رویارویی با یکدیگر تا حد ممکن بپرهیزند. اما تغییرات داخلی در این دو کشور و تحولات روابط بین الملل موجب شد تا آمریکا بکوشد پاسخی درخور برای این پرسش بیابید. بدین معنا که بی آنکه وادار به پذیرش هزینه های سنگین یک جنگ باشد، برتری خود در نظم کنونی بین المللی حفظ کند. گذار از سیاست مماشات با چین، مهم ترین نتیجه این تلاشها است.
✏️ آغاز راهبرد مماشات در برابر چین به اوایل دهه 2000 بازمیگردد. زمانی که ازیک سو اقتصاد جهانی نیاز به گشایش بازارهای جدید را برای عبور از پیامدهای بحران اقتصادی 1998 حس می کرد و ازسوی دیگر سیاست توسعه صلح آمیز چین اطمینان خاطری برای قدرت های جهانی بود که این کشور در چارچوب قواعد موجود، روابط خود را تنظیم می کند. در کنار این دو دلیل، اجماع واشینگتن، ایده بنیادینی بود که در ادبیات سیاسی غرب که توسعه اقتصادی را به فرایندهای دمکراتیزه شدن گره می زد، زیربنای فکری گشایش جهانی با چین را فراهم کرد. چنین تصور می شد که مزایای درگیرشدن چین در اقتصاد جهانی و گسترش دامنه تأثیرات جهانی شدن میتواند در بلندمدت موجب حرکت چین به سمت پذیرش نهادهای دموکراتیک در سطح داخلی و ادغام چین در نظم جهانی به رهبری آمریکا در سطح بین المللی شود. اما حاصل این فرایند با آنچه پیش بینی شد، از اساس متفاوت بود.
✏️ چین با استفاده از امکانات رو به رشد تجارت آزاد جهانی، رتبۀ اول در تجارت جهانی و جایگاه دوم در اقتصاد جهان را به دست آورد. اما برخلاف پیش بینی ها در سال های آغازین دهه دوم قرن بیستم نشانه های شکست راهبرد مماشات با چین خود را نمایان ساخت. به این ترتیب نه تنها ساختار سیاسی این کشور تغییر چندانی را تجربه نکرد، بلکه علیرغم رشد شتابان هسته اصلی اقتصاد این کشور همچنان در کنترل دولت باقی ماند. در سطح بین المللی نیز با وجود آنکه در بیان همچنان به سیاست توسعه صلح آمیز متعهد بود، اما در عمل دست به ارتقای توانمندی خود در حوزه های مختلف، ازجمله قدرت نظامی زد.
#شطرنج باز ۳۱۳
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 کولین راگ فعال رسانه ای آمریکایی با انتشار این ویدئو از وضع نامناسب خطوط راه آهن در آمریکا نوشت:
دولت شما ترجیح می دهد ۱۰۰ میلیارد دلار برای تأمین مالی جنگ خونین در اوکراین خرج کند به جای اینکه برای زیرساخت های خودمان هزینه کند.
اینجا اوهایو است.
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
✳️ آزادی انسان در آزادی شهوات خلاصه نمیشود!
🔻 اگر «تمایلات انسان» را ریشه و منشأ «آزادی» و «دموکراسی» بدانیم، همان چیزی به وجود خواهد آمد که امروز در مهد «دموکراسیهای غربی» شاهد آن هستیم. در این کشورها، مبنای وضع قوانین در نهایت امر چیست؟ خواست اکثریت. و بر همین مبناست که میبینیم همجنسبازی به حکم احترام به دموکراسی و نظر اکثریت، قانونی میشود! اگر از اینها بپرسیم آیا برای انسان، صراط مستقیمی وجود دارد که او را به تکامل معنوی برساند؟ جواب منفی میدهند؛ یعنی معتقدند راه همان است که خود انسان آنگونه که میخواهد، میرود.
🔸 در نقطهی مقابل این نوع دموکراسی و آزادی، دموکراسی اسلامی قرار دارد. دموکراسی اسلامی، بر اساس آزادی انسان است اما این آزادی انسان در آزادی شهوات خلاصه نمیشود. این که میگوییم در اسلام، دموکراسی وجود دارد، به این معنا است که اسلام میخواهد آزادی واقعی -در بند کردن حیوانیت و رهاساختن انسانیت- را به انسان بدهد.
👤 #شهید_مطهری
📚 از کتاب #پیرامون_انقلاب_اسلامی
📖 صفحات ۱۰۱ تا ۱۰۳
#⃣ #غرب_شناسی
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
شطرنج سیاست
🌍 تحول در راهبرد سیاست خارجی آمریکا نسبت به چین منجر به تکرار جنگ سرد می شود؟ 🔖 قسمت اول ✏️ گستره ق
🌍 تحول در راهبرد سیاست خارجی آمریکا نسبت به چین منجر به تکرار جنگ سرد می شود؟
🔖 قسمت دوم
✏️ با ظهور نشانه های شکست سیاست مماشات، ضرورت بازتعریف راهبرد آمریکا دربرابر چین از اوایل دهه دوم قرن بیست و یکم آغاز شد. در سال 2011 دو ایده بنیادی در این خصوص طرح شد. نخست هنری کسینجر با انتشار کتاب خود با عنوان دربارۀ چین، پیشنهاد کرد تا راهبرد مماشات با چین این بار به عنوان قدرتی نوظهور و در سطحی بالاتر مورد توجه قرار گیرد. بدین ترتیب که هر دو طرف بر سر ایجاد یک «جامعهای صلحطلب»- منطقه ای که متعلق به آمریکا، چین، و سایر دولت ها باشد و همگی در توسعه ی صلح آمیز آن مشارکت داشته باشند- به توافق برسند. بدین منظور آمریکا و چین بر سر موضوعاتی چون تایوان، جزایر محل اختلاف میان چین و همسایگان، استقرار نیروهای نظامی و سامانۀ موشکی دفاعی و تهاجمی در منطقه به مصالحه ای دست یابند که درنهایت موازنه امنیتی مورد قبول هر دو طرف را برقرار کند.
✏️ ایده دیگر سیاست چرخش به آسیا (Pivot to Asia) بود که در مقاله هیلاری کیلینتون وزیر خارجه وقت آمریکا در نشریه فارن پالسی طرح شد. از نگاه او بخش عمده ای از تاریخ قرن بیست و یکم در این منطقه نوشته میشود و گسترش تعامل آمریکا در این منطقه نشان دهنده خواست و پایبندی به نقشآفرینی در شکل دادن به این آینده مشترک است. از نگاه او منطقه آسیا- پاسیفیک در جهان به سرعت در حال تغییر معاصر، پویاترین منطقه است که حضور آمریکا در معماری امنیتی آن برای تداوم نقش رهبری این کشور ضروری است، از این رو باید با چرخش به سمت آسیا حضور آمریکا در این منطقه تثبیت شود. این چهارچوبی بود که در عمل بدل به راهبرد اصلی سیاست خارجی اوباما در برابر چین شد. به این ترتیب در دوره ریاست جمهوری اوباما قدم های نخست در تغییر راهبرد آمریکا از مماشات به مهار آغاز شد.
✏️ آمریکا برای مقابله با قدرت روزافزون چین، دو برنامه راهبردی در حوزه اقتصاد و امنیت با هدف موازنه قدرت چین در منطقه شرق آسیا را طراحی و اجرا کرد:
❌ در حوزه اقتصاد، محور اصلی برنامه دولت اوباما باز تعریف روابط اقتصادی در شرق آسیا و بخشهایی از منطقه اقیانوس آرام در قالب موافقنامه مشارکت اقیانوس آرام (Trans-Pacific Partnership - TPP) بود. هدف و مقصود اصلی این پیمان برقراری موازنه اقتصادی میان چین و مجموعه ای از قدرت های منطقه ای در همسایگی این کشور بود به گونه ای که در میان/بلندمدت توان رقابت پذیری را با اقتصاد چین کسب و پیشاهنگی رشد اقتصادی را از این کشور بربایند.
❌ در سطح امنیتی، محور اصلی استراتژی اوباما آن چیزی بود که پیشتر کلینتون آن را چرخش به شرق نامیده بود. در این راهبرد، تلاش آمریکا برای ایجاد نوعی تعهدات امنیتی بلندمدت و حضور فراگیر در منطقه شرق آسیا بود که از یک سو جاه طلبی های منطقه ای چین را محدود کرده و ازسوی دیگر با گستراندن چتر امنیتی خود در منطقه از وابستگی های امنیتی کشورهای منطقه به نفع حفظ نظم منطقه ای مدنظر خود در شرق آسیا بهره گرفته و رژیم های عمده بین المللی، ازجمله رژیم عدم اشاعه را حفظ کند. این راهبرد دولت اوباما به معنای ضرورت حضور پررنگتر نظامی-امنیتی آمریکا در شرق آسیا بود. براین اساس آمریکا قصد داشت 60 درصد توان دریایی نظامی خود را تا سال 2020 به منطقه آسیا – پاسیفیک اعزام کند و اینجا به جایی وسیع موجب میشد تا تعهدات امنیتی-نظامی و حتی حضور فیزیکی و مداخلات این کشور در سایر مناطق، ازجمله خاورمیانه کاهش یابد. اما تداوم این راهبرد با یک چالش داخلی امریکا رو به رو شد.
♨️ ادامه دارد...
#شطرنج باز ۳۱۳
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
✅ سوالات سیاسی: جواب های قرآنی💡
📎 قسمت اول
⁉️چرا نمی توانیم در روابط خارجی به یهودیان و مسیحیان اعتماد و با آنها رابطه و همزیستی مسالمت آمیز داشته باشیم؟
❇️ وَلَن تَرْضَى عَنكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ (بقره ۱۲۰)
هرگز یهود و نصاری از تو راضی نخواهند شد (تا به طور کامل تسلیم خواستههای آنها شوی)
❇️ إِن تَمْسَسْكُمْ حَسَنَةً تَسُؤْهُمْ وَ إِن تُصِبْكُمْ سَيِّئَةً يَفْرَحُوا بِهَا وَ إِن تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا لَا يَضُرُّكُمْ كَيْدُهُمْ شَيْئًا إِنَّ اللَّهَ بِمَا يَعْمَلُونَ مُحِيط (آل عمران ۱۲۰)
اگر نیکی به شما برسد کافران را ناراحت میکند و اگر حادثه ناگواری برای شما رخ دهد خوشحال می.شوند اما اگر در برابرشان استقامت و پرهیزگاری پیشه کنید نقشه های خائنانه) آنان به شما زیانی نمیرساند؛ خداوند به آنچه
انجام میدهند احاطه دارد
❇️ هَا أَنتُمْ أُولَاء تُحِبُّونَهُمْ وَلَا يُحِبُّونَكُمْ وَتُؤْمِنُونَ بِالْكِتَابِ كُلِّهِ وَإِذَا لَقُوكُمْ قَالُوا آمَنَّا وَ إِذَا خَلَوْا عَضُّوا عَلَيْكُمُ الْأَنَامِلَ مِنَ الْغَيْظِ قُلْ مُوتُوا بِغَيْظِكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ
(آل عمران ۱۱۹)
شما کسانی هستید که آنها را دوست میدارید؛ اما آنها شما را دوست ندارند در حالی که شما به همه کتابهای آسمانی ایمان دارید و آنها به کتاب آسمانی شما ایمان ندارند هنگامی که شما را ملاقات میکنند (به دروغ) میگویند «ایمان» آورده ایم اما هنگامی که تنها میشوند از شدت خشم بر شما سرانگشتان خود را به دندان میگزند...
✅ در آیات فوق خدای متعال هر اقدامی را که برای کسب رضایت و جلوگیری از تنش و توطئه آنها انجام دهیم را تا ابد بی فایده میداند و این امرطی سالهای گذشته نیز به اثبات رسیده است.
⚠️ با نگاهی به رویکرد دولت های مختلف در تاریخ جمهوری اسلامی می توان مصادیق کامل این آیات را مشاهده کرد. نمونه آخر آن دولت روحانی بود که در سیاست خارجی کاملا بر خلاف دستورات قرآن عمل کرد و چیزی جز تمسخر و به بازی گرفتن ایران توسط غربی ها نصیب کشور نشد. ⚠️ بماند که انگار دستورات سرویس اطلاعاتی انگلیس مو به مو توسط شیخ در ایران پیاده می شد.‼️⚠️
#شطرنج باز ۳۱۳( دانش آموخته کارشناسی ارشد روابط بین الملل)
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
♦️ بروکینگز: آمریکا، چین و کشورهای غیرمتعهد جدید
🔹 اندیشکده بروکینگز در گزارشی راهبردی به نحوه تعامل آمریکا با کشورهایی پرداخته است که در رقابت آمریکا و چین تمایلی به انتخاب یکی از این دو ندارند و رویکردی میانه و مبتنی بر عدم تعهد اتخاذ میکنند.
🔸 در این گزارش آمده است: جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در سند استراتژی امنیت ملی، نگاهش به رقابت جهانی با چین و تمایل آمریکا به کار با متحدان و شرکایی را که منافع مشترک با آمریکا دارند ابراز کرد. اما این تمایل به همکاری با یک مشکل آشکار مواجه است: بسیاری از کشورها ترجیح میدهند که هیچ یک از طرفها را انتخاب نکنند و در رقابت قدرتهای بزرگ، برای خود اهرم فشار جمعآوری کنند.
🔸 این مشکل به خصوص در مناطقی که اصرار آمریکا بر لیبرال دموکراسی با منافع دولتهای منطقه در تناقض است وخیمتر میباشد. به نوشته بروکینگز، پاکستان شاید بهترین نمونه برای نشاندادن مدل چین در مواجهه با چنین کشورهایی باشد اما مهم است که توجه شود چین در رقابت «قدرت بزرگ»، رویکردی مناسب برای همه ندارد همانطور که آمریکا نیز ندارد.
🔸 چین در بسیاری از کشورها از تعامل گسترده اقتصادی برای نفوذ سیاسی و استراتژیک استفاده کرده است تا با قدرت اقتصادی، از مزیت استراتژیک بهره ببرد. مدل چین به راستی جهانی است. همانطور که یک مقام ارشد غربی گفته است آنها تمام ابزار خود را به صحنه آوردهاند. این مدل به نیازهای کشورهای منطقهای که به دنبال تنوعبخشی به روابط خود در یک جهانِ به طور فزاینده چندقطبی هستند توجه میکند.
🔸 بروکینگز برای دولت آمریکا در مناطقی که نمیتوان روی ترجیح نظم جهانی آمریکامحور توسط کشورها حساب باز کرد توصیههایی دارد:
▫️ پذیرش رویکردی منعطف، اجتناب از اتخاذ یک موضع برای تمام موارد و اولویت به راهحلهای خاص هر رابطه و خاص هر منطقه.
▫️ تمرکز بر موضوعاتی که بیشترین اهمیت را برای اهداف آمریکا دارند و اجتناب از اتخاذ رویکرد «با ما یا علیه ما» که ممکن است توسط رقبا مورد استفاده قرار گیرد.
◽️ استفاده از فشار دوجانبه و چندجانبه در حوزههای سیاسی که از بیشترین اهمیت برای منافع و ارزشهای آمریکا برخوردار است.
◽️ باز کردن فضا برای استفاده از تزلزل مدل چینی در آینده.
◽️ توجه به اهمیت دیپلماسی از جمله دیپلماسی بازرگانی و تقویت مزیتهای آمریکا و متحدانش در تعاملات اقتصادی.
↙️ منبع:
https://www.brookings.edu/research/the-united-states-china-and-the-new-non-aligned-countries/
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
غرب چگونه غرب شد
🇳🇱♻️ تاراج جهانی هلندیها
🔻تاریخ استعمارگری هلند آغشته به خون هزاران انسانی است که داستان بدبختی بخشی از آنان در تاریخ ثبت شده است.
🔻هلندیها با غارتِ وحشیانهی بیش از ۲۵ کشور، تمدن سرزمین لالههای نارنجی را بنا نهادند.
💎امروزه هلند در لیست ۱۰ کشور مرفه جهان رتبهی هفتم را داراست. همچنین این کشور در زمینه آموزش و کیفیت اقتصادی رتبه دوم و در دو زیر شاخص دیگر در میان پنج رتبه اول قرار دارد.
🔻هلندیها سومین کشوری بودند که پس از #پرتغال و #اسپانيا وارد معرکه استعمارگری شدند و نقاط مختلفی از #آمریکا تا #آسیا و #آفریقا تا #آمریکای_جنوبی را به اشغال خود درآوردند.
🔻سرزمینهایی چون:
🇿🇦آفریقای جنوبی
🇦🇴آنگولا
🇸🇳سنگال
🇬🇭غنا
🇳🇦نامیبیا
🇲🇦مراکش
🇮🇩اندونزی
🇹🇭تایلند
🇲🇾مالزی
🇹🇼تایوان
🇨🇳چین
🇮🇳هند
🇱🇰سریلانکا
🇨🇮ساحل عاج
🇬🇾گویان
🇲🇿موریس
🇧🇷برزیل
🇺🇸 آمریکا
🇨🇦کانادا
🇸🇿سورینام
🇧🇩بنگلادش
🇨🇱شیلی
🇸🇹سائوتومه و پرنسیپ
🇪🇭صحرای غربی
🇦🇼جزایر آنتیل
و ...
🔻بخشی از این سرزمینها بعدها از سلطه هلندیها خارج شد و به تصرف استعمارگران انگلیسی و فرانسوی در آمد.
💠Dutch colonization wreaked havoc from Asia to Africa
🌐https://www.aa.com.tr/en/africa/dutch-colonization-wreaked-havoc-from-asia-to-africa/1075570
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 ثبت روزانه ۳۰۰ مورد تجاوز به زنان در انگلیس!
▪️ نماینده مجلس انگلیس: روزانه به ۳۰۰ زن تجاوز جنسی میشود، ۲۰۰ مورد از این تجاوزها گزارش میشود و احتمالا فقط ۳ نفر از افرادی که به زنان این کشور تجاوز میکنند، مجازات میشوند.
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 نطق طوفانی نماینده ایرلندی پارلمان اروپا علیه کشورهای غربی و آمریکا
🔹وقتی که آمریکا میلیونها شهروند عراقی را کشت تروریسم نبود؟ وقتی اسرائیل هر روز فلسطینیها را می کشد تروریسم نیست؟ وقتی فرانسه، انگلیس، عربستان و امارات مرتکب نسل کشی در یمن شدند این تروریسم نیست؟
@shatranjsiasat