🔰تحلیل کوتاه
🌏✍ از وین تا پکن؛ توافق برد-برد. رقبای آمریکا، متحدش را در جبهه خود وارد کردند.
✳️ احیای روابط ایران و عربستان، آنهم با میانجیگری چین، یک شکست تمام عیار برای آمریکاست؛ چین در قامت یک بازیگر اصلی (در منطقه) حاضر شد، سعودیها نشان دادند اعتمادشان به آمریکاییها را از دست داده اند و ایران خط بطلانی بر تمام تلاشهای اخیر در القای انزوای بین المللی اش (نزد افکار عمومی) کشید!
✳️ چین با این توافق عملا به دنیا نشان داد که درصدد استقرار صلح و برقراری روابط گسترده با همه کشورهاست. در واقع به نظر می رسد این توافق زمینه ای برای میانجی گری چین در صلح احتمالی بین روسیه و اوکراین خواهد بود.
به این ترتیب چین قدرت نرم خود را در جهان به رخ می کشد. یعنی کشوری که هم به دنبال سرمایه گذاری خارجی در نقاط مختلف دنیا است و هم اکنون به عنوان یک ابرقدرت نوظهوری که با میانجی گری و استقرار صلح در حال به دست آوردن جایگاهی است که سال ها در اختیار آمریکا بوده است.
✅✍ زیاد دور نیست که نظم چینی را حاکم بر نظام بین الملل ببینیم. به نظر می رسد رژیم ها و نهادهای اقتصادی جدیدی بر مبنای دیدگاه چین شکل خواهد گرفت.
✍#شطرنج باز ۳۱۳ (دانش آموخته کارشناسی ارشد روابط بین الملل)
@shatranjsiasat
هدایت شده از شطرنج سیاست
🌍 استفان والت .... فارز افرز قسمت دوم
🌏 پاشنه آشیل اتحادها
⭐️ علیرغم واکنش سریع ناتو، جنگ در اوکراین نیاز به تقسیم کار جدید فراآتلانتیکی را نشان داده است. اتحادها کالاهای عمومی را فراهم می کنند. اگر پیوستن به نیروها به گروهی از دولت ها کمک کند تا جنگ را بازدارند یا برنده شوند، همه اعضای آن صرف نظر از اینکه هر کدام چقدر کمک کرده اند سود می برند. در نتیجه، قویترین اعضای یک اتحاد معمولاً سهم نامتناسبی از بارها را بر دوش میکشند و تصمیمهای کلیدی را میگیرند، در حالی که اعضای ضعیفتر مستعد سواری گرفتن مجانی هستند و (عمدتاً) همانطور که به آنها گفته میشود عمل میکنند.
☀️ جنگ اوکراین این الگو را تأیید میکند: ایالات متحده بیش از هر عضو دیگر ناتو به اوکراین کمک کرده است، و واشنگتن تا حد زیادی استراتژی کلی ناتو را در قبال درگیری تعریف کرده است.
☀️ وجود یک کشور در صندلی راننده، سازماندهی واکنش سریع را آسانتر کرد، اما نقش برجسته ایالات متحده یک نقطه ضعف جدی دارد. از آنجایی که واشنگتن مدتهاست امنیت متحدان ثروتمند خود را تضمین کرده، آنها به نیروهای مسلح خود اجازه کوچک شدن داده و به طور خطرناکی به حفاظت ایالات متحده وابسته میشوند.
🌍 دشواری طغیان در جهان چندقطبی
☀️ در یک جهان چند قطبی در حال ظهور، احتمال موفقیت کشورهایی که می توانند متحدان را جذب و حفظ کنند، بیشتر از کشورهایی است که اقداماتشان باعث میشود که دیگران علیه آنها به نیروهای مخالف بپیوندند. این درس جدیدی نیست: فرانسه ناپلئونی، آلمان ویلهلمین، آلمان نازی و ژاپن امپراتوری همگی از ائتلاف های قدرتمند متعادل کننده شکست های فاجعه باری را متحمل شدند. طغیانگری گاهی اوقات سودمند است، اما معمولا زمانی که یک دولت قدرتمند بتواند ترتیبی دهد که با قربانیان خود مبارزه کند.
☀️جنگ اوکراین نشان میدهد که ترتیب دادن شرایط مساعد از این دست دشوار است، زیرا اقدامات تجاوزکارانه آشکار تمایل دارد که سایر دولتها را در مقابل هم متحد کند. اگر سران هر کشوری به این فکر می کنند که آیا جنگی را برای تغییر وضعیت موجود به راه بیندازند یا خیر، در نظر گرفتن این درس از دردسرهای زیادی برای آنها جلوگیری میکند و دنیایی آرام تر و مرفه تر را ایجاد می کند.
منبع:
https://www.foreignaffairs.com/ukraine/friends-in-need-war-in-ukraine-alliances-stephen-walt
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️ این امپراتوریِ ایالات متحده است!
🔹این امپراتوری ایالات متحده است. به این زاغهنشینها نگاه کنید. مردم در کانکس و اینجور چیزها زندگی میکنند. آنها تکههای مقوا را برای زندگی پیدا میکنند.
🔸به این قایق قدیمی نگاه کنید. به این خیابان نگاه کنید. این امپراتوری ایالات متحده است! این کشور ایالات متحده است. در حال حاضر، مردم اینجور جاها زندگی میکنند. ما در این کشور زندگی میکنیم. کشوری که در حال حاضر ۸۵۸ میلیارد دلار برای مجتمع صنعتی نظامی هزینه کرده است.
🔹این ایالات متحده است که ما داریم! این #زاغهنشینی در اوکلندِ کالیفرنیا است. به این #فقر و زبالهها نگاه کنید. این آمریکا است. چیزی که ما الان داریم این است که مردم چیزی ندارند! مردم در ماشینهایشان زندگی میکنند، مردمی که شغل هم دارند اما خانه ندارند.
@shatranjsiasat
🚩 علل و پیامدهای یک توافق مهم!
شروع تعاملات سازنده ایران و عربستان دارای علل و نتايج مهمی است!
📌 علتها؛
🔹 #عربستان_سعودی چندین سال است موجودیت خود را به غرب و آمریکا گره زده و از هر اقدامی که غربیها را ناراحت کند پرهیز کرده است، سعودی ها حتی توهین های متعدد آمریکایی ها را تحمل کردهاند، اما در چند سال اخیر و در رخدادهای مهمی همچون جنگ یمن، جنگ اوکراین و... که قابل اعتماد نبودن #آمریکا را عیان نمودند، سعودیها را به این حقیقت رساند که نمیتوانند صرفا به غرب تکیه کنند، از طرفی حمایت های قاطعانه ایران از شرکایش همچون کشورهای جبهه مقاومت و پیروزی های پیدرپی این محور نیز تاثیر بسزایی داشته است!
🔹 دوم اینکه عربستانیها بخوبی متوجه تغییر ریل سیاست خارجی جمهوری اسلامی در #دولت_رئیسی شدهاند که مناسبات خود را مقتدرانه و با هوشمندی پیش میبرد، درست برعکس دولت حسن روحانی که در مقابلشان زانو میزد!
📌 پیامدها؛
🔸 اول اینکه محور غربی-عبری-عربی تا حدودی تضعیف خواهد شد(اختلافات داخلی اسرائیل نیز این موضوع را تشديد خواهد کرد)!
🔸 دوم اینکه این توافق به معنی " عقبنشینی " هر چند محدود سعودیها از تندروی های بن سلمان است، تا همین چند مدت پیش بن سلمان رسما از آوردن آشوب به داخل ایران سخن میگفت! لکن این توافق تا حدی گویای سر عقل آمدن سعودیها است که بدنبال روابط دیپلماتیک هستند!
🔸 سوم اینکه بخش قابل توجهی از اپوزیسیون ایران، از حمایت های مالی و... عربستان سعودی در #جنگ_ترکیبی علیه ایران برخوردار بودند که با این توافق چشمانداز خوبی را در مقابل خود نمیبینند، و این موضوع باعث تضعیف فشارها بر ایران میگردد!
🔸 چهارم اینکه این توافق را میتوان گام بسيار مهمی در تقویت #جهان_اسلام دانست که یکی از اصلیترین موانع آن تاکنون، عربستان سعودی بوده است!
✍محمد رضا شیخی
@shatranjsiasat
پایگاه خبری هیل: طرح برگزاری رفراندوم تجزیه تگزاس در ۱۶ آبان ۱۴۰۲، تقدیم کنگره ایالتی شد.
در ماده ۲۲۵ قطعنامه پایانی کنوانسیون ۲۰۲۲ حزب جمهوریخواه تگزاس این وعده داده شده بود.
https://thehill.com/homenews/state-watch/3886527-texas-lawmaker-files-texit-bill-to-spur-vote-on-exploring-secession-from-us/
@shatranjsiasat
🔶🔹 گرگان گرسنهی دیروز، مدعیان تمدن امروز
🔻بنا بر اسناد متقن تاریخی و اعتراف مورخان غربی، پیشرفت امروز غرب و عقبماندگی جهان سوم حاصل مسابقه ی غارتگری بین کشورهای غربی است.
🔻با آغاز قرن شانزدهم میلادی، مهاجمان #اسپانيايي به عنوان اولین اشغالگرانی که پا در قاره #آمریکا گذاشتند، يکي پس از ديگري تمدنهاي بزرگ آمريکايي از شمال #مکزيک تا #پرو و #شيلي را در طول کمتر از يک قرن نابود کردند! و امريکا را به «سرزمين خالي از سکنه» براي تسلط و بهرهبرداري خود تبديل نمودند!
🔻خيلي زود #هلنديها، #انگليسيها و #فرانسويها نيز به ميدان رقابتهاي استعماري وارد شدند. آنها نيز به سرزميني چنگ انداختند و مشغول غارت سرمايههاي ديگر ملتها گرديدند! و به تدريج گوي سبقت را از اسپانياييها و پرتغاليها ربودند!
🔻در اواخر قرن ۱۹ ميلادي، #آلمانيها و #بلژيکيها و #ايتالياييها نيز به گعده گرگان گرسنه اروپايي پيوستند!
🔻جالب آنکه هر چند اين اشغالگران در رقابت سخت استعمارگري حتي ساليان متمادي و بارها و بارها با يکديگر جنگيدند، اما بر سر اصولي چون ضرورت #استعمار، #نژادپرستي، #بردهداري، #غارتگري، #بيرحمي #وحشيگري و #قتل_عام بوميان وحدت نظر داشتند!
📚 کتاب امپریالیسم،وابستگی و توسعه
👤 روایت لی ونگراف از تقسیمات مستعمرات
💠 Legacies of colonialism in Africa | International Socialist Review
🌐 https://isreview.org/issue/103/legacies-colonialism-africa/index.html
@shatranjsiasat
7.3M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⚡️نماینده کنگره آمریکا:
🔻دولت بایدن تعهد کرده که از مرزهای اوکراین حفاظت کند. ما حتی نمیتوانیم از مرزهای خودمان محافظت کنیم!/ما انبارهای مهمات خودمان را خالی کردهایم، آمریکا حالا وارد کننده سلاح شده است!/ کجای این رفتار پیروزی آمریکا را نشان می دهد؟
@shatranjsiasat
هاآرتز:
«خبر احیای روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان خوابوخیال اسرائیل برای ساختن یک اتحاد عربی علیه ایران را نیست و نابود کرد. با اعلام دراماتیک این خبر نقشهی دوستان و دشمنان در منطقه بایستی از نو ترسیم شود».
☀️ شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
8.8M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ شبکه CNN:
📍روسیه جنگ افزارهای آمریکایی را که در اوکراین به دست آورده را به ایران فرستاده است/ایران احتمالاً این جنگ افزارها را مهندسی معکوس کرده و با بازتولید آنها، نسخه های بومی خود را می سازد/ایرانیان در این زمینه خیلی استادند و ثابت کرده اند که در این عرصه بسیار چیره دست هستند...
@shatranjsiasat
✍🌏 چین در آغاز نظم جدید بین المللی چگونه عمل خواهد کرد⁉️
✅ ✍ چین در نظم جدید جهانی، قرار نیست مانند آمریکا نقش پلیس بینالملل و یا مدیر و حتی پلیس جهان را ایفا کند بلکه به دنبال بهترین فرصت برای افزایش نفوذ و قدرت اقتصادی خود در سراسر دنیا است.
✅ این مسئله تاکنون نیز بهصورت چراغ خاموش با استراتژی «خیز صلحآمیز» دنبال میشد اما اخیراً اخباری از فعالیتهای نظامی چین منتشر میشود که باعث ایجاد نگرانیهایی در غرب نیز شده است.
✅ چین میتواند بهآسانی از موقعیت جدید پیشآمده و نظم جدید استفاده کرده و خیزش خود را این بار بهصورت صلحآمیز و یا غیر صلحآمیز پیش ببرد. این مسئله نشان میدهد شاید سیاستهای آمریکا در حال متمایل کردن چین به سمت استفاده از قوه قهریه در روابط بینالملل است.
✅ اگر روسیه مجبور بود برای مقابله با شیطنتها و دسیسههای آمریکایی به اوکراین حمله کند و هزینههای تحریمهای اقتصادی غرب را نیز بپردازد، شاید ارسال مهمات و سلاحهای سنگین به تایوان توسط آمریکا و آموزش نیروهای نظامی این منطقه توسط ارتش ایالاتمتحده، درنهایت چین را به این نتیجه برساند که باید این کشور هم از طریق قدرتنمایی نظامی به اهداف خود برسد.
✅💣 البته نظم جدید جهانی در بین قدرتهای دنیا (یا قدرتهای منطقهای) ممکن است بهآرامی و به همراه صلح شکل نگیرد و چند جنگ منطقهای نتیجه دوران گذار به نظم جدید جهانی را مشخص سازد.
✅ نکته قابل توجه در این نظم جدید جهانی بهاحتمالزیاد قدرت نظامی، تکنولوژیکی و اقتصادی بهعنوان سه ضلع اصلی قدرت، به نمایش گذاشته میشوند و کشورهایی میتوانند در این نظم جدید جهانی اثرگذار بوده و خود را بهعنوان قدرت منطقهای معرفی کنند که در این سه محور حرف تازهای برای گفتن داشته باشند. در این میان چین در هر سه مورد اشاره شده به نظر می رسد در آینده پیشتاز خواهد بود.
✅ با توجه به جایگاه برتر چین در این نظم جدید، سیاست های جمهوری اسلامی در جهت گسترش روابط با این ابر قدرت آینده از یک سو و کمک های نظامی ایران به ابرقدرت نظامی مثل روسیه از سوی دیگر، نشان دهنده دیپلماسی فعال
ایران در راستای رسیدن و کسب جایگاهی اثرگذار در ایجاد نظم جدید جهانی است..
✍#شطرنج باز ۳۱۳ (دانش آموخته کارشناسی ارشد روابط بین الملل)
@shatranjsiasat
⭕️ بن نورتون روزنامه نگار آمریکایی:
"عربستان سعودی تایید کرد که در حال بررسی فروش نفت با ارزهای دیگر است
رئیسجمهور شی گفت: چین انرژی خلیج فارس را با واحد پول خود، یوان خریداری خواهد کرد
چین با میانجیگری صلح میان عربستان و ایران، اوپک، ضربه بزرگی به دلار نفتی وارد کرد"
❌خبرهایی خوشی در راهه...
@shatranjsiasat