🌏 چین و تغییر موازنه قدرت در خاورمیانه
🌳 وقتی آمریکا خواب بود؛ پیروی سربازان از تاجران
☀️ایالات متحده برای کمک به متحدان خود در برابر برنامه هستهای و منطقهای ایران با دردسر مواجه بود. همزمان، ایالات متحده اجازه داد تا روابطش با متحد دیرینه عربستان سعودی از بد به بدتر تبدیل شود. در تمام این مدت، چین در حال گسترش نفوذ خود در خاورمیانه بود. بنابراین، در حالی که آمریکا در خواب بود، یک اصلاح مجدد در روابط قدرت در منطقه سرشار از انرژی آشکار شد.
☀️ آخرین تحولات در روابط سعودی-ایرانی از هیچ سر بر نیاورده است. چین از طریق افزایش تجارت و سرمایهگذاری در منطقه روابط سیاسی و اقتصادی قوی در خاورمیانه ایجاد کرده است. پکن با حفظ جریان نقدینگی ثابت، مشارکتهای اقتصادی را به مشارکتهای سیاسی تبدیل کرده است. همانطور که انگلیسی ها می گفتند: «سربازان از تاجران پیروی کردند».
🌳 ابزارهای استراتژیک پکن
☀️ چندین ابزار استراتژیک وجود دارد که چینیها از آنها استفاده میکنند: سازمان همکاری شانگهای به چندین کشور خاورمیانه مانند ایران و ترکیه به عنوان «شرکای مذاکرات» گسترش یافت. این رشد حساب شده یک شبه حاصل نشد. این نشان دهنده سرعت عمدی نفوذ فزاینده پکن است.
☀️ چین همچنین بزرگترین مشتری نفت عربستان سعودی و ایران است که علاقه پکن به پیشبرد توافق بین این دو و جایگاه آنها در میان ذینفعان اصلی ابتکار کمربند و جاده را توضیح می دهد. گفته شده چینیها با سرمایهگذاری 400 میلیارد دلاری طی 25 سال آینده در بخشهای بانکی، مخابرات، بنادر، راهآهن، بهداشت و درمان و فناوری اطلاعات ایران در ازای عرضه نفت ایران با تخفیف شدید موافقت کردهاند.
🌳 چالش قرن بیستویکم
☀️ حتی رهبرانی منطقهای که ممکن است با غرب دوست باشند، با توجه به منافع اقتصادی که کشورهایشان از طریق روابط با پکن می توانند به دست آورند، از نفوذ خزنده چین در مسائل منطقه ای عقب نشینی نخواهند کرد. ایالات متحده باید با عمق دسترسی مالی چین کنار بیاید و شاید برای مقابله با اهداف سیاسی روشن پکن استراتژی اتخاذ کند. ایالات متحده نه تنها برای منافع اقتصادی، بلکه برای امنیت منطقهای که مستقیماً بر امنیت ملیاش تأثیر میگذارد، در خاورمیانه سرمایهگذاری زیادی میکند. این سرمایهگذاریها آنقدر مهم هستند که با نادیده گرفتن تلاشهای حسابشده چین برای تضعیف نقش آمریکا به خطر میافتند.
☀️ با سفر شی جین پینگ به مسکو که وانمود می کند میانجیگری صلح بین روسیه و اوکراین است، بررسی نفوذ چین در مناطق استراتژیک جهان از جمله اروپا، خاورمیانه و آفریقا اهمیت پیدا می کند. رقابت آمریکا با چین در علم، فناوری، تجارت، دیپلماسی و امنیت جهانی به موضوع اصلی قرن بیست و یکم تبدیل شده است. توافق ایران و عربستان با میانجیگری چین آزمونی برای قدرت و مهارت واشنگتن است. این چالشی است که ایالات متحده نمی تواند از عهده آن بربیاید.
منبع
https://nationalinterest.org/blog/lebanon-watch/has-china-shifted-middle-east-balance-power-206343
@shatranjsiasat
📸 کاریکاتور روزنامه فرانسوی؛ آیا بوی تجدید نظر درباره حمایت از زلنسکی در پاریس شنیده میشود!
🔺روزنامه فرانسوی در کاریکاتوری جالب تصویری از زلنسکی رئیسجمهور اوکراین را در حال رصد مذاکرات روسیه و چین نشان میدهد در حالی که بر تپهای از اجساد اوکراینی نشسته است!!
@shatranjsiasat
14.07M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⚡️مجری استرالیایی:
🔻با گذشت زمان و افزایش آگاهیها متوجه میشویم که منافع جنگ نیابتی در اوکراین بیشتر از آن که باعث نجات اوکراین شوند به دنبال شکست روسیه است/اکثر مردم امروز متوجه شدهاند که این جنگ پس از کودتای آمریکا در اوکراین، که هدف آن تغییر دولت بود، عملا از سال 2014 شروع شد/زمان آن رسیده تا راه حلی دیپلماتیک برای پایان جنگ اوکراین پیدا شود در غیر این صورت آنچه پیش روی ماست بسیار ترسناک است!
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 طرح شما برای توقف جنگ اوکراین چیست؟ سوال فعال ضد جنگ که به مذاق وزیر خارجه آمریکا خوش نیامد!!
🔺در جلسه ای که با حضور وزیر خارجه آمریکا درباره نبرد اوکراین و طرح چین برای توقف جنگ برگزار شد، یکی از فعالان ضد جنگ آمریکایی با در دست داشتن پلاکارد حاوی شعارهای ضد جنگ از وزیر خارجه آمریکا پرسید: حال که از طرح صلح چین خوشت نمیآید، طرح شما برای صلح در اوکراین چیست؟!
🔺 این پرسش به مذاق وزیر آمریکایی خوش نیامد و ماموران امنیتی جلسه، این زن آمریکایی را به زور از جلسه بیرون کردند!!
@shatranjsiasat
🔴 روند دلارزدایی - طی 2 هفته اخیر از بخش دیگری از اقتصاد جهان:
1. عربستان یوان چین را برای فروش نفت به این کشور به عنوان ارز مبنا پذیرفت
2. چین و فرانسه اولین تجارت LNG را با استفاده از یوان انجام دادند.
3. روسیه استفاده از یوان چین را به عنوان ارز ذخیره در نظر می گیرد.
4. عربستان سعودی برای ساخت پالایشگاه به ارزش 83.7 میلیارد یوان چین (12.2 میلیارد دلار) با چین مشارکت میکند.
5. چین و برزیل توافق کردند که از یوان چین در معاملات برون مرزی استفاده کنند.
6. عربستان سعودی به تازگی یک اتحاد تجاری با چین، روسیه، هند، پاکستان و 4 کشور آسیایی برای کاهش اتکا به دلار آمریکا اعلام کرده است.
کانال شطرنج سیاست☀️☀️☀️
@shatranjsiasat
🌳 جنگ جهانی کنونی در عرصه اوکراین هنوز همه اسرار و پیامدهای خود را فاش نکرده؛ اما از روند آن به نظر می رسد که ابعاد ژئوپلیتیک و استراتژیک عظیمی دارد که مربوط به قدرت های مختلف جهانی و منطقه ای است که در صفحه شطرنج بین المللی با یکدیگر در تعامل هستند.
🌳 از این رو به نظر میرسد آمریکا مصمم است که روسیه را از دستیابی به هر پیروزیای، حتی محدود، در جنگ با اوکراین بازدارد و حتی با تمام ابزارهای ممکن تلاش کند تا در صورت امکان، روسیه را شکست دهد. در این راستا اسرائیل یعنی نزدیک ترین متحد آمریکا چیزی برای ارائه به اوکراین دارد که آمریکا را خشنود میکند؛ اما هم زمان منافع مهمی به ویژه در سوریه با روسیه دارد و این امر باعث میشود قبل از اتخاذ تصمیم درباره جانبداری از اوکراین و پیوستن به ائتلاف غرب علیه روسیه تردید کند.
🌳 با این وجود کاملا بعید نیست اسرائیل این تصمیم دشوار را اتخاذ کند به ویژه اگر بهای آن تغییر موضع آمریکا درخصوص بازگشت به توافق هستهای باشد. اگر این امر اتفاق افتد، انتظار میرود خاورمیانه وارد گرداب جدیدی شود که ممکن است منطقه را در آستانه جنگ منطقهای گسترده قرار دهد. آیا جنگ کنونی اوکراین بخش کوچکی از کوه شناور یخ است و قسمت پنهان آن بزرگتر است؟
#شطرنج باز ۳۱۳
کانال تحلیلی شطرنج سیاست ☀️☀️☀️
@shatranjsiasat
🔸آینده آمریکا در نظام نوین و چند قطبی جهانی که در آن زور شرق بر غرب می چربد، نهایتا یک کشوری در حد و اندازه فرانسه یا آلمان امروزی و حتی ضعیفتر خواهد بود، نه بیشتر! آن روز، روزی است که دیگر اسرائیلی وجود ندارد، و غرب آسیا نیز تحت کنترل و نظارت سربازان اسلام به رهبری ایران است.
#عبدالرحیم_انصاری
@shatranjsiasat
11.66M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ ژنرال بازنشسته ارتش رژیم صهیونیستی:
📍سال 2009 تصمیم گرفتیم به راکتور هستهای ایران حمله کنیم و 11 میلیارد شکل در نیروی هوایی سرمایهگذاری کردیم/برنامه حمله متوقف شد چون فهمیدیم ضربهای که ایرانیها به ما میزنند منجر به صدها نفر تلفات خواهد شد/امروز پاسخی که ایران میتواند به اقدام ما بدهد صدها برابر شدیدتر از آن روزها خواهد بود/حمله ایرانیها میتواند منجر به نابودی زیرساختها، مراکز حاکمیتی و تلفات سنگین بشود و ما را سالهای سال به عقب برمی گرداند چون به ما و پدر جدمان هر روز چند هزار موشک شلیک میکنند.....
@shatranjsiasat
🟥 مقدمات سقوط یکی پس از دیگری فراهم شد‼️
🟦 روند افول تدریجی آمریکا که از ایستگاه انحطاط فرهنگی در داخل این کشور آغاز شده است و با تشدید دو قطبی داخلی تداوم یافت، امروزه به ایستگاه اقتصادی نیز رسیده است و این کشور عملا جایگاه خود را بعنوان یک کشور هژمون از دست داده است. به طوری که همزمان با هشدار اقتصاددانان آمریکا درباره بحران مالی این کشور، مسئولان ایالت نیویورک به فاصله دو روز از ورشکستگی بانک «سیلیکونولی» در کالیفرنیا، بانک سیگنچر نیویورک را تعطیل کردند.
🟦 با در نظر گرفتن وضعیت این روزهای آمریکا در حوزه اقتصادی، تداوم تضعیف آمریکا در حوزه بین المللی نیز هر روز اتفاق جدیدی را تجربه می کند. توافق ایران و عربستان با میانجی گری چین یکی از نمونه های دقیق در تبیین جایگاه قعلی آمریکا در نظام بین الملل است.
🟦 اهمیت این موضوع به اندازه ای است که اگر به رفتار دو دهه آمریکا توجه شود، قابل فهم خواهد بود که هیچ رخدادی در جامعه بین الملل بدون دخالت آمریکا امکان پذیر نبود، حال چطور ممکن است که توافقی به این مهمی بر خلاف رویه و اطلاع آمریکا صورت گرفته باشد.
🟦 از منظر دیگر نیز اگر اتفاق جدید را در خاورمیانه مورد ارزیابی قرار بدهیم باز هم نشان می دهد که آمریکا دیگر توانی برای تامین منافع خود را ندارد. به نحوی که اساسا منافع آمریکا در محیط ناامن تعریف شده است و ایجاد صلح به ضرر آمریکا و منافع این کشور است. در چنین وضعیتی که زیست بوم آمریکا در لجن زار بحران ها صورت می گیرد، توافق بین ایران و عربستان کاملا بر خلاف رویه این کشور بوده است.
🟦 وجود بحران اقتصادی و سیاسی در داخل آمریکا و حرکت جهان به سمت جهان چند قطبی نشان دهنده روزهای سخت و غیر قابل درک برای ایالات متحده آمریکا محسوب می شود. بی جهت نیست که نشریه فارین پالیسی در مقالهای نوشت که جهان چندقطبی، آمریکا را بیش از حد ترسانده است.
کانال تحلیلی شطرنج سیاست ☀️☀️☀️
@shatranjsiasat
🌍 برترین دارندگان خارجی بدهی ایالات متحده
🪐 ژاپن با ۱.۱ تریلیون دلار دارایی خزانه داری، بزرگترین دارنده خارجی بدهی ایالات متحده است. این کشور با کاهش بیش از ۲۵۰ میلیارد دلاری یا ۳۰ درصد از دارایی های خود در سال ۲۰۱۹ از چین پیشی گرفت.
🪐 این تخلیه اوراق قرضه توسط چین تنها راهی است که این کشور میتواند نرخ مبادله یوان را مدیریت کند. این به این دلیل است که اگر دلار بفروشد، میتواند یوان را با کاهش ارزش پول خریداری کند. در عین حال، چین صرفا از دلار برای مدیریت پول خود استفاده نمیکند، بلکه اکنون از سبدی از ارزها استفاده میکند.
کانال تحلیلی شطرنج سیاست ☀️☀️☀️
@shatranjsiasat
✍🟩 آیا چین مجبور به انتخاب گزینه ای سخت است؟
❎ چینی ها چندین دهه است که سر خو درا در لاک یک انزوا طلبی خودخواسته در زمینه بازیگری امنیتی در نظام بین الملل فرو برده اند و اولویت خود را توسعه اقتصادی و کار با غرب از منظر و دریچه اقتصاد قرار داده اند. این سیاست چینی ها برای آنها بسیار سودآور بوده و اقتصاد آنها را به قدری بزرگ کرده که امروز چینی ها شریک اول اقتصادی دستکم دو سوم کشورهای جهان با اقتصادی 17 تریلیون دلاری و صادراتی 3500 میلیارد دلاری شده اند.
❎ اما اکنون مقامات چینی اینک در یک دوراهی انتخاب قرار گرفته اند: کمک نظامی به روسیه برای تضمین عدم شکست مسکو در جنگ اوکراین در کنار کمک اقتصادی به ایران برای ادامه مقاومت در برابر فشارهای همه جانبه غرب به رهبری ایالات متحده آمریکا یا ادامه سیاست کنونی که بر مبنای کم توجهی به منازعات نظامی- امنیتی- ژئوپلتیک به استثنای خط قرمز تایوان است.
❎ به نظر می رسد واشنگتن که قدرت یابی مداوم چین را برای ادامه هژمونی خود خطرناک می بیند، اجازه ادامه این روند را نخواهد داد و دیر یا زود به سراغ چین و پایین کشیدن این کشور خواهد رفت، چون واشنگتن، پکن را در جایگاه جانشینی به عنوان رهبر اقتصادی جهان می بیند و ترکیب این کشور با روسیه و ایران به عنوان دو کشور با منابع غنی نفت و گاز و دارای قدرت نظامی و جایگاه ژئوپلتیک، می تواند یک بلوک قدرتمند جهانی را شکل دهد که همزمان با افول نظام تک قطبی جهانی، می تواند جایگزین خلاء حضور هژمونی در بخش های وسیعی از آسیا، اروپا و آفریقا شود و آمریکا را به حاشیه انزوا ببرد.
متصلب شدن رقابت های ژئوپلتیک و قطب بندی ها در جهان کنونی نشان می دهد امکان بازیگری بین خطوط گسل برای کشورها روز به روز سخت تر می شود و کشورهای مهم دنیا باید دیر یا زود در معرض انتخاب های سخت قرار بگیرند و چینی ها نیز احتمالا به زودی مجبور به انتخاب شوند و روی این محاسبه فکر کنند که چه هزینه های اقتصادی باید برای تداوم حاکمیت چین یکپارچه و امنیت فردای خود بپردازند.
❎ نکته پایانی اینکه دولتمردان پکن می دانند حداقل از منظر یک سیاست عملگرایانه، ادامه مشغول بودن آمریکا به دو پرونده مهم روسیه و ایران، برای آنها خوب است و مانع تمرکز قدرت واشنگتن در جبهه چین می شود و بر این اساس دولتمردان چینی باید مطمئن شوند ایران و روسیه می توانند در برابر فشارهای همه جانبه جهان غرب به سرکردگی آمریکا همچنان مقاومت کنند.
#شطرنج باز ۳۱۳ (دانش آموخته کارشناسی ارشد روابط بین الملل)
@shatranjsiasat