💠 مرحوم علامه کاشفالغطاء و مسألۀ فلسطین
📚 در روزهای اخیر فرصتی دست داد تا کتابی از علامه کاشفالغطاء را که مدتها مترصد مطالعهاش بودم، بخوانم. کتابچهای خوشخوان تحت عنوان المُثُلُ العلیا فی الإسلام لا فی بِحَمدوُن که درواقع نامه سرگشاده علامه است در پاسخ به دعوتنامۀ رسمی نائبرئیس انجمن آمریکایی دوستداران خاورمیانه برای حضور در گردهمایی اندیشمندان مسلمان و مسیحی درجهت یافتن راهی برای حل بحران مارکسیسم.
🇵🇸 در این نامه، علامۀ مرحوم محمدحسین کاشف الغطاء چنان مظلومیت فلسطین را به تصویر کشیده است که گویی روحانی مجتهد دردمندی همین امروز فریاد میزند و امت اسلامی را برای مقابله با ظلم آشکار صهیونیسم یهودی-مسیحی بهیاری میطلبد. امتی که به تعبیر ایشان، در قرآن کریم به درختی معتدل تشبیه، و دوستی و دشمنیاش با سایر ملتها براساس اعتدال تعریف شده است: «شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ لَا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍ».
🇵🇸 از منظر کاشفالغطاء آنچه امت اسلامی را از این اعتدال خارج میکند، بیغمی، بیفکری، غفلت و سهلانگاری نسبت به ارزشهای معنوی و انسانی است، ارزشهایی که هر روز توسط قدرتهای ظالم نادیده گرفته و لگدمال میشود. او در این نامه که حدودا ۷۹ سال پیش -درست شش سال پس از تشکیل کشور اسرائیل- به رشتۀ تحریر درآمده است، حکومتهای استعماری همچون ایالات متحدۀ آمریکا، انگلیس و فرانسه را بهجهت فاصله گرفتن از ارزشهای انسانی و معنوی سرزنش میکند، و اعمال ضدانسانی یهودیت صهیونیست را برخاسته از حمایتهای بیدریغ و نابخردانۀ آنان معرفی مینماید. وی بر آن است که اگر چنین حمایتهایی نبود، یهود چنین گستاخ و بیپروا مسلمانان را آزار نمیداد و حقوقشان را پایمال نمیکرد.
🇵🇸 کاشفالغطاء معتقد است آنچه بیگانگان برای امت رسولالله (ص) میخواهند، فقر، نادانی، عقبماندگی در امور نظامی، کشاورزی، صنعت و... است، تا مسلمانان همواره سرسپردۀ محض آنان بمانند و منابع طبیعی خود را در اختیار آنان قرار دهند. وی اتحاد مسلمانان را تنها راه چارۀ جهان اسلام برای برونرفت از این وضعیت اسفبار و مقابله با استعمار میداند و گاندی، رهبر معنوی هند را بهعنوان مبارزی که توانست ملت هند را در مقابل شرارتهای استعماری متحد کند، مورد ستایش قرار میدهد.
🇵🇸 این دانشمند بزرگ جهان اسلام در بخش دیگر از این نامه، دولت ترکیه را عامل استعمار برای ذبح شرعی فلسطین معرفی، و ارتباطش با اسرائیل را مذمت مینماید. علامه با بیان اینکه «دوست دشمن من دوست من نیست»، دولت ترکیه را بهعنوان دشمن امت اسلامی و دولتی که شرف و استقلال خود را به دلارهای آمریکایی فروخته و آلت دستی آمریکا و فرزند حرامزادهاش (اسرائیل) قرار گرفته، معرفی مینماید. از این رو، علامه به ملتهای مسلمان هشدار میدهد که باید در روابط خود با حکومت ترکیه تجدیدنظر کنند، زیرا حاصل دوستی با ترکیه همسویی با اسرائیل خواهد بود، و همسویی با اسرائیل بهسان تیری سهشعبه بر قلب فلسطین، مرگ فلسطین، لگدمال شدن وحدت امت اسلامی و سرزنش مسلمانان توسط نسلهای آتی را در پی خواهد داشت.
🔻 ممکن است خواننده در بدو مطالعۀ کتاب با ضمیمۀ قرینهای چون عدم شرکت علامه در اجلاس بحمدون گمان کند که کاشفالغطاء رویکردی انحصارگرایانه دارد و اساساً گفتوگوی بینالأدیانی را بیحاصل میداند. اما پس از مطالعۀ کتاب آشکار میشود که ایشان گفتوگویی را نمیپذیرد که طراحان و مدیرانش حکومتهایی استعماری همچون ایالات متحدۀ آمریکا و انگلیس و... باشند، دولتهایی که در طول تاریخ همواره از حربۀ چماق و هویج (سیاستی که با یک دست سیلی میزند و با دست دیگر نوازش میکند) برای توسعه استعمار خود بهره بردهاند!
🔻 ازآنجاکه در این مجال امکان بررسی رویکرد کاشفالغطاء در باب گفتوگوی بینالأدیانی نیست، نگارنده وعده میدهد که در آیندهای نزدیک و در فرستهای مستقل به بررسی و تحلیل دیدگاه علامه کاشفالغطاء دراینباره بپردازد.
✍ مهدی صادقی شهمیرزادی
📆 ۱۵ آبانماه ۱۴۰۲
📌 منابع:
🔻 آل کاشفالغطاء، محمدحسین؛ المثلالعلیا فی الإسلام لا فی بحمدون، دار العی الإسلامی، بیروت، لبنان ۱۴۰۰ ه.
👈 مؤسسه اطلس شيعه
♨️ وبسایت علمای هند
🔸 وبسایت علمای هند به موسسه مهدی میشن با مدیریت حجتالاسلام صفدرحسین یعقوبی تعلق دارد. این مؤسسه در سال ۱۳۶۹ هجری شمسی فعالیتهای فرهنگیتبلیغی خود را برای مخاطبان شیعه و اردوزبان آغاز کرد. موسسه مهدی میشن در طول دوره فعالیت خود، فعالیتهای گوناگونی داشته است که از جمله آنها پروژه علمای هند است.
🔹 پروژه علمای هند در سال ۱۳۹۸ هجری شمسی با هدف معرفی علمای شیعه هند به طلاب و نسل جوان آغاز شد. این پروژه در مدت فعالیت خود توانسته است تصاویر و اطلاعات فراوانی از علمای شیعه هند گردآوری کند و در اختیار مخاطبان قرار دهد.
🔸 از دیگر اهداف پروژه علمای هند میتوان به ایجاد بانک تصاویر و ویدیوهای علمای هند و آثار و اماکن مرتبط با آنان اشاره کرد. گردآوری تصاویر و ویدیوهای علمای هند، تولید آثار گرافیکی در قالب پوستر و عکسنوشته، نقاشی دیجیتالی علما با کیفیت عالی جهت چاپ و نشر، تولید کلیپهای کوتاه و ویدئوهای مستند برای معرفی علمای هند ازجمله فعالیتهای مؤسسه مهدی میشن است.
🔹 وبسایت علمای هند محلی است برای دسترسی به آخرین اطلاعاتی که پروژه علمای هند برای مخاطبان خود عرضه کرده است.
🔻 در سربرگ علما به تصاویر و اطلاعاتی درباره علمای شیعه هند همراه با امکان جستجو دسترسی خواهید داست.
🔻 در سربرگ حوزههای علمیه نیز به تصاویر و اطلاعاتی درباره حوزههای علمیه شیعی هند همراه با امکان جستجو دسترسی خواهید داشت.
🌐 وبسایت علمای هند
📌تصاویر پیوست برای آشنایی بیشتر شما با محیط این وبسایت👇
#مراکز_و_سازمانها
👈 مؤسسه اطلس شيعه
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام
🏴تسلیت به مناسبت ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها
📊تحریریه کانال موسسه اطلس شیعه برای بهبود عملکرد خود و خدمت رسانی هرچه بهتر به شما عزیزان، نظرسنجی کوتاهی در نظر گرفته است.
از شما فرهیخته گرامی درخواست می شود، با اختصاص کمتر از سی ثانیه مارا در این امر یاری نمایید.
با تشکر 🙏
👇بخش اول نظرسنجی از طریق کلیک روی گزینه زیر :
https://EitaaBot.ir/poll/k0xq?eitaafly
👇بخش دوم نظرسنجی از طریق کلیک روی گزینه زیر :
https://EitaaBot.ir/poll/5bn4?eitaafly
👇بخش سوم نظرسنجی از طریق کلیک روی گزینه زیر :
https://EitaaBot.ir/poll/0bakq?eitaafly