#شناخت_ائمه_علیهم_السلام
#امام_زمان_علیه_السلام 1⃣
#ولادت
🔸آن حضرت که درود خدا 🌸بر او باد اواخر شب جمعه پانزدهم شعبان در خانه پدرش حضرت امام حسن عسكرى عليه السلام در شهر سامرا پا به عرصه وجود نهاد.
🔹شب مبارکى که بر اساس روايات شريفى که در صحاح📚، از پيغمبر اکرم صلى الله عليه وآله روايت شده، زنده نگه داشتنش به عبادت 🙏و روزه گرفتن در روزش مستحب است.
🔸اين روايات علاوه بر کتاب هاى روايى مكتب اهل بيت عليهم السلام در کتاب هاى اهل سنّت نيز نقل شده است; چون سنن ابن ماجه سنن ترمزى و ساير کتاب هاى اهل سنّت.
ولادت 🌹آن حضرت، بنابر مشهورترين روايات در سال ٢٥٥/ه ق صورت پذيرفته است. البته روايات ديگرى نيز وجود دارد که سال ولادت آن حضرت را ٢٥٦ يا ٢٥٤/ ه ق ذکر نموده اند، اما همه اين روايات، در تعيين روز تولد که پانزدهم شعبان باشد اتفاق دارند. البته به دليل وجود بعضى از شواهد، تاريخ اول که ٢٥٥ /ه ق باشد بر ساير تاريخ ها ترجيح دارد از جمله آن شواهد مى توان به وارد شدن اين تاريخ در کتاب📒 غيبت تأليف شيخ راستگو 👳فضل بن شاذان، که از قديمى ترين منابعى است که خبر ولادت آن حضرت را ثبت ✍کرده، اشاره نمود. او خود با زمان ولادت حضرت امام مهدى عليه السلام معاصر بوده و اندکى قبل از وفات پدر بزرگوار آن حضرت، حضرت امام حسن عسكرى عليه السلام از دنيا رفته است.
از ساير شواهد اين است که بسيارى از روايات روز ولادت آن حضرت را نيمه شعبان مصادف با روز جمعه ذکر کرده، اما در سال ولادت آن حضرت اختلاف کرده اند. ما با مراجعه به تقويم 🗓تطبيقى تاريخ در مى يابيم که روز نيمه شعبان تنها در سال ٢٥٥ / ه ق با روز جمعه مصادف بوده است و در سال هاى ديگرى که اين روايات ذکر کرده اند اين روز با روز جمعه مصادف نبوده است.
( 📗پيشوايان هدايت ١٤ ، خاتم اوصيا، بقية الله، حضرت امام مهدى عج ، گروه مؤلفان ، مجمع جهانى اهل بيت عليهم السلام ، ص145)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
شیعه شناسی
#احکام 4⃣
#دعای_هنگام_ذبح_قربانی
خواندن دعا دروقت ذبح گوسفند ياگاو درروز عيدسعيدقربان:
وَجَّهْت ُ وَجْهِي َ لِلَّذِي فَطَرَ السَّماواتِ وَ الْأرْضَ حَنِيْفاً مُسْلِماً وَما أنَا مِن َ الْمُشْرِكِيْنَ إِنَّ صَلاتِي وَ نُسُكِي وَ مَحيايَ وَمَماتيِ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ
لاشَريكَ لَهُ وَ بِذالِكَ َاُمِرْتُ وَ أَنَا مِنَ الْمُسلِمِين َ، ألَّلهُمَّ مِنْكَ وَ لَكَ بِسْمِ اللهِ وَالله ُ أكْبَرُ ، ألَّلهُمَّ تَقَبَّل مِني.
(📙برگرفته ازمناسك حج اثر امام خميني (ره)ص.217)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#تربیت_شیعی 5⃣
💌 قالَ علی عليه السلام:
"مَنْ أَصْلَحَ مَا بَيْنَهُ و بَيْنَ اللَّهِ أَصْلَحَ اللَّهُ مَا بَيْنَهُ وَ بَيْنَ النَّاسِ
وَ مَنْ أَصْلَحَ أَمْرَ آخِرَتِهِ أَصْلَحَ اللَّهُ لَهُ أَمْرَ دُنْيَاهُ
وَ مَنْ كَانَ لَهُ مِنْ نَفْسِهِ وَاعِظٌ كَانَ عَلَيْهِ مِنَ اللَّهِ حَافِظٌ ."
حضرت علی علیه السلام می فرمایند:
"كسى كه ميان خود 👱و خدا را اصلاح 🌹كند، خداوند ميان او و مردم را اصلاح خواهد كرد
و كسى كه امور آخرت ✨را اصلاح كند، خدا امور دنياى 🌍او را اصلاح خواهد كرد
و كسى كه از درون جان 🗣واعظى دارد، خدا را بر او حافظى 🛡است."
(📗نهج البلاغه، حکمت 89)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#شناخت_ائمه_علیهم_السلام
#پیامبر_صلی_الله_علیه_وآله 3⃣
#ولادت
🔸زمانى که وجود مقدس رسول اکرم صلى الله عليه وآله وسلم پا به عرصه وجود نهاد🌹 ،در اوایل ولادتشان اين جملات را در مهد بر زبان جاری کردند👈" الله اکبر، والحمد لله کثيراً وسبحان الله بكرةً واصيلاً" و این جملات اولین کلامی بود که بر زبان مبارکشان جاری شد. [1]
#نامگذاری
🔹پيامبراسلام صلى الله عليه وآله وسلم به دو نام «أحمد» و «محمد» معروف بود و قرآن کريم هر دو نام را ياد آور شده است.
تاريخ نگاران 📝آورده اند:#عبدالمطلب، جد پيامبر صلى الله عليه وآله وسلم ، آن حضرت را محمد ناميد و در پاسخ کسانى که سبب اين نامگذارى را از او جويا شدند، مى فرمود: خواستم وى در آسمان و زمين 🌍مورد ستايش قرار گيرد.[2]
چنان که مادرش #آمنه، نيز قبل از جدش وى را «احمد» نام نهاده بود.[3]
در عرف جزيرة العرب و ساير جاها هيچ گونه مانعى وجود نداشت که يك فرد، به دو نام و دو لقب و دو کُنيه معروف باشد.
[1] 📘سبل الهدى،ج1،ص:349
[2] 📗تاريخ مدينة دمشق ، ج3، ص: 32
[3]📒 الطبقات الكبرى، ج1، ص: 79
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#کلام_شیعه 9⃣
ادامه جواب سؤال" چه عامل یا عواملی انسان را به بحث در باره وجود خداوند برمی انگیزد؟"
4⃣د. عشق به آگاهی و آشنایی با جهان هستی
🔸حس کنجکاوی یکی از حس های نیرومند آدمی است ، بحث و جستجو 🔍از علت حوادث و پدیده ها از مظاهر آشکار این حس فطری است.
همه ما به راستى مىخواهيم بدانيم:اين آسمان بلندپايه، اين زمين 🌍گسترده ، اين موجودات رنگارنگ و🐠 ... خود به خود به وجود آمده اند، يا اين نقشهاى عجيب به دست نقاشى ماهر و توانا و چيره دست، كشيده شده است؟
🔹از اين گذشته، نخستين سؤالاتى كه در زندگى براى همه ما پيدا مىشود؛ اين است كه👈:از كجا آمده ايم؟ در كجا هستيم؟ و به كجا مى رويم؟
و ما اگر پاسخ هاى اين پرسش هاى سه گانه را بدانيم؛ چقدر خوشبخت خواهيم بود؟ يعنى بدانيم آغاز زندگى ما از كجا شروع شده و سرانجام به كجا خواهيم رفت؟ و اكنون چه وظيفه اى داريم؟
🔸روح جستوجوگرِ ما به ما مىگويد: بايد آرام ننشينى تا پاسخ اين سؤالات را پيدا كنى.
🔹از این جهت بحث از وجود آفریدگار جهان پاسخگویی به یک نیاز واحساس فطری یعنی فطرت علت شناسی است.
(📗برگرفته از کتاب 50 درس اصول عقائد براى جوانان، آیت الله مکارم شیرازی،صص 14-13 و 📒کتاب عقاید استدلالی ، ربانی گلپایگانی،ص 15)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#تربیت_شیعی 6⃣
#حدیث
💌قال الرضا علیه السلام: اصْبِرُوا عَلَى الْحَقِ وَ إِنْ كَانَ مُرّا
🔸امام رضا علیه السلام فرمودند: بر حق شکیبا باشید اگرچه تلخ و ناگوار باشد.
(📗الفقه المنسوب إلى الإمام الرضا عليه السلام، ص: 368)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
شیعه شناسی
#خبر
🔻آیتاللهالعظمی مکارم در نخستین روز درس خارج سال تحصیلی جدید:
✅ همه باید برای فرهنگسازی غدیر شرکت کنیم
✅ در راهپیمایی غدیر شرکت میکنم
غدیر از واضحترین دلایل امامت است؛ اگر به دید عقلی هم بنگریم این امر معنا ندارد پیامبر اکرم(ص) عدهای را در زیر آفتاب جمع کنند و به آنها بگویند این دوست من است بنابراین بدون اهانت به مقدسات دیگران باید در زمینه اهمیت غدیر برنامهریزی شود.
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#شناخت_ائمه_علیهم_السلام
#حضرت_زهرا_سلام_الله_علیها 1⃣
#مادر
🔸حضرت #خديجه عليها السلام دختر خُوَيْلِد، نخستين همسر رسول اکرم صلى الله عليه وآله وسلم از پدر و مادرى قريشى و از اصيل ترين خاندان هاى جزيرة العرب پا به عرصه گيتى نهاد، خديجه افزون بر اين تبار برجسته، از نيكنامى و اخلاق پسنديده و ويژگى هاى ارزشمندى برخوردار بود.
🔹وى به مقام و منزلتى رسيده بود که قبل از ازدواج با رسول خدا صلى الله عليه وآله وسلم به طاهره و مهتر بانوان قريش معروف بود. خديجه، در کنار اين همه فضايل برجسته،يكى از ثروتمندترين افراد قريش به شمار مى آمد و از جايگاهى برتر از آنان برخوردار بود و با دو عاملِ وراثت و تربيت، بر فطرت دين الهى قرار داشت.
🔸پدرش" خُوَيْلِد" مردى بود که با پادشاه 👑يمن آن گاه که" تُبَّع" خواست حجر الاسود را به يمن منتقل سازد، به مبارزه برخاست و از حرکت او جلوگيرى کرد و از قدرت و نيروى فراوان پادشاه، بيمى به خود راه نداد و اين عمل را از دستورات دين و آيين خود مى شمرد.
🔹" أسد بن عبد العُزّى" پدر بزرگ حضرت خديجه از شخصيت هاى بارز "حِلف الفضول" بود که قبايل قريش دعوت او را پذيرا شده و با امضاى قراردادى متعهد شدند از مظلومان و ستمديدگان مكه و يا ديگر کسانى که وارد اين شهر مى شوند، حمايت کرده و حق آنان را از ستم پيشگان بستانند و رسول اکرم صلى الله عليه وآله وسلم در اين زمينه فرموده بود:" در خانه عبد الله بن جدعان شاهد پيمانى بودم که اهميّت تشكيل آن از شتران سرخ مو برايم دوست داشتنى تر است و اگر در عصر اسلام نيز به بستن چنين پيمانى دعوت شوم، آن را پذيرا خواهم شد."
🔸بنا بر اين، حضرت خديجه عليها السلام از خاندان والا تبار و معروف به علم و دانش و ديندارى، به شمار مى آمد و کسان و نزديكانش بر آيين حنيفِ ابراهيم عليه السلام و در سرزمين جزيرة العرب در انتظار ظهور و پيدايش دين حق به سر مى بردند.
(📔پيشوايان هدايت ٣،صديقه کبرى حضرت فاطمه زهراعليها السلام،مجمع جهانى اهل بيت عليهم السلام، ص 61)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#فرق_شیعه 3⃣
#مقدمه 3⃣
#حديث_هفتاد_و_سه_فرقه
🔸در كتب حديث از طريق شيعه و اهل سنّت روايت شده است كه پیامبر صلی الله علیه وآله فرمودند:امّت موسى پس از او به هفتاد و يك فرقه و امّت عيسى پس از وى به هفتاد و دو فرقه تقسيم شدند، و پس از من امّتم به هفتاد و سه فرقه تقسيم خواهد شد كه تنها يك فرقه اهل نجات خواهد بود، چنانكه از فرقه هاى هر يك از دو امّت موسى و عيسى نيز تنها يك فرقه اهل نجات بود.[1]
🔹این حدیث در کتب فرقه نگاری از اهمیت ویژه ای ♨️برخوردار بوده به طوریکه یکی از اساسی ترین انگیزه های فرقه نگاران در تالیف کتب فرق بوده وآنرا ملاک اصلی خود در شمارش فرق قرار داده اند.
🔸نکته ی قابل تأمل در این جا این است که فرقه نگاران اهل سنت در مقام شمارش فرقه ها ، اهل سنت را با تمام انشعابات فقهی وکلامی که دارند یک فرقه معرفی کرده و سعی در معرفی کردن خود به عنوان فرقه ناجیه هستند و 72 فرقه دیگری که هلاک🔥 می شوند را به غیر خود که عموما شیعه هستند نسبت می دهند.[2] و در این بین برای اینکه بتوانند عدد مطرح شده در روایت را کامل کنند دست به ساخت فرقه هایی زدند که هیچ نام و نشانی از آنها و عقایدشان در تاریخ 🗓به چشم نمی خورد.[3]
در ادامه به بیان فرقه هایی که بیشتر در تاریخ از آنها سخن به میان آمده و به شیعه نسبت داده شده اند پرداخته و آنها را مورد بررسی قرار می دهیم.
[1]📙 فرق و مذاهب کلامی، ربانی گلپایگانی، درس دوم
[2]📘 الفرق بين الفرق و بيان الفرقة الناجية منهم، ص: 19
[3]📗 بحوث في الملل و النحل، ج1، ص: 21
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee
#کلام_شیعه 🔟
سؤال دوم: فایده شناخت خداوند و ایمان به او چیست؟
🔸جای هیچ گونه شکی نیست که عقاید انسان در زندگی او بسیار مؤثر بوده و راه و رسم 🔀زندگی هر کسی از افکار و عقایدش تأثیر می پذیرد. شناخت خداوند و ایمان به او و عمل به دستورات الهی نیز در زندگی بشر از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در جنبه های مختلف زندگی انسان خود را نشان می دهد.
مهمترین تأثیرات دین بر زندگی بشر عبارت است از:
1⃣ تحکیم افکار و عقاید انسان و پالایش و تهذیب آن از خرافات و اوهام.
همانا دین ،منشأ این عالم را یک موجود عالی و نامحدود ✨معرفی می کند و حیات انسانی را هدف مند می داند که در سایه تعالیم انبیاء به آن هدف والا می رسد.
🔸در مقابل این تفسیر دینی یک تفسیر مادی نیز وجود دارد که منشأ این عالم و حیات انسان را به صورت مادی تفسیر کرده و هیچ گونه هدف و غایتی برای انسان ترسیم نمی کند. در این دیدگاه تمام حیات انسان در همین زندگی دنیوی 🌍خلاصه می شود. این تفسیر انسان را به جهل و خرافات سوق می دهد زیرا چگونه ممکن است که ماده برای خود نظم ایجاد کرده باشد و آیا ممکن است که علت و معلول با هم متحد شوند؟
از اینجا روشن می شود که تکامل فکری انسان در سایه دین محقق می شود.
2⃣ رشد اصول اخلاقی در انسان
از آنجا که عمل به اصول اخلاقی سختیهایی در پی دارد که تحملش برای انسان دشوار است به همین خاطر ،انسان نیازمند یک عامل روحی است تا این سختیها را برای او آسان کند و اعتقاد به خداوند و ثواب و اجری که برای انسان درنظر گرفته بهترین عامل در تحمل این سختیها و آسان شدن آنها برای انسان است.
3⃣ نیکو کردن روابط اجتماعی .
از نگاه دین تمام انسانها 👥به حسب ذات و مبدأ با یکدیگر برابر بوده و هیچ یک بر دیگری برتری ندارد. از طرف دیگر دین برای انسانها اصول اجتماعی تعریف میکند که لازم الاجرا است و انسان ها باید در برابر آن قوانین سر تسلیم فرود آورند.این رویکرد دین در شکوفایی 🌱جامعه و نیکو شدن روابط اجتماعی بسیار مؤثر است.
و این سه ،مختصری از تأثیر دین بر زندگی بشر است که نشان دهنده عظمت فایده شناخت خداوند و ایمان به او است.
(📗برگرفته از کتاب محاضرات في الإلهيات،آیت الله سبحانی، صص 15-13)
🖋 مرکز تخصصی شیعه شناسی
✅ @shiashenasee