بروید به این آقا بگویید من آیت الله نیستم!
تا دلتان بخواهد استاد بزرگوار ما مرحوم آیت الله سید رسول موسوی تهرانی از عناوین و القاب فراری بود! عجیب این جا بود که ایشان با همۀ این فضل کمنظیر خودشان را مجتهد نمیدانستند. یادم نمیرود وقتی در مجلس ختم مادر بزرگوارش منبری از ایشان با همین عنوان یاد کرده بود، با عصبانیّت یکی از رفقا را احضار کرده و فریاد کشیده بودند:
بروید به این آقا بگویید من آیتالله نیستم. شما هم به دوره و زمانۀ ما نگاه نکنید که...
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
دروس استاد عرفانیان
https://eitaa.com/sirefarzanegan
ببخشید خرتوخر شد!
آیت الله سیّد حسین موسوی تبریزی:
💠 گاهى میان استاد و شاگرد در حوزه ها شوخى و عبارات طنزآمیز گفته مى شود. شاگرد نیز بدش نمى آید که استاد یک چیزى به او بگوید یا بیندازد. بیان چنین مزاحى به ویژه از جانب امام خمینی مطلوب واقع مى شد، زیرا امام خمینی خیلى مهذب و اهل تزکیه بودند. یادم است امام خمینی در نجف در مسجد شیخ انصارى درس مى فرمودند که خاطره جالبى اتفاق افتاد. در آن وقت میوه فروش هاى زیادى روى الاغ میوه بار مى کردند و براى فروش از آنجا رد مى شدند. روزى هنگام درس یکى از آقایان اشکال کرد. در همین لحظه صداى عرعر الاغى هم بلند شد به طوری که امام خمینی متوجه نشدند این آقا چه مى گوید. امام خمینی فرمودند: «ببخشید خرتوخر شد، سؤالتان را دوباره بگویید». خنده طلبه ها بلند شد. البته طرف هم خیلى خوشش آمده بود، نه اینکه بدش بیاید. این شوخى ها طورى نبود که طرف مقابل ناراحت بشود. به عبارتى امام خمینی با هر کسى شوخى نمى کرد. کسانى که ظرفیت نداشتند و یا جوانترها که ممکن است ناراحت بشوند و خجالت بکشند با آنان این شوخى ها را نمى کردند.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
سلسله موی دوست، ص۲۳۰، نشر عروج.
به نقل از كانال «هِدَایَةُ المُتَعَلِّمِيٖنْ»
https://eitaa.com/sirefarzanegan
شِمرِ جنّی
حکایت
روزی در حرم مطهّر نجف اشرف دیدم مردی زیارت نامه می خواند و گفت: السّلامُ علی الشِّمرِ الجِنّي ،خیلی تعجّب کردم ،گفتم: ای مرد ،زیارت نامه شمرجنّی ندارد که تو سلام می کنی ،چون نظر کردم ،دیدم ثَمَرُ الجَنيّ را که به معنی ثمر تازه است شمر جنّی خوانده.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
کتاب مستطاب حمدان و نمدان ،میرزا مهدی بدایع نگار لاهوتی ،نسخهٔ خطّی ،صفحهٔ ۱۰۱
https://eitaa.com/sirefarzanegan
۳ خاطره از استاد حسن طالبیان شریف در رابطه با پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله(عید مبعث):
✅ خاطره اول:
در دعاهای ماه مبارک رمضان، بعد از نمازهای واجب، تاکید میشود که این دعا را بخوانید:
«اللهم ارزقنا حج بیتک الحرام فی عامی هذا و فی کل عام و زیارت قبر نبیک و الائمه علیهم السلام یعنی: خدایا رزق و روزی من بنما که هر سال، به حج بیت الله، بروم و قبر پیامبر اسلام صلی الله علیه و اله و سایر ائمه علیهم السلام را زیارت کنم.».
و من سالها این دعا را میخواندم و منتظر اجابت این دعا بودم تا الحمد لله دعا به اجابت رسید و حج بذلی نصیبم شد و به حج بیت الله رفته و به زیارت کعبه در مکه و زیارت قبر پیامبر اسلام در مدینه نائل آمدم و ائمه بقیع یعنی اهلبیت پیامبر علیهم السلام را نیز زیارت کردم.
با اینکه توفیق زیارت قبور مطهر اهلبیت پیامبر در نجف، کربلا، کاظمین، مشهد و سامرا را داشتهام و همه این بزرگواران با عظمت و با معنویت هستند ولی عظمت و معنویت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله، چیز دیگری است و عظمت و وسعت و زیبایی و شکوه ظاهری حرم پیامبر اسلام نیز از سایر اهلبیت بیشتر است.
باید آنجا باشی و بینی و لذت ببری، وقتی موذن، اذان میگوید، مسلمانان از سراسر جهان،کنار یکدیگر میایستند با زبانها، رنگها، نژادهای مختلف، در کمال لطف و صفا و مهربانی با یکدیگر نماز میخوانند و خدا را عبادت میکنند، چه لذتی دارد و چه شکوهی و چه معنویتی و چه تعظیمی در شعایر اسلامی. در مدینه و مسجد النبی و کنار قبر پیامبر، و در حضور رسول الله، در هر نمازی که میخوانند به ایشان سلام میکنند:
السلام علیک ایها النبی و رحمه الله و برکاته
و در هر نماز در تشهد، میخوانند:
اللهم صل علی محمد و آل محمد.
و قبل و بعد از نماز، رو به طرف قبر پیامبر نموده و به ایشان، سلام میکنند.
خدایا، همه آرزومندان زیارت قبر رسول الله، را در کمال امنیت، عزت و احترام و عافیت، رزق و روزی بفرما!
✅ خاطره دوم:
در سفری که رفتم در مدینه، گذرنامهام، گم شد و خیلی نگران شدم که مشکلات خاص خود را دارد و برای خروج از عربستان و...با مشکل مواجه میشدم و پیدا کردن گذرنامه، بسیار مشکل بود. به پیامبر اسلام متوسل شدم و به ایشان عرض کردم:
من مهمان شما هستم و گذرنامهام گم شده است و نگرانم، خودتان کمک کنید و حاجتم را بر آورده نمایید. لطف خدا، شامل حالم شد و خیلی راحت گذرنامه پیدا شد. کسانی که سابقه زیارت در حج و عمره داشتند، میگفتند خیلی بعید است گذرنامه پیدا شود و وقتی پیدا شد و به آنها اطلاع دادم، تعجب کردند که معجزه شده است. آری، لطف پیامبر، شامل حالم شد و هنوز لطف ایشان را فراموش نمیکنم.
✅ خاطره سوم:
بعد از زیارت قبر پیامبر، به قبرستان بقیع رفتم که به زیارت قبر اهلبیت یعنی امام حسن، امام سجاد، امام باقر و امام صادق علیه السلام، نائل شوم.
هنگامی که وارد شدم، دیدم ماموران وهابی و مبلغین دینی آنها در جلو قبور ائمه بقیع، ایستاده و از خواندن زیارت نامه و توسل و گریه، شیعیان را منع نموده و اذیت و آزار میکنند. خیلی ناراحت شدم. آنها، مذهب شیعه را زیر سوال برده و تخطئه مینمودند و اینکه شیعیان به زیارت قبور اهلبیت آمده و آنها را مخاطب قرارداده و سلام میکنند و به ایشان توسل می کنند، بدعت و حرام میدانستند. دلم شکست و به رسول الله، متوسل شدم. به ایشان عرض کردم: یا رسول الله! من مهمان شما هستم و از زیر سوال بردن عقاید شیعه، به ستوه آمدهام، لطف بنمایید حاجت من را برآورده بفرمایید و آن این است که بتوانم حقانیت مذهب شیعه را در حضور ایشان و در مباحثه علمی با ایشان، به اثبات برسانم و جلو هتاکی به شیعیان را بگیرم و به اینها ثابت کنم که اشتباه میکنند. با این توسل، جلو رفتم و کم کم بحث علمی را آغاز کردم که حدود نیم ساعت الی ۴۵ دقیه بحثم ادامه یافت. از بیان فضایل و مناقب و علوم امیرالمومنین علی علیه السلام که باب مدینه علم پیامبر بودند و پیامبر فرمودند باید برای فراگیری علوم پیامبر، به ایشان مراجعه کنیم و جواز زیارت قبور مومنین بالاخص اهلبیت پیامبر، از حق بودن توسل به اهلبیت (ازطریق عقلی و نقلی) که شرک نیست، بدعت نیست، حرام نیست و اینکه آنها میتوانند حاجات ما را برآورده کنند و حاجت دادهاند و بسیار اتفاق افتاده است
این بحث علمی با مبلغان وهابی سعودی در جلو قبرستان ائمه بقیع بود و در حضور شُرطهها.
یک وقت به خودم آمدم، دیدم چه لطف و عنایت خاصی پیامبر به من نمودهاند و جمعیت زیادی از مسلمین، حاضر و ناظر در بحث علمی ما بودهاند.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
استاد حسن طالبیان شریف.
https://eitaa.com/sirefarzanegan
بعضیها کفتربازند و من کتاب باز!
خداوند علامه حسن زاده آملی را رحمت کند که فانی در کتاب و قلم و نوشتن بودند. کتاب را بغل میکردند و میفرمودند: بارها شب تا به صبح در کنار کتاب خوابم میبرد و میفرمودند!
برخی کفتربازند و من کتابباز!
ایشان عاشق تالیف و درس و بحث بودند و میفرمودند: من اگر زنده باشم و نتوانم بنویسم و تحقیق کنم، بهتر است بمیرم.
آن قدر عاشق کتاب و مطالعه بودند که کسی جرأت نداشت چایی روی کتاب بگذارد و اگر میگفتند مراقب هستیم، باز اعتراض میکردند که اصلا چرا روی کتاب گذاشتید یعنی اینقدر برای کتاب احترام قائل بودند.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
خبرگزاری ایکنا، گفتگو با استاد حسن رمضانی، ۱۴۰۲/۹/۲
https://eitaa.com/sirefarzanegan
من طاقت برش زدن کتاب را ندارم!
در خیابان ارم به سمت حرم میرفتم، دیدم علامه حسن زاده آملی دوجلد کتاب از زیر عبا بیرون آوردند، فهرست آثار محیالدین عربی به زبان فرانسه بود که هنوز در جلد قرار نگرفته بود و قصد داشتند نزد صحافی ببرند. به صحاف گفتند:
من طاقت برش زدن کتاب را ندارم و فقط جلد به آن بزنید! یعنی اینقدر برای حاشیهزدن و مطالعه آن عجله داشتند.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
خبرگزاری ایکنا، گفتگو با استاد حسن رمضانی، ۱۴۰۲/۹/۲
https://eitaa.com/sirefarzanegan
زیارت عاشورا بخوان!
شکر این نعمت بزرگ الهی یعنی انقلاب اسلامی را باید بجا بیاوریم و شکر هر نعمتی متناسب با آن نعمت است، شکر این نعمت بسیار بزرگ آن است که در این راه قدم برداریم و هر کس به هرنحوی که برایش مُیَّسر است تلاش و فعالیت داشته باشد.
🔸این نعمت آرزوی موالیان اهل بیت بوده و خدای متعال در اثر اخلاص ها و جانفشانی ها و عمل به وظایف از رهبری معظم رضوان الله علیه، امام امت و بزرگان و علما و حوزه های علمیه و مردم وفادار به اسلام خدا، این عطیه ی الهیه را عنایت فرمود، این امانتی بسیار ارزشمند در دست ما است.
🔸باید توجه داشته باشیم این یک واقعه ای نیست که رخ داده و تمام شده و به آمال و اهداف اش نائل شده است، این آمال و اهداف به تدریج تحصیل خواهد شد. بنابراین پایان یافته نباید تلقی بشود بلکه مسئله ای است که باید پیوسته در راه تحقق آرمان ها و اهداف اش کوشا بود.
🔸مسائل و مشکلاتی که پیش می آید نباید موجب یأس بشود، بخصوص برای کسانی که رهبری را در عهده دارند مثل حوزه های علمیه، فضلا و طلاب. رهبران و کسانی که خدای متعال حرکت را به دست آن ها داده است نباید این یأس ها را پیدا بکنند. راه انبیاء همیشه همین گونه بوده است. آنچه تاریخ، کتاب و سنت به ما نشان داده این است که راه حق همیشه فراز و فرود داشته و با مشکلات همراه بوده است.
🔸مرحوم آیت الله حاج شیخ مرتضی حائری یزدی در دفتر خاطراتشان که در [کتاب] سِر دلبران آمده و آیت الله استادی آن را چاپ کرده است می فرمایند:
در آن کوران انقلاب و مشکلاتی که وجود داشت به من گفته شد به قصد پیروزی و به قصد این که انقلاب به نتیجه برسد، زیارت عاشورا بخوان!
ایشان میفرمودند:
چون هوا در بهمن و اسفند سرد بود، من پوستین میپوشیدم و میآمدم حیاط و در زیر آسمان زیارت عاشورا میخواندم (ظاهرا با صد لعن و صد سلام)، روز ۲۲ بهمن چهلمین روز خواندن زیارت عاشورای من بود یعنی این دستوری که داده شد همان چهلمین روز، روزی بود که انقلاب پیروز شد.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
درس خارج فقه آیت الله شب زنده دار، ۱۳۹۷/۱۱/۱۳
https://eitaa.com/sirefarzanegan
میارزد که انسان فقط برای دیدن ایشان از قم به اصفهان برود!
آیت الله العظمی شبیری زنجانی:
حاج آقا رحیم ارباب عالم درجه اول، فیلسوف و جامع معقول و منقول بودند. مرحوم آقای طباطبایی درباره كمالات اخلاقی وی میفرمودند:
میارزد انسان فقط برای دیدن ایشان از قم به اصفهان برود! من ایشان را دیده بودم. بسیار مؤدب و متّقی بود و قیافهای بسیار نورانی داشتند و كلاهی پوستی بر سر میگذاشتند. هیكل و قیافهاش بهگونهای بود كه جلب احترام میکرد.
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
جرعهای از دریا، ج۳، ص۴۷۶، سید موسی شبیری زنجانی، نشر موسسه کتاب شناسی شیعه، به نقل از کانال نردبان فقاهت.
https://eitaa.com/sirefarzanegan
مجالس روضه، مجالس درساند!
روز جمعهای پس از مجلس روضه- که هر هفته در خانهٔ ايشان برگزار میشد- از مرحوم آیت الله بهجت- راهنمايی خواستم، فرمودند:
درسهايتان را با جدّيّت بخوانيد؛ عمر کوتاه است و کارها زياد!
در حال خارج شدن از منزل ايشان بودم، فرمودند: شما چيزی داريد که بخواهيد به ما هم بگوييد که ما هم بدانيم؟
بنده عرض کردم: خواب شما را ديدم، فرموديد:
روزهای درسی، درس بخوانيد و روزهای تعطيل در مجلس روضه شرکت کنيد. فرمودند:
در بيداری هم نظر ما همين است. اين مجالس روضه، مجالس درساند!
سیره فرزانگان، عبدالحسن بزرگمهرنیا، نشر سامان دانش، به نقل از:
یادنامهٔ حضرت آیة اللّٰه حاج شیخ محمدتقی بهجت، نوشتهٔ حجة الإسلام والمسلمین سیدمجتبی جزائری (مخطوط)، به نقل از راه صواب.
https://eitaa.com/sirefarzanegan