...فايده حوزه چيست؟
🔸آیت الله سید رضی شیرازی: حدود سی سال پيش به مناسبت فوت مرحوم (آیت الله) آقا ميرزا عبدالهادی شيرازی، به عتبات مشرف شدم. خدمت آيتالله خويی رسيدم. در اين باره با ايشان، صحبت مفصّلی كردم.
.
🔸از جمله: از ايشان سوال كردم:
.
🔸فايده حوزه چيست؟
.
🔸ايشان با تعجب پرسيد: «اين چه سوالی است؟»
.
🔸اشاره كرد به آقا سيد علاءالدين بحرالعلوم، كه در آن جلسه حضور داشت و گفت:
.
🔸«فايدهاش، تربيت دهها نفر مانند ايشان و نوشتن كتابها وتقريرها و ...»
.
🔸گفتم: پاسخ سوال من داده نشده. با اين همه كه فرموديد، ما چند نفر داريم كه بتواند اسلام را در دنيا، به صورت منطقی و درست تبليغ كند؟
.
🔸فرمود: «زياد هستند.»
.
🔸گفتم: «ممكن است نام ببريد؟»
.
🔸فرمود: «آقا سيد محمدباقر صدر، شيخ محمدرضا مظفر.»
.
🔸ايشان، ديگر اسم كسی را نبردند.
.
🔸گفتم: آيا اين افراد را برنامه حوزه تربيت كرده است، يا خودشان انگيزه داشتهاند؟
.
🔸فرمود: «خودشان برنامه داشتهاند.»
.
🔸گفتم: كار خوبی كردهاند؟
.
🔸فرمود: «بله.»
.
🔸گفتم: پس چرا شما آن را تعقيب نمیكنيد؟
.
🔸فرمود: «نمیشود.»
.
🔸گفتم: شما آقای (علامه)طباطبائی را میشناسيد؟
.
🔸فرمود: «بله، از رفقاست.»
.
🔸گفتم: ايشان در قم همين روش را دارند. ايشان افرادی را كه پاسخگوی نياز زمان باشند، تربيت میكند، به جای متخصص شدن در فقه و اصول.
.
🔸گفت: «ايشان تک است و خود را تضحيه(قربانی) كرده است.»
.
🔸گفتم: پس ما از نجف مأيوس باشيم؟
.
🔸فرمود: «نه، من به سهم خود، حاضرم هرچه را شما بگوييد، انجام دهم؛ ولی، مانعی وجود دارد و آن، مقدّسين هستند.
.
🔸يک وقتی ما خواستيم يكی از همين افرادی را كه اهل تحقيق و نوشتن مقاله درباره مسائل روز بود، [منظور ايشان آقای محمدتقی جعفری بود] كمک كنيم و مورد تشويق قرار بدهيم، مورد اعتراض برخی از اين مقدّسين واقع شديم، به طوری كه گفتند: سهم امام را در ترويج غير فقه و اصول به كار میبَرد!»
کانال سیره علما @sireolama
🔸حضرت عبدالعظیم به امام جواد(علیه السلام) عرض می کند: از احادیث جدّتان برایم بگویید. حضرت از قول امیرالمؤمنین(علیه السلام) فرمود:
.«...لو تکاشفتم ما تدافنتم؛اگر بدیهای پوشیده شـما بـر همدیگر افشا و آشکار می شد، یـکدیگر را دفـن نمی کردید».
.
🔸حضرت عبدالعظیم گوید: از امام خواستم بیشتر برایم بگوید. فرمود:
.
قال امیرالمؤمنین(علیه السلام): إنکم لن تسعوا الناس بـأموالکم، فـسعوهم بطلاقة الوجه و حسن اللقاء...؛ شما هرگز نمی توانید با داراییهایتان مردم را به خود متوجه سـازید، پسـ بکوشید آنـان را با چهره گشاده و خندان و برخوردی خوش جذب کنید، زیرا شنیدم از رسول خدا(صلوات الله علیه و آله) که می فرمود: شـمانمی توانید مردم را بااموالتان جذب کنید؛ پس آنان را بااخلاقتان جذب کنید.
.
🔸به امام جواد عرض کردم: ای فـرزند رسول خدا، بیشتر بـرایم بـفرمایید. از قول امام علی(سلام الله علیه) فرمود: «مَنْ عَتَب علی الزمان طالَتْ مَعْتَبَتُه؛ کسی که به زمان خود خشمگین گردد ناراحتی اش طولانی خواهد شد».
.
🔸عرض کردم: اضافه بفرمایید. فرمود: قال امیرالمؤمنین (علیه السلام): «مجالَسَةُ الأشرار تـُورثُ سُوءَ الظّنِ بالأخیار؛ همنشینی با افراد پست، باعث بدگمانی به خوبان است ».
.
🔸حـضرت عـبدالعظیم از حـضرت امام جواد(علیه السلام) درخواست حدیث بیشتر دارد و آن حضرت از قول امام علی(علیه السلام) نـقل می فرماید: «بئس الزاد إلی المعاد، العدوان علی العباد؛ زور و ستم بر مردم، بد توشه ای است برای فردای قیامت».
.
🔸پس از درخواست بیشتر، این جمله را از امام عـلی(علیه السلام) نـقل می فرماید: «قیمة کلّ امری ءٍ ما یُحْسِنُه؛ ارزش هر کس به اندازه چیزی است کـه آن را خـوب مـی داند و در آن مهارت دارد.
.
🔸از امام جواد درخواست کـردم بیشتر بگوید. فرمود: «...قـال امـیرالمؤمنین (علیه السلام): التدبیر قبل العمل یؤمنک مـن النـدم؛ تدبیر و دوراندیشی قبل از شروع کار، مانع پشیمانی تو است».
.
🔸گفتم: بیشتر بفرمایید. اظـهار داشـتند: «قال امیرالمؤمنین(علیه السلام): من وَثِقَ بـالزمانِ صـُرِعَ؛ کـسی که به روزگـار خـود اعتماد کند، محکم بـه زمـین خواهد خورد».
🔸گفتم: زیادتر بیان فرمایید. فرمود: «قال امیرالمؤمنین(علیه السلام): قِلّة العِیال إحدی الیسارین؛ کـم اهـل و عیالی، یکی از دو آسانی است».
.
🔸گفتم: بـیشتر بـفرمایید. بیان داشـت: «قـال امـیرالمؤمنین(علیه السلام): مَنْ دَخَلَهُ العُجب، هـَلَک؛ هر که دچار خودپسندی شود، نابود خواهد شد».
.
🔸خواستم اضافه فرماید. فرمود: «قال امیرالمؤمنین(علیه السلام): مـَنْ أیـقن بالخَلَف جادَ بالعطیّة؛ هر که یـقین داشـته بـاشد، خـدا جـای انفاقها را پُر می کند و بـه مـالش برکت می دهد، خوب بذل و بخشش می کند».
.
🔸عرض کردم بیشتر بفرمایید. فرمود: «قال امیرالمؤمنین(علیه السلام): مَن رضِیَ بـالعافیة مـمّن دُونـَه رُزِق السّلامَة ممّن فوقَه؛ هر که در فـکر عـافیت و تـندرستی و آسـایش زیـردستانِ خـود باشد، از طرف فرادستان خود آسایش ببیند».
.
🔸در پایان، حضرت عبدالعظیم به حضرت امام جواد(علیه السلام) عرض می کند: از این سخنان کمال بهره را بردم و همین اندازه برایم بس است.
.
🔸مسند عبدالعظیم حسنی، ح 69؛ عیون اخبار الرضا (علیه السلام)، ج 1، ص 58؛ أمالی صدوق، ص 531.
کانال سیره علما @sireolama
....یک دست و یک پا
🔸«حجت الاسلام علی اصغر قربانی» متولد سال ۱۳۳۷ در خراسان رضوی است. با آغاز دفاع مقدس از طرف حوزه علمیه راهی جبهه میشود و در سال ۱۳۶۲ در عملیات والفجر ۳ یک دست و پایش را جا میگذارد و برمیگردد.
.
🔸«وقتی که بعد از مجروحیت من را به بیمارستان مشهد منتقل کردند، گروه های زیادی برای بازدید از ایثارگران و جانبازان میآمدند. بیشتر این افراد ابراز تاسف میکردند که این آدم اول سالم بوده و الان دست و پا ندارد و این ناراحتی خودشان را ابراز هم میکردند. دوستی داشتم که معلم دبیرستان بود. ایشان هم مثل بقیه مردم برای ملاقات آمد.
.
🔸طبیعی بود که او هم متاثر و ناراحت شده باشد؛ ولی برخوردش متفاوت بود و به جای ابراز تاسف به من گفت قبل از جانبازی با دست راست مینوشتی یا چپ؟ گفتم با دست راست؛ همان دستی که در جبهه قطع شده بود.
.
🔸رفت و با یک دفتر و خودکار برگشت و به من گفت بسم الله از همین الان تمرین برای نوشتن را شروع میکنیم! طبیعی است برای من در شرایطی که با یک دست و پای قطع شده روی تخت بیمارستان برایم این کار دشوار باشد. من از خودم بیزار بودم؛ چه برسد به اینکه مثل یک بچه کلاس اولی دوباره شروع کنم به خودکار در دست گرفتن؛ اما چارهای نبود.
.
🔸فقط یک ساعت نوشتن یک خط از من وقت گرفت. دوباره فردا از راه میرسید و میگفت نوشتی و سرمشق جدید میداد. خلاصه در این مدتی که من در بیمارستان بستری بودم، مرتب به من سرمشق میداد و به نوشتن وادار میکرد. و بالاخره ما این نوشتن را ادامه دادیم.»
.
🔸این جانباز عزیز افزود: بعضی از مردم با دیدن یک روحانی جانباز تعجب میکنند و فکر میکنند طلبهها کاری به جبهه و جانبازی و شهادت ندارند! البته سالهای اول به این صورت نبود.
.
🔸چون آن زمان بخشی از مردم خود در جبهه بودند و بین خودشان این روحانیون را میدیدند؛ بنابراین چنین قضاوتی نداشتند که به طور کلی نظرشان درباره حضور طلبه ها در جبهه منفی باشد؛ ولی در طول زمان آرام آرام این حقیقت را غبار گرفت و درباره این مسئله هم شفاف سازی نشد. الان هم وقتی مردم متوجه میشوند که یک روحانی جانباز است خیلی برخوردشان متفاوت میشود و البته عدهای هم تعجب میکنند.»
کانال سیره علما @sireolama
....خدمت کنم
🔸علامه حسن زاده آملی درباره همسرشان میفرماید:«ایشان اخیراً دچار چند تا عمل (جراحی) شده بودند… یه وقتی از قم به تهران آمدم رفتم به عیادتشون، در بستر بیماری بودند، به خاطر عمل در بستر بیماری بودند، بنده یه حقیقتی رو به صورت مطایبه به ایشان ارائه دادم.
.
🔸به ایشان گفتم: من خیال می کردم که این آثاری را که نوشتم و کتاب هایی را که دارم و (قبلاً) نوشته شده، بعضی ها نیز در دست طبع است و…. خیال کردم که من مؤلّف و مصنّف این آثارم! (حال آنکه) این بیماری شما مرا تنبیه کرده، به من توجّه داده، دیدم مصنّف این کتاب ها و این رساله های من شما هستید، نه من! چرا؟
.
🔸چون شما از روزی که بستری شدید تا الآن من در قم، نرسیدم حتی یک سطر بنویسم، نمیشه… نمیشه، با این که حاضر بود و آماده بود و...».
.
علامه حسن زاده آملی: «بنده امروز داشتم (همسرم را) تلقین می کردم خدا را گواه می گیرم، قسم به نظام هستی از صمیم دل یک جمله به ایشان عرض کردم (با صدای) بلند… شاید عزیزان بودند و (دیدند) …. به جان صدّیقه طاهره از صمیم قلب حرف زدم، به ایشان خطاب کردم… داشتم تلقین می کردم گفتم: من از تو راضی ام، خدا از تو راضی باشه».
.
🔸علامه حسن زاده آملی نام اتاقی را که همسر گرامی شان در آن آرمیده، بیت الرحمه نامیده است.
.
🔸وقتی از ایشان درباره چرایی دفن همسرشان در منزل سوال شده است گفته است که می خواهم بیشتر به ایشان خدمت کنم.
.
کانال سیره علما @sireolama
6.92M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔸آیت الله میرزا احمد سیبویه رضوان الله تعالی علیه @sireolama
...آب گوارا
🔸آیت الله بهجت: عدهای به خدمت آقای بروجردی رحمهالله رسیدند و عرض کردند: اگر فرمان دهید، ما میتوانیم محمدرضا پهلوی را از بین ببریم.
.
🔸ایشان فرمودند: آیا اگر بگویم و شما هم به فرض او را از بین ببرید، و بتوانید به جای او کشور را اداره کنید، آیا شرق و غرب میگذارند آب گوارا از گلویتان پایین برود؟!
.
🔸آیت الله بهجت: بنده علماً ـ نه عملاً ـ جواب میدهم: در صورت عمل به دستور اسلام، میتوانیم اداره کنیم، منتهی در صورت عمل به تکلیف، نه در صورتی که تشخیص دهیم احکام اسلام ناقص و اجرای آن برخلاف مصالح جامعه است، نظیر مصلحتاندیشی آنها (شیخین و همپیمانهای آنها) که موجب شد در مقابل پیغمبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم بایستند و نگذارند خلیفه تعیین کند؛ چراکه بهزعم آنها تعیین و نصب حضرت امیر علیهالسلام موجب فساد و خلاف مصلحت جامعه اسلامی بود!
.
🔸کسی نبود که به آنها بگوید: مگر ـ نعوذبالله ـ شما مسئول گناه و خطای پیغمبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم هستید؟!
.
🔸در محضر بهجت، ج۲، ص۱۶۳
کانال سیره علما @sireolama
....مقابر شریفه علما
🔸آیت الله العظمی بهجت میفرمود: در نجف اشرف، عظمت فوقالعاده حضرت امیر علیهالسلام موجب غفلت عدهای، از مقابر شریفه علما میشد، اگرچه ما به زیارت آنها محتاجیم، نه آنها به ما؛ زیرا آنها کارشان را کردند. سلام و خواندن فاتحه برای آنها، برای خود ما نفع دارد. در کربلا دو برادر سید رضی و سید مرتضی علمالهدی رحمهمااللّه نزدیک جدشان ابراهیم مجاب در رواق حسینی علیهالسلام دفن شدهاند. نقل شده که اطراف قبر مرحوم شریفالعلما رحمهاللّه را در کربلا، آقا سید محسن حکیم رحمهاللّه آباد نمودند.
در محضر بهجت، ج۱، ص۲۵۰
کانال سیره علما @sireolama