[Forwarded from K1 in USA (مجتبی رضاخواه)]
سیستم مالیاتی آمریکا: قسمت سوم
آیا تا به حال به این فکر کردین که چرا آمریکا اقتصاد اول دنیاست و اینکه درآمد این اقتصاد از کجا تامین میشه؟ آمریکا در جمع سه تولید کننده بزرگ نفت هست ولی نه، درآمد آمریکا از صادرات نفت نیست. درآمد بزرگترین اقتصاد دنیا، از مالیات تامین میشه. مالیات بر درآمد افراد، مالیات بر سود شرکتها، مالیات بر خرید اجناس، مالیات بر هر چیزی که فکرش میکنید و یا نمیکنید. برای اینکه متوجه بشید مردم آمریکا چقدر مالیات میدن، در نظر بگیرید که جمعیت آمریکا ۳۲۵ میلیون نفره، و این درآمد انبوه از مالیات بر این جمعیت، تقریبا ۴ برابر جمعیت ایران، حاصل شده!!
بر اساس اطلاعات اداره آمار آمریکا، درآمد متوسط هر خانواده در سال ۲۰۱۴، حدود ۵۲ هزار دلار بوده و بر اساس آمار Tax Foundation، متوسط مالیات پرداختی کارکنان (اعم از کارمندی و یا مشاغل آزاد) ۳۱.۵ درصد درآمد بوده. البته این آمار فقط شامل مالیات بر درآمده، و سایر انواع مالیاتها در این آمار نیست. آیا میدونید درآمد مالیاتی ایران چقدره؟ به نظر شما آیا افراد پر درآمد متناسب با درآمدشون، مالیات میدن؟ فکر میکنید چقدر فرار مالیاتی در ایران داریم؟
در متن قبل اشاره کردم که با اتخاذ سیاست های مناسبی میشه از فرار مالیاتی افراد، به خصوص صاحبان مشاغل آزاد جلوگیری کرد. این سیاستها میبایست شامل جریمهها و جایزهها باشند. یکی از مشکلات فعلی سیستم مالیاتی ایران اینه که اگر کسی از مالیات فرار کنه، دچار مشکل قابل توجهی نمیشه، و برعکس اگر کسی مالیات پرداخت کنه، عایدی ویژهای نصیبش نمیشه. به عبارت سادهتر، سیاستها به نحوی وضع نشده که افراد رو به سمت پرداخت مالیات سوق بده. اگرچه در سالهای اخیر سیاستهایی جهت اخذ مالیات از مشاغل آزاد وضع شده، ولی هنوز این سیاستها دو بعد جایزه و جریمه رو در نظر نمیگیرند. برای همینه که امروزه فرار از مالیات زرنگی تلقی میشه. کشورهای مختلف برای ارتقای خدمات عمومی اعم از احداث راهها و جادهها، ارائه بهتر خدمات پزشکی و بهداشتی، تامین رایگان آموزش، افزایش امنیت شهرها و ... از درآمد حاصل از مالیات استفاده میکنند. اما متاسفانه هنوز فرهنگ پرداخت مالیات در کشور ما به درستی جا نیافتاده.
در عجبم از افرادی که وقتی پاشون به یکی از کشورهای غربی باز میشه، از امکانات این کشورها به به و چه چه میکنند و کشور خودشون رو عقب مونده تلقی میکنند، ولی با انواع و اقسام روشها از پرداخت مالیات فرار میکنند و خودشون رو زرنگ تلقی میکنند. دوست عزیز شاید شما عامل اون عقبماندگی باشی! اگر شما با عدم پرداخت مالیات زمینه فقر برخی رو فراهم کردی، لطفا با ماشین چند میلیاردیات جلوشون رژه نرو! ضمنا ادای روشنفکری هم درنیار، به شما نمیاد!!
[Forwarded from K1 in USA (مجتبی رضاخواه)]
سیستم مالیاتی آمریکا: قسمت چهارم- شفافیت اقتصادی
معمولا افرادی که از پرداخت درست مالیات خودداری میکنن، ایراد میگیرند که ما به دولت اعتماد نداریم. میگن مگه دولت برای ما چه کار کرده؟ اختلاس، حقوقهای نجومی، وضع ترافیک، آلودگی هوا و ... مثالهاییست از دلایل بیاعتمادی به مسئولین در نحوه هزینه کرد مالیات!
آیا تا به حال شده که بخواین یه کار اقتصادی بکنید و ندونید که چقدر میشه به طرف مقابل اعتماد کرد؟ احتمالا خیلی شنیدین که در جریان ساخت مشارکتی آپارتمانها، خیلیها به مشکل خوردند. یعنی اول به سازنده اعتماد کرده بودند، ولی وقتی سازنده پول و یا زمین طرف مقابل رو گرفت، معلوم شد آدم قابل اعتمادی نبوده. چکهای برگشتی، اجناس الکترونیکی معیوب و بدون گارانتی بدرد بخور و ... مثالهایی است از عدم اعتماد مردم به مردم!
به طور خلاصه یکی از مشکلات فعلی سیستم اقتصادی ایران، عدم وجود اعتماد و عدم امکان ارزیابی اعتماد نسبت به انسانهاییست که از قبل شناختی بهشون نداریم. به عبارت سادهتر عدم شفافیت اقتصادی باعث بروز مشکلات متفاوت شده که نتیجهاش رو میشه در انبوه پروندههای اقتصادی در قوه قضاییه نظاره کرد.
در آمریکا (و خیلی کشورهای دیگه) برای اینکه از این مشکلات پرهیز کنند، سیستمی طراحی کردند به نام کردیت اسکور (credit score). در این سیستم، به هر نفر امتیازی بین ۳۵۰ تا ۸۵۰ تعلق میگیره. این امتیاز نشون میده که چقدر میشه به اشخاص اعتماد کرد. هر چقدر امتیاز افراد به ۸۵۰ نزدیکتر باشه، قابل اعتمادترند. در آمریکا ارزیابی این امتیازات توسط چهار موسسه و بطور جداگانه انجام میشه. مثلا الان موسسه FICO میگه امتیاز من ۷۴۷ هست که یعنی در رنج عالی قرار میگیره. به عبارت سادهتر بانکهای آمریکا و یا اشخاص میتونند با ریسک بسیار کمی به من اعتماد کنند. اعتماد کردن به افرادی که امتیازشان کمتر از ۶۰۰ هست، ریسک بالایی داره.
همانطور که در متنهای قبلی گفته بودم اگر کسی در آمریکا بخواد وام خرید خونه و یا ماشین بگیره، به دو چیزش نگاه میکنن: یک اینکه چقدر مالیات داده که ازش میفهمند قبلا چقدر درآمد داشته، دو اینکه کردیت اسکورش چند هست که ازش میفهمند این فرد چقدر قابل اعتماده!! با این سیستم، اعتماد به افراد برای فعالیتهای اقتصادی قابل ارزیابیست.
اینکه چه جوری به افراد امتیاز میدن براتون سوال شده؟! از اطلاعات کردیت کاردهای هر شخص استفاده میکنن. مثلا فرض کنید بانک Chase به من یه کردیت کارد داده که اعتبارش ۲۰۰۰ دلار هست. من میتونم در یک ماه تا سقف ۲۰۰۰ دلار از این کارت استفاده کنم و یک ماه فرصت دارم که هر چی خرج کردم رو برگرداندم به بانک. اگر سر ماه پول رو به بانک پرداخت کنم، امتیاز من بالا میره، و اگر پرداخت نکنم هم امتیازم با سرعت زیادی پایین میاد و هم جریمه تاخیر بسیار زیادی باید بدم. اگر چند ماه بطور متوالی خوش حساب باشم، بانک کم کم کردیت من رو بالا میبره و مثلا ممکنه بعد از یک سال، کردیت من رو برسونه به ۴۰۰۰ دلار. البته موسسات ارزیاب کردیت اسکور فقط به رابطه شما با بانک نگاه نمیکنند، بلکه کلیه ارتباطات مالی شما رو درنظر میگیرن. مثلا اگر شما به دکتر، بیمارستان و یا هر جای دیگهای بدهی داشته باشین و پرداخت نکنید و یا اگر در بیزینس تون صادقانه رفتار نکرده باشید، امتیاز شما رو کاهش میدن.
احتمالا بازاریها بین خودشون و بطور غیر رسمی همچین کاری رو میکنند. مثلا میگن آقای فلانی پیش ما ۱۰۰ میلیون اعتبار داره. ولی تدوین و طراحی یه سیستم ارزیابی اعتبار و اعتماد به همه افراد جامعه، یکی از ملزومات شفافیت اقتصادیست. احتمالا با راهاندازی همچین سیستمی، ورود پروندههای اقتصادی به قوه قضاییه کاهش قابل ملاحظهای خواهد داشت.
آیا تا به حال از خودتون پرسیدین که چرا امثال خاوری، صدقی و رستگار میتونن در سیستم بانکی ایران رشد کنند ولی انسانهای سالم و درستکار نمیتونن؟ آیا تا به حال به این فکر کردین که چرا امثال شهرام جزایری تونستن از وامهای بانکی استفاده کنن ولی مردم عادی نمیتونن؟ ایجاد شفافیت، باعث ایجاد فرصتهای اقتصادی برابر برای همه میشه و عرصه رو بر افراد رانتخوار تنگ میکنه.
در قسمت بعد در خصوص تاثیر مالیات بر ایجاد شفافیت بیشتر توضیح میدم.
[Forwarded from اقتصاد به زبان ساده]
◀️روزي كه پول ايران، جزو ارزهاي بين المللي شد
@eghtesaderooz
✏️٢٧ مارس ۱۹۷۸ روزی که «ریال ایران» مقام پول بین المللی به دست آورد٠ صندوق بین المللی پول در جریان نشست عمومی خود «ریال ایران» را وارد گروه ۱۶ پول مهم جهان کرد و اعلام داشت که از یکم جولای این سال، «ریال ایران» وارد مجموعه «حق برداشت ویژه» خواهد شد که مفهوم آن؛ به نوعی پول جهانی شدن است که می تواند ذخیره ارزی سایر ملل قرارگیرد و در همه بانک ها، فرودگاهها و صرافى ها تسعیر و معاوضه شود.
✏️پیشنهاد این طرح ۲۱ مارس و به مناسبت نوروز ایرانیان و اینکه ایران از سال ۱۹۷۴ یک کشور ثروتمند و وام دهنده شده است به نشست صندوق پول بين الملل داده شده بود.
✏️ تفسیرنگاران رسانهها این اقدام صندوق پول را یک پیروزی برای ایرانیان توصیف کرده بودند. ۱۶ پول جهانی و در صدر آنها «دلار آمریکا» عبارت بودند از: مارک آلمان، پوند انگلستان، فرانک فرانسه، ین ژاپن، دلار کانادا و ...
@eghtesaderooz
Made in Iran◀️
✏️دکتر شریعتی در موزههای غربی، سکهها و صلیبهای طلایی و زینتی جالبی را دیده بود که متعلق به قرون وسطای اروپا بوده، اما روی آنها کلمه "الله" و "بسم الله" نقش شده بود!
✏️ایشان میگفت در آنزمان، صنعتگران اروپایی با این کار میخواستهاند به خریداران خودشان بگویند: "جنس، خارجی است! مال کشورهای پیشرفته است! مال بغداد و ری و نیشابور و قاهره و قرطبه است!"
✏️یعنی درست برعکس وضع فعلی که مثلا بافندگان خودمان در ایران بر روی اجناس ایرانی، مارک خارجی و اروپایی و حروف الفبای لاتین را مینویسند تا به خریداران بگویند: "جنس، خارجی است! مال پاریس و لندن و مونیخ و واشنگتن است!"
http://tarjomaan.com/vdcd.n052yt0xoa26y.html
گزارش خواندنی از تاریخ کفش پاشنه بلند در اروپا
قدرت، جنسیت و کفش پاشنه بلند
👆👆👆👆👆
در بسیاری از عکسهایی که زنان در فرش قرمز جشنوارۀ کن میگیرند، لباسهای مجلسیِ برازندۀ آنها تا زمین کشیده شده و کفشهای ویژهای را که برای مراسم پوشیدهاند، پنهان کرده است. پس چه اهمیتی دارد اگر زنان برای ورود به این جشنوارۀ سینمایی مهم، خود را در کفشهای پاشنهداری که راه رفتن با آنها سخت و رنجآور است، محبوس نکنند و بهجایش کفشهای پاشنهتخت بپوشند که راحتتر یا حتی زیباترند؟
اما از قرار معلوم این قضیه برای برخی اهمیت دارد. در جشنوارۀ کن امسال گزارش شد که از ورود بعضی از بازیگران زن به جشنواره جلوگیری شده است؛ زیرا مرتکب گناه پوشیدن کفش تخت شدهاند!