🔷 اگر امام معصوم موجود نباشد، خداوند شناخته و عبادت نمی شود!
#یادداشت_تخصصی
✅ برید عجلی از امام صادق علیهالسلام نقل میکند: بِنَا عُبِدَ الله وَ بِنَا عُرِفَ الله وَ بِنَا وُحِّدَ الله تَبَارَکَ وَ تَعَالَى وَ مُحَمَّدٌ حِجَابُ الله تَبَارَکَ وَ تَعَالَى.
بوسیله ما خدا پرستیده شد و می شود و بوسیله ما خدا شناخته شد و می شود و بوسیله ما خداوند تبارک و تعالى یگانه دانسته شد و می شود، و محمد، حجاب خداى تبارک و تعالى است.
🔹شرح های عادی و متوسطی برای این روایت مطرح شده است که در جای خود و در حد خود صحیحند. اما قصد بنده در این یادداشت شرح عرفانی این روایت است.
✅ شرح عرفانی
در عرفان، که مورد تایید برهان و قرآن و عترت است، بیان می شود که ذات اقدس الهی، به خودی خود و بدون لحاظ تعینات و تجلیات، شناخته نمیشود. یعنی ذات غیب الغیوب، معقول و مشهود احدی نیست.
ذات الهی بعد از ظهور در مظاهر گوناگون، به وسیله آنها شناخته میشود.
جامعترین و کاملترین مظهر حق متعال، انسان کامل است. به تعبیر دیگر، انسان کامل، آیینه تمام نمای حق، و مظهر اتم اسماء و صفات خداست؛ (عَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا)
و لذا انسان کامل، با معرفت کامل نفس، بیشترین شناخت ممکن را از خداوند متعال دارد. (من عرف نفسه فقد عرف ربه)
و چون نفس انسان های دیگر، کامل نیست، لذا شناخت آنها از خداوند کامل نخواهد بود.
از سوی دیگر، اگر کسی بخواهد خداوند متعال را بشناسد و به او معرفت پیدا کند، باید انسان کامل را بشناسد و به او معرفت پیدا کند تا از طریق آن مظهر اتم، به حق تعالی معرفت یابد. چرا که بدون شناخت مظهر کامل و اتم، معرفت به خدا ممکن نیست. (چون گفتیم که خداوند بدون ظهور، شناخته نمیشود. مرتبه غیب الغیوب، مرتبهای است که نه اسمی دارد و نه وصفی دارد)
یعنی انسان بدون مظاهر، نمیتواند ظاهر را بشناسد و بدون مظهر کامل، نمیتواند ظاهر را به طور کامل (در حد توان ممکن) بشناسد. لذا راه فنای معرفتی و تحققی در خداوند، فنای در انسان کامل است.
(مراد از شناخت و معرفت، حصولی نیست، شهودی و تحققی است)
عبادت هم همینطور است. عبادت صحیح و حقیقی، فرع معرفت است و هر چه معرفت انسان، نسبت به خداوند بیشتر باشد عبادتش بهتر، خالصتر و حقیقیتر خواهد بود. از سوی دیگر هیچ کس به اندازه انسان کامل، به خداوند معرفت ندارد چرا که انسان کامل، مظهر اتم اسماء و صفات حق است و لذا عبادت واقعی را تنها انسان کامل میتواند انجام دهد و هیچ کس مانند انسان کامل نمیتواند عبد خدا باشد.
از اینجا، روشن میشود که اگر عبادت انسان کامل نباشد هدف خلقت (ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُون) و (وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى یَأْتِیَكَ الْیَقِينُ) تحقق نمییابد. چرا که عبادت واقعی و یقین و معرفت نهایی و اصلی را انسان کامل دارد و اوست که خلیفه خدا در زمین است.
ضمنا دانسته میشود که انسان کامل، حجاب نورانی است و کسی نمیتواند آن حجاب را کنار زده و خداوند را بدون واسطه و بدون حجاب مشاهده کند. چون خداوند بدون ظهور، شناخته نمیشود و راه شناخت خدا منحصر در ظهور اوست و کاملترین ظهور حق در انسان کامل است. پس همه مخلوقات به انسان کامل نیازمندند. به همین جهت فرمود پیامبر حجاب خداوند است.
✍️ وحید واحدجوان
💢سخن عرفان
@sokhanerfan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔷 عرفان اسلامی _ 15
🔹مباحث این جلسه:
🔸 عرفان نظری:
آغاز فص شیثی
شروع بحث دعا و سوال
🔸عرفان عملی:
مراحل نهایی توبه
🔷استاد واحدجوان
@sokhanerfan
❇️ تفسیر المیزان در بیان علامه طهرانی
اين ناچيز با آنكه بيش از سى دوره از تفاسير مهمّ شيعه و سنّى را در دسترس و مورد مطالعه دارم، هيچگاه مانند الميزان تفسيرى دلنشينتر و لذّتبخشتر و جامعتر نديده ام؛ و كأنّه با تفسير الميزان بقيّه تفاسير كم و بيش منعزل مى گردند؛ و جاى خود را به الميزان مى دهند.
و در اين حقيقت اين حقير متفرّد نيستم؛ بلكه بسيارى از علماء اعلام و متفكّرين عظام و اهل بحث و تحقيق اين مطلب را ارائه كرده اند؛ و يا زمزمه آن را دارند.
دوست و صديق راستين و هم دوره طلبگى ما: إمام موسى صدر خلّصه الله من أيدى الفجرة و اطال الله بقائه؛ از عالم وحيد و نويسنده معروف و متضلّع خبير لبنان شيخ جواد مغنيه نقل مى كرد: كه او مى گفت: از وقتى كه الميزان بدست من رسيده است؛ كتابخانه من تعطيل شده؛ و پيوسته در روى ميز مطالعه من الميزان است.
اين حقير روزى به حضرت استاد (علامه طباطبایی) عرض كردم: هنوز اين تفسير شريف در حوزه هاى علميّه جاى خود را چنانكه بايد باز نكرده است؛ و به ارزش واقعىّ آن پى نبرده اند؛ اگر اين تفسير در حوزه ها تدريس شود؛ و روى محتويات و مطالب آن، بحث و نقد و تجزيه و تحليل، بعمل آيد؛ و پيوسته اين امر ادامه يابد؛ پس از دويست سال ارزش اين تفسير معلوم خواهد شد.
در دفعه ديگرى عرض كردم: من كه به مطالعه اين تفسير مشغول مى شوم؛ در بعضى از اوقات كه آيات را بهم ربط مى دهيد؛ و زنجيروار آنها را با يكديگر موازنه؛ و از راه تطبيق معنى را بيرون مى كشيد. جز آنكه بگويم در آن هنگام قلم وحى و الهام الهى آن را بر دست شما جارى ساخته است، تعبير ديگرى ندارم! ايشان سرى تكان داده، و مى فرمودند: اين فقط حسن نظر است؛ ما كارى نكرده ايم!
📗مهر تابان، ص 44
@sokhanerfan
🌷🌿🌷🌿🌷
🌿🌷🌿
🌷🌿
🌿
🌷 #مقام_دختر
سالروز ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها مبارک
آیا #ملاک_انسانیت، گوشت و پوست و استخوان و چهره و قامت است؟ یا لباس و ماشین و خانه و امکانات دنیوی؟ یا دانش و فناوری؟ یا قدرت سیاسی و موقعیت اجتماعی؟ یا اندیشه و معرفت و ایمان و اخلاق (واقعی) و عمل صالح؟
یک شخص جانی و ظالم هم گوشت و پوست و استخوان و هوش و حواس دارد، ممکن است به ظاهر زیبا باشد و شاید امکانات بهتری هم در دنیا برایش فراهم باشد اما آیا انسانیت هم دارد؟
یک انسان دانشمند هم می تواند با دانش و ابزارهای خود هزاران و میلیون ها انسان بی گناه را از بین ببرد یا آلوده نماید.
اساساً فرق انسان خوب و ارزشمند با انسان بد و بی ارزش در چیست؟
این فرق در صورت و دانش و امکانات ظاهری نیست.
به قول #مولانا:
گر به صورت آدمی انسان بُدی
احمد و بوجهل خود یکسان بُدی
و به قول #سعدی:
تن آدمی شریف است به جان آدمیت
نه همین لباس زیباست نشان آدمیت
اگر آدمی به چشم است و دهان و گوش و بینی
چه میان نقش دیوار و میان آدمیت
آنچه بین انسان ها ملاک برتری و ارزش و فضیلت است، اندیشه، معرفت، ایمان، اخلاق نیکو و عمل صالح است.
با وجود اینهاست که علوم و امکانات دنیا در مسیر صحیح استفاده می شود و بدون آنها هوش و استعداد و دانش و ثروت و قدرت و زیبایی انسان در مسیر ظلم و سقوط انسانیت خواهد بود.
ای برادر تو همان اندیشهای
ما بقی تو استخوان و ریشه ای
گر گلست اندیشه تو گلشنی
ور بود خاری تو هیمه گلخنی
#مولانا
اگر کسی اندیشه اش الهی باشد، و در همان مسیر قدم بردارد، الهی است.
#فاطمه_معصومه(سلام الله علیها) دختری بود مثل دیگر انسان ها که چشم و گوش و مغز و گوشت و استخوان داشت. از نظر امکانات مالی و دنیوی از دیگران هم کم بهره تر بود. دیگر فرزندان امامان هم جایگاه خانوادگی مثل او را داشتند اما آنچه او را متمایز کرد، همان اندیشه و معرفت و ایمان و پاکی و عمل صالح اش بود.
اینها به انسان عظمتی می دهد که بزرگان، عارفان، حکیمان، فقیهان، انسان های مومن و پاک در کنار بارگاه ملکوتی اش حاضر می شوند و عرض می کنند: «يا فاطمة إشفَعي لنا في الجنة»؛ ای فاطمه! ما را شفاعت نما!
این مقام #دختر است. یک دختر به مرتبه ای می رسد که پاکان عالم از او طلب شفاعت می کنند و می خواهند آنها را رشد داده، بتوانند فیض حق متعال را دریافت کنند.
پیام #روز_دختر این است: همتت در اندیشه و معرفت و ایمان و پاکی و اخلاق نیک و اعمال صالح چنان بلند باشد که بشوی الگو.
گمان نکن چنین افرادی کم هستند. شاید با نگاه کمّی، کم باشند اما مهم کیفیت است.
یکی به هزاران و میلیون ها می ارزد.
تو مگو همه به جنگند و ز صلح من چه آید
تو یکی نه ای هزاری تو چراغ خود برافروز
که یکی چراغ روشن ز هزار مرده بهتر
که به است یک قد خوش ز هزار قامت کوز
#مولانا
✍ وحید واحدجوان
💢سخن عرفان
🆔 @sokhanerfan
🔸به مناسبت روز بزرگداشت ملا صدرا (صدر المتالهین)
🌺 دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) درباره صدرالمتالهین (ره)
🔷 امام خمینی (ره) در یکی از مصاحبههای خود درباره علل شکل گیری انقلاب در پاسخ به این سوال خبرنگار پاسخ جالبی می دهند.
سوال: «یک سؤالِ شاید کمى شخصى دارم که مطرح کنم؛ چه شخصیت یا شخصیتهایى- در تاریخ اسلامى یا غیر اسلامى- غیر از رسول اکرم (ص) و امام على (ع) شما را تحت تأثیر قرار داده است و روى شما مؤثر بوده است؟ و چه کتابهایى- بجز قرآن- در شما اثر گذاشته است؟»
پاسخ امام : من نمىتوانم به این سؤال الآن جواب بدهم. احتیاج به تأمل دارد. کتابهاى زیادى ما داریم؛ شاید بتوان گفت در فلسفه: ملا صدرا، از کتب اخبار: کافى، از فقه: جواهر. علوم اسلامى ما خیلى غنى هستند؛ خیلى کتب داریم. نمىتوانم براى شما احصا کنم. (صحیفه امام، ج5، 271 - مصاحبه با محمد حسنین هیکل درباره علل شکلگیرى انقلاب)
@sokhanerfan
🔷 حضرت امام در شرح چهل حدیث، ملاصدرا را فخر شیعه معرفی میکند و او را چنین لقب میدهد: «و جناب محقق فلاسفه و فخر طایفه حقه، صدر المتألهین، رضوان اللّه علیه»
🔷 امام خمینی در کتاب کشف الاسرار عبارت عجیبی درباره ملاصدرا دارد. ایشان مینویسد: «محمد بن ابراهیم شیرازی از بزرگترین فلاسفه الهی و موسس قواعد الهیه و مجدد حکمت ما بعدالطبیعه، او اول کسی است که مبدا و معاد را بر یک اصل بزرگ خلل ناپذیر بنا نهاد و اثبات معاد جسمانی با برهان عقلی کرد و خللهای شیخ الرئیس را در علم الهی روشن کرد و شریعت مطهره و حکمت الهیه را با هم ائتلاف داد،◀️ما با بررسی کامل دیدیم هر کس درباره او چیزی گفته از قصور خود و نرسیدن به مطالب بلندپایه اوست»
@sokhanerfan
مولوی _ ۱.mp3
8.1M
🔸آشنایی با مثنوی و مولوی _ 1
🎙استاد وحید واحدجوان
@sokhanerfan
مولوی _ ۲.mp3
18.3M
🔸آشنایی با مثنوی و مولوی _ 2
🎙استاد وحید واحدجوان
@sokhanerfan
مولوی _ ۳ .mp3
9.47M
🔸آشنایی با مثنوی و مولوی _ 3
🎙استاد وحید واحدجوان
@sokhanerfan
مولوی _ ۴.mp3
6.16M
🔸آشنایی با مثنوی و مولوی _ 4
🎙استاد وحید واحدجوان
@sokhanerfan
مولوی _ ۵.mp3
11.15M
🔸آشنایی با مثنوی و مولوی _ 5
🎙استاد وحید واحدجوان
@sokhanerfan
مولوی _ ۶.mp3
12.34M
🔸آشنایی با مثنوی و مولوی _ 6
🎙استاد وحید واحدجوان
@sokhanerfan
مولوی _ ۷.mp3
5.28M
🔸آشنایی با مثنوی و مولوی _ 7
🎙استاد وحید واحدجوان
@sokhanerfan