#جمعـبندی مطالب گذشته
با سلام و تقدیم احترام ، ضمن سپاس از همراهی شما گرامیان، تاکنون 11 شبهه به همراه چکیده پاسخ و نیز لینک مقاله در این کانال قرار گرفته است. در صورت تمایل مطالب گذشته را مطالعه فرمایید:
#مدح_اهل_بیت
#عزاداری
#تقلید
#تفاوت_زن_و_مرد
#فاطمه_زهراء
#الگوي_رفتاري
#عزاداری
#چندهمسری
#امر_به_معروف_نهی_از_منکر
#معجزه
#غنا
#موسيقي
#تفاوت_زن_و_مرد
#شفاعت
🆔 @spasokh
🖋تعدد همسران پیامبر
📝شبهه
پیامبر اسلام با زنان و کنیزکان متعددی ازدواج کرد. این تعداد ازدواج برای کسی که خود را پیامبر خدا میداند و برای گسترش معنویت و دوری از دنیازدگی مبعوث شده است، پذیرفته نیست. این ازدواجهای پرتعداد حاکی از روحیه هوس رانی و شهوتزدگی است و علت دیگری برای آن وجود ندارد!
چکیده پاسخ
💠 مهمترین نکته در ازدواج پیامبر (صلي الله عليه وآله وسلّم) این است که آن حضرت در طولانیترین بخش عمر خویش یعنی از 25 تا 50 سالگی فقط با همسر اول خود حضرت خدیجه (سلام الله علیها) زندگی کرد و تا ایشان زنده بود، همسر دیگری اختیار نکرد.
💠 پیامبر گرامی اسلام (صلي الله عليه وآله وسلّم) در طول 13سالی که در مدینه اقامت داشت، به خاطر مسایل تبلیغی، سیاسی و امنیتی، آزادی کنیزان و بردگان، شکستن سنتهای جاهلی و حمایت مالی و عاطفی تن به این ازدواجها داده است.
💠 با توجه به نکات مطرح شده، هر پژوهشگر منصفی به این نتیجه میرسد که ازدواجهای متعدد پیامبر اسلام (صلي الله عليه وآله وسلّم)که در اواسط عمر پر برکت آن حضرت رخ داده، اهدافی غیر از شهوت و میل به خوشگذرانی داشته است.
💠 پیامبر اکرم (صلي الله عليه وآله وسلّم) با وجود مخالفان فراوانی که در صدر اسلام داشت که رفتار پیامبر را همیشه زیر نظر داشتند و بر هر کار حضرت ایراد می گرفتند؛ هیچ یک از دشمنان پیامبر، ازدواج های متعدد ایشان را به عنوان عیب و ایراد ذکر نکردهاند.
💠 ضمن این که ازدواج های پیامبر با فرهنگ حاکم بر عصر و زمانش ناسازگار نبود و مطابق آموزههای دین اسلام نیز بود. این ازدواجها مشکلاتی برای پیامبر ایجاد میکرد که هر کسی حاضر به تحمل چنین مشکلاتی نبود، تحمل این مشکلات، پیامبر را در چشم مخالفان و دشمنان، کرامتی والا بخشیده است.
#تعدد_همسران_پیامبر
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9414/
🆔 @spasokh
🍀وسيله انسان براي حركت به سوي او چيست؟؟
📝شبهه
وقتي در قرآن گفته ميشود " وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسيلَةَ " (1) منظور از وسيله ايمان و عمل صالح است نه التماس به يك انسان ديگر مانند خودمان.اين ايمان و عمل ماست كه موجب رشد و وصول ما به مقام بندگي است و بندگان ديگر خدا هر چند نزد خدا صاحب منزلت باشند توان جلب خير و دفع شر از ما را ندارند لذا توسل به آنها مصداق شرك است.
چكيده پاسخ
💠در آیة مذکور واژه «وسیله» به صورت مطلق آمده است؛ یعنی هر چیزی که مورد توجه و پسند خدا باشد، میتواند وسیله قرار گیرد. ممکن است این وسیله از نوع افعال باشد، مانند نماز، روزه، حج، جهاد، یا از انواع اشخاص باشد، مانند انبیا و اولیای خدا، یا از نوع اشیاء باشد، مانند کعبه، حجرالاسود، مقام ابراهیم و قرآن. خلاصه هر چیزی که ما را به خدا نزدیک کند و ما را به یاد خدا بیندازد، میتواند وسیله قرار گیرد.
💠از آیات، روایات و سیره مسلمان هابه خوبی استفاده میشود که توسل جستن به پیامبر گرامی اسلام (صلیاللهعلیهوآله) و امامان معصوم (علیهمالسلام) جایز است و تفاوتی بین حیات و ممات آن بزرگان نیست.
در آيه 64 سوره نساء به گروهی امر شده است که باید نزد پیامبر بیایند و از ایشان بخواهند که برایشان طلب آمرزش و مغفرت نمایند و چون چنین نکردند، مورد توبیخ قرار گرفتند. این توبیخ حاکی از مقبولیت، مشروعیت و مطلوبیت توسل در نزد خداوند است.(2)
💠سیره صحابه نشان میدهد که آنان هم در زمان رسول (صلیاللهعلیهوآله) به او توسل میجستند و هم بعد از رحلت آن حضرت به قبر او پناه میبردند. (مانند توسل جستن فرد نابینا و دعای رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) برای شفای او) (3).
💠توسل جستن به پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) و امامان معصوم (علیهمالسلام) هرگز به این معنا نیست که آنها نیز در کنار خداوند، ربوبیت و تدبیر امور و اجابت حوائج مردم را مستقلاً به عهده داشته باشند (که با اصل توحید منافات داشته باشد)، بلکه توسل، تنها به معنای واسطه قراردادن انسانهای والاتری است که در پیشگاه خداوند، مقام و منزلت بالاتری دارند!
📚پی نوشت:
1⃣ يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسيلَةَ (مائده: 35)
2⃣و لَوْ أَنَّهُمْ إِذ ظَّلَمُواْ أَنفُسَهُمْ جَاءُوكَ فَاسْتَغْفَرُواْ اللَّهَ وَ اسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُواْ اللَّهَ تَوَّابًا رَّحِيمًا(نساء:64)
3⃣صحيح ترمذي، كتاب الدعوات، ج 5، باب 119، شماره 3578. سنن ابن ماجه، ج 1، ص441، شماره 1385. مسند احمد، ج4، ص138، به نقل از سبحاني، جعفر، بحوث قرانيّة، قم، چاپ اعتماد، نشر موسسه امام صادق، ص95.
#توسل
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9415/
🆔 @spasokh
🍀 حقوق زن و مرد ،تساوي يا تناسب؟؟
📝شبهه
️ حقوق بشر اساسیترین حقوقی است که هرانسانی به طور ذاتی و به صرف انسان بودن از آن بهرهمند میشود. بر اساس منطق لیبرالیسم این امر فارغ از جنسیت است و مرد و زن بطور مساوی از آن بهرهمندند.
️ از مهمترین حقوق انسانی، حقوق سیاسی - اجتماعی است که دارای تأثیر مستقیم بر فعالیت آزادانه افراد در جامعه است. با اینحال، نظام حقوقی اسلام با تأکید بر تفاوتهای فیزیولوژیک و روانشناختی زن و مرد، زنان را دارای حقوقی متفاوت از حقوق مردان میداند.
⚖ در بحث حقوق خانواده و سایر حقوق سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تفاوتهای چشمگیری میان زن و مرد وجود دارد كه بر ایجاد بیعدالتی در بهرهمندی برابر از حقوق بنیادین بشر تأثیر داشته و باعث محدودیت و ممنوعیت زنان از دستیابی به سایر حقوق مسلم خود میشود.
✅ چکیده پاسخ
💠 در نظام حقوقی اسلام به ویژه قوانین مربوط به زنان و خانواده، تفاوتهای حقوقی برمبنای عدالت و متناسب با ویژگیهای طبیعی زن و مرد وضع شده و بدیهی است که همیشه برابری ملاک عدالت نیست!
💠 با اینحال زنان در نظام اسلامی از حقوق سیاسی - اجتماعی کافی برخوردارند و منابع فقهی و تاریخي گواه این حقیقت است. حقوق فردی و اجتماعی زنان در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به روشنی بیان شده است.
💠 مدلی که سکولاریسم از حقوق و تکالیف زنان ارائه میکند، نه تنها تاکنون نتوانسته است نمونه موفقی ارائه کند، بلکه آسیبها و چالشهای فراوانی پیش روی زن و خانواده قرار داده که با شناخت ماهیت و اهداف فمینیسم دور از انتظار نبود.
#حقوق_زن
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9416/
🆔 @spasokh
🍀 تأثیر صله رحم بر طول عمر
📝شبهه
در روايات آمده كه صله رحم سبب طول عمر ميشود. اگر اجل و طول عمر انسان مشخص است چگونه يك عمل ميتواند آن را تغيير دهد؟؟
چکیده پاسخ
💠 در روايات و سيره امامان(ع)، توصيه زيادي به پيوند و معاشرت با نزديكان شده است، تا جايي كه تأكيد فرمودهاند، حتي با افرادي كه با شما قطع رابطه كردهاند رابطه برقرار كنيد و در معاشرتها «مقابله به مثل»، نكنيد.
💠 زیرا طبق روايات و احاديث مختلف، ثمرات زيادي با عمل به توصيهها به ما ميرسد. یکی از مهمترین نتایج صله رحم، طول عمر است.
💠 در متون اسلامى به دو گونه اجل اشاره شده است. قرآن کریم میفرماید: «ثُمَّ قَضى أَجَلًا وَ أَجَلٌ مُسَمًّى عِنْدَهُ؛ سپس مدتى مقرر داشت و اجل حتمى نزد او است» (1) ؛ یعنى انسان یک اجل مبهم دارد و یک اجل مسمى و متعین، که در نزد خدا است و تغییرى در آن حاصل نمیشود و این همان اجل محتوم است که در قرآن بدان اشاره شده است: «... لِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ إِذا جاءَ أَجَلُهُمْ فَلا يَسْتَأْخِرُونَ ساعَةً وَ لا يَسْتَقْدِمُون؛ هنگامى که اجل آنها فرا رسد، [و فرمان مجازات یا مرگشان صادر شود،] نه ساعتى تأخیر میکنند، و نه پیشى میگیرند».(2)
💠 تفاوت اين دو در آن است كه «اجل» به تنهايى به معنى عمر و وقت و مدت غير حتمى، و «اجل مسمى» به معنى عمر و مدت معين است ؛مدت عمر انسان از يك نگاه مشروط و مقيد است به برخي عوامل و اسباب و از نگاه ديگر كه همان علم محتوم و قطعي الهي است اجل معين و مشخص است كه از آن تخلف نمي كند.
💠 با توجه به اين دو نوع «اجل» در روايات میخوانيم صله رحم عمر را زياد و يا قطع رحم عمر را كاهش میدهد (منظور از عمر و اجل در اين موارد اجل غير حتمى است).(3)
💠 گاهى بیان میشود که صدقه از اجل معلّق جلوگیرى میکند و عمر آدمى را زیاد مینماید و گاهی هم گفته میشود که صله رحم باعث عمر طولانى میشود. در این گونه موارد مکانیزم دقیق اضافه شدن عمر برای ما معلوم نیست؛ شناخت دقیق آن مربوط به علم و اراده خداوند است؛ خداوند میتواند با روشهای گوناگون به عمر افراد بیفزاید. به عنوان نمونه از وقوع تصادف یا حوادث دیگر که برای او مقدر شده بود جلوگیری کند و به اين طریق عمر او طولانی شود.
📘پی نوشت:
1⃣انعام:2.
2⃣یونس49.
3⃣مكارم شيرازى، ناصر، تفسير نمونه، تهران: دار الكتب الإسلامية، 1374، ج5، ص148 و 149.
#صله_رحم
#أجل
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9417/
🆔 @spasokh
🌸🍀🌸🍀🌸
🌸🍀🌸
🌸
#حدیث_روز
«صلَةُ الارحامِ تُحَسِّنُ الخُلُقَ وَ تُسمِحُ الكَفَّ و َتُطيبُ النَّفسَ وَ تَزيدُ فِى الرِّزقِ و َتُنسِئُ فِى الاَجَلِ»
صله رحم اخلاق را خوب، دست را بخشنده، جان را پاكيزه، روزى را زياد مى كند و مرگ را به تأخير مى اندازد.
📚 كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، كافي، قم: دار الحديث، 1429ق، ج3، ص388.
مرکزمطالعات و پاسخگویی به شبهات👈
🆔 @spasokh
🌸🍀🌸🍀🌸
🌸🍀🌸
🌸
#حدیث_روز
قالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عليه السلام :إِذَا قَطَّعُوا الْأَرْحَامَ جُعِلَتِ الْأَمْوَالُ فِي أَيْدِي الْأَشْرَارِ
امير المؤمنين عليه السلام فرمود: هر گاه مردمان قطع رحم كنند اموال (و ثروتها) در دست اشرار قرار گيرد.
📚 كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، كافي، قم: دار الحديث، 1429ق، ج4، ص62.
مرکزمطالعات و پاسخگویی به شبهات👈
🕌@spasokh
🍀
🍀🍀
🍀🍀🍀
🌸 تقلید چرا؟
📝شبهه
در دنياي امروز که علم و دانش پيشرفت چشمگیری کرده، نيازي به تقليد کردن از ديگران احساس نمیشود.
تقلید کار جاهلان و بیسوادان است؛ مگر ما بيسواديم که از ديگري تقليد کنيم؟ امروزه همه افراد مي توانند با مراجعه به قرآن احکام ديني خودشان را به دست بياورند و نيازي به تقليد کردن نيست.
چکیده پاسخ
💠تقليد به معناى اقتباس و الگوگيري از ديگرى و در اصطلاح فقه، عمل به نظر مجتهد است.
💠 انسان در زندگی نيازهاى فراوانى دارد که برای رفع کامل آنها نیازمند کسب شناخت و آگاهی است. یقینا کسب علم، آگاهی و تخصص در همه مسائل زندگی برای فرد فرد انسانها ممکن نیست. از این رو انسانها در همه جوامع، براى رفع نيازهای خود و تسهیل ادامه زندگى به تخصصی کردن کارها روی آوردهاند.
💠دلائل گوناگونی از فطرت انسانی گرفته تا آیات قرآن کریم، روایات اهلبیت علیهم السلام و حکم عقل عملی بر لزوم جلب منفعت و دفع زیان، ضرورت مراجعه به عالمان دینی را اثبات میکند.
💠 بیشک، اگر شخصی به مرتبه اجتهاد و قدرت استنباط احكام نائل شود باید به نظر خود عمل کند؛ اما تا رسیدن فرد به درجه اجتهاد، چارهای جز پیروی از متخصص فقه نیست.
💠 راه دیگر احتیاط است. احتیاط نیازمند اطلاعات کافی از آرای فقیهان قدیم و جدید در هرمسئله و عمل بر سختترین آن نظرهاست. رویکرد احتیاط در بسیاری از موارد، به دلیل سختیهای فراوان، زندگی عادی انسان را مختل میکند. بنابراین راه سوم، یعنی مراجعه به متخصص فقه، کاربرد معقول و معمول میان مردم است.
#تقلید
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9418/
@spasokh
🌸 ذوالقرنين در قرآن
📝شبهه
داستان ذوالقرنین در قرآن، از سرودههای سریانی اسکندر تأثیر پذیرفته و با تغییراتی جزئی، در قرآن بازنویسی شده است و چون در سرودهای اسکندر، نامی از اسلام برده نشده، یعنی جنبش قرآنی، در اصل، یک جنبش مسیحی بوده است!
از سوی دیگر، اختلاف در مصادیقی که در تفاسیر، برای شخصیت ذوالقرنین بیان شده و روشن نبودن مشخصات فردی و تاریخی او، دلیلی بر وحیانی نبودن این داستان در قرآن است.
✅ چکیده پاسخ
💠بدون شک تکیه و تأکید قرآن کریم بر نقل واقعیتها و پرهیز از اسطورهسازی و نیز عاریسازی داستانهای واقعی از تحریفهای تاریخی است.
💠 قرآن در نقل داستانها، تنها به اهداف سازنده و هدایتگر اشاره میکند نه مشخصات تاریخی و فردی افراد! معروفبودن قصههای قرآنی در میان مردم، دلیلی بر تأثیرپذیری آن از مسیحیت و ... نیست؛ زیرا قرآن، وحی الهی بر خاتم پیامبران و به دور از هرگونه نقصی است.
💠ازسوی دیگر، اختلاف مفسران و تاریخنگاران در جزئیات داستانهای قرآنی، دلیلی بر افسانهای بودن داستانهای قرآن نیست؛ بلکه نشانگر دورافتادن آنان از مفسران واقعی، یعنی معصومان -علیهم السلام- است.
#ذوالقرنين
#قصص_قرآن
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9419/
🆔@spasokh
🌸🍀🌸🍀🌸
🌸🍀🌸
🌸
#حدیث_روز
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
«اغْتَنِمُوا بَرْدَ الرَّبِيعِ فَإِنَّهُ يَفْعَلُ بِأَبْدَانِكُمْ مَا يَفْعَلُ بِأَشْجَارِكُمْ وَ اجْتَنِبُوا بَرْدَ الْخَرِيفِ فَإِنَّهُ يَفْعَلُ بِأَبْدَانِكُمْ مَا يَفْعَلُ بِأَشْجَارِكُم»
سرمای بهار را غنیمت بشمارید که با بدنهای شما همان کاری را میکند که با درختان میکند واز سرمای پاییز دوری کنید که با بدنهای شما همان کاری را می کند که با درختان میکند
📚 مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، بحارالأنوار، بيروت: دار إحياء التراث العربي، 1403ق، ج59، ص271.
مرکزمطالعات و پاسخگویی به شبهات👈
🆔 @spasokh
🍀
🍀🌸🍀
🍀🌸🍀🌸🍀🍀✨
🌸 آيا قرآن كتابي مردانه است؟!
📝شبهه
در قرآن کریم، همه جا، مردان بر زنان برتری داده شدهاند؛ در بسیاری از آیات، حتی روی سخن با مردان است و گویی زنان وجود یا ارزش مخاطب بودن را ندارند! حتی در جایی که بر فرض، مخاطب، همهی زنان و مردان هستند، از افعال و کلمات مختص مردان استفاده شده است؛ آیا این به معنای فروتر بودن زنان در ذهن و زبان آورندهی قرآن نیست؟!
چکیده پاسخ
💠 آشناشدن با سبک بیانی قرآن، که همان سبک بیانی عرب فصیح و اصیل است، بر بسیاری از برداشتهای نادرست از آیات قرآن و احیانا پندارهای باطلی که به این کتاب آسمانی نسبت داده شده و میشود، خط بطلان میکشد.
💠 بدون شک، قرآن کریم در قالب زبان عربی نازل شده و ممکن نیست که از چارچوبهای شناخته شده و اصیل عرب زبانان، خارج شود و باید به ملزومات و مختصات این زبان وفادار بماند تا مخاطبانش بتوانند به مقاصد او راه یابند و آموزههایش را فهم کنند؛ اگر جز این باشد، حتی برای مخاطبان نخستین خود هم نامفهوم خواهد بود و به طریق اولی برای مخاطبان بعدی و بهویژه مخاطبان غیر عرب، نامفهومتر خواهد ماند.
💠 چنان که گفتیم اين برداشت ناصحيح از ظواهر قرآن ناشی از ناآشنا بودن با مختصات زبان عربی است؛ در زبان عربی وقتی بخواهند جمعی، که همه از زنان هستند، را مخاطب قرار دهند از ضمایر و اسمهای اشاره و دیگر خطابات مؤنث استفاده میکنند، اما اگر جمع مورد نظر، همه مرد باشند یا مردان و زنان همه با هم مورد خطاب قرار گیرند، از ضمایر و خطابات مذکر استفاده میشود.
#خطابات_قرآن
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9420/
🆔@spasokh