از یک دورهای، نوع تربیتِ طبقهی اشراف که فقط سرویس گرفتن بچهها بود به طبقهی تحصیل کرده و بعد به طبقات دیگر هم نفوذ کرد.
امروزه در بسیاری از خانوادهها بچهها عضوی از خانواده نیستند، بلکه مهمان هستند! مسئولیتی ندارند، در امور خانواده مشارکتی ندارند و طبیعی است این جنس بچهها، فردا روز هم دستشان در جیب پدرشان باشد، توانایی حل مشکلاتشان را نداشته باشند چرا که هنوز خود را مهمان میدانند!
مشارکت بچهها در امور خانواده در هر سنی، شکل و شمایل خودش را دارد، اما قابل حذف نیست ...
✅ به تلاش بچهها آفرین بگید...
💠 در #تشویق کردن بچهها، بیشتر تلاش او را مورد ستایش قرار دهید و به جای تاکید کردن بر نتیجه کار، تلاشش را ببینید و تحسین کنید.
#تربیت_فرزند
#فرزندپروری
🎁 بهترین تشویق:
اول: توصیف جذاب و هیجان انگیز رفتار و تلاش افراد است.
دوم: باز کردن افق جدید برای پیشرفته
🖼 مثلا اگر نقاشی خوبی کشید:
❌ نگو آفرین چقدر نقاشی ت خوبه
✅ بگو: آفرین که تلاش کردی یک خونه نقاشی کنی؛
وای چقدر این خونه رو قشنگ کشیدی، پنجره هاش خیلی خوبه و ...
به نظرت چه چیزهای دیگه ای میشه به این خونه اضافه کرد؟
12.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥دوست داری بچههات رو باگذشت، خوش اخلاق، شجاع و راستگو تربیت کنی؟
🔺دوست داری با یه راه میانبُر برای تربیت فرزندت آشنا بشی؟
🔺میدونی تنگۀ احد در بحث تربیت چیه و چطوری میشه ازش عبور کرد
🎙#استاد_عباسی
👶بچه ها شنونده های خوبی نیستند
اما مقلدهای خیلی خوبی هستند!
داد بزنید= داد میزنند
لج کنید= لج میکنند
اول سلام کنید= اول سلام میکنند
احترام بگذارید= احترام میگذارند
تغییر را از خودمان آغاز کنیم ..
🌿🌷🌺💐🌸🌹🌿
✅مهارت خود پنداری دیگران
🔸امام علی(ع) به فرزندش امام حسن مجتبی(ع) فرمود:
یا بُنَيَّ اجْعَلْ نَفْسَكَ مِيزَاناً فِيمَا بَيْنَكَ وَ بَيْنَ غَيْرِكَ...
اى فرزند، خود را در آنچه ميان تو و ديگران است، ترازويى پندار. پس براى ديگران دوست بدار آنچه براى خود دوست مى دارى و براى ديگران مخواه آنچه براى خود نمى خواهى و به كس ستم مكن همان گونه كه نخواهى كه بر تو ستم كنند. به ديگران نيكى كن،همان گونه كه خواهى كه به تو نيكى كنند..
اینکه دیگران را خودمان بدانیم و ما از آن با عنوان ؛خود پنداری دیگران تعبیر میکنیم، یک قاعده و مهارت کاربردی در معاشرت با دیگران است. بسیاری از مکاتب اخلاقی نیز این قانون را پذیرفته ، در نظام اخلاقی خود از آن بهره برده اند. بهترین وکاملترین معیار برای تشخیص درستی یا نادرستی رفتارهای اجتماعی ما،همین معیار است که میتوان این معیار را در همه برخوردهای اجتماعی به کار گرفت؛ اعم از برخورد با همسر، فرزند، پدر ومادر،اقوام ، همسایگان، شهروندان وبه طور کلی سایر انسانها.
🔸پسر جوانی نزد پیامبر - ص - آمد و گفت: ای پیامبر خدا، آیا به من اجازه عمل زنا می دهید؟
مردم بر سر او فریاد کشیدند و پیامبر فرمود: او را به من نزدیک کنید! پس به ایشان نزدیک شد، و در کنار پیامبر نشست. پیامبر فرمود: ای جوان! آیا این کار را برای مادرت می پسندی؟
جوان گفت: نه، فدایت شوم. پیامبر فرمود: مردم هم همین طور هستند، این کار را برای مادرانشان نمی پسندند. آیا این کار را برای دخترت می پسندی؟ گفت: نه، فدایت شوم. پیامبر فرمود: مردم نیز، چنین اند این کار را برای دخترانشان نمی پسندند. فرمود: آیا این کار را برای خواهرت می پسندی؟ گفت: نه، فدایت شوم. و ابن عوف ادامه این حدیث را ذکر کرده تا اینکه عمه و خاله را نیز آورده است و این در حالی بود که آن جوان درباره هر یک از آنها پاسخ می داد: نه، فدایت شوم. و پیامبر می فرمود: «مردم هم همین طورند، آن را دوست ندارند و نمی پسندند» سپس پیامبر دست مبارکش را بر روی سینه آن جوان گذاشت و فرمود: «خداوندا! قلبش را پاک و تطهیر گردان، گناهش را ببخش و او را پاک دامن بدار».
📌بیایید بیشتر از اخلاقمان با هم صحبت کنیم...
چه تلخ است وقتی می بینم حال افراد زیادی بخاطر ضعف اخلاق بد است...
غم بزرگی است بر دل، وقتی می بینی مرد از همسرش عصبانی است بخاطر اخلاقش و خانم از همسرش در رنج است بخاطر اخلاقش. دوستان با هم حواشی دارند بخاطر اخلاق هایشان و همکاران و مدیران با هم در حاشیه روابط قرار می گیرند بخاطر ضعف اخلاقی...
دو نفر کار را به تلخ ترین حرف ها می رسانند چون نمی دانند کنترل خشم و غضب چیست و چگونه است و چند نفر به قطعی روابط خانوادگی می رسند بخاطر ابتلا به حسد و دو رویی و سخن چینی...
در محیط کار پر است از جنگ و دعواهای بیهوده بخاطر تکبر و حسد و ریا و در محیط جامعه تنش ایجاد میشود بخاطر خطاهای اخلاقی طرفین...
اما همه چیز به اینجا ختم نمی شود... روی دیگری هم دارد روابط انسانی...
چه شیرین است آن لحظه ای که کسی پیش دستی می کند و از قدرت کنترل خشم خود که آموزش دیده استفاده می کند و یک دعوا را ختم به خیر می کند. چه شیرین است کسی که برای رضای خدا گره ای را در محیط کار باز می کند بدون اینکه دیگران ببینند و دنبال به به و چه چه آنها باشد. چه شیرین و روح بخش است وقتی همسری می بیند همسرش پر از خشم شده و صبر می کند ـ با آموزشی که دیده ـ و چه فوایدی در زندگی اش و چه اجری دارد...
چه شیرین است وقتی دو رفیق از هم دلخور می شوند و رفیقش نمی رود پشت سرش نزد دیگری آبرو بری کند و بد گویی کند و چه روح افزاست وقتی در محیط اجتماع وقتی کسی بر سر کسی دیگر فریاد می زند او صبر کند، او را دعوت به آرامش کند، حتی عذرخواهی کند که او آرام شود و بعد بررسی کنند که حقیقتا مشکل چیست؟
چه زیباست وقتی برخی فقط دنبال اثبات خود و درستی کار خود نیستند... به راحتی قبول می کنند که اشتباه کردند. به راحتی عذرخواهی و طلب بخشش می کنند. به راحتی بدون ذره ای غرور با محبت جبران لحظاتی را می کنند که ناخواسته از دستشان در رفته است. بجای ساعتها جنگ اعصاب به سمت صلح اعصاب می روند و حتی اگر یقین بدانند که خطاکار نبوده اند با نرمش و بزرگواری برای رفع تنش و دلخوری خطا را به گردن می گیرند و مشکلات را رفع و حل می کنند.
غیر این است که اینها همه آموزش می خواهد و نیاز به تربیت دارد؟
🔆كيفر سخت رد كننده حاجت مؤمن
🌴اسماعيل بن عمار گويد: ((به امام صادق (عليه السلام) عرض كردم : مؤمن براى مؤمن ، رحمت است ؟ حضرت فرمود: آرى .
گفتم چگونه ؟
🌴حضرت فرمود: هر مؤمنى براى حاجتى نزد برادر مؤمنش رود، رحمتى است كه خداوند آن را به سوى او فرستاده و برايش آماده ساخته است ، پس اگر حاجتش را روا كرد، رحمت خدا را پذيرفته و اگر با اين كه مى تواند، رفع نياز از برادر مؤمنش ننمايد، خداوند آن رحمت را تا روز قيامت ذخيره كند، تا كسى كه از حاجتش رد شده ، نسبت به آن قضاوت كند، اگر خواهد آن را به خود برگرداند و اگر نخواهد به ديگرى واگذار نمايد. اى اسماعيل ! هر گاه آن شخص نيازمند در روز قيامت ، حام شود، آيا به عقيده تو، او آن رحمت را كه خداوند به او داده به چه كسى مى بخشد؟
🌴اسماعيل گويد: عرض كردم : گمان ندارم كه آن رحمت را از خودش به ديگرى منتقل سازد.
حضرت فرمود: گمان مبر، بلكه يقين داشته باش كه او آن رحمت را هرگز از خود به ديگرى منتقل نمى كند. اى اسماعيل ! هر كس براى حاجتى نزد برادرش رود كه او بتواند روا كند، ولى روا نكند، خداوند در قبر، مارى بر او مسلط كند كه انگشت شست او را تا روز قيامت بگزد، خواه آن ميت ، در قيامت آمرزيده باشد، يا در عذاب باشد. (يعنى اگر در قيامت آمرزيده هم باشد، در عالم برزخ به خاطر رد كردن حاجت مؤمن ، عذاب مى شود يعنى گزيدن مار، انگشت شست او را .
قدرت واژگان
اگر بدانیم واژگان چه قدرت عظیمی دارنددر به کار بردن کلمات دقت فزاینده ای را به کار می بریم .واژگان دارای عطر ؛و بو؛ طعم ؛ومزه ؛واحساس ودر نهایت قدرت شگرفی هستند !
تبر ؛هیزم را می شکند .
وسنگ ؛شیشه را.
کلمات لطیف روح را متعالی
و کلمات کثیف می تواند ؛روح را متلاشی کنند .
📌آشتی دادن مردم بهتر است از....
امیرمؤمنان #علی(ع) در وصیت نامه خطاب به فرزندان خویش فرمود:
«شما را به #اصلاح_ذات_البین وصیت می کنم؛ زیرا از #پیامبر اکرم(ص) شنیدم که می فرمود: اصلاح میان مردم از تمام نمازها و روزه ها بهتر است.»
در روایت دیگری امیرمؤمنان علی(ع) فرمود:
«ایجاد #الفت بین دو نفر که به وسیله من انجام گیرد، نزد من محبوب تر از این است که دو دینار در راه خدا صدقه دهم.»
📚سیدرضی، نهج البلاغه، نامه: 47، ص421.
📚شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص148.