eitaa logo
جهادگران تبیین
890 دنبال‌کننده
3.2هزار عکس
1.8هزار ویدیو
224 فایل
مشاهده در ایتا
دانلود
⭕️منازعاتی که بایدن آن‌ها را در مذاکرات خرج می‌کند! 🔹طی روزهای اخیر، اعضای وزارت امور خارجه آمریکا و رسانه‌های وابسته به دو حزب سنتی دموکرات و جمهوری‌خواه، تمرکز زیادی روی منازعات به‌وجود آمده در فضای سیاست داخلی و خارجی این کشور در قبال برجام کرده‌اند!برخی رسانه‌ها روی دوگانه «دموکرات -جمهوری‌خواه» و برخی دیگر، روی دوگانه «واشنگتن-تل‌آویو» متمرکز شده‌اند. 🔸در تازه‌ترین این موارد، رسانه‌های غربی ،سفر اخیر «یوسی کوهن» ریس سازمان جاسوسی و تروریستی موساد به واشنگتن و دیدار وی با بایدن در کاخ سفید را مورد توجه قرار داده و از آن به‌عنوان نقطه آشکارساز اختلافات آمریکا و رژیم صهیونیستی در خصوص بازگشت کاخ سفید به برجام یاد می‌کنند. اخیرا بایدن در ملاقات با یوسی کوهن، گفته است که واشنگتن راه درازی در گفت‌وگوهای جاری با ایران برای بازگشت به برجام پیش رو دارد. در این ملاقات که جمعه گذشته در کاخ سفید صورت گرفت، رییس موساد به رییس‌جمهوری آمریکا گفته است که بازگشت واشنگتن به برجام بدون اصلاح و تغییر این توافق اشتباه است. در پاسخ، جو بایدن به رییس موساد اطمینان داده که در آینده آمریکا همچنان خواستار مشارکت و کمک رژیم اسرائیل خواهد بود. 🔹بر‌اساس گزارش‌های منتشر شده ، ملاقات یوسی کوهن و رییس‌جمهوری آمریکا درباره ایران به مدت تقریبا یک ساعت به درازا کشیده و در این ملاقات علاوه بر جو بایدن، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا و بیل برنس، رییس سازمان اطلاعات آمریکا، سیا، نیز حضور داشته‌اند.همانگونه که اشاره شد، دوگانه‌سازی دیگری که رسانه‌ها و مقامات آمریکایی روی استمرار آن تاکید دارند، مربوط به جدال جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها بر سر برجام است. پررنگ ساختن مواضع سناتورهایی مانند لیندسی گراهام ( یکی از مخالفان سرسخت برجام در کنگره آمریکا) در همین راستا قابل تجزیه و تحلیل است. اما ماجرا به این نقطه ختم نمی‌شود! 🔸جوبایدن، رییس‌جمهوری آمریکا از رابرت مالی، نماینده این کشور در مذاکرات برجامی وین خواسته است تا از این مخالفت‌ها، به مثابه «امتیازات» و «دستمایه‌هایی» برای امتیازگیری از ایران و حتی دیگر اعضای کمیته مشترک برجام استفاده کند. دموکرات‌ها معتقدند که با پررنگ‌سازی اختلافات آمریکا و رژیم صهیونیستی بر سر بازگشت کاخ سفید به برجام و برجسته‌سازی منازعاتی که میان دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان بر سر این ماجرا صورت گرفته و خواهد گرفت، می‌توان به ایران و دیگر کشورها اثبات کرد که دموکرات‌ها برای «احیای برجام»، مشغول مبارزه‌ای نفس‌گیر در داخل و خارج از آمریکا بوده و جهت طی شدن این مسیر( مسیر بازگشت آمریکا به برجام)، باید فشارهایی که بر کاخ سفید وجود دارد را مدنظر قرار داد! واقعیت امر این است که در سال‌2015 میلادی نیز مقامات آمریکایی بارها به مخالفت‌های رژیم صهیونیستی، جمهوری‌خواهان و حتی کشورهایی مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی با برنامه جامع اقدام مشترک اشاره کرده و عزم خود در انعقاد کلیت این توافق را مورد ستایش قرار می‌دادند! بدیهی است که لااقل دیگر نباید فریب این منت‌گذاری کاذب دموکرات‌ها را خورد!
⭕️ روزمان را با قرآن آغاز کنیم 🔹در قیامت به ما اجازه عذرخواهی نخواهند داد [سوره المؤمنون (23): آيات 64 تا 65] 🔸حَتَّى إِذا أَخَذْنا مُتْرَفِيهِمْ بِالْعَذابِ إِذا هُمْ يَجْأَرُونَ (64) لا تَجْأَرُوا الْيَوْمَ إِنَّكُمْ مِنَّا لا تُنْصَرُونَ (65) 🔹(جهل و انحراف و كارهاى ناپسند آنان هم چنان ادامه دارد) تا زمانى كه مرفّهان (و خوشگذرانان مغرور) را به قهر خود گرفتار سازيم، در اين هنگام است كه ناله سر مى‏دهند. (امّا به آنان خطاب مى‏شود:) امروز ناله نكنيد، قطعاً شما از جانب ما يارى نخواهيد شد. 🔸بیانات رهبر انقلاب ۱۳۷۶/۱۰/۲۶ 🔹شب قدر، فرصتی برای مغفرت و عذرخواهی است. از خدای متعال عذرخواهی کنید. حال که خدای متعال به من و شما میدان داده است که به سوی او برگردیم، طلب مغفرت کنیم و از او معذرت بخواهیم، این کار را بکنیم، والّا روزی خواهد آمد که خدای متعال به مجرمین بفرماید: «لایؤذن لهم فیعتذرون». خدای نکرده در قیامت، به ما اجازه عذرخواهی نخواهند داد. به مجرمین اجازه نمی‌دهند که زبان به عذرخواهی باز کنند؛ آن‌جا جای عذرخواهی نیست. این‌جا که میدان هست، این‌جا که اجازه هست، این‌جا که عذرخواهی برای شما درجه می‌آفریند، گناهان را می‌شوید و شما را پاک و نورانی می‌کند، از خدای متعال عذرخواهی کنید. این‌جا که فرصت هست، خدا را متوجّه به خودتان و لطف خدا و نگاه محبّت الهی را متوجّه و شامل حال خودتان کنید. «فاذکرونی اذکرکم»؛ مرا به یاد آورید، تا من شما را به یاد آورم. 🔸امروز که خدای متعال اجازه داده است که شما به زاری، تضّرع و گریه بپردازید، دست ارادت به سوی او دراز کنید، اظهار محبّت نمایید و اشک صفا و محبّت را از دل گرم خودتان به چشمهایتان جاری سازید. این فرصت را مغتنم بشمارید، والّا روزی هست که خدای متعال به مجرمین بفرماید: «لاتجأروا الیوم»؛ بروید، زاری و تضّرع نکنید، فایده‌ای ندارد: «انّکم منّا لاتنصرون». 🖊 رجبعلی بازیاد
⭕️ توافق وین، در دسترس یا دور از دسترس؟ 🔹 این روزها خبرهای مختلفی مبنی بر اینکه ایران و آمریکا در آستانه توافق هستند، به گوش می‌رسد. با این حال، طرفین مذاکرات سعی می‌کنند با احتیاط نسبت به تأیید این گمانه‌زنی‌ها اقدام کنند. و بعضاً خلاف آن، از راهی طولانی برای رسیدن به توافق سخن می‌گویند. 🔸 مذاکرات در دو محور موازی به پیش می‌رود. اول اینکه ایالات متحده کدامین تحریم‌ها را بر خلاف تعهداتش در برجام قلمداد کرده و رفع نماید. و دوم اینکه ایران چگونه گام‌های کاهش تعهدات را بازگردانده و به طور کامل به برجام متعهد شود. 🔹 مهم‌ترین مسأله در محور اول، آن است که ایران بر لغو کلیه تحریم‌های پس از برجام تأکید دارد، حال آن‌که آمریکا صرفاً تحریم‌های متن برجام و برخی تحریم‌های دوره ترامپ را مد نظر دارد. و دیگر اینکه لزوماً آن‌ها را لغو نمی‌کند، بلکه بعضاً به تعلیق آن‌ها اشاره می‌کند. 🔸 در خصوص مسأله دوم، این نکته مهم وجود دارد که ایران عمل به تعهداتش را به راستی‌آزمایی لغو تحریم‌ها موکول کرده، حال آن‌که طرف مقابل از اجرای هم‌زمان سخن می‌گوید. این در حالی است که ارزیابی تأثیر رفع برخی تحریم‌ها مانند بازگشت ارز حاصل از فروش نفت، به بیش از یک الی دو ماه زمان نیاز دارد. 🔹 آن‌چه طبق گمانه‌زنی‌ها اکنون تا حدی به پیش رفته، توافق‌های اولیه بر روی فهرستی از افراد و نهادهایی است که از تحریم‌های آمریکا خارج خواهند شد. در عین حال که هم‌چنان اختلاف‌نظرهای اساسی در خصوص تعلیق یا لغو تحریم‌ها، اهمیت تحریم‌های غیرهسته‌ای و هم‌چنین زمان‌بندی بازگشت طرفین به تعهدات‌شان، پابرجاست. 🔸 بر همین اساس نکات فنی مانند راستی‌آزمایی و چگونگی بازگشت در کنار اراده آمریکا برای گروگان‌گیری برخی تحریم‌ها جهت وادارسازی ایران به مذاکره در دیگر موضوعات، می‌تواند در هر نقطه‌ای، این گفتگوها را متوقف سازد.
⭕️ سند برجام را کنار بگذارید ! 🔹"جیک سالیوان" مشاور امنیت ملی دولت بایدن سعی دارد در برهه زمانی فعلی ( که مذاکرات وین در جریان است )، نقش آفرینی پررنگ تری در این خصوص ایفا کند. مشاور امنیت ملی آمریکا گفته است هنوز مشخص نیست که نشست وین برای احیای برجام به توافق جدیدی بیانجامد. او اما تائید کرد که مذاکرات درباره لغو تحریم‌های آمریکا و بازگشت ایران به تعهدات هسته‌ای به صورت جدی ادامه دارد. 🔸خبرگزاری رویترز روز جمعه ۱۰ اردیبهشت (۳۰ آوریل) به نقل از جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا گزارش داد که مذاکرات هسته‌ای در وین فعلا در وضعیت "نامشخصی" قرار گرفته و نمی‌توان پیش‌بینی کرد که به یک توافق جدیدی بیانجامد.سالیوان توضیحی درباره جزئیات نشست وین نداد اما خاطرنشان کرد که مذاکرات در این مرحله در جریان است و همه طرف‌ها از جمله ایرانی‌ها تمایل دارند گفتگوها ادامه یابد.شبکه خبری بلومبرگ روز جمعه ۱۰ اردیبهشت (۳۰ آوریل) از قول دو مقام اروپایی، که به دلیل حضور مستقیم در مذاکرات وین مایل به فاش شدن نامشان نبودند، گزارش داد که قدرت‌های جهانی تلاش دارند که برجام تا پایان اردیبهشت احیا شود. 🔹یکی از مهم ترین مواردی که در سخنان و مواضع سالیوان به آن توجه شده است، مربوط به استفاده از کلید واژه "توافق جدید" می باشد. به عبارت بهتر، مقامات آمریکایی و اروپایی به گونه ای صحنه مذاکرات را روایت می کنند که گویا قرار است به سبک و سیاق آنچه در بین سالهای 1392 تا 1394 شاهد بودیم، توافق جدیدی میان ایران و طرف مقابل صورت گیرد. این در حالیست که اساسا در اینجا "توافق جدید" محلی از اعراب ندارد! بدیهی است که آمریکا به صورت یک جانبه از یک توافق جمعی به نام برجا خارج شده و اکنون، باید در یک مکانیسم مشخص و کاملا حقوقی که شامل "بازگشت به برجام"،" ارائه تضمین در قبال بازگشت به برجام" و " راستی آزمایی " می باشد، به توافقی که خود در سال 2018 به صورت عامدانه از آن خارج شده، باز گردد. اما چرا سالیوان اساسا توجهی به این موارد ندارد؟!
⭕️آیا آمریکا پست دیدبانی خود را ترک میکند؟ 🔹سرانجام پس از ۲۰ سال از اشغال افغانستان که با کشتار مردم بیگناه، غارت، گسترش تروریسم و توسعه بازار مواد مخدر همراه بود، آمریکا تصمیم دارد تا ارتش خود را از این کشور خارج کند. جنگی که به بهانه نابودی القاعده و ریشه کنی طالبان شروع شد اکنون در نقطه بن بست بیست ساله قرار گرفته است. 🔸به اقرار کارشناسان یکی از مهم ترین دلایل اشغال افغانستان 《مهار ایران》 بود، مسئله مهمی که هیچگاه برای آمریکایی ها حاصل نشد. 🔹از سوی دیگر چالش امنیتی ایجاد شده برای آمریکا در سراسر منطقه غرب آسیا پس از شهادت سردار سلیمانی، آنها را وادار ساخته تا پست دیدبانی خود در شرق یعنی افغانستان را ترک کنند. هر چند این خروج تنها خروج ارتش آمریکاست و نباید از سرویس های اطلاعاتی و امنیتی غربی که در افغانستان باقی هستند غفلت کرد. 🔸در بعد رقابت های بین المللی آمریکا با چین و روسیه نیز باید گفت سرمایه گذاری های کلان چین و نیز حضور فعال روسیه در روند های سیاسی افغانستان مسئله دیگری است که از ناتوانی راهبرد آمریکا در این کشور حکایت دارد. 🔹در سطح داخلی نیز آمریکا هیچ توفیقی در نابودی طالبان نداشته، طالبان از ایده 《امارت اسلامی》 خود دست برنداشته و مناطق عمده را در اختیار دارد. 🔸بنابراین آمریکا همه عرصه ها را در افغانستان به رقبا و دشمنان خود واگذار کرده است و این برای آنها مشابه تکرار تجربه جنگ ویتنام است.
⭕️ جهاد تبیین و روشنگری در انتخابات 🔹هر چند به برکت انقلاب اسلامی و ایجاد استقلال سیاسی و آزادی های سیاسی مشروع، سطح آگاهی های آحاد جامعه بالاست و با اطمینان می توان ادعا کرد که ملت ایران یکی از با بصیرت ترین ملت های جهان در حوزه سیاسی است، با این وجود، به واسطه تأثیر شگرفی که وقوع انقلاب اسلامی در جهان داشته و ابر قدرت های جهانی را با چالش های جدیدی مواجه ساخته است، به طور طبیعی مورد هجمه طرف های غربی و آمریکایی و صهیونیستی است. 🔸از طرفی این واقعیت هم قابل انکار نیست که، آن ها در عرصه استفاده از رسانه، برتری دارند و پول های کلان در این زمینه خرج می کنند و نمونه آن هم این است که جمهوری اسلامی با بیش از چهل سال عمر، هنوز نتوانسته 40 کانال در صدا و سیمای خود تأسیس کند در حالیکه فقط کانال های فارسی زبان، آن طرف مرز، به بیش از 200 مورد می رسد و اگر کانال ها و شبکه های و .... غیر فارسی معاند را هم به آن اضافه کنیم، خواهیم دید که چه گستره ی عظیم رسانه ای جهت بمباران افکار عمومی ما شکل گرفته است. 🔹اکنون همین وضعیت در آستانه انتخابات به صورت مضاعف در حال فعالیت است که قطعا موجی از شبهات، دروغ ها، وارونه سازی ها و .... بر اذهان عمومی و خصوصا جوانان کشور وارد خواهد شد. بنابر این جبهه رسانه ای انقلاب تا آنجا که در توان دارد می بایست به تبیین و روشنگری مبادرت ورزد که این خود یک جهاد و یک نهضت گسترده رسانه ای را می طلبد و البته ظرفیت های گسترده ای در جریان انقلاب در این زمینه وجود دارد.
⭕️ موش دوانی آمریکا در مرز مشترک ایران- عراق 🔹در هفته‌های اخیر نیروهای مسلح عراق عملیات‌های جدیدی را در محور شمال شرق استان مهم و راهبردی دیاله و نزدیکی مرزهای مشترک با ایران ترتیب دادند که همچنان به عناصر مخفی گروهک تروریستی داعش آلوده است. بر اساس اطلاعات به‌دست‌آمده، ائتلاف غربی - عبری - عربی به سرکردگی آمریکایی‌ها، صهیونیست‌ها و رژیم‌های مرتجع منطقه بر روی ناامن کردن دیاله حساب ویژه‌ای بازکرده‌اند؛ چراکه این استان با ایران مرزهای مشترک دارد و به گمان آنان می‌تواند برای تهران دردسرساز شود. دیاله حدود ۲۴۰ کیلومتر با ایران مرزهای مشترک دارد و همچنین به دلیل دارا بودن منابع مهم نفتی از اهمیت خاصی برخوردار است. 🔸این استان بهترین مسیر برای اتصال ایران، عراق و سوریه است و این وضعیت حامیان مالی و نظامی داعش را برای ناامن کردن این محور به طمع انداخته است. روند تحولات نشان می‌دهد یکی از طرح‌های آشکاری که آمریکایی‌ها و جریان‌های همسو با آنان در عراق هم‌زمان با فشار حداکثری اقتصادی علیه تهران دنبال می‌کنند، ناامن کردن مرزهای مشترک ایران و عراق (مرز خسروی) در استان دیاله است و با این راهبرد درصدد هستند یکی از جاده‌های اصلی ایران با بغداد را دچار مشکل کنند. حامیان تروریست‌های داعش با ناامن کردن جاده مرزی کرمانشاه - دیاله - بغداد در تلاش هستند راه را برای در معرض خطر قرار دادن مسیر بسیار مهم مهران - عزیزیه - بغداد که نقطه امن تجارت ایران و عراق به شمار می‌آید، باز کنند که در مقطع فعلی در امنیت کامل و دور از دسترس عناصر مخفی داعش است.
⭕️ عواقب فریبکاری در انتخابات 🔹در انتخابات‌های گذشته شاهد بوده‌ایم که همواره نامزدها در سطح ریاست جمهوری، شعارها و برنامه‌های غیر کارشناسی مطرح کرده که نه‌تنها عمر 4 ساله دولت توان حل آن مشکلات را ندارد، بلکه حاکمیت در مسیر طولانی خود برای به دست آوردن آن هدف نیز با مشکلاتی مواجهه است. این شعارها دو خاصیت مضر به همراه دارد؛ اول، بی‌اعتمادی به حاکمیت؛ دوم، افزایش انتظارات و در ادامه، دلسردی و ناامیدی در میان قاطبه مردم پس از عدم حصول برنامه‌ها. به همین منظور رهبر معظم انقلاب 10 روز قبل از شروع ثبت‌نام نامزدها از آن‌ها خواست در مورد شعارها و برنامه‌های خود این ملاحظات را موردتوجه قرار دهند: 1- بعضی از کسانی که وارد میدان انتخابات می‌شوند اظهاراتی می‌کنند که ... حرف‌های فریبنده است، حرف‌هایی است که هیچ پشتوانه‌ی فکری و پشتوانه‌ی برنامه‌ای ندارد. 2- یک چیزی میگویند، بدون اینکه امکانات کشور را در نظر بگیرند یا حتّی بدانند. 3- خیلی از برادران که در این میدان وارد می‌شوند، از بسیاری از ظرفیت‌های کشور شاید خیلی مطلع هم نباشند؛ بدون اینکه حالا محاسبه درستی شده باشد، یک چیزی میگویند، یک حرفی می‌زنند، یک وعده‌ای می‌دهند. 4- بایستی برنامه ارائه بشود. بایستی جوری باشد که کارشناسان وقتی نگاه می‌کنند به حرف زدن کسی که داوطلب است و حرف میزند با مردم، در دلشان تصدیق کنند که این حرف، حرف متقن و خوبی است. 🔸شعارهای انتخاباتی در طول دوره ریاست جمهوری، سنگ محک رئیس‌جمهور می‌شود و تمام عملکرد وی با آن سنجیده می‌شود؛ مهم‌ترین علت بی‌اعتمادی مردم در سال‌های آخر ریاست جمهوری نیز به خاطر عدم تطبیق شعارها با عمل رئیس‌جمهور منتخب است. در سال‌های گذشته آشوب‌های 96 و 98 بر بستر بی‌اعتمادی و عدم توان حل مشکلات مردم رخ داد. 🔹شعارهای فریبنده نامزدهای ریاست جمهوری یک نوع از روش‌های کودتای نرم علیه نظام است؛ زیرا یک جریان سیاسی به‌منظور کسب رأی مردم، برنامه‌هایی را اعلام می‌کند که در سطح وظایف، توان و اختیار قوه مجریه نیست و با این وسیله، ازیک‌طرف سطح توقعات و انتظارات اجتماعی را بالا می‌برد و از طرف دیگر سیستم سیاسی کشش آن را ندارد و به همین علت موجب افزایش نارضایتی سیاسی و تنش در جامعه می‌شود. 🔸 مردم و رسانه‌ها باید با مطالبه گری از نامزدهای انتخاباتی آن‌ها را وادار به سخن گفتن در چارچوب اختیارات ریاست جمهوری نمایند.
⭕️ قدس؛ نماد مقاومت 🔹مردم فلسطین مظلوم ترین مردم دنیا هستند و امام راحل دفاع از مردم فلسطین را مسئله اصلی دنیای اسلام می دانستند 🔸فلسطین تنها کشوری است که رسما به مدت 73 سال و غیر رسمی آن بیش از 81 سال است که با کشتار ، ظلم و اهانت آن هم با هدف غصب مواجه است 🔹روز قدس نماد مقاومت ملتی فولادین است که بیش از نیم‌قرن در مقابل رژیم غاصب صهیونیستی تا دندان‌مسلح با دستان خالی مقاومت کرده‌اند. 🔸بر هر انسان آزاده‌ای در دنیا تکلیف است که در مقابل این مناسبات غلط در روابط بین‌الملل که بنیادش را انگلیسی‌ها بنا نهادند و امروز مورد حمایت همه‌جانبه آمریکایی‌هاست ایستادگی کنند. 🔹تنها راهى که براى فلسطین باقى مانده است «مبارزه و مقاومت» در برابر رژیم اشغالگر قدس است و تنها شرط بقا و بلکه پیروزی نهایی، مبارزه در بستر مقاومت و شکست این رژیم پوشالی و خانه عنکبوتی آنان است. 🔸مسئله فلسطین و تلاش برای آزادسازی قدس شریف از چنگ اشغالگران صهیونیست، آرمانی است که به قول شهید سلیمانی خشمی عمیق را در دل مسلمانان نهفته کرده و این خشم در وقت مناسب بر سر صهیونیست‌ها ریخته خواهد شد.
⭕️ سفر یک هیات سعودی به دمشق 🔹عمده تحلیل ها سفر یک هیات سعودی به دمشق در کنار استقبال بن سلمان از ایجاد رابطه با ایران را به معنای تغییر سیاست خصمانه سعودی و به ویژه ولیعهد نسبت به ایران و محور مقاومت می دانند. 🔸می توان پرسید آیا شکست میدانی و سیاسی سعودی ها در عراق، سوریه، یمن، لبنان و... ولیعهد سعودی را به تجدید نظر کشانده است؟ یا اینکه تغییر رفتار را باید در پارادایم برجام و برنامه بایدن مورد ارزیابی قرار داد؟ 🔹همچنین می توان این سوال را طرح کرد که آیا استقلال نسبی سعودی ها از آمریکا و بایدن می تواند یکی از علل رفتار تازه عربستان باشد؟ تحلیل و سناریوی دیگر این است که دولت سعودی ناظر به سیاست خلیفه گری و مهار ایران منطقه ای در وهله اول و نوعثمانی گری ترکیه در درجه دوم در حال تغییر مناسبات با سوریه و حتی ایران است. مهار ایران هسته ای ایران نیز در همین سناریو قابل ارزیابی است. ایران اینترنشنال سفر مذکور را مشابه سفر دو سال پیش اماراتی ها به دمشق تلقی و در راستای مهار ایران ارزیابی کرده است. 🔸در کنار تمام این گمانه ها، ایران و انقلاب اسلامی از همان آغاز تولد با سیاست تمدنی و وحدت جهان اسلام دست به کنش گری زده است .
⭕️ ضرورت تقویت ارزش پول ملی 🔹ضعف عملکردی دولت در حوزه اقتصاد از یک‌سو و بسته شدن منافذ ورود دلار به کشور، به خاطر فشارهای حداکثری تحریم‌ها باعث شد تا تولید ناخالص داخلی کاهش یابد و از ارزش پول ملی کاسته شود و در مقابل، ارزش سایر ارزهای جهان رو به افزایش بگذارد. روند کاهشی حدود پنج‌هزارتومانی قیمت دلار در بازار آزاد از ۲۶ هزار تومان به کانال ۲۱ هزارتومانی طی دو هفته اخیر، در این برهه زمانی دلایل خاص خودش را دارد. 🔸از جمله مهم‌ترین این تحولات می‌توان انتظار فعالان بازار برای بازگشت احتمالی آمریکا به برجام با روی کار آمدن دولت جو بایدن و امیدواری برای آزادسازی منابع ارزی بلوکه‌شده ایران در کشورهای خارجی- بااینکه هنوز به واقعیت تبدیل نشده است- بار روانی زیادی ایجاد کرده است. 🔹پایین بودن حجم معاملات در بازار آزاد دلیل بعدی است؛ بااینکه قیمت دلار در بازار آزاد در کانال ۲۱ هزار تومان معامله می‌شود، اما در سامانه نیما که صادرکنندگان و واردکنندگان کشور، عمده ارز خود را از آن طریق تأمین می‌کنند و حجم بالایی از معاملات ارزی را شامل می‌شود، رفتار هیجانی مشابه بازار آزاد دیده نمی‌شود و قیمت هر دلار در کانال ۲۳ هزار تومان معامله می‌شود. به نظر می‌رسد از رفتار واقعی خریداران و فروشندگان ارز در سامانه نیما بهتر می‌توان فهمید که روند قیمتی چگونه است. 🔸ورود کارگزاری‌های متعلق به بانک‌های خصوصی برای انجام خریدهای کلان ارز با قیمت‌های کف بازار می‌تواند دلیل بعدی در کاهش نرخ ارز باشد. حقوقی‌های بازار بورس به‌جای خرید و مدیریت سهام، عمده دارایی خود را در بازار ارز هزینه می‌کنند که خود این کار در قرمز پویشی بورس تأثیرگذار است. 🔹برخی افراد کاهش نرخ ارز و یا همان تقویت ارزش پول ملی در این برهه زمانی منتهی به انتخابات را اقدامی سیاسی تحلیل می‌کنند. فارغ از همه این دلایل، سیاست‌گذاری بانک مرکزی در خصوص مدیریت بازار ارز باید به‌دوراز هیجانات غیرمنطقی و همچنین غیرسیاسی، به‌صورت تدریجی متناسب با عوامل مؤثر بر عرضه و تقاضای ارز در بازار حرکت نماید تا در یک فرایند زمانی به یک تعادل نسبی برسد. ناگفته نماند افزایش نرخ ارز علاوه بر کاهش قدرت خرید و کوچک شدن سبد معیشتی، سلب رفاه اقتصادی و اجتماعی، تبعاتی همچون گسترش شکاف طبقاتی، فقر و افزایش ظرفیت اعتراضات و بی‌اعتمادی جامعه و مهم‌تر از همه تضعیف پرستیژ بین‌المللی ایران را در پی دارد و جا دارد دولت در وقت باقیمانده و دولت بعدی یکی از اولویت‌های فوریت‌دار خود را تقویت پول ملی قرار دهد.
⭕️ استراتژی آمریکا در قبال روسیه، نبرد یا نفوذ؟ 🔹 دولت بایدن از ابتدای استقرار نشان داد که در قیاس با سلفش ترامپ، موضع سرسختانه‌تری نسبت به مسکو دارد. گفتار بلینکن و سولیوان در حمایت از ناوالنی، مخالف مشهور کرملین و نطق جنجالی بایدن که در آن پوتین را «قاتل» خطاب کرد، از این موارد است. 🔸 آمریکا و روسیه در پرونده‌های گوناگونی اعم از نظامی مانند اوکراین، سیاسی و امنیتی مانند نفوذ در اروپای شرقی، اقتصادی مانند صدور گاز به اروپا و حقوق‌بشری تنش دارند. با این حال راهبرد تقابلی کنونی می‌تواند یادآور جنگ سردی جدید میان آن‌ها باشد. 🔹 در عین حال ایده «جنگ سرد» فارغ از جذابیت رسانه‌ای، فاقد نشانه‌های جدی است. زیرا محوریت اساسی مبتنی بر رقابت تسلیحاتی منجر به «بازدارندگی هسته‌ای» نه‌تنها وجود ندارد، بلکه طرفین در راستای کاهش تسلیحات هسته‌ای خود و دیگر کشورها گام برمی‌دارند. 🔸 اما وضعیت کنونی نیز نوعی نبرد فرسایشی است که گاهی به سوی تقابل شدیدتر و گاهی کمتر میل می‌کند. در برخی پرونده‌ها به تعامل یا توافق‌هایی هر چند محدود می‌انجامد و در بلندمدت نمی‌تواند منافع آمریکا نسبت به روسیه را محقق سازد. 🔹 ایده جایگزین برای تداوم وضعیت کنونی، می‌تواند وضعیتی باشد که به جنگ سرد پایان داد. ایالات متحده تا زمان حکومت پوتین، نمی‌تواند به رفع بلندمدت تنش‌ها با روسیه امیدوار باشد. ولی آیا نمی‌تواند بر روند جانشینی وی اثرگذار باشد؟ 🔸 ممکن است آمریکا چنان‌چه پس از ایده «جنگ ستارگان»، گورباچف را اقناع به پروسناریکا نمود، وضعیتی را به وجود بیاورد که جانشین احتمالی پوتین به سوی «اصلاحات آمریکایی» قدم بردارد. این بسیار کاربردی‌تر از حمایت از مخالفانی مانند ناوالنی است که قطعاً راهی به سوی قدرت سیاسی در مسکو نخواهند داشت. 🔹مقدمه چنین راهبردی، اولاً مدیریت تنش‌ها در دوران پوتین و زمینه‌چینی برای تثبیت موقعیت کنونی و مهار اختلافات است. ثانیاً استفاده کمتر از ابزار تحریم‌ها علیه کارگزاران نظام، به منظور جلب نظر آنان و ایجاد زمینه‌های همکاری‌های آتی است.