🔺
🔻
در زمان رسول اکرم صلی الله علیه وآله این شخص، وجود مبارک ایشان بوده است؛
ولی بعد از رحلت حضرت، شب قدر همچنان باقی است و نزول ملائکه و روح هم که در آیه با صیغه مضارع (تنزّل) آمده و دلالت بر استمرار این جریان دارد باقی است؛ حال چه کسی چنین شأنی دارد که تمام ملائکه و روح در یک شب بر قلب او نازل شوند و این مقدار از علم را به محضر او بیاورند؟
💠 این شخص کسی نیست جز امام معصومی که صاحب و وارث تمام علم رسول اکرم بوده و از جانب خداوند جانشین او شده باشد. اما غیر از حضرات معصومین علیهم السلام، دیگران نه چنین ادعایی داشتهاند که ملائکه در شب قدر بر آنان نازل میشدهاند و نه اساساً دارای چنین شأن و مقامی بودهاند...
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
✳️ در سوره دخان نیز چنین میخوانیم:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ حم* وَ الْكِتَابِ الْمُبِينِ* إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِينَ* فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ*أَمْراً مِنْ عِنْدِنا إِنَّا كُنَّا مُرْسِلينَ: حم. سوگند به [اين] كتاب روشنگر. به راستى که ما آن را در شبى پربركت نازل كرديم؛ زيرا كه همواره بيمدهنده بودهايم. در آن شب هر كار استوارى [به اراده خدا تدبیر و] جدا مىگردد.در حالى كه فرمانى از نزد ماست؛ زیرا ما همواره فرستنده بودهايم.(سوره دخان، آیات۵-۱)
🔰 در این آیات از «لیلة القدر» با نام «لیلة مبارکة» یاد شده و در آیه چهارم و پنجم به اتفاق بزرگی که هر سال در این شب اتفاق میافتد اشاره شده و آن، تدبیر همه امور و ارسال تمامی امور است.
💠 آنچه در اینجا نیز مهم است وجود کسی روی زمین است که این امور را تحویل بگیرد و محل نزول ملائکه و روح باشد.
💠 همانطور که اشاره کردیم این شأن بعد از رسولاکرم(ص) شأن ولیّامر بعد از ایشان است، یعنی همان ائمه دوازدهگانه علیهم السلام که منصوب از طرف خدا هستند و پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله از جانب خداوند متعال بر خلافت و امامت آنان تصریح فرموده است.
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
✳️
💠 حدیث منزلت در قرآن
یکی از احادیث مورد اتفاق شیعه و اهلسنت «حدیث منزلت» است که از وجود نازنین پیامبراکرم صلی الله علیه وآله درباره حضرت علی علیه السلام صادر شده:
⤵️⤵️⤵️
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ: أَنْتَ مِنِّي بِمَنْزِلَةِ هَارُونَ مِنْ مُوسَى إِلَّا أَنَّهُ لَا نَبِيَّ بَعْدِی: یا علی! جایگاه و منزلت تو نسبت به من همانند جایگاه هارون نسبت به موسى است، جز اینكه بعد از من پيامبرى نخواهد بود.
📚 كتاب سليمبنقيسالهلالي، ج۲، ص۶۴۷؛ الكافی، ج۸، ص۱۰۷؛ شرح نهج البلاغة لابن أبي الحديد(از علمای معروف اهلسنت)، ج۲، ص ۲۶۴ و....
🔰حالا سوال اینجاست: جایگاه و منزلت حضرتهارون علیه السلام نسبت به حضرتموسی علیه السلام چه بوده؟ طبق حدیث منزلت به استثنای نبوت، تمام آن جایگاه و منزلت حضرت هارون نسبت به حضرت موسی برای امیرالمؤمنین علیه السلام نسبت به رسولخدا جاری است.
🔻در ادامه نگاهی به آیات مربوط به موسی و هارون میاندازیم تا پاسخ این سوال روشن شود...
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
۱. وَ وَاعَدْنَا مُوسَى ثَلاَثِينَ لَيْلَةً وَ أَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِيقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِينَ لَيْلَةً وَ قَالَ مُوسَى لِأَخِيهِ هَارُونَ اخْلُفْنِي فِي قَوْمِي وَ أَصْلِحْ وَ لاَ تَتَّبِعْ سَبِيلَ الْمُفْسِدِينَ: و با موسى، سى شب وعده گذاشتيم؛ و آن را با ده شب [ديگر] تكميل نموديم؛ پس ميعادگاه پروردگارش [با او] چهل شبِ تمام شد. و [هنگام رفتن،] موسى به برادرش هارون گفت: «جانشين من در ميان قومم باش؛ و [امورشان را] اصلاح كن؛ و از راه و روش مفسدان پيروى مكن».(سوره اعراف، آیه۱۴۲)
🔺این آیه خلافت و جانشینی حضرت هارون را اثبات میکند.
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
۲. وَ لَقَدْ آتَيْنَا مُوسَى الْكِتَابَ وَ جَعَلْنَا مَعَهُ أَخَاهُ هَارُونَ وَزِيراً: و بهيقين به موسى كتاب (تورات) داديم؛ و همراه او برادرش هارون را وزيرو مددکار قرار داديم.(سوره فرقان، آیه۳۵)
🔺این آیه نیز وزارت حضرت هارون را اثبات میکند.
۳. وَ اجْعَلْ لِي وَزِيراً مِنْ أَهْلِي* هَارُونَ أَخِي* اشْدُدْ بِهِ أَزْرِي* وَ أَشْرِكْهُ فِي أَمْرِي* كَيْ نُسَبِّحَكَ كَثِيراً* وَ نَذْكُرَكَ كَثِيراً: و وزيرى از خاندانم براى من قرار ده؛ [همان] برادرم هارون را. با او پشتوانهام را محكم كن؛ و او را در كارم شريك ساز؛ تا تو را بسيار تسبيح گوييم؛ و تو را بسيار ياد كنيم.(سوره طه، آیات۳۴-۲۹)
💠 بر اساس آیات مذکور، امیرالمؤمنین علی علیه السلام جانشین، وزیر، برادر، کمککار و شریک در ابلاغ رسالت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله است.
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️🔰
تلاوتی زیبا و ماندگار از استاد #متولی_عبدالعال که در شهر مقدس قم انجام شده است
᪥࿐࿇ ☫ ࿇࿐᪥
https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔰✳️
کراهت نسبت به ولایت امیرالمومنین علیه السلام، عامل حبط اعمال
#تصویری
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔰
📌سه نکته پیرامون متاع دنیا و #فتنه:
۱. هدف از دادن متاع دنیا «فتنه و آزمایش» است:
وَ لا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ إِلى ما مَتَّعْنا بِهِ أَزْواجاً مِنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَياةِ الدُّنْيا لِنَفْتِنَهُمْ فيهِ وَ رِزْقُ رَبِّكَ خَيْرٌ وَ أَبْقى (طه/۱۳۱): و هرگز چشمان خود را به نعمتهاى مادّى، كه به گروههايى از آنان دادهايم، ميفكن! اينها شكوفههاى زندگى دنياست تا آنان را در آن بيازماييم؛ و روزىِ پروردگارت بهتر و پايدارتر است!
۲. هدف از این فتنه و آزمایش، جدا شدن صادقین از کاذبین است:
أَ حَسِبَ النَّاسُ أَن يُترْكُواْ أَن يَقُولُواْ ءَامَنَّا وَ هُمْ لَا يُفْتَنُونَ•وَ لَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُواْ وَ لَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ(عنکبوت/۳-۲): آيا مردم گمان كردند همين كه بگويند: «ايمان آورديم»، به حال خود رها مىشوند و آزمايش نخواهند شد؟! ما كسانى را كه پيش از آنان بودند آزموديم (و اينها را نيز امتحان مىكنيم)؛ بايد علم خدا درباره كسانى كه راست مىگويند و كسانى كه دروغ مىگويند تحقق يابد!
۳. وظیفه ما در فتنه، تبعیت از ولیّخدا است:
وَ لَقَدْ قالَ لَهُمْ هارُونُ مِنْ قَبْلُ يا قَوْمِ إِنَّما فُتِنْتُمْ بِهِ وَ إِنَّ رَبَّكُمُ الرَّحْمنُ فَاتَّبِعُوني وَ أَطيعُوا أَمْري (طه/۹۰): و به راستى هارون پيش از اين به آنان گفته بود: اى قوم من! شما به وسيله اين گوساله مورد امتحان قرار گرفتهايد، و بىترديد پروردگارتان [خداى] رحمان است، پس از من پيروى كنيد و فرمانم را اطاعت نماييد.
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔰
✳️ مراد از «اولی الامر» چه کسانیاند؟
خداوند در سوره نساء میفرماید:
يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا أَطيعُوا اللَّهَ وَ أَطيعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ فَإِنْ تَنازَعْتُمْ في شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَ الرَّسُولِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ ذلِكَ خَيْرٌ وَ أَحْسَنُ تَأْويلاً: اى كسانى كه ايمان آوردهايد! از خدا اطاعت كنيد و [نيز] از پيامبر و صاحبان امر از [میان] خودتان اطاعت كنيد؛ و اگر در چيزى با همديگر اختلاف كرديد، پس آن را به خدا و فرستاده[اش] ارجاع دهيد [و از آنها داورى بطلبيد] اگر به خدا و روز بازپسين ايمان داريد؛ اين [كار برای شما] بهتر و فرجامش نيكوتر است.(سوره نساء، آیه۵۹).
🔹در این آیه شریفه امر به اطاعت «اولی الامر» در کنار امر به اطاعت خدا و رسول آمده و این شأنی بس بزرگ است که عموم خلق مشمول آن نمیشوند.
🔸اینکه اولی الامر چه کسانیاند و طبق آیات قرآن باید چه خصوصیاتی داشته باشند از مسائل بسیار مهم و ضروری است؛ چرا که سعادت ابدی ما در گرو ایمان به خدا و روز قیامت است(إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ) و این ایمان طبق آیه مذکور در گرو اطاعت از خدا و رسول و اولی الامر است.
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
🔰 «اولی الامر» چه کسانی نمیتوانند باشند؟
🔸بر اساس آیه شریفه «أَ فَلا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ وَ لَوْ كانَ مِنْ عِنْدِ غَيْرِ اللَّهِ لَوَجَدُوا فيهِ اخْتِلافاً كَثيراً: آيا درباره قرآن نمىانديشند؟! چنانچه از سوى غير خدا بود، اختلاف فراوانى در آن مىيافتند(سوره نساء،آیه۸۲)» 👈 در قرآن اختلاف و تناقض وجود ندارد؛
پس کسانی که خداوند متعال از اطاعتشان نهی فرموده قطعا نمیتوانند اولی الامر باشند، و الا لازم میآید بین آیه ۵۹ سوره نساء و آیات دالّ بر نهی از اطاعت دیگران، تناقض و اختلاف باشد(دقت کنید)؛ در حالی که خداوند صریحاً اختلاف در آیات را نفی فرموده است...
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
🔰 خداوند در سوره انعام میفرماید:
وَ إِنْ تُطِعْ أَكْثَرَ مَنْ فِي الْأَرْضِ يُضِلُّوكَ عَنْ سَبيلِ اللَّهِ إِنْ يَتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ وَ إِنْ هُمْ إِلاَّ يَخْرُصُونَ: اگر از بيشتر مردم روى زمين پيروى كنى تو را از راه خدا گمراه مىكنند؛ [زیرا] آنان فقط از گمان و پندار پيروى مىكنند، و تنها به حدس و تخمين تكيه مىزنند.(سوره انعام، آیه۱۱۶)
❎ طبق این آیه شریفه، اطاعت از اکثر کسانی که روی زمین هستند موجب گمراهی از راه خدا معرفی شده؛ پس «اکثر من فی الارض» نمیتوانند اولی الامر باشند.
❇️ اما نکته مهم و سوال اساسی این است که چرا از «اکثر من فی الارض» نمیتوان اطاعت کرد و اطاعت از آنها همان و گمراه شدن از سبیل الله همان؟
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
🔸 خداوند در سوره انعام فرموده:
وَ ما لَكُمْ أَلاَّ تَأْكُلُوا مِمَّا ذُكِرَ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ وَ قَدْ فَصَّلَ لَكُمْ ما حَرَّمَ عَلَيْكُمْ إِلاَّ مَا اضْطُرِرْتُمْ إِلَيْهِ وَ إِنَّ كَثيراً لَيُضِلُّونَ بِأَهْوائِهِمْ بِغَيْرِ عِلْمٍ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِالْمُعْتَدينَ: و شما را چه شده كه از [گوشت] آنچه نام خدا بر آن برده شده، نمىخوريد؟! و حال آنكه خدا آنچه را بر شما حرام كرده، برايتان تشريح نموده است! مگر آنچه را كه به [خوردن] آن ناچار شديد(كه در اين صورت حرام نيست). و قطعاً بسيارى [از انسانها] بخاطر هوسهايشان و از روی جهل و نادانی [ديگران را] گمراه مىسازند؛ براستى كه پروردگارت، خود به [حال] تجاوزكاران داناتر است.(سوره انعام، آیه۱۱۹)
🔰طبق این آیه اگر از اکثر کسانی که در روی زمین هستند پیروی کنیم، ما را گمراه میکنند به دو سبب:
👈یکی داشتن هوای نفس و دیگری عدم علم.
✳️ در ۱۱ آیه از قرآن تعبیر «أَكْثَر النَّاسِ لا يَعْلَمُونَ: بیشتر مردم نمیدانند» آمده، پس چون اکثر مردم «لایعلمون» هستند و با هوا و هوس خویش، دیگران را گمراه میکنند، از اطاعتشان نهی شده و قطعا «اولی الامر» نیستند...
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
✳️ تا اینجا و با این مطالبی که بیان شد، بطلان سخن کسانی که اولی الامر را حُکّام و اُمرا و رؤسای لشکر معرفی میکنند به روشنی مشخص میشود؛ چرا که محدوده علوم آنها همان حیطه علوم اکثر الناس است، پس اطاعتشان در حکم اطاعت از اکثر الناس است با این ویژگی که «يُضِلُّوكَ عَنْ سَبيلِ اللَّهِ».
🔰 بنابراین یکی از شروط اصلی اولیالامر بودن «داشتن علم» است؛
🔰 لذا خداوند در سوره نساء فرموده:
وَ إِذا جاءَهُمْ أَمْرٌ مِنَ الْأَمْنِ أَوِ الْخَوْفِ أَذاعُوا بِهِ وَ لَوْ رَدُّوهُ إِلَى الرَّسُولِ وَ إِلى أُولِي الْأَمْرِ مِنْهُمْ لَعَلِمَهُ الَّذينَ يَسْتَنْبِطُونَهُ مِنْهُمْ وَ لَوْ لا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَتُهُ لاَتَّبَعْتُمُ الشَّيْطانَ إِلاَّ قَليلاً: و هنگامى كه خبرى از ايمنى و ترس (چون پيروزى و شكست) به آنان [كه مردمى سست ايماناند] برسد، [بدون بررسى در درستى و نادرستىاش] آن را منتشر مىكنند؛ در صورتى كه اگر آن خبر را به پيامبر و اولياى امورشان [كه قدرت تشخيص دارند] ارجاع مىدادند، درستى و نادرستىاش را در مىيافتند. و اگر فضل و رحمت خدا بر شما نبود، يقيناً همه شما جز اندكى از شيطان پيروى مىكرديد.(سوره نساء،آیه۸۳)؛
🔺 چرا در این آیه امر به ردّ امور به رسول و اولی الامر شده؟ به دلیل «لَعَلِمَهُ»؛
🔺 پس داستان، داستان علم است که فقط همین سه دسته یعنی «خداوند، رسول و اولی الامر» دارا میباشند؛ چون اگر دستهای دیگر هم بودند از آنها اسمی آورده میشد، ولی هیچ جای قرآن بحث ردّ امور و مواضع اختلاف و نزاع به غیر این سه دسته مطرح نشده است.
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
✳️ حال سوال مهم اینجاست:
این چه علمی است که اکثر مردم ندارند و خدا به اولی الامر داده است؟
🔺طبق آیات ۵۹ و ۸۳ از سوره نساء که اشاره کردیم، «اولی الامر» کسانیاند که حکم خدا را در مورد هر امری و هر اختلاف و نزاعی بدانند و لازمه این علم، علم به کتابی است که «تبیاناً لِکُلِّ شَیء» باشد؛
🔰بهعبارت دیگر اولی الامر همان دستهای هستند که علم این کتاب یعنی قرآن را خداوند پس از پیامبراکرم صلی الله علیه وآله به ایشان به ارث داده است، به دلیل این آیات: 👇
وَ الَّذي أَوْحَيْنا إِلَيْكَ مِنَ الْكِتابِ هُوَ الْحَقُّ مُصَدِّقاً لِما بَيْنَ يَدَيْهِ إِنَّ اللَّهَ بِعِبادِهِ لَخَبيرٌ بَصيرٌ* ثُمَ أَوْرَثْنَا الْكِتابَ الَّذينَ اصْطَفَيْنا مِنْ عِبادِنا فَمِنْهُمْ ظالِمٌ لِنَفْسِهِ وَ مِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَ مِنْهُمْ سابِقٌ بِالْخَيْراتِ بِإِذْنِ اللَّهِ ذلِكَ هُوَ الْفَضْلُ الْكَبيرُ: و آنچه از كتاب (قرآن) به تو وحى كردهايم، همان حق است [و] تصديق كننده [كتابهايى كه] پيش از آن بوده است؛ يقيناً خدا به بندگانش آگاه و بيناست. سپس اين كتاب را به گروهى از بندگانِ برگزيده خود به ميراث داديم؛ پس برخی از آنان (امّت اسلامی) [در ترک عمل به کتاب] بر خود ستم كردند، و عدهاى ميانهرو بودند، و گروهى به اذن خدا در نيكیها [از همه] پيشى گرفتند؛ و اين، همان فضيلت بزرگ است.(سوره فاطر، آیات۳۲-۳۱).
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
✳️ در اینجا به روایتی از امامباقر علیه السلام اشاره میکنیم:
عَنْ سَالِمٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا جَعْفَرٍ علیه السلام عَنْ قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ «ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْكِتابَ الَّذِينَ اصْطَفَيْنا مِنْ عِبادِنا فَمِنْهُمْ ظالِمٌ لِنَفْسِهِ وَ مِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَ مِنْهُمْ سابِقٌ بِالْخَيْراتِ بِإِذْنِ اللَّهِ». قَالَ: «السَّابِقُ بِالْخَيْرَاتِ الْإِمَامُ، وَ الْمُقْتَصِدُ الْعَارِفُ لِلْإِمَامِ، وَ الظَّالِمُ لِنَفْسِهِ الَّذِي لَا يَعْرِفُ الْإِمَامَ»؛
سالم گوید: از امامباقر علیه السلام در مورد [معنای] آیه «ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْكِتابَ الَّذِينَ اصْطَفَيْنا مِنْ عِبادِنا فَمِنْهُمْ ظالِمٌ لِنَفْسِهِ وَ مِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَ مِنْهُمْ سابِقٌ بِالْخَيْراتِ بِإِذْنِ اللَّهِ» پرسیدم. حضرت فرمود: «آنکه در نيكیها [از همه] پیشیگرفته «امام» است، «ميانهرو» کسی است که امام را میشناسد و آنکه «بر خود ستم روا داشته» کسی است که امام را نمیشناسد».
📚 الكافی، ج۱، ص۲۱۴
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔰
چرا ما برای اهل بیت علیهم السلام مراسم عزاداری یا جشن میگیریم؟
👆 پاسخ بر اساس آیات قرآن در تصویر بالا 👆
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔰
✳️ جوابی به منکرین توسل به اهلبیت علیهم السلام
🔺 تصویر را باز کنید... 👆
🌐 https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔰
🔶 #تفسیر_قرآن_با_رهبرانقلاب
✳️ تقوا به شما قرآن یاد میدهد!
شما اگر به حد سلمان فارسی هم برسید، تقوای شما و آن هوشیاری شما، باز چیزهای جدیدی به شما خواهد آموخت که آن بر تقوای شما هم میافزاید.
(آیات ابتدایی سوره بقره)
https://eitaa.com/tadaborydarquran
.
✳️ ارتداد در قرآن کریم
🔰در این بحث نیز باید به آیات مختلفی مراجعه کنیم؛
🔺در آیه ۱۰۰ سوره آل عمران چنین میخوانیم:
"يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ تُطِيعُوا فَرِيقًا مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ يَرُدُّوكُمْ بَعْدَ إِيمَانِكُمْ كَافِرِينَ" : اى كسانى كه ايمان آوردهايد! اگر از گروهى از كسانى كه به آنان كتاب داده شده اطاعت كنيد، شما را پس از ايمانتان به كفر بازمىگردانند.
🔺در آیه ۱۴۹ همین سوره آلعمران به جای کلمه «يَرُدُّوكُمْ بَعْدَ إِيمَانِكُمْ كَافِرِينَ» تعبیر دیگری آمده است:
"يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ تُطِيعُوا الَّذِينَ كَفَرُوا يَرُدُّوكُمْ عَلَى أَعْقَابِكُمْ فَتَنْقَلِبُوا خَاسِرِينَ": اى كسانى كه ايمان آوردهايد! اگر از كسانى كه كافر شدهاند اطاعت كنيد، شما را به گذشتههايتان بازمىگردانند و سرانجام، زيانكار خواهيد شد.
🔺در هر دو آیه مذکور خداوند متعال به اهل ایمان هشدار میدهد که از عدهای اطاعت نکنند. این افرادی که نباید از آنها اطاعت کرد، در آیه ۱۴۹ سوره آلعمران «الَّذِينَ كَفَرُوا» و در آیه ۱۰۰ همین سوره «فَرِيقًا مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ» معرفی شدهاند. از کنار هم قرار دادن این دو آیه متوجه میشویم مراد از «الَّذِينَ كَفَرُوا» عدهای از اهل کتاب هستند که ما نباید از آنها اطاعت کنیم...
➡️ https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
شاهد درستی این مدعا (مراد از «الَّذِينَ كَفَرُوا» در آیه مورد بحث، همان «فَرِيقًا مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ» است) آیه ۹۸ سوره آل عمران است که میفرماید:
"قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لِمَ تَكْفُرُونَ بِآيَاتِ اللَّهِ وَاللَّهُ شَهِيدٌ عَلَى مَا تَعْمَلُونَ": بگو: ای اهل کتاب! چرا به آیات خدا کفر میورزید؟ در حالی که خدا بر آنچه انجام میدهید، گواه است!
🔺چنانکه در این آیه میبینیم، به بعض اهل کتاب نسبت «کفر» داده شده است. حال اگر از این گروه اطاعت شود موجب ارتداد در دین میشود...
➡️ https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
یک نکته قابل توجه این است که در آیه ۱۴۵ سوره آلعمران خداوند متعال هشدارهایی مبنی بر ارتداد بعد از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به اهل ایمان داده است:
"وَمَا مُحَمَّدٌ إِلَّا رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ أَفَإِنْ مَاتَ أَوْ قُتِلَ انْقَلَبْتُمْ عَلَى أَعْقَابِكُمْ وَمَنْ يَنْقَلِبْ عَلَى عَقِبَيْهِ فَلَنْ يَضُرَّ اللَّهَ شَيْئًا وَسَيَجْزِي اللَّهُ الشَّاكِرِينَ": و محمد(ص) جز فرستادهاى از سوى خدا كه پيش از او هم فرستادگانى [آمده و] گذشتهاند، نيست. پس آيا اگر او بميرد يا كشته شود، [ايمان و عمل صالح را ترك مىكنيد و] به روش گذشتگان و نياكان خود برمىگرديد؟! و هر كس برگردد هيچ زيانى به خدا نمىرساند؛ و خدا به زودى سپاسگزاران را پاداش مىدهد.
🔰از این آیه متوجه میشویم بعد از رحلت رسول اکرم صلی الله علیه و آله هشدارهایی که در آیات ۱۰۰ و ۱۴۹ سوره آل عمران مبنی بر عدم اطاعت از بعضی اهل کتاب آمده بود، رخ خواهد داد...
➡️ https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
✳️ اما چه کسانی دچار ارتداد نمیشوند؟
خداوند متعال در آیه ۵۴ سوره مائده میفرماید:
"يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ذَلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ"؛
اى كسانى كه ايمان آوردهايد هر كس از شما از دين خود برگردد، به زودى خدا گروهى [ديگر] را مىآورد كه آنان را دوست مىدارد و آنان [نيز] او را دوست دارند [اينان] با مؤمنان فروتن [و] بر كافران سرفرازند، در راه خدا جهاد مىكنند و از سرزنش هيچ ملامتگرى نمىترسند، اين فضل خداست آن را به هر كه بخواهد مىدهد و خدا گشايش گر داناست.
🔰از این آیه متوجه میشویم کسانی که دارای این ویژگیها باشند دچار ارتداد نمیشوند.
🔰در نتیجه باید برای در امان ماندن از ارتداد، این ویژگیها را داشته باشیم، چون راهکارِ در امان ماندن از این فتنهی عظیم است.
➡️ https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
اما چه کسانی خداوند متعال را دوست دارند و خداوند هم آنها را دوست میدارد؟
در آیه ۳۱ سوره آلعمران تبعیت از پیامبراکرم صلی الله علیه و آله را عامل محبت دو طرفه بین خداوند متعال و مؤمنین دانسته و بیان میکند فقط کسانی که از پیامبر تبعیت میکنند خداوند متعال را واقعا دوست میدارند:
"قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ": بگو اگر خدا را دوست داريد از من پيروى كنيد تا خدا دوستتان بدارد و گناهان شما را بر شما ببخشايد و خداوند آمرزنده مهربان است.
🔰از سویی دیگر در ادامه آیه ۱۴۹ سوره آل عمران هشدار داده بود که اگر از کافران اطاعت کنید زیان میبینید؛ در آیه ۱۵۰ میفرماید:
«بَلِ اللّه مَوْلاکُم»
از کلمه بل چنین برداشت میشود که نباید از کفار اطاعت کنیم بلکه اطاعت برای الله است.
✳️نکته قابل توجه این است که یک صفت برای خداوند متعال آورده شده و آن مولا بودن است یعنی از مولا باید اطاعت کنید...
➡️ https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔺
🔻
بعد از آیه ۵۴ سوره مائده که فرموده بود: «اگر ارتداد از دین پیدا کنید خداوند متعال قوم دیگری میآورد»، میفرماید:
"إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ": سرپرست و ولیّ شما فقط خدا و رسول اوست و مؤمنانی که همواره نماز را برپا میدارند و در حالی که در رکوع هستند [به فقیر] صدقه میدهند.
✳️ به تصریح همه مفسران، مراد از این مومنان، امیرالمؤمنین علی علیه السلام هستند.
🔺از این آیات میفهمیم برای اینکه از فتنه در امان بمانیم باید از خداوند متعال و پیامبراکرم صلی الله علیه و آله و مصداق «الَّذِينَ آمَنُوا...» یعنی امیرالمؤمنین علی علیه السلام اطاعت کنیم.
➡️ https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔰
بسم الله الرحمن الرحیم
✳️ بحث رزق و روزی، بحثی است که ما صبح تا شب با آن درگیر هستیم و دغدغه بسیاری از مردم است.
🔹در قرآنکریم تاکید شده که رزق فقط دست خداست؛ بر خلاف مکاتب مادی که در جاهای دیگر دنبال روزی هستند!
🔻 به این آیات توجه کنید:
وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِيَعْبُدُونِ• ما أُريدُ مِنْهُمْ مِنْ رِزْقٍ وَ ما أُريدُ أَنْ يُطْعِمُونِ • إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتينُ (سوره ذاریات/۵۸-۵۶): من جنّ و انس را نيافريدم جز براى اينكه عبادتم كنند (و از اين راه تكامل يابند و به من نزديك شوند). هرگز از آنها روزى نمىخواهم، و نمىخواهم مرا اطعام كنند. بىترديد فقط خدا روزىدهنده است و داراى قوت و متانت است.
🔺در این آیات، بلافاصله بعد از بیان هدف خلقت یعنی عبادت خدا، بحث رزق مطرح شده است وبا «إِنَّ» و «هُوَ» تاکید میکند که رزّاق فقط خداوند است.
🔺این خدای رزّاق، هم «ذُو الْقُوَّة» یعنی دارای قدرت است و هم «مَتين» است یعنی رزق موجودات را با متانت و حسابشده میفرستد...
💠 ادامه دارد...
(کانال تدبر در قرآن)
👇👇👇
💯https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔰
در ادامه نگاهی به آیات زیر میاندازیم:
وَ كَأَيِّنْ مِنْ دَابَّةٍ لا تَحْمِلُ رِزْقَهَا اللَّهُ يَرْزُقُها وَ إِيَّاكُمْ وَ هُوَ السَّميعُ الْعَليمُ. وَ لَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ سَخَّرَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ فَأَنَّى يُؤْفَكُونَ. اللَّهُ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشاءُ مِنْ عِبادِهِ وَ يَقْدِرُ لَهُ إِنَّ اللَّهَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَليمٌ. وَ لَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ نَزَّلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَحْيا بِهِ الْأَرْضَ مِنْ بَعْدِ مَوْتِها لَيَقُولُنَّ اللَّهُ قُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ بَلْ أَكْثَرُهُمْ لا يَعْقِلُونَ(سوره عنکبوت/آیات ۶۳-۶۰): و چه بسيار از جنبندگان كه روزى خود را برنمىگيرند (و ذخيره نمىكنند مانند اغلب حيوانات خشكى و دريايى) خدا آنها و شما را روزى مىدهد، و او شنوا و داناست. و اگر از آنان (مشركان) بپرسى: چه كسى آسمانها و زمين را آفريده، و خورشيد و ماه را مُسخَّر كرده است؟ حتماً مىگويند: «خدا»! پس چگونه (از حق) بازگردانده مىشوند؟! خدا روزى را براى هركس از بندگانش كه بخواهد وسعت مىدهد و يا تنگ مىگيرد؛ [چرا] که خدا به هر چیزی داناست. و اگر از آنان بپرسى: چه كسى از آسمان آبى فروفرستاد و با آن زمين را، پس از مردنش زنده نمود؟ حتماً مىگويند: «خدا»! بگو: ستايش مخصوص خداست. بلكه بيشترشان خردورزى نمىكنند.
💯https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻
🔰
🔺بر اساس آیات مذکور، دقت در رزق و روزی بقیه موجودات خیلی مهم و جالب است؛
مثلاً دقت کنیم یک نهنگ چه میزان غذا میخورد (ر.ک: داستان آن نهنگی که به جناب سلیمان علیهالسلام گفته بود همه این غذاها برای من نیمقورت حساب میشود و هنوز دو قورتونیمِ من باقی است!).
🔺حال خدایی که این همه رزق به موجوداتش میدهد، چرا منِ انسان باید اینقدر دغدغه رزق داشته باشم؟! میلونها نوع از انواع حیوانات در اطراف ما در نقاط دور و نزديك، در بيابانها و اعماق درهها، بر فراز كوهها و درون درياها وجود دارند كه همه از خوان نعمت بیدريغش روزى مىخورند.
🔺در آخر آیه ۶۲ فرمود: «إِنَّ اللَّهَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَليمٌ» یعنی خدا به هر چیزی داناست؛ زیرا کسی میتواند رزق ما را بدهد که «بِكُلِّ شَيْءٍ عَلیم» باشد (یک خرما که من میخورم برای اینکه روزی من بشود باید #آب (ابر و باد و هوا و گرما و... هم لازم است تا این آب از آسمان نازل شود) و #خاک و #درخت و #هوا و #خورشید (فاصله خورشید هم تا زمین باید مقدار مشخصی باشد که محصولات کشاورزی نسوزند یا یخ نزنند. زمین هم باید در گردش باشد تا مقداری شب و مقداری روز باشد و گرما به صورت مستمر به این محصولات نتابد) و #بقیه_عوامل وجود داشته باشند تا این خرما روزی من شود. سپس در بدن من هم باید فعل و انفعالات مختلفی رخ بدهد تا بدن من از این خرما بتواند بهرهمند شود).
🔺همه #اینها در اختیار کسی است که «بِكُلِّ شَيْءٍ عَليم» باشد.
💠 ادامه دارد...
💯https://eitaa.com/tadaborydarquran
🔺
🔻