🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_224
🌷 #آیه_207_سوره_بقره
🌸 وَ مِنَ الْنَّاسِ مَنْ يَشْرِى نَفْسَهُ ابْتغَآءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ وَ اللَّهُ رَءُوفٌ بِالْعِبَاد
ِ
ترجمه:و از مردم كسى است كه براى كسب خشنودى خدا، جان خود را مى فروشد و خداوند نسبت به بندگان مهربان است.
🌺 ابن ابى الحدید كه از علماى قرن هفتم اهل سنّت است، در شرح نهج البلاغه خود آورده است: تمام مفسّران گفته اند این آیه درباره على بن ابى طالب علیه السلام نازل شده است كه در #لیلة_المبیت در بستر رسول خدا صلى الله علیه وآله به جای ایشان خوابید. و این موضوع در حدى از تواتر است كه جز كافر یا دیوانه آن را انكار نمى كند. مشركانِ مكّه، قرار گذاشتند از هر قبیله اى یک نفر را براى كشتن #پیامبر صلى الله علیه وآله انتخاب كنند و آن حضرت را دسته جمعى از بین ببرند تا بنى هاشم به خون خواهى او قیام نكنند و با این عمل از دعوت پیامبر راحت شوند. پیامبر صلى الله علیه وآله از نقشه ى آنان با خبر شد و على علیه السلام براى اینكه پیامبر به سلامت از مكّه خارج شود، در بستر به جای پیامبر خوابید و همین که مشرکان آمدند دیدند علی ابن ابی طالب علیه السلام به جای پیامبر خوابیده است. که این آیه در شأن آن حضرت نازل گردید.
🌺 همین كه #على علیه السلام در آن شب خطرناک به جاى پیامبر خوابید، خداوند به دو فرشته ى خود، #جبرئیل و #میكائیل فرمود: كدامیک از شما حاضرید فداى دیگرى شوید؟! هیچكدام از آنها حاضر نشدند. خداوند فرمود: اینک مشاهده كنید كه چگونه على بن ابى طالب علیه السلام حاضر است جان خود را فداى رسول خدا كند.گاهى باید براى احیاى یک معروف ویا محو یك منكر، جان را تسلیم كرد. حضرت على علیه السلام فرمودند: كسى كه در راه امر به معروف و نهى از منكر كشته شود، یكى از مصادیق این آیه است. شرح نهج البلاغه، ج13، ص262. بسیارى از علماى اهل سنّت، به این فضیلت على علیه السلام اقرار كرده اند كه علاّمه امینى در الغدیر ج2، ص 48 آنان را نام برده است.
🔹پيام های آیه 207 سوره بقره 🔹
✅ یاد #ایثارگران را زنده بداریم. «من الناس من یشرى»
✅ پیش مرگِ اولیاى خدا شدن، یک ارزش است. «من الناس من یشرى»
✅ #بزرگترین_سود آن است كه انسان بهترین متاع را كه جان اوست به خالق خود بفروشد، آن هم نه براى بهشت و یا نجات از دوزخ، بلكه فقط براى كسب رضاى او. «ابتغاء مرضات اللّه»
✅ در راه #خدا، استقبال از خطر و آمادگى براى جانفشانى همچون دریافت خطر است. با توجّه به شأن نزول آیه، ستایش از كسى است كه جان خود را در معرض خطر قرار داد، هرچند حادثه اى اتفاق نیفتاد. «من یشرى نفسه...»
✅ #رأفت_خداوند، بهترین پاداش است. خداوند براى هركارى پاداشى قرار داده است، امّا در این آیه مى فرماید: خداوند رئوف است. «اللّه رئوف بالعباد»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_225
🌷 #آیه_208_سوره_بقره
🌸 يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ ادْخُلُوا فِى الْسِّلْمِ كَافَّةً وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الْشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ
🍀 ترجمه:اى كسانى كه ایمان آورده اید! همگى در صلح و آشتى درآئید و گام هاى شیطان را پیروى نكنید كه قطعا او برای شما دشمنی آشكار است.
🌷 #السلم:تسلیم شدن به فرمان خدا
🌷 #کافه:همگی
🌷 #خطوات:نقشه ها، گام ها
🌷 #عدو:دشمن
🌷 #مبین:آشکار
🔴 #قرآن، ایجاد رابطه ى مسالمت آمیز با گروههاى زیر را مطرح كرده است:
1⃣ #با_مشركانِ بى آزار «لم یقاتلوكم فى الدین ولم یخرجوكم من دیاركم ان تبرّوا و تقسطوا الیهم»
2⃣ #با_اهل_كتاب. قل تعالَوا اِلى كلمة سواء بیننا وبینكم اَلاّ نعبد الاّ الله
3⃣ با دیگر #مسلمانان که در همین آیه آمده است «یا ایّها الّذین آمنوا ادخلوا فى السِّلم كافّة»
🌺 در چند آیه قبل درباره اجتماع بزرگ سیاسى عبادى حج فرمود: در آنجا فسق و جدال نباشد. پس مى توان جامعه اى بدون فسق وجدال تشكیل داد و چه بهتر كه همیشه چنین باشیم و از گامهاى شیطانى كه عامل #تفرقه است دورى نمائیم. روایات متعدّد، ورود در سِلم را ورود در تحت رهبرى معصوم دانسته اند. چنانكه در روایات آمده است: «ولایة على بن ابى طالب حصنى» و ناگفته پیداست كه دخول در حِصن و دژ، دخول در #سِلم و سلامتى و آرامش است و چه آرامشى بالاتر از اینكه انسان احساس كند رهبرش الهى، معصوم، آگاه، دلسوز و پیشگامترین افراد در همه ارزشها و كمالات مى باشد.
🌺 ( و لا تتبعوا خطوات الشيطان إنه لكم عدو مبين)در پایان این آیه هشدار به ما می دهد که مراقب نقشه های #شیطان باشیم و از نقشه های او پیروی نکنیم. شیطان گام به گام انسان را منحرف می کند . شیطان دشمن صلح و وحدت است و همه ی نداهای تفرقه انگیز ، بلندگوهای شیطانی هستند. و قطعا او برای شما دشمنی آشکار است.
🔹 پیام های آیه 208سوره بقره 🔹
✅ ورود در فضاى سِلم و سلام و تسلیم امكان ندارد، مگر در سایه ى #ایمان. «یاایّها الّذین آمنوا»
✅ سلیقه ها را كنار گذاشته، تنها تسلیم قانون #خدا باشیم. «ادخلوا فى السّلم كافّة»
✅ ایجاد #صلح، وظیفه ى همه مسلمانان است. «كافّة»
✅ وسوسه هاى #شیطان، انسان را مجبور به گناه نمى كند، بلكه انسان قدرت مقابله با شیطان را دارد و به همین دلیل از اطاعت او نهى شده است. «لا تتّبعوا»
✅ #شیطان، گام به گام انسان را منحرف مى كند. «خطوات»
✅ راههاى منحرف كردن شیطان، بسیار است. «خطوات»
✅ شیطان، دشمن #صلح و وحدت است وهمه ى نداهاى تفرقهانگیز، بلندگوهاى شیطانى هستند. «ادخلوا فى السّلم كافّة و لا تتّبعوا خطوات الشیطان»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_226
🌷 #آیه_209_سوره_بقره
🌸 فَإِنْ زَلَلْتُمْ مِّنْ بَعْدِ مَا جَآءَتْكُمُ الْبَيِّنَاتُ فَاعْلَمُواْ أَنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ
🍀ترجمه:و اگر بعد از آنكه نشانه هاى روشن براى شما آمد، دچار لغزش شدید، بدانید كه خداوند دارای عزت و با حکمت است.
🌷 #زللتم: زلل به معنای لغزیدن و اشتباه و خطایی کردن
🌷 #البینات:دلایل و نشانه های روشن
🌺 اين آیه در ادامه آیه قبلی است که به #مؤمنان هشدار مى دهد كه اگر بعد از این همه نشانه ها و دلایل روشن که به سراغ شما آمده لغزش کنید و تسلیم وسوسه های شیطان شوید و گامی بر خلاف صلح و سلام بردارید بدانید از قانون عدل خداوند فرار نتوانید کرد زیرا که خداوند شکست ناپذیر و با حکمت است. برنامه و راه روشن هم معلوم است با این حال جایی برای لغزش و قبول وسوسه های شیطانی نیست اگر كسى منحرف شود قطعا خود او مقصر است.
🔹 پیام های آیه 209سوره بقره 🔹
✅ #خداوند، اتمام حجّت نموده است. «جاءتكم البینات»
✅ كسانى كه #آگاهانه مرتكب خلاف مىشوند، در انتظار عذاب باشند. «زللتم من بعد ما جاءتكم البینات... عزیز حكیم»
✅ #كیفر_خداوند بر اساس حكمت است. «حكیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_227
🌷 #آیه_210_سوره_بقره
🌸 هَلْ يَنْظُرُونَ إِلَّا أَنْ يَأْتِيَهُمُ اللَّهُ فِى ظُلَلٍ مِنَ الْغَمَامِ وَ الْمَلآئِكَةُ وَ قُضِىَ الْأَمْرُ وَإِلَى اللَّهِ تَرْجَعُ الْأُمُور
ُ
🍀 ترجمه:آیا جز این انتظار دارند كه خداوند و فرشتگان در سایه هاى ابر به سوى آنها بیایند تا كار یكسره شود؟ (در حالى كه بعد از نزول آیات روشن، نیازى به چیز دیگرى نیست.) و به سوى خدا تمام امور بر می گردد.
🌷 #ظلل:سایه ها
🌷 #الغمام:ابر
🌺 دعوت انبیا از طریق استدلال ومعجزه است، ولى گاهى مردمِ بهانه جو، انتظارات دیگرى داشتند. خداوند بر انجام هركارى قدرت دارد، ولى مى فرماید:اگر بعد از برآمدن انتظار شما بازهم لجاجت كنید، قهر الهى شما را فرا خواهد گرفت و دیگر مهلتى براى عذرخواهى و توبه در كار نیست. نمونه آن را در مائده آسمانى كه از حضرت عیسى خواستند و یا ناقه اى كه از حضرت صالح درخواست نمودند، مى بینیم كه هرگاه نوع معجزه به درخواست مردم صورت گیرد، باید اطاعت حتمى باشد و گرنه قهر حتمى است. البتّه این در مواردى است كه اصل انتظار محال نباشد، مانند دیدن خدا وگرنه اگر اصل توقّع نابجا باشد، پاسخ ردّ به آنان داده مىشود. نظام آفرینش و تربیتى خداوند، بر محور انتظارات نابجاى شما نمى چرخد. ممكن است شما انتظار داشته باشید خداوند و فرشتگان در لابلاى ابرها، بالاى سر شما به صورت جسمى پیدا شوند و مستقیماً با خودتان حرف بزنند، ولى چنین چیزى ممكن نیست.
🔹 پيام های آیه210سوره بقره 🔹
✅ با وجود دلائل روشن بر رسالت پیامبر، توقّع نابجا ممنوع است. «هل ینظرون»
✅ انتظار رؤیت خدا و فرشتگان، بهانه اى براى فرار از پذیرش حقّ است. «ینظرون... یأتیهم اللّه و الملائكة»
✅ سرچشمه و بازگشت همه چیز به سوى خداست. چرا در انتظار دیدن خود او هستید، مگر آثار او را نمى بینید. «هل ینظرون... و الى اللّه ترجع الامور»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_228
🌷 #آیه_211_سوره_بقره
🌸 سَلْ بَنِى إِسْرَاءِيلَ كَمْ ءَاتَيْنَاهُمُ مِنْ ءَايَةٍ بَيِّنَةٍ وَمَنْ يُبَدِّلْ نِعْمَةَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَآءَتْهُ فَإِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
🍀 ترجمه:از بنى اسرائیل بپرس: چه بسیار از دلایل روشن به آنها دادیم؟ و هركسی نعمتِ خدا را پس از آنكه به سراغ او آمد،تبدیل(به کفر و نقمت) كند پس همانا خداوند سخت كیفر است.
🌺 به گفته روایات، نزدیكترین تاریخ به #مسلمانان در پیش آمدن حوادثِ گوناگون، تاریخ بنى اسرائیل است. خداوند به آنان، پیامبری همچون موسى و معجزات و الطاف خویش را مرحمت فرمود و آنان را از اسارت فرعون نجات داد. براى اداره زندگى آنان، قوانین آسمانى فرستاد و به لحاظ مادّى نیز زندگى خوبى براى آنان تأمین كرد. امّا كفران و تبدیل نعمتها از سوى آنان به حدّى رسید كه به جاى هارون، پیروى سامرى كردند و به جاى #خداپرستى به گوساله پرستى روى آوردند تا آنكه خداوند كه درباره ى آنان «فضّلتكم على العالمین» فرموده بود، در اثر چنین رفتارهایى فرمود: «باؤوا بغضب» از سنّت هاى ثابت الهى آن است كه هر قوم و ملّتى، اعمّ از مسلمانان و غیر مسلمان، اگر نعمت هاى الهى را تبدیل و تغییر دهند، دچار قهر الهى خواهند شد. چنانكه امروزه دنیاى پیشرفته به جاى بهره گیرى مفید از تكنولوژى وصنعت، دنیا را به آتش و فساد كشانده است.
🔹 پیام های آیه211سوره بقره 🔹
✅ بررسى #تاریخ و عبرت هاى آن لازم است. «سل بنى اسرائیل»
✅ #نعمت ها، مسئولیّت آورند وكوتاهى در آن كیفرآور. «مَن یبدّل... شدید العقاب»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_229
🌷 #آیه_212_سوره_بقره
🌸زُيِّنَ لِلَّذِينَ كَفَرُوا الْحَيَوةُ الْدُّنْيَا وَيَسْخَرُونَ مِنَ الَّذِينَ ءَامَنُوا وَ الَّذِينَ اتَّقَواْ فَوْقَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَاللَّهُ يَرْزُقُ مَنْ يَشَآءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ
🍀 ترجمه:زندگى دنیا،برای کسانی که کافر شدند زینت داده شده است و(به همین دلیل) افراد با ایمان را مسخره مى كنند و کسانی که تقوا پیشه کنند در قیامت از آنها برترند. وخداوند هركسی را بخواهد، بی حساب روزی می دهد.
🌺 این آیه، هم هشدار به كفّار است كه به زرق و برق دنیا، سرگرم ومست نشوید و مؤمنان را مسخره نكنید. زیرا قیامتى هست كه صحنه ها عوض مى شوند. و هم موجب تسلاّى خاطر مؤمنان مى باشد كه با تمسخر كافران، سست نشوند و به آینده امیدوار باشند.
🔹 پيام های آیه 212سوره بقره 🔹
✅ #كفر، دنیا را در نظر انسان جلوه مى دهد. «زیّن للّذین كفروا» آرى، دنیا براى كسانى جلوه مىكند كه به الطاف و نعمتهاى بى حساب قیامت، اعتقادى ندارند، ولى در نظر مؤمن، دنیا كجا و بهشت كجا.
✅ #دنیاگرایى عامل تحقیر واستهزاى دیگران مىشود. «زیّنللّذین كفروا... یسخرون»
✅ مسخره كردن #تهیدستان، شیوه دائمى اهل دنیاست. «یسخرون»
✅ برترى در #قیامت، مخصوص مؤمنانى است كه زخم زبان كفّار، رشته تقواى آنها را پاره نكرده باشد. «والّذین اتّقوا فوقهم»
✅ #رزق بى حساب، نشانه ى لطف اوست، نه آنكه خداوند حساب آنرا ندارد و یا حكیمانه تقسیم نمىكند. «یرزق... بغیر حساب»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_230
🌷 #آیه_213_سوره_بقره
🌸 كَانَ الْنَّاسُ أُمَّةً وَاحِدَةً فَبَعَثَ اللَّهُ الْنَّبِيِّينَ مُبَشِّرِينَ وَمُنْذِرِينَ وَأَنْزَلَ مَعَهُمُ الْكِتَاَبَ بِالْحَقِّ لِيَحْكُمَ بَيْنَ الْنَّاسِ فِيمَا اخْتَلَفُوا فِيهِ وَمَا اخْتَلَفَ فِيهِ إِلّا الَّذِينَ أُوتُوهُ مِنْ بَعْدِ مَا جَآءَتْهُمُ الْبَيِّنَاتُ بَغْياً بَيْنَهُمْ فَهَدَى اللَّهُ الَّذِينَ ءَامَنُوا لِمَا اخْتَلَفُوا فِيهِ مِنَ الْحَقِّ بِإِذْنِهِ وَاللَّهُ يَهْدِى مَنْ يَشَاءُ إِلى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ
🍀 ترجمه:مردم امّتى یگانه و یكدست بودند (سپس در میان آنها اختلافات بوجود آمد) پس خداوند پیامبران را بشارت آور و بیم دهنده برانگیخت و با آنان كتاب آسمانى را به حقّ نازل نمود تا میان مردم در آنچه اختلاف داشتند حكم كند. و در آن (كتاب) اختلاف نكردند مگر كسانى كه به آنان داده شده بود، آن هم پس از آنكه دلائل روشن برایشان آمد، (و بخاطر) حسادتى كه میانشان بود. پس خداوند آنهایى را كه ایمان آورده بودند، به حقیقت آنچه مورد اختلاف بود، به خواست خود هدایت نمود. و خداوند هركسی را بخواهد به راه راست هدایت مىكند.
🌺 آنچه از این آیه استفاده مى شود این است كه مردم در ابتدا زندگى ساده ای داشتند، ولى به مرور زمان در اثر افزایش افراد و زیاد شدن سلیقه ها، اختلافات و درگیرى ها پیش آمد. در برخى از روایات، این زمان به دوران قبل از حضرت نوح علیه السلام تطبیق شده كه در آن زمان، مردم زندگى ساده و محدودى داشته و در بى خبرى به سر مى بردند. سپس افراد بر سر بهره گیرى از منابع طبیعى و اینكه هركسى مى خواست دیگرى را به استخدام خود درآورده و از منافع او بهره ببرد، اختلاف كرده و جوامع و طبقات پیش آمد.
🌺 لازمه ى زندگى اجتماعى، وجود قانون محكم و عادلانه اى است كه بتواند اختلافات را حل نماید، خداوند پیامبران را براى حل اختلافات و رفع درگیرى ها، مبعوث نمود و كتابهاى آسمانى را نازل نمود، ولى گروهى آگاهانه و از سر لجاجت، در برابر هشدار و بشارت پیامبران مقاومت كرده و خود بوجود آورنده ى اختلافات دیگرى نیز شدند. امّا خداوند با لطف خویش افرادى كه مستعد و پذیراى هدایت بودند، هدایت نمود و آنهایى كه در اثر حسادت و یا ظلم مقابله مى كردند، به حال خود رها كرد تا كیفر خود را ببینند. انتقاد قرآن، از اختلاف لجوجانه اى است كه انسان حاضر به پذیرش داورى انبیا و قانون خداوند نباشد وگرنه اختلافى كه عاقبت تسلیم عدالت شود، اشكالى ندارد. همچون اختلاف دو كفّه ی ترازو كه در حركتهاى متضادّ خود، دنبال رسیدن به عدالت هستند. «فهدى اللّه... لما اختلفوا فیه»
🔹 پيام های آیه 113سوره بقره 🔹
✅ #قانون و تمدن هاى بشرى، قادر بر حل اختلافات نیستند. زیرا هر گروه و فردى به نبال خواسته هاى خود است.
✅ حل اختلافات باید از طریق #قانون الهى و داورى انبیا صورت گیرد. قانونى كه مصون از تحریف وخطاست و داورى كه از هوا وهوس واغراض نفسانى معصوم است. «فبعث اللَّه النبیّین... معهم الكتاب»
✅ بهترین راه حل اختلاف، تقویت ایمان به #معاد است. انبیا براى پیشگیرى از اختلافات، از بشارت و براى درمان آنها، از انذار استفاده مى كنند. «مبشّرین ومنذرین... لیحكم بین النّاس»
✅ خطوط كلّى اهداف #انبیا یكى است. «النبیّین مبشرین و منذرین»
✅ داورى #انبیا، در چارچوب قوانین آسمانى است. «انزل معهم الكتاب لیحكم»
✅ یكى از وظایف #انبیا، ایجاد وحدت است. «لیحكم... فیما اختلفوا»
✅⚘#قضاوت همه انبیا، یک گونه است. فرمود: «لیحكم» ونفرمود: «لیحكموا»
✅ بدترین نوع اختلاف، #اختلاف آگاهانه اى است كه بخاطر حسادت وظلم به وجود مى آید. «ما اختلف فیه... من بعد ما جائتهم البیّنات بغیاً بینهم»
✅ در بین #مؤمنان هم اختلاف پیدا مى شود، ولى در پرتو ولایت خداوند، رهبرى مى شوند. «فهدى اللّه... لما اختلفوا فیه»
✅ #ایمان، زمینه برخوردارى از هدایت خاصّ الهى است. «فهدى اللَّه الذین آمنوا»
✅ اگرچه #هدایت همه افراد به خواست خداوند است، ولى خواست خداوند بر اساس حكمت است. «یهدى من یشاء»
✅ #صراط_مستقیم، پایان دهنده اختلافات است. «اختلفوا... یهدى... صراط مستقیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_231
🌷 #آیه_214_سوره_بقره
🌸 أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُمْ مَثَلُ الَّذِينَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِكُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْسَآءُ وَالْضَّرَّآءُ وَزُلْزِلُوا حَتَّى يَقُولَ الْرَّسُولُ وَالَّذِينَ ءَامَنُواْ مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللَّهِ أَلَآ إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِيب
ٌ
🍀ترجمه:آیا گمان كردید داخل بهشت مى شوید وحال آنكه هنوز مانند آنچه بر پپشینیان شما گذشت به شما نرسیده است؟! آنان گرفتار تنگدستى و ناخوشى شده و چنان زیر و زبر شدند كه پیامبر و افرادى كه ایمان آورده و همراه او بودند، گفتند: یارى خدا چه وقت خواهد بود؟ آگاه باشید كه یارى خداوند نزدیك است.
🌺 شأن نزول آیه: #شیخ_طوسی گوید:سدی و قتادة و سايرين از اهل تفسير گویند:که این آیه در روز خندق نازل شده است. هنگامی که مسلمین در مدینه محصور شده و ترس آنها در جنگ مزبور شدید گردید و خداوند به آنها صبر و پایداری و وعده پیروزی داد.
🌺 #بأساء: سختى هایى است كه از خارج به انسان تحمیل مى شود، مثل جنگ و سرقت. #ضرّاء سختى هاى درونى است، مانند بیمارى، زخم وجراحت. این آیه یادآور تحمل سختى از سوى مؤمنان گذشته و هشدار و تسلاّیى براى #مسلمانان است. حوادث سخت، آزمایش الهى است و مشكلاتى همچون حوادث تلخِ مالى و جانى همه براى ساخته شدن انسانهاست. در روایتى از پیامبر اسلام صلى الله علیه وآله مى خوانیم: بهشت با سختى ها پیچیده شده است. و در روایت دیگرى آمده: براى مؤمنان گرفتار در دنیا، چنان پاداشى است كه دیگران مى گویند: اى كاش این سختى ها با سختى بیشترى براى ما بود. آرى، مشكلات، عامل رشد و قرب و راه ورود به بهشت است.
🌺 نابرده رنج، گنج میسّر نمى شود مزد آن گرفت جان برادر كه كار كرد تأخیر استجابت #دعا، مایه ى تردید نشود. #خداوند بارها وعده داده است كه «انّهم لهم المنصورون» انبیا و بندگان ما حتماً یارى مى شوند. و «كتباللّه لاغلبنّ انا ورسلى» خداوند نوشته است كه من و فرستادگانم پیروز هستیم. به هر حال #خداوند وعده ى پیروزى داده و ممكن است به دلائلى این وعده ها به تأخیر بیافتد، لكن این تأخیر نباید سبب تردید شود.
🔹 پيام های آیه 214سوره بقره 🔹
✅ #انتظار بهشت رفتن، تنها به خاطر ایمان داشتن و بدون سختى كشیدن، انتظار نادرستى است. «ام حسبتم ان تدخلوا الجنّة...»
✅ در سنّت هاى الهى، هیچ تغییرى نیست. همه ملّت ها و امتّ ها و افراد باید از كوران آزمایش بگذرند. «ولمّا یأتكم مثل الّذین خلَوا»
✅ توجّه به #مشكلات دیگران، عامل تسكین است. از تاریخ، عبرت و الگو بگیریم. «مستهم البأساء والضرّاء»
✅ آماده باشیم، #آزمایشات الهى به قدرى سخت است كه بعضى مواقع انبیا را نیز مضطرب مى كند. «یقول الرسول والذین آمنوا معه متى نصر اللَّه»
✅ در سختى ها، #انبیا از مردم جدا نبودند. «یقول الرسول و الذین آمنوا معه»
✅ یكى از شروط استجابتِ #دعا، اضطرار و قطع امید از غیر خداست. «متى نصراللَّه... انّ نصر اللّه قریب»
✅ #آرامبخشِ همه ى مشكلات، یاد نصرت خداوند است. «الا انّ نصر اللّه قریب»
✅ #مقاومت، زمینه ى دریافت نصرت الهى است. «مسّتهم... انّ نصر اللّه قریب»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_232
🌷 #آیه_215_سوره_بقره
🌸 يَسْئَلُونَكَ مَاذَا يُنْفِقُونَ قُلْ مَا أَنْفَقْتُمْ مِّنْ خَيْرٍ فَلِلْوَالِدَيْنِ وَ الْأَقْرَبِينَ وَالْيَتاَمَى وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ الْسَّبِيلِ وَمَاتَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ
🍀 ترجمه:از تو مى پرسند چه چیز انفاق كنند؟ بگو: هر مالى كه انفاق كنید، براى پدر و مادر و نزدیكان و یتیمان و مستمندان و در راه ماندگان باشد. و هر كار خیرى كه انجام دهید، همانا خداوند به آن آگاه است.
🌺 در این آیه دو بار كلمه «خیر» به كار رفته است: یكى انفاق خیر؛ «انفقتم من خیر» ودیگرى كار خیر؛ «تفعلوا من خیر» تا بگوید افراد بى پول نیز مى توانند با عمل و كار خود، به خیر برسند. در حدیث مى خوانیم: «لاصدقة و ذو رحم محتاج» در صورت نیازمندى بستگان، نوبت صدقه به دیگران نمى رسد. در انفاق، رعایت اهمّ و مهمّ، اطلاع كامل و موازین عاطفى مورد نظر است. انفاق پنج گونه است:
1⃣ #انفاق_واجب: مانند زكات، خمس، كفّارات، فدیه ونفقه زندگى كه برعهده مرد است.
2⃣ #انفاق_مستحبّ: مانند كمک به مستمندان، یتیمان و هدیه به دوستان.
3⃣ #انفاق_حرام: مانند انفاق با مال غصبى یا در راه گناه.
4⃣ #انفاق_مكروه:مانند انفاق به دیگران با وجود مستحقّ در خویشاوندان.
5⃣ #انفاق_مباح: مانند انفاق به دیگران براى توسعه زندگى. زیرا انفاق براى رفع فقر، واجب یا مستحبّ است.
🔹 پيام های آیه 215 سوره بقره🔹
✅ #انفاق، شامل كارهاى كوچك و بزرگ مىشود. «من خیر»
✅ #مال و دارایى دنیا، در دست افراد با ایمان، مایه ى خیر است. «من خیر»
✅ #انفاق باید از چیزهاى خوب ومرغوب باشد. «من خیر»
✅ #انفاق، تنها در امور مالى نیست، هر نفع و بهره اى را در برمى گیرد. «من خیر»
✅ بهترین مورد #انفاق، والدین و بستگان هستند. «فللوالدین و الاقربین...»
✅ #انفاق به خویشان، مایهى استحكام پیوندهاى خانوادگى، و انفاق به دیگران، سبب جبران كمبودهاى مالى و عاطفى نیازمندان و برطرف نمودن اختلاف طبقاتى است. «فللوالدین والاقربین والیتامى والمساكین وابن السبیل»
✅ #حكیم كسى است كه در پاسخ، به چیزى اشاره كند كه سؤال كننده از آن غافل است. در آیه از جنس انفاق سؤال شد، خداوند مورد را معیّن نمود. «ماذا ینفقون... فللوالدین...»
✅ #اسلام، به طبقه ى محروم توجّه خاصّى دارد. «وابن السبیل»
✅ #عمل_صالح، هرگز ضایع نمى شود. خواه آشكار صورت گیرد یا مخفیانه، كم باشد یا زیاد. «فانّ اللّه به علیم»
✅ #ایمان به آگاهى خداوند از عمل ما، بهترین تشویق است. «فانّ اللَّه به علیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_233
🌷 #آیه_216_سوره_بقره
كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَهُوَ كُرْهٌ لَكُمْ وَ عَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئاً وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ و َعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئاً و َهُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ
🍀 ترجمه:جهاد بر شما نوشته شد، در حالى كه براى شما ناخوشایند است و چه بسا چیزى را ناخوش دارید، در حالى كه خیر شما در آن است و چه بسا چیزى را دوست دارید، در حالى كه ضرر و شرّ شما در آن است. و خداوند (صلاح شما را) مىداند و شما نمى دانید.
🌷 #کتب:نوشته شد
🌷 #القتال:جهاد ، جنگ
🌷 #كُره:به مشقّتى گفته مىشود كه انسان از درون خود احساس كند، مانند ترس از جنگ.
🌷 #كَره:به مشقتى گویند كه از خارج به انسان تحمیل شود، مانند حكم اجبارى در آیه ى «اتینا طَوعاً او كَرهاً قالَتا اَتینا طائعین» به آسمانها و زمین گفتیم: یا با رغبت بیایید یا با اكراه، گفتند: ما با رغبت مىآییم.
🌷 #عسی:چه بسا
🌺 بعضی چیزها خوش هستند اما خوب نیستند بعضی چیزها خوب هستند اما ممکنه در ظاهر خوش نباشند ولی همین خوبی ها بعد از مدتی با خود خوشی می آورند. ما از خداوند خوشی می خواهیم ولی خداوند برای ما خوبی می خواهد زیرا به صلاح ما می باشد. مثل جنگ و جهاد که در این آیه آمده است که برای ما نا خوشایند است ولی خیر در آن است. زیرا خداوند می داند و ما نمی دانیم. اكراه از جنگ، یا به خاطر روحیّه ى رفاهطلبى است ویا به جهت انسان دوستى و رحم به دیگران ویا بخاطر عدم توازن قوا و برترى دشمن است. قرآن مى فرماید: شما آثار و نتایج جهاد را نمى دانید و فقط به زیانهاى مادّى و ظاهرى آن توجّه مىكنید، در حالى كه خداوند از اسرار و آثار امروز وفرداى كارها در ابعاد مختلفش آگاه است.
🔴 #جنگ با همه ى سختى هایى كه دارد، آثار مثبت و فوایدى نیز دارد. از جمله:
🌷 #توان رزمى بالا مى رود.
🌷 #دشمن جسور نمىشود.
🌷 روح #تعهّد و #ایثار در افراد جامعه بوجود مىآید.
🌷 قدرت و عزت #اسلام و مسلمین در دنیا مطرح مىشود.
🌷 امدادهاى غیبى سرازیر مىگردد.
🌷 روحیّه ى استمداد از #خدا پیدا مىشود.
🌷 اجر و پاداش الهى بدست مى آید.
🌷 روحیّه ى ابداع و اختراع و ابتكار بوجود مى آید.
🔹 پيام های آیه 216سوره بقره 🔹
✅ ملاک #خیر و #شر، آسانى و سختى و یا تمایلات شخصى نیست، بلكه مصالح واقعى ملاک است ونباید به پیش داورى خود تكیه كنیم. «عسى ان تكرهوا شیئاً وهو خیر لكم»
✅ #كراهت و #محبّت نفسانى، نشانه ى خیر و شرّ واقعى نیست. «تكرهوا... و هو خیر لكم... تحبوا... و هو شرّ لكم»
✅ #جنگ و #جهاد در راه دین، مایه ى خیر است. «كُتب علیكم القتال... و هو خیر لكم»
✅ تسلیم فرمان خدایى باشیم كه بر اساس #علم بى نهایت به ما دستور مى دهد، اگر چه ما دلیل آن را ندانیم. «واللّه یعلم و انتم لا تعلمون»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_234
🌷 #آیه_217_سوره_بقره
🌸 يَسْئَلُونَكَ عَنِ الْشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ فِيهِ قُلْ قِتَالٌ فِيهِ كَبِيرٌ وَ صَدٌّ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ وَكُفْرٌ بِهِ وَالْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَإِخْرَاجُ أَهْلِهِ مِنْهُ أَكْبَرُ عِنْدَ اللَّهِ وَالْفِتْنَةُ أَكْبَرُ مِنَ الْقَتْلِ وَلَا يَزَالُونَ يُقَاتِلُونَكُمْ حَتَّى يَرُدُّوكُمْ عَنْ دِينِكُمْ إِنِ اسْتَطَاعُواْ وَمَنْ يَرْتَدِدْ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَيَمُتْ وَهُوَ كَافِرٌ فَأُولَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فِى الْدُّنْيَا وَ الْأَخِرَةِ وَ أُولَئِكَ أَصْحاَبُ الْنَّارِ هُمْ فِيهَا خاَلِدُونَ
🍀 ترجمه:(اى پیامبر!) از تو دربارهى جنگ در ماه حرام سؤال مى كنند، بگو: جنگ در آن ماهها (ذى القعدة، ذى الحجة، محرم و رجب، گناهى) بزرگ است، ولى بازداشتن (مردم) از راه خدا وكفر ورزیدن به او و (بازداشتن مردم از) مسجدالحرام و اخراج ساكنانش از آنجا، (گناهش) نزد خداوند بزرگتر است. (زیرا ایجاد) فتنه، از قتل بالاتر است. (مشركان) پیوسته با شما مى جنگند، تا اگر بتوانند شما را از دینتان برگردانند، و هر كسی از شما كه از دینش برگردد و در حال كفر بمیرد، اعمال آنان در دنیا و آخرت تباه مىشود و آنان اهل دوزخند و همیشه در آن خواهند بود.
🌺 منظور از كلمه «فتنة» در آیه، شرک، شكنجه و امتحان است. در تفاسیر شیعه وسنى آمده است: رسول اكرم صلى الله علیه وآله شخصى را به نام عبداللّه بن جحش به همراه هشت نفر با نامهاى براى كسب اطلاعات از كفّار و مشركین فرستاد،امّا بعد از ملاقات، درگیرى پیش آمد و در این بین رئیس گروه مقابل كشته شد و دو نفر از آنان به اسارت درآمده و اموالشان مصادره گردید. این حادثه در اوّل ماه رجب كه از ماههاى حرام است واقع شده بود، در حالى كه این گروه گمان كرده بودند كه آخر جمادىالثانى است، نه اوّل رجب. به هر حال این قتال اشتباهاً در اوّل رجب صورت گرفت و كفّار این موضوع را دستاویز قرار داده و شایع كردند كه مسلمانان احترام ماههاى حرام را نگه نمى دارند.
🌺 در برابر این تبلیغات دشمنان، قرآن جواب مىدهد كه گرچه جنگ در ماه حرام واقع شده، ولى این قتال به اشتباه از سوى مسلمانان صورت گرفته است، در حالى كه شما مشركان به عمد مرتكب گناهانى شده اید كه مجازات آنها به مراتب از قتال در ماه حرام بیشتر است. بنابراین شما با داشتن سابقه ى آن همه جنایت ورسوایى وارتكاب گناهان بزرگ، نباید این عمل اشتباه را دستاویز قرار دهید. حبط عمل مرتد در دنیا، به این است كه از فوائد اسلام محروم مى شود. زیرا كیفر او، جدایى از همسر مسلمان، محرومیّت از ارث، قطع رابطه با مسلمانان، خروج از حمایت اسلام و در نهایت قتل است. و حبط عمل او در آخرت، محو تمام كارهاى خیر اوست.
🌺 «حبطت اعمالهم فى الدنیا والاخرة» از سنّتهاى ابراهیمى رایج در میان عرب قبل از اسلام، احترام گذاشتن به چهار ماه رجب، ذى القعده، ذى الحجّه و محرم بود كه در این ماهها، به هیچ جنگ و قتالى نمى پرداختند. اسلام نیز این سنّت را امضا كرد و قتال و درگیرى در این ماهها را تحریم نمود.
🔹پيام های آیه 217 سوره بقره 🔹
✅ به شبهات، پاسخ مناسب بدهید. «یسئلونك... قل»
✅ مسجد الحرام واهل آن، احترام ویژه دارند. «المسجد الحرام واخراج اهله منه اكبر»
✅ تعیین اهمیّت گناهان، بدست خداوند است. «اخراج اهله منه اكبر، الفتنة اكبر...»
✅ سلب امنیّت، مهمّتر از قتل است. «والفتنة اكبر من القتل»
✅ لازم است آرزوها، هدفها و تلاشهاى دشمن خود را بشناسیم. «ولایزالون یقاتلونكم حتّى یردّوكم عن دینكم»
✅ هجوم دشمن، توجیه كنندهى كفر و ارتداد شما نیست. «ولایزالون یقاتلونكم... ومن یرتدد منكم...»
✅ دشمنان، همواره در كمین هستند وارتداد و كفر و پشت كردن به دینتان را مى خواهند وبه غیر آن راضى نمى شوند. آنها دنبال پیروزى موقت نیستند، بلكه مى خواهند فرهنگ ومكتب شما را از بین ببرند. «حتى یردّوكم عن دینكم»
✅ حسن عاقبت، ملاک ارزش است. چه بسا مسلمانانى كه كافر مرده اند. «فیمت و هو كافر»
✅ ارتداد، داراى آثار دنیوى و اخروى است. «مَن یرتدد منكم... حبطت اعمالهم فى الدنیا و الاخرة»
✅ ارتداد، مایه ى حبط كارهاى نیك است. «من یرتدد... حبطت اعمالهم»
✅ ارزش ایمان و عقیده تا جایى است كه اگر ایمان رفت، اعمال صالح نیز حبط مى شود. «مَن یرتدد منكم... حبطت اعمالهم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_235
🌷 #آیه_218_سوره_بقره
🌸 إِنَّ الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَالَّذِينَ هَاجَرُواْ وَجاَهَدُواْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ أُولَئِكَ يَرْجُونَ رَحْمَتَ اللَّهِ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ
🍀 ترجمه: همانا كسانى كه ایمان آورده اند و كسانى كه مهاجرت نموده و در راه خدا جهاد كرده اند، آنها به رحمت پروردگار امیداوار هستند و خداوند آمرزنده و مهربان است.
🌺 در شأن نزول این آیه كه در ادامه آیه قبلی است، آمده است مؤمنانى كه #هجرت و جهاد كردند، ولى هلال ماه رجب را با ماه جمادىالاخرى اشتباه گرفتند و دست به جنگ زدند، با اینکه جنگ در ماه رجب ممنوع است ناراحت نباشند. زیرا اشتباهشان مورد عفو است و آنان قصد انجام #گناه نداشته اند. امید بدون عمل، آرزویى بیش نیست. چنانكه در آخرین آیه سوره ى كهف مى خوانیم: «من كان یرجوا لقاء ربّه فلیعمل عملاً صالحاً و لایُشرك بعبادة ربّه احداً» هركس امید به لقاى پروردگار و رسیدن به مقام قرب را دارد، پس باید عمل خالصانه انجام دهد. آرى، «رجاء»، آن امیدى است كه انسان مقدّمات رسیدن به آن را فراهم كند. براى امیدوار بودن به الطاف الهى، #اسلام زمینه هایى را فراهم كرده است:
1⃣ #یأس و #ناامیدى از گناهان كبیره است.
2⃣ #خداوند مى فرماید: من نزد گمان بنده ى مؤمن هستم، اگر گمان خوب به من ببرد به او خوبى مىرسانم.
3⃣ #انبیا و فرشتگان، به مؤمنین دعا و براى آنان استغفار مىكنند.
4⃣ #پاداش الهى چندین برابر است.
5⃣ راه #توبه باز است.
6⃣ گرفتارى هاى #مؤمن، كفّاره ى گناهان او محسوب مىشود.
7⃣ #خداوند توبه را قبول كرده و سیّئات را به حسنات مبّدل مى سازد.
🔹پيام های آیه218سوره بقره 🔹
✅ رتبه ى #ایمان، مقدّم بر عمل است. «آمنوا... هاجروا وجاهدوا»
✅ امید به لطف #پروردگار، مشروط به ایمان، هجرت و جهاد است. «آمنوا... هاجروا وجاهدوا... اولئك یرجون»
✅ اصول افكار و #اعمال اگر صحیح باشد، اشتباهات جزئى قابل عفو است. «آمنوا... هاجروا... یرجون»
✅ به لطف #خداوند امیدوار باشیم، نه به كارهاى نیك خود. زیرا خطر سوءعاقبت و حبط عمل و عدم قبول اطاعت، تا پایان عمر در كمین است. «یرجون رحمت اللّه»
✅ چون #بنده امیدوار به رحمت خداوند است، خداوند نیز اعلام مىكند: آمرزنده و مهربان است. «یرجون رحمت اللّه و اللّه غفور رحیم»
✅ ارزش #هجرت و #جهاد آن است كه در راه خدا و براى او باشد. «فى سبیل اللّه»
✅ #مؤمنان و #مهاجران مخلص نیز به رحمت و مغفرت او نیاز دارند. «آمنوا، هاجروا... یرجون رحمت اللّه»
✅ از خطاى #مهاجران و #مجاهدان در راه خدا، باید گذشت. «واللّه غفور رحیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_236
🌷 #آیه_219_سوره_بقره
🌸 يَسْئَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَآ إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَناَفِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا وَيَسْئَلُونَكَ مَاذا يُنْفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْأَيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ
🍀 ترجمه:از تو درباره شراب و قمار مى پرسند، بگو: در آن دو ، گناهى بزرگ است و منافعى (مادّى) نیز براى مردم دارند. (ولى) گناه آن دو از سود آنها بزرگتر است. (همچنین) از تو مى پرسند كه چه انفاق كنند؟ بگو: افزون (بر نیاز خود را)، خداوند این چنین آیات را براى شما روشن مى سازد تا شاید تفکر كنید.
🌷 #الخمر: منظور هر مایع مست کننده است در اصل خمر به معنای پوشاندن است به خاطر اینکه مایع مست کننده عقل را می پوشاند به آن خمر می گویند.
🌷 #میسر:قمار
🌷 #اثم:به كارى گویند كه انسان را در انجام كارهاى خیر كُند و سست كند و به انسان ضرر رساند ظاهرا گناه را به علت ضرر رساندن اثم گویند.
🌷 #عفو:گذشت ، بخشودن و به معنای کثرت و حد وسط است.
🌺 شأن نزول آیه:مفسرین گویند جماعتی نزد رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم آمدند و گفتند: یا رسول الله درباره #خمر فتوایی به ما بده زیرا عقل را زائل نموده و مال را از بین می برد سپس این آیه نازل گردید. و درباره این قسمت آیه و یسئلونك ماذا ينفقون مفسرين مى گویند عده ای نزد پیامبر آمدند و سؤال کردند که اموال خود را به چه صورت #انفاق و بخشش نمایند سپس این آیه نازل گردید.
🌺 قل فیهما اثم کبیر:این آیه در پاسخ پرسش آنها مى فرماید:خمر یا همان نوشیدن مایعات مست کننده و قماربازى، #گناهان بزرگى هستند. {و منافع للناس} عده اى از راه شراب فروشى و گروه هایى با دایر كردن قمارخانه، ثروتى بدست مى آورند و برای آنها منافع مادی دارد ولی ضرر آنها بیشتر است و گناهان آنها بزرگ تر است.
🔴 #زیان_هاى_خمر_و_قمار
1⃣ كوتاه شدن عمر
2⃣ عوارض منفى در كودكان.
مخصوصاً اگر آمیزشى در حال مستى صورت گیرد.
3⃣ گسترش فساد اخلاقى و بالا رفتن آمار جنایات از قبیل: سرقت، ضرب و جرح، جرائم جنسى و افزایش خطرات
4⃣ #قمار نیز از جمله عوامل هیجان، بیمارى هاى عصبى، سكته هاى مغزى و قلبى، بالا رفتن ضربان قلب، بى اشتهایى، و رنگ پریدگى و ... است. همچنان كه بررسى كنندگان، سى درصد آمار جنایات را مرتبط با قمار دانسته اند. در ضمن قمار، در شكوفایى اقتصادى نقش تخریبى داشته و نشاط كار مفید را از بین مىبرد. در بعضى از كشورهاى غیر اسلامى نیز در سالهایى قمار را ممنوع و غیر قانونى اعلام كرده اند. مثلاً انگلستان در سال 1853، شوروى در سال 1854 و آلمان در سال 1873 قمار را ممنوع اعلام كردند.
🌺 سؤال دوّمِ مردم درباره ى انفاق است كه مى پرسند چه چیزى را انفاق كنند؟ آیه در جواب مى فرماید: «عفو» را! #عفو در لغت علاوه بر گذشت و آمرزش به معناى حدّ وسط، مقدار اضافى، و بهترین قسمت مال آمده است و هر یک از این معانى نیز با آیه سازگار است و ممكن است منظور از عفو، همه ى این معانى باشد. یعنى اگر خواستید انفاق كنید، هم مراعات اعتدال را نموده و همه ى اموالتان را یك جا انفاق نكنید تا خود نیازمند نشوید و هم در موقع انفاق، از بهترین اموال خود بدهید.
🌺 در تفاسیر آمده است كه تحریم خمر یا همان اصطلاح رایج #شرابخواری به صورت تدریجى بوده است. ابتدا این آیه نازل شد: «تتّخذون منه سكراً و رزقاً حسناً» از انگور، هم مایع مست كننده و هم رزق نیكو بدست مى آید. بعد این آیه نازل شد: «فیهما اِثم كبیر و منافع للناس و اِثمهما اكبر» ضرر #خمر و #قمار براى مردم، بیشتر از منفعت آن هاست. و سپس این آیه نازل شد: «لاتقربوا الصلوة و انتم سُكارى» به هنگام نماز نباید مست باشید. و بعدها این آیه نازل شد «انّما الخمر و المیسر... رجس من عمل الشیطان» شراب و قمار... نجس و از اعمال شیطان هستند.
🔹 پيام های آیه 219سوره بقره 🔹
✅ #خمر و #قمار، هر دو عامل فساد جسم و روح و مایه ى غفلت هستند. لذا در قرآن در كنار هم مطرح شده اند. «الخمر والمیسر»
✅ از #اندیشه و #امنیّت، پاسدارى كنید. با تحریم خمر، از عقل و فكر، و با تحریم قمار، از آرامش و سلامتى روحى و اقتصادى پاسدارى شده است. «فیهما اثم كبیر... و اثمهما اكبر»
✅ #احکام_الهی بر اساس مصالح و مفاسد است.
✅ آشنایی با فلسفه #احکام ، گامی به سوی پذیرش آن است.
✅ #گناهان ، کبیره و صغیره دارند.
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_237
🌷 #آیه_220_سوره_بقره
🌸 فِى الْدُّنْيَا وَالْأَخِرَةِ وَيَسْئَلُونَكَ عَنِ الْيَتَامَى قُلْ إِصْلَاحٌ لَهُمْ خَيْرٌ وَإِنْ تُخَالِطُوهُمْ فَإِخْواَنَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ الْمُفْسِدَ مِنَ الْمُصْلِحِ وَ لَوْ شَاءَ اللَّهُ لَأَعْنَتَكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ
🍀 ترجمه:(تا تفکر کنید) در دنیا و آخرت و از تو درباره یتیمان مى پرسند، بگو: اصلاح امور آنان بهتر است و اگر زندگى خود را با زندگى آنان بیامیزید پس آنها برادران (دینى) شما هستند. و خداوند، مفسد را از مصلح باز مى شناسد و اگر خدا مى خواست شما را به زحمت مى انداخت، همانا خداوند عزیز و حكیم است.
🌷 #تخالطوهم:از مخالطه به معنای آمیخته شدن است.
🌷 #اعنتکم:به معنای به رنج و زحمت انداختن است.
🌺 جمله «فى الدنیا والاخرة»، یا مربوط به مسئله #انفاق است كه در آیه قبل آمده است، یعنى انفاق شما براى آسایش دنیا و آخرت باشد، نه همه مال را خرج كنید كه باعث زحمت شما در دنیا شود و نه بخل ورزید كه مایه محرومیّت شما از ثواب آخرت باشد، و یا اینكه مربوط به تفكّر باشد كه در پایان آیه قبل اشاره شد. یعنى انسان باید در مسائل دنیا و آخرت فكر كند و براى آخرت خود از همین دنیا چیزى را كسب كند و در مبدأ و معاد و اسرار هستى و آفریده ها و قوانین حاكم فكر كند و تا آنجا كه مى تواند، مسائل را با تعقّل و اندیشه قبول كند هر چند شرط پذیرش مكتب، آگاهى بر همه اسرار نیست.
🌺 در #تفاسیر آمده است: وقتى آیه دهم سوره نساء نازل شد، كه خوردن مال یتیم، خوردن آتش است، افرادى كه در منزل یتیمى داشتند به اضطراب افتادند. بعضى #یتیمان را از خانه بیرون كردند وبعضى ظرف وغذاى یتیم را جدا نمودند به طورى كه براى یتیم و صاحب خانه مشكلاتى بوجود آمد. آنان به حضور پیامبر صلى الله علیه وآله رسیده و از رفتار با یتیمان سؤال نمودند، پیامبر جواب داد: اصلاح امور یتیمان، از رها كردن آنهابهتر است، نباید به خاطر آمیخته شدن اموال آنان با اموال خودتان، #ایتام را رها كرده و از مسئولیّت اداره آنها شانه خالى كنید، آنان برادران دینى شما هستند و مخلوط شدن اموال آنان با زندگى شما، در صورتى كه هدف، حیف و میل اموال آنها نباشد مانعى ندارد و بدانید خداوند مفسد را از مصلح باز مى شناسد.
🔹 پیام های آیه220سوره بقره 🔹
✅ #دنیا و #آخرت را سطحى ننگرید و در آن فكر كنید. «یتفكّرون فى الدنیا و الاخرة»
✅ رها كردن كار #یتیمان، مصلحت نیست، بلكه به نیّت خیر و با چشم برادرى معاشرت نمودن با آنان مصلحت است. «قل اصلاح لهم خیر»
✅ هرگونه #اصلاح در وضعیّت یتیمان، ارزش است. كلمه «اصلاح» به صورت مطلق آمده تا شامل همه ى اصلاحات اعمّ از اصلاح مالى، علمى، عملى، تربیتى و دینى بشود. «اصلاح لهم خیر»
✅ #یتیمان، نه برده و نه فرزند ما هستند، بلكه برادر ما و جزء خود ما هستند. «فاخوانكم»
✅ نه #افراط و نه #تفریط، نه به نام اصلاح، اموال ایتام را بخورید و نه از ترس فساد، آنان را رها كنید كه خداوند مصلح و مفسد را مى شناسد. «واللّه یعلم المفسد من المصلح»
✅ اگر بدانیم #خداوند افكار و نیات ما را مى داند، فساد و خلاف نمى كنیم. «واللّه یعلم المفسد»
✅ تكلیفِ فوق طاقت در #اسلام نیست. «لو شاء اللّه لاعنتكم»
✅ آسان گیرى #دستورات، كارى حكیمانه است. «لو شاء اللّه لاعنتكم انّ اللّه عزیز حكیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_238
🌷 آیه 221 سوره بقره
🌸 وَ لا تَنْكِحُوا الْمُشْرِكاتِ حَتَّى يُؤْمِنَّ وَ لَأَمَةٌ مُؤْمِنَةٌ خَيْرٌ مِنْ مُشْرِكَةٍ وَ لَوْ أَعْجَبَتْكُمْ وَ لا تُنْكِحُوا الْمُشْرِكِينَ حَتَّى يُؤْمِنُوا وَ لَعَبْدٌ مُؤْمِنٌ خَيْرٌ مِنْ مُشْرِكٍ وَ لَوْ أَعْجَبَكُمْ أُولئِكَ يَدْعُونَ إِلَى النَّارِ وَ اللَّهُ يَدْعُوا إِلَى الْجَنَّةِ وَ الْمَغْفِرَةِ بِإِذْنِهِ وَ يُبَيِّنُ آياتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ
🍀 ترجمه:و با زنان مشرک،ازدواج نكنيد تا ايمان آورند و قطعاً كنيز با ايمان از زن مشرک بهتر است، اگرچه (زيبايى يا ثروت يا موقعيّت او) شما را به شگفتى درآورد. و زنان را به ازدواج مردان مشرک،در نیاورید تا ايمان آورند و قطعاً برده با ايمان از مرد مشرک بهتر است، هر چند (زيبايى و موقعيّت و ثروت او) شما را به شگفتى وا دارد. آن مشركان (شما را) به سوى آتش دعوت مى كنند، در حالى كه خداوند با فرمان و دستورات خود، شما را به بهشت و آمرزش دعوت می کند و آيات خويش را براى مردم روشن مى كند تا شايد متذكّر شوند.
🌷 #لأمة:كنيز
🌷 #اعجبتكم:شما را شگفت زده کند.
🌷 #تنکحوا:از نکاح به معنای پیوند و ازدواج است.
🌷 #عبد:بنده
🌷 #النار:آتش
🌸 و طبق این آیه #زن حتی اگر جمال و ثروت و زیبایی نداشته باشد و حتی اگر کنیز باشد ولی ایمان داشته باشد نزد خداوند با ارزشمندتر است. از طرفی اگر زن مشرکی در اوج ثروت و زیبایی باشد و حتی اگر زیبایی و ثروت او شما را شگفت زده کند آن زن کنیز با ایمان از این زن مشرک با ارزشمند تر و گوهری گران بها خواهد بود زیرا #ایمان قیمت و ارزشی دارد که ارزش هر چیزی را تحت الشعاع خود قرار می دهد این یعنی شما از همسر آرامش می خواهید آن چیزی که با خود آرامش می آورد ایمان است. ایمان از ریشه امن می آید امن یعنی #امنیت و #آرامش می آورد.
🌸 بر طبق این آیه ملاک اصلی برای #ازدواج ایمان است و اگر کسی می خواهد به آرامش برسد و از آسیب های خانوادگی و اجتماعی در امان باشد باید با فرد با ایمانی ازدواج کند. به اين خاطر مى فرمايد:{و لا تنكحوا المشركات حتى يؤمن و لأمة مؤمنة خير من مشركة و لو اعجبتكم: و با زنان مشرک ازدواج نکنید مگر اینکه ایمان آورند و قطعا زن کنیز با ایمان از زن مشرک بهتر است ، اگر چه شما را به شگفتی در آورد.} ولی اگر زنان مشرک ایمان آورند در آن صورت می توان با آنها ازدواج کرد. چرا ابتدای این آیه با مردان دارد سخن می گوید؟شاید به این خاطر است که معمولا مردان به خواستگاری زنان می روند.
🌸 طبق این آیه مرد حتی اگر #ثروت و زیبایی نداشته باشد و حتی اگر برده و غلام باشد ولی ایمان داشته باشد بسیار با ارزشمندتر از مرد مشرکی است که در اوج ثروت زیبایی باشد حتی اگر ثروت و مقام و زیبایی او شما را شگفت زده کند زیرا گفتیم ایمان قیمت و ارزشی دارد که ارزش هر چیزی را تحت الشعاع خود قرار می دهد. اگر مشرکی به خواستگاری دختر شما آمد دختران شما را به ازدواج آنها در نیاورید. اگر زمانی #ایمان آوردند در آن صورت می توان دختران خود را به ازدواج آنها در آورد. { و لا تنکحوا المشرکین حتی یؤمنوا و لعبد مؤمن خير من مشرك و لو اعجبكم:و زنان را به ازدواج مردان مشرک،در نیاورید تا ایمان آورند و قطعا برده با ایمان از مرد مشرک بهتر است ، هر چند شما را به شگفتی وا دارد.}
🔵 چرا نباید با #مشرکان ازدواج کرد؟
زیرا آنها شما را به #گناه دعوت می کنند در آخرت گناه به صورت آتش ظاهر می شود به این خاطر به جای کلمه گناه کلمه (النار)آتش آمده است: {اولئک یدعون إلى النار:آن مشرکان به سوی آتش دعوت می کنند}
🌺 {و الله یدعوا إلى الجنة و المغفرة بإذنه و یبین آیاته للناس لعلهم یتذکرون: و خداوند با دستورات خود شما را به بهشت و آمرزش دعوت می کند و آیات خود را برای مردم روشن می کند تا شاید متذکر شوند}
🔹 پيام های آیه221سوره بقره 🔹
✅ منظور از مشرک،بت پرست است.
✅ در انتخاب #همسر، ایمان اصالت دارد و ازدواج با مشرکان ممنوع است. «و لأمة مؤمنة خیر»
✅ در #ازدواج، فریب جمال، ثروت و موقعیّت دیگران را نخورید. «و لو اعجبتكم... و لو اعجبكم»
✅ به ضعیفان و محرومان با ایمان بها داده و با آنان ازدواج كنید.
✅ #ازدواج مى تواند وسیله اى براى دعوت به مكتب باشد. «حتى یؤمنوا»
✅ #ایمان مایه ى ارزش است، اگرچه بنده و كنیز باشد وشرک رمز سقوط است، اگر چه در حر و آزاد باشد. «لامة مؤمنة خیر من مشركة»
✅ #پدر، حقّ ولایت بر ازدواج دخترش دارد. در مسئله داماد گرفتن، به پدر خطاب مى كند كه دختر خود را به مشركان ندهید«لا تنكحوا»
✅ همسر بد، زمینه ساز #جهنّم است
«یدعون الى النار»
✅ #مغفرت، با توفیق و اذن الهى است. «و المغفرة باذنه»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_239
🌷 آیه 222 سوره بقره
🌸 و يسألونك عن المحيض قل هو أذى فاعتزلوا النساء في المحيض و لا تقربوهن حتى يطهرن فإذا تطهرن فأتوهن من حيث أمرکم الله إن الله يحب التوابين و يحب المتطهرين
🍀 ترجمه:و از تو درباره حیض سؤال می کنند بگو آن مایه ی رنج و آزار( برای زنان) است ، پس در وقت حیض از آمیزش با زنان کناره گیری کنید و با آنها نزدیکی انجام ندهید تا پاک شوند پس هنگامی که از حیض پاک شدند ، آنگونه که خداوند به شما فرمان داده با آنها آمیزش کنید. همانا خداوند توبه کنندگان را دوست دارد و پاکان را نیز دوست دارد.
🌷 #حیض:ایام عادت ماهانه زنان
🌷 #اذی:رنج و آزار
🌷 #لا_تقربوهن:نزدیک نشوید
🌷 #التوابین:توبه کنندگان
🌷 #المتطهرین:پاکان
🌸 شأن نزول آیه:آمده است که عده ای از رسول خدا صلی الله علیه و آله درباره زنان حائض سؤال كرده بودند که آیا در وقت حیض با آنان نزدیکی انجام شود یا خیر؟ که این آیه در جواب آنها نازل شده #زن_ها گاهی وقت ها از لحاظ شرایط جسمی دچار وضعیتی می شوند که نباید با آنها آمیزش کرد این وضعیت چند روزی از هر ماه اتفاق می افتد حداقل سه روز و حداکثر ده روز است که به آن ایام عادت ماهانه زنان یا همان حیض می گویند. یهودیان درباره برخورد با زنان در #ایام_حیض بسیار سخت گیر بودند و دچار افراط می شدند و در کتاب آنان می خوانیم هر کسی زن را در حال حیض لمس کند ، تا شام نجس است. رختخواب آن زن نجس و هر کجا بنشیند نجس است و هر کسی بستر او را لمس کند باید لباس خود را بشوید و اگر مرد با او همبستر شود تا هفت روز نجس است. از طرفی نصرانی ها دچار تفریط شدند و آمیزش با زنان را جایز می دانند.
🌸 اما #دین_اسلام راه میانه و اعتدال را بر گزیده و فقط آمیزش جنسی را در زمان حیض ممنوع دانسته است زیرا مایه رنج و اذیت و آزار #زنان در این ایام می شود و هرگونه معاشرت و نشست و برخاست با زنان هیچگونه مانعی ندارد. و من حیث امرکم الله یعنی #خداوند در تمام مسائل جزئی و کلی ، مادی و معنوی فرمان دارد. زن در ایام #حیض به لحاظ جسمی ، آمادگی آمیزش ندارد و دچار کسالت و اختلال مزاج می شود. همچنین به علت خونریزی که در این ایام به وجود می آید آمادگی پذیرش نطفه را ندارد و در روایات نیز آمده است:اگر فرزندی در این ایام نطفه اش منعقد شود ، به لحاظ جسمی و روحی مشکلاتی خواهد داشت. اگر در این ایام آمیزش انجام شد #گناه انجام شده و اگر کسانی مرتکب این گناه شدند و توبه کرده اند خداوند توبه آنان را می پذیرد.
🔹 پیام های آیه 222 سوره بقره 🔹
✅ بیان دلیل و فلسفه #احکام ، در پذیرش آن مؤثر است. در اين آيه ابتدا دليل حرمت مقاربت را بيان فرموده و سپس دستور به عدم آمیزش می دهد.
✅ #حیض، دوره ای سخت برای زن است.
✅ روابط #آمیزش زن و شوهر هم حد و مرزی دارد.
✅ در آمیزش با #همسر ، باید احکام الهی مراعات شود.
✅ #توبه و برگشت از لغزش ، راه محبوبیت نزد خداوند است و این محبت اظهار می شود. افرادی که توبه می کنند پاک می شوند.
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌺🍀🌺🍀🌺🍀🌺🍀🌺
بسم الله الرحمن الرحيم
🌸 از ابتدا تا انتهای قرآن کریم
🌸 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_منابع
منابعی که در تفسیر قرآن استفاده شده است تفسیر نمونه، تفسیر نور، تفسیر میزان، کتاب ها و روایت های دیگر اهل بیت، بخشی از سخنان علما سعی کردیم که تفسیری ساده، روان و قابل درک برای مخاطب باشد و از مطالب دشوار و خیلی تخصصی پرهیز کنیم تا برای همه قابل استفاده باشد.
@tafsir_ir1
#کانال_تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
🌺🍀🌺🍀🌺🍀🌺🍀🌺
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_240
🌷 آیه 223 سوره بقره
🌸 نِسَآؤُكُمْ حَرْثٌ لَكُمْ فَأْتُوا حَرْثَكُمْ أَنَّى شِئْتُمْ وَقَدِّمُواْ لِأَنْفُسِكُمْ وَاتَّقُواْ اللَّهَ وَاعْلَمُواْ أَنَّكُمْ مُّلاقُوهُ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ
🍀 ترجمه:زنان شما كشتزار شمایند، هرگاه كه بخواهید، به كشتزار خود درآیید و (در انجام كار نیک)براى خود، از پیش چیزی فرستید واز خدا پروا كنید وبدانید كه او را ملاقات خواهید كرد، وبه مؤمنان بشارت ده.
🌺 #خداوند گاهی برای بیان مطالب فقط از یک کلمه استفاده می کند برای مثال در این آیه درباره مسایل زناشویی از یک واژه استفاده می کند و آن هم حرث است حرث به معنای کشتزار و مزرعه است. #اسلام زمانی ظهور کرد که زن در اوج مظلومیت در سرزمین های مختلف بود و ملت های مختلف زنان و دختران را مایه ننگ می دانستند و در جاهلیت دختران را زنده به گور می کردند در سرزمین های مختلفی اگر پادشاهی می مرد چند دختر را به همراه او می کشتند و در سرزمین های مختلف اگر دریا طوفانی می شد دختران را به دریا می انداختند و در بعضی سرزمین ها اگر شوهری می مرد زنش را هم به همراه او می سوزاندند حالا اسلام می خواهد با چنین مردهایی صحبت کند و برای آنکه مطلب تأثير بگذارد با این مردان با لحن لطیف و نرم در آیات مختلف درباره زنان صحبت می کند و از تمثیلات استفاده می کند تا حقوق زن را به اوج برساند. این آیه فقط با مردان زمان پیامبر نیست بلکه به تمام مردان در طول تاریخ و دنیای امروز ما هست و جالب این است که این آیه مستقیم مردان را مخاطب قرار داده است.
🌺 شما هر چه در #مزرعه بکارید همان را برداشت می کنید. این آیه زنان را به مزرعه تشبیه کرده است. زنان شما مزرعه شما هستند. یعنی اگر محبت و احترام و #عشق و وفاداری نسبت به آنها داشتید بیشترین #محبت و احترام و عشق و وفاداری از آنها دریافت خواهید کرد و اگر به جای محبت و احترام ، بی مهری و بی احترامی نسبت به آنها داشتید بی احترامی و بی مهری دریافت خواهید کرد. اگر فضای #خانواده پر از توهین و بی احترامی باشد دیگر در آن خانواده سرسبزی و نشاط به وجود نخواهد آمد. پس ای مرد بیا در مزرعه زندگی محبت و عشق و وفاداری بکار خواهی دید که همسرت همه محبت و عشق و وفاداری اش را نثار تو می کند و همسرت را وفادارترین خواهی یافت. مهر و محبت و عشق و وفاداری را با پول نمی توان خرید. مهر و محبت را فقط با مهر و محبت و عشق فقط با عشق و وفاداری فقط با وفاداری به دست می آید.
🌺 #زنان شما کشتزار شما هستند زنان فرزند را درون خود پرورش داده و پس از 9 ماه، گل فرزند را به بوستان بشرى تقدیم مىكنند. همچنان كه انسان، بدون كشت و مزرعه از بین مىرود، جامعه بشرى نیز بدون وجود #زنان نابود مىگردد. زنان رمز بقاى نسل بشر هستند. پس لازم است در آمیزش، هدف انسان تولید یک نسل پاک كه ذخیره قیامت است باشد و در چنین لحظات و حالاتى نیز هدف مقدّسى دنبال شود. جمله ى «واتّقوا اللّه» هشدار مىدهد كه از راههاى غیر مجاز، بهره جنسى نبرید و به نحوى حركت كنید كه در #قیامت سرافراز باشید و اولاد و نسلى را تحویل دهید كه نمایان گر عمل صالح و خیرات آن روز باشند.
🌺 متأسفانه در دنياى امروزه به ویژه در جوامع با فرهنگ غلط غربی می بينيم كه از #زنان به عنوان يک کالا استفاده می کنند و از آنها در مراکز فساد و به عنوان بازیچه هوس ها استفاده می کنند و یا برای تجارت از زن به عنوان یک مدل برای تبلیغات خود استفاده می کنند در حالی که زن در اسلام مدل نیست و کالا نیست بلکه گوهری است که تمام گوهرهای جهان هم توان برابری با این جایگاه ندارند. و دختران را مایه رحمت و خیر و برکت می داند. اگر غرب امروزه فرش قرمز را فقط برای منافع اقتصادی و اهداف خود زیر پای آنها پهن می کند خداوند برای زنان در جایگاه مادری ، بهشت را با تمام عظمتش زیر پای آنها پهن کرده است.
🔹 پيام های آیه223سوره بقره 🔹
✅ #همسر مناسب همچون مزرعه ى مناسب است و سلامت بذر، شرط تولید بهتر است. «نسائكم حرث لكم»
✅ بذر و زمین، هر دو در تولید نقش مهمّى دارند. #زن و #مرد نیز در بقاى نسل آینده نقش اساسى دارند. «حرث لكم»
✅ اگر نسل پاک تحویل دهید، خودتان بهره مند خواهید شد. «قدّموا لانفسكم»
✅ #زن، نه كالاست و نه منشأ تاریكى، بلكه او بنیانگذار آبادى ها و سرمایه گذار تاریخ و فرستنده هدایاى اخروى است. «نساؤكم حرث لكم، قدّموا لانفسكم»
✅ در مسائل آمیزش، #تقوا را مراعات كنید. «فاتوا حرثكم... واتقوا اللّه»
✅ خواسته هاى نفسانى باید با تقوا كنترل شود. «أنّى شئتم... واتقوا اللّه»
✅ ایمان به #آخرت، بهترین وسیله ى رسیدن به تقوا مى باشد. «اتّقوا اللَّه واعلموا انّكم ملاقوه»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_241
🌷 آیه 224 سوره بقره
🌸 وَلَا تَجْعَلُوا اللَّهَ عُرْضَةً لِأَيْماَنِكُمْ أَنْ تَبَرُّواْ وَتَتَّقُواْ وَتُصْلِحُواْ بَيْنَ الْنَّاسِ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
🍀 ترجمه:و خداوند را در معرض قسم های خود قرار ندهید براى اینکه نیكى كنید و تقوا پیشه سازید و در میان مردم اصلاح کنید (سوگند یاد نکنید) و خداوند شنوا و دانا است.
🌷 #لا_تجعلوا:قرار ندهید
🌷 #عرضة:در معرض دست قرار دادن
🌷 #أيمان:جمع يمين به معناى سوگند است
🌷 #تبروا:نیکی کنید از بر به معنای نیکی می آید
🌷 #تصلحوا:صلح ایجاد کنید
🌷 #بین_الناس:بین مردم
🌷 #سمیع:شنوا
🌷 #علیم:دانا
🌸 در تفاسیر متعدّد از جمله مجمع البیان و روح البیان در شأن نزول این آیه آمده است كه میان داماد و دخترِ یكى از یاران پیامبر اكرم صلى الله علیه وآله بنام عبداللّه بن رواحه اختلافى پیش آمد، او #سوگند یاد كرد كه براى اصلاح كار آنها هیچ دخالتى نكند. آیه نازل شد و اینگونه سوگندها را ممنوع ساخت. و لا تجعلوا الله عرضة لأيمانكم:و #خداوند را در معرض قسم هاى خود قرار ندهيد.کلمه «أیمان» جمع «یمین» به معناى سوگند یاد کردن است قدیم وقتی می خواستند پیمان ببندند و یا قسم یاد کنند دست راست همدیگر را می فشردند به دست راست یمین می گویند و به این خاطر به قسم #أیمان مى گویند.
🌸 برطبق این آیه #قسم را وسیله اى براى توجیه وفرار از مسئولیّت خود قرار ندهیم وبه هر مناسبتى از خداوند ونام مقدّس او خرج نكنیم، این كار خود نوعى جرأت و بى ادبى است. امام صادق علیه السلام فرمود:«لاتحلفوا باللّه صادقین و لا كاذبین» نه راست و نه دروغ، به #خدا سوگند یاد نكنید. حتی اگر می خواهید کار خوب انجام دهید قسم نخورید.(أن تبرّوا و تتقوا و تصلحوا بين الناس:براى اینکه نیکی کنید و تقوا پیشه سازید و در میان مردم اصلاح کنید قسم یاد نکنید) در حالی که خداوند حرف های شما را می شنود و انگیزه های شما را می داند (و الله سمیع علیم:و خداوند شنوای داناست)
🔹 پيام های آیه224سوره بقره 🔹
✅ #احترام نام خداوند و مقدّسات باید حفظ شود. «ولا تجعلوا اللّه عرضة لایمانكم»
✅ #قسم، نباید مانع انجام كار نیک واصلاح میان مردم قرار گیرد. «لاتجعلوا اللّه عُرضة لایمانكم»
✅ ارزش هاى والا و كارهاى خیر، نباید با بهانه هاى بى جا ترک شوند. «أن تبرّوا»
✅ به هوش باشید كه #خداوند گفتارها را مى شنود و ناگفته ها را نیز مى داند. براى هر سخن و فكرى، حسابى باز كنیم «سمیع علیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_242
🌷 آیه 225 سوره بقره
🌸لَا يُؤَاخِذُكُمُ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فِى أَيْمَانِكُمْ وَلَكِنْ يُؤَاِخذُكُمْ بِمَا كَسَبَتْ قُلُوبُكُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ حَلِيمٌ
🍀 ترجمه:خداوند،شما را به خاطر سوگندهاى لغو مؤاخذه نمىكند، امّا به آنچه دلهاى شما كسب كرده، مؤاخذه مى كند وخداوند آمرزنده و بردبار است.
🌷 #أيمان:جمع يمين به معنای قسم است
🌷 #غفور:آمرزنده
🌷 #حلیم:بردبار
🌸 انسان ها گاهی وقت ها حرف و سخن آنها از روی #اختیار و #اراده و قلب آنها نیست به این خاطر خداوند آسان می گیرد و مؤاخذه نمى کند اگر کسی از روی عادت #قسم می خورد این جور قسم ها را لغو می گوید یعنی ارزشی ندارند و خداوند هم مؤاخذه اى نمى كند اگر قسم از روى بى توجّهى و یا در حال عصبانیّت و بدون فكر و اراده و یا پر حرفى و عجله از انسان سرمى زند،ارزشی ندارد و به آن قسم عمل نشود. پس به قسم در حال #عصبانیت نباید عمل شود.{لا یؤاخذكم الله باللغو فى أيمانكم: و خداوند شما را به خاطر قسم هاى لغو مؤاخذه نمى كند}
🌸 {ولكن یؤاخذكم بما كسبت قلوبکم:اما به آنچه دلهای شما کسب کرده مؤاخذه مى کند }اما قسم هایی كه با توجّه و در حال عادّى، به نام #مقدّس خداوند براى انجام كار مفید یاد شود. این قبیل سوگندها شرعاً واجبالاجرا مىباشد و باید به آن عمل شود مثلا فردی از روی اختیار و اراده قسم خورده که فلان کار نیک را انجام دهم باید انجام دهد و شكستن آن #حرام مىباشد و اگر به قسم خود عمل نکرد باید #كفّاره آن را انجام دهد و یکی از موارد زیر را انجام دهد:
1⃣ #اطعام_ده_فقیر
2⃣ اعطاى لباس به ده فقیر
3⃣ #آزاد كردن یک برده(زندانی)
4⃣ اگر هیچ کدام را نمی تواند باید سه روز را #روزه بگیرد.
🌸 هر وقت #خداوند از مؤاخذه و يا عذاب در آیات مختلف صحبت می کند #آمرزش و #رحمت هم در کنار آنها قرار می دهد . اگر قسم بی جا خوردید نا امید نباشید و توبه کنید زیرا خداوند آمرزنده ی بردبار است. {و الله غفور حلیم: و خداوند آمرزنده بردبار است}
🔹 پيام های آیه225سوره بقره 🔹
✅ مسئولیّت #انسان، وابسته به اراده و انتخاب اوست. خداوند لغزشهایى را كه در شرائط غیر عادّى از انسان صادر شود، مى بخشد. «لا یؤاخذكم اللّه باللغو»
✅ یكى از جلوههاى #بردباری و مغفرت الهى، گذشت از خطاهاى غیر عمدى انسان است. «لا یؤاخذكم اللّه... غفور رحیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_243
🌷 #آیات_226_و_227_سوره_بقره
🌸 لِلَّذِينَ يُؤْلُونَ مِنْ نِسَائِهِمْ تَرَبُّصُ أَرْبَعَةِ أَشْهُرٍ فَإِنْ فَآءُو فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ(226) و إن عزموا الطلاق فإن الله سميع عليم (227)
🍀ترجمه:براى كسانى كه سوگند مىخورند كه با زنان خویش ترک مباشرت کنند، چهار ماه مهلت است. پس اگر برگشتند،خداوند آمرزنده و مهربان است.(226)و اگر تصمیم به طلاق گرفتند پس همانا خداوند شنوای داناست.(227)
🌷 #یؤلون: از «ایلاء» به معناى قسم خوردن براى ترک مباشرت با همسر است.
🌷 #تربص:انتظار کشیدن،مهلت دادن
🌷 #أربعة_أشهر: چهار ماه
🌷 #فآءو: پس اگر برگشتند
🌸 بعضى از مردان در زمان جاهلیّت به قصد آزار و اذیت زنان گاهی تا مدت ها زنان را ترک می کردند در چنین شرایطی زن ها نه شوهر داشتند و نمی توانستند #ازدواج کنند و بلا تکلیف بودند و تحت فشار روحی و آزار و اذیت بودند اما با پیدایش دین اسلام و با دفاع از مظلومیت زن این کار مردان را محکوم می کند این آیه به مردان حداکثر چهار ماه فرصت مىدهد كه تكلیف همسران خود را روشن كنند، یا از این کار خود برگشته و با #همسر خویش زندگى كنند و یا رسماً او را طلاق دهند.{للذین یؤلون من نسائهم تربص أربعة أشهر: براى کسانی که سوگند می خورند که با زنان خویش ترک مباشرت می کنند ، چهار ماه مهلت است}
🌸 پس اگر بازگشتند #خداوند از تقصیرات آنها می گذرد یعنی برگرد تا خدا هم برگردد رحم کن تا خدا رحم کند.{فإن فآءو فإن الله غفور رحيم:پس اگر برگشتند،خداوند آمرزنده مهربان است} اما اگر راه دوم انتخاب کردند و تصمیم به طلاق گرفتند این هشدار وجود دارد ، که اگر تصمیم بر طلاق گرفتند ، دیگر وعده ی مغفرت و رحمت برای چنین مردانی نیست. و خداوند حرف های آنها را شنید و نسبت به نیت ها و انگیزه های آن ها آگاه است. که آیا هوا پرستی ، شوهر را وادار کرده تا از قانون #طلاق سوء استفاده کنند و یا به راستی وضعیت خانوادگی چنان اقتضا می کرد که از همدیگر جدا شوند.
🔹 پيام های آیات 226و227سوره بقره
✅ #اسلام، حامى مظلومان است. زنان، در طول تاریخ مورد ظلم وتضییع حقوق قرار گرفتهاند و #قرآن بارها از آنها حمایت نموده است. «للذینیؤلونمننسائهم»
✅ #مبارزه با سنّتهاى خرافى و جاهلى، از اصول وظایف انبیا است. «للذین یؤلون»
✅ توجّه به حقوق ونیازهاى #زن، یک اصل است. «تربّص اربعة اشهر»
✅ براى بازگشت افراد و اتخاذ تصمیم عاقلانه، فرصتى لازم است. «اربعة اشهر»
✅ به جاى دعوت به #طلاق، باید مردم را به ادامه زندگى تشویق كرد. مرد و زن بدانند بازگشت به زندگى، رمز دریافت مغفرت و رحمت خداوندى است. «فان فاءُو فانّ اللّه عفور رحیم»
✅ #اسلام، طلاق را با همه تلخى ها و زشتىهایش مى پذیرد، ولى بلا تكلیف گذاشتن همسر را نمىپذیرد. «و ان عزموا الطلاق»
✅ از #هواپرستى و تصمیمى كه زندگى زن را تباه مىكند پرهیز نمایید. «فانّ اللّه سمیع علیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_244
🌷 آیه 228 سوره بقره
🌸 وَالْمُطَلَّقاَتُ يَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ ثَلَاثَةَ قُرُوءٍ وَلَا يَحِلُّ لَهُنَّ أَنْ يَكْتُمْنَ مَا خَلَقَ اللَّهُ فِى أَرْحَامِهِنَّ إِنْ كُنَّ يُؤْمِنَّ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْأَخِرِ وَ بُعُولَتُهُنَّ أَحَقُّ بِرَدِّهِنَّ فِى ذَلِكَ إِنْ أَرَادُواْ إِصْلَاحاً وَلَهُنَّ مِثْلُ الَّذِى عَلَيْهِنَّ بِالْمَعْروفِ وَلِلرِّجَالِ عَلَيْهِنَّ دَرَجَةٌ وَاللَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ
🍀 ترجمه:زنان طلاق داده شده، خودشان را تا سه پاكى در انتظار قرار دهند. و اگر به خدا و روز رستاخیز ایمان دارند، براى آنها حلال نیست كه آنچه را خدا در رحم آنها آفریده است، كتمان كنند. و شوهرانشان اگر سر آشتى دارند، به بازآوردن آنها در این مدّت، (از دیگران) سزاوارترند و همانند وظایفى كه زنان بر عهده دارند، به نفع آنان حقوقى شایسته است و مردان را بر زنان مرتبتى است. وخداوند باعزت و حكیم است.
🌷 #المطلقات:زنان طلاق داده شده
🌷 #یتربصن:انتظار قرار دهند
🌷 #أنفسهن:خودشان
🌷 #ثلاثة:سه
🌷 #قُروء:به معناى پاک شدن از عادت ماهیانه
🌷 #لا_یحل: حلال نیست
🌷 #یکتمن:کتمان کنند
🌷 #بعولتهن:شوهرانشان
🌷 #بردهن:باز آوردن زنان
🌷 #إن_أرادو:اگر خواستند
🌸 زنانی که طلاق داده می شوند باید مدتی بعد از #طلاق منتظر بمانند بعد از آن می توانند ازدواج کنند. چون زنان هر ماه یک مرتبه عادت ماهیانه می بینند باید سه #پاکی پشت سر بگذارند در ماه اول مرتبه اول پاکی در ماه دوم مرتبه دوم پاکی و در ماه سوم مرتبه سوم پاکی را پشت سر می گذارند به این خاطر عدّه زنان مطلقه سه ماه است.{و المطلقات یتربصن بأنفسهن ثلاثة قروء} زنان مطلقه اگر خواستند ازدواج کنند در صورتی که در این مدت از ازدواج قبلی متوجه شدند #باردار هستند بر آنها حلال نیست که این موضوع را کتمان کنند اگر به خدا و روز قیامت ایمان دارند زیرا این جنین پدر دارد و پدرش شوهر قبلی این زن است که از او طلاق گرفته ،تا اگر تصمیم بر ازدواج دیگرى دارد، نسل مرد بعدى با شوهر قبلى اشتباه نگردد.{ و لا یحلّ لهن أن يكتمن ما خلق الله في أرحامهن إن كن يؤمن بالله و اليوم الأخر}
🌸 امام صادق علیه السلام فرمود: در مسئله حیض، پاک شدن و باردارى، گواهى خود زن كافى است و شهادت و سوگند و یا دلیل دیگرى لازم نیست. امّا بر #زنان حرام است كه خلاف واقع بگویند. و باید شرایط خود را بى پرده بگویند كه اگر كتمان كنند، به خدا و قیامت ایمان ندارند. اگر مرد خواست به زن قبلى اش برگردد و مثل گذشته نباشد و سازش کند این سزاوارتر است رجوع مرد به همسر در ایّام عدّه، تابع هیچگونه تشریفات خاصّى نیست. برخلاف طلاق كه شرایط و تشریفات زیادى را لازم دارد. {و بعولتهن أحق بردهن فى ذلك إن أرادوا إصلاحا}البتّه این مدّت، مخصوص گروهى از زنان است، ولى #طلاقِ زنان باردار، یائسه یا زنانى كه آمیزش با آنان صورت نگرفته، احكام خاصّى دارد كه خواهد آمد.
🌸 {و لهن مثل الذى عليهن بالمعروف} زنان حقوقی بر عهده شوهرشان دارند و از آن طرف وظایفی نسبت به #شوهرشان دارند هم حقوق زن و هم وظایف آن باید مطابق عرف پسندیده انجام شود. زنان از لحاظ عاطفی و یا از لحاظ شیوه تربیت و پرورش فرزند نسبت به مردان در جایگاه بالاتری هستند در این زمینه زنان بر مردان مرتبتی است و از طرفی #زن مطلقه باردار در درون خود فرزندی است که پدر این فرزند شوهر قبلی این زن است و حق آن #مرد است که او را از این موضوع اطلاع دهد زیرا آن مرد سرپرست این فرزند است و از این لحاظ هم مردان بر زنان مرتبتی است ولی از لحاظ معنوی زن و مرد یکسان هستند. {و للرجال عليهن درجة و الله عزیز حکیم}
🔹 پيام های آیه228سوره بقره 🔹
✅ #زن به محض طلاق،حقّ ازدواج با دیگرى را ندارد باید مدتی منتظر بمانند
✅ عده طلاق زن سه پاکی از عادت ماهیانه که همان سه ماه است.
✅ در #طلاق، نباید فرزندان از حقوق خود محروم شوند. «ما خلق اللّه فى ارحامهنّ»
✅ بهترین ضامن اجراى قوانین، #ایمان به خداوند است. «لا یحلّ لهنّ... ان كُنّ یؤمنّ»
✅ #مسئولیّت، حقّ آور است.
✅ در برخورد با #زن، باید عدالت مراعات شود. «و لهنّ مثل الّذى علیهنّ»
✅ در #جاهلیّت بر ضرر زنان، قوانین قطعى بود كه اسلام آن ضررها را جبران كرد. «لهنّ مثل الذى علیهنّ»
✅ #تبعیض، در شرایط یكسان ممنوع است، ولى تفاوت به جهت اختلاف در انجام تكالیف یا استعدادها یا نیازها مانعى ندارد. «وللرّجال علیهنّ درجة»
✅ #مردان حقّ ندارند از قدرت خود سوء استفاده كنند كه قدرت اصلى از آن خداوند است. «عزیز حكیم»
✅ عدّه نگهداشتن، از برنامه هاى حكیمانه ى #الهى است. «واللّه عزیز حكیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_245
🌷 آیه 229 سوره بقره
🌸 الْطَّلَاقُ مَرَّتَانِ فَإِمْسَاكٌ بِمَعْرُوفٍ أَوْ تَسْرِيحٌ بِإِحْسَانٍ وَلَايَحِلُّ لَكُمْ أَنْ تَأْخُذُواْ مِمَّا ءَاتَيْتُمُوهُنَّ شَيْئاً إِلَّا أَنْ يَخَافَآ أَلَّا يُقِيمَا حُدُودَ اللَّهِ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا يُقِيمَا حُدُودَ اللَّهِ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْهِمَا فِيمَا افْتَدَتْ بِهِ تِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ فَلَا تَعْتَدُوهَا وَمَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْظَّالِمُونَ
🍀 ترجمه:طلاق دو مرتبه است. پس یا باید به طور شایسته همسر خود را نگه دارد و یا با نیكى او را رها كند و براى شما مردان حلال نیست كه چیزى از آنچه به همسرانتان دادهاید، پس بگیرید مگر اینكه دو نفر (زن و شوهر) بترسند كه حدود الهى را بر پا ندارند. پس اگر بترسید كه آنان حدود الهى را رعایت نكنند، مانعى ندارد كه زن فدیه و عوض دهد. این ها حدود و مرزهاى الهى است، پس از آن تجاوز نكنید. و هر كسی از حدود الهى تجاوز كند پس آنان ستمگرانند.
🌷 #مرتان:دو مرتبه
🌷 #إمساک:نگه داشتن
🌷 #تسریح:رها کردن
🌸 در جاهلیّت،#طلاق دادن و رجوع كردن به زن،امرى عادّى و بدون محدودیّت بود بعضی از مردها زنان خود را تا مدتی طولانی رها می کردند و #زنان را بلاتکلیف می گذاشتند و از این طریق به زنان آزار و اذیت می رساندند و بعد از نزول آیات 226تا228 به اینکه این #مردان یا به همسرانشان برگردند یا طلاق دهند گفتند طلاق می دهیم و بعد از طلاق دوباره محبت آن زن را جلب می کنیم و بر می گردیم و تا چندین مرتبه می توانیم این کار را تکرار می کنیم اما در اسلام همچین خبری نیست و اجازه آزار و اذیت به زنان را نمی دهد (الطلاق مرتان:طلاق دو مرتبه است)
🌸 فقط تا دومرتبه اجازه #طلاق است و بعد از بار دوم یا همسرانتان را با نیکی و خوبی و خوشی نگه دارید یا با نیکی و خوشی از او جدا می شوید و حق بد رفتاری و انتقام و ...ندارید {فإمساك بمعروف أو تسريح بإحسان:پس یا به طور شایسته #همسر خود را نگه دارد یا با نیکی او را طلاق دهد } در طلاق گاهی مرد پیش قدم می شود و قصدش طلاق است و حق این را ندارد که آن چیزی را که به همسرش داده پس بگیرد مثل #مهریه{و لا یحل لکم أن تأخذوا مما ءاتيتموهن شيئا: و برای شما مردان حلال نیست که چیزی از آنچه به همسرانتان داده اید پس بگیرید}
🌸 البته فقط در یک صورت #مرد می تواند مهریه اش را از زن پس بگیرد و آن هم در صورتی که زن و مرد هر دو نمی توانند با هم زندگی کنند نمی توانند حدود و #حقوق الهی را نسبت به هم رعایت کنند از آن طرف زن می خواهد از دست این مرد خلاص شود ولی مرد می گوید به شرطی طلاقت می دهم که مهریه را ببخشی و زن برای اینکه رها شود اشکالی ندارد مهریه اش را ببخشد {إلا أن يخافآ ألا يقيما حدود الله فإن خفتم ألا يقيما حدود الله فلا جناح عليهما فيما افتدت به تلك حدود الله فلا تعتدوها و من يتعد حدود الله فأولئك هم الظالمون:مگر اینکه هر دو زن و شوهر بترسند که حدود الهی را بر پا ندارند پس اگر بترسید که آنان حدود الهی را رعایت نکنند مانعی ندارد که زن #فدیه و عوض دهد این ها حدود و مرزهای الهی است ، پس از آن تجاوز نکنید و هر کسی از حدود الهی تجاوز کند پس آنان ستمگرانند }
🔹 پيام های آیه 229سوره بقره 🔹
✅ آزار و ضرر رساندن به #همسر ممنوع است. مرد نباید به قصد تنها آمیزش یا ضربه روحی زدن به زن به او دوباره رجوع کرده و سپس او را رها کند.
✅ تلخى جدایى را با شیرینى #نیکی جبران كنید. «او تسریح باحسان»
✅ #طلاق، نباید عامل خشونت و انتقام باشد، بلكه در صورت ضرورتِ طلاق، نیكى شرط اساسى است. «أو تسریح باحسان»
✅ اصل در #زندگى، نگهدارى همسر است، نه رها كردن او.
✅ #حقوق و #احكام در اسلام، از اخلاق و عاطفه جدا نیست.
✅ مراعات حقوق، لازم است. مرد، حقّ ندارد از #مهریه زن كه حقّ قطعى اوست چیزى را پس بگیرد. «لا یَحلّ لكم أن تأخذوا ممّا آتَیتموهنّ شیئاً»
✅ خواسته هاى #مرد و #زن باید در چارچوب حدود الهى باشد. «الاّ ان یخافا اَلاّ یقیما حدود اللّه»
✅ تنها نظر زن و شوهر در مورد طلاق كافى نیست، بلكه باید دیگران نیز به ادامه زندگى آنان امیدى نداشته باشند.«یخافا... فان خفتم» گاهى زن و شوهر مى گویند: با هم توافق اخلاقى نداریم، امّا این حرف برخاسته از هیجان آنهاست. لذا قرآن در كنار خوف زن وشوهر «یخافا» پاى مردم را به میان كشیده كه آنان نیز این ناسازگارى را درك كنند. «خفتم»
✅ #اسلام با ادامه زندگی به صورت تحمیلی و با اجبار و اکراه ، موافق نیست. در صورتی که زن به اندازه ای در فشار است که حاضر است مهریه را ببخشد تا رها شود ، اسلام راه را برای وی باز گذاشته است.
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_246
🌷 #آیه_230_سوره_بقره
🌸 فَإِنْ طَلَّقَهَا فَلاَ تَحِلُّ لَهُ حَتّى تَنْكِحَ زَوْجاً غَيْرَهُ فَإِنْ طَلَّقَهَا فَلَاجُنَاحَ عَلَيْهِمَا أَنْ يَتَرَاجَعَآ إِنْ ظَنَّآ أَنْ يُقِيمَا حُدُودَ اللَّهِ وَتِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ يُبَيِّنُهَا لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ
🍀 ترجمه:پس اگر(براى بار سوم) او را طلاق داد، دیگر آن زن بر او حلال نخواهد بود، تا اینکه به نكاح مرد دیگرى درآید پس اگر (همسر دوّم) او را طلاق داد، مانعى ندارد كه به یكدیگر بازگشت كنند (و زن با همسر اوّل خود مجدّداً ازدواج نماید.)البتّه در صورتى كه احتمال دهند حدود الهى را برپا دارند. و این ها حدود الهى است كه خداوند آن را براى افرادى كه آگاهند بیان مىكند.
🌸 موضوع این آیه در ادامه آیه قبلی است اگر مردی برای بار اول همسرش را #طلاق داد و خواست به همسرش رجوع کند و زن راضی بود می تواند برگردد ولی اگر از قضا دوباره ناسازگار بودن و برای بار دوم طلاق گرفتن و از هم جدا شدند برای مرتبه سوم مرد می تواند برگردد به شرطی که #زن هم راضی باشد ولی اگر پس از آن مرد برای بار سوم زن خود را طلاق داد دیگر بازگشت ممنوع است و فقط تا مرتبه دوم می توانست به او برگردد اما اگر آن زن بعد از طلاق به نکاح مرد دیگری در آمد اما با آن مرد دوم هم زندگی ناسازگاری داشته باشد و اگر از او طلاق گرفت آیا در این صورت این زن می تواند با همسر اول خود دوباره زندگی کند در حالی که قبلا سه مرتبه او را طلاق داده بود خداوند این اجازه را می دهد در صورتی که احتمال دهند که حدود الهی را بر پا دارند و این ها حدود الهی است که #خداوند آن را برای افرادی که آگاهند بیان می کند.
🔹 پيام های آیه 230سوره بقره🔹
✅ #مردان نباید از اختیارات خود سوء استفاده كنند و باید بدانند كه اختیار آنها براى طلاق، محدود است. از امام رضا علیه السلام روایت شده است كه فرمود: طلاق را سبک نگیرید و به زنان ضرر نرسانید. «فلا تحلّ له»
✅ امید به زندگى براساس #احكام الهى، شرط ازدواج است. «ان ظنّا ان یقیما حدود اللّه»
✅ مسلمانان بدانند كه حدود الهى، تنها در نماز، زكات، حج و جهاد نیست، مراعات مسائل خانوادگى نیز از حدود الهى است. «تلك حدود اللّه»
✅ هر كسى اسرار و حكمت مقرّرات الهى را نمىداند. مردم عادّى، ظاهر دستورات و آگاهان، روح و عمق آن را مىبینند. «لقوم یعلمون»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_247
🌷 آیه 231 سوره بقره
🌸 وَإِذَا طَلَّقْتُمُ الْنِّسآءَ فَبَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَأَمْسِكُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ أَوْ سَرِّحُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ وَلَا تُمْسِكُوهُنَّ ضِرَاراً لِتَعْتَدُواْ وَمَنْ يَفْعَلْ ذلِكَ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ وَلَا تَتَّخِذُواْ ءَاياَتِ اللَّهِ هُزُواً وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَمَا أَنْزَلَ عَلَيْكُمْ مِنَ الْكِتَابِ والْحِكْمَةِ يَعِظُكُمْ بِهِ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ بِكُلِّ شَىْءٍ عَلِيمٌ
🍀 ترجمه:و هنگامى كه زنان را طلاق دادید و به پایان مهلت(عدّه)رسیدند، پس یا به طرز شایسته آنها را نگه دارید (و آشتى كنید) و یا آنها را به طرز پسندیده اى رها سازید. و براى آزار رسانیدن، آنان را نگه ندارید تا (به حقوقشان) تعدّى كنید و كسى كه چنین كند، به خویشتن ظلم كرده ومبادا آیات خدا را به مسخره بگیرید. و نعمتى را كه خداوند به شما داده و كتاب آسمانى و حكمتى را كه بر شما نازل كرده و شما را با آن موعظه مى دهد، یاد كنید و از خدا پروا داشته و بدانید خداوند به هر چیزى آگاه است.
🌷 #النساء:زنان
🌷 #فبلغن:به اتمام رسيدن
🌷 #أجلهن:مهلت و عده آنها
🌷 #أمسکوهن:نگه دارید
🌷 #سرحوهن:رها کنید
🌸 گرد و غباری که از زمین بلند می شود و به هوا می رود دوباره به خود زمین بر می گردد انسانی هم که خطا و گناه می کند آن خطا و گناه به خودش بر می گردد. این آیه هشدار به مردانی است که همسران خود را طلاق می دهند و بعد از طلاق و بعد از تمام شدن عده زنان ، دو کار می توانید انجام انجام دهید یا زنان را به طرز شایسته ای نگه دارید و آشتی کنید و یا آنها را به طرز پسندیده ای رها کنید و اگر خواستید آنها را نگه دارید حق ندارید به آنها ضرر برسانید و حقوق آنان را باید رعایت کنید و اگر به آنها ضرر رساندید و به حقوق زنان تعدی کردید نتیجه ی این ظلم به خود شما بر می گردد این ها آیات الهی است و مبادا آیات خدا را به مسخره بگیرید.
🌸 بالاترین نعمتی که خداوند به شما داده کتاب آسمانی و حکمتی است که بر شما نازل کرده و این قرآن شما را موعظه می دهد ، یاد کنید و تقوای خدا را پیشه کنید و بدانید خداوند بر هر چیزی آگاه است.
🔹 پيام های آیه231سوره بقره 🔹
✅ #اسلام، زندگىِ همراه با صفا و محبّت را مى خواهد، نگهدارى همسر به قصد آزار او حرام است. «ولاتمسكوهنّ ضراراً لتعتدوا»
✅ كسانى كه با #همسر خود بدرفتارى مى كنند،متجاوزند. «لتعتدوا»
✅ ظلم به #زن، ظلم به خویشتن است. «فقد ظلم نفسه»
✅ #ازدواج،یكى از آیات بزرگ الهى است و نباید با طلاق هاى بى مورد یا نگهدارى همسر به قصد آزار او،این قانون مقدّس استهزا شود. «ولا تتخذوا آیات اللّه هزواً»
✅ به جاى دشمنی ها و ضعف ها و تلخى ها از نعمت ها یاد كنید. مشكلات اندک خانوادگى را در كنار میلیون ها نعمت الهى چیزى نشمارید. «واذكروا نعمت اللّه علیكم»
✅ براى بهبود روابط #زناشویى، توجّه به احكام و مواعظ كتاب آسمانى وتقوا لازم است.
✅ كسى كه خود را در محضر خدا بداند، از گناه پرهیز مى كند. «واتقوا اللّه واعلموا ان اللّه بكل شىء علیم»
✅ اگر هدفتان از #طلاق، ظلم به همسر و سوء استفاده باشد، باید بدانید كه خداوند آگاه است.
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_248
🌷 آیه 232 سوره بقره
🌸 وَإِذَا طَلَّقْتُمُ الْنِّسَآءَ فَبَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَلَا تَعْضُلُوهُنَّ أَنْ يَنْكِحْنَ أَزْوَاجَهُنَّ إِذَا تَرَاضَوْا بَيْنَهُمْ بِالْمَعْرُوفِ ذلِكَ يُوعَظُ بِهِ مَنْ كَانَ مِنْكُمْ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْأَخِرِ ذَلِكُمْ أَزْكَى لَكُمْ وَأَطْهَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ
🍀 ترجمه:و هنگامى كه زنان را طلاق دادید و مهلت (عدّه) خود را به پایان رساندند، مانع آنها نشوید كه به نکاح همسران(سابق) خویش در آیند،البتّه در صورتى كه میان آنها به طرز پسندیده اى، توافق برقرار گردد. هر كسی از شما كه ایمان به خدا و روز قیامت دارد، به این دستورات موعظه داده مىشود. (مراعات) این امر مایه ى تزکیه و پاكى بیشتر شما است و خداوند مى داند و شما نمى دانید.
🌷 #فبلغن: به پایان رساندن
🌷 #أجلهن:مهلت آنها،منظور عده زنان
🌷 #تعضلوهن:مانع شدن آنان
🌷 #یوعظ: موعظه می دهد
🌸 این آیه مانند سایر آیات سوره بقره در مدینه بر پیامبر اسلام نازل شد و در مورد شأن نزول آیه شیخ طوسی گوید قتادة و حسن بصرى گویند:معقل بن یسار مانع خواهرش شده بود که به شوهر اول خود مراجعه کند زیرا شوهر نخستین ، او را #طلاق داده بود و عده او تمام شده بود سپس معقل می خواست او را به عقد دیگری در آورد و خواهرش نمی پذیرفت سپس این آیه نازل شد البته مخاطب این آیه همه هستند. گاهی مردی #همسر خود را طلاق می دهد و بعد از مدتی قصد بازگشت به همسر سابق خود دارد ولی بعضی از بستگان زن مانع این بازگشت می شوند قرآن می فرماید: و إذا طلقتم النسآء فبلغن أجلهن فلا تعضلوهنّ أن ينكحن أزواجهن: و هنگامی که زنان را طلاق دادید و عده خود را به پایان رساندند ، مانع آنها نشوید که به نکاح همسران سابق خویش در آیند.
🌸 إذا تراضوا بينهم بالمعروف:اگر میان زن و مرد به طرز پسندیده ای ، توافق برقرار گردد. ذلك یوعظ به من کان منکم یؤمن بالله و اليوم الأخر: هر کسی از شما که ایمان به خدا و روز قیامت دارد ، به این دستورات موعظه داده می شود. اگر #زنان مطلقه با همان شوهران سابق خود توافق و سازش کرده و ازدواج کنند ، در پاکی و تزکیه فرد و جامعه تأثير بسيار دارد. زيرا در اين نوع ازدواج ، اسرار يکدیگر مخفی مانده و فرزندان به آغوش #والدین خود بر می گردند. ذلك ازکی لکم و أطهر و الله يعلم و أنتم لا تعلمون:اين امر مايه ی تزکیه و پاکی بیشتر شما است و خداوند می داند و شما نمی دانید.
🔹پيام های آیه 232سوره بقره 🔹
✅ رأى زن مطلقه، در انتخاب شوهر محترم است و در #ازدواج مجدّد، اجازه از دیگرى لازم نیست حتی نیاز به اجازه پدر دیگر نخواهد داشت تا بخواهند بر او سخت گیری کنند یا مانع ازدواج او شوند زن قبل از اسلام برای ازدواج مجدد نمی توانست کاری کند و تحت فشار دیگران بود ولی اسلام به زن عزت داد که برای ازدواج مجدد نیاز به اجازه کسی ندارد و کسی نمی تواند مانع او شود «فلاتعضلوهنّ»
✅ با یک #طلاق، براى همیشه بدبین نباشید. چه بسا بعد از طلاق، دو طرف پشیمان شده و آماده زندگى مجدّد به نحو شایسته اى باشند. «ینكحهنّ ازواجهنّ»
✅ شرط اصلى #ازدواج، رضایت طرفین است. «تراضوا بینهم»
✅ توافق بر #ازدواج، باید بر اساسى عقلایى وعادلانه باشد. «تراضوا بینهم بالمعروف»
✅ كسانى كه در راه #ازدواجِ مشروع دیگران، كارشكنى ومشكل آفرینى مى كنند، باید در ایمان خود نسبت به خدا و قیامت شكّ كنند. «لا تعضلوهنّ... ذلك یوعظ به من كان منكم یؤمن باللّه والیوم الاخر»
✅ براى حفظ #سلامتى جامعه، زنان و مردان نباید بى همسر بمانند.
✅ #ازدواج حتی بازگشت زن به شوهر قبلی اش برکات فراوانی دارد { و الله یعلم و أنتم لا تعلمون}
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_249
🌷 آیه 233 سوره بقره
🌸 وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلَادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الْرَّضَاعَةَ وَعَلَى الْمَوْلُودِ لَهُ رِزْقُهُنَّ وَكِسْوَتُهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ لَاتُكَلَّفُ نَفْسٌ إِلَّا وُسْعَهَا لَا تُضَآرَّ وَالِدَةٌ بِوَلَدِهَا وَلَا مَوْلُودٌ لَهُ بِوَلَدِهِ وَعَلَى الْوَارِثِ مِثْلُ ذَلِكَ فَإِنْ أَرَادَا فِصَالاً عَنْ تَرَاضٍ مِنْهُمَا وَ تَشَاوُرٍ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْهِمَا وَإِنْ أَرَدْتُمْ أَنْ تَسْتَرْضِعُواْ أَوْلَادَكُمْ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِذَا سَلَّمْتُمْ مَا ءَاتَيْتُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَ اعْلَمُواْ أَنَّ اللَّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِير
ٌ
🍀 ترجمه:مادرانى كه مى خواهند دوران شیردهى را كامل سازند، دو سال تمام فرزندانشان را شیر دهند. و خوراک و پوشاک این مادران، به طور شایسته بر عهده (پدر) صاحب فرزند است. هیچ كسی جز به قدر توانش مكلف نمی شود. هیچ مادرى به خاطر فرزندش و نیز هیچ پدرى به خاطر فرزندش نباید دچار ضرر شود. و (اگر پدر نباشد، هزینه خوراک و پوشاک مادر ) بر عهده وارث اوست. و اگر پدر و مادر با توافق و مشورت یكدیگر بخواهند كودک را (زودتر از دو سال) از شیر بازگیرند، گناهى بر آنها نیست. و اگر خواستید دایه اى براى فرزندانتان بگیرید، گناهى بر شما نیست، به شرط اینكه آنچه را قرار گذاشته اید به طور شایسته بپردازید. و تقوای خدا را پیشه کنید همانا خداوند به آنچه انجام مى دهید بیناست.
🔴 این آیه در ادامه بحث های مربوط به طلاق مسأله شير دادن به نوزاد را بيان می کند که هفت دستور در این مورد بیان می کند:
1⃣ نخست می فرماید:مادران فرزندان خود را دو سال تمام، #شیر دهند. { و الوالدات یرضعن أولادهن حولين كاملين } بنابراين هر چند ولایت بر اطفال صغیر به عهده پدر است اما حق شیر دادن در دوسال شیرخوارگی به مادر داده شده و او است که می تواند در این مدت از #فرزند خود نگهداری کند و به اصطلاح حق حضانت در این مدت بر عهده مادر است که هم برای رعایت حال فرزند و هم رعایت عواطف مادر است.
2⃣ سپس می فرماید:لمن أراد أن يتم الرضاعة:این برای کسی است که بخواهد دوران شیر خوارگی را کامل کند. یعنی مدت شیر دادن طفل لازم نیست حتما دوسال باشد ولی دو سال برای کسی است که می خواهد شیر دادن را کامل کند. ولی #مادران حق دارند با توجه به وضع و رعایت سلامت او این مدت را کنترل کنند. مثلا 21ماه
3⃣ هزینه زندگی #مادر از نظر غذا و لباس در دوران شیر دادن بر عهده پدر نوزاد است تا مادر با خاطری آسوده بتواند فرزند را شیر دهد و علی المولود له رزقهن و کسوتهن بالمعروف: و خوراک و پوشاک این مادران ، به طور شایسته بر عهده (پدر) صاحب فرزند است. اگر هزینه کودک و مادرش در این موقع بر عهده مرد گذاشته شده به خاطر این است که فرزند او و میوه دل اوست. لا تکلف نفس إلا وسعها:هیچ کسی جز به قدر توانش مکلف نمی شود.
4⃣ هیچ مادری به خاطر #فرزندش و نیز هیچ پدری به خاطر فرزندش نباید دچار ضرر شود { لا تضار والدة بولدها و لا مولود له بولده}
5⃣ سپس به حکم دیگری مربوط به بعد از مرگ پدر می پردازد اگر پدر از دنیا رفت بر #وارث او لازم است که نیازهای مادر را در دورانی که به کودک شیر می دهد تأمين كنند. {و على الوارث مثل ذلك}
6⃣ پدر و مادر #کودک ، با توجه به وضع جسمی و روحی او و توافق با یکدیگر می توانند کودک را در هر موقع مناسب یعنی زودتر از دوسال از شیر باز گیرند . فإن أرادا فصالا عن تراض منهما و تشاور فلا جناح عليهما: پس اگر پدر و مادر با #توافق و #مشورت یکدیگر بخواهند کودک را ( زودتر از دوسال )از شیر باز گیرند گناهی بر آنها نیست.
7⃣ گاه می شود که #مادر بعد از طلاق از حق خود در مورد شیر دادن و حضانت و نگهداری فرزند خود داری می کند و یا مانعی برای او پیش می آید که نمی تواند مثلا مادر توانایی شیر دادن ندارد در این صورت #قرآن راه حل می دهد که اگر خواستید دایه ای برای فرزندتان بگیرید ، گناهی بر شما نیست به شرط اینکه آنچه را قرار گذاشته اید به طور شایسته بپردازید { و إن أردتم أن تسترضعوا أولادكم فلا جناح عليكم إذا سلمتم ما آتيتم بالمعروف}
🌸 مبادا اختلاف میان زن و مرد روح انتقامجویی را در آنها زنده کند و سرنوشت یکدیگر و یا #کودک معصوم را به خطر اندازد و در پایان آیه می فرماید: { و اتقوا الله و اعلموا أن الله بما تعملون بصير:تقوای الهی پیشه کنید و بدانید خدا به آنچه انجام می دهید بیناست.} تقوا یعنی حفظ کردن ، اتقوا الله : یعنی خود را از حساب و عذاب خداوند حفظ کنید یعنی مبادا زن و مرد به یکدیگر و کودک ظلم کنید.
⬅️ پیام های این آیه در جلسه بعدی...
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_250
🌷 آیه 233 سوره بقره- شماره2
🌸 وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلَادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الْرَّضَاعَةَ وَعَلَى الْمَوْلُودِ لَهُ رِزْقُهُنَّ وَكِسْوَتُهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ لَاتُكَلَّفُ نَفْسٌ إِلَّا وُسْعَهَا لَا تُضَآرَّ وَالِدَةٌ بِوَلَدِهَا وَلَا مَوْلُودٌ لَهُ بِوَلَدِهِ وَعَلَى الْوَارِثِ مِثْلُ ذَلِكَ فَإِنْ أَرَادَا فِصَالاً عَنْ تَرَاضٍ مِنْهُمَا وَ تَشَاوُرٍ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْهِمَا وَإِنْ أَرَدْتُمْ أَنْ تَسْتَرْضِعُواْ أَوْلَادَكُمْ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِذَا سَلَّمْتُمْ مَا ءَاتَيْتُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَ اعْلَمُواْ أَنَّ اللَّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِير
ٌ
🍀 ترجمه:مادرانى كه مىخواهند دوران شیردهى را كامل سازند، دو سال تمام فرزندانشان را شیر دهند. و خوراك و پوشاک این مادران، به طور شایسته بر عهده (پدر) صاحب فرزند است. هیچ كسی جز به قدر توانش مكلف نمىشود. هیچ مادرى به خاطر فرزندش ونیز هیچ پدرى به خاطر فرزندش نباید دچار ضرر شود. و (اگر پدر نباشد، هزینه خوراک و پوشاک مادر) بر عهده وارث اوست. و اگر پدر و مادر با توافق و مشورت یكدیگر بخواهند كودک را (زودتر از دو سال) از شیر بازگیرند، گناهى بر آنها نیست. و اگر خواستید دایه اى براى فرزندانتان بگیرید، گناهى بر شما نیست، به شرط اینكه آنچه را قرار گذاشته اید به طور شایسته بپردازید. و تقوای خدا را پیشه کنید همانا خداوند به آنچه انجام مىدهید بیناست.
🌷 #الوالدات:مادران
🌷 #یرضعن:شیر دادن
🌷 #أولادهن:فرزندانشان
🌷 #حولين_کاملین:دو سال کامل
🌷 #یتم:تمام کند ، به پایان رساند
🌷 #الرضاعة:شير دهى
🌷 #المولود_له:کسی که فرزند برای او متولد می شود
🌷 #کسوتهن:لباس هایشان
🌷 #والدة:مادر
🌷 #ولد:فرزند
🌷 #فصال:باز کردن طفل از شیر
🌷 #تشاور:مشورت کردن
🌷 #لا_جناح:گناهی نیست
🌸 هنگامی که مادر ، بچه را در آغوش می گیرد ، او را نوازش می کند ، روح و روان مادر و کودک از عشق و امید به زندگی سرشار می شود. کودک هنگام خوردن شیر ، با شنیدن صدای تپش قلب مادر آرامش می یابد. و ارتباط عاطفی شدید و لذت بخش میان مادر و کودک ایجاد می شود توصیه می شود در هنگام شیر دادن مادر با وضو باشد تأثير زيادى در روحيه کودک دارد مناسب است که در هنگام آغوش گرفتن و شیر دادن صورت کودک را درسمت چپ یعنی نزدیک قلب خود قرار دهد که حس فوق العاده ای هم برای مادر و کودک دارد و در تغذیه نوزاد بسیار مؤثر است. در جلسه قبلی به تفسیر و توضیح این آیه پرداختیم در این جلسه پیام های این آیه را بیان می کنیم.
🔹 پيام های آیه233سوره بقره 🔹
✅ #اسلام، دینى جامع است. حتّى براى تغذیه مناسب #نوزاد با شیر مادر، برنامه دارد. «والوالدات یرضعن»
✅ حتّى #مادرِ طلاق داده شده، در شیر دادن نوزادش بر سایرین اولویّت دارد. «والوالدات یرضعن»
✅ مدّت شیر دادن #كامل دو سال است. «حولین كاملین»
✅ باید #حقوق_مالى و مادّى مادر و دایه در برابر شیر دادن فرزند پرداخت شود.«وعلى المولود له رزقهن و كسوتهن... اذا سلّمتم ما آتیتم»
✅ مقدار #خرجى باید بر اساس عرفِ شناخته شده و به قدر توانایى باشد. «بالمعروف لا تكلّف نفس الاّ وسعها»
✅ #تكلیف، براساس قدرت و به اندازهى توانایى انسان است. «لا تكلّف نفس الاّ وسعها»
✅ باید زندگى #مادر در دوران شیردهى تأمین شود، هرچند پدر فرزند از دنیا رفته باشد. «وعلى الوارث مثل ذلك»
✅ از شیر گرفتن #کودک ، نیاز به مشورت و توافق والدین دارد.
✅ در شیر دادن اولویت با مادر است ، اگر مادر توانایی نداشت بعد دایه
✅ رعایت #تقوا در تغذیه کودکان ، بر عهده والدین است.
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_251
🌷 آیه 234 سوره بقره - بخش1
🌸 وَالَّذِينَ يُتَوَفَّوْنَ مِنْكُمْ وَيَذَرُونَ أَزْوَاجاً يَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَعَشْراً فَإِذا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَلَا جُناحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا فَعَلْنَ فِى أَنْفُسِهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِير
ٌ
🍀 ترجمه:و كسانى از شما كه وفات می کنند و همسران خود را ترک می کنند، آن زنان باید چهار ماه و ده روز خویشتن را در انتظار نگه دارند پس اگر به پایان مهلت (عدّه)شان رسیدند، پس گناهى بر شما نیست در آنچه درباره ى خودشان به طور شایسته انجام دهند. (ازدواج كنند) و خداوند به آنچه انجام می دهید آگاه است.
🌷 #یتوفون:وفات می کنند ، می میرند که از توفی می آید به معنای جدایی کامل روح از جسم که از این دنیا گرفته شده و در عالم دیگر گذاشته می شود.
🌷 #یذرون:ترک می کنند
🌷 #أزواجا:همسران
🌷 #يتربصن:انتظار می کشند
🌷 #أنفسهن: خودشان
🌷 #أربعة_أشهر_و_عشرا:چهار ماه و ده روز
🌷 #بلغن:تمام شدن ، به پایان رسیدن
🌷 #أجلهن: مهلت ،منظور عده زنان
🌷 #فلا_جناح:پس گناهی نیست
🌷 #خبير:آگاه، با خبر
🌸 یکی از مسائل و #مشکلات اساسی زنان ، زندگی بعد از مرگ شوهر است. لذا همیشه در قبایل و سرزمین های مختلف گاهی #زنان را در بن بست و اسارت قرار می دادند و گاهی جنایت آميزترين کارها را در مورد آنها مرتکب می شدند قبل از دین اسلام ، بعضی اقوام مانند هندوها معتقد بودند كه باید بعد از مرگ شوهر، زن را زنده بسوزانند. و بعضى قبایل دیگر مى گفتند كه او را به همراه #شوهر، زنده در زیر خاک دفن كنند. بعضى از اقوام مرتکب قتل نمی شدند ولی براى همیشه ازدواج مجدّد همسر را ممنوع مىدانستند. و بعضى زودتر از یک سال را مجاز نمى دانستند. و بعضى قبایل نیز #زن را مجبور می کردند که در کنار قبر شوهر خود زیر خیمه سیاه شب و روز خود را بگذراند.
🌸 کدام #فرهنگ باید با آن مقابله کند و از مقام زنان دفاع کند و زن را در اوج #آزادی و #عزت قرار دهد اینجاست که اسلام در میان این فرهنگ های غلط ظهور کرده است و به عنوان مدافع واقعی زن با این عقاید و خرافات و جنایات مقابله می کند و می فرماید فقط 4 ماه و 10 روز نباید ازدواج کنند به این دوره عده می گویند عده زنان مطلقه که در آیات قبل بیان شد 3 ماه است عده طلاق به خاطر این است که از سه حیض یا همان عادت ماهیانه پاک شوند و #عده وفات شوهر به خاطر این است که کسی در این مدت به خواستگاری زن نیاید و مدتی بگذرد زیرا اگر بلافاصله کسی به خواستگاری آید آن زن و اقوام آن شوهر را جریحه دار می کند و هم به خاطر این است که اگر آن زن در این مدت علایم بارداری در او نمایان شد باید صبر کند تا وضع حمل کند بعد می تواند #ازدواج کند.
🌸 { و الذین یتوفّون منکم و یذرون أزواجا يتربصن بأنفسهن أربعة أشهر و عشرا فإذا بلغن أجلهن فلا جناح عليكم فيما فعلن فى أنفسهن بالمعروف:و کسانی از شما كه #وفات مى کنند و همسران خود را ترک می کنند ، آن زنان باید چهار ماه و ده روز خودشان را در انتظار نگه دارند پس اگر به پایان عده رسیدند پس گناهی بر شما نیست در آنچه درباره خودشان به طور شایسته انجام دهند } در احاديث داريم المرأة ريحانه: #زن گل است. شما اگر یک گل را از گلدان بیرون آوردید باید آن را در گلدان دیگری بکارید. اگر این کار را انجام ندهید آن #گل پژمرده می شود زن مثل گل روح لطیفی دارد اگر یار و همدم او وفات کرد نباید مانع ازدواج مجدد او شد.
🌸 اگر عده #زن تمام شد دیگر زن کاملا آزادی و اختیار دارد با هر کسی که خواست ازدواج کند حتی نیاز به اجازه کسی ندارد که بخواهد مانع ازدواج او شود. این یعنی معنای واقعی #آزادی است وقتی زن در فرهنگ گذشته بعد از مرگ شوهر به او جنایت می شد اکنون در کمال آزادی برای #ازدواج مجدد حتی نیاز به اجازه پدر ندارد و هر کسی از اقوام شوهر مانند برادر شوهر ، پدرشوهر بخواهد دخالت کند اسلام او را محکوم می کند.کلمه معروف یعنی ازدواج بطور شایسته باشد با یک مرد شایسته که در زمینه ازدواج با #مشورت پدر و بستگان و تحقیق باشد ولی نیاز به اجازه آنها ندارد.
⬅️ ادامه در جلسه بعدی ...
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_252
🌷 آیه 234 سوره بقره - بخش 2
🌸 وَالَّذِينَ يُتَوَفَّوْنَ مِنْكُمْ وَيَذَرُونَ أَزْوَاجاً يَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَعَشْراً فَإِذا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَلَا جُناحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا فَعَلْنَ فِى أَنْفُسِهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِير
ٌ
🍀 ترجمه:و كسانى از شما كه وفات می کنند و همسران خود را ترک می کنند ، آن زنان باید چهار ماه و ده روز خویشتن را در انتظار نگه دارند پس اگر به پایان مهلت (عدّه)شان رسیدند، پس گناهى بر شما نیست در آنچه درباره ى خودشان به طور شایسته انجام دهند. (ازدواج كنند) و خداوند به آنچه انجام می دهید آگاه است.
🌸 در جلسه قبلی به تفسیر و نکات این آیه پرداختیم در این جلسه به بخش پایانی و پیام های این آیه می پردازیم. { و الله بما تعملون خبیر: و خداوند به آنچه انجام می دهید آگاه است} خبیر یعنی کسی که آگاهی دارد و با خبر است یعنی هرگونه رفتاری که نسبت به آن #زن داشتید با خبر است. خداوند در این آیه هشدار می دهد که اگر ظلم و ستمی نسبت به زنی که شوهرش فوت کرده وارد نمودید و بعد از اتمام عده او که چهار ماه و ده روز است مانع #ازدواج او شدید در حالی که شما حق دخالت نداشتید و زن کاملا اختیار این را داشت با هر کسی که بخواهد ازدواج کند ولی شما بستگان با ایجاد موانعی، مانع ازدواج او شدید خداوند با خبر است.
🌸 امروزه از طریق قانون ممکن است خانم از حق خود دفاع کند ولی گاهی ممکن است با تهدید از طرف بستگان مانند برادر شوهر یا پدر شوهر یا بستگان دیگرو ... نتواند از طریق قانون به حق خود برسد ولی باور کنید که #خداوند یک روزی شما را در دادگاه عدل الهی محاکمه می کند زیرا خداوند در حساب بسیار دقیق است و عذاب خداوند بسیار شدید است ، درست است که خداوند مهربان است خداوند بخشنده است خداوند بهترین رفیق و یار و همدم است ولی نسبت به کسانی که نسبت به دیگران ظلم و ستمی ایجاد کردند عذابش شدید است و خداوند مدافع مظلومان است.
🌸 و اگر گاهی با تهدید آن #زن یا با تهدید خواستگار آن زن مانع ازدواج مجدد او شدید از محاکمه خداوند نمی توانید فرار کنید زیرا شما یک زنی را که بعد از فوت شوهرش که تنها و بی همدم بود مانع #ازدواج مجدد او شدید و گاهی توهین و گاهی دشنام و گاهی با چشمانی اشکبار و با قلبی شکسته بدترین ستم ها را به او روا داشتید و او را غریب و تنها به دست آوردید فکر نکنید که می توانید از حساب خداوند فرار کنید همان خداوندی که #همنشين قلب های شکسته است همان خداوند که یار و رفیق انسان های بی همدم و بی مونس است و خداوند مدافع و یار مظلومان است و از نفرین آن زن بترسید که گاهی تقاص این ظلم در همین دنیا از شما گرفته می شود زیرا #خداوند به هر آنچه که انجام می دهید آگاه است.
🔹 پیام های آیه 234 سوره بقره🔹
✅ عده زنی که #شوهرش فوت می کند چهار ماه و ده روز است.
✅ بستگان #شوهر ، حق دخالت در تصمیمات زنانی که شوهرشان فوت کرده ندارند.
✅ #ایمان به اینکه همه ی کارها و تصمیمات ما زیر نظر خداوند است ، بهترین پشتوانه ی تقواست.
✅ هیچ وقت فراموش نکنیم که #خداوند از تک تک اعمال ما آگاه است.
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸