🎯 دسترسی به صوت و متن جلسات جدید تفسیر تسنیم و نیز خلاصه تصویری آن در کانال موسسه اسرا فراهم شده و روزانه قرار میگیرد:
🆔 @esratveitaa
🔰 @tafsire_tasnim1
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_56L.mp3
5.47M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_56
🔖 آیات: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 56
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ آیه ۲۳ سوره بقره: «و ان کنتم فی ریبٍ ممّا نزّلنا علی عبدنا فأتوا بسورةٍ من مثله و ادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صادقین»
🚸🚸🚸
♦️گفتیم که ریب و شک در قران نه به خاطر مشکوک بودن الهی بودن آن، بلکه به خاطر #کور بودن شخص است. در این جلسه ابتدا #الهی بودن قران، سپس دلالت آن بر #رسالت پیامبر و آنگاه اصل وجود #اعجاز را اثبات میکنیم.
🔷کفار برای ریب و شک در قران، دو بهانه می آورند:
1⃣ بهانه به مبدأ قابلی: گویند چرا قران مستقیماً بر خود انسان ها نازل نشده است و تنها بر پیامبر نازل شده است. آیه ۵۲ مدثر می گوید: «بل یریدُ کلّ امرءٍ منهم أن یؤتی صحفاً منشّرة» یعنی اینها انتظار دارند که هر کدامشان نامه هایی سرگشاده از سوی خدا دریافت کنند! خداوند در برابر این بهانه می فرماید هر کسی #شایستگی دریافت آیات الهی را ندارد و ما محلِّ شایستگی را می دانیم و شما نمی دانید. «الله أعلم حیث یجعل رسالته/انعام_۱۲۴»
2⃣ بهانه به مبدأ فاعلی: گویند از کجا معلوم است که این کلام از خداست؟ ما هم می توانیم #مثل آن را بیاوریم. مبدأ فاعلی که مورد بحث ماست در دو آیه ذکر شده است. اول آیه ۹۳ انعام که بیان می دارد: «و من أظلمُ ممّن ... و من قال سَاُنزلُ مثلَ ما انزل الله» چه کسی ظالمتر از آن کس است که می گوید مثل آنچه خدا نازل کرده نازل خواهم کرد؟! آیه دوم نیز آیه ۳۱ انفال می باشد. «و اذا تُتلی علیهم آیاتُنا قالوا قد سمعنا لو نشاءُ لقلنا مثلَ هذا» یعنی زمانی که آیاتمان بر آنها خوانده می شود گویند شنیدیم و اگر بخواهیم حتماً مثل این را خواهیم گفت!
🔴در مقابل بهانه دوم، خداوند #تحدی را مطرح کرده و بهانه جویان کوردل را دعوت به آوردن سوره ای حتی به اندازه کوچکترین سوره قران با همه فصاحت و بلاغت و توان علمی و غیره می کند. «فاتوا بسورةٍ من مثله». باید گفت که دو اصل بر قران حاکم است: اول «#کلیت» یعنی برای همه بشر است و دوم «#دوام» یعنی تا روز قیامت با انسان سخن می گوید. کلام شبیه آن باید این دو اصل را دارا باشد.
📚قران می فرماید اگرچه رسول ما از #امّیّون و درس نخوانده ها بود اما اگر شما فکر می کنید که این آیات الهی نیست و می توان شبیه آنرا آورد، بیاورید. اگر هم از عوام جامعه هستید که فنون ادبی و علمی و غیره را نمی دانید به سراغ خواص و دانشمندانتان بروید تا ببینید که آنها هم نمی توانند چنین آیاتی را حتی به #زبان_های_دیگر بیاورند. بدین صورت دیگر در قیامت این بهانه را نیز نخواهید داشت که چون ما #توان_علمی کافی نداشتیم نتوانستیم شبیه قران را بیاوریم وگرنه امکانش بود و بدین جهت ما از کفار پیروی کردیم!
📘چرا نشانه بیرونی بر اعجاز قران وجود ندارد؟ اثبات کلام الهی نیاز به نشانه دیگری ندارد زیرا قران به علت تک و خارج از #توان_بشر بودن، ذاتاً نشانه کلام الهی است و این اعجاز برای همیشه وجود دارد.
📗چه رابطه ای بین عجز بشر از آوردن شبیه آیات قران و الهی بودن این آیات است؟ فرض میگیریم که این کلام محصول افکار یک #انسان باشد. با توجه به اینکه همه انسان ها از نوع بشرند پس خصایص بشر در همه انسان ها هست و ممکن نیست که یک شخص کاری بکند و امکان انجام آن کار از سوی انسانی دیگر تا ابد وجود نداشته باشد. اما این کلام به گونه ای است که در طول این ۱۴ قرن با همه تلاش هایی که شده هیچکس مثل آن را نیاورده و همه شکست خوردند که #تاریخ این شکست ها را نشان داده است. پس این کلام انسان نیست و بالاتر از آن است. لذا پیامبر، مجرای این کلام از سوی شخصی بالاتر از انسان یعنی خدا می باشد.
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 56
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
بخش دوم👇
📙آیا نمی توان گفت که خداوند #نبوغ یک فرد را آنچنان قوی آفرید که دیگر هیچکس به او نمی رسد؟ به چند دلیل خیر. اول اینکه طبیعت با #نوع_بشر برخوردهای گوناگون نمی کند و اگر یک شخص بتواند به جایی برسد حتماً در آینده افرادی بالاتر از او خواهند آمد که همه دانشمندان جهان نیز اینگنه بوده اند. دوم اینکه اگر شخصی با نبوغ بی نظیر کلامی را مانند قران به خدا نسبت داده و آن کلام مایه #ضلالت همه انسان ها باشد خدا حتماً جلوی آن را می گیرد زیرا این با #حکمت خداوند که هدایت انسان ها را می طلبد سازگار نبوده و خداوند همه انسان ها را به سمت مقصد #هدایت می کند. «أیحسب الانسانُ أن یُترک سدیً/قیامت_۳۶»
📔رابطه کلام الهی بودن قران و رسالت پیامبر چیست؟ اگر پذیرفتیم که قران بالاتر از کلام بشر است و هیچکس مانند آنرا نمی تواند بیاورد و اینکه رسول اکرم ادعای آوردن آن را از سوی خداوند را داشته و نیز اینکه خداوند نمی گذارد چیزی که به او نسبت داده شده همه را #گمراه کند پس این فرد حتماً پیامبر خداست.
❌در مقابل بهانه های دوگانه کفار، تحدّی قران نیز به دو چیز است: گاهی تحدی به خود #قران است که نمی توان مثلش را آورد (آیه ۸۸ اسراء، آیه ۱۳ هود، آیه ۳۸ یونس) گاهی نیز تحدی به #آورنده قران است که بی سواد و درس نخوانده بوده و چنین بشری نمی توانسته این کتاب را بیاورد.
💠آیه ۱۶ یونس از زبان پیامبر می گوید: همانا من مدتها پیش از نزول قران در میان شما بودم (و ادعای پیامبری نداشتم و شما مرا می شناختید) آیا نمی اندیشید؟! «فقد لبثتُم فیکم عمراً مّن قبله افلا تعقلون». گوید شما همیشه در کنار من بودید و میدیدید که من در طول ۴۰ سال که هنوز پیامبر نبودم اهل #درس و بحث نبودم. دو سفر نیز بیشتر نرفته ام که برخی از شما نیز در آن سفرها با من بودید و لذا نمی توان گفت که پیامبر قران را از #یهودیان یا مسیحیان مناطق دیگر آموخته است. افزون بر آن، تورات و انجیل را نیز قران زنده کرد وگرنه از آنها با آن همه #تحریف چیزی باقی نمی ماند. البته اگر پیامبر امّی نیز نبود باز هم قران معجزه بود و نمی شد همانند آن را آورد اما در آن صورت افراد باطل گرا بهانه پیدا کرده و در قران تردید می کردند.
❌آیات ابتدایی سوره الرحمن گوید «الرحمن علّم القرآن» یعنی آن کسی که به انسان قران را می آموزاند #خداوند رحمان است نه پیامبر یا افراد دیگر. لذا اولاً معلمِ قران، خداست و تقدم این آیه بر آیات نعمت های بهشتی نشان از اهمیت بیشتر این قضیه دارد و ثانیاً اگر کسی خواست پای #تفسیر_قران بیاید باید با وضو و این نیت که قران را از الرّحمن می آموزد حاضر شود زیرا کتاب و درس و غیره همگی از خداست.
📗در انتها باید تاکید کرد معجزه بودن قران، اصل #اعجاز را نیز ثابت می کند. معنای اعجاز، وقوع امری خارج از توان بشر توسط خداست. این، یعنی قران بعنوان یک معجزه همیشگی که در دسترس همگان است اصل اعجاز را به همگان نشان می دهد.
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰آیت الله جوادی آملی:
♦️اگر این #نظام_اسلامی کمترین آسیبی ببیند تمام لعنتهای گذشته الی یوم القیامه دامنگیر ما میشود.
♦️حفظ این نظام #واجب_عینی است.
✅ @tafsire_tasnim1
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_57L.mp3
5.44M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_57
🔖 آیات: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 57
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ آیه ۲۳ و ۲۴ سوره بقره: «و ان کنتم فی ریبٍ ممّا نزّلنا علی عبدنا فأتوا بسورةٍ من مثله و ادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صادقین-فان تفعلوا و لن تفعلوا فاتّقوا النار التی وقودها الناس و الحجارة اعدّت للکافرین»
🚸🚸🚸
♦️ #شهدا در آیه به چه معناست؟ در این باره آیات پایانی رعد گوید «و یقول الذین کفروا لست مرسلاً قل کفی بالله شهیداً بینی و بینکم و من عنده علم الکتاب» یعنی ای پیامبر در برابر کسانی که می گویند تو پیامبر خدا نیستی این دلیل را بگو که من دو #شاهد دارم اول خدا و دوم کسی که همه کتاب را می داند یعنی #علی_بن_ابیطالب. یعنی خدا شهادت می دهد که من پیغمبرم چون کتابش را به دست من داد و من حرفش را به شما می رسانم. آیه ۲۳ نیز گوید شاهد من خداست شما نیز بروید شاهدان خود را بیاورید که با آوردن سوره ای مثل قران، شهادت بر #بشری بودن قران بدهند.
🔴منطق اصلی آیات ۲۳ و ۲۴ بقره این است که اگر این کتاب، #کلام_خدا نبود پس آوردن مثلش ممکن بود و چون امکان آوردن مثل قران نیست پس این کتاب کلام خدا است.
💠این کتاب کلام هیچ بشری حتی خود پیامبر نیست چون نبوغ به #انسانیت مربوط است و طبیعت نبوغ را تنها به یک نفر نمی دهد و امکان آوردن آن کلام از سوی شخصی دیگر حتماً وجود دارد که عملاً هم می بینیم که همیشه آیندگان کلام گذشتگان را اصلاح و کاملتر کرده اند. غیر از معجزه قران، همین خبر از آینده دادن در مورد عدم امکان آوردن مثل قران نیز، خودش معجزه ای دیگر است.
❓چرا انتهای آیه بجای نتیجه گیری گفته از آتش #جهنم بترسید؟
اولا قران کتاب #هدایت است نه کتاب صرفا علمی و لذا از هر چیزی استفاده می کند تا به هدف اصلی یعنی هدایت برسد پس می گوید حال که نمی توانید مثل قران بیاورید پس این کتاب الهی است و آنرا انکار نکنید که نتیجه اش آتش حتمی جهنم است.
⁉️چرا فقط از جهنم ترسانده و از بهشت سخنی نگفته است؟ چون غالب مردم از #ترس آتش جهنم است که دین دار شده و می مانند لذا نماز شب که آن ثواب عجیب را داشته و در روایت آمده که نماز شب خوان حتما بهشتی می شود را نمی خوانند اما نماز صبح را با هر سختی بلند می شوند و می خوانند!
🛐اگر ترس از جهنم در انسان نهادینه شد کم کم شوق به #بهشت نیز پیدا کرده و ممکن است به مقامات عالیه نیز برسد اما اولین قدم ترس از جهنم است. لذا کار علما #ترساندن است که در آیه ۱۲۲ توبه ذکر شده است و گوید علما باید درس حوزه بخوانند تا نهایتاً مردم را از جهنم بترسانند نه اینکه بروند سخنرانی کنند. کار انبیا و اولیا، انذار است.
🚫انذار به جهنمی است که غالب محققین ما معتقدند همین حالا وجود دارد. آیه مورد بحث ما یعنی ۲۴ بقره گوید «فاتّقوا النار التی وقودها الناس و الحجارة اعدّت للکافرین» آتشی که وقود و سنگ چخماقش (سنگی که جرقه زده و آتش از درونش می جوشد) را #مردم تشکیل می دهند. پس آتش جهنم از #درون_انسان_ها می جوشد و جهنم همیشه با انسان و در درون اوست مانند آتش سنگ چخماق که از درونش ایجاد می شود اگرچه خود سنگ #سرد است.
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 57
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
بخش دوم👇
♦️ترساندن مردم نیاز به این دارد که ترس از #باطن شخص به #ظاهر او رسیده باشد و وقتی از جهنم حرف می زند خودش عمیقاً بترسد وگرنه در دیگران حرفش اثر نمی گذارد. مرحوم شیخ مفید گوید وقتی پیامبر می خواست حرف از #جهنم بزند تمام صورتش سرخ می شد چون جهنم را می دید و لذا حرفش در همه اثر می گذاشت.
🔴🔴🔴🔴
‼️اینکه قران می گوید مِثل سوره قران را بیاورید به چه معناست و از چه نظر باید مثل قران باشد؟
تحدی قران مانند دعوتش جهانی است و گوید جهانیان تا #روز_قیامت نمی توانند مانند قران بیاورند. لذا نمی توان گفت که مثل قران بودن از نظر فصاحت و بلاغت عربی قرانی است زیرا اولا اعراب جاهلی زمان قران، #عربی_فصیح_قرانی را نمی دانستند و ثانیاً غالب جهانیان تا قیامت نیز به عربی تسلط ندارند که مانند قران بیاورند. منظور قران این است که ای دانشمندان جهان در #هر_رشته ای که هستید نمی توانید در همان رشته به عظمت سوره های قران سوره ای بیاورید و قران در تمام رشته ها، #بالاترین_معارف را دارد!
✅پس تحدی قران گاهی به زیبایی و #فصاحت زبانی است، گاهی به #علم است گاهی به #آورنده آن که امّی و بی سواد بوده است، گاهی به #اخباری که از آینده می دهد و گاهی به #هماهنگی بین ۶۰۰۰ آیه.
🔰از نظر #فصاحت زبانی، آیه ۱۷۴ نساء گوید «و انزلنا الیکم نوراً مبیناً». منظور از صفت «#مبین» برای قران در این آیه این است که #عربی_فصیح_قرانی می تواند تمام زبانهای عالم را به بهترین وجه ترجمه کند اما هیچ زبان دیگری نیست که بتواند اینگونه عربی قرانی را ترجمه کند بلکه باید هر کلمه را با چند جمله توضیح دهند که #فصاحت خود را از دست می دهد. لذا زبان اهل جنت در بهشت نیز عربی است.
🔰از نظر #علمی آیه ۸۹ نحل اشاره دارد به این که این کتاب همه چیز را بیان کرده است و همه علوم ریشه هایش در قران است «و نزّلنا علیک الکتاب تبیاناً لکلّ شیء». برخی می گفتند که این قران را آهنگری رومی که در مکه بود به محمد آموخته است. آیه ۱۰۳ نحل در جواب گوید او حتی عربی را درست نمی داند پس چگونه می تواند این معارف عمیق را به زبان عربی فصیح بگوید.
🔰تحدی به آورنده قران در آیه ۱۶ یونس مطرح شده که گوید من عمری در میان شما زندگی کردم و دیدید که اهل #درس و بحث نبودم و جز دو مسافرت که در آن نیز همراه من بودید مسافرت دیگری نداشته ام پس آوردن اینچنین کتابی از سوی من خود نشانه بر الهی بودن آن است.
🔰از نظر #هماهنگی بین آیات نیز با اینکه قران در طول ۲۳ سال و در حالات مختلف اعم از جنگ و صلح و مسجد و منزل و غیره بر پیامبر نازل شده است اما هیچ یک از آیات آن، دیگری را نقض نمی کند بلکه کامل می کند. اما طبع بشر #متحول است و مرتباً کامل می شود لذا همیشه انسانها وقتی به گذشته خود نگاه می کنند اشتباهات خود را می یابند و سعی در اصلاح آنها دارند که دانشمندان نیز کتابهای خود را بعداً اصلاح می کنند اما قران اینگونه نیست.
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_58L.mp3
6.01M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_58
🔖 آیات: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 58
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ آیه ۲۳ و ۲۴ سوره بقره: «و ان کنتم فی ریبٍ ممّا نزّلنا علی عبدنا فأتوا بسورةٍ من مثله و ادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صادقین-فان تفعلوا و لن تفعلوا فاتّقوا النار التی وقودها الناس و الحجارة اعدّت للکافرین»
🔴راه #تقوای_علمی این است که کسی که شک دارد باید با معیارِ رافعِ شک، شکش را برطرف کند. اما اگر باز هم شکش برطرف نشد، پس مبنای تفکرش بر #شک است چون شک برای مقام اثبات است و نیاز به معیاری برای رسیدن به یقین دارد.
♦️گوید اگر تقوای علمی دارید و در شکتان راستگویید معیار رفع شک این است که اگر کلامی بی مانند بود و آوردن شبیه آن، ممکن نبود #کلام_الله است. اگر همگی با هم نتوانستید مثل آن را بیاورید پس کلام خداست.
✅خداوند می فرماید اگر خواستید مثل قران بیاورید بدانید #اوصاف و ویژگی های قران این موارد هستند:
۱. این کتاب همه حقایق و #علومی را که برای سعادت انسان نیاز است در خود دارد. (نحل_۸۹)
۲. همه حقایق را نه یکباره که در طی بیش از ۲۰ سال تنظیم کرده و به تدریج آورده و با این وجود هیچ #اختلاف و تعارضی در آن نیست. (نساء_۸۲)
۳. آورنده قران، پیامبری #امّی و بی سواد است که کلیات موجود در قران را با علوم لدنّی(از نزد خدا) خود، با جزییات تفصیل می دهد که باید برای فهم جزییات به او رجوع کرد.
❌در مورد نوع دوم تحدی که تحدی به #عدم_اختلاف در آیات قران در عین #تدریجی بودن نزول آن می باشد آیه ۸۲ نساء می فرماید: چرا تدبر نمی کنید؟ اگر قران از غیر خدا بود یقیناً در آن اختلاف زیاد می یافتید! «افلا یتدبّرون القرآن افکان من عند غیر الله لوجدوا فیه اختلافاً کثیراً»
🔰در اینجا دو سوال مطرح می شود: اول چرا اگر کتاب خدا بود در آن اختلافی نیست و دوم چرا اگر کتاب انسان بود دارای اختلاف است؟
♦️پاسخ اینکه منشأ اختلاف، #جهل و #نسیان انسان است که در خدا راه ندارد. اختلاف به دو صورت است. یا انسان چیزی را ندانسته می گوید و بعداً می فهمد که اشتباه می کرده است که خدا اینگونه نیست(و هو بکلّ شیءٍ علیم/بقره_۲۹) و یا اینکه قبلاً چیزی را گفته و بعداً فراموش کرده و چیز دیگری می گوید. اما خدا فراموشکار نیست (و ما کان ربّک نسیاً/مریم_۶۴)
♦️هیچ پیامبری نیامده که پیامبر قبلی را رد یا تخطئه کند بلکه همه متصل به #ذات_احد بوده و از #علم_لدنّی (علم از نزد خداوند) برخوردارند. اما هیچ عالمی نیست که بگوید تمام حرفهای قبلی من درست است.
♦️علت این است که #علوم_انسانی، همگی اکتسابی هستند و هر روز که می گذرد انسان با مطالعه، دانسته هایش را افزایش می دهد و اشتباهاتش را می یابد و البته که اشتباهات دانشندان بیشتر از باقی مردم است زیرا باقی مردم که اصلاً نظری نمی دهند تا اشتباه باشد یا نباشد. اما #علوم_الهی، تشریعی بوده و از نزد خدا می آید لذا در آینده کاملتر نمیشود که امکان جهل در آن باشد.
♦️جزمی که در #مسائل_عقلی هست در #مسائل_علمی نیست زیرا مسائل علمی مبتنی بر فرضیه هستند که هر لحظه امکان رد دارد. در حالیکه قران در طول ۲۰ سال و به تدریج نازل شده است که بخشی در جنگ و بخشی در صلح، بخشی در مدینه و بخشی در مکه، بخشی مربوط به تقوا و بخشی مربوط به جنگ است اما هیچ اختلافی بین آیات جنگ و تقوایش نیست. لذا آوردن مانند آن ممکن نیست. آیه ۲۳ زمر گوید این قران سراسرش شبیه همند و همدیگر را کامل می کنند.
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 58
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
بخش دوم👇
✅برخی گفتند #اختلافاتی در قران است مثلا در جایی قران گوید خداوند انسان را هنگام مرگ توفی می دهد و در جای دیگر گوید فرشته موکل خدا، این کار را می کند. امام علی در این باره گوید اینها به #درجات_انسانها ارتباط دارد که در درجات انسانی بسیار بالا، خود خداوند انسان را قبض روح می کند اما در درجات پایین دیگر حتی خود فرشته عزراییل نیز برای توفی نمی آید بلکه نمایندگانش را می فرستد.
🔷نسخ دو جور است: یا از روی #جهل می باشد که قانونگذار به جهل خود در قانون قبلی پی برده و آن را نسخ می کند. و یا اینکه بخاطر #اتمام_مهلت قانون قبلی است بدین صورت که حکم قبلی، موقتی بوده و تا حالا دوام داشته و حالا حکم عوض گشته است.
♦️آیات نسخ قران، از نوع دومند. مانند حد زن بزهکار که ابتدا فرمود آنها را در خانه نگهدارید تا بمیرند یا اینکه خداوند راهی را بعداً برایش قرار دهد(نساء_15) یعنی خود قران گفته که این حکم بعداً عوض خواهد شد.
🔰تدبر در قران دو نوع است: گاهی #تدبر_عمومی و برای همه انسان ها است و گاهی تدبری که برای #تحدّی است. آیه ۲۹ ص گوید این کتاب پربرکتی است که نازل کردیم تا مردم تدبر کنند. این تدبر در ابتدا ناظر به تحدی نیست بلکه برای همه مردم است. هدف خداوند از تدبر، #تذکر و به یاد آوردن چیزهایی است که با خداوند #عهد بسته است نه اینکه هدف عالم شدن انسان باشد.
💠آن اندازه که قران به #تدبر دعوت می کند به #تلاوت قران دعوت نمی کند. تدبر بسیار مهمتر است اگرچه خواندن بدون فهم نیز بر انسان تاثیرش را می گذارد. اگر انسان تدبر در قران نکرد بداند که دلش قفل شده است (أم علی قلوبٍ اقفالها/محمد_۲۴) چون تدبّر مربوط به قلب است.
🔴بنیان فکری برخی بر #شک است. آیه ۱۰۹ توبه گوید: آیا کسی که بنیان تفکر خود را بر #تقوای_الهی و رضایت او بنا کرده بهتر است یا کسی که بنیان فکر خود را کنار #پرتگاهی_سست بنا نهاده است که ناگهان در آتش دوزخ فرو میریزد؟ «افمن اسّس بنیانه علی تقوی من الله و رضوانٍ خیرٌ ام مّن اسّس بنیانه علی شفا جرفٍ هارٍ فانهارَ به فی نار جهنّم» ادامه آیه گوید خداوند برای اینها هیچ راهی برای نجات قرار نداده است «والله لا یهدی القوم الظالمین» مگر اینکه قلبهایشان را در قیامت بشکافیم. اما اگر تفکرشان مبتنی بر #تقوا بود شک و جزمش حساب شده بوده و با تحقیق به یقین می رسد.
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
⁉️چگونگی مواجهه با #شایعات!
۱. وظیفه انسان در برابر شایعات این است که قبل از پخش خبر، آنرا با #اولی_الامر در میان بگذارند.
۲. اولی الامر کسانیند که قدرت تشخیص و احاطه کلی بر مسایل مختلف را داشته و میتوانند #حقایق را از شایعات تشخیص دهند.
۳. شایعات پیرامون افراد #لایق، آنها را از خدمات خود دلسرد میکند و گاهی حیثیتشان را بر باد میدهد.
۴. اگر فردی #آبروی خود را از دست داد دیگر چیزی برای از دست دادن نخواهد داشت.
♦️ (منبع: تفسیر نمونه)
🔴پس در مواجهه با شایعات باید بسیار دقت کرد زیرا آبروی مومن از #کعبه که خانه خداست بالاتر است.
✅ @tafsire_tasnim1