بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_681
🌹 #آیات_۵۲_۵۳ #سوره_مائده
🌸 فَتَرَى الَّذِينَ فِى قُلُوبِهِمْ مَّرَضٌ يُسَارِعُونَ فِيهِمْ يَقُولُونَ نَخْشَى أن تُصِيبَنَا دَآئِرَةٌ فَعَسَى اللَّهُ أَن يَأْتِىَ بِالْفَتْحِ أَوْ أَمْرٍ مِّنْ عِنْدِهِ فَيُصْبِحُواْ عَلَى مآ أَسَرُّواْ فِى أَنفُسِهِمْ ناَدِمِينَ (۵۲) و یَقُولُ الَّذِينَ ءَامَنُواْ أَهَؤُلَا ءِ الَّذِينَ أَقْسَمُواْ بِاللَّهِ جَهْدَ أَيْمانهِمْ إِنَّهُمْ لَمَعَكُمْ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فَأَصْبَحُواْ خاسِرِين (۵۳)
َ
🍀 ترجمه: پس کسانی که در دل هایشان بیماری است، مى بینى كه در دوستى با آنان (یهود و نصارا)، شتاب مى ورزند و مى گویند: مى ترسیم که حادثه بدی برایمان پیش آید پس امید است كه خداوند، پیروزى یا امر دیگرى را از جانب خود پیش آورد، تا آنان از آنچه در دل هایشان پنهان داشته اند پشیمان شوند. (۵۲) و كسانى كه ایمان آورده اند مى گویند: آیا اینان همان هایى هستند كه با تأكید، به خدا قسم مى خوردند كه ما با شماییم؟ اعمالشان نابود شد و زیانكار شدند (۵۳)
🌷 #مَرَض: بیماری
🌷 #یسَارِعُون: شتاب می ورزند
🌷 #نَخْشَىٰٓ: می ترسیم
🌷 #أَنْ_تُصِيبَنَا: به ما برسد
🌷 #دَآئِرَة: گردانده - قرآن به حادثه و بلایی که در دنیا می گردد و به انسان می رسد دائرة می گوید.
🌷 #فَعَسَى: پس امید است
🌷 #فَتْح: پیروزی
🌷 #أَسَرُّوا: پنهان کردند
🌷 #نَادِمِين: افراد پشیمان
🌷 #أَقْسَمُوا: قسم می خوردند
🌷 #جهد: تلاش همراه با رنج
🌷 #جَهْدَ_أَيْمَانِهِمْ: سوگند مؤکدشان
🌷 #حَبِطَتْ: تباه شد
🌷 #خَاسِرِينَ: زیانکاران
🌸 اين آيات در ادامه موضوع آیه قبلی است که در آیه قبل مسلمانان را از دوستی با #یهود و #نصارا بر حذر کرد . در آیه ۵۲ سوره مائده اشاره به عذرتراشی هايى مى كند كه افراد بيمارگونه براى توجيه روابط نامشروع خود با بيگانگان، انتخاب مى كنند. #خدا به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم مى فرمايد: «فَتَرَى الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ يُسارِعُونَ فِيهِمْ يَقُولُونَ نَخْشى أَنْ تُصِيبَنا دائِرَةٌ: پس کسانی که در دل هایشان بیماری است، می بینی که در دوستی با آنان (منظور یهود و نصارا) شتاب می ورزند و می گویند: می ترسیم که حادثه بدی برایمان پیش آید»
🌸 همانطور كه آنها احتمال مى دهند روزى قدرت به دست يهود و نصارا بيفتد، اين احتمال را نيز بايد بدهند كه ممكن است سر انجام، #خداوند مسلمانان را پيروز كند و قدرت به دست آنها بيفتد و اين منافقان، از آنچه در دل خود پنهان ساختند، پشيمان گردند که #قرآن می فرماید: «فَعَسَى اللّهُ أَنْ يَأْتِيَ بِالْفَتْحِ أَوْ أَمْرٍ مِنْ عِنْدِهِ فَيُصْبِحُوا عَلى ما أَسَرُّوا فِي أَنْفُسِهِمْ نادِمِينَ: پس امید است که خداوند، پیروزی یا امر دیگری را از جانب خود پیش آورد، تا آنان از آنچه در دل هایشان پنهان داشته اند پشیمان شوند»
🌸 در آيه ۵۳ سوره مائده به سرانجام كار این منافقان اشاره كرده در آن هنگام كه فتح و پيروزى نصيب مسلمانان راستين شود، و كار #منافقان برملا گردد مؤمنان از روى تعجّب مى گويند آيا اين افراد منافق، همان ها هستند كه اين همه ادّعا داشتند و با نهايت تأكيد قسم ياد مى كردند كه با ما هستند، چرا سرانجام كارشان به اينجا رسيد که #قرآن می فرماید: «وَ يَقُولُ الَّذِينَ آمَنُوا أَ هؤُلاءِ الَّذِينَ أَقْسَمُوا بِاللّهِ جَهْدَ أَيْمانِهِمْ إِنَّهُمْ لَمَعَكُمْ: و کسانی که ایمان آورده اند می گویند: آیا اینان همان هایی هستند که با تأکید، به خدا قسم می خوردند که ما با شماییم؟» و به خاطر همين نفاق، «حبطت أعمالهم: همه اعمال نيک آنها از بین رفت» زيرا از نيّت پاک و خالص سرچشمه نگرفته بود، به همين دليل «فَأَصْبَحُوا خاسِرِينَ: زیانکار شدند»
🔹 پيام های آیات۵۲و۵۳سوره مائده
✅ نمونه ى روشن كسانى كه از هدایت الهى محرومند، بیماردلانى هستند كه با سرعت براى پیوستن به كفّار تلاش مى كنند.
✅ بیماردلان سست ایمان، با سرعت به سراغ طرح دوستی با دشمنان، #كافر مى روند.
✅ عزّت سیاسى، قدرت اقتصادى و پیروزى نظامى همه از طرف خدا و در دست اوست.
✅ با #كافران رابطه ولایت نباید داشت، تا امدادهاى غیبى خدا سرازیر شود.
✅ هر سوگندى نشانه ى #صداقت نیست، فریب سوگندها را نخورید.
✅ نشانه ى زیان #انسان، از بین بردن كارهاى نیک است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_682
🌹 #آیه_۵۴ #سوره_مائده
🌸 یا أَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ مَن يَرْتَدَّ مِنكُمْ عَن دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِى اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ يُجَاهِدُونَ فِى سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَا ئِمٍ ذَ لِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَن يَشَآءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! هر كسی از شما كه از دین خود برگردد، خداوند در آینده قومى را خواهد آورد كه آنان را دوست دارد و آنان نیز خدا را دوست دارند. آنان نسبت به مؤمنان نرم و فروتن و در برابر كافران سرسخت و قدرتمندند و همواره در راه خدا جهاد مى كنند و از سرزنش هیچ سرزنش كننده اى نمى ترسند. این فضل خداست كه به هر كه بخواهد مى دهد و خداوند وسعت بخش بسیار داناست.
🌷 #يَرْتَدَّ: از رد به معنای برگرداندن می آید یرتد یعنی کسی که برگردد
🌷 #فَسَوْفَ: پس به زودی
🌷 #يُحِبُّهُمْ: آنها را دوست می دارد
🌷 #أَذِلَّة: در اینجا یعنی متواضعان
🌷 #أَعِزَّة: عزتمندان ، قدرتمندان
🌷 #لَوْمَة: سرزنش
🌷 #لَآئِم: سرزنش کننده
🌷 #وَاسِع: وسعت بخش
🌷 #علیم: دانا
🔴 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در روایت است: وقتی این آیه نازل شد، #پیامبر_اسلام صلى الله علیه وآله دست به شانه سلمان فارسى زد و فرمود: هموطنان تو مصداق این آیه اند. در آیات قبل، خطر سلطه كفار و منافقان مطرح بود، اینجا سخن از ارتداد است. شاید اشاره به این باشد كه نفاق و دوستى و رابطه با كفّار و پذیرش سلطه آنان، به ارتداد مى انجامد. مرتد یعنی مسلمانی که از دین اسلام رویگردان و خارج شود.
🌸 در این آیه سخن از مرتدانى است كه طبق پيش بينى #قرآن بعدها از آيين اسلام روى بر مى گرداندند. به عنوان يک قانون كلّى به همه #مسلمانان هشدار مى دهد: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللّهُ بِقَوْمٍ: ای کسانی که ایمان آورده اید! هر کسی از شما که از دین خود برگردد خداوند در آینده قومی را خواهد آورد.» یعنی اگر کسانی از شما از دین خود بیرون روند زیانی به خدا و دین خدا و جامعه مسلمین نمی رسد زیرا #خداوند در آینده جمعیتی را برای حمایت از این دین بر می انگیزد. سپس صفات این قوم كه بايد اين رسالت بزرگ را انجام دهند، چنين شرح مى دهد:
1⃣ يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ: #خداوند آنها را دوست می دارد و آنها خداوند را دوست می دارند. امام باقر علیه السلام منظور از این افراد ، امام علی علیه السلام و شیعیان او هستند.
2⃣ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِين:َ آنان نسبت به مؤمنان متواضع اند.
3⃣ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكافِرِينَ: آنان نسبت به کافران سرسخت و قدرتمندند.
4⃣ يُجاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللّهِ: و آنها همواره در راه خدا #جهاد می کنند.
5⃣ آخرين امتيازى كه براى آنان ذكر مىكند اين است كه: در راه انجام فرمان خدا و دفاع از حق «از سرزنش هیچ سرزنش کننده ای نمی ترسند:لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ»
🌸 و در پايان آیه اشاره به این دارد که به دست آوردن اين امتيازات علاوه بر كوشش #انسان مرهون فضل الهى است «ذلِكَ فَضْلُ اللّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشاءُ وَ اللّهُ واسِعٌ عَلِيمٌ: این فضل خداست که به هر که بخواهد می دهد و خداوند وسعت بخش و بسیار داناست.
🔹 پيام های آیه ۵۴ سوره مائده 🔹
✅ #مؤمن باید به فكر عاقبت خود باشد، چه بسا مؤمنانى كه مرتدّ شوند.
✅ در راه #ایمان و شكستن سنّت ها و عادات جاهلى نباید از سرزنش ها و تبلیغات سوء دشمن ترسى داشت و تسلیم محیط نباید شد.
✅ #فضل_خدا تنها مال و مقام نیست، محبّت خدا و جهاد در راه او و قاطعیّت در دین هم از مظاهر لطف و فضل الهى است.
✅ دوستى متقابل میان بنده و خدا، از كمالات #انسان است.
✅ #مؤمن_واقعى كسى است كه هم عاشق و هم محبوب خدا باشد.
✅ كسى كه ایمان واقعى دارد، هرگز در برابر #كافران احساس حقارت نمى كند.
✅ دلى كه از محبّت #خدا خالى شد بیمار و وابسته به كافران مى شود، ولى دلى كه از مهر خدا پر است هرگز وابسته به کافران نمى شود.
✅ پرچم #اسلام را در آینده كسانى به دست خواهند گرفت كه عاشق خدا و مجاهد و با صلابت باشند.
✅ فضل #خداوند، محدود نیست و به هركسی به قدر لیاقتش عالمانه عطا مى كند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_683
🌹 #آیه_۵۵ #سوره_مائده
بخش۱
🌸 إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ ءامَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ
🍀 ترجمه: همانا ولی و سرپرست شما، تنها خداوند و پیامبرش و مؤمنانی هستند كه همواره نماز را برپا می دارند و در حالی كه در ركوع هستند زكات میدهند.
🔴 #شأن_نزول_آیه_ولایت:
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در مورد نزول اين آيه از «عبد اللّه بن عباس» نقل شده كه: روزى در كنار چاه زمزم نشسته بود و براى مردم از قول #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» حديث نقل مى كرد، ناگهان مردى كه عمّامه اى بر سر داشت و صورت خود را پوشانيده بود نزديک آمد و هر مرتبه كه ابن عباس از پيغمبر اسلام «صلّى اللّه عليه و آله» حديث نقل مى كرد او نيز با جمله «قال رسول اللّه» حديث ديگرى از پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» نقل مى نمود. ابن عباس او را قسم داد تا خود را معرفى كند، او صورت خود را گشود و صدا زد اى مردم! هر كسی مرا نمى شناسد بداند من «ابوذر غفارى» هستم با اين گوش هاى خودم از رسول خدا «صلّى اللّه عليه و آله» شنيدم، و اگر دروغ مى گويم هر دو گوشم كر باد، و با چشمان خود اين جريان را ديدم و اگر دروغ مى گويم هر دو چشمم كور باد.
🌸 كه #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» فرمود: (علىّ قائد البررة و قاتل الكفرة منصور من نصره مخذول من خذله) «على «عليه السّلام» پيشواى نيكان است، و كشنده كافران، هر كسی او را يارى كند، خدا ياريش خواهد كرد، و هر كسی دست از ياريش بردارد، #خدا دست از يارى او برخواهد داشت» . سپس أبوذر اضافه كرد: اى مردم! روزى از روزها با رسول خدا «صلّى اللّه عليه و آله» در مسجد نماز مى خواندم، نیازمندی وارد مسجد شد و از مردم تقاضاى كمک كرد، ولى كسى چيزى به او نداد، او دست خود را به آسمان بلند كرد و گفت: خدايا تو شاهد باش كه من در مسجد رسول تو تقاضاى كمک كردم ولى كسى جواب مساعد به من نداد، در همين حال على «عليه السّلام» كه در حال ركوع نماز بود با انگشت كوچک دست راست خود اشاره كرد. سائل نزديك آمد و انگشتر را از دست آن حضرت بيرون آورد.
🌸 #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» هنگامى كه از نماز فارغ شد، سر به سوى آسمان بلند كرد و چنين گفت: «خداوندا! برادرم موسى از تو تقاضا كرد كه روح او را وسيع گردانى و كارها را بر او آسان سازى و گره از زبان او بگشايى تا مردم گفتارش را درک كنند، و نيز موسى درخواست كرد هارون را كه برادرش بود وزير و ياورش قرار دهى و بوسيله او نيرويش را زياد كنى و در كارهايش شريک سازى. خداوندا! من محمّد پيامبر و برگزيده توام، سينه مرا بگشای و كارها را بر من آسان ساز، از خاندانم على «عليه السّلام» را وزير من گردان تا بوسيله او، پشتم قوى و محكم گردد» ابوذر مىگويد: هنوز دعاى پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» پايان نيافته بود كه جبرئيل نازل شد و این آیه ۵۵ سوره مائده را بر پیامبر « صلی الله علیه و آله» نازل نمود.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_684
🌹 #آیه_۵۵ #سوره_مائده
بخش۲
🌸 إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ ءَامَنُواْ الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ راکِعُون
َ
🍀 ترجمه: همانا ولىّ و سرپرست شما، تنها خداوند و پیامبرش و مؤمنانى هستند كه همواره نماز را برپا مى دارند و در حالی که در ركوع هستند زكات مى دهند.
🌸 در جلسه قبلی به شأن نزول آیه پرداختیم و در اینجلسه به شرح و پیام های آیه می پردازیم. اين آيه با كلمه «انّما» كه در لغت عرب به معنى انحصار مى آيد شروع شده و مى گويد: ولىّ و سرپرست شما سه كس است: « إِنَّما وَلِيُّكُمُ اللّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِينَ ءامَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكاةَ وَ هُمْ راكِعُونَ: همانا ولی و سرپرست شما، تنها #خداوند و پیامبرش و مؤمنانی هستند که همواره نماز را برپا می دارند و در حالی که در رکوع هستند زکات می دهند. »
🌸 منظور از #ولىّ در این آيه ولايت به معنى، سرپرستى و تصرّف و رهبرى مادّى و معنوى است. به خصوص اين كه اين #ولايت در رديف ولايت پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» و ولايت خدا قرار گرفته و هر سه با يک جمله ادا شده است و به اين ترتيب، آيه از آياتى است كه دلالت بر ولايت و امامت #على_عليه_السّلام مىكند.
🔹 پيام های آیه ۵۵ سوره مائده 🔹
✅ آیات قبل، از پذیرش ولایت یهود و نصارا نهى كرد، این آیه مى فرماید: خدا و رسول و كسى را كه در ركوع انگشتر داد، ولىّ خود قرار دهید.
✅ كسانى كه اهل #نماز و #زكات نیستند، حقّ ولایت بر مردم را ندارند.
✅ براى توجّه به محرومان، نماز هم مانع نیست. آرى، #فقیر نباید از جمع مسلمانان دست خالى برگردد.
✅ #ولایت از آنِ كسانى است كه نسبت به اقامه ى نماز و پرداخت زكات پایدار باشد.
✅ هرگونه ولایت، حكومت و سرپرستى كه از طریق #خدا و رسول و امام نباشد، باطل است.
✅ توجّه به خلق براى #خدا در حال نماز، با اقامه نماز منافات ندارد.
✅ كارهاى جزئى (مثل انفاق انگشتر در نماز) #نماز را باطل نمى كند.
✅ در فرهنگ #قرآن، به صدقه مستحبّى هم «زكات» گفته مى شود.
✅ ولایت ها در طول یکدیگرند، نه در برابر یكدیگر. ولایت بر مسلمین، ابتدا از آنِ خداست، سپس پیامبر، آنگاه امام
✅ حضرت #على_علیه_السلام در زمان خود پیامبرصلى الله علیه وآله نیز ولایت داشته است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_685
🌹 #آیه_۵۶ #سوره_مائده
🌸 وَ مَن يَتَوَلَّ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ الَّذِينَ ءَامَنُواْ فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ
🍀 ترجمه: و هر كسی كه خدا و پیامبرش و مؤمنانى را ولىّ خود بگیرد (از حزب خداست) پس قطعا حزب خدا پیروز هستند.
🌷 #حزب: گروه با قدرت
🌸 منظور از «الّذین ءامنوا»، در آیه قبل، حضرت على علیه السلام و امامان معصوم علیهم السلام پس از او هستند. آیه ۵۵ سوره مائده، آیه #ولایت بود و این آیه ۵۶ سوره مائده برای تکمیل آیه قبلی می باشد و هدف آن را تأكيد و تعقيب مى كند، و به #مسلمانان اعلام مى دارد كسانى كه ولايت و سرپرستى و رهبرى خدا و پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» و افراد با ايمانى را كه در آيه قبل به آنها اشاره شد بپذيرند پيروز خواهند شد، زيرا آنها در حزب خدا خواهند بود و حزب خدا پيروز است «وَ مَنْ يَتَوَلَّ اللّهَ وَ رَسُولَهُ وَ الَّذِينَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللّهِ هُمُ الْغالِبُونَ: و هر کسبی که خدا و پیامبرش و مؤمنانی را ولی خود بگیرد از حزب خداست پس قطعا حزب خدا پیروز هستند» تعبير به «حزب اللّه» و «غلبه آن» مربوط به #حكومت_اسلامى است، نه يک دوستى ساده و عادّى و اين خود مى رساند كه ولايت در آيه به معنى سرپرستى و حكومت و رهبری مسلمين است.
🔹 پيام های آیه ۵۶ سوره مائده 🔹
✅ #حزب_اللّه، تنها كسانى اند كه ولایت خدا، پیامبر و اهل بیت علیهم السلام را پذیرفته باشند.
✅ غلبه ى نهایى با كسانى است كه ولایت خدا، پیامبر و اهل بیت علیهم السلام را بپذیرند.
✅ چون #خداوند غالب است ، وابستگان به او هم غالبند.
✅ با وعده هاى #الهى، حزب اللَّه به آینده ى خود مطمئن است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_686
🌹 #آیه_۵۷ #سوره_مائده
🌸 یآ أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الَّذِينَ اتَّخَذُوا دِينَكُمْ هُزُوًا وَلَعِبًا مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَالْكُفَّارَ أَوْلِيَآءَ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ
🍀 ترجمه: ای کسانی که ایمان آورده اید! كسانی كه دین شما را به مسخره و بازی گرفته اند سرپرست و دوست خود نگیرید، چه آنان که پیش از شما كتاب (آسمانی) داده شده اند و كافران را ولی خود نگیرید و خداوند را تقوا پیشه کنید اگر مؤمن هستید.
🌷 #هزوا: مسخره شده
🌷 #لعب: بازی
🌷 #أولیاء: دوستان
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در مورد نزول اين آيه، مفسّران نقل كرده اند كه: دو نفر از مشركان به نام «رفاعه» و «سويد» اظهار #اسلام كردند و سپس جزء گروه منافقان شدند، بعضى از مسلمانان با اين دو نفر رفت و آمد داشتند و اظهار دوستى مى كردند، آيه نازل شد و به آنها اخطار كرد كه از اين عمل بپرهيزيد.
🌸 در اين آيه #خداوند به مؤمنان دستور مى دهد كه از انتخاب منافقان و دشمنان به عنوان #دوست بپرهيزند، منتها براى تحريک عواطف آنها و توجّه دادن به فلسفه اين حكم، چنين مى فرمايد: «یا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الَّذِينَ اتَّخَذُوا دِينَكُمْ هُزُواً وَ لَعِباً مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتابَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَ الْكُفّارَ أَوْلِياءَ: ای کسانی که ایمان آورده اید! کسانی که دین شما را به مسخره و بازی گرفته اند سرپرست و دوست خود نگیرید، چه آنان که پیش از شما کتاب (آسمانی) داده شده اند و کافران را ولی خود نگیرید و خداوند را تقوا پیشه کنید اگر مؤمن هستید» و در پايان آيه اين موضع را تأكيد مى كند كه طرح دوستى با آنان، با #تقوا و #ايمان سازگار نيست؛ بنابراين «وَ اتَّقُوا اللّهَ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ: و خداوند را تقوا پیشه کنید اگر مؤمن هستید» #تقوا یعنی آدمی از انجام دادن گناه پرهیز کند و خداوند را برای خود حفظ کند و رحمت و لطف خداوند را از دست ندهد.
🔹 پیام های آیه ۵۷ سوره مائده 🔹
✅ در روابط با دیگران، احترام مقدسات یک شرط ضروری است.
✅ شرط #ایمان، داشتن غیرت دینی و برائت از نااهلان است.
✅ استهزای #دین، یکی از شیوه های مبارزاتی دشمنان است.
✅ تقوای الهی ایجاب می کند از دشمنان نترسیم و آنان را ولی خود قرار ندهیم.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_687
🌹 #آیه_۵۸ #سوره_مائده
🌸 وَإِذَا نَادَيْتُمْ إِلَى الصَّلَاةِ اتَّخَذُوهَا هُزُوًا وَلَعِبًا ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَعْقِلُونَ
🍀 ترجمه: و وقتی که شما برای نماز ندا می دهید، آن را به مسخره و بازی می گیرند؛ این به خاطر آن است كه آنان گروهی هستند كه نمی اندیشند
🌷 #إذا_نادیتم: وقتی ندا می دهید
🌷 #الصلاة: نماز
🌷 #هزوا: مسخره شده
🌷 #لعب: بازی
🌷 #لا_یعقلون: نمی اندیشند
🔴 #شأن_نزول_آیه: در مورد نزول اين آيه كه دنباله آيه قبل است نقل شده كه: جمعى از #يهود و بعضى از #نصارا صداى مؤذّن را كه مىشنيدند و يا قيام مسلمانان را به نماز مى ديدند شروع به مسخره و استهزا مى كردند، قرآن مسلمانان را از طرح دوستى با اين گونه افراد برحذر داشت.
🌸 در اين آيه به دنبال بحث گذشته در مورد نهى از دوستى با منافقان و جمعى از اهل كتاب كه احكام #اسلام را به تمسخر مى گرفتند، اشاره به يكى از اعمال آنها به عنوان شاهد و گواه نموده و مى فرمايد: «وَ إِذا نادَيْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ اتَّخَذُوها هُزُواً وَ لَعِباً: و وقتی شما برای نماز ندا می دهید آن را به مسخره و بازی می گیرند.» سپس علت عمل آنها را چنین بیان می کند: «ذلک بأنهم قوم لا یعقلون: این به خاطر آن است که آنان گروهی هستند که نمی اندیشند.» منظور از إذا نادیتم إلی الصلاة یعنی وقتی که اذان می گویید و مسلمانان را به نماز دعوت می کنید. قابل ذكر اين كه همانطور كه در روايات اهل بيت «عليه السّلام» وارد شده است #اذان از طريق #وحى به پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» تعليم داده شد.
🔹 پیام های آیه ۵۸ سوره مائده 🔹
✅ از رابطه و دوستی با کسانی که اذان را #مسخره می کنند، بپرهیزید.
✅ #نماز، چهره و مظهر دین است.
✅ برای #نماز، باید ندا سر داد تا همه جمع شوند.
✅ در جامعه ی #اسلامی، باید برای نماز، فریاد زد و تبلیغ کرد و هیچ کسی نباید مانع آن شود.
✅ شیوه ی عاقلان، برخورد منطقی است ولی شیوه ی بی خردان ، تمسخر است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_689
🌹 #آیه_۶۰ #سوره_مائده
🌸 قُلْ هَلْ أُنَبِّئُكُمْ بِشَرٍّ مِنْ ذَٰلِكَ مَثُوبَةً عِنْدَ اللَّهِ ۚ مَنْ لَعَنَهُ اللَّهُ وَغَضِبَ عَلَيْهِ وَجَعَلَ مِنْهُمُ الْقِرَدَةَ وَالْخَنَازِيرَ وَعَبَدَ الطَّاغُوتَ ۚ أُولَٰٓئِكَ شَرٌّ مَكَانًا وَأَضَلُّ عَنْ سَوَآءِ السَّبِيلِ
🍀 ترجمه: بگو: آیا شما را از كسانی كه كیفرشان نزد خدا بدتر است خبر دهم؟ كسانی هستند كه خدا لعنتشان كرده، و بر آنان خشم گرفته، و بعضی از آنان را به صورت میمون و خوک درآورده، و طاغوت را پرستیدند؛ اینانند كه جایگاه و منزلتشان بدتر و از راه راست گمراه ترند.
🌷 #قُل: بگو
🌷 #هَل: آیا
🌷 #أُنَبِّئُكُم: شما را خبر دهم
🌷 #مَثُوبَة: جزای عمل، خواه پاداش باشد یا کیفر ومجازات
🌷 #الْقِرَدَة: میمون ها
🌷 #الْخَنَازِير: خوک ها
🌷 #أضَلُّ: بدتر
🌷 #سَوَآءِ_السَّبِيل: راه راست
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و در ادامه آیه قبلی و درباره شأن نزول آن در جلسه قبلی بیان شد. در اين آيه عقايد تحريف شده و اعمال نادرست #اهل_كتاب و كيفرهايى كه دامنگير آنها گرديده است با وضع مؤمنان راستين و مسلمان، مقايسه شده، تا معلوم شود كدام يک از اين دو دسته شایسته انتقاد و سرزنش هستند و اين يک پاسخ منطقى است كه براى متوجّه ساختن افراد لجوج و متعصّب به كار مى رود، در اين مقايسه چنين به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم مى فرماید که به آنها «قُلْ هَلْ أُنَبِّئُكُمْ بِشَرٍّ مِنْ ذلِكَ مَثُوبَةً عِنْدَ اللّهِ: بگو: آیا شما را از کسانی که کیفرشان نزد خدا بدتر است خبر دهم؟»
🌸 سپس به شرح اين مطلب پرداخته آنهایی كه بر اثر اعمالشان مورد لعن و غضب پروردگار واقع شدند و آنان را به صورت #ميمون و #خوک مسخ كرد، و آنها كه پرستش طاغوت و بت نمودند، مسلّماً اين چنين افراد، موقعيّتشان در اين دنيا و محل و جايگاهشان در روز قيامت بدتر خواهد بود، و از راه راست و جاده مستقيم گمراه ترند که می فرماید: «مَنْ لَعَنَهُ اللّهُ وَ غَضِبَ عَلَيْهِ وَ جَعَلَ مِنْهُمُ الْقِرَدَةَ وَ الْخَنازِيرَ وَ عَبَدَ الطّاغُوتَ أُولئِكَ شَرٌّ مَكاناً وَ أَضَلُّ عَنْ سَواءِ السَّبِيلِ: کسانی هستند که خدا لعنتشان کرده، و بر آنان خشم گرفته و بعضی از آنان را به صورت میمون و خوک در آورده و طاغوت را پرستیدند؛ اینانند که جایگاه و منزلتشان بدتر و از راه راست گمراه ترند» بسیاری از مفسران معتقدند یهودیانی که در زمان موسی با حیله، قداست روز شنبه را شکستند به میمون تبدیل شدند و مسیحیانی که مائده آسمانی عیسی را منکر شدند به خوک تبدیل شدند.
🔹 پیام های آیه ۶۰ سوره مائده 🔹
✅ کیفرهای الهی #عادلانه است و اگر گروهی به میمون و خوک تبدیل می شوند سزای عملکردشان است.
✅ اطاعت کنندگان از طاغوت، هم ردیف مسخ شدگانند.
✅ بیان سرنوشت شوم بدکاران تاریخ یکی از روش های ارشاد و تبلیغ #قرآن است.
✅ عقوبت سنگین برای انحراف سنگین است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_688
🌹 #آیه_۵۹ #سوره_مائده
🌸 قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ هَلْ تَنقِمُونَ مِنَّآ إِلَّا أَنْ ءَامَنَّا بِاللَّهِ وَمَآ أُنزِل َإِلَيْنَا وَ مَآ أُنْزِلَ مِن قَبْلُ وَأَنَّ أَكْثَرَكُمْ فَاسِقُون
َ
🍀 ترجمه: بگو: اى اهل كتاب! آیا جز این بر ما عیب مى گیرید كه ما به خداوند و به آنچه بر ما نازل شده و به آنچه از پیش نازل گردیده، ایمان آورده ایم؟ همانا بیشتر شما از مرز حقّ بیرون رفته و فاسقید.
🌹 #تنقمون: در اصل از ماده «نقمت»، به معناى انكار چیزى است؛ با زبان باشد یا به وسیله ى قهر و كیفر و برخورد.
🌹 #فاسقون: کسانی که از مسیر حق خارج شدند
🔴 #شأن_نزول_آیه: در مورد نزول اين آيه و آيه بعد از ابن عباس نقل شده كه: جمعى از يهود نزد #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» آمدند و درخواست كردند عقايد خود را براى آنها شرح دهد، پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» فرمود: من به خداى بزرگ و يگانه ايمان دارم و آنچه بر ابراهيم و اسماعيل و اسحاق و يعقوب و موسى و عيسى و همه پيامبران الهى نازل شده حق مى دانم، و در ميان آنها جدايى نمى افكنم، آنها گفتند: ما عيسى را نمى شناسيم و به پيامبرى نمى پذيريم، سپس افزودند: ما هيچ آيينى بدتر از آيين شما سراغ نداريم که آيات ۵۹ و ۶۰ سوره مائده نازل شد و به آنها پاسخ گفت.
🌸 در آيه ۵۹ سوره مائده ، #خداوند به پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» دستور مى دهد كه از اهل كتاب سؤال كن و « قُلْ يا أَهْلَ الْكِتابِ هَلْ تَنْقِمُونَ مِنّا إِلاّ أَنْ آمَنّا بِاللّهِ وَ ما أُنْزِلَ إِلَيْنا وَ ما أُنْزِلَ مِنْ قَبْلُ: بگو: ای اهل کتاب! آیا جز این بر ما عیب می گیرید که ما به خداوند و به آنچه بر ما نازل شده و به آنچه از پیش نازل شده ایمان آورده ایم؟» و در پايان آيه جمله اى مىبينيم كه در حقيقت بيان علّت جمله قبل است، مى فرماید: «و أن اکثرکم فاسقون: همانا بیشتر شما فاسقید» در واقع دارد به آنها می گوید که اگر شما توحيد خالص و تسليم در برابر تمام كتاب های آسمانى را بر ما ايراد مى گيريد به خاطر آن است كه بيشتر شما فاسق و آلوده به #گناه شده ايد چون خود شما آلوده و منحرفيد اگر كسانى پاک و بر جادّه حقّ باشند در نظر شما عيب است.
🔹 پيام های آیه ۵۹ سوره مائده 🔹
✅ با #مخالفان هم باید جدالى نیكو داشت. استدلال آمیخته با سؤال هاى عاطفى
✅ دشمنى دشمنان با #مؤمنان، فقط به خاطر ایمان آنهاست.
✅ ایمان #مسلمانان به تمامى كتاب های آسمانى، از عوامل دشمنی اهل كتاب با آنان است.
✅ دشمنى اهل كتاب با مسلمانان، تاریخى و با سابقه است.
✅ در برابر سخت گیرى هاى #دشمن، عدالت و انصاف را از دست ندهیم و همه را یكسان و فاسق نپنداریم.
✅ انكار حقّ و آزار پیروان حقّ، فسق است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_690
🌹 #آیه_۶۱ #سوره_مائده
🌸 وَإِذَا جَآءُوكُمْ قَالُوٓا ءامَنَّا وَقَدْ دَخَلُوا بِالْكُفْرِ وَهُمْ قَدْ خَرَجُوا بِهِ ۚ وَاللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا كَانُوا يَكْتُمُونَ
🍀 ترجمه: و هنگامی كه نزد شما آیند، گویند: ایمان آوردیم. در حالی كه با كفر وارد می شوند، و با كفر بیرون می روند؛ و خدا به آنچه كه همواره پنهان می كنند، داناتر است.
🌷 #إذا_جآءوکم: هنگامی که نزد شما آیند
🌷 #أعلم: داناتر
🌷 #بما: به آنچه
🌷 #یکتمون: پنهان می کنند
🌸 اين آيه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و براى تكميل بحث درباره #منافقان اهل كتاب از نفاق درونى آنها خبر می دهد و به مسلمانان چنين اعلام مى كند: «وَ إِذا جآءوكُمْ قالُوا ءامَنّا وَ قَدْ دَخَلُوا بِالْكُفْرِ وَ هُمْ قَدْ خَرَجُوا بِهِ: و هنگامی که نزد شما آیند، گویند: ایمان آوردیم. در حالی که با کفر وارد می شوند و با کفر بیرون می روند» و سپس می فرماید: «وَ اللّهُ أَعْلَمُ بِما كانُوا يَكْتُمُونَ: و خداوند به آنچه که همواره پنهان می کنند، داناتر است» منافقان اهل کتاب چه چیزی را پنهان می کردند؟ آنها #کفر و #نفاق خود را کتمان می کردند که خدا از درون آنها آگاه تر است.
🔹 پیام های آیه ۶۱ سوره مائده 🔹
✅ اظهار ایمان افراد، شما را فریب ندهد. اظهار #ایمان با زبان نشانه نفوذ ایمان در قلب نیست.
✅ #خداوند، از خود انسان ها نسبت به آنچه که در درونشان می گذرد، آگاه تر است.
✅ کسانی که منافقانه اظهار ایمان می کنند، بدانند که #خداوند از درون آنان آگاه است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_691
🌹 #آیه_۶۲ #سوره_مائده
🌸 وَتَرَى كَثِيراً مِّنْهُمْ يُسارعونَ فِى الإِْثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَأَكْلِهِمُ السُّحْتَ لَبِئْسَ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ
🍀 ترجمه: و بسیارى از آنان (مدعیان ایمان) را مى بینى كه در گناه و ظلم و حرام خوارى شتاب مى كنند. به راستی چه بد است آنچه انجام مى دادند.
🌷 #تَرَىٰ: می بینی
🌷 #كَثِيرًا_مِنْهُم: بسیاری از آنها
🌷 #یسارعون: شتاب می کنند
🌷 #الْإِثْمِ: گناه
🌷 #الْعُدْوَان: ظلم ،منظور تجاوز از حدود الهی
🌷 #السُحت: در اصل به معناى جدا كردن پوست و نیز به معناى شدّت گرسنگى است، سپس به هر مال نامشروع مخصوصاً رشوه گفته شده است، زیرا این گونه اموال، صفا و طراوت و بركت را از اجتماع انسانى مى برد. همان طور كه كندن پوستِ درخت باعث پژمردگى یا خشكیدن درخت مى گردد. بنابراین «سُحت» معناى وسیعى دارد و اگر در بعضى روایات مصداق خاصّى از آن ذكر شده، دلیل اختصاص نیست.
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و در ادامه مبحث منافقان اهل کتاب است. در اين آيه نشانه هاى ديگرى از #نفاق آنها را بازگو مى كند و به فساد اخلاقی و اجتماعی و اقتصادی آنان اشاره می کند «وَ تَرى كَثِيراً مِنْهُمْ يُسارِعُونَ فِي الْإِثْمِ وَ الْعُدْوانِ وَ أَكْلِهِمُ السُّحْتَ: و بسیاری از آنان را می بینی که در گناه و ظلم و حرام خواری شتاب می کنند» يعنى، آن چنان آنها در راه گناه و ستم گام بر مىدارند كه گويا به سوى اهداف افتخار آميزى پيش مىروند، و بدون هيچ گونه شرم و حيا، سعى مى كنند از يكديگر پيشى گيرند. #اثم همان فساد اخلاقی است و #عدوان همان فساد اجتماعی است و #سحت همان فساد اداری که شامل رشوه است و سپس براى تأكيد زشتى اعمال آنها مى فرماید: «لَبِئْسَ ما كانُوا يَعْمَلُونَ: به راستی چه بد است آنچه انجام می دادند»
🔹 پيام های آیه ۶۲ سوره مائده 🔹
✅ سیماى جامعه #اسلامى، سبقت در خیرات است، ولى سیماى جامعه كفر و نفاق، سبقت در فساد است.
✅ بدتر از فساد اخلاقى و اجتماعى و اداری، عادت به فساد و سرعت در آن است.
✅ چه بسا بعضی که ادعای ایمان دارند به #گناه، تجاوز و حرام خوارى شتاب مى كنند.
✅ بدتر از آلودگى به #گناه، غرق شدن در گناه است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_692
🌹 #آیه_۶۳ #سوره_مائده
🌸 لَوْلَا يَنْهاهُمُ الرَّبَّانِيُّونَ وَالْأَحْبَارُ عَن قَوْلِهِمُ الإِْثْمَ وَأَكْلِهِمُ السُّحْتَ لَبِئْسَ مَا كَانُواْ يَصْنَعُونَ
🍀 ترجمه: چرا علمای نصارا و علمای یهود آنان را از سخنان گناه آلود وخوردن مال حرام بازنمى دارند؟ چه بد است آنچه انجام مى دهند.
🌷 #الرَّبَّانِيُّون: تربیت کنندگان و زاهدان الهی در اینجا منظور علمای نصارا است.
🌷 #الْأَحْبَار: از حبر می آید حبر یعنی اثر پسندیده - عالم را حبر می گویند که اثر علم و عملش پسندیده است و جمع آن احبار است به علمای یهود احبار می گفتند.
🌷 #الْإِثْم: گناه
🌷 #السُّحْت: مال حرام، رشوه
🌷 #لَبِئْسَ: چه بد است
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و در ادامه موضوع منافقان اهل کتاب است. در این آیه از علمای آنها انتقاد کرده كه با سكوت خود آنان را به #گناه تشويق مى نمودند و می فرماید: «لَوْ لا يَنْهاهُمُ الرَّبّانِيُّونَ وَ الْأَحْبارُ عَنْ قَوْلِهِمُ الْإِثْمَ وَ أَكْلِهِمُ السُّحْتَ: چرا علمای نصارا و علمای یهود آنان را از سخنان گناه آلود و خوردن مال حرام باز نمی دارند؟» يعنى، علما براى اصلاح یک اجتماع فاسد، نخست بايد افكار و اعتقادات نادرست آنها را تغيير دهند، و به اين ترتيب آيه، راه اصلاح جامعه فاسد را كه بايد از انقلاب فكرى شروع شود به دانشمندان نشان مى دهد.
🌸 سپس #قرآن به همان شكل كه گناهكاران اصلى را مذمّت نمود، علمای ساكت و ترک كننده امر به معروف و نهى از منكر را مورد مذمّت قرار داده، مى فرماید: «لَبِئْسَ ما كانُوا يَصْنَعُونَ: چه بد است آنچه انجام می دهند» و به اين ترتيب روشن مى شود كه سرنوشت كسانى كه وظيفه بزرگ امر به معروف و نهى از منكر را ترک مىكنند به خصوص اگر از #دانشمندان و #علما باشند سرنوشت همان گناهكاران است و در حقيقت شريک جرم آنها محسوب مى شوند.
🌸 اين حكم فقط مختص علماى ساكت يهود و نصارا نیست بلکه تمام رهبران فكرى و دانشمندانى كه به هنگام آلوده شدن مردم به گناه و سرعت گرفتن در راه ظلم و فساد، ساکت مى نشينند در بر مى گيرد، زيرا حكم #خدا، درباره همگان يكسان است! در حديثى از امام على «عليه السّلام» مى خوانيم: كه در خطبه اى فرمود: «اقوام گذشته به اين جهت هلاک و نابود گشتند كه مرتكب گناهان مى شدند و دانشمندانشان سكوت مى كردند، و نهى از منكر نمى نمودند، در اين هنگام بلاها و كيفرهاى الهى بر آنها فرود مى آمد، پس شما اى مردم! امر به معروف كنيد و نهى از منكر نماييد، تا به سرنوشت آنها دچار نشويد»
🔹 پيام های آیه ۶۳ سوره مائده 🔹
✅ مسئولیّت امر به معروف و نهى از منكر، در درجه اوّل متوجّه علماست.
✅ سكوت و بى تفاوتى علما، زمینه ى ترویج #فساد است.
✅ اگر نهى از منكر، جلوى #گناه را نگیرد، لااقل جلوى سرعت آن را مىگیرد.
✅ #سكوت_عالم، بدتر از گناه خلافكار است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈