ایران ، انرژی هسته ای و بازدارندگی اتمی
قسمت اول
🔸️ ۲۰ فروردین درایران روز فناوری اتمی نامگذاری شده است.
🔸️۱۴ سال پیش در چنین روزی محمود احمدی نژاد ، دستیابی ایران به فناوری کامل چرخه غنی سازی سوخت هسته ای در مقیاس آزمایشگاهی را اعلام کرد .
🔸️فارغ از اظهارنظرهایی در خصوص فواید فناوری اتمی برای تولید برق ، ساخت رادیو دارو و ... می شود، نگارنده قصد دارد تاثیر فناوری اتمی بر بازدارندگی دفاعی ایران را مورد بررسی قرار دهد.
🔸️بازدارندگی در مفهوم عام خود به معنای ایجاد توانایی لازم در کشور بازدارنده باهدف اقناع طرف های مقابل یا متخاصم برای چشم پوشی از مقاصدش نسبت به خود تحلیل می شود.
🔸️در استراتژی بازدارندگی هدف ایجاد جنگ نیست بلکه ایجاد مانع و هزینه تراشی برای طرف های متخاصم می باشد تا از اقدام نظامی چشم پوشی کنند.
🔸️البته استراتژی بازدارندگی بیشتر وجه ذهنی دارد و هدف آن تاثیر بر قوه عاقله و ایجاد دغدغه ذهنی و تغییر محاسبات طرف مقابل به نفع خود است و اِلا در صورتی که وجه عینی و سخت افزاری آن مهیا نباشد تاثیر مطلوب نخواهد داشت.
🔸️نظریه فوق پس از آن مطرح شد که تئوری موازنه قوا که یک نظریه سخت افزاری بود تاثیر مطلوبی برای جلوگیری از جنگ نداشت چون یک نظریه صرفا عینی بود و در برخی مواقع امکان آن را نداشت تا محاسبات طرف مقابل را دستخوش تغییر کند.
🔸️بنابراین بعد از جنگ جهانی دوم برای ایجاد امنیت و جلوگیری از جنگ سخت و کشتار انسان ها نظریه بازدارندگی پارادایم امنیتی اصلی حاکم بر نظام دوقطبی آن روزگار گردید و تا حد زیادی هم موفق بود ( که البته بعدا با موازنه وحشت تکمیل شد چرا که مشخص شد صرفا ایجاد قدرت ، بازدارندگی در پی نخواهد داشت و باید نیات تجاوزکارانه را نیز چاشنی آن ساخت).
🔸️با این مقدمه راقم این سطور به سراغ بحث اصلی وجیزه می رود.
🔸️ایران با موقعیت ژئوپلتیک ، ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک منحصر به فرد ، ذخایر فراوان نفت و گاز و بازار بزرگ همواره مورد طمع قدرت های منطقه ای و فرامرزی بوده و و در قرن گذشته بارها مورد تاخت و تاز قرار گرفته است.
ادامه دارد ...
@taghaviniaa
ایران ، انرژی هسته ای و بازدارندگی اتمی
قسمت دوم
🔸️اصولا باید درنظر داشت که کشورهای صنعتی حیاتشان مبتنی بر دستیابی بر منابع خام کشورهای مستغنی ست و به همین دلیل سعی بر تسلط بر این کشورها دارند و به مجرد این که کشور دارای منابع تضعیف شود، بدان حمله خواهند کرد.
🔸️همچنین قدرت های منطقه ای نیز در این زمینه همواره طماع بوده اند.
🔸️صلاح عمر العلی نماینده عراق در سازمان ملل در اوایل حکومت صدام نقل می کند : زمانی که ابراهیم یزدی وزیر خارجه وقت ایران و صدام حسین ملاقاتی جهت حل و فصل مسالمت آمیز تنش ها داشتند ، دیدار به خوبی پیش رفت و امید به حل مسئله زیاد شد . پس از نشست نزد صدام و رفتم و از حل مسئله ابراز رضایت کردم ولی با کمال تعجب صدام پاسخ داد این فرصت هر صدسال یکبار به وجود خواهد آمد.
🔸️پرواضح است منظور صدام از فرصت ، تضعیف قوای ارتش بعد از انقلاب و هرج و مرج داخلی در ایران بوده است.
🔸️در نتیجه جنگی ۸ ساله و پرخسارت به ایران تحمیل شد که تبعات آن هنوز ادامه دارد و صدها هزار جوان شهید و زخمی شدند ؛ جوانانی که هریک میتوانستند موجبات رفاه، شکوفایی و سازندگی این کشور را فراهم کنند.
🔸️اگر ایران از ابزارهای نظامی لازم جهت پاسخ قاطع و دردناک به صدام برخوردار بود ، هیچگاه صدام جرات و جسارت حمله را پیدا نمی کرد .
لذا بعد از پایان جنگ ایران تلاش کرد به سمت ابزارهایی جهت بازدارندگی حرکت کند.
🔸️از جمله این اقدامات رفتن به سمت دستیابی به فناوری اتمی بود که اگرچه ماهیت صلح آمیز داشت، لکن با توجه به کاربرد دوگانه داشتن آن خود به خود در صورت رسیدن به فناوری کامل آن در مقیاس صنعتی نوعی بازدارندگی ایجاد می کرد.
🔸️با توجه به این نکته که ایران عضومعاهده Npt بود و قاعدتا تا زمانی که در این پیمان حضور داشت نمی توانست به سمت دستیابی بالفعل به سلاح اتمی برود ، در نتیجه سعی کرد قدم در مسیر کره شمالی و لیبی نگذارد چرا که در آنصورت با اجماع جهانی علیه خود مواجه می شد.
🔸️لذا شواهد نشان می داد ایران سعی نمود مسیر ژاپن را طی نموده و قابلیت و توانایی بالقوه اتمی را دنبال کند و این راهکاری هوشمندانه بود چرا که هم طبق معاهده منع گسترش سلاح های اتمی ، این سلاح را تولید ننموده و از ایجاد هزینه های بین المللی گزاف برای خود جلوگیری کرده بود و هم به نوعی بازدارندگی اتمی می رسید.
🔸️با این وجود ایالات متحده و همپیمانانش و حتی روسیه و چین احساس خطر کرده و با تصویب قطعنامه های متعدد سعی در جلوگیری از این امر داشتند چرا که خارج شدن انحصار اتمی از دستان خودشان را برنمی تافتند .
🔸️بعد از وقایع سال ۸۸ غربی ها دریافتند که جریان هایی در ایران قابلیت به حرکت درآوردن توده ها و به چالش کشیدن جمهوری اسلامی را دارند و می توان روی نارضایتی داخلی در ایران حساب کرد.
🔸️لذا با تصویب قطعنامه ۱۹۲۹ سعی در وارد ساختن حداکثر فشار اقتصادی به ایران نموند.
🔸️از طرفی دیگر بخشی از نخبگان در داخل کشور که اصولا اعتقادی به تئوری های واقع گرایانه امنیتی نداشتند و آشکارا مستحیل شدن جمهوری اسلامی در نظام بین الملل به رهبری آمریکا را خواستار بودند به تهییج افکار عمومی پرداخته و عاقبت دولتی متمایل به حل مناقشه ای هسته ای میان ایران و غرب را بر سرکار آوردند .
🔸️در آن دوره ایران به آستانه دستیابی به سلاح اتمی رسیده بود اما بر اساس فتوای رهبر جمهوری اسلامی آشکارا از تولید آن خودداری می کرد .
🔸️در اولین اقدام غربی ها از ایران اکسیده کردن اورانیوم ۲۰ درصدی را خواستار شدند و ایران موظف شد باقی مانده آن را نیز تبدیل صفحه سوخت نماید .
🔸️ایران در آن وقت ۱۹۶ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد دراختیار داشت که با آن می شد حداقل ۲ بمب اتمی را ساخت.
🔸️تا آن روز غربیها مُصر بودند با ایران مذاکره کنند اما پس از دست دادن این عامل بازدارنده و برگ برنده مهم با خیال راحت به کش دادن مذاکرات مبادرت نمودند تا به برجام منتهی شد که بقیه ماجرا را هم همگان می دانند.
🔸️ایران توان صنعتی - پدافندی مهمی را برای چند سال از دست داد و در مقابل نه تحریم خاصی برداشته شد و نه تهدیدات کاهش یافت و نه وعده ها برای سرمایه گذاری خارجی محقق گشت ؛ چرا که اصولا کشورهای صنعتی به دنبال تهدیدزدایی برای منافع خود هستند و منافع سرمایه داری تسلط بر منابع خام و بازارهاست تا بتوانند چرخه ناعادلانه کنونی را تداوم بخشند.
🔸️اکنون مسئولان و مردم ایران با عبرت از گذشته با خروج غیررسمی از برجام (البته با حفظ حضور در NPT ) در مسیر درستی قدم نهاده اند که در صورت عملکرد هوشمندانه و مناسب میتوان به وسیله آن برای همیشه از شر تهدیدات سخت نظامی خلاص شد و با خیال راحت به توسعه صنعتی و اقتصادی پرداخت.
@taghaviniaa
PTT-20220410-WA0059.opus
1.16M
جنین کجاست و چرا تحولات اخیر در شهر مهم است ؟
🔸️آیا جنین از کنترل امنیتی اسرائیل و تشکیلات خودگردان خارج شده است ؟
🔸️آیا نبرد بزرگی برای تصرف جنین و هسته های مقاومت در روزهای آینده از سوی اسرائیل انجام خواهد شد ؟
📌برای پاسخ به سوالات فوق این فایل صوتی را گوش کنید
@taghaviniaa
تفسیرگر | علیرضا تقوی نیا
جنین کجاست و چرا تحولات اخیر در شهر مهم است ؟ 🔸️آیا جنین از کنترل امنیتی اسرائیل و تشکیلات خودگردان
فوری
گروههای مبارز فلسطینی در جنین آماده درگیری می شوند ...
@taghaviniaa
پیش بینی ۴ ماه پیش ادمین کانال تفسیرگر از مذاکرات هسته ای
متن کامل خبر را در زیر مطالعه کنید 👇👇👇
http://www.radiogoftogoo.ir/NewsDetails/?m=175104&n=947798
@taghaviniaa
نتیجه انتخابات تعیین کننده لبنان چه خواهد شد ؟
🔸️انتخابات پارلمان لبنان در ۲۵ اردیبهشت ماه برگزار می شود .
🔸️در این عرصه بیش از ۷۰ لیست انتخاباتی باهم رقابت خواهند کرد و تکلیف ۱۲۸ کرسی پارلمان این کشور را روشن خواهند کرد .
🔸️در جریانات مسیحی که طبق قانون ، نیمی از پارلمان را در اختیار دارند همچنان رقابت اصلی بین جریان ملی آزاد ( وابسته میشل عون و جبران باسیل) ، حزب القوات ( متعلق به سمیر جعجع) و جریان المرده ( فرنجیه ) خواهد بود .
🔸️پیش بینی می شود در کرسی های احزاب مسیحی اتفاقات قابل توجهی به نسبت انتخابات ۲۰۱۸ رقم نخورد و جریانات نزدیک به حزب الله همچون ملی آزاد و المرده بتوانند بیش از ۳۰ کرسی را جذب کنند و با جلب نظر برخی نمایندگان مسیحی مستقل همچنان عرض اندام نمایند .
🔸️در بین احزاب شیعی نیز پیش بینی می شود همچنان ائتلاف وفاداران مقاومت (حزب الله) و امل اکثریت کرسی ها را از آن خود کند.
🔸️در بین دروزی ها نیز رقابت اصلی بین حزب سوسیالیست ترقی خواه ( ولید جنبلاط ) ، دموکرات ( طلال ارسلان ) و التوحید العربی ( وئام وهاب ) است و یحتمل کرسی ها آنان نیز همچون گذشته تقسیم گردد.
🔸️اما بیشترین تغییر در جریانات اخل تسنن رقم خواهد خورد ؛ در این انتخابات سعد حریری با فشارهای محمد بن سلمان در انتخابات شرکت نکرد و همین امر موجب تشتت شدید در المستقبل شده است .
🔸️اگر چه سعودی ها سرمایه گذاری خود را روی بهاء حریری انجام داده اند اما وی از فراست و کیاست اندکی برخوردار است و المستقبل روی او اجماع نخواهد نمود .
🔸️در نتیجه اهل تسنن لبنان در عرصه سیاسی دچار چند دستگی است و در این میان کاندیداهای مستقل نزدیک به جریان ۸ مارس در صیدا ، طرابلس و بیروت می توانند بیش از پیش (هرچند اندک اما تاثیرگذار) موفق ظاهر شوند .
🔸️در نتیجه باید گفت انتخابات پیش روی لبنان که تعیین کننده مسیر این کشور برای آینده است تا این لحظه کاملا به سود جریان ۸ مارس پیش می رود .
🔸️نکته مهم اینست که کشورهای عربی شورای همکاری خلیج فارس که همسو با تحریم های شدید آمریکا سفرای خود را از لبنان فراخوانده بودند تا بتوانند بر دولت این کشور برای محدود کردن حزب الله فشار وارد کنند، اخیرا بی سر و صدا سیاست خود را تغییر داده و سفارت های خود را مجددا فعال کرده اند تا بلکه روند سیاسی کنونی را به مسیر مد نظر خود هدایت کنند .
🔸️در انتخابات های گذشته پول های کلان سعودی برای جریانات اهل سنت هزینه می شد اما در انتخابات اخیر سعودی روی حزب مسیحی القوات سمیر جعجع سرمایه گذاری بیشتری کرده است و همین امر یک اشتباه راهبردی از سوی ولیعهد عربستان تحلیل می شود .
🔸️لازم به ذکر است که جریان ۸ مارس که نزدیک به حزب الله است، در حال حاضر ۷۲ کرسی در پارلمان لبنان دارد که شامل احزاب جریان ملی آزاد ، المرده ، اتحادیه انقلابی ارمنی ، حزب دموکرات لبنان ، حزب ناسیونال سوسیالیست سوری ، جنبش امل و ... است .
🔸️در مقابل جریان ۱۴مارس متعلق به مخالفان حزب الله و جریان مقاومت شامل حزب القوات ، جریان المستقبل ، حزب کتائب ، جریان قرنه شهوان ، حزب لیبرال ملی ، جنبش نوسازی دموکراتیک ، جنبش راست دموکراتیک و ائتلاف ملی لبنان است که مجموعا در پارلمان این کشور ۴۸ کرسی دارد .
📌بررسی ها حاکی از آنست که پیروزی کامل جریان ۸ مارس در انتخابات آتی بسیار محتمل بوده و اگر این اتفاق رخ دهد به معنای شکست قطعی راهبرد فشار اقتصادی به معیشت لبنانی ها و همزمان در تنگنا قرار دادن این کشور از نظر سیاسی برای خلع سلاح حزب الله است .
مقاومت لبنان بعد از سیاست های چند سال اخیر آمریکا نه تنها خلع سلاح نشده و حتی تضعیف نگشته ، بلکه هم موشک هایش را دقیق تر کرده ، یگان پهپادی اش را توسعه داده، پدافندهوایی اش را فعال کرده ، نیروی دریایی اش را ارتقای کمی و کیفی بخشیده، نیروهای رزمنده اش را به بیش از ۱۰۰ هزار نفر افزایش داده و هم در افکار عمومی لبنانی ها موقعیت بهتری پیدا کرده است .
@taghaviniaa
2d50a18c3e9d4e82b6734fdae1dc7a73.opus
1.01M
محمود الصرخی کیست ؟
او در عراق چه می خواهد ؟
طرفداران او چه کسانی هستند چگونه جذب شده اند ؟
منبع مالی جریان صرخی از کجاست ؟
برای پاسخ به سوالات فوق این فایل صوتی را گوش کنید
@taghaviniaa
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
غرق شدن رزمناو مسکو و لزوم تغییر یک راهبرد
🔸️رزمناو مسکو که مهمترین کشتی جنگی روسیه در دریای سیاه بود، با ۲ فروند موشک هارپون اوکراینی منهدم و در نتیجه غرق شد .
🔸️این انهدام نشان دهنده لزوم منسوخ شدن راهبرد استفاده از کشتی های بزرگ در نبردهای نزدیک به ساحل برای نیروی دریایی کشورهای دنیاست که می تواند از لحاظ نظامی ، مالی و روانی فاجعه بار باشد .
🔸️قیمت هر تیر موشک هارپون حدود یک میلیون دلار است اما ساخت هر رزمناوی در این کلاس یک میلیارد دلار هزینه در بر دارد .
🔸️مطمئنا علاوه بر دهها نظامی روسیه در پی حمله به رزمناو مسکو ، هزینه یک میلیارد دلاری ساخت آن و ایضا آبروی نیروی دریایی روسیه نیز رفته است و تاثیرات روانی آن بر ارتش این کشور انکار ناشدنی است.
🔸️در یادداشت آتی، به هوشمندی جمهوری اسلامی در راهبرد استفاده از موشک های دریایی و شناور های کوچک برای نبردهای سطحی پرداخته خواهد شد .
🔸️در این فیلم انهدام رزمناو مسکو نشان داده می شود .
@taghaviniaa
تفسیرگر | علیرضا تقوی نیا
غرق شدن رزمناو مسکو و لزوم تغییر یک راهبرد 🔸️رزمناو مسکو که مهمترین کشتی جنگی روسیه در دریای سیاه ب
نکته : ظاهرا فیلم منتشر شده مربوط به هدف قرار گرفتن رزمناو مسکو نیست و بدینوسیله از مخاطبان عزیز پوزش می طلبیم .
@taghaviniaa
15.25M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
اسرائیل امروز خط قرمز مسلمانان را زیر پا گذاشت
علیرضا تقوی نیا در گفتگوی زنده با خبر سراسری ساعت ۱۴ :
🔸️دولت بنت در آستانه فروپاشی قرار گرفته است
🔸️ اراده ملت فلسطین پس از ۷۴ سال هنوز شکسته نشده است
🔸️اقدام امروز اسرائیلی ها اهانت آمیز تر از حمله سال گذشته به محله شیخ جراح بود و اسرائیل هزینه آن را خواهد داد
@taghaviniaa
عبرت رزمناو مسکو برای استراتژیست های دنیا
🔸️رزمناوها (battle cruiser) بزرگترین کلاس کشتی های جنگی در حال حاضر هستند . این گروه از کشتی ها بعد از کنار رفتن نبردناوها (battle ship) از خدمت در نیروهای دریایی ، به عنوان ناوهای سرفرماندهی در ارتش های دنیا به کار گرفته شدند و با تجهیزات حداکثری که روی آنها نصب شده ، قابلیت انجام انواع ماموریت ها عملیات های دفاعی و تهاجمی را دارند .
🔸️تفاوت عمده رزمناوها با سایر کلاس های کشتی های جنگی همچون ناوشکن (Destroyer) یا ناو (cruiser) در اندازه ، نوع ماموریت و تجهیزات آنهاست .
🔸️این نوع کلاس شناور جنگی نیاز به سطح و فضای زیادی برای نصب انواع سلاح ها ، ذخیره سوخت ، استقرار ملوان و کادر جنگی ، مهمات و ... دارند و به همین جهت معمولا حدود ۲۰۰ متر طول ، بیش از ۲۰ متر عرض و بیش از ۱۲۰۰۰ تن جرم و افزون بر یک میلیارد دلار قیمت آنهاست.
🔸️به دلایل فوق رزمناوها از سطح مقطع راداری بالایی برخوردارند و با توجه به پیشرفت سلاح های ضدکشتی اعم از موشک های کروز و بالستیک و همچنین هواپیماهای جت مافوق صوت به یک سیبل مناسب در شرایط جنگی برای کشور رقیب تبدیل می شوند .
🔸️اما رزمناوها نیز دست و پا بسته نیستند و از قابلیت جنگال گسترده و پدافند ضد موشکی برخوردارند لکن نمی توان از آسیب پذیری بالای آنها چشم پوشی کرد .
🔸️ اتفاق مهمی که در چند روز پیش رخ داد، انهدام کامل و غرق شدن رزمناو مسکو سرفرماندهی نیروی دریایی روسیه در دریای سیاه بود که ضربه بسیار شدیدی به اعتبار روسها زد و بر اساس شنیده ها از حدود ۵۰۰ نفر پرسنل آن ظاهرا فقط ۵۸ نفر زنده مانده اند.
🔸️اوکراینی ها مدعی اند که این رزمناو را با ۲ موشک نپتون هدف گرفته اند ولی برخی منابع ادعا می کنند که موشک های کروز هارپون عامل غرق شدن مسکو بوده است.
🔸️به اعتقاد نگارنده فارغ از چگونگی انهدام رزمناو مسکو باید به عبرت های آن پرداخت .
1️⃣ روسها بیش از ۴۰۰ نفر معادل یک گردان رزمی را در این حمله از دست داده اند .
2️⃣ احتمالا با توجه به طول و عرض نه چندان زیاد دریای سیاه ، فاصله این رزم ناو از نقطه مورد اصابت چند صد کیلومتر بیشتر نبوده است .
3️⃣ روسها از لحاظ قیمتی بیش از یک میلیارد دلار را بر اثر شلیک ۲ موشک یک میلیون دلاری از دست داده اند .
4️⃣ پرستیژ نظامی بزرگترین قدرت نظامی شرقی به شدت آسیب دیده است و از لحاظ روانی تاثیر خاص خود را بر نفرات درگیر روی زمین خواهد گذاشت .
5️⃣ تسلیحات ضد موشکی نصب شده بر روی رزمناو مسکو عملکرد مورد انتظار را نداشته اند .
🔸️در نتیجه باید گفت بهتر بود روسیه در دریای سیاه استراتژی خود را بر استفاده از شناورهای کلاس کوچکتر قرار می داد و به جای استفاده از رزمناو از تعداد بیشتری ناوچه (frigate) یا ناوجنگی (cruiser) استفاده می کرد و در شرایط نبرد همه جانبه، این رزمناو را از منطقه درگیری (باتوجه به آسیب پذیر بودن آن ) خارج می ساخت .
🔸️یادآوری می شود سرفرماندهی نیروی دریایی آمریکا که بزرگترین قدرت دریایی جهان از لحاظ کمیت و کیفیت است ، تهدید موشک های کروز و بالستیک ضد کشتی را به خوبی درک کرد و پس از ترور شهید سلیمانی ناوگانش را بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر از مرزهای ایران دور کرد.
🔸️بدون تردید انهدام رزمناو مسکو بر روی استراتژی های دریایی دنیا اثر عمیقی خواهد گذاشت و اهمیت بهره گیری از شناورهای چابک کوچکتر اما پرتعداد را در دریاها بیش از پیش پررنگ خواهد نمود .
🔸️البته این نکته نیز لازم به ذکر می نماید که استراتژیست های جمهوری اسلامی، مدت هاست به این مهم پی برده بودند و متناسب با نبردهای نوین ، نیروی دریایی سپاه پاسداران و ارتش را سازمان دادند .
@taghaviniaa
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
در سرزمین های اشغالی ۱۹۴۸ چه می گذرد ؟
🔸️حیفا مهمترین بندر اسرائیل است که دومین شهر پرجمعیت فلسطین اشغالی به شمار می رود .
🔸️امشب فلسطینیان در این شهر جرات کرده و به پا خواسته اند تا علیه سیاست های نژادپرستانه اسرائیل معترض شوند.
🔸️نکته مهم اتفاقات این روزها اینست که اعتراضات از شهرهای کرانه غربی رود اردن به اراضی اشغالی ۱۹۴۸ رسیده و پیش بینی می شود که تداوم یابد .
🔸️این اعتراضات و نارضایتی ها به مراتب از موشک های مستقر نوار غزه و مسلسل های فلسطینیان در ساحل غربی رود اردن برای دولت صهیونیستی خطرناک تر است زیرا اینها عرب های شهروند اسرائیل هستند و همراه با اشغالگران زندگی می کنند و می توانند به عنوان بمب های بالقوه علیه آنها عمل کنند .
@taghaviniaa