«انحطاط» یا «اعتلا،» مسأله این است
بعد از جنگ جهانی دوم، «نظریات استعماری» دیگر جوابگو نبود و به همین دلیل کشورهای غربی به نظریات توسعه متمایل شدند و از آن لحظه به بعد بود که کشورها را به دو دسته «توسعهیافته و توسعهنیافته» دسته بندی کردند
در واقع نظریات توسعه، همان نظریات کلونیالیسم هستند و منظور نظریه پردازان از توسعهیافتگی، دستیابی به مؤلفههای توسعه غربی و بخصوص توسعه آمریکایی است که همه این شاخصهها را در دنباله خود دارد:
-سرمايه گرايی ⬅️كاپيتاليسم
-اباحه گری⬅️ ليبراليسم
-اصالت بشر⬅️ اومانيسم
-اصالت عرف⬅️ سكولاريسم
-اصالت ماده⬅️ ماترياليسم
-اصالت پول⬅️ مانيتاريسم
-كفر كيشی⬅️ پاگانيسم
-عدم اصالت اخلاق⬅️ آموراليسم
-هنجار سازي از عرف⬅️ نرماليسم
-اصالت تجربه ⬅️ پوزیتیویسم
همه این مؤلفهها در تعارض ذاتی با دین مبین اسلام هستند
خوب است نظریه پردازان به این پرسشها پاسخ دهد:
🔹چرخهای توسعه وقتی که با بسط حرص و طمع و ولع بچرخد، آیا نتیجهای بهتر از این دارد که ۴۹ میلیون نفر در آمریکا (یعنی یک هفتم جمعیت این کشور) گرسنه سر بر بالین بگذارند و محتاج نان شب باشند؟
🔹آیا ۴۱ درصد جوانان و کودکان آمریکایی که از پدر نامعلوم متولد شدهاند و سازمان ملل نداشتن خانواده و نبود تعهدِ پدر بر این افراد را بحران جهانی نامیده است، توسعهیافتگیست؟
🔹اگر ادعای پیشرفت دارند، چرا به دوران مادون بشر پسرفت کرده و رسم شنیع همجنسبازیِ چند هزار سال قبل را مجور قانونی میدهند؟ چطور از فهم بدیهیات عاجز و درماندهاند که ازدواج یعنی پیوند دو جنس مخالف و نه عمل شنیع دو همجنس؟
🔹نسبت توسعهیافتگی با افزایش تصاعدی کلینیکهای روانپزشکی و بحران افزایش اضطراب و استرس کجاست؟
🔹اگر مدعی توسعه هستند، چرا بر سر نابودی کره زمین گوی سبقت از هم ربودهاند و هیچیک حاضر به کاهش گازهای گلخانهای نمیشوند؟
🔹اگر توسعه یافته هستند، چرا در یک قرن اخیر، ۱۰۰ میلیون نفر کشته در دو جنگ جهانی روی دست بشر گذاشتند؟
🔹کجای زامبیزاسیون و خشونت عریان نوجوانان آمریکایی که هر ازچندگاهی همکلاسیها و معلمانشان را به رگبار گلوله میبندند نشانهی توسعهیافتگیست؟
🔷و در یک کلام، این رشد و توسعهیافتگیست یا انحطاط و «غَی»؟
آیا ما نمیخواهیم توسعهیافته باشیم؟
صد البته؛ اما هر یک گامی که برای توسعه برمیداریم باید مبتنی بر عهدی باشد که با خدای خود بستیم و این عهد، عامل رشد و رشادت جامعه ماست و چنین توسعهای، هم ترقی مادی را در پی دارد و هم تعالی و کرامت انسانی؛ توسعهای که هم بسط جادهها و سدها و راهها و کارخانهها و.. را ضمانت کند و هم تعالی انسانی را؛ شدنی نیست؟ پس چطور شمار انسانهای به سعادت رسیده در این چهل سال با همه انسانهای صالح و سعادتمند تاریخ برابری میکند؟ توسعهای میخواهیم که سعادت انسانی و کرامتِ ۹۹درصد جامعه را فدای طبقه یک درصدیهای برخوردار نمیکند، چون هدف و سعادت، کرامت انسانی است
برخلاف تعاریف ، «رشد» معادل «Grow» نیست
«قاعده رشد» در آیتالکرسی روشن شده است؛ «رشد» توسعه و تعالی و کرامت انسانی را پایاپای میبیند
برای اینکه به «رشد» برسیم:
1️⃣ انتقال شناسی میکنیم؛ و حرکت سینوسی توسعه را بر بستر خط کرسی افقی، پی میگیریم
توسعه حاصل حرکت سینوسی سنت به مدرن است؛ حرکتی رو به جلو که تاریخ را میسازد، توسعه یافتگی حاصل شناخت و مدیریت این حرکت سینوسی و جلو رفتن ناظر به آن است
2️⃣ استعلا شناسی میکنیم، حرکت رو به بالا برای تعالی انسان را محقق میسازیم
3️⃣ حرکت پلکانی بین بردار توسعه و استعلا، بردار رشد است
رشد حقیقی جامعه و انسان، حرکت بر روی این پلکان است؛ که هر پلهی آن، متشکل از یک خط توسعه و یک خط نهاییاش است
♨️ بیش از ۱۵سال است که نظریات توسعه به طور جدی به چالش کشیده شده است
توسعه آمریکایی، زندگی مردم جهان را معنازدایی کرده است و تنها با بسط تکنولوژیکی، زرق و برق دیجیتالی به زندگیاش میدهد در حالی که هیچ جهش معرفتی و اخلاقی و انسانی در این نوع از توسعه دیده نمیشود
چون توسعه و پیشرفت اگر برای «انسان» است، انسانیت را توسعه غربی قربانی کرده و بر سر قبرش نشسته است! آنچه که موجب میشود فرزندان این مرز و بوم احساس عقبماندگی و عدم رضایت از زندگی در اینجا را داشته باشند، وجود استادانی است که چشم بر برجستگیهای فکری-فرهنگی بسته و مدام «توسعه نیافتگی» کشور را بر سر جوان ایرانی میکوبند و نمیگویند این تمدن ایرانی- اسلامی بود که روبروی نظریات منحط توسعه، «قاعده رشد» را عَلَم کرده است.
https://eitaa.com/tahlil30yasi
واژگان سیاسی
کاپیتالیسم (Capitalism)
به لحاظ لغوی به معنای سرمایهداری در نظام اقتصادی است. در این نظام وسایل تولید به کمک سرمایههای شخصی آمده و اموال به مالکیت صاحبان سرمایه در میآید، کارگران اجیر میشوند و قدرت در دست افراد معدودی قرار میگیرد.
کاپیتالیسم با انقلاب صنعتی در اروپای غربی و آمریکا ایجاد شد، سپس به دیگر کشورها نفوذ کرد. سرمایههای اقتصادی در این نظام شامل زمین، کارخانه، نیروی انسانی و ... است و این نظام مقابل کمونیسم، لنینیسم و استالینیسم قرار گرفت.
براساس یک تعریف نظام سرمایهداری به دو دسته تقسیم میشود:
دسته نخست سرمایهداری دولتی که کشورهایی نظیر اتحاد جماهیر شوروی از سال 1927 و چین کنونی است .
دسته دوم نظام سرمایهداری غیردولتی مثل ایالت متحده آمریکا را شامل میشود.
https://eitaa.com/tahlil30yasi
نظام سرمایهداری یک سیستم اقتصادی و نوعی مناسبات تولید و تجاری نیست بلکه این نظام یک نظام ارزشی است و بحران زمانی در این نظام اتفاق میافتد که متوجه چنین شاکله و نظامی شده باشد.
دال محوری نظام سرمایهداری بحث سرمایه است و آنچه مدام باید انباشت پیدا کند و همه موانع گسترش و تکثیر آن باید گرفته شود مفهوم سرمایه است.
https://eitaa.com/tahlil30yasi
15.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
اصول و ارزش های سرمایه داری یا کاپیتالیسم
https://eitaa.com/tahlil30yasi
📝«سرمایه داری»، «الیگارشی رسانه ای» و تبدیل رأی به کالا
⬅️ «نوام چامسکی» فیلسوف مشهور اجتماعی در یکی از مصاحبه هایش در نقد جریان «کالایی سازی» در کاپیتالیسم اقتصادی گفته بود: «سرمایه داری حتی روابط طبیعی را هم به کالای قابل خرید و فروش تبدیل می کند!»
از این رو و با استفاده از تعبیر چامسکی، چه بسا بتوان ادعا کرد که: «سرمایه داری حتی رأی مردم را هم به کالای قابل خرید و فروش تبدیل می کند!».
واضح است که منظور از این نکته لزوما روش های خرید و فروش رأی خصوصا بدان شکل که در کشورهای موسوم به جهان سوم رایج است نمی باشد........
کوشکی
https://eitaa.com/tahlil30yasi
25.97M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴کاپیتالیسم، سوسیالیسم و کمونیسم
🔹دعوا بین اهالی «ایسم»های اصلی اقتصاد دعوایی است به درازای تاریخ علم اقتصاد، اما برای اینکه بدانیم در این دعوا باید کجا بایستیم اول باید بدانیم هر کدام از آنها چه میگویند.
https://eitaa.com/tahlil30yasi
24.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
آرامش در قفقاز باعث نقشه شوم ترکیه در سوریه
https://eitaa.com/tahlil30yasi
74.92M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
آرامش در قفقاز باعث نقشه شوم ترکیه در سوریه
https://eitaa.com/tahlil30yasi
@tahlilgar_siasi ^.mp3
11.85M
آرامش در قفقاز باعث نقشه شوم ترکیه در سوریه
https://eitaa.com/tahlil30yasi
💥عادی سازی به زودی؟
#تحلیل
✍️ مهدی روحی
🗓 7 مهرماه ۱۴۰۲
♻️دو روز قبل بود که خبر پر حاشیه سفر حیم کاتز وزیر گردشگری اسرائیل به عربستان منتشر شد. همزمان برای نخستین بار هیئت دیپلماتیک سعودی نیز وارد کرانه باختری شد.
🔻دو اتفاق فوق در کنار تاکید و اصرار سعودی بر ایجاد نیروگاه هسته ای، شواهد نزدیک بودن اعلان رسمی عادی سازی سعودی و اسرائیل است. همزمان جان کربی مقام ارشد کاخ سفید نیز اعلام کرد یک «چارچوب ابتدایی» برای توافق عادی سازی وجود دارد.
🔻رصد اخبار و تحولات نشان می دهد بن سلمان برای الان رسمی عادی سازی بر سه شرط تاکید دارد:
1️⃣تشکیل دولت مستقل فلسطینی، یعنی عملیاتی کردن طرح دو دولت که ابتکار کشورهای عربی از سال 2005 می باشد.
2️⃣پذیرش دولت سعودی به عنوان دارنده توانایی هسته ای
3️⃣امضای معاهده امنیتی میان ریاض و واشنگتن
🔻تکلیف شرط اول تقریبا روشن است. دولت امارات متحده عربی برای عادی سازی نیز چنین شرطی را در دولت پیشین رژیم موقت مطرح کرد ولی در عمل چنین اتفاقی نیافتاد این در حالی است که اکنون قدرت در دست دولت افراطی نتانیاهو است و قطعا با شرط اول موافقت نخواهد کرد. دولت سعودی نیز نشان داده چندان به این مسئله اهمیت نمی دهد و صرفا برایش افکار عمومی جهان عرب اهمیت دارد و لذا سعی کرده با رسانه ای کردن تدریجی عادی سازی افکار عمومی جهان عرب را مدیریت کرده و با افتتاح سفارت در کرانه باختری نشان دهد منافع فلسطینیان را در نظر می گیرد.
🔻در خصوص مسئله هسته ای؛ اگر چه دولت سعودی مطالبه غنی سازی در خاک عربستان را کرده است ولی مخالفت ها در واشنگتن و تل آویو مانع از ایجاد تاسیسات غنی سازی در خاک سعودی خواهد بود چنانکه لاپید رئیس اپوزوسیون رژیم جعلی به این مسئله تصریح کرده بود. اما ایجاد نیروگاههای برق هسته ای اگر چه مخالفت هایی خواهد داشت ولی برای اقناع دولت سعودی اعطا خواهد شد.
https://eitaa.com/tahlil30yasi
💥واکنش احتمالی ایران به عادی سازی روابط عربستان با اسرائیل
#تحلیل
✍️ مهدی روحی
🗓 ۸ مهرماه ۱۴۰۲
♻️اکنون بیش از همیشه دولت سعودی و رژیم صهیونیستی به اعلام رسمی عادی سازی نزدیک هستند و گمانه هایی از نزدیک بودن این توافق از جانب شخصیت ها و رسانه ها مطرح می شود
🔻اکنون رسانه ها گمانه هایی درباره واکنش ها به توافق را در دست بررسی و تحلیل قرار داده اند. نشریه معتبر فارن پالیسی طی مقاله ای عادی سازی روابط سعودی با اسرائیل را به معنای جنگ با ایران تفسیر کرده است.
🔻نشریه فوق آورده است، ایران به روابط عربستان و امریکا عادت کرده، اما موضوع اسرائیل کاملا متفاوت است، اگر سعودی یا هر یک از کشورهای عربی خلیج فارس بیش از حد به اسرائیل نزدیک شود و به عنوان مثال، دسترسیهای اطلاعاتی و نظامی مهمی را برای آن فراهم کند، ایران به احتمال زیاد به آنها حمله خواهد کرد؛
🔻فارن پالیسی آورده است: اگر عربستان سعودی فلسطینیها را رها کند، ایران کمپین فشار سیاسی شدیدی را علیه آلسعود آغاز خواهد کرد. از همین روست که سعودیها نمیتوانند یک توافق عادی سازی با اسرائیل مانند امارات و بحرین را بپذیرند که صرفاً الحاق شهرکهای یهودی و دره اردن در کرانه باختری را به حالت تعلیق درآورد یا متوقف کند.
♻️البته نشریه فوق واکنش ایران را صرفا از زاویه مسئله فلسطین مطرح کرده است، در حالی که پیامدهای عادی سازی بسیار بیش از مسئله فلسطین خواهد بود. به همین خاطر برخی تحلیل گران از جمله همین کانال یکی از عوامل مهم توافق عربستان با ایران را زمینه سازی سعودی برای عادی سازی روابط با اسرائیل تحلیل کردند، یعنی دولت سعودی با انجام توافق با ایران قبل از اسرائیل سعی کرد جلو واکنش حداکثری ایران را به نوعی سد نماید.
🔺بعلاوه اینکه برخلاف تحلیل فارن پالیسی اکنون واکنش ایران به عادی سازی، بعید است از جنس تحلیل این نشریه باشد و ممکن است ایران صرفا به برخی تحرکات نرم بسنده کند.
https://eitaa.com/tahlil30yasi
💥تکاپوی عادی سازی در شرایط نامساعد
#تحلیل
✍️ مهدی روحی
🗓 ۹ مهرماه ۱۴۰۲
♻️درحالی امروز خبر سفر دومین مقام رسمی رژیم جعلی به عربستان منتشر میشود و نشانه های عادی سازی روابط عربستان با اسرائیل بروز میکند که می توان ادعا کرد اکنون بدترین شرایط برای عادی سازی است:
1⃣دولت ضعیف بایدن؛ دولت آمریکا همواره مهمترین میانجی برای تحقق عادی سازی اعراب با رژیم موقت بوده است، ولی اکنون ضعیف ترین دولت تاریخ در ایالات متحده در رأس قدرت قرار دارد. شخصیت ضعیف و فراموش کار بایدن اکنون سوژه هر روزه رسانه هاست و دولت سعودی اینک با این دولت ضعیف دارد توافق را نهایی میکند. در چنین وضعیتی بن سلمان بعید است که بتواند امتیازات خاصی از دولت آمریکا به ویژه درباره حقوق فلسطینیان بدست آورد.
2⃣دولت افراطی نتانیاهو؛ در سرزمینهای اشغالی نیز وضعیت چندان برای گرفتن حداقل امتیازات فراهم نیست، از طرفی دولت افراطی نتانیاهو هیچ حقوقی را برای فلسطینیها قائل نبوده و طرح حداقلی تشکیل دولت فلسطینی را نمی پذیرد و حتی شهرک سازی را در کرانه باختری نیز توسعه میدهد
3⃣ دولت افراطی نتانیاهو با طرح اصلاحات قضایی اینک برای هفته سی و هشتم درگیر اعتراضات داخلی و در آستانه فروپاشی است. اعلان عادی سازی روابط می تواند بزرگترین دستاورد این دولت افراطی باشد و برای نتانیاهو و حزبش یک پیروزی تاریخی رقم زده و تمام ضعفهایش را تحت تاثیر قرار دهد.
4⃣کاهش تنش ها در منطقه؛ غرب آسیا طی دهه اخیر از پر تنش ترین مناطق دنیا بوده، جنگ داخلی سوریه و عراق و حمله دولت سعودی به یمن را تجربه کرده است. حالا پس از یک دهه آرامش نسبی در منطقه حاکم شده و یکی از مهم ترین عوامل نزدیکی اعراب به اسرائیل یعنی ایران هراسی با توافق اخیر سعودی با ایران تقریبا حل شده است.
♻️چنین وضعیتی نشان میدهد انتخاب این زمان برای عادی سازی بدترین شرایط برای گرفتن حداقل امتیازات در قبال رسمیت بخشیدن به رژیم جعلی است ولی نشانه ها حاکی است بن سلمان در راستای بلند پروازی های خود مصمم به انجام توافق است.
https://eitaa.com/tahlil30yasi