معمای یک عروسی
و درس روسیه برای چین
✍محمد ایمانی
1) دهه ها طول می کشد تا نظم جهانی مستقر شود یا تغییر کند. آمریکا پس از فروپاشی بلوک شرق (سال 1991)، از نظام تک قطبی خبر داد. اما سی سال بعد، سیاستمداران بسیاری در غرب اتفاق نظر دارند که نظم آمریکایی به سر آمده و محور قدرت، در حال انتقال از غرب به آسیاست. سفر رئیس جمهور چین به عربستان، در بستر این تغییر نظم جهانی اتفاق افتاده است. اگر مصاف چین و آمریکا را به مثابه یک رقابت کُشتی در نظر بگیریم، چین مدت هاست یک خم آمریکا را در برخی حوزه ها گرفته است. آمریکا در مقابل، با وجود ضعف و ناتوانی بی سابقه، در صدد است به این رقیب (و رقبایی چون روسیه و ایران و حتی برخی دولت های اروپایی) فن بدل بزند.
2) گسترش روابط چین و عربستان بیش از آن که چالشی برای ما باشد، چالشی راهبردی برای سیطره بلا منازع آمریکاست. چین در حال ورود به جایی است که همواره «حیاط خلوت، گاو شیرده و یکی از دو رکن سیاست دو ستونی آمریکا در منطقه» محسوب می شد.
کاخ سفید، دو دهه بعد از اعلام «قرن جدید آمریکایی» و طرح «خاورمیانه جدید»، قادر نیست حتی رژیم سعودی را در قبضه نگه دارد. در قطعیت تغییر نظم آمریکایی، همین بس که حتی گاو شیرده هم مثل گذشته تمکین نمی کند. این عدم تمکین، در هماهنگی عربستان با روسیه برای پایین نگاه داشتن عرضه نفت آشکارتر شد. نمونه دیگر را می توان با مقایسه دو نوع استقبال متفاوت مقامات سعودی از جو بایدن و شی جین پینگ مشاهده کرد. همچنین، استقبال عربستان از پیشنهاد معاملات نفتی با یوان چین به جای دلار، ضربه مهمی است که مقامات آمریکا را نگران کرده است.
3) اخیرا وبسایت کانال یک تلویزیون آلمان، در پاسخ این سوال که «دیدار شی از عربستان، چه پیامی برای آمریکا دارد؟»، نوشت: «این سفر، بخشی از اقدام تهاجمی چین است. پیام چین به آمریکا واضح است. ناظران، این سفر را نه تنها به لحاظ اقتصادی مهم می دانند، بلکه آن را پیام واضح ژئوپلیتیک عربستان و چین به آمریکا می شمارند. چین این پیام را می رساند که وارد حوزه نفوذ آمریکا شده است. در سال های اخیر، روابط آمریکا و عربستان سردتر از پیش شده. عربستان، از عقب نشینی قدم به قدم واشنگتن از خاورمیانه ناراحت است و تضمین امنیت خود را در خطر می بیند. آمریکا نیز ناراحت است که عربستان، درست پیش از انتخابات کنگره، از کاهش تولید نفت خبر داده و بایدن را در مبارزات انتخاباتی در وضعیت بدی قرار داد».
4) پیش از تلویزیون آلمان، مجله فارین پالیسی در تحلیلی یادآور شده بود: «با سفر شی جین، تجدید فراش عربستان تحقق یافته است. این سفر، شباهت بسیاری به میزبانی پر زرق و برق از دونالد ترامپ در سال 2017 داشت. پکن نمیتواند در موضوعی که برای سعودیها بسیار مهم است؛ یعنی تامین امنیت آنها در منطقه پرآشوب، جایگزین واشنگتن شود. اما روزهای تک همسری ریاض با واشنگتن احتمالاً به آخر رسیده است. آنچه به روابط آمریکا و عربستان آسیب می زند، بسیار عمیق تر از احساسات بایدن و بن سلمان نسبت به هم است. داد و ستدی که روابط را برای دههها حفظ کرده بود، یعنی نیاز واشنگتن به نفت و نیاز ریاض به تضمین های امنیتی آمریکا، به لطف لیستی طولانی از تنشها و فشارها از بین رفته است. هر تفاهمی که در مورد تلاش عربستان برای افزایش تولید نفت به دست آمده بود، با توافق عربستان و روسیه برای کاهش تولید 2 میلیون بشکه ای از بین رفت. این اقدام، در واشنگتن به عنوان حمایت مستقیم از تامین مالی پوتین در جنگ اوکراین تلقی شد. مسلّما رابطه آمریکا و عربستان، دیگر همان رابطه قدیمی نیست».
ادامه 👇
https://eitaa.com/tahlilisiyasiseraat/3932
۵) اگر غرب آسیا تا دیروز، مجال تاخت و تاز آمریکا بود، امروز چهار گوشه جهان، شاهد دست و پنجه نرم کردن آمریکا با حریفان است. آمریکا ضربات سنگینی را در غرب آسیا دریافت کرد و حال آن که مدعی سلطنت بلا منازع بود. عراق، افغانستان، سوریه (و لبنان و فلسطین)، اسناد سوء محاسبه و باخت راهبردی آمریکا هستند. اگر این وارونگی نقشه ها نبود، امکان نداشت کاخ سفید امروز، شاهد مانور چین در حیاط خلوت خود باشد. آمریکا با روسیه و چین هم درگیر است؛ اما عقده ای که به همراه اسرائیل و انگلیس، از ایران بر دل دارد، منحصر به فرد است. ایران بود که رویاهای «قرن جدید آمریکایی» و «خاورمیانه جدید» را تبدیل به کابوس کرد و به حریفان، جرئت داد. بنابراین، آمریکای زخمی و درمانده، ضمن عملیات جداگانه علیه روسیه و چین (و حتی خیانت به اروپا)، اقدام علیه ایران را در اولویت قرار داده است. آمریکا و اسرائیل پس از شکست های بسیار، بر آنند تا از نزدیکی حریفان مانع شوند و میان آنها شکاف بیندازند.
6) چین و عربستان در جریان سفر اخیر، قراردادهایی به ارزش 37 میلیارد دلار امضا کردند و همین سوژه ای برای محافل غربگدا در ایران شد. این محافل، فروردین پارسال، هنگامی که سند همکاری 25 ساله ایران و چین به امضای آقای ظریف و همتای چینی رسید، با ادبیاتی مانند «قرارداد ترکمانچای دوم (القایی صدای آمریکا)، موجب مستعمره شدن و فروش ایران، واگذاری بنادر و میزبانی چند هزار نظامی اشغالگر چینی، خلاف سیاست نه شرقی نه غربی و...»، به تفاهم نامه حملهور شدند؛ سندی که قراردادهایی به ارزش 400 میلیارد دلار را مد نظر دارد. همان ها اکنون، سفر رئيس جمهور چین به ریاض را به رخ کشیده و می نویسند: «ایران از قرارداد های منطقه ای بازمانده و قراداد ها، منهای ایران امضا شده است. تاخیر در رفع تحریم ها موجب حذف ایران و پیشیگرفتن همسایگان شد». این دعاوی در حالی است که شمار تحریم ها در روند هشت ساله معطلی برجامی، به بیش از دو برابر افزایش یافت؛ چرا که آمریکا از همان ابتدا، بنایی برای کاهش موثر و پایدار تحریم ها نداشت. در دوره اعتماد یکطرفه به غرب، امضای سند همکاری با چین سالها به تاخیر افتاد و حتی در مقطعی، به مدت پنج ماه، در پکن سفیر نداشتیم! روایت تلخ آقای ظریف در آخرین گزارش برجامی به مجلس می گوید: «اگر با خوش خیالی، دوستان دوران سختی را در سراب طمع سرازیر شدن شرکتهای غربی از خود نرنجانده بودیم، دوستانمان سرخورده نمیشدند و در دوران سختی، رهایمان نمیکردند». این رویداد، نتیجه ترکیب کج فهمی و خط نفوذی بود که امروز، کشورمان را به خاطر قرارداد 37 میلیارد دلاری چین و عربستان ملامت میکند!
7) همکاری های چین و ایران در دهه گذشته، به سود طرفین بوده است. چین، شریک مهم تجاری ما بوده و این شراکت، پس از این میتواند در قالب عملیاتی شدن سند همکاری و احیای مسیر راهبردی جاده ابریشم ارتقا پیدا کند، مشروط بر این که طرفین اهتمام کافی داشته باشند و به ویژه چین مراقب باشد سرمست از عقب راندن آمریکا، در تله نیفتد و فن بدل نخورد. از این منظر، صدور بیانیه مشترک با عربستان و شورای همکاری خلیج فارس که حاوی موضعگیری منفی درباره ایران (برنامه هسته ای، سیاست منطقهای و جزایر سه گانه ایرانی) بود، موضعی بسیار غلط، و خبط و خطای راهبردی از سوی چین محسوب می شود. چین بارها اذعان کرده که آمریکا در ماجرای به هم خوردن برجام و توقف تعهدات داوطلبانه ایران، مقصر اصلی است. در موضوع جزایر سه گانه هم، منطق حقوقی ایران بسیار قاطع (بسیار محکم تر از ماجرای تایوان و چین) است. روشن است ملت و نظامی که سیصد هزار شهید تقدیم کردند و نگذاشتند یک وجب از خاک کشورشان در اشغال ارتش صدام باقی بماند، سر سوزنی درباره تمامیت ارضی و حاکمیت سرزمینی خود اغماض نمیکنند.
ادامه 👇
https://eitaa.com/tahlilisiyasiseraat/3933
8) نکته مهمی که باید گوشزد کرد، این است که اگر ایران و متحدان آن در مقاومت منطقه نبودند و پروژه آمریکا، اسرائیل، اروپا و عربستان در جنگ های منطقه پیش می رفت، امروز نه چین و نه هیچ کشور دیگری در دنیا، امکان تنفس سیاسی و اقتصادی آسان را نداشتند و باید برای خرید نفت از منطقه تحت سیطره آمریکا، نه برای هر بشکه، بلکه برای هر گالن 70 دلار بپردازند. اگر امروز برای آقای شی در منطقه فرش قرمزی پهن می شود، نتیجه شکست های آمریکا و متحدانش در جنگ و تروریسم است. بنابراین امضای بیانیه علیه گروههای مقاومت در منطقه -صرف نظر از بی ارزش بودن آن- موضعی غلط و نامربوط است؛ ولو برای دوشیدن عربستان انجام شده باشد. نفس این که مقامات چینی میتوانند در حیاط خلوت آمریکا پا بگذارند و معاملات نفتی انجام دهند، مدیون ایستادگی ایران و متحدانش در برابر توسعهطلبیهای آمریکاست. اگر آمریکا و غرب در این مصاف پیروز شده بودند، بیتردید، دامنه جنگافروزی، به شرق آسیا و مرزهای چین کشیده میشد. چنان که به مرزهای روسیه کشانده شد و روسیه ناچار شد هزینههای جنگ را به جان بخرد تا پایگاههای نظامی و جاسوسی ناتو را بتاراند. اگر چینیها غفلت کنند و خواب بمانند یا در سرمستی غوطهور شوند، ممکن است گرفتار عبرتی دشوارتر از روسیه شوند.
9) رئیس جمهور روسیه چندی قبل در گفتوگو با خبرنگاران و درباره سخنان صدراعظم سابق آلمان، مبنی بر اینکه «هدف از توافقات مینسک در سال 2014، خرید زمان برای اوکراین» بود، اظهار داشت «این، شگفتانگیز و ناامید کننده است. صادقانه بگویم، ممکن است ما خیلی دیر متوجه شده باشیم و شاید باید زودتر از اینها کار را شروع میکردیم. میدانستم که اوکراین قصد اجرای توافق را ندارد، اما فکر می کردم سایر شرکتکنندگان در آن فرآیند، صادقند. معلوم شد آنها نیز ما را فریب می دادند». آنجلا مرکل درباره اینکه غربیها روسیه را فریب داده و برای اوکراین زمان خریدند، به اشپیگل گفت: «آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین غافلگیر کننده و عجیب نبود. توافقات مینسک مبهم بود و از بین رفت. این توافق برای تقویت نظامی اوکراین، زمان خرید». به نظر می رسد چالشها و بحرانسازی های امنیتی مشابهی چه از داخل و چه در خارج مرزها، در انتظار چین است.
10) این حق دولت چین است که نگران امنیت و ثبات واردات انرژی باشد. اما امنیت و ثبات، موضوعی چند بعدی و طرفینی است. به عنوان یک نمونه روشن، امکان ندارد رژیم عربستان، پشتیبان عمده بسیاری از جنایات و جنگافروزی ها علیه ملت های منطقه -از افغانستان و عراق و سوریه تا لبنان و فلسطین و یمن- باشد اما خود، گرفتار نا امنی نشود. نتیجه طبیعی هشت سال تجاوز و اشغالگری و جنایت علیه ملت مظلوم یمن، ضربات سهمگین به تاسیسات مهم نظامی و اقتصادی و نفتی سعودی (از جمله آرامکو) بود. کشورهای نگران امنیت بازار نفت، باید عربستان را بازخواست کنند که چرا دست به ماجرا جویی و فتنه انگیزی (مستقیم یا نیابتی) زده و ثبات منطقه را مخدوش می کند؟ هیچ دلیلی ندارد که ملت های منطقه آسیب ببینند، اما عربستان امنیت داشته باشد. این رژیم (به نیابت از آمریکا و اسرائیل) به صندوق تامین مالی و پمپاژ جنگ و تروریسم و آشوب و بیثباتی در منطقه تبدیل شده و مجازات متقابل، پیامد بدیهی رفتار او خواهد بود. طبیعی است که اعضای محور مقاومت، در برابر این شرارتها دست روی دست نگذارند و پاسخ پشیمان کننده بدهند. سامانههای راداری و پدافندی آمریکا نتوانست عربستان را از خفّت ناشی از تلافی مقاومت یمن برهاند، هیچ حمایت دیگری هم نخواهد توانست. آمریکا نتوانست برای رژیم شرور سعودی امنیت بیاورد، هیچ کس دیگر هم نمی تواند. این رژیم باید تاوان جنایاتش در حق ملت های منطقه را بدهد. ما هم حسابهایی با این رژیم (از جنگ تحمیلی و حمایت از گروهکهای تروریست تا شرارت اخیر) داریم که قطعا تسویه خواهد شد.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi2
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI
هدایت شده از تحلیل سیاسی ۲
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥مناظره با موضوع «محاربه در فقه و قانون»
محسن برهانی، هیأت علمی دانشگاه تهران:
🔸کانت می گوید «زمانی که قانون می نویسی طوری بنویس که فکر کنی اقلیتی هستی که اکثریتی می خواهد بر تو حکم کند»
🔸ناامنی طبق قانون باید ناشی از کشیدن سلاح در صحنه جرم باشد، سلاح کشید در رفت، آقای قاضی چگونه احراز کرد این ضربه ناامنی ایجاد می کند؟
🔸چنانچه اگر دقت کنید نا امنی باید به واسطه کشیدن سلاح باشد، من منکر جان، مال، ناموس نیستم این «موضوع جرم» است
جلیل محبی، عضو هیأت علمی مرکز پژوهشهای مجلس:
🔹دو طرف «یا» (در قاعده حقوقی) باید یک چیز باشد، ارعاب نمی تواند موضوع جرم باشد، چون «فعل» است، جان، مال و ناموس «موضوع» است
🔹ارعاب همان قانون قبلی است ماده 144 در کنار ماده 279 تصویب شده شما نمیتوانید ماده 279 را کنار بگذارید البته آقای برهانی کوتاه آمدند نگفتند «لاخافة الناس»
🔹یک ماده واحده نوشتم الحاق به مواد مخدر «سی گرم» شد «دو کیلو» 3500 نفر فقط در تهران اعدام نشدند، من مخالف توسعه اعدام بودم
🔹 اینکه اصرار به بخش «لإخافه الناس دارید» به خاطر این است که نمی خواهید عبارات جان و مال و ناموس را ببینید.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi2
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI
کانال تحلیلی سیاسی صراط
#موقت همراهان گرامی تا رفع مشکل دسترسی به کانال دوم، موقتا فعالیت در کانال ذخیره به این آدرس صورت م
ضمن عرض سلام
به اطلاع مخاطبین گرامی میرساند با توجه به تحقیق دسترسی به کانال دوم ، ان شاءالله از امروز، همانند سابق تحلیل ها در کانال اصلی
👇
http://eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi
بارگذاری خواهد شد.
یا علی مدد.
#یداله_یاسینی
.
درگیری اصلی اینجاست!
✍داود_مدرسی_یان
💥محکومیت #وحید_اشتری در موضوعات #سیسمونی_گیت، آقازاده منتظری دادستان کشور، داماد شمخانی و #سرباز_بابلی در واقع انتقام طبقه قدرتمند، سرمایهدار، پرخور و برندهی جامعه از جریان عدالتخواهی و حامی طبقه مستضعفین است. به نظر من درگیری اصلی و مسئله اصلی جامعه این است.
🔸بارها گفتیم اعتراضات و اغتشاشات اخیر در کشور، بسترها و ریشههایی داشته که باید آنها را ببینیم. امالمصائب کشور، تبعیض و بیعدالتی است؛ ابربحران جدی جمهوری اسلامی این است. سیاستهای تبعیض آلود اقتصادی، سیاسی، منطقهای و بیناستانی، آموزشی، درمانی و ... جامعه را به دو طبقه تبدیل کرده است.
🔹یک اقلیت که بالای ۸۰ درصد معوقات بانکی متعلق به آنان است، ثروتهای هزارمیلیاردی، خانهها و خودروهای آنچنانی و یک اکثریتی که به دو طبقه متوسط و ضعیف تبدیل شده. این سبک زندگی، طبقه اشرافی از مدیران و سرمایهسالاران و اقشار بوجود آورده که اتفاقاً هیچ پایبندی به نظام سیاسی ندارد!
🔸و تودههایی که سالهاست از وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور ناراضی شدهاند. قریب 20 میلیون بیکاری نسبی، 40 درصد مستاجر، 38 درصد زیر خط فقر نسبی، حدود 18 میلیون نفر حاشیهنشین وسایر آمارهای خطرناک که کشوررا به جد تهدید میکند. اینها زخمهای عمیقی است که اینروزها نتیجهاش را دیدهایم.
🔹این روزها میبینیم چگونه دشمنان دیرینه ایران و اسلام، دندان تیز کرده و با تجهیز تروریستها و تجزیهطلبان خیابانها را ناامن کردهاند و بخشی از نوجوانان و جوانان وطن را چگونه برای فروپاشی کشور فریب دادهاند! در این میان هم برخی از اصلاح ناامید و دست به خشونت زدهاند. این زخمها و عقبافتادگیها منجر به این شده تا برخی را به لجبازی با ارزشهای الهی و احکام اسلام هم بکشاند.
🔸سالهاست جوانانی در سرتاسر کشور، با دغدغه پای کار آمدند تا از امثال علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بپرسند: این همه ثروت را خودت و فرزندانت و دامادت #از_کجا_آوردهاید؟ و شجاعانه از امثال منتظری، دادستان کشور بپرسند که درباره ماجرای بیمه پرسنل قوه قضائیه با هزینه چندده و چندصد میلیاردی توضیح دهد که چرا این رانت میلیاردی برای شرکتی در نظر گرفته شده که دختر جنابشان نائب رئیس هیئت مدیره آن است؟ و چرا برخی امورات را به پسرش واگذار کرده؟!
🔹جوانانی که محکم از محمدباقر قالیباف بپرسند نقش وی در ماجرای #هولدینگ_یاس و #املاک_نجومی چیست و چرا وی را محاکمه نمیکنند؟ اگر بیگناه است در یک دادگاه شفاف و علنی معلوم شود!
🔺والله نارضایتی بالای ۹۰ درصد جامعه، مسئله حجاب و همجنسبازی نبود و نیست و مسئله اصلی همین دردهاست!
🔹البته من از سکوت برخی دوستان عدالتخواه در ماههای اخیر ناراحتم و انتظار داشتم جبههبندی بین المللی و داخلی را ببینند. مستکبران و اشرار جهانی وطبقات سرمایهدار و اشراف داخلی که از انحصار و رانت وتبعیض به این جایگاه رسیدند در ماههای گذشته، رسماً برای فروپاشی ایران تلاش کردند. در ماههای اخیر برخی جریانات سیاسی که بیشترین سالها در رئوس قدرت بودند، دولتها و مجالس را در اختیار داشتند، هنوز هم در صنایع مادر و نفت و فولاد و پتروشیمیها حاکمند و بصورت حزبی و پادگانها عناصر حزبی خود را در این جاها استخدام و مدیر کردهاند، نانجیبانه شمشیر برکشیدند!
🔸و شاید به یک سوژه موضوعی یا ادبیات بچههای عدالتخواه نقد داشته باشیم اما معتقدم این بچهها، دست گذاشتهاند روی مسائل اصلی و جدی کشور؛ بدون دعوت به خشونت، بدون اینکه بخواهند نظم جامعه را برهم بزنند با حفظ ماهیت اسلامی و هویت ایران و مرزبندی با دشمنان، دنبال اصلاح از درون بودهاند.
🔹این برخورد تند برخی عناصر قضایی با وحید اشتری را به همه مسئولین و موثرین و قضات قوه قضا و سیستم امنیتی تعمیم نمیدهم اما معتقدم این برخوردها کار همان جریانات طبری مسلکِ حامی طبقه سرمایهدار وبرنده جامعه است و هدفشان هم ناامیدی جریانات مختلف عدالتخواهی است.میخواهند ناامید کنند.
🔸امروز مطالبه همه ما، ورود شخص رئیس قوه قضائیه جناب اژهای به این پروندههاست. این احکام ناعادلانه است. به جهت حقوقی و قانونی ایرادات جدی دارد و زمینه اِعمال سلایق سیاسی را در احکام قضایی بیشتر فراهم میکند. امیدواریم جناب اژهای با درخواست اعاده دادرسی موافقت نماید.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
#تلگرام / #ایتا / #روبیکا
https://t.me/seraat_tahlil_siyasi
https://t.me/tahlilsiyasiseraat
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI
چند خطی پیرامون اقتصاد اسلامی! علمی یا غیرعلمی؟ کارآمد و اجرایی یا ناکارا و موهومی؟
✍سیدامیرحسین حسینی
💥در محافل مختلف انقلابی و عمومی موضوع بحث کم کاری، کم کیفیتی، کم تعدادی، ناکارآمدی و عدم وجود راهکارهای اجرایی اقتصاد اسلامی مطرح می باشد.
خواستم چند توضیحی در همین سطح خدمتتون داشته باشم.
🔻ابتدا چند مقایسه ساده و روبنایی:
🔸اقتصاد متعارف نرخ بهره را موتور محرک اقتصاد می داند اما اقتصاد اسلامی نرخ بهره صفر را موتور ضدتورم و رشد اقتصادی می داند.
🔹در حوزه تامین مالی اقتصاد متعارف به دنبال عقود ربوی و اقتصاد اسلامی به دنبال عقود اسلامی مشارکتی است.
🔸اقتصاد متعارف به دنبال آزادسازی قیمت ارز و به طبع شوک های ارزی پیامد آن است اما اقتصاد اسلامی به دنبال تقویت ارزش پول ملی است.
🔹اقتصاد متعارف به دنبال مزیت نسبی و اقتصاد اسلامی به دنبال خودکفایی است.
🔸اقتصاد متعارف میگوید نرخ دستمزد را باید بازار آزاد تعیین کند اما اقتصاد اسلامی می گوید باید حداقل معیشت نیروی کار تضمین گردد.
🔹اقتصاد متعارف می گوید تولید انبوه، مقیاس بزرگ، انباشت ثروت و رابطه کارآفرین-اجیر اما اقتصاد اسلامی می گوید تولید خرد، کوچک مقیاس و حرمت انباشت ثروت و رابطه خویش فرمایی-تعاونی.
🔸اقتصاد متعارف می گوید کیک بزرگ قطعه کیک کوچک ها را هم بزرگتر می کند اما اقتصاد اسلامی می گوید باید حداقل کیک هر کس به عدالت توزیع گردد.
🔻در مسائل روز اخیر:
🔹اقتصاد متعارف به دنبال حذف ارز ترجیحی به دلیل رانت و فساد و اقتصاد اسلامی به دنبال حفظ آن به دلیل سفره و معیشت مردم بود.
🔸اقتصاد متعارف دنبال آزادسازی واردات و قیمت خودرو و اقتصاد اسلامی به دنبال آزادسازی تولید خودرو بود.
🔹اقتصاد متعارف معتقد به عدم ساخت مسکن برای مردم و اقتصاد اسلامی معتقد به وظیفه دولت در ساخت مسکن.
🔸پیشنهاد بعد از تصویب ساخت مسکن اقتصاد متعارف مسکن عمودی و اقتصاد اسلامی مسکن افقی بود.
🔹در حوزه بین الملل اقتصاد متعارف به بستن با کدخدا و رابطه با غرب در اقتصاد می اندیشد و اقتصاد اسلامی درونگرا و برون نگر را پیشنهاد می کند.
🔸اقتصاد متعارف به دنبال خصوصی سازی و اقتصاد اسلامی به دنبال مردمی سازی است.
🔹در حوزه نفت اقتصاد متعارف به دنبال خام فروشی و اقتصاد اسلامی به دنبال پالایش است.
🔻اما در باب عملکرد دولت:
تنها یک وعده از ۲۰وعده اقتصادی اصلی و ۵۰ وعده اقتصادی مجموع رییس جمهور قبل از انتخابات به طور کامل محقق شد.
آن هم ایجاد یک میلیون شغل توسط نماینده اقتصاد اسلامی دولت در وزارت کار بود.
وعده دوم نیز که بخواهیم به جیب خود نگاه کنیم افزایش ۵۷درصدی حقوق و دستمزد کارگران بود.
این دو امر سبب شد نرخ بیکاری به پایین ترین حد خود در ۱۸سال اخیر برسد و تمام اعضای هیات دولت بارها از این دستاورد نام بردند.
⚠️اما رجوع به واقعیت:
🔴تمام نارضایتی بنده و شما و مردم ناشی از نرخ بهره بالا، تورم، گرانی، مسکن گران، قدرت خرید پایین، قیمت بالای خودرو، تبعیض و بی عدالتی، تبعیض در حقوق و دستمزد و مسائلی از این دست که اتفاقا پیامد تصمیمات اقتصاد متعارف است.
🔵و تمام درددل شما هم خودرو و مسکن ارزان، افزایش قدرت خرید و افزایش ارزش پول ملی و .. است که دقیقا برآمده از تئوری های اقتصاد اسلامی است.
⁉️در عین حال گزاره هایی که از آن ها شاکی هستید را علمی و اجرایی می دانید اما گزاره هایی که حتی کارآمدی آن را هم سنجیده اید غیرعلمی و تئوری و غیراجرایی می دانید.
🔻نکته پایانی:
وقتی ترسیم صحنه فضای اقتصادی کشور را انجام می دهیم متوجه عمق جنگ ترکیبی شناختی-اقتصادی دشمن می شویم.
تقریبا همه ما در این جنگ اگر شهید نشدیم یقینا جانباز بیش از ۷۰درصد هستیم.
ما اگر رهبری را کارآمد می دانیم پس پیشنهادات ایشان را نیز کارآمد می دانیم.
در اولویت ده سال اخیر ایشان حتی به یک توصیه ایشان نیز با همین ادبیات و اتهامات به نظریات ایشان عمل نگردید.
⚠️این موفقیت دشمن و شکست ما در جنگ اقتصادی و جنگ شناختی-اقتصادی می باشد.
💡ما برای حضور در این جنگ نیاز به انقلاب اقتصادی در سطوح مختلف نظری، میدانی و عمومی داریم.
بعد از آن ببینیم با چه دشمنی در چه سطحی مواجهیم و ترسیم صحنه جنگ را داشته باشیم.
در این صحنه، راهکار فعلی قایق های تندرو اقتصاد اسلامی در برابر ناوهای هواپیمابر لیبرالیسم و موشک نقطه زن در برابر ارتش مجهز آن هست. در همین حد نابرابر و استراتژیک!
با این نگاه متفاوت تر به صحنه می نگریم و می اندیشیم.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
#تلگرام / #ایتا / #روبیکا
https://t.me/seraat_tahlil_siyasi
https://t.me/tahlilsiyasiseraat
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ بحرانی شدن اوضاع امنیتی در اردن در پی اعتراضات مردمی
◀️ درگیریها در چندین شهر از جمله حاشده ، عجلون ، کرک ، طیبه ، تفیله ، ذیبان الحسینیه و روستاهای بنیحمیده اردن بهشدت شعلهور شده است.
🔸معترضین علیه پادشاه اردن شعار میدهند.
سفارت آمریکا در اردن :
🔸با توجه به گزارشهایی مبنی بر تداوم اعتراضها، آتشزدن لاستیکها و پرتاب سنگ به خودروها در خیابانها و بزرگراهها در سراسر اردن و بهویژه در جنوب، کارمندان دولت آمریکا از سفر شخصی و رسمی به استانهای کرک تفیله ، معان و عقبه تا اطلاع ثانوی منع شدهاند.
🔸گفته میشود یک افسر ارشد پلیس(معاون پلیس اردن) تاکنون کشته شده است.
🔸حکومت اردن تهدید به برخورد شدید (مشت آهنین) کرده، اینترنت قطع شده و یگانهای زرهی (تانک و نفربر) راهی خیابانهای اَمان، پایتخت این کشور شدهاند.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI
حمله به رهبر انقلاب
✍مهدی جمشیدی
۱. یکی از تلخترین واقعیّتها در جریان اغتشاش، حملاتِ "انحصاری و متمرکز"، "وقیح و رکیک"، "اعتبارزدا و مشروعیّتسوز" به شخص رهبر معظّم انقلاب هست. در هیچیک از جریانهای قبلی، این اندازه حسّاسیّت منفی نسبت به ایشان وجود نداشت. آسودهخاطر و بیواهمه، لجنپراکنی میکنند. چرا؟! چون این "تصوّر" در ذهنشان شکل گرفته که نظام در "موقعیّتِ فرودست" قرار گرفته و "متزلزل" شده است. "تصوّر" کردند که کار نظام، تمام هست و در حال انقلابکردن هستند! این امر، هم قدرت القای دشمن را میرساند و هم سادهلوحی این اشخاص را. و البتّه هر دو، امورِ برخاسته از قلمرو "روایت" هستند. روایت، نیاز به "دلیل" ندارد؛ همین قدر که "گفته" و "تکرار" شود کافی است، و آن اتّفاق مورد نظر در "ذهن مخاطب" رخ خواهد داد. فقط "نسبت" بدهید و "اصرار" بورزید. چندی نمیگذرد که همین نسبتها(ی دروغین)، جای "حقیقت" خواهند نشست و موجساز خواهند شد. چون خیال میکنند که نظام با فروپاشی، فاصلۀ زیادی ندارد، خباثتهای درونیشان را آشکار میکنند؛ وگرنه این "کاسبکارانِ بیوطنِ بیهویّت"، اهل "هزینهدادن" نیستند. باید گفت احمقهای بیریشه! این نظام، "ریشه" دارد. انقلاب از عمق یک تاریخِ قدسی برخاسته و حاکی از یک هویّت اصیل و دینی است.
۲. برخی در حال پیمودن این گامها هستند:
الف. ارجاع سرچشمه و ریشۀ مشکلات به "رهبری" (بهتعبیر خودشان، هستۀ سخت و ثابت و متمرکز نظام) که منطق حکمرانی و سیاستهایش، تولید بحران اجتماعی کرده است.
ب. ادّعای "چانهزنی" با ایشان برای عقبنشینی و واقعیّتپذیری و اصلاح و خارجسازی ایشان از اطلاعات دستچین و گزینشی.
ج. اسطورهسازی از خویش بهعنوان منجی و گشاینده و طرفدار مردم در عین حضور در حاکمیّت برای فرار از پاسخگویی و فرافکنی.
د. طرد "نیروهای انقلابیِ اصیل" بهعنوان تندروهایی که وضع را تشدید و حاد میکنند و حتّی با رهبری نیز زاویه دارند و منحصرکردن معادلۀ قدرت به: خودشان (بهعنوان نیروی حاکمیّتی و در عین حال، میانجی و مردمگرا و انعطافپذیر) و مردمِ موردِ ادّعایشان (که همگی معترضِ منطقِ حکمرانیِ نظام هستند، اما واقعیّت ندارند و روایت هستند) و رهبری (بهعنوان کانونِ قدرتِ متمرکز در اندیشۀ اینان).
امّا آیا مشکل، "سیاستهای کلی نظام" هست؟! و تا حال، "نوع حکمرانی"، غلط بوده است؟! و همهچیز، معطّل "اجازۀ رهبری" بوده است؟! و حالا در اثر "فشار اغتشاشات"، نظام حاضر به اصلاح شده است؟! و حجاب اختیاری، "مطالبۀ بهحق" هست که بهخاطرش باید نوع حمکرانی تغییر کند؟! و اغتشاشات بر "مردم" تکیه دارد و گویای ارادۀ مردم هست؟!
۳. چنین نیست. مؤمن باید "نظر خدا" را بگوید. آیا خدا راضی است به کشف حجاب و برهنگی و تبرّج؟ روشن است که خیر. اینجا سخن از "سلیقه" نیست. حجاب، "قانون خدا" است، نهفقط "قانون جمهوری اسلامی". البتّه هم خلاف شرع است و هم ناهنجاری، هنجار یعنی ارزشِ عمومیشده. حجاب در میان اکثریّت زنان ایرانی، یک هنجار است و از این جهت باید گفت کشف حجاب، ضدّهنجار است. و ما نگران تحمیلشدنِ موجِ "اباحیگری عملی" در جامعه هستیم. دو عامل در میان هست: "شبهه" و "شهوت". اوّلی، نظریست و دوّمی، عملی. "تبرّج" از سنخ شهوت است؛ طغیان "میل" است؛ تمنّای "نفس" است. به قول علامه جعفری، حاصلِ "میخواهم" هست. چند اتّفاقِ همزمان دارد رخ میدهد: تثبیتشدن و هنجارشدنِ نسبیِ کشف حجاب، گسترشِ کمّیِ کشف حجاب (البتّه با شیب خیلی ملایم)، و فراتر رفتن از کشف حجاب و عریانی سایر قسمتهای بدن. سلسلهای از برنامههای ضدّفرهنگی طراحی شدهاند: صلحکل بودن و دافعهنداشتن، تساهل و تسامح نسبت به اباحیگری، بیغیرتی نسبت به ولنگاری، تعطیلی فریضۀ نهیازمنکر، فراموشی حجاب بهعنوان نماد هویّتی، بازگشت انگارۀ اسلام رحمانی، تندادن به کثرتگرایی اجتماعی، اندولسیشدن جامعه، جرأتیافتن هرچه بیشتر بیحجابها، سست و رقیق شدن خطوط ارزشی و هنجاری جامعه و ... .
۴. حجاب باید "قانونی" هم باشد، آن هم برای کسانی که "لجاجت" دارند، وگرنه "اکثریّت مردم" با تربیت و مدارا و اخلاق و فرهنگسازی، همراه میشوند. روشها، اغلب مشکلاتی دارند و در عمل، اصلاح میشوند. در اینجا نیز همینطور. اصلاح، لازم است، اما اصلاح به معنی "قانونزدایی از حجاب" و "رواجِ حجابِ اختیاری" و "ولنگاری" نیست. آنان که فرهنگ عمومیِ ایرانیان را میشناسند، میدانند که اتّفاقات خیابانیِ اخیر، هیچ نسبتی با متانت و نجابت و صبوری و خویشتنداریِ ایرانیان ندارند. "اقلّیّتِ قانونشکن"، نمایندۀ مردم ایران نیستند. میخواهند با "فشارِ روایتِ دروغ" و "زورِ خشونتِ عریان"، خودشان را به جامعۀ ایران "تحمیل" کنند. آری، "آداب دیکتاتوری" را بهخوبی فراگرفتهاند.
http://eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
بررسی تحریمهای شورای امنیت علیه ایران در صورت بازگشت قطعنامهها
✍سید_حامد_ترابی
💥در صورت بازگشت تحریمهای شورای امنیت آیا اتفاق تحریمی جدید رخ خواهد داد؟
برای بررسی این موضوع ۳ نوع تحریم مهم را براساس قطعنامههای شورای امنیت بررسی میکنیم. قبل از آن باید به این موضوع توجه کرد در قطعنامههای شورای امنیت تصمیم(decide) الزامآور است و درخواستها از الزامآوری کمتری برخوردار هستند و تصمیم نیستند:
1️⃣تحریم حمل و نقل و بازرسی کشتیها: قطعنامهها تصمیمی برای بازرسی کشتیهای ایرانی نمیگیرند، البته از کشورها میخواهد، در صورتی که اطلاعات موثقی دارند که کشتیهای مواد ممنوع نظامی و هستهای حمل میکنند مطابق با قوانین بینالمللی با درخواست از کشور صاحب پرچم بازررسی انجام دهند. در واقع بازرسی کشتیها هم الزامآور نیست، هم با درخواست از کشور صاحب پرچم کشتی است و هم مشروط به اطلاع موثق از وجود مواد هستهای و نظامی ممنوعه در قطعنامههاست و شامل فعالیتهای تجاری ایران، حمل نفت توسط نفتکشهای ایران و سایر اقدامات متعارف تجاری ایران نمیشود.
2️⃣روابط پولی، بانکی و بیمهای ایران: تحریمهای موجود در قطعنامههای سازمان ملل هیچ تصمیمی در مورد روابط بانکی ایران با سایر کشورها نمیگیرد. این قطعنامهها تنها ۲ بانک ایرانی را در لیست نهادهایی که باید اموال آنها بلوکه شوند قرار دادهاند و در مواردی درخواست شده(تصمیم گرفته نشده) از افتتاح حساب شعب بانکهای ایرانی که در فعالیتهای ممنوع نظامی هسته ای فعال هستند جلوگیری شود. بنابراین محدودیتهای بانکی اعمالی علیه ایران تصمیم شورای امنیت نیست و الزامآوری بالا ندارد. از طرف دیگر همه درخواستها صرفا مشروط به مواردی است که اطلاعی در دست باشد که فعالیتها در زمینه هستهای یا نظامی ممنوع است. بنابراین روابط بانکی ایران تحت تحریمهای شورای امنیت قرار ندارد.
3️⃣ تحریم نفتی: تحریمهای سازمان ملل، هیچ مانعی برای تجارت نفت ایران ایجاد نمیکنند و قطعنامههای سازمان ملل تصمیم یا درخواستی از کشورها در این زمینه ندارند.
👇با توجه به اینکه ایران تحت تحریمهای جامع آمریکا است، این سوال مطرح است که تحریمهای قطعنامههای شورای امنیت در نسبت با تحریمهای آمریکا از نظر وسعت اعمال تحریم، ضمانت اجرا و میزان اثرگذاری چه تفاوتی با هم دارند؟
1- وسعت اعمال تحریم: تحریمهای ثانویه اعمالی از سوی آمریکا هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت ابعاد وسیعتری در نسبت با قطعنامههای شورای امنیت دارند. از نظر کمیت تحریمهای ثانویه آمریکا جامع است و تحریمهای مهمی از جمله تحریمهای بانکی، نفتی، سرمایهگذاری، تجاری و...را شامل میشود. از نظر کیفیت نیز تحریمهای آمریکا اهمیت بیشتری دارند. به طور مثال وقتی نهادی براساس قطعنامههای شورای امنیت در لیست تحریم قرار میگیرد تنها باید اموال و دارایی آن نهاد در کشورها بلوکه شود. اما براساس قانون تحریمی سیسادا، وقتی نهادی براساس تحریمهای آمریکا در لیست تحریم قرار میگیرد علاوه بر بلوکه شدن اموال و دارایی آن نهاد، موسسات مالی دنیا چه در نظام بانکی آمریکا و چه در سایر نظامات مالی و با هر ارزی، به صورت مستقیم یا غیرمستقیم برای آن نهاد تراکنش انجام دهند مجازات میشوند. مجازاتها نیز شامل جرائم سنگین چند میلیارد دلاری و یا محرومیت از حساب کارگزاری دلار در آمریکا است که جریمه سنگینی است.
2- ضمانت اجرا: تنها ضمانت اجرای تحریمهای شورای امنیت ضمانت حقوقی است. اما تحریمها براساس هزینه فایده عمل میکنند نه مسائل حقوقی. بانکها و موسسات مالی دنیا نیز به علت جایگاه دلار و نظام مالی آمریکا، از تحریمهای آمریکا پیروی میکنند نه الزامات حقوقی. چنانکه بعد از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، درحالی که هیچیک از قطعنامههای تحریمی شورای امنیت علیه ایران بازنگشت، اما همه شرکتهای خارجی از ایران خارج شدند، فروش نفت ایران کاهش پیدا کرد و روابط بانکی دچار چالش شد.
3- اثرگذاری: با توجه به موارد بالا تحریمهای شورای امنیت اصولا تحریم جدیدی محسوب نمیشود و اثرگذاری ندارد. چراکه اولا بسیاری از تحریمهای اصلی از جمله تحریمهای نفتی بانکی، جز تحریمهای شورای امنیت نیست. ثانیا پیروی شرکتها از تحریمهای آمریکا، به علت هزینه بالای پیروی نکرد از تحریمهای آمریکا بسیار بیشتر از تحریمهای شورای امنیت است. مثلا با اینکه بانک سپه ایران از سال ۲۰۰۷ و براساس قطعنامه ۱۷۴۷ در تحریم شورای امنیت است، اما مشکلات عمده بانکی ایران مربوط به بعد تصویب قانون سیسادا و اندیاِای در سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۲ است که تحریمهای ریسکمحور بانکی و نفتی آمریکا علیه ایران اعمال میشود.
✅نتیجهگیری
صرف نظر از ابعاد سیاسی بازگشت قطعنامههای سازمان ملل، این قطعنامهها از نظر تحریمی به هیچ وجه اتفاق جدید و مهمی محسوب نمیشوند.
@tahlilisiyasiseraat
💥روزنامه اعتماد اطلس جغرافیایی اعتراضات را با استناد به یک پژوهش آماری منتشر کرده تا به مخاطب القا کند سرخی آشوب کم کم دارد کل ایران را میگیرد. در گزارش ذکر شده منبع این پژوهش مثلاً آماری، توییتر است. یعنی اگر در یک توییت آمده باشد در فلان شهر تجمع اعتراضی برگزار شده، آن شهر به عنوان معترض در نقشه رنگ قرمز میگیرد. به همین راحتی!
🔹اصالت دادن به دادههای غیرمستند و غیرقابل راستیآزمایی توییتری، این پژوهش را درحد یک ادعای خالهزنکی پایین آورده. ولی وقتی این پژوهشِ بیارزش تبدیل به یک نقشه با تقسیمبندی ایران به معترض/غیرمعترض میشود و با انتشار وسیع، باور سراسری بودن آشوبها را القا میکند، آنهم درحالی که سه دوره دعوت به اعتصاب با شکست روبرو شده و حمایت مردم را با خود نداشته، یک اقدام ضدامنیتی محسوب میشود.
🔹قبلاً هم روزنامه اعتماد اطلس جغرافیایی اعتراضات را منتشر کرده بود و بدون اینکه از جامعه علمی خجالت بکشد، مبنای دادههای خود را برای ترسیم نقشه اعتراضات گزارشات یک کانال تلگرامی عنوان کرده بود!
🔻اینکه غربگراها هر از گاهی با دادههای سرراهی، یک اطلس جغرافیایی اعتراضات رسم میکنند و هربار رنگ آن را سرختر نمایش میدهند، تنها یک هدف میتواند داشته باشد. اینکه القا کنند ایران هر روز دارد به نقشه سراسر سرخی که در ابتدای غائله مهسا امینی با تصاویر نمادین پوسترهای دعوت به آشوب تخیل کرده بودند، نزدیکتر میشود. چون نیاز دارند به پیادهنظام سادهلوح داخلی و حامی خارجی تنفس مصنوعی بدهند و پای کار برهم زدن آرامش ایران نگه دارند.
✍رها_عبداللهی
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
ریشه مخالف خوانی مولوی عبدالحمید با جمهوری اسلامی؛ مذهبی یا سیاسی؟!
✔️ کمک به یافتن پاسخ برای یک سوال مهم
✍️ مهدی جهان تیغی
💥اظهارات تند مولوی عبدالحمید در هفتههای اخیر یکبار دیگر این سوال مهم را مطرح کرده که علت این همه بغض پراکنی بی سابقه و مخالف خوانی گاه و بی گاه نسبت به جمهوری اسلامی چیست؟ آیا صرفا یک تقابل سیاسی است یا ریشه در یک باطن مذهبی دارد؟
🔸الف: مولوی عبدالحمید بارها گفته که منادی وحدت شیعه و سنی است و بارها نیز در ظاهر مطالب مختلفی در تایید این موضوع بیان کرده است. اما برای قضاوت درباره فردی مانند مولوی عبدالحمید که تجربه سالیان طولانی فعالیت سیاسی و مذهبی دارد و بر اساس این تجربه رفتار پیچیده سیاسی همانند بسیاری از سیاسیون دیگر دارد، باید از قضاوت در ظواهر فاصله گرفت. یکی از کلیدهای شخصیت شناسی سیاسی مولوی عبدالحمید بررسی رفتار و مواضع او در بزنگاه ها هست. مولوی عبدالحمید در همه بزنگاه هایی که کشور در شرایط بحرانی، امنیتی و سیاسی قرار داشت، در جبهه مقابل نظام جمهوری اسلامی قرار گرفته است. در فتنه 88، 98 و اینک 1401 که فراتر از همراهی، خودش نیز در این حوادث اخیر دارای نقش و از بازیگر اصلی ماجرا شده است.
🔸ب: یکی از مهمترین بزنگاه های دهه اخیر در حوزه امنیت ملی، قدرت گرفتن جریان تکفیری در سوریه و عراق بود که تا چهل کیلومتری مرز ایران نیز خود را رسانده بودند. آن روزها محور غربی، عبری و عربی منطقه خودشان را برای پذیرفتن حکومت تکفیری داعش آماده می کردند و حتی جریانات عمده مذهبی در جهان اهل سنت در تایید یا رد آنها وارد شفاف کردن مواضع خود شده بودند. در ایران نیز که تهران دست طرف مقابل را برای شکستن ستون فقرات محور مقاومت در دمشق و بغداد و رساندن جریان تکفیری به استان هایی همچون کرمانشاه، همدان و.... خوانده بود، وارد عمل شد و حاج قاسم نیز هدف گذاریهای امنیتی ایران را در این پرونده تاریخی به سرانجام رساند. اما در ایران برخلاف مصالح امنیت ملی و علی رغم نمایان شدن ماهیت کاملا عریان ضدشیعی گروه های مسلح در سوریه، مولوی عبدالحمید و اطرافیانش برای گروه های مسلح مخالف بشار اسد دعا خواندند و در حمایت از مخالفین حاکمیت سوریه و تخریب نظام این کشور، سخنرانی کرده و نوشتههایشان همین الان هم موجود است!
🔸ج: اما به صورت مشخص در دو ماه اخیر گزارههای زیر در تمامی سخنرانیهای مولوی عبدالحمید گفته یا تکرار کرده است و شاید مرور اجمالی آن کمکی بزرگ برای یافتن پاسخ به سوال مهم مطرح شده باشد:
1️⃣ تکرار این گزاره که 43 سال حاکمیت جمهوری اسلامی همیشه با ظلم و تبعیض همراه بوده و در حال حاضر نیز حاکمیت اقدامات صریح خلاف اسلام و قرآن انجام میدهد!
2️⃣ تخریب نهادهای کشور با بدترین ادبیات ممکن و تهمتهای بدون سند به همه قوای کشور، از دولت، قوه قضائیه، مجلس تا دستگاه های امنیتی و انتظامی
3️⃣ حمله و تخریب حوزههای علمیه شیعه
4️⃣ حمایت از اغتشاشاگران در بالاترین سطح ممکن؛ از زیر سوال بردن محاکمه قاتلین و محاربین تا درخواست آزادسازی اغتشاشگران ناامن کننده جان و مال مردم
5️⃣ حمایت از عناصر افراطی مذهبی؛ از «مولوی نقشبندی» که جمهوری اسلامی را علنا بدتر از اسرائیل معرفی کرده تا «مولوی کوهی» که رزمندگان بلوچ اهل سنت که برای مقابله با جریان تکفیری و دفاع از ایران به سوریه رفته بود را تکفیر و رسما قاتل و کودکش معرفی کرد و فتوا داد که شهدای اهل سنت را نباید در قبرستان مسلمانان دفن کنند و ازدواج شان هم باطل است!
6️⃣ سیاه نمایی، ناامیدسازی، اعلام به بن بست رسیدن کشور، تحریک و ایجاد آشوب هر هفته جمعه ها در زاهدان
7️⃣ تکرار توهین به ملت ایران با تعمیم اغتشاشگران به کل ملت ایران
8️⃣ زمینه سازی برای سوءاستفاده بهائیان و تکفیریها از وضعیت موجود کشور
9️⃣ توصیه، ترویج و تحمیل حکمرانی سکولار به ملت مسلمان و حاکمیت ایران و القا آدرسهای غلط برای حل مشکلات کشور
0️⃣1️⃣ مانع تراشی برای حل پرونده اخیر زاهدان و امتیازگیری و سهم خواهی سیاسی از مسئولین
1️⃣1️⃣ درخواست برگزاری رفراندوم در ایران با حضور خارجیها
دوازده: زمینه سازی فشار و تهدید جانی و مالی اهل سنت معتدل و بی توجهی به شهدای اهل سنت در هفته های اخیر
❇️حال قضاوت با افکار عمومی و محققین؛ کارنامه چنین فردی برای تخریب و مخالف خوانی گاه و بی گاه با جمهوری اسلامی ریشه مذهبی دارد یا صرفا یک تقابل سیاسی است؟!
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
https://t.me/seraat_tahlil_siyasi
https://t.me/tahlilsiyasiseraat
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI
🛢 نفت به زبان ریاضی
✍احمد قدیری
💥براساس آنچه در بودجه ۱۴۰۱ پیشبینی شده، صادرات نفت خام کشور، روزانه ۱.۴ میلیون بشکه به ارزش صادراتی بشکهای ۷۰ دلار است. با این حال میدانیم لوایح بودجه یک پیشبینی خوشبینانه است که عموما محقق نمیگردد و دولتها هرسال و از جمله امسال با کسری بودجه مواجه هستند.
حال سرانه ماهانه را ابتدا براساس اعداد و ارقام بودجه و سپس برمبنای برآورد مستقل اندیشکدههای معتبر بینالمللی محاسبه میکنیم.
۱. بودجه:
۱۴۰۰۰۰۰ (صادرات روزانه بشکه نفت) × ۳۰ (ماه) × ۷۰ (قیمت هر بشکه نفت به دلار) ÷ ۸۵۰۰۰۰۰۰ (جمعیت ایران) = ۳۴ دلار
۲. برآوردهای بینالمللی:
اندیشکدهها و منابع معتبر خارجی با توجه به میزان فروش رسمی و غیررسمی، صادرات نفت ایران را بین ۸۰۰ هزار تا ۱.۲ میلیون بشکه در روز تخمین زدهاند که به مراتب کمتر از ارقام مندرج در بودجه است.
در این حالت، با تغییر مؤلفه میزان صادرات روزانه، سرانه ماهانه نفتی بین ۲۰ دلار (در فرض صادرات ۸۰۰ هزار بشکه در روز) تا ۳۰ دلار (در فرض صادرات ۱.۲ میلیون بشکه در روز) متغیر خواهد بود.
پاسخ به چند پرسش:
۱. سایر منابع درآمدی دولت نظیر گاز و پتروشیمی چرا محاسبه نشده؟
زیرا سؤال صرفا از تصور عموم راجع به درآمدهای ناخالص نفتی، بدون احتساب هزینههای استخراج و صادرات آن بود.
۲. سرانه ماهانه از بودجه عمومی چقدر میشود؟
بودجه عمومی دولت ۱۵۰۵ هزار میلیارد تومان است که به ازای هر ایرانی، میشود ۱.۵ میلیون تومان در ماه.
۳. با احتساب همه درآمدهای صادراتی و غیرصادراتی کشور، سرانه ماهانه از بودجه کل کشور چقدر میشود؟
بودجه کل کشور (عمومی دولت + شرکتها) شامل همه منابع درآمدهای صادراتی و غیرصادراتی، ۳۶۳۱ هزار میلیارد تومان است که به ازای هر ایرانی، میشود ۳.۵ میلیون تومان در ماه.
۴. این اعداد و ارقام متعلق به ۱۴۰۱/۲۰۲۲ هست یا هرسال چنین بوده است؟
هرسال با کمی نوسان، ارقام تقریبا همین بوده است.
۵. نتیجه تصور غلط عمومی از درآمد نفتی کشور و سرانه خود چیست؟
خروجی قهری تصورات غلط، توقعات غلط است و هرچه فاصله توهم تا واقعیت در ذهن مخاطب بیشتر باشد، این خلاء با گزارههایی نظیر «همه مسؤلان دزد هستند» و «پول ما خرج اعراب میشود» بیشتر پر میگردد که در یک کلام زمینهساز القاء فساد سیستماتیک و ناکارآمدی نظام است.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI
آیا ایران به سمت سلاح اتمی می رود ؟
✍علیرضا تقوی نیا
💥دیگر با توجه به شواهد و قرائن بر کسی پوشیده نیست که برجام قابل احیاء نیست و باید آن را تمام شده دانست به خصوص که رئیس جمهور آمریکا نیز بر این امر صحه نهاد؛ لکن ۲طرف به دلایل خاص خودشان از پذیرش عملی مرگ برجام خودداری می کنند .
🔸️اما سوال مهم اینجاست که در نبود این معاهده ، سرنوشت برنامه اتمی ایران با وجود تداوم فشارها و تحریم ها به کدام سو می رود ؟ یا به عبارت بهتر ایران بمب اتمی می سازد ؟
👇در این خصوص نکاتی به ذهن نگارنده می رسد که آن را با مخاطبان به اشتراک خواهد گذاشت.
1️⃣ ایران قصد ساخت بالفعل بمب اتمی را به دلایلی از جمله رقابت هسته ای در منطقه یا الزامات اخلاقی و دینی و ... ندارد اما این به معنای پیشبرد اکتشافات علمی در این خصوص نیست .
🔸️به تعبیر دیگر ایران اگرچه بمب اتمی نخواهد ساخت اما قابلیت های بالقوه خود را درخصوص ابعاد گوناگون دانش و صنعت هسته ای افزایش چشمگیری خواهد داد تا به نوعی از بازدارندگی اتمی برسد که در آن، بمب هسته ای به صورت بالفعل تولید نشود؛ یعنی تمام فناوری ساخت بمب در ید جمهوری اسلامی قرار گیرد اما منجر به تولید سلاح نگردد.
🔸️سخنان کمال خرازی رئیس شورای راهبردی سیاست خارجی ایران و از افراد مورد اعتماد رهبری جمهوری اسلامی در زمینه قابلیت ایران در ساخت بمب اتمی بسیار مهم است ؛ اگر چه وی مجددا تاکید کرد جمهوری اسلامی به سمت تولید بمب نخواهد رفت .
2️⃣از این پس، نحوه فعالیت اتمی ایران به رفتار غربی ها منوط خواهد بود؛ اگر آنان به شرایط کنونی بسنده کنند، سطح غنی سازی ۶۰ درصد باقی می ماند لکن در صورت بیشینه سازی فشارها از جمله فعال سازی مکانیسم ماشه ، بعید نمی نماید که ایران به سمت غنی سازی ۹۰ درصدی حرکت کند .
3️⃣ ادامه غنی سازی ایران واقعیتی است که آمریکا و اروپا باید با آن کنار بیایند ؛ رفتارهای چند سال اخیر آنان نشان داد قدرت های غربی توقع داشتند جمهوری اسلامی هم تحریم ها را تحمل کند و هم غنی سازی را متوقف .
رفتارهای تهران نیز مبرهن ساخت که قطار هسته ای ایران دیگر ترمزی نخواهد داشت.
4️⃣ تداوم روند برنامه اتمی ایران یک تهدید موجودیتی برای اسرائیل است ، زیرا جمهوری اسلامی را به وضعیتی شبیه به موازنه هسته ای در برابر رژیم صهیونیستی و در نتیجه بازدارندگی قطعی و همیشگی از لحاظ قدرت سخت خواهد رساند و از آنجایی که قابلیت های متعارف نظامی ایران و متحدانش از لحاظ کمیت دهها برابر دولت یهود است ، هر گونه جنگ آتی منجر به بحران بقا برای تل آویو می گردد.
🔸️به بیان دیگر ایران از طریق برنامه اتمی خود، خیالش را از حمله نظامی رقبا راحت می کند و بدون نگرانی می تواند راهبردهای نظامیش را در خصوص رژیم صهیونیستی اجرایی کند ؛ این اقدامات در حال حاضر نیز در لبنان ، سوریه و غزه در حال پیاده شدن است.
5️⃣ افزایش شکاف در میان شرق و غرب باعث عدم اجماع آنان در خصوص برنامه اتمی ایران خواهد شد و همین امر تهران را به افزایش شتاب پیشبرد برنامه اتمی تشویق می کند.
🔸️نباید از یاد برد که برجام در شرایطی به نتیجه رسید که قدرت های جهانی همگی بر توقف روند برنامه هسته ای ایران و کنترل قدرت تهران اجماع داشتند .
📌 در نهایت به نظر می رسد با اتمام برجام ، برنامه اتمی ایران هیچ مانعی را دیگر پیش روی خود نبیند و پرشتاب به جلو برود اما بعید است جمهوری اسلامی قصد ساخت سلاح اتمی را داشته باشد؛ از طرفی عاقلانه هم نیست که به لحاظ علمی و تئوری تحقیقات در زمینه تمام ابعاد دانش اتمی را پی گیری نکند ؛ ممکن است تمام اجزای یک پروژه به صورت جدا از هم ساخته شوند اما جز در شرایط بسیار خطیر و ایجاب تغییر راهبردی، سرهم بندی نشوند .
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI
🔻شکاف نسلی و واقعیّت عینی:
دهۀ هشتادیها چه هویّتی دارند؟
🖊 مهدی جمشیدی
۱. از جمله دلایلی که موجب شده برخی از تحلیلگران، معتقد به پدیدآمدن «شکاف نسلی» در جامعۀ ایران باشند و بهطور خاص، «دهۀ هشتادیها» را «دیگریِ ارزشهای اسلامی و انقلابی» قلمداد کنند، «تعمیمدادن» برخی از «نمودهای محدود» و «ظهورهای اقلّی» است. چنانچه جامعه با پیشفرضهای منفی مطالعه شود، «واقعیّتهای نظمستیز» و «عینیّتهای نابهنجار»، بیشتر دیده میشوند و انسان برای اثبات نظرِ پیشینی خویش، در جستجوی هر شاهد و مؤیّدی برمیآید که با آن همخوان است. ازاینرو، حتّی واقعیّتهای «تنگدامنه» و «ناچیز» نیز معیار قضاوت قرار میگیرند و برداشتی صورتبندی میشود که در آن، «اقلّیّتهای آسیبدیده»، نمایانگر وضعِ اکثری در جامعه معرفی میشوند. این در حالی است که در همۀ جامعهها، «ریزشهای حداقلی» و «سقوطهای موردی» وجود دارد و اینگونه نیست که همگان، منطبق با هنجارهای رسمی باشند. اگر به «بُرشهای گزینشی» از نوجوانان و جوانان بسنده نشود و «تصویر کلّی» و «برداشت فراگیر» از آنها شکل بگیرد، مشخص خواهد شد که داوریهای منفی، بیانگر واقعیّت نیست و این اقلّیّتِ مطلق امّا پُرجلوه، «اکثریّت» نیستند.
۲. اشکال دیگر این تحلیلها، «ظاهربسندگی» است؛ به این معنی که ظواهر خاصی، متضاد با «ایدئولوژیِ انقلابی» انگاشته میشوند و آنگاه همۀ کسانیکه چنین ظاهری را برگزیدهاند، نامؤمن و غیرانقلابی شمرده میشوند. این در حالی است که بارها مشاهده کردهایم که نوجوانان و جوانانی با ظواهری که از نظر فرهنگ اسلامی و انقلابی، چندان پسندیده نیستند، خویش را در امتداد تفکّر انقلابی تعریف میکنند و سرسختانه، نسبت به ایدئولوژیِ انقلابی، اظهار وفاداری میکنند. این امر به آن معنی است که «تفاوت ظاهری»، معیار کاملی بر داوری نیست، بلکه گاه، رهزن و غلطانداز است. همچنانکه همۀ معتقدان به ایدئولوژیِ انقلابی از نظر باطنی، «یکسان» و «در نقطۀ کمال» نیستند، از نظر ظاهری نیز چنین وضعی وجود دارد. این وضع نشاندهندۀ وجود «ترکیبهای متناقض» در زندگی انسانها هستند؛ زندگی انسان، «حالت پیوستاری» دارد و انتخابهای انسان در «مراتب مختلف» قرار میگیرند.
۳. در امتداد بند پیشین باید افزود که حتّی درجاتی از «انتقاد فرهنگی» و «اعتراض سیاسی» نیز به معنی «مخالفت با ایدئولوژیِ انقلابی» نیست، چنانکه حتّی اصیلترین و جدّیترین نیروهای انقلابی نیز چنین ناخشنودیها یا ناسازگاریهایی دارند و از برخی جهتگیریها یا انتخابها، «انتقاد صریح» میکنند و «بیان تند» دارند. در میان نوجوانان و جوانان نیز کسانی هستند که به برخی از لایههای حاکمیّت، نقد دارند و زبان به اعتراض و چالشگری میگشایند، امّا این رفتارها به معنی عبور آنها از ایدئولوژیِ انقلابی و تبدیلشدنشان به دیگری نیست. شخصیّت بسیاری از آنها، حاصل ترکیبی از همین «حمایتها» و «مخالفتها» است و چنین نیست که «یکدستیِ مطلق» بر هویّت آنها حاکم باشد. این در حالی است که برخی تحلیلگران اجتماعی، به صرف اینکه کسانی نسبت به یک سیاست و جهتگیری مخالفت دارند و فریاد اعتراض برمیآورند، آنها را از دامنۀ انقلاب خارج میدانند و میگویند جامعه از ایدئولوژیِ انقلابی عبور کرده است.
۴. از سوی دیگر، برخی رفتارها و انتخابهای نوجوانان و جوانان نیز «مقطعی» و «موسمی» هستند و نباید آنها را «گزینش نهایی» و «نظر تثبیتشده» قلمداد کرد. این وضع از غلبۀ «هیجان» و «احساس» برمیخیزد؛ چنانکه با «گذر زمان» و «روشنگری»، گرایش آنها دگرگون میشود. ازاینرو، نباید این «وضع شناور» و «حالت متغیّر» را اصل و ثابت انگاشت و از آن چرخشهای فرهنگیِ «پایدار» و «نهاییشده» را نتیجه گرفت. اینچنین تغییرها و نوسانهایی در همۀ جامعهها و در میان بسیاری از طبقات اجتماعی وجود دارند و باید از طریق مطالعات طولی، «تداوم» یا «تغییر» وضع را سنجش کرد. پس هر آنچه که امروز هست، به طور ضروری و حتمی، فردا نیست و انتخابهای کنونی، به معنی «امتناع تجدیدنظر» نیستند. ذائقۀ فرهنگی، در حال «شدن» و «صیرورت» است و در عین حال، برخی «افتوخیزها» و «فرازونشیبها» را تجربه میکند.
۵. نقص مهم دیگر، «آرمانشهرانگاریِ گذشته» است؛ چنانکه برخی تحلیلگران اجتماعی، «روایتهای مطلق» از دهۀ شصت دارند و تصوّر میکنند که جامعه در آن زمان، «تهی از عیب» و «دورافتادۀ از خطا» بوده و «زاویه» و «فاصله»ای در میان نبوده است. مطالعۀ تاریخ فرهنگیِ دهۀ شصت نشان میدهد که گذشته، آنچنان هم «طلا» نبوده است، همانطور که امروز نیز «مس» نیست. نباید به بهانۀ ناگفتۀ تخریب و ملامتِ امروز، دربارۀ گذشته، «مبالغه» کرد تا در نهایت، جمعبندی این شود که گرفتار «شیب نزولی» در عرصۀ هویّت فرهنگی و ارزشی شدهایم.
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
باکو ؛ اسرائیلی ترین تهدید پیرامونی ایران
✍علیرضا تقوی نیا
💥مدت ها پس از آن که راهبردهای جمهوری اسلامی در خصوص حضور در مرزهای فلسطین اشغالی باموفقیت به اجرا درآمد، تل آویو نیز تصمیم به موازنه با ایران گرفت تا در پیرامون مرزهای این کشور حضور یابد .
🔻در این خصوص جمهوری باکو ، بهترین گزینه جهت موازنه سازی با ایران بود و تل آویو از طریق برقراری روابط سیاسی ، تجاری و همکاری های نظامی سعی داشت به علیف نزدیک شود.
🔺از سویی الهام علیف نیز با عطف به دیدگاه های پان ترکیستی ، نسبت به استان های آذری نشین ایران ادعاهایی داشت و در همین خصوص اقداماتی تخاصم آمیز نسبت ایران انجام داده و مستعد همراهی با مخالفان جمهوری اسلامی است.
🔽 در نتیجه اسرائیل از طریق دریافت نفت و ارسال کالا ، خدمات و تسلیحات به باکو توانسته در این کشور کوچک جاپایی برای خود بیابد و حتی در مقطعی پهپاد شناسایی را جهت جاسوسی به ایران ارسال نماید که البته منهدم گردید.
📌از سال ۲۰۱۵ حجم واردات سلاح باکو از رژیم صهیونیستی چندین برابر گردید و اثر آن در نبرد سال ۲۰۲۰ قره باغ دیده شد ؛ پس از آن علیف با اعتماد به نفس بیشتری که پشتیبانی ترکیه و اسرائیل به او داده بود، سعی در خط و نشان کشیدن برای ایران و اشغال جنوب ارمنستان و اتصال به نخجوان دارد .
📍در ۲ سال اخیر رفتارهای تنش زا و تحریک آمیز جمهوری باکو و شخص علیف علیه جمهوری اسلامی ایران افزایش یافته که حاکی از برنامه ریزی های ترکیه با اهداف ژئوپلیتیکی و اسرائیل با اهداف امنیتی (درگیر کردن و مشغول ساختن تهران ) در خصوص بهره گیری از ظرفیت های باکوست .
🔸️البته جمهوری اسلامی ایران نیز در خصوص تهدیدات پیرامونی علیه خود منفعل نمانده؛ برای مثال تاکنون یک کشتی اسرائیلی نتوانسته سالم وارد خلیج فارس و دریای عمان شود و اخیرا نیز با اقدامات نظامی و سیاسی ، تهدیدات صهیونیستی و گروهک های وابسته به آنان در اقلیم شمال عراق تا حد زیادی مرتفع گردید .
🔷همچنین ایران در مرزهای شمال غربی خود چند رزمایش گسترده برگزار نموده و به علیف این نکته را تفهیم کرد که حمله به استان سیونیک و بستن مسیر ایران به ارمنستان و گرجستان، بی شک منجر به دخالت نظامی ایران می شود.
🔵 پس از این رزمایش ها ، ترکیه و باکو نیز مبادرت به انجام رزمایش نمودند و علیف بازهم لفاظی هایی علیه ایران انجام داد.
✔️ نگارنده عمیقا باور دارد با توجه به انگیزه های شخصی علیف و آمال پان ترکیستی او و ایضا انگاره هایی که حاکم بر ذهن وی هستند ، اسرائیل به طمع افتاده تا تهدیدی دیگر علیه ایران ایجاد نماید .
⬆️اگرچه پرواضح است که باکو توان و ظرفیت تهدید ایران را ندارد و فاصله پایتختش تا مرزهای ایران تنها ۲۰۰ کیلومتر است و به طرفه العینی جمهوری اسلامی می تواند بر فراز تمام آن سرزمین، منطقه پرواز ممنوع ایجاد کند و در یک روز تمام تاسیساتش را نابود سازد، اما این نکته را نیز باید در نظر گرفت که نگاه تهران به شهروندان آذری ساکن در جمهوری باکو کاملا برادرانه و خیرخواهانه است و هرگونه تنشی میان ۲ کشور به مصلحت راهبردهای کلان تهران نیست.
⬇️اما از اقدامات نابخردانه و منافی حسن همجواری الهام علیف نیز نمی توان به راحتی گذشت و به نظر می رسد مراکز راهبردی ایران باید نقشه راهی برای کنترل وی و تادیب او طراحی نمایند و تصمیمات تنبیه آمیزی در سطوح مختلف متناسب با رفتارهای تخاصم آمیز جمهوری باکو اتخاذ گردد.
🔸️ رژیم صهیونیستی هر چه که محصورتر می گردد بیش از پیش سعی در جبران در پیرامون ایران می نماید و به نظر می رسد باکو یک سرپل مهم برای مقابله با ایران از منظر سران اسرائیل خواهد بود.
☑️سربسته این نکته را نیز باید ذکر کرد که باکو متحدان و عوامل قدرتمندی از لحاظ زبانی در ایران دارد و همین لابی ها تاکنون توانسته اند تا حدی مانع از واکنش های جمهوری اسلامی در پاسخ به رفتارهای الهام علیف شوند.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI
درسهایی از تحریم ۱ : استفاده از سیاست منافع مشترک
✍سید_حامد_ترابی
1️⃣اعمال تحریم، همواره با محدودیتهایی همراه است.
2️⃣هزینهای که اعمال تحریم برای تحریم کننده برجا میگذارد یکی از مهمترین محدودیتهای اعمال تحریم است:
مثلا نقش ایران در بازار انرژی در سالهای ۹۰ تا ۹۲ و وابستگی کشورهای زیادی از جمله ژاپن، هند، ترکیه به نفت ایران در آن سالها یا وابستگی اروپا به گاز و نفت روسیه در تحریمهای اخیر غرب علیه روسیه نمونهای از همین محدودیتهاست.
3️⃣ برخورد کشور تحریم شده با این نوع تحریمها به ۲ صورت است. یا برخورد فعالانه یا منفعلانه:
نمونه ای از برخورد فعالانه را میتوان در تاکید روسیه بر فروش گاز به روبل و قطع گاز در صورت عدم پیروی کشورها از این سیاست دانست. که باعث افزایش درآمد ارزی روسیه شد. برخورد منفعلانه نیز سیاست ایران در مقابل تحریمهای نفتی سال ۹۰-۹۲ بود که پیش از اعمال تحریم نفتی با این خیال که نفت تحریم نمیشود دست روی دست گذاشت و پیشنهاداتی مانند قطع نفت کشورهای همسو با آمریکا را رد کرد.
💲در مقابل کشور تحریم کننده نیز دائما به سمت ایجاد منافع مشترک با سایر کشورها برای اعمال تحریم میرود. مثلا آمریکا در ماجرای تحریمهای سال ۹۰-۹۲ به دلیل شرایط بازار نمیتوانست فروش نفت ایران را صفر کند. ایران نیز به سمت اقدامات راهبردی برای افزایش هزینه تحریم نرفت. اما آمریکا با تعریف حساب امانی در کشورهای خریدار نفت ایران، به آنها معافیت داد تا نفت ایران را تنها در مقابل کالاهای مصرفی خود خریداری کنند و مابقی پول نفت را با ارز محلی در حسابی نگه دارند. سیاستی کاملا همسو با منافع کشور خریدار نفت. نفت را بگیرد، در ازای آن تنها به ایران کالا دهد و مابقی پول را نیز نگه دارد. حال در برابر روسیه به دلیل حجم بالای اقتصاد، اقدام فعالانه در زمینه گاز و نفت و...نتوانست این سیاست را اجرا کند اما با تعیین سقف قیمت سعی کرده هزینه تحریم را برای خود کمتر کند. چنانکه مقامات خزانه داری آمریکا می گویند این سقف ابزار چانه زنی کشورهای خریدار نفت روسیه برای کاهش قیمت و کم شدن فشار قیمت بالای انرژی برای کشورهای غربی است.
✅بنابراین ایجاد منافع مشترک با سایر کشورها برای ایجاد فشار بیشتر تحریمی یا کم کردن هزینه تحریم یکی از مشخصههای تحریمهای غرب است.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI
ماموریت ویژه استاندار نظامی سیستان و بلوچستان چیست؟!
✔️ آیا دولت رئیسی رویکرد امنیتی را به توسعه جنوب شرق غلبه داده؟!
✍️مهدی جهان تیغی
💥 ایستگاه تحولات سیستان و بلوچستان به تغییر استاندار هم رسید. استاندار جدید، سردار سپاه و یک چهره نظامی است. اما تغییر استاندار سوالات مهم و شاید شبهاتی را مطرح کرده و نیازمند پاسخگویی هست.
1️⃣ آیا تغییر استاندار سیستان و بلوچستان به التهابات اخیر در این استان ربط دارد؟! جواب هم آری است و هم خیر! برخی تغییرات و برکناریها در ردههای فرماندهی نیروی انتظامی در این استان مستقیما در نتیجه ابعاد التهابات اخیر است ولی تغییر استاندار در نتیجه مستقیم این حوادث نیست بلکه ارتباط غیرمستقیمی به این حوادث دارد. استاندار سابق سیستان و بلوچستان که به عنوان استاندار ویژه به این استان رفته بود، ماموریت اصلی او زمینه سازی یک جهش بزرگ در توسعه این استان در حوزه زیرساختهای عمرانی و اقتصادی بود. مدرس خیابانی در مدت حضورش در این خصوص اقدامات مهم و بزرگی را آغاز کرد ولی به علت مشکلات شخصی و خانوادگی دیگر قادر به حضور در این استان نبود. در این میان سطح تهدیدات و تحرکات ضدامنیتی در این استان به صورت محسوسی در ماههای اخیر افزایش یافته و طبیعی است که استانداری با تخصص امنیتی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
2️⃣ اما آیا حضور یک سردار سپاه در سیستان و بلوچستان به منزله غلبه مباحث امنیتی در این استان بر توسعه خواهد بود؟! واقعیت این است که اولویت اول و اصلی نظام و دولت در جنوب شرق ایجاد یک ارتقا و تحول بزرگ در حوزه زیرساختها از جمله توسعه ترانزیت، بندر، راه آهن، صنایع بزرگ مثل پتروشیمی، فولاد و ... است. رسیدن به این اهداف بزرگ که مستقیما زندگی مردم سیستان و بلوچستان را نیز متحول خواهد کرد، نیازمند حساسیتهای ویژهتر به تامین امنیت و آرامش منطقه است. به معنای دیگر حضور یک سردار سپاه در راس استانداری این استان برای تضمین بیشتر رسیدن به هدف گذاریهای اقتصادی و عمرانی گفته شده در شرایط حساس فعلی است. ضمن اینکه آنچیزی که میتوان سر بسته اشاره کرد این است که علائم زیادی وجود دارد که بخشی از اقدامات آگاهانه التهاب آفرین در استان اتفاقا برای جلوگیری از ارتقا عمرانی و اقتصادی راهبردی در جنوب شرق صورت میگیرد. اگر ضلع خارج نشین دخیل در التهابات سیستان و بلوچستان اساسا از توسعه و در نتیجه کاهش زمینههای اقدام علیه امنیت ملی در ایران نگران است، ضلع داخلی نیز از خالی شدن و بیاعتبار شدن سبد سیاسی خود از بهانههای همچون محرومیت و برچسب زدن ناکارآمدی و تبعیض به مدیریت کشور نگران است.
3️⃣ اما نکته مهمی که شاید برخی از آن خبر نداشته باشند، این است که سردار محمد کرمی، از جایگاهی در سپاه به صندلی استانداری منتقل میشود که ارتباط مستقیمی با مسائل اساسی سیستان و بلوچستان دارد. او چندین ماه فرمانده قرارگاه قدس جنوب شرق در زاهدان بوده است. قرارگاه قدس یک قرارگاه ویژه در حوزه محرومیت زدایی، آبادانی، سازندگی، فرهنگی و اجتماعی میباشد و سالهاست دارای ارتباطات ویژه و گسترده با نخبگان و عموم مردم بلوچ و علمای اهل سنت منطقه است. جالب است که بدانید حتی کارکرد امنیتی این قرارگاه از طریق خود مردم بلوچ و اهل سنت صورت میگیرد و در راستای برقرای امنیت پایدار کاملا مردم پایه عمل میکند. صورتبندی جدید این قرارگاه راهبردی در یک دهه گذشته، یادگار سردار شهید شوشتری است که تحلیلگران امنیتی در غرب از او به عنوان معمار شکل دهنده شبکه امنیتی و نظامی کاملا مردم محور جمهوری اسلامی در جنوب شرق یاد میکردند. ضمن اینکه سردار کرمی در مدت حضور خود در قرارگاه قدس زاهدان به عنوان چهرهای با رویکرد فرهنگی در میان فعالین سیاسی و فرهنگی و نخبگان سیستان و بلوچستان شناخته شده است.
4️⃣ اما استاندار شدن سردار کرمی، یک پیام مخصوص نیز به برخی جریانات معلوم الحال در سیستان و بلوچستان دارد. او از دل همان شورای تامین استان آمده که مدتهاست مورد تخریب یک جریان سیاسی حامی اغتشاشات قرار گرفته است. شورای تامین سیستان و بلوچستان در حوادث اخیر این استان با خطاکار داخلی خود برخورد کرد و تصمیمات سخت حتی علیه برخی اعضای خود گرفت و نشان داد نهاد مستحکمی است که فعل و انفعالاتش بر اساس مصالح نظام و منعطف در ایجاد و کسب رضایت از عامه مردم است ولی از هیاهوهای برخی خواص سیاسی تاثیر پذیری ندارد و تغییرات سیاسی دور از منطق مدنظر طرف هیاهو کننده را نمیپذیرد و همچنین ضلع تجزیه طلب خارج نشین سهیم در التهابات اخیر نیز به خوبی دریافت که کوچکترین اثری در محاسبات و اقتدار نظام نتوانسته ایجاد کند.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI
هدایت شده از صراط (تحلیل_سیاسی)
#خطاب_به_سید_محرومان❗️
✍یداله یاسینی
آقای رئیسی؛ رئیس جمهور محترم،حواستان هست؛ مردم، به عنوان #سید_محرومان به شما رای دادند نه سید اغنیا!
اون از وضعیت #مسکن و #دلار، حالا هم وضعیت #آهن و #خودرو!
گران شدن آهن؛عرضه خودرو در بورس و بعد حذف قرعه کشی خودرو یعنی خاموش شدن کور سوی امید محرومان+باز شدن دکون برای دلال بازی؛ نتیجه= #افزایش سرسام آور #قیمت_مسکن و انواع #خودرو به نفع اغنیا، دلال و خودرو ساز؛ نه فقرا و محرومان!!
https://twitter.com/Yyasini1/status/1608296227736616963?t=4uSViKRJa6Ef0-OzH1yryw&s=35
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین موضوعات سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi
eitaa.com/tahlilisiyasiseraat
https://rubika.ir/seraat_tahlil_siyasi/CIGIGFEIICACAEI