🔰 اقتصاد ایدئولوژیکی و ایدئولوژی اقتصادی 📖
✍ محمد وارسته
مقدمه:
🔹 در ایدئولوژی کمونیسم، مکتب اقتصادی آن یعنی سوسیالیسم بیشتر بر پایه برابری همگانی از امکانات عمومی، عدم مالکیت خصوصی افراد و مالکیت دولتها بنا شده است، تمرکز منابع و تصمیم گیری ها روی دولت است. در ایدئولوژی لیبرالیسم، معروفترین مکتب اقتصادی آن یعنی کاپیتالیسم اما برعکس روی مالکیت خصوصی افراد تاکید شده است. دولت اگر هم دخالت داشته باشد بر اساس مدل کینزی که یکی از طیفهای کاپیتالیسم است به عنوان محرک اقتصاد و مصرف کننده است تا مثلا بنا به مفروضاتی، تولید ناخالص ملی رشد پیدا کند. دولت نقش ناظر و برنامه ریزی دارد و اقتصاد بر اساس عرضه و تقاضا کنترل می شود، قیمتها دستوری نیستند و البته هرخدمت یا هر فعالیتی کالاست لذا قیمت دارد.
___
🔹 هر مکتبی شامل چیستی-چرایی(فلسفه) و چگونگی(علم) است. سپس از دل فلسفه مضاف آن مکتب، الگوهای مختلف سیاسی فرهنگی علمی و اقتصادی استخراج می شود. یعنی سوسیالیسم خروجی کمونیسم و کاپیتالیسم خروجی لیبرالیسم در اقتصاد است. به عبارتی زمانی که فلسفه اقتصادی برپایه ساختارهای اشتراکی کمونیسم باشد قطعا خروجی آن سیوسیالیسم می شود و یا اگر فلسفه اقتصادی مبتنی بر رها بودن سیستم مبتنی بر مالکیت خصوصی و اعتقاد به داروینیسم باشد قطعا از دل آن کاپیتالیسمی که بها به سرمایه مالی می دهد استخراج خواهد شد و اما بر خلاف دو ایدئولوزی در اسلام،زمانی که فلسفه وجودی فرد اطاعت از خدا و ایثار باشد،خروجی اقتصادی این مکتب قطعاً فروش مال و نفس به خدا در جهت اطاعت از الله خواهد بود.
🔹 همگان واقف هستند که در رشتههای علوم سیاسی دانشگاههای کشور لیبرالیسم تدریس می شود، زمانی که در دولت روحانی تصمیم به تدریس مکاتب اسلامی هم در دانشگاهها شد قریب به ۲۰۰ تن از اساتید دانشگاهها به رییس جمهور طی نامهای اعتراض کردند که دانشگاه و علم با این کار ایدئولوژیک میشود. در خوشبینانهترین حالت متوجه نیستند خود لیبرالیسم یکمکتب و ایدئولوژی محسوب می گردد که از دل آن در سیاست،لیبرالیسم سیاسی( هر کس یک رای یعنی هر کس مالک رای خود است)، در اقتصاد لیبرالیسم اقتصادی( مبتنی بر دست نامریی و رها بودن بازار و مالکیت افراد به طور شخصی، حتی مالکیت شخصی در داشتن شماره حساب مخصوص یا ماشین از طریق داشتن سند خودرو و ...) منتج می شود.
🔹 زمانی که در دهه اول انقلاب تمرکز به سمت دولت رفت و اقتصاد دولتی شد یعنی پذیرفتن جریان چپ یعنی همان سوسیالیسم و هنگامی که بیان می شود دولت ناطر است، بخش خصوصی وارد عمل شود و قیمتها نباید دستوری شود یعنی پذیرش اقتصاد لیبرالی و عمدتا کاپیتالیسم. پس اقتصاد بر اساس الگوهایی بنا می شود که بر گرفته از ایدئولوژیهای خود است لذا اقتصاد غیر ایدیولوژیک متصور نیست. اگر هیچ یک از این موارد هم نباشد در اسلام مقابل کار در سوسیالیسم-کمونیسم و تِرِید در کاپیتالیسم-لیبرالیسم، جهاد مطرح است. یا بعنوان مثال سرمایه گذاریها بر اساس هزینه کرد مبتنی بر زکات است لذا زکات یکی از رکنهای اقتصاد در اسلام است. یعنی اگر زکات نمود بیشتری داشت پس ایدئولوژی اقتصادی اسلام پذیرفته شده است و همگان آنرا به عنوان سرمایه گذاری پذیرفتهاند یا اگر ایثار با جهاد مال و نفس نمود بیشتری داشت یعنی اقتصاد اسلامی پذیرفته شده است.
🔹 پس از پذیرش و سپس اخذ تصمیم در مورد چگونگی اجرا و ساختار اقتصادی یعنی در ابتدا امر قطعا پس از پذیرش ایدئولوژی آن صورت گرفته است. یعنی اگر تصمیم به آن شد به مالکیت خصوصی دمیده شود، تصمیم ساز و تصمیم گیر لیبرالی عمل کرده اند که به اجرا رسیده است با این حساب باید پذیرفت اگر ناکارامدی در اقتصاد ایران است به دلیل پذیرش و اجرای ایدئولوژی لیبرالیسم است که بعد از اتمام جنگ تحمیلی شروع شد.
🔹 در اقتصاد امروز، قیمت را در بورس عرضه و تقاضا( آزاد و رها بودن) تعیین می کند، به کسانی که سرمایه مالی بیشتری داشته باشند بهای بیشتر داده می شود یعنی کاپیتالیسم پذیرفته شده است به عنوان مثال کسانی که وثیقه مناسب مالی داشته باشند می توانند وام بگیرند، کسانی که پس انداز داشته باشند می توانند سود بانکی معاف از مالیات بگیرند، کسانی که سرمایه مالی دارند میتوانند چندین مستغلات و ملک داشته باشند که سرِماه اجاره ثابت بگیرند. چون طبق مالکیت خصوصی کاپیتالیسم و لیبرالیسم عمل شده است، لذا اگر این موارد در ایران در حال انجام است یعنی مکتب لیبرالیسم در اقتصاد درحال اجراست.
🔻 پ.ن : در نتیجه هر مکتب اقتصادی قطعا خروجی یک ایدئولوژی خواهد بود که بنا بر شرایط تصمیم گیران صورت میگیرد و نه تنها اقتصاد غیر ایدئولوژیک نیست بلکه سیاست، علم، هنر و فرهنگ هم غیر ایدئولوژیک نیست
🔴 چرایی وضع اقتصادی امروز!
# موتور چاپ پول منفجر شده
📌 از باب تبیین و روشنگری :
در یک سال اخیر بیش از ۱۵۳ هزار میلیارد تومان پول چاپ شده است. بر اساس آمار بانک مرکزی، حجم پایه پولی در ۱۲ ماه منتهی به مرداد امسال ۱۵۳ هزار میلیارد تومان افزایش یافته که بیشتر ناشی از سیاست دولت روحانی در رفع کسری بودجه با چاپ پول بوده است.
📌 با انفجار موتور چاپ پول در یک سال اخیر، حجم پایه پولی از ۵۱۶هزار میلیارد تومان هم عبور کرده است. این در حالی است که در پایان دولت دهم حجم پایه پولی در کشور ۹۶هزار میلیارد تومان بود که روحانی بارها آن را عامل تورم دورقمی معرفی میکرد.
#زمین_سوخته_روحانی
•┈••✾••┈•
علی مشکینی:
♦️ مسئله کارآمدی و اجلاسی برای دموکراسی
#تحلیل_کوتاه
🔹 بایدن به زودی در آذرماه با برگزاری جلسهای مجازی، رهبران بیش از 100 کشور جهان را در نشست «اجلاسی برای دموکراسی» که پیشتر وعده آن را داده بود، گرد هم خواهد آورد. دستور کار نشست، آغاز تلاش جدی در راستای «دفاع در برابر استبداد، مبارزه با فساد و ترویج حقوق بشر» است.
🔸 از مهمترین زمینههای برگزاری چنین اجلاسی را میتوان تلاش برای افزایش همگرایی بلوک غرب و اثبات کارآمدی ساختار سیاسی این کشورها در عبور از بحرانهای دیپلماتیک، اجتماعی و اقتصادی دانست. موارد زیر را میتوان به عنوان مسائل برجسته دولتهای غربی در سالهای گذشته برشمرد:
1️⃣ کرونا: عبور از تبعات این ویروس به مسألهای در رقابت ساختهای سیاسی چین و آمریکا بدل شد. نکتهای که البته اکنون نمود کمتری دارد ولی تبعات اقتصادی و اجتماعی آن همچنان ادامه خواهد داشت.
2️⃣ صدور دموکراسی: تسلط طالبان بر افغانستان، تداوم هرجومرج در عراق، بقای حکومت سوریه و خیز خاندان قذافی برای کسب دوباره قدرت در لیبی، همگی نشان از آن دارد که روندهای مداخلهجویانه منجر به نتیجه نشده است.
3️⃣ نابرابری اجتماعی: افزایش فاصله طبقاتی در غرب به ویژه پس از بحران 2008، چنان چشمگیر بوده که ندای مخالفت بخشی از نخبگان حاکم را نیز بلند کرده است. تقویت جناح چپ حزب دمکرات در این سالها و حتی برآمدن ترامپ با حمایتهای تودهگرایانه، مصادیقی از آن است.
✅ به نظر میرسد هدف اصلی آمریکا از برگزاری چنین نشستی را در وهله اول، شکلگیری نوعی اتحاد سیاسی و همچنین زمینهسازی برای عملیات روانی و جنگ نرم علیه چین و سپس روسیه دانست. تلاش برای پوشش اختلافات دو سوی آتلانتیک و جبران برخی اقدامات دولت ترامپ در دوری از متحدان آمریکا نیز میتواند از دیگر اهداف این نشست باشد.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی:
رهبری بر تشکیل شورای عالی کتاب برای ترویج فرهنگ کتابخوانی تاکید داشته اند
ترقی گفت: رهبر معظم انقلاب وضع موجود کتاب و کتابخوانی در کشور را در شان جمهوری اسلامی ندانسته و برای ترویج فرهنگ کتابخوانی پیشنهاد تخصیص یارانه برای کتاب ، تشکیل شورای عالی کتاب و تاسیس فروشگاههای زنجیره ای کتاب ارائه کردند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، «حمیدرضا ترقی» امروز دوشنبه (1 آذر) در مراسم بزرگداشت هفته کتاب، کتابخوانی و کتابدار که در محل مجتمع فرهنگی اداری آفتاب ولایت برگزار شد؛ ضمن تبریک هفته بسیج و کتاب؛ گفت: از تلاش و همت کتابخانه های عمومی خراسان رضوی که در جهت گسترش کتابخوانی گام های موثری برداشتند، تشکر و قدردانی می کنم.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی افزود: یکی از کارهای مستمر که در ربع قرن اخیر داشتم شرح نوشتن بر تمام سخنان رهبر معظم انقلاب بوده است و اگر بخواهم موضوع کتاب را از نگاه ایشان بیان می کنم، موضوع کتاب را در سه محور مهم مورد توجه قرار دادند.
وی گفت: محور اول کتب و نقش آن در تمدن کشور است، ایشان این نگاه و نقش کتاب در جامعه را به عنوان مسئله اصلی کشور تلقی می کنند و رهبری که با خواندن کتاب به خواب می روند و کتابخوانی را جزو وظایف اصلی فرزندان خود می بینند به عنوان بهترین الگو برای جامعه هستند.
ترقی بیان کرد: محور دوم رهبر معظم انقلاب در موضوع کتاب به تولید کتاب اشاره کردند، ما در تولید کتاب، کتاب خوب و بد داریم اگر بخواهیم کتاب خوب را ترویج کنیم لازمه آن ممیزی کتاب در مقاطع مربوطه است، نکته دیگر در تولید کتاب زیبایی آن در صحفه بندی، جلد و .. است که جاذبه لازم را برای جلب خواننده داشته باشد؛ همچنین در سیستم توزیع انتشار کتاب ضعف زیادی وجود دارد و ایشان پیشنهاد تاسیس فروشگاههای زنجیره ای کتاب داشتند.
وی با اشاره به محور سوم گفت: فرهنگ کتابخوانی است که در برخی کشورهای غربی جا افتاده است و توصیه ایشان نهضت کتابخوانی و توسعه فضای کتابخوانی در کشور، ایجاد رادیو کتاب و انس گرفتن با کتاب است؛ همچنین رهبر معظم انقلاب از وضع موجود کتاب و کتابخوانی در کشور گله کرده اند و آن را در شان جمهوری اسلامی ندانسته اند و چند راهکار برای ترویج فرهنگ کتابخوانی ارائه کردند.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی افزود: ایشان پیشنهاد تخصیص یارانه برای کتاب ، تشکیل شورای عالی کتاب، ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی توسط رسانه ها تا کتاب در سبد
⭕️بازگشت ۲۶۰۰ نخبه ایرانی به کشور طی ۵ سال
🔻معاون علمی و فناوری رییسجمهوری:در ۵ سال گذشته ۲ هزار و ۶۰۰ نفر از نخبگان که از ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا فارغ التحصیل شدهاند، به کشور بازگشتهاند.
🔻حدود ۲۵ درصد از این تعداد نخبه ایرانی بازگشته به کشور در دانشگاههای کشور مشغول به فعالیت هستند، ولی بیشتر آنها در شرکتهای دانش بنیان و استارتآپهایی که بعضا خود آنها مؤسس بودند، مشغول به فعالیت شدند
♨️ کانال_آخرین_خبر♨️
@akharin_khabar_ir
در۱۴خردادسال۹۵حضرت امام خامنه ای در مراسم سالگردارتحال امام خمینی قدسره خطاب به ملت ایران فرمودند"اگرملت ایران پشت به رهنمودهاوآرمانهای امام بکنندسیلی خواهندخورد"درسال ۹۶اغلب مردم با همین شعارهای انحرافی فریب روحانی ودارودسته وحامیانش را خوردندوراُی به نااهلان و نامحرمان دادندواین سیلی درسال ۹۶نواخته شدودرنتیجه زمینگیری صنعت هسته ای ،کاهش شدیدارزش پول ملی،تورم بالای ۵۰٪ ،تعطیلی تولیدوبی رونقی کسب و کارواشتغال و غارت سرمایه های ارزی و طلای کشور،ترور دانشمندان وسردارشهیدسلیمانی، خدشه دارکردن امنیت و عزت کشور،ووو... که متاُسفانه تاسالهااثرات سوزودردآن دامنگیرملت و کشورشده وخواهدبود، و حال که همان قاضی وسرداررقیب سال۹۶کشورویرانه ای را تحویل گرفته است وباعزم وارادهُ جهادی وانقلابی باتاُسی به رهنمودهای امام خامنهای درجهت تحقق کامل آرمانهای امام خمینی و گسترش عدالت و نجات کشورومردم از چنگال اصلاحات گویان دروغ گو، چپاولگرِحقوق نجومی بگیرومرعوب دشمنان خونخوارملت ،کمر همت و تلاش را بسته وسنگربه سنگربه سوی شکوفایی اقتصادورفاه و آسایش مردم به پیش میرود،عده ای عناصرپوسیده مغزدوران سیاه روحانی و حامیان قدیمی اش باعلم معضلات و نواقص گذشته وانتساب آن به دولت انقلابی وولایی ورفع فوری آنها،جمعی رابه بهانه آب ویا واکسن به خیابانها ومیدانها می کشندونقش دایه مهربانترازمادررابرای مردم بازی می کنندتاباکمک رسانه های معاندخارجی ،جوّسیاسی و اجتماعی کشوروافکارعمومی مردم راازپیگیری ومحاکمه مسببان اصلی بحران اقتصادی و معیشتی مردم دورکرده وازطرفی چوب لای چرخ حرکت انقلابی و مردمی دولت پاکدست آیت الله رئیسی بگذارند و جامعه ومردم رابه سمت ناامیدی برده وماهی خودراازآب گل آلود به نفع اربابان انگلیسی وآمریکایی شان صیدکنند.واینک لازم است با عبرت ازتجربه تلخ گذشته وباصبوری،و اعتماد ویاری و حمایت از دولت انقلابی، درمیدان منحرفان و معاندان و دشمنان قسم خورده ایران بازی نکنیم وباامیدبه آینده نقشه دشمنان را خنثی کنیم.انشاالله.الهم عجل لولیک الفرج.
مردم چه مجلسی میخواهند؟
رهبر معظم انقلاب اسلامی درسال ۹۴ مجلس مورد نظر مردم رااینگونه تشریح و تبیین فرمودند:
1- مجلسی که به وظایف خودش آشنا باشد
2- مجلسی که بداند چه بر عهده اوست در قانون اساسی
3- مجلسی که اعضای آن متعهد به اسلام و انقلاب باشند
4- مجلسی که اعضای آن متدیّن باشند و حرکات و تصمیمات آنها بر اساس دین صورت گیرد
5- مجلسی که اعضای آن شجاع باشند و جز از خدا نترسند
6- مجلسی که مرعوب آمریکا نباشد و از رجزخوانیها و تهدیدات توخالی آن نترسد
7- مجلسی که علاقمند واقعی به پیشرفت کشور باشد
8- مجلسی که پیشرفت کشور را در تربیت علمی جوانان با استعداد این کشور و این ملت بداند
9- مجلسی که درد مردم را بشناسد، درد کشور را بشناسد و در صدد درمان و علاج آن دردها باشد
10- مجلسی که فریب ترفندهای دشمن را نخورد
11- مجلسی که به عزت ملی و استقلال ملی اهمیت بدهد و عزت ملی را پایمال نکند، استقلال ملی را پایمال نکند
12- مجلسی که در مقابل طمعورزی و زیاده خواهی استکبار بایستد
13- مجلسی که در مقابل قدرتهایی که دستشان از ایران کوتاه شده و میخواهند دوباره برگردند و زمام قدرت را دوباره در این کشور بدست بگیرند(آمریکا و انگلیس)، بایستد
14- مجلسی که برای تحقق اقتصاد درونزا وقت گذاری کرده و ریلگذاری کند و دولت را موظف به حرکت در آن جهت نماید
15- مجلسی که در درون آن عناصر نفوذی مثل مجلس ششم نباشد
🌐🌍🌧 تـ❀ٍٍٍَ۪ٜ۪ٜ۪ٜۘۘؔٛٚؔ͜͜͡͡❀ـArـ❀ٍٍٍَ۪ٜ۪ٜ۪ٜۘۘؔٛٚؔ͜͜͡͡❀ـین:
🔻آمریکا خطاب به ریاض: انصارالله عقبنشینی نمیکند
🔹روزنامه الاخبار نوشت: در جلسه معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک که با برخی دیپلماتهای کشورهای حوزه خلیجفارس در واشنگتن برگزار شد، این مقام آمریکایی اعلام کرد که در حال حاضر هیچچیزی بر موضع «حوثیها» تأثیر نمیگذارد و حتی بعد از حذف نام آنها از لیست تروریسم آمریکا، آنها موضع خود را تغییر ندادند
🔹 ما معتقدیم که توقف عملیاتهای عربستان و خروج این کشور از یمن بهپایان جنگ کمک خواهد کرد و باوجوداینکه پذیرش این پیشنهاد دشوار است اما ازنظر ما اقدام درستی است
🔹 نیروهای انصارالله جنگ را در جبهههای مختلف بهصورت جدا، اما هماهنگ رهبری میکنند و در آمادگی کامل هستند؛ آنها عقبنشینی نمیکنند.
✍آمریکا به عربستان گفته از یمن برید بیرون انصار الله عقب نشینی نمیکنه ما هم نمی تونیم کاری کنیم/چون تواناییش رو نداریم 😂
امین:
امیدها و الزاماتِ
اصلاحات اقتصادی هوشمند - ۲
🔹تکلیف اول نیروهای انقلابی، حمایت از همه خدمتگزارانی است که در خط مقدم مصاف با مشکلات خارجی و داخلی سینه سپر کردهاند. از مدیران خدوم، باید جانانه و با افتخار هم حمایت کرد.
♦️اما این حمایت، منطق کورکورانه و دربست ندارد. نیروهای انقلابی قرار نیست مانند حامیان مدیریت اشرافی غربگرا، همه کارکردها را درست جلوه دهند و سوءمدیریت یا تخلف را - در صورت وقوع- بیارایند.
🔹کارشناسان و رسانهها مأموریت دارند دیدبان راهبرد «پیشرفت و عدالت» و «ایران قوی» باشند و به مدیرانی که ممکن است در ازدحام مسائل روزمره از دیدبانی غافل شوند، صادقانه مشورت دهند؛ ولو به انتقاد.
♦️ضمنا باید نکته مهمی را متذکر شد و آن، اهمیت انسجام در ساخت درونی قدرت است. این اتفاق، مکانیکی نیست و به صرف اینکه مثلا نیروهای انقلابی بر مسند امور در سه قوه تکیه زده باشند، فراهم نمیآید. بلکه باید الزامات تدارک گردد و معارضها برطرف شود.
🔹یکی از آن الزامات، داشتن نگاه حاکمیتی در تصمیمگیری و تصمیمسازی و اجرا، و پرهیز از رفتار جزیرهای است. «اقتدار» باید بر این روند حاکم باشد؛ اعمال قدرت فائقه که ضمنا از عقلانیت، حکمت و اقناع کنندگی برخوردار است. بحث و نقد رسانهای بسیار مغتنم است، اما جای تصمیمگیری، وسط مجادلات رسانهای یا پشت تریبونها نیست.
♦️دستگاه ها باید پیش از اتخاذ هر تصمیم مهمی، به اندازه کفایت با یکدیگر هم افزایی کرده باشند، و پیوست های رسانهای لازم برای اقناع عمومی فراهم کرده باشند؛ پس از آن با قاطعیت و جدیت، پای اجرای تصمیمات بایستند و تذبذب و تعلل به خرج ندهند.
🔹سهمیهبندی سوخت در تیر ۱۳۸۶ و سپس هدفمندسازی یارانهها (در کنار افزایش قیمت بنزین) در آذر ۱۳۸۹ که برای مقابله با قاچاق مهیب سوخت و یارانههای پنهان رخ داد، نمونهای از یک اقدام ضروری در اصلاحات اقتصادی بود.
♦️هرچند که در موضوع هدفمند سازی، قرار بود یارانههای غیرهدفمند حذف شود و صرفا به دهکهای واقعاً نیازمند پرداخت شود، اما در اثر شانتاژ مدعیان اصلاحات و اعتدال، دولت وقت عقبنشینی کرد و ناچار شد پرداخت یارانه را عمومیکند!
🔹متأسفانه فتنه 88 با حمایت خارجی در کنار فشارهای تحریمی، حلول برخی انحرافات در راس دولت وقت، و برخی گروکشیهای ناسالم در مجلس موجب شد روند اصلاحات اقتصادی نیمهکاره رها شود و حتی در دولت مدعی اعتدال، دچار وارونگی گردد.
♦️درسی که از تجارب دهه گذشته میتوان گرفت، اهمیت همفکری و همافزایی بدنه سه قوه (و نه صرفا سران قوا) است؛ همچنان که درون هر یک از سه قوه و زیر مجموعههای آنها هم باید هماهنگی حاکم باشد.
🔹اینگونه نشود که تصمیمات یک مجموعه دولتی با رویکرد مجموعه دیگر در داخل دولت، تعارض داشته باشد؛ یا مثلا رئیسجمهور ناچار به مداخله و لغو دستور صادره - مثلا درباره قیمت خودرو- شود.
♦️همچنین پسندیده نیست که بهخاطر ضعف فعالیتهای فراکسیونی و کمیسیونی، همه مجادلات نمایندگان در ریز و درشت مسائل، به صحن مجلس یا رسانهها کشیده شود. تعامل درونقوهای و برونقوهای، رفتاری عقلانی برای مدیریت فرصتها و کاهش هزینههاست.
💢ادامه دارد💢
تجارت خارجی ایران در هشت ماهه ۱۴۰۰ از نظر وزنی ۴۳.۵٪ و از نظر ارزشی ۴۰٪ افزایش یافته است. ضمنا FATF از اسفند ۹۸ ایران را در لیست سیاه خود قرار داده است.
📢مردم عزیز ایران یادتان هست گفتند وارد لیست سیاه شویم تجارتمان صفر خواهد شد؟! یادتان هست خواستند تحریم را به داخل مرزها بکشانند؟
پ.ن. در سرمقاله ۲۷ آذر ۹۸ روزنامه فرهیختگان پوچ بودن ادعای صفر شدن تجارت خارجی ایران در صورت ورود به لیست سیاه را با استناد به سوابق تجارت خارجی کشور نشان داده بودم.
بخشی از سرمقاله؛
🔸یکی از تاکتیکهای لیبرالهای ایرانی برای پیشبرد پروژه هضم جمهوری اسلامی در نظم غربی، این بوده که در فضای عمومی کشور به خوف و رجاهای کاذب دامن زده و ببرها و بهشتهای کاغذی بسازند؛ مردم را از ببر بترسانند و وعده بهشت دهند تا زمینه پیشبرد اهدافشان در کشور فراهم شود. طبیعتا این جریان برای اثبات واقعیبودن وعدههای کاغذیاش، هیچ استناد و استدلالی در دست ندارد. لذا همه همّ خود را مصروف این میکنند که مردم فرصت لمس واقعیت این ببرها و بهشتهای کاغذی را پیدا نکنند. به همین جهت، راه از بین بردن خوف و رجاهای کاذب و ساختگی، جز کمک به مردم برای لمس واقعیات نیست.
🔸لیبرالهای ایرانی میگویند درصورت عدم رعایت الزامات FATF، تجارت ایران با خارج دیگر ممکن نخواهد بود. مقامات اجرایی دولت، شخصیتهای سیاسی و رسانههای حامی این رویکرد، تقریبا روزی نیست که فریاد نزنند «تصویب لوایح FATF برای همراهی با اقتصاد جهانی ضروری است»، «اگر میخواهیم با دنیا مبادلات تجاری داشته باشیم، باید الزامات بینالمللی را بپذیریم»، «اگر این لوایح تصویب نشود، درواقع دور تجارت با جهان سیمخاردار میکشیم»، «اگر لوایح مرتبط با FATF را تصویب کنیم ممکن است فشار بیشتر نشود»، «اگر ایران در لیست سیاه FATF قرار گیرد، دستش برای مبادلات تجاری با جهان باز نخواهد بود»، «اگر ایران به لیست سیاه FATF بازگردد، باید فاتحه تجارت و اقتصاد را خواند»، «قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF بهمعنای محدود شدن مبادلات تجاری است» و صدها و بلکه هزاران شعار دیگر که چنانکه اشاره شد، هیچگونه پشتوانه استدلالی و استنادی قابل اعتنایی ندارد.
🔸آمارهای رسمی بانک مرکزی و گمرک جمهوری اسلامی ایران نشان میدهند طی دوره 1387 تا 1398، حجم تجارت خارجی غیرنفتی ایران، چه در حالت حضور در لیست سیاه FATF و چه در حالت تعلیق از لیست سیاه و فراتر از آن، چه در زمان اعمال تحریمهای سال 1390، چه پس از اجرای برجام و چه پس از خروج آمریکا از برجام، تقریبا بین 80 تا 100 میلیارد دلار در نوسان بوده است و از هیچ یک از این رویدادها متاثر نشده است.
✍️سید یاسر جبرائیلی
🌐🌍🌧 تـ❀ٍٍٍَ۪ٜ۪ٜ۪ٜۘۘؔٛٚؔ͜͜͡͡❀ـArـ❀ٍٍٍَ۪ٜ۪ٜ۪ٜۘۘؔٛٚؔ͜͜͡͡❀ـین:
⭕️آیا رئیسی دیپلمات خوبی هست؟!
🔻نگاهی به قرارداد اخیر گازی ایران، ترکمنستان و آذربایجان
🔻پیوستن ایران به سازمان شانگهای اولین نشانه ای از این بود که از طریق دیپلماسی دولت رئیسی می توان به رسیدن دستاورد ملموس از مسیر جدید سیاست خارجه ایران امیدوار بود. اما در آن مقطع چه اتفاقی افتاد؟! ایرانی که سالها پشت در سازمان شانگهای مانده بود، چگونه به یکباره مجوز عضویت پیدا کرد؟ دلایل متعدد در پاسخ به این سوال گفته شده ولی در عالم دیپلماتیک این مهم است که شما آنقدر جدی و هنرمندانه و واقع گرایانه ایده های سیاست خارجه خود را به دنیا بیان کند که دیپلمات های کشورهای همراه، منتقد و یا مخالف نیز آن را جدی بگیرند و نسبت به سازگار کردن و یا تغییر محاسبات خود با آن ایده و راهبرد انگیزه عملی پیدا کنند.
🔻بخش مهمی از واقعیت پیوستن به شانگهای آن بود که کشورهای عضو این سازمان مهم جهانی، عزم حقیقی سیاست خارجه دولت رئیسی برای شراکت راهبردی با محور شرق را باور کردند و دلیلی برای تعلل خود نمیدیدند! نمره دیپلماتی که چنین انگیزه و محاسباتی در دیپلمات های قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای ایجاد کند، چند هست؟!
🔻اما پس از عضویت در سازمان شانگای، اقدام تازه دیپلماسی دولت رئیسی بحث قرار داد بزرگ گازی میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان است؛ بر اساس این قرار داد اتفاقات مهم ذیل رقم خواهد خورد:
1️⃣ ایران گاز مصرفی مورد نیاز خود در 5 استان شمالی کشور – که اتفاقا در زمستان با کمبودهای گازی مواجه میشوند- را از حق انتقال ترانزیت (سوآپ) گاز ترکمنسان به آذربایجان برداشت خواهد کرد.
2️⃣ این قرارداد زمینه کاهش تنش با همسایگانی همچون آذربایجان را هم فرآهم می کند و ضمن اینکه یک نوع وابستگی مهم نیز در این همسایه گاه بداخلاق، نسبت به ایران بوجود می آورد.
3️⃣ این قرارداد یک زمینه روانی و ذهنی برای افزایش نقش و تاثیر گذاری اقتصادی ایران در سازمان همکاری اقتصادی اکو و منطقه قفقاز ایجاد خواهد کرد.
4️⃣ اگر یکی از معیارهای قوت دیپلماسی در جهان عضویت و داشتن جایگاه مناسب در سازمان های منطقه ای و فرامنطقه است، ایران پس از عضویت در سازمان شانگای و ارتقا نقش خود در سازمان اکو، رتبه دیپلماسی خود را به سرعت در حال ارتقا دادن است.
🔻حال دوباره باید سوال قبلی را به گونه ای دیگر مطرح کرد؛ نمره دیپلماسی دولتی که برخی رفتارهای خصمانه یک کشور همسایه و بحران سازی طراحی شده در منطقه قره باغ را از طریق دیپلماسی اقتصادی و نه تکیه صرف بر قدرت نظامی، کنترل و تعدیل می کند، چند است؟!
🔻غرب گرایان داخلی در تمام هشت سال دولت روحانی ادعایشان این بود که با دیپلماسی برجام سایه جنگ و افزایش تحریم ها را از کشور را دور کرده اند ولی بارها نادرستی این ادعا با رفتارهای خصمانه آمریکا و دولت های غربی زیر سوال رفت و ایران به لحاظ عددی بیش از قبل از برجام دچار تحریم شد و اگر نبود قدرت موشکی و نشان دادن عزم ایران در پاسخ به طمع های نظامی آمریکا و برخی کشورهای دیگر، قطعا انگیزه اقدام نظامی علیه ایران به مراحل اجرایی تبدیل میشد. اما همین ادعا که از طریق دیپلماسی می توان تنش ها را کاهش داد و برای خنثی سازی تحریم ها اقدامات عملی برداشت، توسط دولت رئیسی در مصادیقی همچون قرارداد گازی ایران، ترکمنستان و آذربایجان در ابعاد منطقه ای، به صورت عملی در ابعادی واقعی به ظهور رسیده است. جالب است که حتی با معیار غرب گرایان نیز تا در همین چند ماهه عمر دیپلماسی دولت رئیسی نتایج ملموس بیشتر از دیپلماسی هشت ساله دولت روحانی بدست آمده است.