یکی از مسایل مورد توجه در بحث تربیت فرزندان که متناسب با فرهنگ اسلامی ما است، تربیت دینی فرزندان میباشد؛ در این میان واقعه کربلا نه یک حادثه بلکه یک دانشگاه بزرگ تربیتی است، واقعهای که بسیاری از آموزههای دینی را در بر دارد، و ما میتوانیم با الگو قرار دادن جریان عاشورا، گامهای مؤثری در امر تربیت دینی کودکان و فرزندانمان برداریم. نگاه حضرت امام حسین(علیه السلام) به فرندان خود و فرزندان خواهر و برادر و حتی اصحاب و بالاتر از این در برخورد اولیه با دشمنانش آنهم در بحبوحه جنگ یک نگاه تربیتی بود. و این خود بزرگترین الگو برای والدین میباشد. زمانی كه انگیزه و فكر كودك عاشورایی شده و از آرمانهای حسینی الهام گرفت، در موقعیتهای مختلف زندگی با ذهن فرد عجین شده و ظاهر میشود.
حتماً شما هم قبول دارید که اهل بیت(ع) در هر مسئله ای پیشتاز و الگو هستند و ما باید از سبک زندگی آنان در زندگیمان استفاده کنیم. حالا شما میتوانید از چند نکته ی تربیتی در سیره ی امام حسین(ع) استفاده کنید:👇👇👇
📚تربیت کودک مسلمان
#ابراز_محبت_به_فرزندان
شاید این موضوع نظر شما را نیز به خود جلب کرده باشد که حتی کسانی که میگویند ما بچه دوست نداریم، به محض فرزند دار شدن عاشق و شیفته ی آن کودک میشوند و حاضرند جانشان را هم برای او بدهند. اما در اصول تربیتی آنچه مهم است ابراز این احساسات و نمایش این محبتهاست.
امام حسین(ع) به عنوان الگویی کامل در تربیت فرزند، با انجام رفتارهایی مانند در آغوش گرفتن، به سینه چسباندن، بوسیدن و حتی به کار بردن کلمات و واژههای زیبا سعی میکردند تا محبت خود را به فرزندانشان نشان دهند.
عبید الله بن عتبه تعریف میکند که روزی نزد امام حسین(ع) بودم که علی بن حسین(ع) که در آن زمان کودک بود، وارد شد. حضرت(ع) او را صدا زدند و در آغوش گرفتند و به سینه چسبانیدند. میان دو چشمش را بوسیدند و سپس فرمودند: پدرم به فدایت باد، چقدر خوشبو و زیبایی!
جعید همدان یکی از یاران امام حسین(ع) میگوید: روزی نزد حضرت حسین(ع) رفتم در حالی که او دخترش سکینه را بر سینه چسبانیده و نوازش میکرد. وقتی که وارد شدم، امام به همسرش فرمود: ای خواهر قبیله کلاب! دخترت را از من بگیر. سپس با من در مورد انواع مردم به گفتگو نشست.
#تربیت_حسینی
📚تربیت کودک مسلمان
#تربیت_با_روش_بصیرتی
این روش ارزش والایی دارد. بصیرت شناختی است که در مسئله تربیتی فرد باید شناخت صحیح نسبت به مسائل داشته باشد تا بتواند فرزندش را درست تربیت کند لذا، اموری چون شناخت صحیح از انسان، یا زن و فلسفه حجاب او، یا محرم و دلیل عزاداری و هدف امام حسین از قیام در این ماه و… که در صورتی یک مادر یا پدر میتواند به کودک خود این مسائل را آشنایی بدهد که خود بر آنها آگاهی و شناخت جامع و کاملی داشته باشد و به تشخیص خود بتواند کودک را نیز شناخت بدهد. بیان اموری چون احکام روابط زن و مرد پس از بلوغ، احکام محرم و نامحرم و تمامی این امور باید اول توسط والدین بررسی و شناخته شود و سپس بر طبق فهم و درک کودک خلاصه شده و به او فهمانده شود.
# تربیت_حسینی
📚تربیت کودک مسلمان
#قصه_گویی
قصه گویی یک روش بسیار کار آمد در زمینه تربیت کودک محسوب میشود و کار تربیت کودک با این عمل(که برای کودک بسیار شیرین است)،بسیار آسان میشود چراکه خصوصا کودکان اشتیاقی به نصیحت شنیدن ندارند و اگر این کار را با قصه گویی برای آنها انجام دهیم آنها به شدت تأثیر میپذیرند و نیز قصه گویی باعث تفکر کردن کودک میشود و کودک ذهن خود را کامل در اختیار قصهگو قرار میدهد.
#تربیت_حسینی
📚تربیت کودک مسلمان
#الگو
دوره كودكي و نوجواني در تربيت اسلامي بسيار حائز اهميت است. شکی نیست که اقدام والدین در شروع وظیفهی تربیت دینی فرزندشان از سنین پایین، کودک را آماده میکند که عقیده و ایمان به «الله» تعالی در روانش رشد کند. باید از کودکی زمینه در کودکان برای رشد دین در اذهانشان پایه گذاری شود.
كودكان و نوجوانان در تقليد پذيري شهره اند و آنها بسياري از رفتارها از طريق تقليد كردن از والدین و ديگران مي آموزند. ثابت شده كودكان و نوجوانان بيشتر از طريق مشاهده از اعمال و رفتار والدين و اطرافيان خود الگو مي گيرند و آنها با مشاهده اعمال نيك عبادت و نماز والدين به اين كار مي پردازند و به تقليد و تكرار آن رفتارها مبادرت مي ورزند.
مثلا برخي افراد عبادت و نماز كودكان را براي آنان به منزله سرگرمي مي دانند و آن را فاقد ثواب و اجر الهي مي دانند در حالي كه چنين نيست و قطعا عبادت در كودكي حسناتي را به دنبال دارد.
پس خوب است كه بدانيم عبادت و نماز خواندن كودكان، آنان را در پيشگاه خداوند مأجور مي گرداند و رغبت بيشتري براي انجام عبادت خواهند داشت و از طريق ديگر انجام عبادتها در كودك موجب ملكه شدن آنها ميگردد و باعث مي شود كه در دوران بزرگسالي عبادت را به آساني و به خوبي انجام دهند اما آنان كه هنگام بلوغ نماز ننموده اند عبادتي نكرده اند بعد از بلوغ انجام اين كار براي آنها بسيار دشوار خواهد بود پس اگر بخواهيم كودكان افرادي مفيد مومن و نماز خوان باشند بايد از دوران كودكي با عبادت و نماز خو بگيرند و اين دوره براي آموزش و ترغيب آنان بهترين دوران است
#تربیت_حسینی
📚تربیت کودک مسلمان
#شادی_و_تفریح را چاشنی آموزشهای دینی کنید
لازم است دین و آموزش مسائل دینی(با توجه به روحیه و درک و فهم بچهها) بیشتر فرح بخش و روح افزا باشد تا جدی و غمگین. کودک خود را کمک کنید تا تصور خود را از خلقت جهان نقاشی کند یا به صورت یک داستان درآورد و یا اینکه ذهنیت خود را از بهشت ترسیم کند. میتوانید بر اساس داستانهایی که در این باب وجود دارد نمایشنامه ای ترتیب دهید و بازی کنید. اگر چنین کارهایی را بلد نیستید میتوانید از سیدیها و نوارهای موجود در بازار کمک بگیرید.
#تربیت_حسینی
📚تربیت کودک مسلمان
آشنا کردن کودکان با دین و تقویت روحیه خدا پرستی در آنان نکته ای است که ائمه معصومین (ع) بارها و بارها بر آن بر تأکید کرده اند. به عنوان مثال روایت است در 3 سالگی لفظ جلاله «الله» و عبارت«لا اله الا الله» را به کودکانتان بیاموزید. آنان را در شب مبارک قدر به بیدار ماندن و عبادت خدا تشویق می کردند. آن حضرت در روز کودکانشان را می خواباندند تا کاملاً استراحت کنند و غذای کمتری به آنان می دادند تا بدین ترتیب زمینه و شرایط مناسب تری از لحاظ جسمی و روحی برای بیدار ماندن و عبادت در شب داشته باشند. جالب اینکه آن حضرت تا اندازه ای به این موضوع اهمیت می دادند که تمام شرایط را برای شب زنده داری فرزندانشان فراهم کرده و تأکید می کردند: « محروم کسی است که از برکات شب قدر بی بهره بماند.» حضرت فاطمه (س) از همان دوران کودکی در ضمیر پاک فرزندانشان بذر خدا پرستی و تسلیم در برابر خدای یکتا را کاشتند تا اندازه ای که در بزرگسالی حتی به بهای فدا کردن جان خود از دین خدا دفاع کنند. نکته ای که باید به آن توجه شود این است که کودکانی که با ایمان به خدا تربیت می شوند اراده ای قوی دارند که در بزرگسالی خودش را بیشتر نشان می دهد و ایمان به خدا در رفتار و گفتارشان دیده می شود.
#تربیت_دینی
📚تربیت کودک مسلمان
#محبت
یکی از زمینه های قیام عاشورا همین محبت است تا جایی که خانواده امام حسین (ع) در تمام طول هجرت و قیام با آن حضرت همراهی کردند و هیچ وقت ایشان را تنها نگذاشتند جالب این است که سید الشهداء (ع) نیز در اثر تربیتی که از سوی رسول خدا (ص) و پدر و مادرشان دریافت کرده بودند نه تنها با خاندان بنی هاشم بلکه با تمامی اصحاب و یارانشان با محبت رفتار می کردند. نمونه ای از مهربانی حضرت فاطمه (س) نسبت به فرزندانشان در ماجرای خطاطی میان امام حسن و امام حسین (ع) در زمان کودکی دیده می شود. «روایت است رسول خدا (ص) برای ایجاد روحیه رقابت بین دو نوه شان که در آن زمان کودک بودند از آنان خواستند مطلبی را بنویسند تا مشخص شود کدامیک خط بهتری دارد. آنان هم مطلب را نوشتند و برای قضاوت پیش پدر بزرگشان پیامبر اکرم (ص) بردند اما آن حضرت از آنان خواستند برای قضاوت به مادر خود رجوع کنند تا حضرت فاطمه (س) میان دو فرزند خود داوری کند و اگر دلخوری و رنجشی به وجود آمد با محبت و عاطفه مادری جبران شود. حضرت فاطمه (س) وقتی به دست خط دو فرزند خود نگاه کردند متوجه شدند که خط آنان هم زیباست و هم خیلی شبیه به هم. به همین دلیل داوری و بهتر دانستن یکی نسبت به دیگری مشکل بود. درنهایت برای اینکه نتیجه کار را به تلاش خود آنان واگذار کنند به آنان فرمودند: « من دانه های گردنبندی را بین شما پخش می کنم هر کس دانه های بیشتری جمع کرد او برنده است ». بنابراین این دو امام بزرگوار از زمان کودکی زیرنظر مادرشان هم قضاوت عادلانه را یاد گرفتند و هم متوجه این موضوع شدند که نتیجه هر کاری به تلاش خود انسان مربوط می شود.
نمونه این محبت نسبت به خانواده در ماجرای کربلا از سوی حضرت سید الشهداء (ع) به خوبی دیده می شود. سفارشات آن حضرت به تک تک افراد مبنی بر یاری کردن یکدیگر، برگرفته از وصیت مادر بزرگوارشان است ؛ آنجا که حضرت فاطمه (س) قبل از مرگ به امام علی (ع) سفارش کردند با فرزندانش با محبت رفتار کند و فرمودند: « علی جان! درباره فرزندانم به تو سفارش مهربانی و خوشرفتاری می کنم». ایشان حتی تا اندازه ای نسبت به مهربانی کردن با فرزندانشان اهمیت می دادند که به حضرت علی (ع) فرمودند: « پس از من با دختر خواهرم «امامه» ازدواج کن زیرا او همچون من به فرزندانم مهربان و دلسوز است.»
#تربیت_دینی
📚تربیت کودک مسلمان
#شجاعت در دفاع از حق
از موارد بسیار مهم و ارزشمندی که تمامی فرزندان حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) به ویژه امام حسین (ع) در دوران کودکی از والدین خود آموختند، موضوع دفاع از حق تا پای جان است.
«رسول خدا (ص) در زمان حیاتشان به حضرت فاطمه (س) خبر دادند آن حضرت اولین کسی است که بعد از مرگ در بهشت به او ملحق می شود. پس از وفات رسول خدا (ص) شاهد حضور حضرت فاطمه (س) در مسجدمدینه و قرائت خطبه فدکیه در حضور خلیفه وقت هستیم که نشان دهنده شجاعت آن حضرت است. درحقیقت آن حضرت با اینکه می دانستند به زودی از دنیا می روند، به عنوان اینکه پاسدار حق هستند و نباید اجازه دهند سنت پایمال کردن حق رواج پیدا کند، درنهایت شهامت از حق شان دفاع می کنند. از سوی دیگر، شجاعت امیرالمؤمنین (ع) در روایات بسیاری نقل شده که شخصیت بی نظیر آن حضرت و شهامت بی همتایشان در دفاع از دین خدا را نشان می دهد ». طبیعی است فرزندان این دو شخصیت بزرگوار و با شهامت، دلاوری و دفاع از دین خدا تا پای جان را از والدین خود به ارث برده و یاد گرفته اند؛ تا آنجا که حضرت سیدالشهداء (ع) تمام دارایی شان را در راه احیای دین اسلام فدا می کنند.»
#تربیت_دینی
📚تربیت کودک مسلمان
#غذای_حلال
خوردن غذای حلال و طیب از مواردی است که در اسلام درباره آن بسیار توصیه شده.
پیامبر اسلام (ص) درباره ی پرهیزگاری و دوری از غذای ناشایست توصیه های بسیاری دارند. ابوهریره تعریف کرده روزی مقداری خرما از محل زکات در اختیار پیامبر اسلام (ص) بود و آن حضرت خرما ها را میان فقرا تقسیم کردند و زمانی که می خواستند بروند، نوه شان حسن را که در آن موقع کودک بودند بر شانه هایشان گذاشتند. همان موقع متوجه شدند که نوه خردسالشان یکی از خرماها را در دهان گذاشته اند. پیامبر اسلام (ص) فوراً دانه خرما را از دهان نوه شان بیرون آوردند و فرمودند: « حسن جان! مگر نمی دانی که خاندان محمد صدقه فقرا و آنچه را که باید به آنها برسد نمی خورند؟» نکته قابل توجه این است که با وجود اینکه امام حسن (ع) در آن زمان کودکی بیش نبودند و تکلیفی بابت دوری کردن از حرام نداشتند اما رسول خدا (ص) با چنین کاری این نکته را گوشزد کردند که خوردن غذای حرام حتی در روح و جان کودک هم اثر گذار است و بزرگ ترها باید مراقب باشند که بچه ها از کودکی حلال و حرام را رعایت کنند. از سوی دیگر آن حضرت با این کار بزرگ منشی را در امام حسن (ع) تقویت کردند. بدین صورت که زکات حق درماندگان است و برای تو که نوه رسول خدا هستی شایسته نیست از زکاتی که مربوط به درماندگان است استفاده کنی.
این خصلت بزرگ منشی و مناعت طبع در تمام فرزندان رسول خدا (ص) وجود داشت. به عنوان مثال در واقعه عاشورا زمانی که اهل بیت امام حسین (ع) و شهدای کربلا را به عنوان اسیر به شهر کوفه بردند. مردم نادان کوفه به عنوان دلسوزی به کودکان اهل بیت نان و خرما صدقه می دادند و به آنان می گفتند دعا کنید بچه های ما مثل شما درمانده و اسیر نشوند. روایت است در همین زمان ام کلثوم (س) با شهامت تکه های نان و خرما را از دست کودکان اهل بیت گرفت و دور انداخت
#تربیت_دینی
📚تربیت کودک مسلمان
#مواجه_شدن_با_مشکلات
حدیثی از امام موسی کاظم (ع) درباره شیوه تربیتی اهل بیت (ع) می گوید: « شایسته است طفل در کودکی با سختی و مشکلات اجتناب ناپذیر حیات رو به رو شود تا در بزرگسالی #بردبار و #صبور باشد.» درواقع مواجه شدن با بعضی مشکلات و سختی ها در دوران کودکی انسان را فردی صبور، مقاوم و شجاع می کند. در دوران کودکی حضرت سیدالشهداء(ع) نیز ناملایمات و مشکلات زیادی اتفاق افتاده. وفات رسول گرامی اسلام (ص) و سپس شهادت پدرشان، در کنار آزار و اذیت های دشمنان ماجراهای دردناکی هستند که امام حسین (ع) در دوران کودکی با آنها مواجه شدند. البته باید توجه داشت که امام حسین (ع) با وجود تمامی این مشکلات، روحیه شجاعت و شهامت را در پدر ومادر خویش مشاهده می کردند و از آنان درس می گرفتند که در شرایط سختی و مشکلات هم باید روحیه دفاع از حق و رشادت را حفظ کنند.»
#تربیت_دینی
📚تربیت کودک مسلمان
تربیت کودک مسلمان
#مواجه_شدن_با_مشکلات حدیثی از امام موسی کاظم (ع) درباره شیوه تربیتی اهل بیت (ع) می گوید: « شایسته ا
در این باره در آینده بیشتر خواهم نوشت....
#تربیت_همراه_با_بازی
با وجود اینکه دین اسلام در محیطی ظهور کرد که به طور کلی از فرهنگ و تمدن دور بود اما برنامه هایی را از طریق اولیای دین ارائه داد که با تمام انسان ها از هر تمدن و فرهنگی سازگار است. یکی از این موارد، شیوه تربیتی حضرت فاطمه (س) در زمان بازی با کودکان است. امروزه روانشناسان متوجه شده اند که #بازی_با_کودک باعث رشد شخصیتی و بروز استعدادهای پنهانی او می شود. و بزرگترها می توانند نکات و مواردی را که در نظر دارند در زمان بازی به کودک خود آموزش بدهند. در روایت های بسیاری نقل شده که پیامبر اسلام (ص) با فرزندان دخترشان حضرت فاطمه (س) همبازی می شدند و همراه با آنان به تحرک می پرداختند و نکته های بسیار ارزشمندی را به آنها آموزش می دادند. درعین حال، حضرت امیرالمؤمنین (ع) و حضرت فاطمه (س) نسبت به بازی کردن با کودکانشان بسیار توجه داشتند و همین موضوع باعث شادابی و نشاط در خانه آنان می شدند. این بزرگان در بازی کردن با کودکانشان، درس دفاع از دین خدا و عبادت و شجاعت را تعلیم می دادند. به عنوان مثال حضرت فاطمه(س) در هنگام بازی کردن، شعرهایی را برای کودکانشان می خواندند و خطاب به امام حسن (ع) می فرمودند: « ای حسن! مانند پدرت شجاع و خداپرست باش و از حق دفاع کن و ریسمان را از حق بردار. خدا را پرستش کن و با افراد کینه توز دوستی نکن.»
#تربیت_دینی
📚تربیت کودک مسلمان
پس برای تربیت حسینی فرزندان وظیفه والدین این است که خود با آموزهها و الگوهای نهضت حسینی و درسهای عاشورا آشنا شوند، سپس با فرا گرفتن تکنیکهای لازم از جمله: قصهگویی، شعر، بازی، کاردستی، بازی نقش، جایزه، و... آن معارف را به فرزندان منتقل کنند و در کنار آن در مناسبتهای مختلف از جمله ایام محرم و با حضور در مراسمها و دستهجات عزاداری بتوانند نقش الگوپذیری را تقویت نموده و شاهد عشق و محبت امام حسین(علیه السلام) و اصحابش در دل فرزندان باشند.
📚تربیت کودک مسلمان
زمانی که سریال افسانه #جومونگ از طریق صدا و سیما پخش میشد شخصی میگفت: ما بنا به دلایلی این فیلم را نگاه نمیکردیم، روزی یکی از دوستان با خانوادهشان به خانه ما آمدند، پسر او که هم سن و سال پسر خودم بود؛ شمشیر پلاستیکی خودش را بیرون آورد و به پسرم گفت: "من جمونگم بیا بجنگیم" فرزند من هم که نمیدانست جومونگ کیست و متعجب مانده بود؛ ناگهان پرید توی اتاق و شمشیرش را در آورد و دوید به سمت آن بچه و گفت: " #منم_ابالفضل_العباسم بیا مبارزه کنیم".
#تربیت_دینی
📚تربیت کودک مسلمان
آیا کودکان را به روضه ببریم؟؟
⚡️ پیشنیه تاریخی این موضوع اندکی با دیدگاهها و رفتارهای ما در پیوند کودکان با روضه تفاوت دارد. وقتی مسائلی که رنگی از غم و اندوه دارند، مطرح میشود ما معمولاً می گوییم این قضایا را برای کودکان طرح نکنیم، حتی برخی گاهی از منظر روانشناسی نیز این موضوع را مطرح میکنند، اما در سیره اهل بیت(ع) مشاهده میشود که آنها کودکان را با این مسائل مواجه میکردند.
⚡️ در سفر حضرت اباعبدالله الحسین(ع) به کربلا وقتی خبر شهادت مسلم بن عقیل(ع) رسید، امام(ع) این موضوع را از دختر کوچک ایشان پنهان نکردند، بلکه او را بر زانوی خود نشاند و موضوع را با او مطرح کرده، او را تسلی داده و فرمودند: من از این لحظه به بعد پدر تو هستم، زینب(س) مادر تو و بقیه بچهها هم خواهر و برادر تو هستند.
⚡️ حتی در پرورش شخص حضرت زینب(ع)، مادر ایشان در دوران کودکی او را بر زانو مینشاندند و داستان کربلا را با او مطرح میکردند، طوری که در سن سی و چند سالگی وقتی پدرشان امیرمومنان علی(ع) میخواهند کربلا را برای دخترشان توضیح دهند، ایشان میفرمایند پدرجان من همه مسائل را می دانم چون مادرم پیشتر به من گفته بودند، بنابراین مواجه کردن کودکان با برخی از این مسائل خوب است.
⚡️ هنگام عزاداری در محرم، وقتی کودکان با اشک مادران مواجه میشوند و یاد حضرت علی اصغر(ع) مطرح میشود، به سبب کنجکاوی آنها، این نقش در ذهن او میماند و در نتیجه یک پیوندی از دوران کودکی با کربلا و عاشورای اباعبدالله(ع) خواهد داشت و این نوعی مصونیت بخشی درونی برای بچهها است.
⚡️ وقتی فرزندان ما در این مجالس حضور پیدا میکنند، به سبب پیوستگی و پیوند درونی با بهترین اسوه و الگوهای زندگی انسانی و الهی در همه ابعاد، برای آینده به مصونیت دست پیدا میکنند
⚡️ وقتی فرزندان ما در این مجالس حضور پیدا میکنند، به سبب پیوستگی و پیوند درونی با بهترین اسوه و الگوهای زندگی انسانی و الهی در همه ابعاد، برای آینده به مصونیت دست پیدا میکنند و از همین دوران کودکی نقشی در ذهن آنها ایجاد میشود که بد نکنند، موجب آزار کسی نباشند یا از آب دریغ نکنند. این موضوعات در ذهن کودک میماند و فرداهای او را شکل میدهد.
#محمد_رضا_سنگری پژوهشگر در زمینه عاشورا
📚تربیت کودک مسلمان
⚡️ روضه خوانی برگرفته از یک حقیقت تاریخی بر مبنای واقعه کربلا و ابزار مهمی برای هدایت و تربیت انسانها است، بنابراین میتوان از روضه به عنوان عاملی برای #تربیت نسل کودک و نوجوان استفاده کرد، همانگونه که علوم زیستی و تاریخی می تواند به زبان کودکانه و قابل فهم ارائه شود، باید واقعه کربلا نیز به همین شکل برای آنها بیان شود.
⚡️ در حقیقت واقعه کربلا روش صحیح زندگی کردن و عامل شناخت نور از تاریکی است، بنابراین باید داستان ظالم و مظلوم به زبانی برای کودک بیان شود که برای او قابل فهم باشد و از طریق احساس و عاطفه آن حالت انکسار قلبی و عطوفت و نرمی برای او پیش آمده و با حقیقت ناب زندگی که منجر به سعادت او میشود آشنا شود.
⚡️ نباید مطالبی که برای کودک بیان میشود همراه با ابهام باشد و او را در شک رها کند، بنابراین زمانی که از روضه برای بیان این حقیقت تاریخی استفاده میشود باید با دقت و ظرافت لازم جملات را ادا کرد، تا در زمانی کوتاه ابهامات کودک درباره واقعه کربلا برطرف شده و با یک کشف شیرین از مجلس روضه خارج شود.
#حسین_خادمیان کارشناس امور دینی
📚تربیت کودک مسلمان
امامان ما تفقّه در دین را بهخوبی به اولادشان یاد میدادند و آنها را تربیت میکردند. پس از عاشورا اوضاع کمی آرامتر شده بود و یزید بر سر صلح آمده بود و میخواست استمالت کرده باشد.
روزی امام سجاد علیه السلام و کودکی از فرزندان امام حسین علیه السلام را نزد خود خواند. یزید رو به آن کودک کرد و گفت: آیا با پسر من، خالد، کُشتی میگیری؟ آن کودک گفت: نه؛ ولی چاقویی به من بده و چاقویی هم به او تا با هم مقاتله کنیم. یا من او را میکشم یا او مرا.
معنایش این است که کُشتی کار دوستان است و دو رفیق با هم کُشتی میگیرند، من با بچۀ تو دوست نیستم. تو با پدر من دوست نبودی، پس من چگونه با بچۀ تو دوست باشم؟! «إِنِّی سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَکمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَکمْ» (من در صلحم با آنکه با شما در صلح است و در جنگم با آنکه با شما در جنگ است). اسلام این است.
#تربیت_حسینی
📚تربیت کودک مسلمان
((مگه نگفتم؟)) روشی است برای خنک شدن دل والدین و لجبازتر شدن بچهها.
در این روش مادر و پدر بارها به فرزندشان تذکر میدهند که: «هوای پارک سرده یه لباس گرم بپوش» و بچه هم میگوید: «نه، همینکه پوشیدم خوشگل تره» اما وقتی از ماشین پیاده میشوند بچه سردش میشود و اینجا نوبت والدین است که هشدارهای قبلیاش را مثل چماق توی سر بچه بکوبند که:
((مگه نگفتم هوای پارک سرده هان؟ گفتم یا نگفتم؟))
در اینجا پدر و مادر از درایت خودشان احساس غرور میکنند و امیدوارند این اتفاق درس عبرتی بشود برای آینده.
اما بچه، نهتنها از رفتارش درس نمیگیرد و سر عقل نمیآید بلکه از اینکه اینطور تحقیرشده عصبانی میشود و در اولین فرصت این تحقیر والدین را با منفی کاری و لجبازی بیشتر تلافی میکند.
این جور مواقع بهتر است والدین گرامی خیلی محترمانه لباس گرمی را که همراهشان آورده اند به بچه بدهند تا بپوشد و دور سرکوفت های بعدی را خط بکشند.
اینطوری شاید درس عبرت بشود. شاید هم نشود.
بچه است دیگر!
📚تربیت کودک مسلمان
«الولد عبد سبع سنین» کودک در هفت سال دوم تولد باید مطیع باشد. و پدر و مادر باید در این دوره به کودک اطاعت پذیری، حرف شنوی، را تعلیم دهند. و به عبارتی باید کودک #ادب گردد.
📚تربیت کودک مسلمان
ابتدا احادیثی که در مورد ادب آمده بیان خواهد شد. و در ادامه توضیحاتی در مورد این احادیث بیان خواهد شد.
📚تربیت کودک مسلمان
⚡️امام جواد عليه السلام می فرمایند :
مفهوم و معناي ادب از نظر مردم، تنها خوب سخن گفتن است كه ركيك و سبك نباشد، وليكن اين نظريّه قابل توجّه نيست تا مادامي كه انسان را به خداوند متعال و بهشت نزديك نگرداند. بنابر اين ادب يعني رعايت احكام و مسائل دين، پس با عمل كردن به دستورات الهي و ائمّه اطهار (عليهم السلام)، ادب خود را آشكار سازيد.
⚡️ امام جواد عليه السلام می فرمایند :
حقيقت ادب و تربيت عبارت است از: دارا بودن خصلت هاي خوب، خالي بودن از صفات زشت و ناپسند. انسان به وسيله أدب - در دنيا و آخرت - به كمالات اخلاقي مي رسد; و نيز با رعايت أدب نيل به بهشت مي يابد.
⚡️امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
هر چيزي نيازمند عقل و خرد است و خرد نيازمند ادب
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
بهترين چيزي كه پدران براي فرزندان به ارث مي گذارند، ادب است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
ادب اندك، بهتر از خاندان بسيار است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
تو به ادب خود ارزش مي يابي، پس آنرا با حلم و صبر زينت بخش.
#صبر_و_ادب
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
صلاح و آراستگي عقل، ادب است.
⚡️ رسول خدا (ص) :
ادب نيكو، زينت عقل است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
ادب نيكو، سبب پاكي اخلاق است.
⚡️ امیرالمومنین (ع) :
براي ادب کردن خود، همين بس كه از آنچه در ديگران نمي پسندي، دوري كني.
⚡️ امیرالمومنین (ع) :
بهترين شرافت خانوادگي، ادب نيكو است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
راستگو بودن و پرهيز نمودن از دروغ، زيباترين اخلاق و بهترين ادب است.
#ادب_و_راستگویی
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
آدم بد زبان، ادب ندارد.
#ادب_و_خوشزبانی
⚡️ امام حسن عسکري عليه السلام می فرمایند :
اظهار شادی نزد غمدیده، از بی ادبی است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
ادب، سبب تيزهوشي است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
ادب نيكو، نسب و قبح خاندان را مي پوشاند.
⚡️ امام جعفر صادق عليه السلام می فرمایند :
اگر در عُمرت دو روز مهلت داده شدى ، يك روز آن را براى ادب خود قرار ده تا از آن براى روز مُردنت كمك بگيرى. به امام گفته شد : اين كمك گرفتن چگونه است؟ فرمودند : به اينكه آنچه را از خود برجا مىگذارى ، خوب برنامه ريزى كنى و محكم كارى نمايى.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
هر آن كس كه تربيت (و ادب) ناپسندش او را پست گرداند، شرافت و بزرگي دودمانش وي را سربلند نكند.
⚡️امیرالمومنین (ع) می فرمایند :
چون دانش آدمي فزوني گيرد، ادبش افزون شود و ترسش از خدا دو چندان گردد.
#علم_و_ادب
⚡️ امام صادق (ع) می فرمایند : مؤمن همواره خانواده خود را از دانش و ادب شايسته بهره مند مى سازد تا همه آنان را وارد بهشت كند.
⚡️ امام علی علیه السلام : هیچ میراثی چون ادب نیست.
⚡️ رسول اعظم (ص) : من ادب آموخته خدا هستم و على، ادب آموخته من است . پروردگارم مرا به سخاوت و نيكى كردن فرمان داد و از بخل و سختگيرى بازَم داشت . در نزد خداوند عزّوجلّ چيزى منفورتر از بخل و بد اخلاقى نيست . بد اخلاقى ، عمل را ضايع مى كند ، آنسان كه سركه عسل را.
#ادب_و_سخاوت
#ادب_و_نیکی_کردن
#ادب_و_ترک_بخل
#ادب_و_عدم_سختگیری
#ادب_و_خوش_اخلاقی
⚡️امام علی علیه السلام :
مردم، به ادب (فرهنگ و تربيتِ) درست ، نيازمندترند، تا به طلا و نقره.
⚡️ امام علی (ع) :
ادب بياموزيد، زيرا كه [در اين صورت] اگر پادشاه باشيد، برجسته مىشويد، اگر ميانه باشيد، سرآمد مىشويد و اگر تنگدست باشيد، با ادبتان گذران زندگى مىكنيد.
⚡️ يكى از كنيزان امام حسن (ع) دسته گلى به ايشان تقديم كرد. امام به او فرمود: تو در راه خدا آزادى! دليل اين كارشان را پرسيدم. فرمود: خداوند، ما را [اين گونه] ادب آموخته است ، آنجا كه {در قرآن كريم} مىگويد: «و چون احترام شُديد، به بهتر از آن، پاسخ گوييد» و بهتر از هديه او، آزادى او بود!
#ادب_و_پاسخ_نیکی_به_بهتر_از_آن
⚡️ امير المؤمنين (ع) را ديدم كه شتابان مى رود . عرض كردم : مولاى من كجا مى روى؟ فرمودند : «اى نوف رهايم كن! آرزوهايم مرا به پيشگاه محبوب مى كشانَد». عرض كردم : مولاى من! آرزوهايتان چيست؟ فرمودند : «آن كس كه مورد آرزوست ، خود آنها را مى داند و نيازى نيست به غير او بگويم . بنده را همين #ادب بس كه در نعمتها و نيازش ، غير پروردگارش را شريك نگردانَد» .
⚡️ پیامبر اعظم (ص) :
از خنديدنِ بى تعجّب [و بیجا] يا راه رفتن و سخن گفتنِ بى ادبانه بپرهيز.
⚡️ امام علی (ع) :
بهترینِ ادب ها آن است كه تو را از حرام ها باز دارد
⚡️ امام علی (ع) :
با علما معاشرت كن تا علمت زیاد، ادبت نیكو و جانت پاك شود.
📚تربیت کودک مسلمان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
کمال #ادب در هفت چیز است:
عقل، صبر و بردباری، ملایمت، سکوت، خوش اخلاقی و مدارا
📚تربیت کودک مسلمان
بنابر این روایات ذکر شده در دوره ۷ ساله دوم که دوره ادب نامگذاری شده است، باید بر روی آموزش این موارد به کودک اهتمام ورزید:
👇👇👇👇👇👇👇👇👇