جواز شکستن نماز مستحبی در اجابت خواسته مادر
احترام و نیکی به والدین از جمله مهمترین اموری است که بعد از اطاعت خداوند متعال مطرح شده است. این موضوع تا آنجا اهمیت دارد که امام صادق (علیه السلام) میفرماید: ای جابر! شیعیان ما شناخته نمیشوند مگر با ... نیکی به والدین. مادر
توجه به مقام مادر و عظمت رنجی که برای فرزند تحمل کرده، زمینهساز آشنایی با جایگاه مادر است، از همین رو امام سجاد (علیه السلام) فرمود: حق مادرت این است که بدانی او تو را به گونهای حمل کرد که هیچ کس، دیگری را چنین حمل نمیکند و تو را از ثمره قلب خود چیزی عطا کرد که هیچ کسی به دیگری نمیدهد و تو را با همه اعضای بدن خود محافظت کرد و باکی نداشت که خود گرسنه باشد و به تو غذا دهد، یا تشنه باشد و تو را سیراب کند، یا خودش عریان باشد و تو را بپوشاند، یا خود در آفتاب باشد و تو را در سایه قرار دهد و برای تو از خوابش بگذرد و تو را از سرما و گرما حفظ کرد تا برای او باشی. بدان که توان شکر او را نداری جز به یاری خدا و توفیق او.
اولویت حق مادر
حق مادر به قدری گسترده و مهم است که حتی از حق پدر برتر است، از این رو رسول خدا (صلی الله علیه وآله) فرمود: هرگاه در نماز مستحب بودی و پدرت تو را فرا خواند، نمازت را قطع نکن؛ ولی اگر مادرت تو را فرا خواند نمازت را قطع [و اجابتش] کن.
فزونی نیکی به مادر
امام باقر (علیه السلام) میفرماید: حضرت موسیبن عمران(علیه السلام) سه بار به خدا عرض کرد: پروردگارا! به من توصیهای کن! خدای سبحان در هر سه بار فرمود: تو را به خودم سفارش میکنم؛ آنگاه عرض کرد: پروردگارا! مرا سفارش کن! فرمود: تو را سفارش میکنم به مادرت. سپس عرض کرد: پروردگارا! مرا سفارش کن. فرمود: تو را به مادت سفارش میکنم. باز گفت: پروردگارا! مرا سفارش کن. فرمود: تو را به پدرت سفارش میکنم. اما باقر (علیه السلام) افزود: از همین رو گفته میشود که حق مادر از نیکی، دو سوم و برای پدر یک سوم است.
نکته: هر چند در احادیث شریف، بر نیکی به مادر، بیش از نیکی به پدر توصیه شده است، در این حدیث مبارک این احتمال وجود دارد که توصیه یاد شده به حضرت موسی (علیه السلام) به دلیل ویژگی مادر آن گرامی است.
امام رضا (علیه السلام) در تقدم حق مادر فرمود: بدان که حق مادر لازمترین حقوق و واجبترین آن است، زیرا او به گونهای فرزند را حمل کرد که هیچ کس، دیگری را چنین حمل نمیکند؛ او با گوش، چشم و همه جوارح خود از فرزند مراقبت کرد، در حالی که از این کارش شادمان و امیدوار بود، پس او فرزندش را با آن سختی که هیچ کس بر چنین سختی صبر نمیکند حمل کرد و راضی شد که خود گرسنه و فرزندش سیر باشد، خود تشنه و فرزندش سیراب باشد، خود برهنه و فرزندش سیر باشد، در حالی که خود در آفتاب به سر میبرد، پس سپاسگزاری از مادر و نیکی به وی باید به اندازه این فداکاری او باشد، گرچه شما توان ادای کمترین حق او را ندارید، مگر به یاری خدا و خدای عز و جل حق او را قرین حق خود قرار داد و فرمود: مرا شکرگزار باش؛ مبادا فرمان نبری و سپاسگزاری نکنی که بازگشت همگان به سوی اوست.
پدر
آگاهی از حق پدر و ارزش و منزلت وی گام نخست در احسان به اوست. رسول خدا (صلی الله علیه وآله) فرمود: رضایت پروردگار در رضایت پدر و خشم پروردگار نیز در خشم پدر است.
پدر، ریشه نعمتها
امام سجاد (علیه السلام) می فرماید: حق پدرت این است که بدانی او ریشه تو و تو شاخه او هستی و بدان که او نبود تو نیز نبودی، پس هرگاه در خودت نعمتی یافتی که شادمانت میکند بدان که پدرت برای تو ریشه آن نعمت است و حمد خدا به جای آور و به اندازه آن نعمت از او شکرگزار باش.
امام رضا (علیه السلام) هم در این باره فرمود: بر تو باد به فرمانبرداری از پدر و نیکی به وی و فروتنی و خاکساری در برابر او و بزرگ داشتن و گرامی داشتن او و نیز آرام سخن گفتن در حضورش، زیرا پدر ریشه و پسر شاخه اوست. اگر پدر نبود خدا پسر را هم تقدیر نمیکرد. اموال و آبرو و جانتان را برایشان بذل کنید که ... جان و مال تو برای پدر است، پس در دنیا از پدران به نیکی پیروی کنید و پس از مرگشان برای آنان دعا و طلب رحمت کنید... .
البته این، بدان معنا نیست که پدر حق جفا بر فرزند داشته باشد، بلکه اگر جفا کند گرفتار عاق فرزند میشوند.
راوی از امام صادق (علیه السلام) پرسید: مرد از مال فرزندش چه مقدار حق دارد؟ فرمود: به اندازه غذای روزانه و بدون اسراف، آن هم هنگام احتیاج و ناچاری. راوی پرسید: پس درباره این سخن پیامبر (صلی الله علیه وآله) چه میگویید که به مردی فرمود: «تو و مالت از آن پدرت هستید؟» امام (علیه السلام) فرمود: آن مرد پدرش را نزد پیامبر (صلی الله علیه وآله) آورد و گفت: ای رسول خدا! پدرم درباره میراث مادریام به من ستم کرده است. پدرش گفت: من آن را برای همین فرزند و خودم هزینه کردم. پیامبر ب
هنگامی كه از رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله در مورد قدردانی از مادر سۆال شد، آن حضرت فرمود: «هیهات! هیهات! كه بتوانی حق مادر را ادا كنی. هر آینه اگر به اندازه ریگهای بیابان عالج [صحرائی در عربستان] و دانههای باران به مادر خدمت كنی و از وی قدردانی كرده و بنده وار در پیش او بایستی، این همه خدمات تو به اندازه زحمات وی در هنگامی كه در رحم او بودی و سنگینی تو را تحمل میكرد نخواهد بود.
مادر از نظر فرهنگ اسلام دارای جایگاه ویژهای است. رهبر عالیقدر اسلام حضرت محمد صلی الله علیه و آله در یك جمله زیبا مقام و منزلت حقیقی مادر را چنین بیان میكند: «الجنة تحت اقدام الامهات؛ بهشت زیر پای مادران است.» و در جملهای دیگر فرمود: «تحت اقدام الامهات روضة من ریاض الجنة؛ جای قدمهای مادران باغی از باغهای بهشت است.»
این سخنان گهربار رسول بزرگوار اسلام صلی الله علیه و آله نهایت درجه تكریم مادر است. یعنی هر كس بخواهد به عالیترین مقامات انسانی دست یابد، باید مادر خود را مورد احترام و محبت قرار دهد.
در مورد مقام ارجمند مادر، مطالب فراوانی در سیره و سخن اهل بیت علیهم السلام میتوان یافت. در اینجا به چند مورد اشاره میكنیم:
امام صادق علیه السلام فرمود: مردی به حضور رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله آمده و عرضه داشت:ای رسول خدا! به كدام یك از بستگانم نیكی كنم؟ فرمود: به مادرت. مرد پرسید: بعد از آن؟ فرمود: به مادرت. برای بار سوم پرسید: پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله فرمود: مادرت. در نوبت چهارم حضرت فرمود: به پدرت نیكی كن! (الكافی، ج 2، ص 159)
از امام سجاد علیه السلام روایت شده است كه فرمود: مردی به حضور حضرت خاتم الانبیاء صلی الله علیه و آله شرفیاب شده و اظهار داشت: ای رسول خدا! من مردی گنهكار و آلوده به معصیت هستم و از انجام هیچ گناهی فروگذاری نكردهام، آیا امید آمرزش برایم هست؟
رسول خدا صلی الله علیه و آله پرسید: آیا پدر و مادرت زنده هستند؟ مرد گفت: فقط پدرم زنده است. پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله فرمود: برو با او خوشرفتاری كن. آن مرد رفت و پیامبر صلی الله علیه و آله بعد از رفتن او زیر لب زمزمه میكرد كه: ای كاش مادرش زنده بود! (مستدرك الوسائل، ج 15، ص 180)
حقوق مادر در حیات
ابوذر میگوید: از رسول گرامی اسلام شنیدم كه فرمود: «نگاه به علی بن ابیطالب عبادت است. نگاه مهرآمیز به پدر و مادر عبادت است. نگاه به صحیفه - یعنی صحیفه قرآن - عبادت است. نگاه به كعبه عبادت است.»
امام سجاد علیه السلام با توجه به نقش حیاتی مادر در پرورش و رشد فرزندان، به حقوق اساسی مادر اشاره كرده و فرزندان را اكیدا به رعایت آن سفارش میكند: «حق مادرت آن است كه بدانی، او تو را حمل كرد به گونهای كه هیچ كس، دیگری را چنین حمل نمیكند و از شیره جانش به تو بخشید كه هیچ كس به دیگری نمیبخشد. و با تمام وجودش از تو نگهداری كرد و برایش مهم نبود كه خودش گرسنه بماند و به تو غذا بدهد، خود تشنه باشد و به تو آب بیاشامد، خودش برهنه باشد و به تو لباس بپوشاند، خودش در مقابل آفتاب باشد و تو را زیر سایه نگهدارد، از خواب خود به خاطر تو چشم بپوشد. او تو را از گرمای تابستان و سرمای زمستان حفظ كرد. [مادر همه این رنجها را تحمل كرد،] تا تو برای او باشی. تو توانایی شكرگزاری از مادرت را نداری، مگر با یاری و توفیق خداوند متعال.» (من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 621)
آنچه از روایات برمی آید این است كه جبران زحمات مادر و بجای آوردن حقوق او كاری است بس مشكل، اما باید تا حد توان در این زمینه تلاش نمود. در اینجا به مهمترین حقوق مادر اشاره میكنیم:
مادر شاغل و فرزندانشان
1. نیكی و احسان
خداوند متعال در قرآن كریم با اشاره به مقام بلند پدر و مادر، از زبان حضرت عیسی علیه السلام میفرماید: «خداوند مرا نسبت به مادرم نیكوكار قرار داده و جبار و شقی نگردانید.» (سوره مریم/32)
2. قدرشناسی
هنگامی كه از رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله در مورد قدردانی از مادر سۆال شد، آن حضرت فرمود: «هیهات! هیهات! كه بتوانی حق مادر را ادا كنی. هر آینه اگر به اندازه ریگهای بیابان عالج [صحرائی در عربستان] و دانههای باران به مادر خدمت كنی و از وی قدردانی كرده و بنده وار در پیش او بایستی، این همه خدمات تو به اندازه زحمات وی در هنگامی كه در رحم او بودی و سنگینی تو را تحمل میكرد نخواهد بود.» (مستدرک الوسائل، ج 15، ص 203)
یكی از مصادیق قدرشناسی در مورد مادر این است كه انسان نسبت به او درشتی نكند و همواره در جلب رضایت او تلاش نماید.
3. نگاه مهرآمیز
ابوذر میگوید: از رسول گرامی اسلام شنیدم كه فرمود: «النظر الی علی بن ابیطالب عبادة والنظر الی الوالدین برافة و رحمة عبادة والنظر فی الصحیفة - یعنی صحیفة القرآن - عبادة والنظر الی الكعبة عبادة ؛ نگاه به علی بن ابیطالب عبادت است. نگا
ه مهرآمیز به پدر و مادر عبادت است. نگاه به صحیفه - یعنی صحیفه قرآن - عبادت است. نگاه به كعبه عبادت است.» (وسائل الشیعه، ج 6، ص 205)
4. بدست آوردن رضایت پدر و مادر
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: نسبت به پدر و مادر نیكوكار باش تا پاداش تو بهشت باشد ولى اگر عاقّ آنها شوى جهنّمى خواهى بود.(اصول كافى، ج 2، ص 348)
حقوق مادر پس از مرگش
از دیدگاه فرهنگ آسمانی اسلام همچنان كه فرزندان در حال حیات مادر خود، حقوق وی را رعایت میكنند، شایسته است پس از مرگ وی نیز او را فراموش نكرده، با انجام اعمال شایسته در تكریم او بكوشند. برخی از این اعمال را میتوان این گونه بیان كرد:
1. زیارت مزار مادر
پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله فرمود: «من زار قبر والدیه او احدهما كل جمعة فقرا عندهما یس غفر الله له بعدد كل حرف منها (بحارالانوار، ج 89، ص 293)؛ هر كس قبر پدر و مادرش یا یكی از آنها را در هر جمعه زیارت كند و در كنار مزار آنان سوره یس بخواند، در مقابل هر حرفی كه از این سوره میخواند، خداوند آمرزشی نصیب او میفرماید.»
2. قرائت قرآن
امام صادق علیه السلام به فرزندان صالح توصیه فرمود كه: «قرائة القرآن فی المصحف تخفف العذاب عن الوالدین ولو كانا كافرین (الكافی، باب قرائة القرآن فی المصحف، حدیث 1)؛ قرائت قرآن از روی مصحف، از عذاب پدر و مادر میكاهد، گرچه آنان كافر باشند.»
3. انجام اعمال نیک به نیت مادر
انجام اعمال نیک و هدیه ثواب آن به مادر، در جلب رضایت وی و شادی روحش تاثیر فراوان دارد. پیامبر بزرگوار اسلام صلی الله علیه و آله فرمود: «سید الابرار یوم القیامة رجل بر والدیه بعد موتهما (بحارالانوار، ج 71، ص 84)؛ سرآمد و سرور ابرار در روز قیامت كسی است كه بعد از مرگ پدر و مادرش برای ایشان احسان و نیكی كند.»
فرآوری : محمدی
بخش اخلاق و عرفان اسامی تبیان
منبع: ماهنامه اطلاع رسانی، پژوهشی، آموزشی مبلغان شماره44.
🍃💐🌿🍃💐🌿🍃💐🌿🍃💐🌿🍃💐🌿
🍂🌸🍂
🌸
🌸🍃
💕 رسول اکرم فرمودند:
قبر هر روز ۵ مرتبه انسان را صدا میزند،
1⃣ من خانه فقر هستم با خودتان گنج بیاورید
2⃣ من خانه ترس هستم با خودتان أنیس بیاورید
3⃣ من خانه مارها و عقرب ها هستم با خودتان پادزهر بیاورید
4⃣ من خانه تاریکی ها هستم با خودتان روشنایی بیاورید
5⃣ خانه ریگ ها و خاک ها هستم با خودتان فرش بیاورید
🔵 گنج : لا اله إلا الله
🔵 انیس : تلاوت قرآن
🔵 پادزهر : صدقه ، خیرات
🔵 چراغ : نماز نمازشب
🔵 فرش : عمل صالح
《اللهم صل علی محمدوال محمد》
🌻اللّٰھـُم ؏جِّل لِوَلیڪَ الفَرَج
من جوان بودم عزیزان اینچنین پرپر شدم
غنچه بودم لاله بودم اینچنین پرپر شدم
من جوان بودم دلم خوش بود بابا داشتم
مادر دلسوز خوبی سایه سر داشتم
من جوان بودم ولیکن رفتم از بین شما
رفتم اما روح من در آسمان پیش خدا
من جوان بودم مکن گریه برایم مادرم
تو مکن گریه برایم ای عزیزم خواهرم
من جوان بودم پدر جان اشک از بهرم مریز
ای برادر جان تو پر کن جای من را ای عزیز
من جوان بودم رفیقان رفتم از بین شما
رفتم و گویم رفیقان حق نگهدار شما
من جوان بودم خداوند اینچنین تقدیر کرد
«حکمت» این بودو اجل را اینچنین تدبیر کرد
🌴🍁🌴🍁🌴🍁🌴🍁🌴🍁🌴🍁
مداحی آنلاین - برکات باور نکردنی صله رحم - حجت الاسلام قرائتی.mp3
2.31M
🔉 برکات باور نکردنی صله رحم✨🌹
🎙#حجت الاسلام_قرائتی❇️
🌱🌹🌿🌱🌹🌿🌱🌺🌿🌱🌹🌿
ツ
🌷آیتالله محمد محسن حسینی:
نود درصد سلوک #مــراقبه است!
ده درصدش ذکر و ورد و نمازشب
است آنچه نفــــس را #حـــــرکت
می دهد و از عالــــــم حیوانیت و
تعــلقات خـارج می کند و حقایــق
#تـــوحیدی را برای نفس منکشف
می نـماید مـــراقبه ای است که در
روز انجام میدهد نه اوراد و اذکار!
🎤 #استاد_عالی✅
❁🌷یازهرا🌷❁