سكه سندی مكتوب، معتبر و پرمحتواست كه ضرورت شناخت و اهميت آن از جهات مختلف اهميت دارد. بر اين اساس مسكوكات، يكي از مهم ترين ابزارها و روش های پژوهشی برای شناخت تاريخ، فرهنگ و تمدن بشری به شمارمی روند كه به معرفی و تحليل اوضاع اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی هر دوره كمك شایانی می كنند.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
این منظومه در ادبیات باستانی به درخت آسوریک مشهور است. از نظر پژوهشگران منظومه آسوریک تمثیلی از تبادلات دو جامعه دینی متفاوت است. بز نماینده دین زرتشتی و نخل نماینده دین کفرآمیز آشوری و بابلی است که در آن آیین پرستش درخت نقش مهمی بر عهده داشته است. برخی دیگر از محققان نیز این منظومه را جلوهای از تضاد میان زندگی دامداری که بز نماد آن است با زندگی متکی بر کشاورزی که نخل نماد آن است دانستهاند. متنی که در حال حاضر از این کتاب بهجای مانده است به زبان پهلوی ساسانی است.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
☑️تصویری از شیر سواری کودکان در گورستان قم؛ ۱۱۰ سال قبل
🔸این عکسی نمایی از بیرون حرم حضرت معصومه (سلامالله علیها) و گورستان نزدیک به حرم را نشان میدهد.
🔸در این عکس تعدادی از کودکان را میبینیم که مشغول بازی با شیر سنگی نصب شده بر روی یکی از قبرها هستند. قرار دادن شیر سنگی بر روی قبر در برخی مناطق ایران نمادی از دلاوری و شجاعت شخص متوفی بوده است.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
🔹۲ تیر ۱۲۸۷ به دستور محمدعلی شاه و با فرماندهی کلنل ولادیمیر لیاخوف، فرمانده روسی بریگارد قزاق، مجلس شورای ملی به توپ بسته شد.
🔹این واقعه را یوم التوپ مینامند که به دستگیری سران جنبش مشروطه و کشته شدن تعدادی از آنها و استبداد صغیر منجر شد
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
زکریای رازی به بیماریهای کودکان برای اولین بار به عنوان یک تخصص جداگانه نگاه کرده است. کتاب « تدبیر الصبیان » وی اولین کتاب مستقل بیماریهای کودکان در دنیا است!
« ایران زمین ، مهد پزشکی »
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
اعتمادالسلطنه از رجال دربار ناصرالدین شاه درباره عشق شاه به خواهر همسرش نوشته: شاه (به ماهرخسار) میل مفرط دارد، مدام اشعار عاشقانه میخواند و آنی و دقیقهای از خیال او بیرون نیست!
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
درزمان ساسانیان، شاپور دوم پس از تصرف همهی جزیرههای خلیجفارس برای جلوگیری از یورش عربهای بادیهنشین به ایران به خصوص خلیج فارس جزیرههای بحرین رابه صورت ساخلو (پادگان نظامی) درآورد.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
ایرانیان پیشگام در علم پزشکی!
این اثر که توسط ژرار کرمونایی در جریان ترجمه کتاب الحاوی طراحی شده، زکریای رازی را در حال گرد آوری نمونه ادرار بیمار نشان میدهد!
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
🌸به نام آن خداوندی
☘کــــه نـــور است
🌸خدای صبح و این شور و
☘طراوت که از لطفش
🌸دل ما در سُرور است
☘با توکل به اسم اعظمت
🌸صبحمان را با نامت آغاز میکنیم
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
گورستان متفقین در تهران، گورستانی که آرامگاه تعداد زیادی از سربازان لهستانی، بریتانیایی و آمریکایی که بین سالهای ۱۹۱۴ تا ۱۹۱۸ در جنگ جهانی اول، و بین سالهای ۱۹۳۹ تا ۱۹۴۳ در طول جنگ جهانی دوم کشته شدهاند، در آن قرار دارد. این گورستان در ضلع جنوبی باغ سفارت بریتانیا در محله قلهک در منطقه ۳ شهرداری تهران قرار دارد!
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
بنای دایره ای شکل گرداب سنگی مربوط به دوره ساسانیان درشهرخرم آباد دور چشمهای ساخته شده است تا آب خارج شده ازچشمه را از طریق کانال به نقاط مختلف شهر باستانی شاپورخواست منتقل کند!
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
در قحطی بزرگ که تقریبا نیمی از جمعیت ایران از دست رفتند، نقل است؛ کیخسرو شاهرخ به احمدشاه میگوید که غله را به مردم بدهد اما شاه نمیپذیرد و شاه میگوید غله خودم است و نمیدهم!
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
فرش اردبیل مکشوفه از بقعه شیخ صفیالدین که در موزهی ویکتوریا و آلبرت لندن نگهداری میشود.
این فرش ازنفیسترین قالیهای جهان است و جالب است بدانید فقط در هرساعت ۱۰ دقیقه در معرض نور برای بازدید قرار میگیرد!
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
از ابوسعید ابوالخیر سوال کردند : این حسن شهرت را از کجا آوردی ؟
ابوسعید گفت : شبی مادر از من آب خواست دقایقی طول کشید تا آب آوردم. وقتی به کنارش رفتم خواب ، مادر را در ربوده بود. دلم نیامد که بیدارش کنم به کنارش نشستم تا پگاه ... مادر چشمان خویش را باز کرد وقتی کاسه ی آب را در دستان من دید پی به ماجرا برد و گفت:
فرزندم امیدوارم که نامت عالمگیر شود
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
حالا که روز ولنتاین رو رد کردیم ولی پس لرزه هاشو تحمل کنین.
جالب است بدانید: در گذشته یعنی قرن ۱۸ الی ۱۹ در دانمارک قلب طلایی مد شد که به نام وینگرت یا هوودوندز شناخته میشد. در این قلب ها عطر، سرکه معطر یا ادویه جات تند و تیز برای زنده کردن حواس! می ریختن و به محبوب هدیه میدادن. احتمالا به عنوان گردن آویز استفاده میشده، چون چهار سانت بیشتر طول و عرض نداشته، این قلب ها اگه پولدار بودن از طلا و اگه نه از نقره تهیه میشده و نشانه ی عشق در نظر گرفته میشده...
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
اجاره ویدئو با شناسنامه شبی ۱۵۰۰ تومن دنگ ودنگی و دسته جمعی و با ترس و لرز شیرین تماشای فیلم های هندی وایرانی شعله ،رضا موتوری سنگام ،امر اکبر انتونی..
یادش بخیر قدیما توی قدیما موند...
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
عکسی تازه منتشر شده از ناصرالدین شاه در زمان سفرش به اروپا
توسط یک اتلیه عکس در فرانسه
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
تصویری از موزهی بینظیر آرمیتاژ
موزه آرمیتاژ روسیه یکی از بزرگترین موزههای دنیاست که بیش از ۳ میلیون اثر هنری دارد!
شعبههایی بینالمللی از آن هم در لندن و آمستردام افتتاح شدهاند.
همچنین آثار بسیاری مربوط به ایران باستان و بعد از اسلام نیز در این موزه قرار دارد.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
شهرسوخته با قدمتی 5000ساله از نادرترین شهرهای باستانی است که در آن، زنان عهده دار امور مالی خانوادهشان بودهاند.
این ویژگی در جامعه مردسالار آن زمان بسیار جالب توجه است!
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
تصویر بالا :
شرکت سامسونگ در سال 1938
که مربوط به پخش ماهی و سبزیجات بود.
تصویر پایین :
شرکت ارج که آنموقع لوازم خانگی تولید وصادر میکرد و الان تعطیل شده..
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
رسم نوشتن پند و اندرز و جملات قصار روی انگشترها از دوران باستان رایج بوده که بیشتر از سوی بزرگان به ویژه دوران خسروانوشیروان صورت میگرفت که پس از حمله اعراب، توسط اعراب نیز اقتباس شد!
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
هر صبح باید دروازہای برای
رویش دوبارہ مهربانی باشد؛
همان که نیما گفت:
پس از این
همهچیز جهان تکراريست
جـز مهربانی...
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
پهلوانان دوره قاجار، برای متمایز جلوه نمودن از مردم عادی و اینکه موهای سرشان در چنگ حریف نیفتد وسط سر خود را می تراشیدند که بعدها این رسم در میان لوطیان نیز باب شد!
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
منطقه کردستان عراق تا دوره قاجار بخشی از خاک ایران محسوب و در این اقلیم از قدیم الایام نوروز بسیار پر رنگ برگزار میشد.
در چهاردهم بهمن هزار و دویست و بیست و چهار خورشیدی، محمدشاه قاجار، با پافشاری انگلستان و روسیه، از حاکمیت ایران بر سلیمانیه چشم پوشید و آن را به دولت عثمانی واگذار کرد. این سرزمین، تا آن هنگام، گوشهای از گسترهٔ ایران به شمار میرفت.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
شمشير نادرشاه در نوروز هميشه در غلاف بود. او تعصب ويژهاى بر آغاز و پايان نبردهايش داشت و تنها زمان آسايش و راحتیاش در نوروز بود، آن هم به دلیل احترامش به اين جشن باستانى بود! انديشه نادر اين بود كه هيچ حماسهاى براى ايران مهمتر از زنده نگهداشتن نوروز
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
۱۱۲۳ سال پیش، امیر اسماعیل سامانی كه به تجديد حيات زبان فارسی و فرهنگ ايرانی كمک فراوان كرد، در سال ۸۹۲ ميلادی از رياضيدان های خراسان خواست كه تقويم ساسانی را دوباره نويسی كنند تا «نوروز» در ساعت درست و هنگام عبور خورشيد از استوا آغاز شود و حلول سال دقيق باشد.
اين آرزو سالها بعد توسط «عمرخيام» تحقق يافت و تقويم هجری خورشيدی و لحظه دقيق حلول سال نو تهيه و تنظيم شد. جلال الدين ملکشاه سلجوقی كه عمر خيام نيشابوری در دوران حکومت او تقويم خورشيدی را تنظيم کرده بود از همان زمان دستور رعايت آن را داد که طبق قانون مصوب مجلس، از قرن چهاردهم هجری نوشتن تاريخ مكاتبات در ايران با تقويم خورشيدی رسمی شد.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
طبیعت دیدنی در مسیر رسیدن به قلعه ضحاک
▫️این قلعه یکی از آثار تاریخی بسیار جالب توجه است که طبیعت و تاریخ را یکجا در خود دارد؛ سنگ، کوه، رودخانه، قلعه، تاریخ و طبیعت همگی به وسعت تاریخ ایران زمین در این مکان نهفته است و هر بیننده ای را محو تماشای خود می کند و امروزه به تخت جمشید آذربایجان شهرت دارد.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
.
شاید كمتر كسی بداند كه ایرانی ها بیشتر از سه هزارسال پیش در شهرهای خود حمام عمومی داشته اند و احتمال می دهند اولین حمام تاریخ را جمشید پادشاه پیشدادی ایران ساخته باشد.
حمام شاهزاده ها که در دوره طلایی تاریخ اصفهان، دوران صفوی ساخته شده است نمونه ای از این بناها می باشد. بانی این اثر معماری یکی از شاهزادگان صفوی به نام شهربانو بیگم، دختر شاه سلطان حسین صفوی است. وی مدرسه ای برای طلاب ساخت و حمام شاهزاده ها را موقوفة آن قرار داد. امروزه از آن مدرسه تاریخی اثری نیست اما حمام شاهزاده ها همچنان باقی است و در تاریخ ۱ آبان ۱۳۵۴ با شمارهٔ ثبت ۱۱۱۵ بعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در دوران صفویه، زنان در امور عام المنفعه مشارکت فعال داشتند و در ساخت مدارس، مساجد و تعمیر امامزادگان و بقاع متبرکه نقش پررنگی ایفا می کردند. مادر شاه سلطان حسین نیز در احداث آخرین بنای باشکوه عصر صفویه یعنی مدرسه چهارباغ که امروز مدرسه امام صادق (ع) نامیده می شود نقش ویژه ای داشته است.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
سفرنامه ترجمه نشده از مسکو تا خلیج فارس عکسهای جالبی دارد از جمله همین عکس که شاید تنها عکس اندرونی کریمخانی باشد. زیر عکس نوشته شده است کاخ کریمخان زند .اما ظاهر ساختمان شبیه بناهای موجود فعلی نیست و شباهتی به کاخ همایون نیز ندارد . به احتمال قوی این بنا همان اندرونی کریمخانی است که در دوره پهلوی اول تخریب شد و به جایش در خیابان طالقانی فعلی ساختمان دارایی را ساختند از اندرونی کریمخانی فقط دو ستون سنکی باقی مانده است که در همان دارایی قرار گرفته است
کتاب سفرنامه در سال هزار و دویست و نود و سه خورشیدی منتشرشده است
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸