🔸دو طیف نوسَلفى گری معاصر
این جریان دارای دو خواستگاه کاملا متفاوت فکری است که نمود اجتماعی مختلفی نیز در جهان اسلام یافته اند:
١) طیف نخست در احیای مجدد اندیشه #وهابی و خروج آن از شبه جزیره و انتشار در جهان اسلام و انتقال به غرب به ویژه در دهه های اخیر نمود یافته است.
٢) طیف دوم با الهام از اندیشه های «ولی الله دهلوی» در شبه قاره رشد کرده و در اندیشه بنیانگذاران اخوان المسلمینِ مصر به ویژه سید قطب، پرورش و توسعه یافته و به جهان عرب و دیگر مناطق جهان اسلام انتقال یافت.
تفاوت های این دو را می توان در شاخص هایی چون ستیز با دانش های عقلی و شهودی، گرایش به تکفیر، پذیرش مطلق سَلَف و پرهیز از هرگونه انتقاد نسبت به آن مشاهده کرد که طیف نخست دارای این شاخصه ها به طور بارز هستند و طیف دوم فاقد آنها و بلکه احیانا دارای نقاط مقابل آنها هستند و البته روشن است که طیف های میانی نیز در این بین شکل گرفته اند.
نقطه اشتراک هر دو طیف، در جستجوی بنیادها و پایه های شرعی و معتبر جهت بکارگیری آنها در «بازتولید اسلامی سازی جامعه» نمود یافته که نمونه مشابه آن در ادیان دیگری چون یهودیت.
وستانیوز
مطالعات آمریکا اروپا
شناسنامه انقلاب های مخملی انقلاب نارنجی اوکراین کشور اوکراین در سال 1991 میلادی پس از فروپاشی شورو
📌شناسنامه انقلاب های مخملی
انتخابات پارلمانی 2006 اوکراین برخلاف انتخابات ریاست جمهوری در سال 2004 میلادی که دو جناح غرب گرایان و طرفداران روسیه با یکدیگر در حال رقابت بودند، سه جناح با یکدیگر وارد رقابت شدند. این سه جناح شامل طرفداران روسیه یعنی حزب مناطق یا نکویج، حزب سوسیالیست اوکراین و حزب کمونیست اوکراین بود. جناح طرفداران غرب یعنی حزب طرفدار یوشچنکو و جناح سوم شامل طرفدار خانم یولیا تیموشنکو بود که پس از عزلش از نخست وزیری، دیگر متحد طرفداران یوشچنکو نبود و خود به صورت مستقل شرکت کرده بود. جناح اول توانست 240 کرسی از 450 کرسی پارلمان را تصاحب کند. جناح دوم و سوم به ترتیب صاحب 129 و 81 کرسی شدند که در صورت ائتلاف هم نمی توانستند اکثریت را به دست گیرند. پس از این انتخابات،(همان)
پوشچنکو مجبور شد که رقیب خود را نامزد نخست وزیری کند بنابراین، هم اکنون قدرت در اوکراین بین نیروهای انقلاب نارنجی طرفدار غرب و گروههای طرفدار روسیه تقسیم شده است. بدین معنا که نخست وزیری و اکثریت پارلمان در اختیار طرفداران روسیه و ریاست جمهوری در اختیار گرو ههای طرفدار غرب می باشد.
مهمترین مسأله اوکراین در حال حاضر، طرح دعوت ناتو از این کشور برای پیوستن به این پیمان نظامی غرب است. با توجه به موقعیت ژئوپولیتیک اوکراین و اهمیت آن برای صنعت و کشاورزی روسیه، این کشور به شدت با پیوستن اوکراین به ناتو مخالف است. به عبارت دیگر، گرجستان و اوکراین خط قرمز روسیه می باشند. در صورت عضویت این دو کشور در ناتو، امنیت ملی روسیه به خطر خواهد افتاد و ممکن است، منطقه قفقاز دچار بحران فزاینده شود. استقلال کوزوو و به رسمیت شناختن آن توسط اروپا و امریکا، استقرار سامانه های موشکی امریکا در لهستان و جمهوری چک از متحدان سابق این کشور، حساسیت روسیه را دو چندان کرده است و جنگ سرد جدیدی بین دو کشور در حال شکل گیری است.
وستانیوز
📌پدر کودتاهای رنگی را بهتر بشناسید
از انقلاب نارنجی در اوکراین تا جنبش سبز در ایران؛ توصیههای «جین شارپ» درباره براندازی دولتهای ضدآمریکایی چیست؟
«"جین شارپ"، مرشد مبارزههای بدون خشونت در سن 90 سالگی درگذشت.» از این تیتر روزنامه «نیویورکتایمز»، در تاریخ 2 فوریه (13 بهمنماه) نباید اینطور برداشت کرد که سخن از مرگ فردی در میان است که بی هیچ چون و چرا به عنوان پیشوایی بیخطر یا مردی صلحطلب شناخته میشود.
«شارپ» با آنکه در رسانههای غربی عمدتاً به عنوان یک استاد دانشگاه محجوب، متواضع و صلحطلب تصویر میشود از زاویهای دیگر پیر کودتاهای مخملی، پدر انقلابهای رنگی، بازوی براندازی سازمان سیا و عامل جنگ نرم آمریکا برای روی کار آوردن سیاستمداران دستنشانده دیده میشود.
او 21 ژانویه 1928 در ایالت «اوهایو» زاده شد و در 28 ژانویه 2018، درست یک هفته بعد از تولد 90 سالگیاش درگذشت. در سال 1983، زمانی که 55 سال سن داشت مرکزی به نام «موسسه آلبرت انیشتین» را برای بررسی و ترویج آنچه به گفته وی «مبارزات بدون خشونت» نامیده میشد، راهاندازی کرد.
ایده اصلی «مبارزات بدون خشونت»-نامی که «شارپ» برای آن انتخاب کرده بود- این بود که در صورتی که بتوان مخالفان یک حکومت را به نافرمانی از نهادهایی واداشت که ساختار قدرت را تشکیل میدهند میتوان نظام حاکم آن کشور را سرنگون کرد.
«تیری میسان»، پژوهشگر و نویسنده منتقد فرانسوی معتقد است بعد از آنکه سیا متوجه اهمیت ایدههای «شارپ» و «موسسه آلبرت انیشتاین» شده تلاش کرد از آنها برای آموزش مخالفان در کشورهای مخالف آمریکا استفاده کند.
این پژوهشگر فرانسوی میگوید: «از آن زمان به بعد، شارپ همیشه در هر جا که منافع آمریکا در خطر بوده، حاضر بوده است.»
رد پای تئوریهای «جین شارپ» و بنیادهای جنگ نرم آمریکایی که با الگوگیری از این تئوریها تأسیس شدند، در بسیاری از «انقلابهای رنگی» یا کودتاهای مخملی در اروپای شرقی و مرکزی و آسیای مرکزی دیده میشوند.
کتابچه او با عنوان «از دیکتاتوری تا دموکراسی»، به عنوان پایهای برای فعالیتهای جنبش «اوپتور» در صربستان (که مستقیما تحت آموزش مؤسسه آلبرت اینیشتن بود)، کارمای گرجستان، پورای اوکراین، کلکل قرقیزستان و زوبر بلاروس مورد استفاده قرار گرفت.
این کتاب شامل فهرستی از روشهای مختلف برای بیثبات کردن دولتهای کشورها است. لیست وی 198 متد پیشنهادی مثل دست انداختن مسائل سیاسی، توسل به تقلب انتخاباتی، کاربرد تشییع جنازه (واقعی و تصنعی) برای ابراز نظر سیاسی، انکار و نفی شخصیتهای شناخته شده، استفاده از نمادهای رنگی برای نشان دادن مخالفت و غیره را شامل میشوند.
«انقلاب رز» گرجستان در سال 2003، انقلاب نارنجی در اوکراین در سال 2004 و برخی انقلابهای رنگی دیگر با تأمین مالی دولت آمریکا بر پایه همین تئوریها شکل گرفتند.
محققان میگویند در حوادث پس از انتخابات دهمین دوره ریاستجمهوری ایران در سال 1388 هم از میان 198 دستورالعمل براندازانه «جین شارپ»، بیش از 100 مورد اجرا شدند که البته در رسیدن به هدف خود ناکام ماندند.
همچنین یکی از شاگردان «جین شارپ» به نام «پیتر آکرمن»، بعد از تأسیس مرکزی به نام «مرکز بینالمللی مبارزه غیرخشونتآمیز»، براندازی نظام حاکم ایران را یکی از اهداف خود قرار داد و در سال 2006 اقدام به برگزاری کارگاههای براندازی نرم در دوبی در راستای این هدف کرد.
در این کارگاهها که در سال 2006 برگزار شد مدرسانی از صربستان و گرجستان، روشهای موسوم به «مبارزه بدون خشونت» را برای ایجاد بیثباتی در ایران به گروههای مخالف آموزش دادند.
مرگ «شارپ» قطعاً برای شاگردان و حامیان او در حکم از دست دادن یک رهبر معنوی بزرگ خواهد بود، اما بعید است برای حکومت آمریکا به معنی پایانی بر روشهای نرم و بی سر و صدایی باشد که جایگزین کودتاهای سخت و پرهزینه «سیا» جهت مداخله در امور کشورهای دیگر شدهاند
وستانیوز
📌آشنایی با تاجیکستان
جمهوری تاجیکستان با وسعت حدود 143.100 کیلومتر مربع، در جنوب شرقی آسیای مرکزی در 36 درجه و 40 دقیقه و 41 درجه و 5 دقیقه عرض شمالی و 67 درجه و 31 دقیقه و 75 درجه و 14 دقیقه شرقی نسبت به نصفالنهار گرینویچ قرار گرفته است.
این کشور از سوی شمال به جمهوریهای قرقیزستان و ازبکستان، از جنوب به افغانستان، از غرب به ازبکستان و از شرق به چین محدود است. تاجیکستان در میان دو رشتهکوه تیانشان که تا چین ادامه دارد، و پامیر که تا افغانستان ادامه مییابد، قرار گرفته است و سرزمینی محصور در خشکی بوده و به دریا دسترسی ندارد.
مهمترین #منابع و ذخایر طبیعی تاجیکستان را نیروی هیدروالکتریک، مقادیری ذخایر نفتی، اورانیوم، جیوه، زغالسنگ قهوهای، سرب و روی تشکیل میدهد.2.9 درصد از مساحت این کشور جنگل و 34.7 درصد نیز سرزمینهای مناسب کشاورزی میباشند( از این میزان 6.1 درصد زمینهای زراعی، 0.9 درصد محصولات دائمی و 27.7 درصد را مراتع دائمی به خود اختصاص داده است)
وستانیوز
مطالعات آمریکا اروپا
📌آشنایی با تاجیکستان جمهوری تاجیکستان با وسعت حدود 143.100 کیلومتر مربع، در جنوب شرقی آسیای مرکزی
📌آشنایی با تاجیکستان
به این نکته نیز باید اشاره داشت که تاجیکستان با بهرهمندی از ذخایر آب شیرین مناسب، پرآبترین جمهوری آسیای مرکزی به حساب میآید.
تاجیکستان نیز به مانند دیگر کشورهای آسیای مرکزی باتوجه به ویژگیهای جغرافیایی و آب و هوایی، در رده آسیبپذیرترین مناطق از نظر خطرات طبیعی قرار میگیرد. در حوزه بلایای ژئوفیزیک زلزله و رانش زمین، هیدرولوژیک سیل و آب و هوایی، این کشور مستعد نقاط دمایی شدید میباشد. بهویژه در خصوص منطقه دره فرغانه در شمال این کشور، شاهد مستعدترین منطقه آسیای مرکزی بهلحاظ آسیبپذیری از بلایای طبیعی هستیم.
تاجیکستان عضوی از تفاهمنامههای بینالمللی تنوع زیستی، تغییرات اقلیمی، پروتکل کیوتو در امور تغییرات آب و هوایی، بیابانزدایی، حفاظت از لایه اوزون و تالابها میباشد.
وستانیوز
مطالعات آمریکا اروپا
📌آشنایی با تاجیکستان به این نکته نیز باید اشاره داشت که تاجیکستان با بهرهمندی از ذخایر آب شیرین من
📌آشنایی با تاجیکستان
جمعیت جمهوری تاجیکستان بر اساس آخرین آمار ارائه شده توسط آژانس آمار نهاد ریاست جمهوری این کشور تقریبا 9.550.000 نفر است.
بر اساس همین آمار، بافت عمده جمعیتی این کشور تقریبا روستایی بوده و تعداد کمتری در شهرها به سر میبرند.
پرجمعیتترین ایالت تاجیکستان ایالت ختلان بوده و کمجمعیتترین ایالت که اتفاقا بزرگترین ایالت تاجیکستان به لحاظ وسعت است، ایالت بدخشان میباشد. بدینترتیب بیشترین تراکم جمعیتی این کشور در ایالت ختلان و کمترین تراکم در ایالت خودمختار بدخشان میباشد.
تاجیکستان نیز به مانند دیگر جمهوریهای آسیای مرکزی در فراخور سیاستهای اتحاد جماهیر شوروی و مرزبندیهای قرن بیستم، میزبان اقلیتهای قومی قدرتمندی از دیگر قومیتها میباشد. پس از تاجیکها، ازبکها، روسها و قرقیزها پرشمارترین اقلیتهای قومی حاضر در این کشور میباشند.
چگونگی توزیع جغرافیایی این اقلیتهای قومی نیز بر مبنای حدود 85 درصد تاجیکها مسلمان اهل سنت(حنفی)، و 5 درصد نیز از شیعیان(عمدتا اسماعیلیه) هستند. جمعیت پامیری ولایت خودمختار بدخشان عمدتا از شیعیان اسماعیلیه میباشند.
قریب به 3 درصد جمعیت تاجیکها نیز پیرو دین مسیحیت بوده و عمدتا ارتدوکس روسی و ساکن شهر دوشنبه میباشند. گروههای کوچک دیگری از مسیحیت(کاتولیک و پروتستان) و نیز عده قلیلی یهودی نیز در این کشور حضور دارند.
وستانیوز
مطالعات آمریکا اروپا
📌آشنایی با تاجیکستان جمعیت جمهوری تاجیکستان بر اساس آخرین آمار ارائه شده توسط آژانس آمار نهاد ریاست
🔸دوران کهن تا نفوذ ترکها و مسلمانان:
به عقیده باباجان غفوراف، مورخ و شرقشناس فقید تاجیک، گذشتگان تاجیکان کنونی، که اقوامی ایرانیتبار و رمهدارانی کوچرو بودند، بین 1500 تا 1000 سال قبل از میلاد عمدتا بین دو رود آمودریا و سیردریا ساکن شدند. در دوره کوروش کبیر(قرن ششم پیش از میلاد) تاجیکستان کنونی ضمیمه پادشاهی هخامنشیان شد و شاهان ایرانی بر باختر، که شامل جنوب تاجیکستان و افغانستان میشد، و سُغد که جنوب ازبکستان و بخش غربی تاجیکستان امروزی را در بر میگرفت، حکومت میکردند. نهایتا نیز در قرن چهارم پیش از میلاد، اسکندر مقدونی با تصرف قلمرو هخامنشیان، بر تاجیکستان کنونی نیز سلطه یافت.
پس از اسکندر، سلوکیان و در فاصله سالهای 300 تا 140 قبل از میلاد، دولت یونانی باختر، تاجیکستان را در تصرف داشتند. دولت یونانی باختر توسط سکاها سرنگون شده و پس از مدتی «یوئهچی»ها یا تخارها، سکاها را از باختر راندند.
یکی از قبائل یوئهچی به نام کوشان در سال 27 پیش از میلاد امپراطوری کوشان را تاسیس کرد که در اواخر سده سوم میلادی رو به ضعف نهاد تا اینکه در اواخر سده چهارم میلادی باختر و تخارستان از قلمرو دولت کوشانی به تصرف ساسانیان درآمد. در نیمههای سده ششم میلادی اقوام ترک بیابانگرد به تدریج به آسیای مرکزی آمدند و با ساسانیان درگیر شدند. در این زمان سرزمینهای کنونی تاجیکستان جنوبی، ازبکستان و ترکمنستان در تصرف ایران و نواحی شمالی در دست ترکها بود.
مسلمانان در اواسط قرن هفتم میلادی، آسیای مرکزی و تاجیکستان را فتح کردند و پس از آن بود که دین عمده مردم این منطقه که از این پس ماوراءالنهر نامیده میشد، به اسلام تغییر کرد. در سدههای ۳ و ۴ قمری، ماوراءالنهر شاهد بالندگی فرهنگ و تمدن ایرانی، و رواج مجدد بازرگانی و صنعتگری بود. جغرافیانویسان آن روزگار ماوراءالنهر را در زمره آبادترین سرزمینهای اسلامی توصیف کردهاند. کاوشهای باستانشناسی نیز از رشد و توسعه شهرها و افزایش بیسابقه جمعیت در آن دوران حکایت دارد.
اما در سده 7 هجری قمری(قرن 13 میلادی) با یورش چنگیزخان مغول به خوارزم و ماوراءالنهر، از جمله تاجیکستان امروزی، از شهرهای بزرگ این مناطق چیزی جز ویرانه بر جای نماند. دولت مغولی بسیاری از نمودارهای فرهنگ را از ترکان اویغوری فرا گرفت و همراه با قبیلههای تاتار و مغول به سرزمینهای آسیای مرکزی، از جمله تاجیکستان یورش برد و امپراطوری بزرگی تا دریای مدیترانه و خاور و مرکز اروپا به وجود آورد.
همزمان با حکومت شیبانیان که ازبک و سنیمذهب بودند، در ایران صفویان حکومت میکردند که شیعه مذهب بودند. در نتیجه به دلیل اختلافات مذهبی، پس از نبردهایی پیوند رسمی بین ایران و آسیای مرکزی قطع گردید. جز در زمان کوتاهی از حکومت شاه عباس صفوی و نادرشاه افشار، که منطقه زیر نفوذ ایرانیان درآمد، ازبکان تا چیرگی روسها بر تاجیکستان و سایر مناطق آسیای مرکزی در سده 19 میلادی، قدرت را در دست داشتند.
وستانیوز(فراخط)
📌دیوار براق
دیوار براق شریف در امتداد دیوار غربی #مسجدالاقصی قرار دارد، وجه تسمیه آن این است که نبی مکرم اسلام«صلی الله علیه و آله و سلم» در شب معراج، مرکب خود یعنی براق را در کنار این دیوار بست. طول این دیوار حدود ۴۸ متر و ارتفاع آن حدود ۱۷ متر است. این دیوار که وقف ابومدین القوث الحفید است جزئی جدایی ناپذیر از مسجدالاقصی به شمار میرود.
مقابل این دیوار قبل از سال ۱۹۶۷، پیاده رویی به طول ۳۵/۳ متر و عرض ۳۵/۳ متر وجود داشته که یهودیان از سالهای نه چندان دور در آن نماز میخواندند. زمانی که آنها در صدد تغییر وضعیت پیاده رو و آوردن صندلیها و دیگر لوازم بودند، در سال ۱۹۲۹م انقلابی توفنده در #فلسطین به وقوع پیوست که این انقلاب به انقلاب براق شهرت یافت؛ به همین دلیل حکومت بریتانیا به انجمن تابع نمایندگی سازمان ملل متحد پیشنهاد داد گروهی بینالمللی برای بررسی این قضیه و تحقیق در مورد ادعای یهود مبنی بر مالکیت دیوار براق تشکیل شود
وستانیوز(فراخط)
🔸درآمد 240 میلیون دلاری عربستان از سینما در سال 2022
به گزارش «الخلیج آنلاین» طبق اعلام سازمان رسانه عربستان، تعداد سینماهای این کشور در سال 2022 با افزایش 9 عددی به 63 سالن رسید. همچنین تعداد پرده های نمایش برای 6 اپراتور در کشور به 581 و مجموع ظرفیت سالن های سینما نیز به 59 هزار و 444 صندلی در 20 شهر رسیده که سینمای عربستان را از سال 2019 تاکنون به رتبه اول سینماهای خاورمیانه تبدیل کرده است.
این سازمان اعلام کرد که صنعت سینما در عربستان در حال رشد است و در سال 2021، 7 فیلم داخلی و در سال 2022، 12 فیلم در این کشور تولید شد.
این سازمان افزود: فیلم «تاپ گان: ماوریک» با فروش بیش از یک میلیون و 250 هزار بلیط و درآمد 22 میلیون و 339 هزار دلار حاصل از آن، پرفروش ترین فیلم از زمان افتتاح سینما در عربستان شد.
همچنین افزود: در سال 2022 ، 11 فیلم داخلی در سینماها اکران شد که فیلم «قصاب، بازگشت پنج ضلعی افسانه ای» با بزرگترین مراسم افتتاحیه، موفق ترین فیلم سال بود. همچنین این فیلم در پایان هفته اول رتبه نخست را به دست آورد و از تمام فیلم های اکران شده در دوره خود مانند «آواتار» بهتر عمل کرد.
وستانیوز(فراخط)
هدایت شده از غرب آسیا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸سخنان بحث برانگیز نماینده مجلس درباره مافیای خودرو در برنامه کشیک سلامت شبکه سلامت
مصلحت 80 میلیون ایرانی فدای 150 نفر مافیای خودرو شده است
آقای رئیس جمهور چرا کاری نمی کنید؟
وستانیوز(فراخط)
🔸مانیفست توحش در فقه داعش
محمدرضا عشوری مقدم - پژوهشگر جریانهای اسلامی
گروه داعش یا «دولت اسلامی» به عنوان گروهی منشعب از جریان «سَلَفی جهادی» در پیشبرد اهداف خود بر پایه های فکری و ایدئولوژیک استوار بوده است. بر این اساس از دو کتاب به عنوان مراجع راهبردی و فقهی این گروه یاد می شود.
«ادارة التوحش» کتابی است از «ابوبکر ناجی» که به نوعی «مانیفست راهبردی» داعش به حساب می آید. هرچند این کتاب راهبردهای پیش روی جریان سلفی جهادی را به منظور تشکیل دولت خلافت تبیین کرده با این حال واقعیت آن است که این مانیفستِ «توحش» پشتوانه ای «فقهی» نیز دارد.
به عنوان مهمترین مرجع فقهی در اینباره باید از کتاب «مسائل من فقه الجهاد» یا «فقه الدماء» اثر «ابوعبدالله المهاجر المصری» اشاره کرد. ابوعبدالله مهاجر که از جایگاه مهم و قابل احترامی در میان جریان های مختلف سلفی جهادی برخوردار است روابط بسیار نزدیکی با زرقاوی داشت و حتی گفته می شود که استاد وی نیز بوده است.
بسیاری از آموزه های ابوعبدالله مهاجر را باید در کتاب «فقه الدماء» یافت که در 20 مسئله و 600 صفحه به صورتی تفصیلی مسائل مرتبط به «جهاد» را با تمرکز بر فقه حنبلی و به ویژه فتاوی ابن تیمیه و ابن قیم و آموزه های مکتب «سلفی وهابی» تبیین می کند.
بخش قابل توجه و متمایز کتاب «مهاجر» این است که وی ده ها صفحه از کتاب خود را به احکام جنگ با شیعیان به مثابه «کفار رافضی» اختصاص داده است. وی در این باره بر قتل شیعیان تاکید دارد و می گوید: "شیعیان از تمامی دشمنان برای امت اسلام خطرناک تر هستند. عالمان به خوبی می دانند که رافضیان همواره به دشمنان دین گرایش داشته اند."
مهاجر در این باره به نقلی از ابن تیمیه استناد می کند که می گوید: "هیچ یهودی و نصرانی و مشرکی با مسلمانی نمی جنگد مگر آنکه یک رافضی با آنها همراه شده باشد." به نظر می رسد چنین تصوری از شیعه بیش از هر چیز ناشی از اتفاقات تاریخی دوره ابن تیمیه و حملات مغول به خلافت عباسی است که به دوره معاصر تسری یافته است.
بخش دیگری از این کتاب به موضوع تمییز بین «نظامیان» و «غیرنظامیان» اختصاص دارد. نویسنده کتاب اساساً هرگونه تمییز و تفکیک بین نظامی و غیرنظامی را باطل می داند و همه مردم را به یک چشم می بیند چرا که معتقد است اسلام تفاوتی بین نظامی و شهروند عادی قائل نیست و تنها تفکیک معتبر در اسلام تفکیک مسلمان و کافر است. از این رو می گوید: "کشتن تمامی اقشار کفار حتی زنان و کودکان و سالخوردگان جایز است".
نویسنده در مسئله هشتم به مباحثی درباره سلاح می پردازد و اینکه در جنگ با کافر جایز است از هر سلاحی استفاده شود حتی اگر با آن سلاح بیگناهان بسیار و مسلمانان نیز کشته شوند.
مسله نهم کتاب به جواز سوزاندن و به آتش کشیدن و تخریب شهرهای دشمن اختصاص دارد. با این حال وی در این فقره با مخالفت آراء فقیهانی چون اوزاعی و لیث بن سعد مواجه است که در مخالفت خود به پیام خلیفه اول به سپاهیان اسلام استناد می کنند که سپاهیان را از به آتش کشیدن شهرها بر حذر داشته است.
نگارنده در مسئله دوازده در بابی مفصل با عنوان «مشروعیة قطع رؤوس الکفار المحاربین» مدعی می شود که تأویل آیات قرآن این است که بریدن سر کافر و مشرک جایز است. به گفته وی از برخی روایات نقل شده منابع اهل سنت مشروعيت «جزّ الرقاب و قطع الأطراف» برداشت می شود و "در این باره میان علما اجماع وجود دارد."
این مسئله از چنان اهمیتی برای «ابوعبدالله مهاجر» برخوردار است که حتی بخشی از کتاب را به بحث جوار انتقال سرها از شهری به شهر دیگر اختصاص داده است. مهاجر به بحث «مثله کردن اجساد» نیز می پردازد و مدعی است که این کار نه تنها جایز بلکه مستحب نیز هست.
مسائل مختلف مربوط به «عملیات انتحاری»، «ربایش» و «ترور» و تاکتیک های مختلف ایجاد ترس و وحشت از دیگر سرفصل های کتاب ابوعبدالله مهاجر است.
این کتاب همانگونه که از نامش پیداست تبیین ذبح و کشتار از نظرگاه یک نظرپه پرداز سلفی است و بررسی این کتاب می تواند نگاه جامعی از فقه جریان نوین سلفی جهادی ارائه دهد. این موضوع از آن رو قابل توجه است که بدانیم این مبانی به همراه آموزه های راهبردی ابوبکر ناجی در «ادارة التوحش» توانسته است در اعلان یک «دولت خلافت سلفی» در محدوده جهان اسلام بسیار موثر واقع شود.
وستانیوز(فراخط)
🔸سلطه_روسیه_تزاری_بر_تاجیکستان
تلاشهای منظم روسیه برای تسلط بر آسیای مرکزی به قرن شانزدهم میلادی و عصر ایوان چهارم(مخوف) بر میگردد. او هیاتها و گروههای مختلف مذهبی را برای تبلیغ به آسیای مرکزی میفرستاد. ایوان برخلاف شقاوت شدید سیاسی، تساهل دینی چشمگیری را در این دوره اعمال کرد.
اما در اواسط قرن 19 میلادی بود که اندک اندک قلمرو روسیه در جهت جنوب به سوی افغانستان گسترش مییافت. در این زمان مراکز اصلی تاجیکی مانند اوراتپه و خجند به روسیه پیوست.
منطقه ماوراءالنهر در این زمان از سه خاننشین بزرگ تشکیل شده بود. خاننشین خیوه در منطقه خوارزم، با مرکزیت شهر خیوه. خاننشین بخارا، با مرکزیت بخارا و سمرقند، و خاننشین خوقند نیز با مرکزیت فرغانه در شرق ماوراءالنهر قرار داشت
وستانیوز(فراخط)
🔸سلطه_روسیه_تزاری_بر_تاجیکستان(۲)
در 1865 بود که روسها تاشکند را که بزرگترین شهر بزرگ ماوراءالنهر بود را به فرماندهی ژنرال کنستانتین فون کاوفمن اشغال کردند. با تصرف این شهر روسها عملا شکافی بین دو خاننشین بخارا و خوقند ایجاد شده و روسها توانستند هر یک را به نوبت شکست دهند تا این که در 1870 روسها فرمانداری کل ترکستان را تشکیل دادند و این خاننشینها به تحتالحمایه روسیه بدل شدند.
در این زمان خاننشین بخارا به گسترش قلمرو خود پرداخت و در 8-1877 میلادی توانست قرهتگین و دراوز را تصرف کند. به این ترتیب تا پیش از پایان قرن 19 میلادی، نواحی شمال تاجیکستان در قلمرو حکومت روسیه و جنوب آن زیر فرمان امیر بخارا در آمد، که خانات بخارا خود تحتالحمایه روسیه بود.
قلمرو امارت بخارا تا پیش از انقلاب 1917 به 28 ولایت(بیکی) تقسیم میشد. استانهای حصار، سرآسیا، قراتگین، درواز، بَلجوان، کولاب، قُرغانتپه و قبادیان در حدود مناطق جنوبی و مرکزی تاجیکستان امروزی واقع بوده و بهعنوان بخارای شرقی معروف بودند.
بخارای شرقی یکی از قسمتهای عقب افتاده امارت بخارا بوده و اهالی بومی آن تاجیکان بودند که از سایر مردم ترکنژاد این سرزمین تفاوت داشتند.
قسمت اصلی سکنه این منطقه دهقانان بیزمین بودند که از آنها باج و مالیات گرفته میشد. وضعیت دشوار دهقانان تاجیک بخارای شرقی باعث وقوع شورشهای زیادی علیه مقامات امارت بخارا گردید. در 1885 در استان بلجوان شورش بزرگ دهقانان آغاز شد و روستاهای کولاب و حصار را نیز فراگرفت.
پیشوای این شورش «واسع» بود. این شورشها فرونشانده شد، اما در سالهای بعد مجددا شورشهای کوچکتری در این منطقه صورت گرفت. در سالهای 1902 تا 1913 نیز در استانهای حصار، کولاب و قراتگین شورشهای دیگری توسط دهقانان تاجیک به وقوع پیوست. تاریخ مناطق شمالی تاجیکستان اما به گونه دیگری بود.
در آوریل سال 1866 ارتش روسیه شهر خجند را تصرف کرد. این شهر بههمراه نواحی اطراف آن به عنوان اویزد(ناحیه) به روسیه ملحق شده و با تقسیم به 11 والاست(واحد اداری اقماری) تابع ولایت سیردریا گردید.
در این سالها نیز مجددا نارضایتیهای بسیاری بر سر تقسیم آب صورت گرفت که منجر به ایجاد شورشهایی شد. اما با ورود روسیه به جنگ جهانی اول و اقدام برای سربازگیری از این مناطق، شورشهای جدیدی مجددا به وقوع پیوست.
در 4 ژوئیه 1916 شورش اهالی خجند در اعتراض به این وضعیت به وقوع پیوست که آغازی بود برای شورش اهالی محلی تمام قلمرو روسی آسیای مرکزی. اگرچه بسیاری از شورشیان در این دوره اعدام شدند و بیش از 1800 نفر از اهالی تاجیکستان شمالی برای کار در عقبه تبعید شدند، اما این شورشها تا 1917 و وقوع انقلاب فوریه و اکتبر که منجر به فروپاشی امپراطوری روسیه تزاری گردید، ادامه یافت
وستانیوز(فراخط)
مطالعات آمریکا اروپا
🔸سلطه_روسیه_تزاری_بر_تاجیکستان(۲) در 1865 بود که روسها تاشکند را که بزرگترین شهر بزرگ ماوراءالنهر
🔸 #انقلاب_1917_ و سلطه اتحاد جماهیر شوروی(۱)
انقلاب فوریه 1917 علیه امپراطوری تزاری تحولات گستردهای را در سرتاسر مناطق تحت سلطه روسیه صورت داد. تاجیکانِ بخارای شرقی و ولایت سیردریا نیز به دنبال دیگر مناطق ترکستان در تظاهرات انقلابی نقشی اساسی داشتند.
در تابستان 1917 در نواحی شمالی تاجیکستان نخستین سازمانهای سیاسی، یعنی شوراهای کارگران مسلمان و اتحادیههای زحمتکشان مسلمان، ازجمله «اتفاق»(اتحاد) تشکیل شد. تحت تاثیر فضای انقلابی اوایل 1917، در دیگر مناطق تاجیکستان نیز گروههای مختلفی توسط روسها و تاجیکان تشکیل شد.
با افزایش نفوذ بلشویکها در آوریل 1918 شمال تاجیکستان بخشی از جمهوری خودمختار شوروی ترکستان گردید. اما سلطه بلشویکها بر ترکستان با مشکلاتی مواجه شد. مهمترین مساله در این میان هویت اسلامی مردم این مناطق در مقابل تفکرات مارکسیستی و دینستیزانه بلشویکها بود.
در این زمان باسماچیان در نواحی شمالی تاجیکستان، قیامهایی را شکل دادند. باسماچیان نخست از دره فرغانه در ترکستان که محصول پنبه آن نابود شده بود، آغاز شد و سپس دامنه آن به سمرقند، بخارا، آمودریا(سیحون) و سیردریا(جیحون) نیز گسترش یافت. باسماچیان در سه مرحله قیامهایی را علیه بلشویکها شکل دادند. نخستین مرحله قیام باسماچیان از فوریه 1918 با سقوط حکومت مسلمانان خوقند آغاز شد و تا سپتامبر 1920 که بخارا به تصرف ارتش شوروی درآمد، ادامه داشت. مرحله دوم در پی اقدامات نظامی شوروی در جمهوری خلق خوارزم(خیوه) آغاز شد و در 1924 شکست خوردند. سومین و آخرین مرحله قیام باسماچیان نیز در هنگام اشتراکی کردن اجباری مزارع به دستور مقامات شوروی و ناخشنودی روستاییان آغاز شد و با دستگیری ابراهیمبیگ، به تدریج تا 1933 کل قیام باسماچیان سرکوب گردید.
وستانیوز(فراخط)
مطالعات آمریکا اروپا
📌از جنگ جهانی دوم چه می دانید؟ جنگ جهانی دوم گستردهترین جنگی است که تاکنون در تاریخ به وقوع پیوسته
🔸زیردریایی آلمانی یو-۸۴۸ توسط سه هواپیمای بی-۲۴ و یک هواپیمای بی-۲۵ در جنوب غربی جزیره اسنشن مورد حمله قرار گرفته است.
اقیانوس اطلس
۵ نوامبر ۱۹۴۳
این زیردریایی با حملات بمبافکن های اِمریکایی غرق شد و همهی ۶۳ خدمه آن کشته شدند.
در تصویر، توپچی های ضدهوایی در اثر حملات هوایی خم شدهاند و حداقل یکی از آنها با کلاهخود فولادی دیده میشود
وستانیوز(فراخط)
مطالعات آمریکا اروپا
🔸زیردریایی آلمانی یو-۸۴۸ توسط سه هواپیمای بی-۲۴ و یک هواپیمای بی-۲۵ در جنوب غربی جزیره اسنشن مورد حم
🔸در طی جنگ و به ویژه در سال ۱۹۴۱ و با شروع عملیات بارباروسا، ژاپنیها حاضر نشدند پابهپای آلمانیها با شوروی بجنگند و در آوریل ۱۹۴۱ پیمان بی طرفی با شوروی امضا کردند، هرچند دیدگاهی مثبت نسبت به عمليات بارباروسا داشتند و امیدوار بودند که آلمانیها پیروز شوند.
در حالی که وضعیت آلمان و ژاپن در جنگ بدتر و بدتر میشد، روابط آنها با هم نیز بدتر و بدتر میشد، پیاده شدن ارتش متفقین در نرماندی و کودتای نافرجام ژوئیه ۱۹۴۴ بر علیه هیتلر باعث شد که ژاپنیها کار آلمان در جنگ را تمام شده بدانند. ژاپنیها با دیدن شکست های پیدرپی آلمان، تمام امید خود را به پیروزی از دست دادند و انتظار فروپاشی کامل ارتش خود را در آینده نزدیک داشتند.
وستانیوز(فراخط)
🔸ناوشکن انگلیسی اچاماس هسپروس برای تعمیر در بندر لیورپول لنگر انداخته است. این ناوشکن در زمان اسکورت یک کاروان تدارکاتی، توسط یک زیردریایی آلمانی مورد حمله قرار گرفت و قسمت عقب کشتی آسیب دید.
۲۸ دسامبر ۱۹۴۲
در ۲۶ دسامبر ۱۹۴۲ کاروان تدارکاتی اچایکس-۲۱۹ در نزدیکی راکال (شمال غرب ایرلند) در حال حرکت بود که زیردریایی یو-۳۵۷ آلمانی به آن حمله کرد، که سرانجام توسط ناوشکن های انگلیسی اچاماس هسپروس و اچاماس ونسا این حمله دفع شد و زیردریایی آلمانی غرق شد. (۳۶ ملوان آلمانی کشته شدند و ۶ ملوان اسیر شدند)
انتهای این ناوشکن به علت برخورد اژدر، آسیب شدیدی دیده بود و حداقل به ۳ ماه تعمیر در بندر لیورپول نیاز داشت. او در ۱۷ مارس ۱۹۴۲ دوباره به خدمت بازگشت و در ۲۳ آوریل ۱۹۴۳ در حالی که یک کاروان تدارکاتی را همراهی میکرد، زیردریایی آلمانی یو-۱۹۱ را غرق کرد. تقریباً ۳ هفته بعد، در ۱۲ می ۱۹۴۳ در حالی که یک کاروان تدارکاتی دیگر را همراهی میکرد، موفق شد زیردریایی آلمانی یو-۱۸۶ را غرق کند.
وستانیوز(فراخط)
🔸چرا شهید النمر حاضر به بیعت با حکام سعودی نشد؟!
العالم: همزمان با هفتمین سالگرد شهادت شیخ نمر باقر النمر پایگاه "مرآة الجزیرة" بخشی از گفته های شیخ در دادگاه را منتشر کرد.
پایگاه " مرآة الجزیرة " عکسی از شهید شیخ " نمر باقر النمر " روحانی برجسته شیعی عربستان را که توسط آل سعود اعدام شد، منتشر کرد. فردی که در مقابله با سلطان ظالم ایستادگی کرده و محقانه (سخنی از امام حسین (ع) را فریاد می زند " فردی مانند من، با فردی مثل او (یزید) بیعت نمی کند".
این پایگاه اینترنتی درباره این تصویر از شیخ النمر نوشت : در سالنی که آنرا دادگاه نامیدند، سربلند و باعزت و افتخار ایستاد ، بدون اینکه از غل و زنجیر و یا نیروهای نظامی مجهز به سلاح و یا قضات دربار سعودی و فتاوای داعشی آنان هراسی داشته باشد؛ وی در برابر سلطان ظالم ایستاد و سخنی از امام حسین (ع) را فریاد زد که "فردی مانند من، با فردی مانند او (یزید) بیعت نمی کند".
این روزها مصادف با هفتمین سالگرد شهادت شیخ نمر باقر النمر به دست آل سعود است و با گذشت روزها و سال ها ، جنبش اصلاح طلبانه این روحانی شهید آشکارتر می شود ، به ویژه اینکه این جنبش، جنبشی هوشمندانه است که کرامت انسانی را به عنوان اصل و رویکرد درپیش گرفته است.
کرامت انسانی دربیان شهید شیخ نمر باقر النمر ارزشی مطلق نیست، بلکه به مفهومی مشخص مربوط می شود، که حفظ حقوق شهروندی و آزادی و مساوات و عدالت را شامل می شود. این کرامت، کرامتی قانونی است ، زیرا قانون ، چیزی است که کرامت شهروندان را حفظ می کند، از این رو، صحبت از شیخ نمر، صحبت از مبارزه مطلق و بی قید و بند نیست.
در کیفرخواست قضایی علیه شیخ النمر آمده است: «محکومیت نمر بن باقر به علت اعلام عدم اطاعت وی از حاکم مسلمانان در این کشور و بیعت نکردن وی با او دعوت و تحریک مردم به این کار ثابت شد.»
منطق شیخ نمر این بود که از کسی که آزادی و امنیت مرا می گیرد ، اطاعت نمی کند و حرف شنوی ندارد واعتقاد او به " هيهات منا الذلة" استوار است.
وی علت عدم بیعت با آل سعود را کشتار مردم و بازداشت ظالمانه فرزندان این کشور و قبول نداشتن آن ها به عنوان حکام سعودی اعلام کرده است.
وستانیوز(فراخط)
قدیمی ترین سند خلیج فارس
شاه هخامنشی در کتیبه خود ذکر می کند دریایی که از پارس می آید.
این کتیبه خطی نشان می دهد #خلیج_فارس از 2500 سال پیش به پارس بودن معروف بوده است.
وستانیوز(فراخط)
مروری بر وضعیت چین در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی
چین کشــوری وســیع با جمعیتی بالغ بر 1.4 میلیارد نفر است که تامین امنیت غذایی کشــور بهعنوان مهمترین رویکرد سیاســی اقتصادی دولت از زمان اســتقلال آن در ســال ۱۹۴۹ محســوب میشــود.
بهطــور کلی، جایــگاه چین در تجــارت جهانی محصــولات غذایی بــر عملکــرد نســبتا موفــق آن در ایــن حــوزه دلالت دارد. چیــن بــا برخــورداری از ۷ درصد از زمینهای کشــاورزی جهان توانســته اســت به رتبــه اول در زمینه تولید برنــج، گندم، بادام زمینــی و شــیلات و بــه رتبــه دوم در زمینــه تولیــد ذرت، پنبه و کانوال دســت یابد.
براســاس گزارش اداره ملی غذایی و ذخایر راهبردی چین، بخش کشاورزی این کشور طی سالهای پــس از اســتقلال تاکنــون توانســته اســت بازدهی تولیــد را بهمیــزان زیادی بهبود بخشــد.
وستانیوز(فراخط)
هدایت شده از "فراهوش"
30.16M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
بسم الله الرحمن الرحیم
💫 رونمایی از اولین اثر علمی فراهوش
🔹کتاب معرفت شناسی اولین اثر رسمی پژوهشکده مجموعه علمی آموزشی فراهوش با موضوع امکان شناخت، راههای رسیدن به آن و اعتبار سنجی آنها پرده برداری شد.
🔸به زودی این کتاب در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
💎فراهوش را فراموش نکنید.
https://eitaa.com/joinchat/1966473435C923e780544
مطالعات آمریکا اروپا
🔸 #انقلاب_1917_ و سلطه اتحاد جماهیر شوروی(۱) انقلاب فوریه 1917 علیه امپراطوری تزاری تحولات گسترده
🔸انقلاب_1917_ و سلطه اتحاد جماهیر شوروی(۲)
جمهوری خلق بخارا که پس از سرنگونی امیر بخارا در سپتامبر ۱۹۲۰ میلادی به این نام خوانده میشد و از استقلال برخوردار بود، در سپتامبر ۱۹۲۴ منحل شد و با نام جمهوری شوروی سوسیالیستی بخارا به اتحاد جماهیر شوروی ضمیمه گردید؛ اما چون نام جمهوریهای شوروی برپایه نام اقوام ساکن در آن استوار بود، در ۱۴ اکتبر همان سال عنوان نهایی جمهوری سوسیالیستی ازبکستان شوروی تثبیت گردید.
در همان تاریخ ناحیه بخارای شرقی با نام جمهوریت اجتماعی شوروی مختار تاجیکستان در درون جمهوری ازبکستان تأسیس شد و چون هیچ شهری در تاجیکستان نبود، آبادی مهاجرنشین دوشنبه به پایتختی برگزیده شد. جمهوری خودمختار شوروی سوسیالیستی تاجیکستان که شامل دوازده ناحیه از جمهوری خودمختار ترکستان و پنج ولایت بخارای شرقی میشد، در درون جمهوری شوروی سوسیالیستی ازبکستان قرار داشت.
در این دوره تاجیکان به دلیل قرار گرفتن ذیل حاکمیت ازبکهای ترکتبار متحمل فشارهای سیاسی و فرهنگی گوناگونی میشدند. این مساله انگیزههای باسماچیان را در قیامهای دهه 1920 دوچندان مینمود. اما سرانجام در 16 اکتبر سال 1929 بود که جمهوری خودختار تاجیکستان، به سطح جمهوری متحد ارتقاء یافت و اراضی خجند را نیز که پیش از این تاریخ جزئی از ازبکستان بود، به قلمرو خود افزود و جمهوری شوروی سوسیالیستی تاجیکستان پا به پهنه وجود گذاشت.
اما باز هم در این ایام مهمترین مراکز محوری فرهنگ تاجیکی، یعنی شهرهای مهم سمرقند و بخارا، که درصد بالایی از جمعیت تاجیکها را نیز تشکیل میدادند بهعنوان بخشی از جمهوری سوسیالیستی شوروی ازبکستان باقی ماندند.
وستانیوز(فراخط)
مطالعات آمریکا اروپا
🔸انقلاب_1917_ و سلطه اتحاد جماهیر شوروی(۲) جمهوری خلق بخارا که پس از سرنگونی امیر بخارا در سپتامبر
🔸فروپاشی_شوروی و استقلال_تاجیکستان
در آخرین سالهای دهه 1980 میلادی با اجرای برنامههای گلاسنوست و پروسترویکای گورباچف، تحولات مهمی در حال شکلگیری در جماهیر شوروی و بهویژه تاجیکستان بود. شکلگیری گروههای مخالف شوروی یکی از این تحولات بود.
با شروع زمزمههای فروپاشی شوروی سه گروه اصلی طرفدار استقلال در تاجیکستان حضور داشت:
۱_ جنبش دموکراتیک غیرمذهبی، یک گروه اسلامگرای میانهرو به نام رستاخیز و تجدید حیات اسلامی که یک گروه خواستار احیاء مجدد اسلام بود. جنبش دموکراتیک هم اعضای روسی و هم اعضای تاجیک داشت . شماری از روشنفکران مانند دولتخدا نظراف عضو آن بودند که خود را ملیگرایان تاجیک نیز میخواندند. اعضای جنبش رستاخیز و تجدید حیات اسلامی تاجیک بودند.
در جریان کودتای اوت 1991، برخلاف دیگر جمهوریهای آسیای مرکزی، محکماف رئیسجمهوری تاجیکستان جهتگیری مثبتی نسبت به آن داشت. هنگامی که کودتاگران در مسکو شکست خوردند، گروههای مخالف در تاجیکستان به خیابانها آمدند و خواستار برکناری محکماف شدند.
وستانیوز(فراخط)
🔸تصویر پادشاه اردن در کنار مسجد الاقصی در اسکناسهای جدید اردن
العربی الجدید: بانک مرکزی اردن تصاویر اسکناسهای جدید که در یکی از آنها تصویر ملک عبدالله دوم در کنار مسجد الاقصی در بیت المقدس وجود دارد را منتشر کرد.
این در حالی است که پس از تهدید رژیم صهیونیستی به تغییر وضعیت موجود در مسجد الاقصی، تنشها بین اردن و این رژیم تشدید شده است.
امان نسبت به تلاشهای رژیم صهیونیستی برای تغییر وضعیت در مسجدالاقصی و اجازه دادن به نماز و مراسم یهودیان در این مکان مقدس هشدار داده و گفته است که برای درگیری آماده است.
وستانیوز(فراخط)
🔸نشریه آمریکایی "نشنال اینترست" در گزارشی نوشت خرید هواپیمای سوخو-35 روسی و دیگر سامانه های پدافندی پیشرفته روسی (اس-400) از سوی ایران ریسک حمله به برنامه هسته ای این کشور را بالا می برد.
به گزارش عصر ایران نشنال اینترست در گزارشی تحت عنوان «خرید هواپیمای سوخو-35 از سوی ایران خطرناکتر از آن چیزی است که فکر میکنید» نوشت:
خرید سوخو-35 از سوی ایران نه تنها یک معامله دفاعی ساده است، بلکه نشانی از عمق همکاری راهبردی بین تهران و مسکو است.
این گزارش در ادامه مدعی شده:
ایران با استفاده از اتکای فزاینده روسیه به تسلیحات ارزان قیمت ایرانی در جنگ اوکراین، اکنون قرار است ده ها فروند هواپیمای سوخو-35 روسیه را خریداری کند. در حالی که برخی از ارزیابیهای غربی تمایل دارند که این خرید را کماهمیت جلوه دهند و ادعا کنند که این اقدام به طور جدی توازن نیروی هوایی در خلیج فارس را تغییر نمیدهد، اما سوخو-35 روسی تقویت بیسابقهای به کنترل تهران بر حریم هوایی ایران خواهد داد. چنین تلاشی برای توسعه قابلیتها به ویژه در زمانی که ایران در حال نزدیکتر شدن به قابلیت تولید بمب هستهای است، خطرناک تر است.
وستانیوز(فراخط)
مطالعات آمریکا اروپا
🔸ناوشکن انگلیسی اچاماس هسپروس برای تعمیر در بندر لیورپول لنگر انداخته است. این ناوشکن در زمان اسکو
🔸 در ۲۲ ژوئن ۱۹۴۱، آلمانیها عملیات بارباروسا (تهاجم به اتحاد جماهیر شوروی) را آغاز کردند.
عملیات بارباروسا با انگیزه هیتلر برای تصرف منابع طبیعی و هدف نازیها برای «ریشهکن کردن نژاد اسلاو» همراه بود، این عملیات شاهد محاصرههای بزرگ آلمانیها بر علیه بیالیستوک (شهر مرزی بین لهستان و بلاروس) و مینسک (پایتخت بلاروس) و محاصره ۶۶۵ هزار سرباز روس در کیف (پایتخت اوکراین) در ماههای آغازین خود بود.
این عملیات در نهایت در پشت دروازههای مسکو در زمستان ۱۹۴۱ متوقف شد و پس از آن به مدت ۳ سال شاهد وحشیانهترین جنگ تاریخ بشریت بودیم. در پایان جنگ شوروی و آلمان در می ۱۹۴۵، بیش از ۳۰ میلیون نفر از طرفین جان خود را از دست دادند
وستانیوز(فراخط)
مطالعات آمریکا اروپا
🔸فروپاشی_شوروی و استقلال_تاجیکستان در آخرین سالهای دهه 1980 میلادی با اجرای برنامههای گلاسنوست
🔸فروپاشی شوروی و استقلال_تاجیکستان
سرانجام با ادامه اعتراضات، شورای عالی تاجیکستان در سپتامبر 1991 کنارهگیری محکماف را پذیرفت و قدرالدین اصلاناف، رئیس خود را بهعنوان رئیسجمهور موقت معرفی کرد.
اما شورای عالی که اکثر نمایندگان آن کمونیست بودند اصلاناف را برکنار و نبیاف را جانشین وی کرد و ممنوعیت فعالیت حزب کمونیست را لغو نمود.
در ششم اکتبر شورای عالی در نتیجه فشار مخالفان، فعالیت حزب کمونیست را به حال تعلیق درآورد و فعالیت حزب نهضت اسلامی را آزاد اعلام کرد. نبیاف بلافاصله پس از آن از کفالت ریاست جمهوری استعفا کرد تا زمینه برگزاری انتخابات فراهم شود.
انتخابات ریاست جمهوری سرانجام در ۲۴ نوامبر ۱۹۹۱ برگزار و نبیاف با ۵۷٪ آرا رئیسجمهور شد. رقیب اصلی وی، دولت خدانظراف که از پشتیبانی احزاب اصلی مخالف کمونیستهای پیشین برخوردار بود، ۳۴٪ آرا را به دست آورد، هرچند که مخالفان صحت برگزاری انتخابات را رد کردند.
در ماه بعد تاجیکستان به عضویت جامعه کشورهای مستقل مشترک المنافع درآمد. البته در اوایل سال 1992 با فعال شدن برخی گروههای کمونیست، جرقههای جنگ داخلی خونینی در این کشور آغاز شد و تا چندین سال ادامه یافت و نهایتا با میانجیگری ایران و روسیه و دستیابی به پیماننامه صلح جنگ پایان یافت.
وستانیوز(فراخط)
🔸احیاء_دینگرایی_با_فروپاشی_کمونیسم(۱)
دوران حاکمیت 70 ساله اتحاد جماهیر شوروی تاریکترین دوره در تاریخ آسیای مرکزی برای اسلام و مسلمانان به حساب میآید. سختترین سیاستهای ضداسلامی شوروی از اواخر دهه 1920 تا آخر دهه 1930 بهعنوان بخشی از برنامه دینستیزی کمونیسم در قبال مسلمانان صورت گرفت.
در این دوره بسیاری از چهرههای مذهبی اسلامی کشته شده و آموزش اعمال مذهبی بهشدت کاهش یافت. اما با آغاز جنگ جهانی دوم و حمله آلمان به شوروی در 1941، به دلیل نیاز رهبران کمونیست به نیروی انسانی برای شرکت در جنگ، سیاستهای رسمی در قبال اسلام معتدلتر گردید.
یکی از مهمترین تغییرات این دوره تاسیس انجمن مسلمانان آسیای مرکزی در 1943 بود که همچون سه سازمان مشابه برای دیگر مناطق مسلماننشین شوروی، توسط کرملین کنترل میشد. اگرچه این ساختارها برای جمعیت گسترده مسلمانان آن زمان کافی نبود، اما نخستین زمینههای قانونی برای ایجاد موسسات مذهبی، آموزش مذهبی و به جا آوردن فرائض اسلامی در شمار محدودی از مساجد فراهم آمد.
وستانیوز(فراخط)
هدایت شده از غرب آسیا
⭕️راه اندازی کانال فراخط
🔹 بنابر درخواست مکرر مخاطبین وستانیوز، رسانه فراخط(وستانیوز) برای بررسی تحولات داخلی کشور راهاندازی شد.
🔺این رسانه چالش های مختلف سیاسی، اجتماعی،فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و ... کشور را با نگاه جدید منعکس و بررسی می کند.
🔺فراخط آماده پذیرش و بررسی چالشهای شهر و محل زندگی شماست.
🔴 فراخط همیشه برخط
https://eitaa.com/joinchat/1482555655Cba3643e10d