سردار سپهبد قاسم سلیمانی
قاسم سلیمانی (۱۳۳۵-۱۳۹۸ش) فرمانده سپاه قدس. او در دوران جنگ ایران و عراق فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله و از فرماندهان عملیاتهای والفجر هشت، کربلای چهار و کربلای پنج بود.
قاسم سلیمانی در سال ۱۳۷۹ش از سوی آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران، به فرماندهی سپاه قدس منصوب شد. پس از ظهور داعش در عراق و سوریه، سلیمانی به عنوان فرمانده سپاه قدس با حضور در این مناطق و سازماندهی نیروهای مردمی، به مبارزه با این گروه پرداخت. او در ۱۳ دی ۱۳۹۸ توسط نیروهای امریکایی در بغداد به شهادت رسید.
وی در سال ۱۳۸۹ش، موفق به أخذ درجه سرلشکری شده است.
شاید به جرات بتوان یکی از مهمترین فعالیتهای سیاسی سردار سلیمانی را نوع ورود وی به بحران ۱۸ تیر ۷۸ و امضای نامهای دانست که در میانه حوادث کوی دانشگاه، نوعی اتمام حجت با رئیسجمهور وقت محسوب میشد؛ نامهای که فرماندهان ارشد سپاه در آن بعد از ارائه توصیفی روشن از شرایط روز کشور تصریح کرده بودند کاسه صبرشان لبریز شده و درصورت عدم رسیدگی رئیسجمهور به وضع پدیدآمده، شرایط موجود را بیش از این تحمل نخواهند کرد. انفعال دولت و دستگاههای امنیتی آن در مواجهه با این اتفاقات را باید اصلیترین عامل دست به قلم شدن مردان سبزپوش پاسدار انقلاب دانست. کمااینکه در همین نامه، فرماندهان با اشاره به حرمتشکنی و توهین به مبانی نظام، مختلشدن امنیت کشور برای چند روز، زیرسوال بردن جمهوری اسلامی، پیوستن منافقین به معرکه در لباس دانشجو و باقی حوادث تلخ رخداده این سوال را مطرح کردند که «در چنین شرایطی تا کی با اشک بنگریم و خون دل بخوریم و با هرجومرج و توهین، تمرین دموکراسی کنیم و به قیمت از دست رفتن نظام، صبر انقلابی داشته باشیم؟» حاجقاسم و ۲۳ فرمانده دیگر سپاه همچنین در این نامه دردمندانه به رئیس دولت هشدار دادند که اگر در اسرعوقت تصمیم انقلابی نگیرد و به رسالت اسلامی و ملی خود عمل نکند، فردا آنقدر دیر و غیرقابل جبران خواهد بود که تصور آن به این سادگی نیست. در پاسخ، رسانههای دولتی ترجیح دادند قرائتی دیگر از این نامه به جامعه منعکس کنند و آن را نوعی تهدید رئیسجمهور از سوی فرماندهان سپاه و به بیان دقیقتر، زمینهساز یک کودتای نظامی تفسیر کنند. جناح چپ که تا قبل از آن فقط بسیج و حزبالله را در سیبل حملات سیاسی و رسانهای خود میدید حالا سوژهای جدید برای تسویهحسابهای سیاسی پیدا کرده بود. سردار سلیمانی و همرزمانش، اما پا پس نکشیدند و پای دفاع از انقلاب ایستادند.
رویش سپاه در نوار مقاومت به برکت مجاهدت های سردار سلیمانی
فرمانده قرارگاه قدس جنوب شرق نیروی زمینی سپاه گفت: امروز شاهد تشکیل سپاه در محور مقاومت به برکت مجاهدت های سپهبد شیهد هستیم و هیچ نگرانی نداریم.
"سردار محمد مارانی" فرمانده قرارگاه قدس جنوب شرق نیروی زمینی سپاه و از همرز مان و همسنگران سپهید شهید حاج قاسم سلیمانی در آیین گرامیداشت یاد و خاطره شهدای مقاومت درمحل مصلی شهر جیرفت گفت: خیلی سخت است برای کسی که شاگرد وسرباز باشد و بخواهد در وصف فرمانده خودش حرف بزند آنهم سردار و فرمانده دلاوری همانند سپهبد شهید.
وی با تقدیر از برگزاری آیین گرامیداشت شهدای مقاومت افزود: به همه مردم بابت تجلیل از مقام شهدای مقاومت و سردار شهید خدا قوت می گویم که میزبان خانواده و همرزمان شهید مقاومت هستید.
سردار مارانی با طرح این سوال که حاج قاسم چه کرد و چه اقدامی انجام داد که جهان اسلام برایش سوگواراست؟ گفت: حاج قاسم در یک برهه از زندگی اش فرماندهی لشکر ۴۱ ثارالله را در دوران دفاع مقدس دارد که همه می دانند همه استکبار پشت سر صدام ایستادند تا اسلام و کشور ما را نابود کنند که فرمانده ای همانند سردار مقاومت با درایت امام راحل این آرزو را به دل آنها گذاشتند.
حاج قاسم فرمانده ای در میدان معرکه
فرمانده قرارگاه قدس جنوب شرق نیروی زمینی سپاه با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در باب شخصیت انقلابی سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی افزود: رهبر معظم انقلاب در باب شخصیت حاج قاسم فرمودند" شجاعت و تدبیر" وشجاعت حاج قاسم در چه چیزی بود، شجاعت این بود که در معرکه و در صف مقدم کنار رزمندگان بود و در جبهه و جنگ درکنار آنها بود و شهادت می دهم بارها و بارها جاج قاسم را در خط مقدم و در صحنه های خطرناک دیدم و وقتی می گویم شجاع یعنی اینکه جبهه را هدایت می کرد.
وی با بیان رشادت های سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در دوران دفاع مقدس اظهار کرد: در عملیات والفجر ۸ به یگان های سپاه ماموریت دادند اما فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله با آغوش باز ماموریت دهانه فاو را که بیشترین مساحت را دارد، پذیرفت در عملیات خیبر و بدر همینطور و تنها لشکری در رودخانه دجله رفت رزمندگان لشکر ثارالله با فرماندهی حاج قاسم بود.
این هم رزم سپهبد شهید اظهار کرد: در کربلای ۵ سخت ترین ماموریت ها را به عهده گرفتند، آبی که نه قابلیت قایقرانی و نه غواصی در آن نبود و ۸ کیلومتر عملیات در آب را پذیرفت و این هنر فرماندهی است و از بین همه لشکرحاج قاسم وارد عمل شد که وقتی بچه ها را رها کرد کنار آب نشسته بود و صلوات می فرستاد و دعا می کرد و در کنار آب وقتی می خواست آنها را در آب بیندازند به آنها می گفت در دل آب نام حضرت زهرا(س) را ببرید و حضرت زهرا را شفیع خود قرار بدهید و توسل به حضرت زهرا(س) داشته باشد.
وی در ادامه تصریح کرد: در آن شرایط سخت همانطور عصای موسی نیل را شکافت، به تدبیر حاج قاسم رودخانه اروند شکافته شد وهیچ گاه ندیدم حاج قاسم نماز شب را ترک کند در همه جا با دعا و نیایش در دوران دفاع مقدس بچه ها را بدرقه می کرد که از آن می توان به عنوان تدبیر و تقوا یاد کرد.
تامین امنیت در جنوب شرق
سردار مارانی با بیان تلاش ها و خدمات حاج قاسم در تامین امنیت و آرامش مردم در منطقه افزود: بعد از دفاع مقدس امنیتی که در منطقه جنوب شرق با وجود حاج قاسم ایجاد شد بی نظیر بود و طی ۵ سال کاری کرد که همه گروه های شرور را به زمین نشاند خیلی از افراد کشته یا فرار کردند و این ابهت حاج قاسم بود.
نجات گروگان های نظامی در کمترین زمان
فرمانده قرارگاه قدس جنوب شرق نیروی زمینی سپاه با بیان خاطره ای درسیستان و بلوچستان برای تامین امنیت گفت: در زاهدان در فاصله ۲۵ کیلومتری به سمت بابل جاده را بسته بودند تعداد ۱۰۰ نفر از بچههای نیروی انتظامی را به افغانستان بردند اما حاج قاسم منتظر مصوبه شورای عالی امنیت ملی یا دستور فرمانده کل سپاه نماند و آنجا تصمیم گرفت و این جبروت شجاعت و شهامت را می خواهد که ۴ یگان را وارد خاک افغانستان کرد و آنها را آزاد کرد آیا مگر کسی غیر از حاج قاسم این کار می کرد.
وی افزود: وقتی شهید صیاد شیرازی آمد و گفت به چه دستوری این کار را کردید حاج قاسم در پاسخ گفتند"من اعتبار اسلام و وطنم را بالاتر از این چیزها می دانم ومن با تدبیر و اعتماد خودمان این کار را انجام داد".
جنگ ۳۳ روزه
سردار مارانی با ابراز خرسندی از شجاعت های سردار مقاومت در دفاع از مظلومان و شکست استبکار گفت: وقتی سردمداران صهیونیستی با جنگ ۳۳ روزه وارد عمل شد با تدبیر و فرماندهی حاج قاسم با گذشت ۲۸ روز اسرائیلیها به التماس افتادند که بیایید جنگ را تمام کنید آنهایی که جنگ را شروع کرده بودند لذا دست تسلیم بالا آوردند.
جنگ ۲۲ روز و دست پُرنوار غزه
فرمانده قرارگاه قدس جنوب شرق نیروی زمینی سپاه پیروزی جبهه مقا
وت را در جنگ ۲۲ روزه را مرهون فرماندهی خالصانه سپهبد شهید دانست و افزود: درجنگ ۲۲ روزه، آنهایی سنگ سلاح سنگینشان بود دیدیم موجی ازموشک شلیک شد که پیروز شدند.
وی با این توضیح که"چه شد با همه سرمایه گذاریها دشمنان شکست خوردند "افزود: همه آنچه بیان شد ثمره تدبیر فرمانده شهید و دلاور بود.
خون سپهبد شهید برکت دارد
سردار مارانی گفت: امروز جهت امیدواری عرض می کنم خون شهید سلیمانی و سلیمانی ها چنان برکت هایی دارد که وقتی نگاه می کنیم یک روز فقط سپاه را داشتیم اما امروزحزب الله را در لبنان و یک سپاه در سوریه و یک سپاه در عراق و یک سپاه در یمن داریم.
افتخار ما حیدریون، زینبیون و فاطمیون
وی افزود: در پاکستان و افغانستان سپاه داریم، حیدریون، زینیبون و فاطمیون را داریم و اما یک سرمایه بسیار بزرگ از دست دادیم.
این یادگار ۸ سال دفاع مقدس اظهار کرد: ما رهبری مثل سید علی خامنه ای را داریم و نگران و خسته از دست دادن سردار هستیم اما امیدوار به پیروزی هستیم و دشمنان خوف دارند و انتقام خون حاج قاسم را خواهیم گرفت وانتقام سخت در پیش است و در حال آماده شدن هستیم.
وی با بیان اینکه لشکر ثارالله همانگونه در دوران دفاع مقدس درخشیدآماده انتقام است افزود: همانطور که در دفاع مقدس نشان دادند و همه لشکریان ثارالله آماده اند تا انتقام خون شهدمان را بگیرند.
در کارنامه فرماندهی سردار سلیمانی در نیروی قدس، نقاط درخشان بسیاری وجود دارد که بسیاری از آنها شاید برای همیشه پنهان بماند اما آنچه لااقل در ظاهر و برای نمونه میتوان دید، تقویت و ثبات حزبالله لبنان، تقویت نیروهای مقاومت فلسطینی در جریان جنگهای 33روزه، 22روزه و 8روزه و نیز شکلگیری و تقویت محور مقاومت خصوصاً در 8 سال اخیر و پس از شروع بحران در سوریه و عراق است.
شیوه و منطق کاری نیروی قدس در این کشورها و در بسیاری از نقاط دیگر ــ که نیازمند کمک از سوی جمهوری اسلامی ایران برای دفاع از خاک و جان مسلمین هستند ــ فعال کردن ظرفیتهای خفته در همان کشورهاست، برای مثال، در عراق «حشد الشعبی» و در سوریه «بسیج مردمی» (قوات دفاع وطنی) تشکیل شد و با کمک آنها و هدایت و مشاوره نیروی قدس سپاه، بساط تروریستها در این دو کشور تقریباً جمع شد.
کنار فرماندهی بینظیر سردار سلیمانی در میدان جنگ، در خلال همین بحرانها بود که افکار عمومی با چهره دیگری از «حاج قاسم» آشنا شد؛ چهرهای که او را در قامت یک سیاستمدار و دیپلمات کارکشته نیز نشان میداد که توانایی اقناع و همراهسازی دیگر کشورها را برای ورود به جبهه جنگ مقابله با تروریستها در سوریه دارد. قاسم سلیمانی بهعنوان نماینده ایران در سفر به مسکو طی مذاکره با پوتین رئیس جمهور روسیه توانست از ظرفیت عملیاتی روسها نیز برای پیشبرد اهداف خود استفاده کند.
سردار محمدجعفر اسدی فرمانده سابق نیروهای ایرانی در سوریه در این رابطه به تسنیم گفت: «پس از چهار سال مبارزه و مقاومت ایران در سوریه، سردار سلیمانی در سفری به روسیه، بهمدت دو ساعت و بیست دقیقه با پوتین دیدار و گفتگو کرد تا روسها را قانع کند در سوریه حضور یابند.»
بهگفته سردار اسدی، «حاج قاسم» در این سفر به پوتین تفهیم کرد که «سوریه آخرین سنگر جبهه شرق است و اگر این را از دست بدهید، غربیها ارزشی برای شما قائل نیستند.»
کمک به جبهه مقاومت، شیعه و سنی نمیشناسد
برای حاج قاسم ــ بهگفته خودش ــ فرقی میان مسلمانان نبود و باید به همه آنان در برابر ظالمان و دشمنان یاری رساند. او در اوج مبارزه با تروریستها در سوریه و عراق، اعلام کرد که برای نظام اسلامی، کمک به شیعه و سنی تفاوتی ندارد و برای نمونه به مردم فلسطین اشاره کرد که اگرچه اکثر قریب به اتفاق آنها از مذهب اهل تسنن هستند، ولی جمهوری اسلامی ایران بیشترین دفاع و حمایت را از آنها داشته است.
این حقیقت نیز در تاریخ ثبت شد که وقتی دامنه جنایات داعش به کردستان عراق کشید، این قاسم سلیمانی بود که به کمک آنها رفت و مانع از سقوط اربیل شد.
حلقه مقاومت شکل میگیرد
امروزه واضح و روشن است که یکی از اهداف اصلی دشمنان برای سقوط سوریه، قطع کردن ارتباط ایران و حزبالله لبنان بود ولی با شکست داعش و نقشآفرینی نیروی قدس در سوریه و عراق، یک حلقه مستحکم بهنام حلقه مقاومت تشکیل شد و زنجیره ایران، عراق، سوریه و لبنان و فلسطین را به هم متصل کرد.
جای تردید نیست که این موضوع خلاف خواست آمریکا و اسرائیل است ولی با فرماندهی قاسم سلیمانی در عمق میدان و تشکیل بسیج مردمی در سوریه و عراق این موضوع به واقعیت بدل گشت و اتحادی از جنس پاسداران، فاطمیون، زینبیون، حیدریون و... ایجاد کرد.
نقش بیبدیل سردار سلیمانی در مدیریت منطقه و مقابله با دشمنان، القابی چون «شبح فرمانده»، «قدرتمندترین فرد خاورمیانه» و «کابوس اسرائیل» را از سوی آمریکاییها و اسرائیلیها برای او بهدنبال داشته است.
تأثیر فرهنگ جهاد و مقاومت از جبهههای ایران
همانطور که گفته شد، ازجمله قابلیتهای فرماندهی سردار سلیمانی در نیروی قدس سپاه، فعال کردن ظرفیتهای آشکار و پنهان در جبهه مقاومت بهجای فرماندهی مستقیم بر نیروها بود و درست در همین نقطه است که ما با چهره دیگری از توانمندیهای این فرمانده کارکشته و نیروهای تحت امرش مواجه میشویم و آن همراه کردن نیروهای مبارز با فرهنگهای مختلف از سراسر جهان اسلام است که یک نمونه آن را در سوریه دیدیم؛ جبههای که رزمندگان و مجاهدان ایرانی، لبنانی، سوری، افغانستانی، عراقی، پاکستانی و... کنار هم با دشمن مشترک جنگیدند.
راز موفقیت فرمانده نیروی قدس در برقراری ارتباط با تودههای مردمی کشورهای مسلمان را بدون شک باید در دهههای قبل و در جریان سالهای دفاع مقدس جستوجو کرد.
قاسم سلیمانی که بهوضوح تحت تأثیر روحیات بهجامانده از دوران جنگ تحمیلی قرار دارد، سعی کرد تا این فرهنگ را در تمامی گستره جبهه مقاومت بسط و گسترش دهد و درواقع با تمسک به همین ویژگی بود که میتواند جبهه متحدی از مجاهدان کشورهای اسلامی را دور هم جمع کند.
بخشی از گفتگوی 90دقیقهای اخیر او نیز به تبیین و تشریح همین موضوع اختصاص داشت و وی بهخوبی توانست این مسئله را در قالب دو خاطره منحصر به فرد به مخاطب خود منتقل کند.
به هر ترتیب، سخن گفتن از مردی که بیش از نیمی از عمر 40ساله خدمت خود را در گمنامی و مجاهدتهای خاموش گذرانده کار آسانی نیست، سالها باید بگذرد تا کسانی پیدا شوند و بتوانند برخی از نقاط ناشناخته کارنامه درخشان این مجاهد نستوه را برای افکار عمومی آشکار کنند تا شاید از آن طریق بهتر بدانیم حقایق پنهان از مجاهدتهای این فرمانده شهید را درک کنیم.
سردار سرلشکر قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از طرف حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی به دریافت نشان ذوالفقار مفتخر شد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در مراسم اعطای نشان عالی ذوالفقار به سردار سرلشکر «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفتند: مجاهدتهای در راه خدا با این چیزها قابل مقابله و قابل جبران نیست.
به گزارش دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنه ای؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی افزودند: «آنچه در برابر مجاهدت در راه خدا وجود دارد و خدای متعال در مقابل تقدیم کردن و روی دست گرفتن جان و مال در راه خدا قرار داده، بهشت است، رضای خدا است.»
حضرت آیت الله خامنه ای تصریح کردند: «آن چیزهایی که در دست و بال ما است -چه تشکّر زبانیمان، چه تشکّر عملیمان، چه نشانمان، چه درجهای که میدهیم- چیزهایی است که بر حسب محاسبات مادّیِ دنیایی قابل ذکر است امّا بر حسب محاسبات معنوی و الهی قابل ذکر نیست؛ الحمدلله همهی شماها این مجاهدتها را کردید، تلاش کردید.»
رهبر معظم انقلاب اسلامی گفتند: «الحمدلله خدای متعال به این برادر بسیار عزیزمان -آقای سلیمانی هم توفیق داده؛ ایشان بارها، بارها، بارها جان خودشان را در معرض تهاجم دشمن قرار دادهاند، در راه خدا، برای خدا و مخلصاً لِلّه؛ و مجاهدت کردهاند. انشاءالله خدای متعال به ایشان اجر بدهد و تفضّل کند و زندگی ایشان را با سعادت، و عاقبت ایشان را با شهادت قرار بدهد، البتّه نه حالا. هنوز سالها جمهوری اسلامی با ایشان کار دارد. امّا بالاخره آخرش انشاءالله شهادت باشد. انشاءالله مبارکتان باشد.»
.
پیش از این پر افتخار ترین نشان نظامی ایران فتح بود که سردار سلیمانی سه نمونه از آن را بر سینه داشت .