🇮🇷
📝 جواد روحی از عوامل اصلی اغتشاشات سال گذشته نوشهر به دلیل ایست قلبی فوت نمود.
🍃🌹🍃
🔻وی به دلیل حضور فعال در تشکیل هسته اصلی تجمعات نوشهر و همچنین پاره کردن قرآن به ۳ بار اعدام محکوم شده بود که در نهایت حکم وی به حبس سنگین تبدیل شده بود.
🔺وی طی سال گذشته به شدت از طرف رسانه های بیگانه حمایت می شد.
🆔 http://eitaa.com/meyarpb
🆔 http://rubika.ir/meyar_pb
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🇮🇷
🎥 شیخ حسین انصاریان: اثر راهپیمایی اربعین از یکمیلیون بمب بر سر آمریکا و رژیمصهیونیستی بیشتر است...
🍃🌹🍃
✅ امروز بالاترین اسلحه علیه کفر همین #اربعین ابیعبدالله (علیهالسلام) است.
🆔 http://eitaa.com/meyarpb
🆔 http://rubika.ir/meyar_pb
🇮🇷
📝 وکیل جواد روحی در گفتگو با شرق سابقه بیماری او را تأیید کرد.
🍃🌹🍃
🔻مجید کاوه در گفتوگویی با شرق در بهمن ۱۴۰۱ گفته است آقای روحی تحت تأثیر جو موجود و همچنین قرصهایی که بابت بیماری اعصاب و روانش مصرف میکرده، بوده است.
🔺او همچنین در این گفتوگو به سابقه بستری او در بیمارستان قبل از بازداشت اشاره کرده است.
🆔 http://eitaa.com/meyarpb
🆔 http://rubika.ir/meyar_pb
7.27M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🇮🇷
🎥 جزئیات کامل عملیات بزرگ کشف و خنثیسازی خرابکاری در صنعت موشکی ایران
🆔 http://eitaa.com/meyarpb
🆔 http://rubika.ir/meyar_pb
🔎سه لایه جنگ شناختی و تحلیل تغییرات اجتماعی
🔹شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که تغییرات اجتماعی چگونه اتفاق میافتد. چگونه ذهنیت مردم جامعه عوض میشود و با تغییر نسلی، یک نگاه و #شناخت_وارونه و از واقعیت ها و تاریخ و جغرافیا پیدا میکنند. باید اذعان نمود که در ساحت های مختلف به عوامل مختلف بستگی دارد و به اصطلاح، چندعاملی و(multifactorial) است.
اما اگر از زاویه دید #علوم_شناختی و جنگ های سایبری بخواهیم نگاهی به تغییرات نرم اجتماعی داشته باشیم، چنین فرایند سه گانهای را می توان متصور بود:
1️⃣ لایه اطلاعات(information): این سطح از جنگ شناختی با تکیه بر بمباران خبری، شایعات و فضاسازی و با هدف #تسخیر_افکارعمومی(public opinion) شکل میگیرد. در واقع دامنه و پهنای داده ها افزایش پیدا میکند و عمق دادهها در سطح پایینی قرار میگیرد و با تلاش در #فضاسازی، وضعیت شناختی جامعه هدف را مختل یا وارونه می کند و در حالت ناپایدار و هیجانی قرار میدهد.(نفوذ در جریان مطبوعات و شبکه های اجتماعی و خبری)
2️⃣ لایه ذهنیتها(common sense): این سطح از جنگ شناختی، مربوط به اطلاعات سطحی جامعه نیست. بلکه متوجه اطلاعات پایدار و به اصطلاح #ارتکازات و عقل عرفی جامعه میشود. در جامعه شناسی از این سطح با عنوان شعور مشترک(common sense) یاد میشود. در روانشناسی نیز مفهوم #طرحواره با این واژه قرابت دارد که به دادهها و اطلاعات درونیسازی شده و رسوبیافته در ذهن اطلاق میشود. جنگ شناختی در این سطح با هدف فرهنگ سازی و #تغییر_عادتها و الگوی های شناختی جامعه هدف سر و کار دارد.(نفوذ در جریان فرهنگ و هویت و فیلم سازی و سبک زندگی)
3️⃣ لایه معرفتها(knowledge): ایستگاه مبنایی جنگ شناختی، الگوهای بنیادین و معرفتشناسی جامعه هدف است. مثلا #اتاقهای_فکر و اندیشکده ها و دانشگاههای یک جامعه را بلخاظ پارادایمی، از عقلگرایی به تجربه گرایی و از هستیشناسی به زبانشناسی تنزل میدهند. یا از طریق تکنولوژی و تلویزیون و رسانه و با غلبه تصویر به تعبیر مارشال مک لوهان، #معرفتشناسی_عقلگریز را بر جامعه مسلط میکنند.(نفوذ در جریان تولید باور و علم و دانش)
🔸اهداف لایههای شناختی
▫️در لایه اول، مامور جنگ شناختی به دنبال #فضاسازی است و در لایه دوم جنگ شناختی در پی #فرهنگسازی است و لایه سوم نیز با هدف #معرفتسازی یا #ایدئولوژی_سازی و خلق واقعیت طراحی و تدوین و راهبری میشود.
🔸ابزار لایههای شناختی
▫️لایه اول، #خبرپایه است و با مطبوعات و شبکه های اجتماعی، دستکاری و مهندسی میشود. لایه دوم #فرهنگپایه بوده و بتدریج از طریق فیلم و سریال و سبک زندگی، ذهنیت جامعه هدف و ناخودآگاه اجتماعی و به تعبیری دیگر (common sense)، تغییر پیدا میکند.
▫️لایه سوم نیز #معرفتپایه بوده و بتدریج در ساحت تخصصی، از عقل گرایی و محوریت وحی به سمت تجربه گرایی و شبه علمها و نامعرفتها تغییر وضعیت میدهد. در سطح عمومی نیز معرفت شبکهای و دادهبنیاد و #اطلاعاتسرگردان و پرتکرار و تعمیم یافته مجازی، اعتبار پیدا می کند و جایگزین معرفت و باورهای مستدل و معقول(باور صادق موجه) میشود.
✍️علیرضامحمدلو
#جنگ_شناختی
#جنگ_ترکیبی
#جنگ_رسانه
@emswar
الحمدالله الذی جعلنا من المتمسکین بولایت امیرالمؤمنین علی علیه السلام
کل زیارت جنگ شناختی هست
جنگ بین نفس و فطرت
جنگ بین علم و جهل
جنگ بین حق و باطل
جنگ بین ولایت و طاغوت
کل مسیر فکر و ذکرمون این بوده که ما کجای این جبهه واستادیم؟
چقدر تمایل داریم به امام معصوم و چقدر در حصن حصین امیرالمؤمنین وارد شدیم؟
آیا در ولایت امیرالمؤمنین ثابت قدمیم یا داریم دم از محبت میزنیم و در ولایت طاغوتیم؟؟؟
جنگ شناختی یعنی همین. یعنی تلاقی شناخت ما و القائات شیطان.
یعنی چقدر شناخت از وجود نازنین حضرات معصومین داریم و تاییداتشون رو جلب میکنیم.
جنگ شناختی از درون خودمون شروع میشه. از کوزه همان برون تراود که در اوست.
اول در داخل و فکر و قلب خودمون باید ملتفت بشیم و متوجه بشیم.
مثل انقلاب.
انقلاب یعنی دگرگونی قلب. قلبت که متوجه حق شد، افعال هم میره سمت حق.
خودمون رو باید باشیم.
قوا انفسکم... خودت را باش
#جنگ_شناختی
@emswar
🔴 اهم موارد منتشرشده در رسانههای معاند در تاریخ 1402/06/11
✅ ایران اینترنشنال:
1. نماینده دائم آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل: ایران با سابقه وحشتناک حقوق بشری جایی در جایگاه رهبری در اکوسیستم حقوق بشر سازمان ملل ندارد.
2. انتشار فیلمی از شعارنویسی در زاهدان با مضمون «قیام نزدیک است، سکوت مرگ است».
3. انتشار فیلم هایی از تهیه تراکت و شعارنویسی برای تاریخ 25 شهریور، در کرج و مشهد.
4. امام جمعه همدان: مراقب باشید، سالگرد آشوب نزدیک است.
5. شهردار منطقه ۱۱ تهران: روزانه بیش از ۲۰ تن زباله در مسیر اربعین در مرز مهران جمع می شود.
6. حسن خمینی: به تعبیری انتخابات مثل عروسی برادر است، برای نرفتن باید دلیل آورد.
7. زنان در نقاط مختلف ایران همچنان به حمایت و همراهی با ترانه «روسریتو در بیار» مهدی یراحی، خواننده معترض بازداشتشده، میپردازند.
✅ منوتو:
1. مرکز رسانه قوه قضائیه اعلام کرد انتشار تصاویر لحظه بازداشت «برخی متهمان» بدون هماهنگی بوده است.
2. نماینده آمریکا در شورای حقوق بشر:جمهوری اسلامی، با سابقه وحشتناکش در حقوق بشر، جایگاهی در سمت رهبری حقوق بشر سازمان ملل ندارد. اکنون زمان پاسخگویی فرا رسیده است.
3. انتشار فیلمی از گلایه های شهروندی برای تهیه انسولین.
✅ بیبیسی فارسی:
1. بهاره هدایت، زندانی سیاسی در اوین در نامهای خبر داد که از پنجشنبه ۹ شهریور اعتصاب غذا کرده است.
2. وکیل جعفر ابراهیمی، معلم زندانی: ادامه حبس با شرایط بیماری، ممکن است به نابینایی منجر شود.
3. جواد روحی، معترضی که در زندان نوشهر جان باخت، جمعه دهم شهریور به خاک سپرده شد.
4. کانال تلگرامی دانشجویان متحد، بیانیهای از طرف دانشجویان فلسفه هنر دانشگاه تهران منتشر کرده است که در اعتراض به ممنوعالتدریسی مسعود علیا و امیر مازیار، استادان فلسفه دانشگاه هنر اعلام کردهاند تا بازگشت این دو استاد، «انتخاب واحد نمیکنند و سر کلاسها حاضر نخواهند شد.»
5. در پی جان باختن یکی از زندانیان سیاسی در ایران، دیدهبان حقوق بشر خواسته تا کمیته حقیقت یاب سازمان ملل، درباره تمام موارد شکنجه و مرگ زندانیان مرتبط با اعتراضهای پارسال تحقیق کند.
6. مهدی کروبی در پیامی خطاب به کنگره حزب اعتمادملی نوشته «حاکمیت با وجود ادعای دعوت به انتخابات، همه راههای مشارکت را بسته است و درصدد تکرار مجلس فعلی است.»
✅ دویچهوله فارسی:
1. مژگان افتخاری، مادر مهسا امینی در آستانه سالگرد کشته شدن دخترش، در حساب اینستاگرام خود تصاویری از او با آوازی از محمدرضا شجریان منتشر کرده است.
2. کارشناسان سازمان ملل لایحه حجاب و عفاف را "آپارتاید جنسیتی" خواندند.
3. تلاش برای به کارگیری معلمان با گزینشهای اعتقادی و سیاسی در سیستم آموزشی / وزیر علوم دولت رئیسی اعلام کرد که برای پذیرش دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان در سال آینده کنکوری جداگانه برگزار خواهد شد. او دلیل این تصمیم را "گزینش" کادر آموزشی قبل از شروع تحصیل عنوان کرد.
✅ صدای آمریکا:
1. آرمین جلالی روشن، فعال دانشجویی دانشگاه امیرکبیر: «از طریق منابع خود مطلع شدیم که بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ پرونده انضباطی برای دانشجویان این دانشگاه تشکیل و ۵۰ ترم تعلیقی نیز به طور قطعی برای دانشجویان ثبت شده است.»
2. نهادهای حقوقبشری سازمان ملل بهتازگی تصویب قانون «حجاب و عفاف» را «آپارتاید جنسیتی» و نگرانکننده خواندهاند.
3. واکنش گسترده کاربران به جان باختن یک معترض دیگر در زندان: جواد روحی را کشتند.
4. مولوی عبدالحمید: برخلاف دوره پهلوی اهل سنت در جمهوری اسلامی به مقامات ارشد منصوب نمیشوند.
✅ رادیو فرانسه-فارسی:
1. عفو بینالملل خواهان بررسی «جانباختن جواد روحی، معترض زندانی» توسط کمیته حقیقتیاب سازمان ملل شده است و یک نماینده سابق مجلس نیز خواهان تشکیل «یک کمیته ویژه» در این باره » شد.
2. مهدی کروبی، از رهبران «جنبش سبز» ایران که در حصر خانگی بهسرمیبرد، در بیانیهای بر لزوم «تغییر» در وضعیت سیاسی ایران به دست «ملت» و بدون «خشونت» تاکید کرده است.
3. اعتراض دانشجویان سه دانشگاه به موج اخراج استادان؛ ۱۳ هزار امضا در مخالفت با اخراج شریفی زارچی
13.19M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
مسئله ای بسیار سرّی که به تازگی نشر پیدا کرده است.
هیچ توضیحی در مورداین نمایش نمی دهیم ،کافیست فقط نمایش رو ببینید تا به هوش رهبر حکیم و فرزانه و توانایمان پی ببریم.
تا جایی که امکان دارد آن را نشر دهید، تا افراد بیشتری با حقیقت آشنا شوند...
اشک شوق انسان از تجلی قدرت خدا میریزه.
سبحان الله
افشای ابعاد مهمی از پشت پرده تحولات اخیر قفقاز جنوبی
۱
«تغییر ژئوپلیتیک» منطقه، سناریو، چشمانداز و کلیدواژه مهمی است که با استناد به آن میتوان تا حدود زیادی آنچه را که در اطراف مرزهای شمالی جمهوری اسلامی ایران در حال وقوع است، تحلیل کرد.
به گزارش مشرق، حمید خوشآیند، طی یادداشتی درباره تحولات قفقاز نوشت:
تحولات منطقه قفقاز جنوبی و اتفاقاتی که در روابط بین ایران و آذربایجان به وجود آمده است و مواضع و صحبتهایی که رد و بدل میشود، همچنان در کانون توجه محافل سیاسی و رسانهای منطقه و داخل قرار دارد.
«تغییر ژئوپلیتیک» منطقه، سناریو، چشمانداز و کلیدواژه مهمی است که با استناد به آن میتوان تا حدود زیادی آنچه را که در اطراف مرزهای شمالی جمهوری اسلامی ایران در حال وقوع است، تحلیل کرد.
در نوشتار حاضر به اجمال ابعاد و زوایای مهمی از این سناریو تحلیل شده است:
در منتهیالیه غربی ایران (گوش چپ گربه در نقشه ایران) یک زائده عجیب و غریب و در واقع باریکهای هست که قرهسو نام دارد. قرهسو که یک ناحیه راهبردی است، در ترکیه به «انگشت آتاتورک» معروف است و ۳ و نیم کیلومتر پهنا دارد.
منطقه قرهسو، از شمال به ارمنستان، از جنوب به ایران، از شرق به نخجوان جمهوری آذربایجان و از غرب به ترکیه مشرف است که تا قبل از سال ۱۳۱۰ بخشی از خاک ایران بود. در این سال طی مذاکراتی که «محمدعلی فروغی» وزیر خارجه ایران به دستور رضاخان با «توفیق رشدی» وزیر خارجه ترکیه داشت، این باریکه که آتاتورک به آن چشم دوخته بود، به جمهوری تازه تأسیس ترکیه واگذار شد.
در واقع آتاتورک که بنا به اهداف و مقاصد بزرگی که در ذهن داشت، دنبال یک مسیر کوتاه برای دسترسی به قفقاز و از آنجا به دریای خزر و سپس آسیای مرکزی بود، این منطقه کلیدی را با زیرکی تمام از ایران گرفت. درست است که مالکیت ترکیه بر قرهسو با روی کار آمدن رضاخان به شدت تسهیل شد، اما عهدنامه ترکمانچای مرجع اصلی در خصوص تعیین وضعیت این منطقه است که آن را متعلق به ایران میداند.
👈امروز اگر جمهوری اسلامی اراده کند، با ارائه اسناد تاریخی از جمله عهدنامه ترکمانچای میتوان در دیوان بینالمللی دادگستری ثابت کرد که مالکیت ایران بر منطقه قرهسو، کاملاً قانونی است و میتوان آن را به ایران عودت داد.👉
این باریکه کوچک ۳ و نیم کیلومتری که امروز بیش از ۷۰۰ کیلومتر مسیر ترانزیتی ایران در حوزه قفقاز جنوبی را با خطر مواجه کرده، نقش بسیار مهمی در تحقق رؤیای «دالان تورانی» رجب طیب اردوغان دارد که در سالهای اخیر بهشدت به دنبال اجرای آن است. در واقع قرهسو نقطه آغاز و مبدأ اصلی ترسیم و اجرای دالان مجعول تورانی است که دولت کنونی ترکیه در چهارچوب نگاه نوعثمانیگرایی آن را پیگیری میکند.
پیشبرد پروژه دالان تورانی اردوغان که هیچ نامی از آن در تحولات اخیر قفقاز جنوبی و در مواضع آشکار و نیمه آشکار و پنهان مقامات عالی ترکیه و آذربایجان و دیگران برده نمیشود، فعلاً در سیونیک ارمنستان به مشکل برخورده است. اصرار دولت آذربایجان و دولت ترکیه مبنی بر اجرای دالان موسوم به زنگزور در این ناحیه با هدف رفع «مهمترین مانع» پیش روی دالان تورانی است.
اجرای به اصطلاح دالان زنگزور که باعث قطع خطوط ارتباطی و مرزی ایران با ارمنستان میشود، به اندازهای برای ترکیه و آذربایجان دارای «اهمیت راهبردی» است که باکو حاضر است در ازای به دست آوردن این ناحیه که در استان سیونیک ارمنستان قرار دارد، حتی از بخشی از ادعاهایش در نقاط شمالی قرهباغ دست بکشد! به عبارت دیگر امروز اجرای این دالان توسط باکو – آنکارا، بر بازپسگیری قرهباغ از ارمنستان، اولویت پیدا کرده است!
تحقق دالان مجعول تورانی که فعلاً با مانعی به نام زنگزور مواجه است و تمام تلاش ترکیه و آذربایجان هم معطوف به گشودن زنگزور شده است، دارای پیامدهای راهبردی متعددی برای ایران و همچنین روسیه و چین است.
🚫📛⛔️👇پیامدهایی که اجرای دالان زنگزور که باعث تکمیل خطوط ارتباطی ترکیه به آذربایجان و از آنجا به دریای خزر و آسیای مرکزی میشود (آنچه که در ایدههای بلندپروازانه اردوغان دالان تورانی است) برای ایران را به شکل زیر میتوان برشمرد:
۱- تضعیف بازیگری ایران در منطقه قفقاز؛
۲- اخلال در مناسبات تجاری ایران و روسیه در قفقاز؛
۳- اخلال در مناسبات تجاری ایران با ارمنستان؛
۴- قطع یکی از راههای مهم ترانزیت ایران به اروپا و ایجاد وابستگی صرف به آذربایجان و ترکیه؛
۵- تضعیف موقعیت ایران در کریدور شمال – جنوب و شرق – غرب؛
🌕🌖🌗🌘
۲
۶- تضعیف جایگاه ایران و اخلال در همکاری ایران در اتحادیه گمرکی اوراسیا؛
۷- تضعیف جایگاه ایران و اخلال در همکاریهای ایران در شانگهای؛
۸- تضعیف جایگاه ایران در خط «یک پهنه – یک راه» چین؛
۹- از بین بردن مزیت ژئوپلیتیکی ایران در قفقاز با بر هم زدن موازنه خطوط ترانزیتی در منطقه.
🔴⬛️🔴 در حقیقت اجرای دالان مجعول تورانی باعث حذف ایران از تمام معادلات انرژی و ترانزیت منطقه قفقاز میشود.
⬛️🔴⬛️پیامدهای راهبردی مهم دالان مجعول تورانی برای روسیه و چین هم شامل موارد زیر است:👇
⛔️۱- کاهش مزیتهای ژئوپلیتیکی روسیه در قفقاز؛
⛔️۲- قطع وابستگی اروپا به روسیه در زمینه انرژی و کاهش اهرمهای فشار روسیه علیه اروپا؛
⛔️۳- تهدیدات راهبردی علیه روسیه از طریق گسترش و تقویت مواضع ناتو در شرق و اتصال ناتو به دریای خزر؛
⛔️۴- افزایش نیاز گازی چین به آسیای مرکزی؛
⛔️۵- ارتقاء سطح بازیگری کشورهای آسیای مرکزی علیه چین؛
⛔️۶- تضعیف پروژه ۵ تریلیون دلاری «یک پهنه - یک راه» چین که بزرگترین پروژه سرمایهگذاری تاریخ بشر است؛
⛔️۷- تضعیغ پیمان شانگهای؛
⛔️۸- تکمیل محاصر روسیه و چین توسط آمریکا و اروپا با بازیگردانی ترکیه و آذربایجان
بنابراین در بررسی و تحلیل اتفاقات اخیر قفقاز باید همزمان چند مؤلفه را در کنار هم قرار داد.
موضوع امروز در قفقاز جنوبی ابعادی فراتر از مناقشه بین آذربایجان و ارمنستان بر سر قرهباغ پیدا نموده است.
امروز مسأله اصلی در قفقاز جنوبی تنها دعوا بر سر قرهباغ آنهم میان دو کشور نیست، بلکه مسئله اصلی تلاش برای ایجاد و اجرای طرحهای بلندپروازانهای است که میتواند ژئوپلیتیک منطقه را به طور کامل دستخوش دگرگونی کند.
ضمن اینکه تحقق طرحهای صهیونیستی در حوزه قفقاز جنوبی و در جوار مرزهای ایران را تسهیل کند؛ لذا حساسیت ایران در قبال اتفاقات اخیر که حتی شخص رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز به آن واکنش نشان دادند، از روی حکمت و دوراندیشی و اشراف به هر آنچه که با هدف تغییرات ژئوپلیتیکی در حال وقوع بوده، است.
مواضع جمهوری اسلامی ایران در حوزه قفقاز جنوبی کاملاً مشخص و روشن است:
⛔️۱- جلوگیری از حضور مخرب رژیم صهیونیستی در مرزهای شمالی ایران با توجه به ابعاد و تهدیداتی که برای کشورمان دارد.
⛔️۲- جلوگیری از تغییرات مرزی که به تغییرات ژئوپلیتیک در منطقه میانجامد.
Skip to content
ج. شهریور ۱۷ام, ۱۴۰۲5:59:53 AM

جنگ احتمالی سیونیک و رسالت تاریخی ایران
شهریور ۱۷, ۱۴۰۲

پایگاه خبری یئنی تبریز: طی روزهای اخیر با گسیل گسترده نیروهای ارتش جمهوری آذربایجان و نیروهای تکفیری ملبس به یونیفورم ارتش این کشور به سمت سیونیک، قراباغ و بخشی از مناطق مرزی ارمنستان، آژیر جنگ سوم بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان به صدا در آمده است. این تحرکات جمهوری آذربایجان پس از مذاکرات آشکار و پنهان فشرده یک ماه اخیر میان جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی انجام می شود. انتقال تسلیحات جدید از سوی رژیم صهیونیستی به باکو به پیشنهاد این رژیم و در قبال موافقت علی اف برای استقرار تسلیحات مضاف بر تسلیحات مورد نیاز برای جنگ با ارمنستان (راهبرد ادامه استقرار تسلیحات ضد ایران توسط رژیم صهیونیستی در جمهوری آذربایجان) انجام شده است.
سرعت زیاد تحولات در قفقاز، تحرکات بازیگران متعدد از جمله امریکا، فرانسه، رفتارهای اشتباه روسیه در قفقاز و خیزش مجدد ماده گرگ پرستان در داخل ایران برای به اشتباه انداختن کشور، وضعیت پچیده ای در ترسیم وضعیت کنونی ایجاد کرده است. برای تبیین شرایط موجود در قفقاز و رویکرد ایران در این خصوص ذکر چند نکته ضروری است:
اول: همانطوریکه پیش از این در تحلیل «ریشه یابی دلایل هیاهوی الهام علی اف علیه ایران و تبعات آن» ذکر شد خاندان علی اف این کشور را به طور کامل در اختیارات رژیم صهیونیستی قرار داده و سرنوشت خود را به دالان موهوم زنگزور یا همان دالان تورانی ناتو پیوند داده اند. این در شرایطی است که نه در موافقتنامه 2020 مبنای حقوقی برای این دالان موهوم وجود دارد نه با وجود اتصال جمهوری آذربایجان به نخجوان از خاک ایران (راه ارس) به چنین دالانی نیاز نیست. با وجود این دالان تورانی ناتو بخشی از فتنه ناتو با محوریت انگلستان برای جلوگیری از گذار به نظم نوین جهانی با محوریت ایران، روسیه و چین است. به همین دلیل آنها تلاش دارند با سوءاستفاده از زوال نسبی اقتدار قفقازی روسیه به واسطه جنگ اوکراین، بتوانند این فتنه ژئوپلیتیکی را بر پایه ایده دویست ساله تورانیسم انگلیسی مستقر کنند.
دوم: مهمترین مانع در مسیر استقرار دالان تورانی ناتو، مواضع ایران است. برآورد باکو و رژیم تل آویو و لندن این است که تا زمانی که ایران دچار اشتباه تصمیم گیری یا آشوب و اغتشاش داخلی نشود اجرای دالان تورانی با استفاده از زور ممکن نیست. از این رو جای تعجب نیست که باکو طی ماه های اخیر و همچنین سال گذشته بیشترین تحرک را در کنار رژیم صهیونیستی و انگلستان برای اغتشاشات در ایران و از سرگیری آن داشته است. در جدیدترین نوع از این دست تحرکات، مرکز سایبری رژیم صهیوینستی در باکو با همکاری خاندان علی اف، روی ایجاد اعترضات در مناطق شمال غرب ایران به بهانه خشک شدن دریاچه ارومیه متمرکز شدند اما آگاهی غیور مردمان شمال غرب ایران که شاهد تروربیسم آبی ترکیه (سدسازی های روی ارس) و جمهوری آذربایجان (از طریق تغییر مسیر رودخانه های فرعی متصل به ارس) هستند، مانع شکل گیری این اعتراضات شد. البته رژیم تل آویو و باکو در این خصوص نیز دچار اشتباه راهبردی هستند، چنانچه رزمایش فاتحان خیبر در مهر 1400 همزمان با اغتشاشات انجام شد و نشان داد که ایران در جلوگیری از فتنه ژئوپلیتیکی در منطقه عزم جدی دارد.
سوم: لابی های باکو و آنکارا که همان «ماده گرگ پرستان حقیر» و البته گاهی اوقات ذینفوذ در مراکز تصمیم گیری کشور هستند، امیدوارند به مانند تجربه تلخ جنگ دوم قراباغ (2020) مانع اجماع در کشور شوند و راه را برای اجرای طرح فتنه انگیز اشغال سیونیک و دالان تورانی ناتو فراهم سازند. آنها طی یک سال اخیر تلاش کردند تمامی خباثت های علنی دولت باکو در همکاری با منافقین در آلبانی، توافق با اقلیم کردستان برای آشوب در ایران، اعطای امتیازات امنیتی و نظامی بی سابقه به رژیم صهیوینستی و دخالت آشکار علی اف در امور داخلی ایران از جمله آذری ها، را با سانسور، تقلیل یا توجیه کنند. در حال حاضر آنها از هر بهانه ای سعی می کنند برای به اشتباه انداختن تصمیم گیران ایرانی استفاده کنند، جدیدترین این مورد علم کردن تمرین نظامی آمریکا و ارمنستان است.
چهارم: برگزاری تمرین کوچک نظامی امریکا و ارمنستان بر خلاف بازنمایی ماده گرگ پرستان در داخل کشور، موضوع جدیدی نیست. ارمنستان بمانند جمهوری آذربایجان و گرجستان از سال 1994 عضو برنامه مشارکت برای صلح ناتو است و از آن زمان حتی زمانی که روس گرایانی مانند کوچاریان و سرکیسیان در راس حکومت بودند، دوره های آموزش نظامی بین ارمنستان و امریکا بارها برگزار شده است. جالب این که بعد از عراق، بزرگترین سفارت امریکا در جهان در ارمنستان قرار دارد که در دوره کوچاریان روسگرا احداث شد و گنجایش بیش از 500 نیرو را دارد.
مقامات ایروان بارها در سه دهه اخیر بر همکاری توامان با روسیه و امریکا تاکید کرده اند. البته ایران در گذشته و اکنون نیز مخالف حضور امریکا و بیگانگان در قفقاز از جمله در ارمنستان یا جمهوری آذربایجان بوده است، اما تمرکز و غلّو «ماده گرگ پرستان» روی تمرین نظامی امریکا و ارمنستان نه از بعد نگرانی از حضور امریکا در قفقاز، بلکه برای ایجاد تردید در مقامات ایرانی در واکنش قاطع به تجاوز نظامی خاندان علی اف به ارمنستان است. کما اینکه آنها هیچ گاه در خصوص همین تمرین های نظامی امریکا با جمهوری آذربایحان آن هم در دریای کاسپین هیچ گاه واکنشی نشان ندادند. این طیف ریاکار، همان کسانی هستند که شهریور 1401 همزمان با سفر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان امریکا به ارمنستان مدعی بودند که پیرو این سفر، ایروان با کریدور درخواستی باکو و آنکارا موافقت خواهد کرد، بنابراین نباید ایران از تمامیت ارضی ارمنستان حمایت کند حال آن که در همین مدت دولت ایروان از قراباغ چشم پوشی کرد ولی زیربار درخواست کریدور نرفت.
پنجم: واقعیت این است که روسیه با اشتباهات پی در پی در قفقاز و در سیاست اش با ترکیه، زمینه سرخوردگی ارامنه را فراهم ساخته است. خودداری روسیه از فعال کردن ماموریت پیمان امنیت دسته جمعی علی رغم تجاوز نظامی جمهوری آذربایجان به داخل خاک ارمنستان در شهریور 1401 و همچنین ناتوانی در صلح بانی در کریدور مسدود شده لاچین و قرار گرفتن قراباغ و جمعیت غیر نظامی آن در یک محاصره غیر انسانی و انفعال در قبال کوبیدن باکو بر طبل جنگ و تهدیدهای آشکارش علیه تمامیت ارضی ارمنستان توجیه خوبی برای دولت غربگرای پاشینیان در ارمنستان ایجاد کرد که تاکید کند که همزمان با همکاری با روسیه، روی همکاری امنیتی با امریکا و اروپا نیز تمرکز می کند.
در این میان سرمستی الهام علی اف و خروج از دایره تعیین شده برای وی در خصوص قراباغ، (آغاز فاز نسل کشی و جابه جایی اجباری ارامنه قراباغ با توسل به سلاح به قحطی کشاندن و محاصره که بر اساس اساسنامه رم جنایت علیه بشریت است) باعث شده فرانسه و امریکا برای کاهش فشار افکار عمومی غرب که این روزها در حال نضج گیری است، «فعلا» با کنار گذاشتن تمرکز بر فتنه دالان، فشارها را به باکو افزایش دهند تا حقوق و امنیت ارامنه (در قالب خودمختاری) تامین شود. سفر مکرون به منطقه پس از خط و نشان های پاریس و قطعنامه های سنگین سنای فرانسه علیه باکو و تمرین نظامی ایروان و واشنگتن موید این موضوع است. در واقع به صورت مقطعی هم شده، در حال حاضر نوعی همسویی میان بخش هایی از رویکرد ایران، آمریکا و فرانسه ایجاد شده و همین موضوع، مضاعف، ماده گرگ پرستان و مزدوران باکو و آنکارا را ناخرسند ساخته است.
ششم: اساس رفتار ایران در تحولات جاری قفقاز از جمله رزمایش های برگزار شده و احداث کنسولگری در قاپان مرکز سیونیک را منافع ملی و مصالح اسلامی کشور تشکیل می دهد. ایرانیان هم از رفتار خباثت آمیز خاندان علی اف در شیعه ستیزی و در ایران زدایی در جمهوری آذربایجان و هم عهدی وی با دشمنان ایران متنفر هستند؛ هم از رویکردهای غربگرایانه پاشینیان نیز ناراحتند. بنابراین عزم ایران برای مقابله با تحرکات باکو، تل آویو و آنکارا برای اشغال سیونیک به معنای حمایت از ارمنستان نیست بلکه در راستای خط قرمز مشخص شده توسط مقام معظم رهبری (در دیدار با اردوغان و پوتین در تیر 1401) مبنی بر جلوگیری از تغییرات مرزی و ژئوپلیتیکی و بسته شدن شاهراه های تاریخی است.
از این منظر، مبانی حقوقی واکنش مقتدرانه نظامی ایران به ماجراجویی های احتمالی باکو در سیونیک یا شمال سیونیک عبارتند از: اعمال صلاحیت برای صیانت از منشور سازمان ملل در خصوص احترام به مرزهای بین المللی، پاسخ به تهدید جدی و قریب الوقوع نیروهای تکفیری، صهیونی و تجزیه طلب که توسط باکو اسکان یافته اند، مطالبه عمومی ایرانیان که معتقدند کشور ضمن سکوت طولانی مدت در قبال آزار و اذیت شیعیان در جمهوری آذربایجان، نظاره گر جنگ دوم قراباغ و پیوند باکو و تل آویو بوده است. نکته مهمتر از منظر حقوقی اینکه تهاجم جمهوری آذربایجان به جنوب ارمنستان «شناسایی» جمهوری آذربایجان را لغو می کند، چون شناسایی فعلی بر مبنای مرزهای بین المللی بوده نه مرزهای تحت تجاوز.
هفتم: باکو نه براساس منافع مردم اش، بلکه تحت تاثیر تحریک رژیم صهیونیستی و انگلستان برای ایجاد کریدور جعلی زنگزور تلاش می کند در حالی که با وجود مسیر ایران و «راه ارس»، نیازی به چنین کریدوری وجود ندارد. دولتمردان باکو امیدوارند با ایجاد رعب و راه اندازی جنگ روانی علیه ایروان، آنها را مجاب به چشم پوشی از تمامیت ارضی خود کند. دلیل انتشار گسترده ویدئوهای گسیل شده با صلاح ارتش جمهوری آذربایجان به مرزهای ارمنستان و قراباغ برای همین کارکرد جنگ روانی است. البته احتمال دارد که در صورت به نتیجه نرسیدن این هدف، راهکار نظامی پیگیری شود.