وقتی در فرهنگ ما به پسران آموزش داده میشود که تمامی وظایف خانه بر عهده زن است و زن مسئول اصلی تربیت فرزند است، این نگرش در ازدواجهای آینده آنها نیز بازتولید میشود. بنابراین چرا انتظار داریم پسر جوان ما وقتی میخواهد ازدواج کند با این دیدگاه به زن نگاه کند که او نیز حق دارد برای رشد فردیاش برنامهریزی کند و کل بار فرزندپروری به عهده زن نیست چون بار فرزندآوری به عهده اوست. اتفاقاً در ادبیات دینی ما مسئولیت عظیمی در امر تربیت فرزند داریم که متوجه پدر است و اینگونه نیست که شریعت ما کل وظیفه تربیت فرزند را روی دوش مادر بگذارد.
این مسئله در مورد کارهای خانه نیز صادق است. هدف ازدواج این نیست که یک سرویسدهنده از مادر به همسر تبدیل شود. برخی مردان ممکن است بگویند که قبل از ازدواج، مادرشان کارهایشان را انجام میداد و حالا خانمی دارند که باید همان وظایف را به عهده بگیرد و همیشه خانه را مرتب و تمیز نگه دارد. این انتظار از کجا آمده است؟اتفاقاً منِ مادر خیلی از وقتها با تربیت نادرست این فرهنگ غلط مردسالاری را بازتولید میکنم، یعنی "از ماست که بر ماست." پسری که همیشه به او سرویس داده شده و هیچ مسئولیتی به او محول نشده است، چگونه میتواند در زندگی مشترک مسئولیتپذیر باشد؟ او اینگونه یاد گرفته که همیشه زنانی در اطراف او هستند که باید نیازهایش را برآورده کنند.
مردان متوقع، دختران نازپرورده!
بعضی از زنان اساساً به پسرانشان میآموزند وظایف خانهداری و مراقبت از فرزندان صرفاً به عهده زنان است. مثلاً موقعیتی را فرض کنید که یک مادر در حال انجام کاری هست یا در دسترس نیست و بچه سه سالهاش میخواهد دستشویی برود. پدر کنار بچه ایستاده و بیکار است اما مادرشوهر صدا میزند مامانش بچه را ببر سرویس! بنابراین وقتی با مردی روبه رو هستیم که هنوز مادرش نگران این هست که مبادا سر پسرش کلاه برود و در خانه برای همسرش کار کند و سالیان سال او را به روشی غلط تربیت کرده، چطور میتوان توقع داشت این فرد در زندگی مشترک به همسرش در کارهای خانه کمک کند؟ متأسفانه در حال حاضر غیر از پسرها، دخترها هم اینگونه تربیت شدند یعنی پیش فرضشان این است که نباید کار کنی، چرا خودت را خسته کنی؟! اگر قرار باشد زن و شوهر کار نکنند پس چه کسی باید کارهایشان را انجام بدهد؟
بعضی از مادرها افتخار میکنند دخترشان به سیاه و سفید دست نزده!
سوال: اتفاقاً من با روانشناسی صحبت میکردم ایشان از موردی متعجب شده بودند و برای من تعریف کرد یکی از مراجعه کنندگان از او پرسیده "دختر من باید در خانه شوهرش ظرف بشورد یا نه؟" یعنی بعضی افراد تا این حد ناآگاهاه هستند که مرز احترام به خود و دیگری را طوری گم کردهاند که چنین سوالاتی برایشان به وجود میآید.
بله چون منِ مادری که با کارهای خودم بهطور ناخودآگاه این پیام را به فرزندم رساندم که همیشه کسی باید این کارها را برای او انجام بدهد حتی وقتی دخترم ازدواج کرد هم به او میگویم کار نکن تا روی همسرت زیاد نشود! و فکر میکنم دارم به نفع زندگی دخترم کار میکنم در حالی که دارم به او ضرر میزنم و بنیان زندگی او را خراب میکنم.
ضرورت بازاندیشی نسبت به رویههای همیشگی
در حالی که منِ مادر دلسوز اگر منطقی و عقلانی و با در نظر گرفتن مصلحتهای واقعی فکر کنم باید از باب اتفاقاً همان دوست داشتن پسرم و دخترم فرقی ندارد به او یاد بدهم که به همسرش احترام بگذارد و کمک کند چون نفع و خیر خود او هم در این کمک کردن است و به شخصِ خودش برمیگردد. یعنی اگر ما حتی بر اساس نفع شخصی هم فکر کنیم این رویکرد نه تنها به نفع همسران آنهاست، بلکه در نهایت به نفع خودشان نیز خواهد بود.
خیلی از رفتارهای فعلی ما اشتباه است. ما باید با تأمل و تحلیلگرانه به رفتار هایمان فکر کنیم و نسبت به مسیری که همیشه و تا به حال توسط مادران و مادربزرگهایمان طی شده تفکر انتقادی داشته باشیم.
الگوی سوم , زنان و خانواده , زنان ,
چرا زنان با گارد وارد زندگی مشترک میشوند؟
سوال: به نظر شما یکی از دلایل پرخاشگری بعضی از دخترخانمهای امروزی و حق طلب بودنشان و گاردی که نسبت به آقایان دارند همین نیست که عمری وضعیت تحت ظلم مادر را دیدند اینکه پدرشان چقدر بیانصافانه در زندگی خودش با همسرش رفتار کرده و حالا آنها میخواهند آن زندگی سنتی و قواعدش را پس بزنند و میترسند که مبادا به وضعیت مادرشان دچار شوند و با چنین پیش فرضهایی وارد زندگی مشترک میشوند؟
بله. بعضی دخترخانمهای امروزی یک مرد ستیزی عجیب و غریبی دارند واز اول با پیش فرضهای بدی و با گارد وارد زندگی میشوند که من میدانم چه کار کنم یا من نمیگذارم زندگیم فلان شود همان استراتژی گربه را دم حجله کشتن که میتواند به یک نوع مقاومت یا حتی پرخاشگری تبدیل شود.
چرا بعضی از دختران امروزی مردستیزی عجیبی دارند؟
سوال: من با خانمی مصاحبه میکردم ایشان میگفت ما همیشه از کودکی پس ذهنمان این بود که نباید مثل مادرمان بشویم چون فکر میکردیم خیلی اوقاتش به بطالت میگذرد و کارش نه ارزش مادی دارد و نه ارزش معنوی. میگفت خود مادرم هم مدام به ما توصیه میکرد درس بخوانید، شاغل شوید تا مثل من زندگی نکنید. ایشان دانشجوی دانشگاه شریف بودند و میگفتند بعد از ازدواج وقتی موقعیت شغلی و تحصیلی خوبی پیش روی من بود به من گفتند باید مثل مادرت بنشینی در خانه و بچه بزرگ کنی. میگفت میدانستم مادری ارزشمند است اما نمیتوانستم باور کنم چون یک عمر خلاف این گزاره را با چشمان خودم دیده بودم. یعنی دیده بوده که مادرش نه خودش برای کارش اجر معنوی قائل هست و نه اینکه خانواده برای کار او ارزش مادی و معنوی قائل هست. حتی شاید این خانم میدیده پدرش خیلی از اوقات سر همسرش منت گذاشته که تو در این خانه چه کار میکنی!
بله دقیقاً همینطور است. یکی از علتهای تمایل بسیار زیاد دختران امروزی به اشتغال، دیده نشدن زحمتهای مادر خانهدار است. چقدر در محاسبات اقتصادیمان ارزش اقتصادی کار خانگی زنان را دیدهایم؟ شما اگر ارزش کاری که خانمهای خانهدار ما در خانه انجام میدهند، محاسبه کنید؛ نگهداری از کودک، آشپزی، تمیز کردن خانه، آموزش و تربیت کودک و... ارزش این کارها خیلی بالاست. به عنوان مثال اگر یکی از صبح تا شب بیاید و ما به ازای این کارها را انجام بدهد چقدر دستمزد میگیرد؟ اما وقتی هیچ کجا ارزش این کارها را ندیدیم آن مرد هم نمیبیند. خیلی وقتها قانون فرهنگ میسازد و بعضی وقتها هم فرهنگ، قانون می سازد. یعنی یک رابطه متقابل بین فرهنگ و قانون وجود دارد. ما وقتی اینها را هیچ کجا در محاسباتمان نمیبینیم و هیچ کجا قدردانی نمیکنیم، نتیجه این میشود که میبینیم. یکی از دوستان میگفت وقتی خانهداری خیلی اهمیت دارد چرا ما روز زنان خانه دار نداریم؟ به نظر من یک کوتاهی بسیار جدی در این حوزه طی چهار دهه گذشته اتفاق افتاده است.
برنامههای توسعه را بدون اینکه با زیست بوم و فرهنگ ما تناسب داشته باشد پیاده کردیم
به نظر من یکی از دلایل مهمش این بود که ما برنامههای توسعه را بدون اینکه سازگار با فضا و فرهنگ ما باشند، پیاده کردیم. شما در شاخصهای توسعه جنسیتی؛ تحصیلات زنان، اشتغال زنان و تعداد زنان متخصص حرفهای، مدیران متخصص و ... را میبینید ولی هیچ وقت مادری و کار خانگی دیده نمیشود. به نظر شما این نگاه که برای بچهها افت دارد بگویند مادرم خانهدار است و برعکس کلاس دارد که بگویند مادرم شاغل است از کجا آمده؟ به نظر من از برنامههای توسعه و رسانه میآید.
چه اتفاقی افتاده که خشونت علیه مردان به وجود آمده است؟ این مسئله بسیار مهم است. زن، که ذاتاً جنس لطیف است و در قرآن همواره سفارش شده که به او ظلم نشود؛ خداوند در قرآن مردان را مدام به «عاشروهن بالمعروف» سفارش میکند، یعنی با زنان بهخوبی رفتار کنید. در این دستورات قرآنی، تأکید بر رفتار شایسته از سوی مردان است و حتی یک بار هم خطاب مستقیمی به زنان در این زمینه نمیشود. این مشابه توصیه قرآن به فرزندان است که احترام پدر و مادر را نگه دارند و آنها را اذیت نکنند، زیرا میداند که پدر و مادر بهطور ذاتی فرزندان را مورد آزار قرار نمیدهند. به همین ترتیب، زنان هم ذاتاً لطیف و مهربان هستند و معمولاً نسبت به همسر خود خشونت نمیکنند.
اما حالا چه شده که برخی از زنان امروز مرتکب خشونت میشوند؟ البته هنوز هم مردان به دلیل قدرت بدنی و اقتصادی بیشتر، بیشتر خشونت میکنند، اما ناسازگاری و تنش در میان برخی از زنان نیز به میزان قابلتوجهی افزایش یافته است.
به نظر میرسد وقتی دختری نابرابریهای رفتاری یا بیانصافیهایی را که مادرش تجربه کرده، میبیند، ممکن است به این نتیجه برسد که باید از همان ابتدا از خود و حقوقش محافظت کند. این نگرش ممکن است او را به سمت "مردستیزی" یا داشتن گارد قوی در برابر شوهر سوق بدهد. حتی این دختران ممکن است بخواهند از نقشهای سنتی فاصله بگیرند و نقشهای جدیدی برای خود تعریف کنند تا به وضعیت مادرانشان دچار نشوند و کلاً تأکید بیشتری بر حقوق و دستاوردهای فردی داشته باشند. در حالی که اگر این دختر زندگی سالمی را تجربه میکرد، تفکر افراطی حق طلبانه در او شکل نمیگرفت. البته این مسئله یکی از علتهاست و عوامل دیگری مثل هژمونی گفتمان فمنیستی از سمت رسانهها هم تأثیر زیادی داشته است.
آیا اشتغال زنان عامل طلاق است؟
گاهی میبینیم یک عده که میخواهند زیرآب اشتغال زنان را بزنند از اشتغال زنان به عنوان عامل طلاق نام میبرند، این دیدگاه بسیار نگرانکننده است، زیرا باید توجه داشت در این میان، عوامل واسط و متغیرهای دیگری وجود دارد که نقش آنها نادیده گرفته میشود. اگر به رابطه بین اشتغال زنان و طلاق بهعنوان یک گزاره منطقی نگاه کنیم، به این معنا نیست که اگر زنی شاغل شود، حتماً این امر به طلاق منجر میشود. اشتغال بهتنهایی علت طلاق نیست، اما نقشش چگونه است؟ وقتی زنی شاغل است و استقلال مالی دارد، ممکن است بهعنوان مثال دیگر حاضر به تحمل شرایط سخت یک طلاق عاطفی نباشد و اقدام به جدایی کند. بنابراین، نکته اصلی این است که استقلال مالی میتواند منجر به افزایش موارد طلاق شود، اما خود علت طلاق نیست؛ بلکه به زن قدرت و توانایی میدهد کهخودش را از یک زندگی آسیب زا نجات بدهد.
سوال: یک عده معتقد هستند که خانمها باید تحت هر شرایطی و با هر کیفیتی به زندگی خودشان ادامه بدهند به اصطلاح بسوزند و بسازند.
ما هم نمیگوییم طلاق خوب است ولی بعضی وقتها هم طلاق خیلی بهتر از طلاق عاطفی است که منجر به آسیبهای روانی و حتی متأسفانه روابط خارج از چارچوب خانواده شود. شایددو نفر هر دو آدمهای خوبی باشند ولی با هم متناسب نباشند و به هیچ وجه امکان کنار آمدن با هم را نداشته باشند؛ چرا باید کل عمرشان را تلف کنند و فرصت یک زندگی خوب را از خودشان و فرزندانشان بگیرند. گاهی یک نفر از خودگذشتگی میکند و به خاطر فرزندانش شرایطی را تحمل میکند و با مشکلات کنار میآید اما گاهی یک نفر اصلاً با شرایط کنار نمیآید و در عین طلاق عاطفی با همسر صرفاً زیر یک سقف میماند. در چنین شرایطی اگر فرزندی هم باشد در زمهریری از بیمهری زندگی خواهد کرد. این ماندن چه بسا آسیبهای بسیار بیشتری داشته باشد.
زنان مظلوم دیروز، دختران سرکش امروز؛ دو روی یک سکه
بنابراین بسیاری از خانمهای ما در دهههای گذشته در زندگی خودشان هیچ دریافتی ما به ازای خدماتی که سالهای سال به خانواده دادهاند، نداشتند و هیچ قدرشناسی ندیدند. چون مادر دریافتی نداشته، دختر هم مادر را میبیند و میگوید من این روند را در زندگی خودم تکرار نخواهم کرد. حتی خود مادر هم که پشت کنشی که داشته، هدفمندی و نیت الهی نداشته یا ابتدا داشته ولی همسر با او رفتار بدی داشته الان خودش را دچار خسران میبیند و نمیخواهد دخترش دچار خسران شود و اتفاقاً توصیه میکند که خودت را فدا نکن. مثلاً مادر ممکن است به دخترش بگوید: "من اشتباه کردم، تو این اشتباه را تکرار نکن."یعنی یک فرهنگ غلط رویه غلط دیگری به وجود میآورد و به چالشهای جدیدی در زندگی زناشویی دامن میزند.
میدانستم مادری ارزشمند است ولی نمیتوانستم باور کنم!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 ۴ ذکر فوقالعاده از امام صادق(ع) برای رفع مشکل
🔹 حجت الاسلام مسعود عالی
@jahaannews
jahannews.com
12.88M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 حق همیشه گرفتنی است؟
🔹 دکتر عزیزی، روانشناس
@jahaannews
jahannews.com
9.78M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❌ جمله ای عجیب بر سردر مهمترین دانشگاه های نظامی جهان!!!
🔺مرور تاریخ ۲۰ سال اخیر منطقه در ۲ دقیقه
▫️باشگاه استادان معارف اسلامی
:: میزمعارف ااا @mizemaaref
10.72M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
👈سخنان عجیب و مهم مرحوم آیهالله #مصباح_یزدی در جلسهای با برخی از فرماندهان #مقاومت!
👈روش خاص تقرب یک فیلسوف و حکیم بزرگ به خداوند متعال!
✍🏻محسن انبیائی
▫️باشگاه استادان معارف اسلامی
:: میزمعارف ااا @mizemaaref
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🇮🇷رهبری گفتند؛ این شرایط میتواند به «#مرگ_جبهه_باطل» یا «#جبهه_حق» منجر خواهد شد.
⁉️ مقصود چیست؟
#آیت_الله_میرباقری
#تلنگر
باشگاه استادان معارف اسلامی
▫️میز معارف :: @mizemaaref
پا هم بیندیشیم ا.ppsx
10.85M
✅#مکمل_دروس_معارف
✅#محتوای_اساتید
🖇#پاورپوینت #با_هم_بیندیشیم_یک
✍🏻 تهیه شده توسط: خانم دکتر صفیه جعفرپور دانشگاه فرهنگیان تبریز
باشگاه استادان معارف اسلامی
▫️میز معارف :: @mizemaaref
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#تلنگر
👇استاد فاطمی نیا:
⚠️این همه دراینترنت وکتابها میگردی دنبال اینکه آقای #قاضی چی گفته آقای #بهجت چی گفته، این همه این در و آن در میزنی،چی شد آخر ؟
تو هنوز جواب مادرت رو تلخ میدی !! هنوز قلبت بلد نیست خوبیها رو حس کنه، نیکی ها رو دریافت کنه و فقط اشکال و ایرادها رو زود چشمت می بینه، نگاهت را کنترل نمیکنی، خانم حجابت را حاضر نیستی کامل کنی، میخوای بشی" #سالک "بنده خدا ؟!
قدم اول #ترک_معصیت است، به اندازه خودت، نمیگم معصوم بشی ولی تلاش کن.
در خانواده خوب رفتار کنید که همسرانتان مشتاق شما باشند،
اخلاقیاتتون رو روش کار کنید و اصلاح کنید، عاق والدین انسان را صد فرسخ عقب میاندازد...
✔️خود ملا حسین قلی همدانی(ره) از قبر بیرون بیاد و بشه مرشدت، ولی عاق والدین باشی، یا ترک معصیت نکرده باشی، به جایی نمیرسی، حواست باشه.
❌نگاه نامحرم تیری است که انسان را به زمین میزند و سخت بشود که بلند شوی.
اگر اول و قبل از هر چیز، معصیتت را ترک نکنی، بقیه کارهایت بیهوده است.
▫️باشگاه استادان معارف اسلامی
:: میزمعارف ااا @mizemaaref