🧵مخمل
پارچههای مخمل پارچههایی کرکدار (پرزدار) است که لطافت و درخشندگی آن در تاریخِ لباس همواره مورد توجه انسانها، خصوصا طبقه اشراف و درباریان، بوده است.
اگر کرکهای پارچهی مخمل در جهتی که بافته شدهاند شانه شوند، مخمل درخشان و یک دست دیده میشود و اگر کرک ها در جهت مخالف بافت خود شانه شوند، پارچهی مخمل تیرهتر به نظر میرسد.
🔴انواع پارچهی مخمل:
🔸مخمل کشی
در بافت این نوع مخمل از الیاف کشی، مانندِ اسپندکس یا ریون یا دیگر الیاف کشی استفاده میشود. کشسانیِ این نوع پارچه باعث میشود لباس شما تنخور بسیار زیبایی داشته باشد.
🔸مخمل سیزل
در مخمل سیزل برای ایجاد سایه روشنِ طرح مورد نظر، از کرک باز و بسته در بافت پارچه استفاده میشود.
🔸مخمل طرحدار
مخمل طرحدار توسط مواد شیمیایی که اطراف طرح مورد نظر را میسوزاند تولید میشود. این نوع مخمل فقط بر روی طرح مورد نظر کرک دارد.
🔸مخمل چروک
پارچهی مخمل چروک با پیچاندن و فشرده شدن توسط دستگاههای مختلف مکانیکی تولید میشود. این پارچه در سطح خود تیرگی و روشنیهای بسیاری دارد.
🔸مخمل چکش خورده
این نوع مخمل شباهت بسیار زیادی به مخمل چروک دارد و تفاوت آنها در این است که در مخمل چروک فشار در تمام سطح پارچه به یک اندازه اعمال میشود و کرکها یکدست هستند اما در مخمل چکش خورده فشار متفاوتی بر کل پارچه اعمال میشود که باعث میشود کرکهای روی پارچه کوتاه و بلند بشوند.
🔸مخمل ابریشم
نرمترین و زیباترین نوع مخمل، مخمل ابریشم است. لطافت و ریزش آن منحصر به فرد و تماشاییست. برای انواع لباس چین دار و ریزشدار بسیار مناسب است.
🔸مخمل کوبیده
این نوع پارچهی مخمل از کوبیده شدنِ مکانیکی در جهتهای مختلف به دست میآید. درخشندگی این نوع مخمل بسیار بالا و مثال زدنیست و طرحها بر روی این نوع مخمل از شفافیت بالایی برخوردار است.
🔸مخمل براق
یکی از انوع مخمل کوبیده است که فشار مکانیکی وارد بر آن فقط از یک جهت میباشد.
🔸مخمل برجسته
از این نوع پارچه معمولا برای روکش مبل و کوسن استفاده میشود. این نوع مخمل توسط دستگاههای حرارتی که فشار را مطابق طرح به پارچه وارد میکنند تولید میشود.
🔸مخمل نخی
همان طور که از نامش پیداست الیاف به کار رفته در آن نخی میباشد. این نوع مخمل بسیار سبک است و دوام خوبی دارد. این پارچه خاصیت کشسانی ندارد.
🔸مخمل کبریتی
پارچه ای با ضخامت و دوام بالاست. از پارچهی مخمل کبریتی در کت و شلوار، لباس کودکان، انواع کلاه و… استفاده میشود. بافت این نوع پارچه به صورت راه راهِ عمودی است که اندازهی کرکها در فواصل مشخص کوتاه و بلند میشود. بعد از شستشوی این پارچه اگر خطوط عمودی بهم ریخت با استفاده از یک فرچهی نرم دوباره میتوان کرکها را به حالت اولیه برگرداند. حفظ کیفیت اولیهی این پارچه بیش از هر چیز به نحوهی اتوکشی آن بستگی دارد.
🔵نحوه شست و شوی پارچههای مخمل:
🔹برای شست و شوی پارچه مخمل باید ترجیحا از صابون حل شده در آب به همراه نرم کننده استفاده کنید.
🔹 هنگام شستشوی پارچه مخمل با دست، از ساییدن و چلاندن آن خودداری کنید زیرا ممکن است کرکهای پارچه آسیب ببینند.
🔹 برای از بین بردن لکهها از روی پارچهی مخمل، ابتدا تکهای پارچه آغشته به صابون را برای مدتی روی لکه قرار داده و سپس به آرامی روی آن بکشید.
🔹 هنگام شستشوی لباس مخمل حتما آن را پشت و رو کرده و داخل ماشین لباسشویی قرار دهید.
🔹 برای شست و شوی پارچههای مخمل باید از آب ولرم استفاده شود.
🔹 برای گردگیری و گرفتن پرزهای پرده و لباسهای مخملی، میتوانید از جاروبرقی با مکشِ پایین و در جهت خواب پارچه استفاده کنید.
🔹 هنگام استفاده از ماشین لباسشویی برای شستشوی پارچهی مخمل، دور گردش ماشین را روی 600 یا 800 دور در دقیقه بگذارید (با دور گردش پایین بشویید).
🔹 هنگام استفاده از ماشین لباسشویی برای لباسهای مخمل، از خشککن استفاده نکنید.
🔹 لباسهای نمدار را به دقت بتکانید و در هوای آزاد خشک کنید.
🔹 پارچههای مخمل را زیر نور مستقیم خورشید قرار ندهید. این کار باعث رنگپریدگی و از دست رفتن کیفیت اولیهی پارچه میشود.
🔹 اگر کرکهای پارچهی مخمل به هم ریخت، به کمک یک فرچه میتوانید آن را به حالت اولیه برگردانید.
#انواع_پارچه