🔸مصاحبه سفیر آمریکا در تاجیکستان با خبرگزاری آسیا پلاس|بخش اول
سفیر آمریکا در تاجیکستان، مانوئل پی میکالر در مصاحبه ای با خبرگزاری آسیاپلاس، در پاسخ به سوالات خبرنگار این رسانه، از اهمیت تاجیکستان در دیپلماسی آمریکا، ابعاد مختلف همکاری آمریکا با این کشور، مسئله تحریم های ضد روسی، مسئله افغانستان و روابط نظامی آمریکا سخن گفت که به طور مختصر، اهم مطالب ذکر میگردد:
جایگاه تاجیکستان در دیپلماسی آمریکا:
سفیر آمریکا روابط کشورش با تاجیکستان را دیرینه و پیوسته، و آینده این روابط را وسیع تر و عمیق تر عنوان کرد.
او افزود که آمریکا در طول روابط 31 ساله با تاجیکستان، بیش از 2 میلیارد دلار به این کشور کمک پرداخت کرده که علاوه بر حوزه امنیتی، در برنامه های اجتماعی، اصلاحات کشاورزی، حمایت از زنان و ... مصرف گشته است.
سطح همکاری اقتصادی، همکاری آسیای مرکزی با روسیه و مسئله تحریم:
آمریکا از بزرگترین سرمایه گذاران در آسیای مرکزی است. آمریکا به دنبال این است که فرصت های کاری بیشتری ایجاد کرده و نوآوری بیشتری بکار گرفته شود.
کشورهای آسیای مرکزی در صورت عدم رعایت شروط تحریم ها علیه روسیه، مورد تحریم قرار می گیرند. تحریم های ایالات متحده، معمولا اشخاص و شرکت های خصوصی را شامل می گردد. ما همکاری با حکومت تاجیکستان و بخش خصوصی را در جهت آموزش و توجیه، ادامه خواهیم داد، تا آنها متوجه گردند، که با چه خطراتی مواجه هستند.
جنگ روسیه علیه اوکراین، به آسیای مرکزی و تاجیکستان تأثیر منفی میگذارد. همچنین کارگران تاجیک را، خطر دعوت اجباری به ارتش روسیه تهدید میکند.
ایجاد اختلال در حوزه اقتصادی، باعث افزایش قیمت مواد اولیه و خطر تأمین امنیت آذوقه میگردد. از این رو، ایالات متحده در تاجیکستان، توسط آژانس توسعه بین المللی آمریکا (USAID)، برای حمایت از کشاورزان و خانواده های تاجیک در مسئله تامین امنیت خوراکی، فعالیت میکند.
سفیر آمریکا در توضیح درخواست مقامات آمریکا از آسیای مرکزی برای عدم حمایت از روسیه، گفت: ما نمیتوانیم درباره محتوای گفتگوهای محرمانه دوجانبه مقامات رسمی کشورمان اظهار نظر کنیم. تا زمانی که کرملین جنگ بیرحمانه خود را علیه اوکراین و مردم آن ادامه میدهد، ما همراه شرکای خود کوشش میکنیم تا هزینه های بیشتری بر روسیه تحمیل گردد.
اولویت های آمریکا در تاجیکستان:
یکی از اولویت های من کمک به تقویت نهادهای دولتی است؛ همزمان با این، رشد نهادهای مردمی و اجتماعی نیز مهم است.
امنیت، تحکیم حاکمیت، حفظ تمامیت ارضی و برطرف کردن تهدیدهای امنیتی، اولویت مشترک ما با حکومت تاجیکستان میباشد.
همکاری ما در حمایت از استقلال و یکپارچگی مرزی تاجیکستان و حمایت از دولت در مقابل تهدیدهای خارجی، محدود به مسائل صرفا امنیتی نیست؛ علاوه بر ارائه تجهیزات، آموزش و اسباب ارتباطی، ما با دولت تاجیکستان بر اساس درخواست خود تاجیکستان و مطابق با اهداف آن در حوزه امنیت و ثبات امنیتی، همکاری هایی انجام می دهیم.
مهاجرت اتباع تاجیکستان به آمریکا:
بیش از 5000 تاجیک، فارغ التحصیل برنامههای آموزشی و فنی آمریکا میباشند. تنها در سال گذشته بیش از 1600 تاجیک امکان سفر به امریکا را پیدا کردند و چندی پیش، ما ششمین ماه اخذ روادید مهاجرتی از سفارتمان در تاجیکستان را جشن گرفتیم، تا این لحظه صدها روادید مهاجرتی تایید شده است و شمار آنها باسرعت در حال افزایش است.
وستانیوز
🔸ارمنستان: ایروان و باکو احتمالا تا پایان ۲۰۲۳ معاهده صلح امضا کنند
دبیر شورای امنیت ارمنستان:
ایروان و باکو احتمالا تا پایان سال جاری میلادی یک معاهده صلح را امضا کنند.
طرف ارمنستانی قصد دارد که هر چه سریعتر به یک معاهده صلح دست یابد.
وستانیوز
🔸سفر وزیر خارجه روسیه به تاجیکستان
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه امروز سفر رسمی دو روزه خود به تاجیکستان را آغاز می کند.
در بیانیه وزارت امور خارجه روسیه که در 4 ژوئن منتشر شد، آمده است که لاوروف قرار است در دوشنبه، با سراج الدین مهرالدین همتای تاجیک خود و امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان گفتگو کند.
قرار است طرفین در مورد تعدادی از موضوعات موضوعی مرتبط با همکاری های دوجانبه بین روسیه و تاجیکستان، "توسعه بیشتر اتحاد مسکو و دوشنبه در زمینه های سیاسی، اقتصادی و بشردوستانه" گفتگو کنند.
در این سفر، قرار است توجه ویژه ای به تعمیق بیشتر هماهنگی سیاست خارجی روسیه و تاجیکستان در سازمان های چندجانبه انجام شود. سازمان هایی مانند سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO)، کشورهای مشترک المنافع (CIS)، سازمان همکاری شانگهای (SCO) و کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا (CICA).
دیپلمات ارشد روسیه همچنین در نظر دارد با دیپلماتهای جوان، دانشجویان، روزنامهنگاران و نمایندگان محافل تخصصی و علمی تاجیکستان در دانشگاه روسی-تاجیکی (اسلاوونی) دیدار و در مراسم معرفی مجموعه کتاب «نویسندگان کلاسیک روس و ارتدکس» شرکت کند.و همچنین از مقر پایگاه نظامی روسیه در تاجیکستان بازدید کند.
گفتنی است، سفر این مقام ارشد روسیه به تاجیکستان، پس از اجلاس سران چین و آسیای میانه که در نیمه دوم ماه می و دومین اجلاس اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی در هفته گذشته برگزار شد، انجام می شود.
قابل توجه است که در یک سال اخیر، اظهار نظرات زیادی از جانب کارشناسان حوزه آسیای مرکزی صورت گرفته که بیانگر عدم کارآمدی سازمان های منطقه مثل پیمان امنیت جمعی، در حل و فصل مشکلات امنیتی این منطقه است. در همین راستا، مقامات روس مدتی است با اظهارات خود سعی دارند، ضعف سازمان های منطقه ای و خروج نسبی کنترل منطقه از دست خود را پوشش دهند.
🔸 همچنین ما شاهد حضور فزاینده غربی ها در منطقه با پیشنهاد بسته های اقتصادی برای این کشورها به منظور کاهش وابستگی آن ها به روسیه می باشیم. این مسئله موجب افزایش سفر مقامات روسیه و برگزاری جلسات دوجانبه و چندجانبه از طرف آنها گشته است. روسیه علاوه بر توجیه سیاسی، در حال ایجاد فشار بر روی تاجیکستان از طریق ایجاد محدودیت و بازداشت گسترده مهاجران کاری تاجیک در روسیه می باشد. باید افزود که حواله های مهاجران کاری تاجیک، بیشترین سهم را در درآمد خارجی اقتصاد این کشور دارد.
وستانیوز
🔸وزارت دفاع آذربایجان: «از ساعت ۲۲:۵۰ روز ۵ خرداد لغایت ۰۴:۴۰ روز ۱۵ خرداد یگان های نیروهای مسلح ارمنستان از مواضع مستقر در مسیرهای ایستی سو، شهرک های گویسو در منطقه باسارکچر تا مواضع ارتش آذربایجان واقع در ایستی سو و کلبجر، آبادی های قالاکند شهر گده بی چندین بار از تیراندازان کالیبر شلیک کردند.
«اقدامات پاسخگویی کافی در تمامی محورهای ذکر شده توسط یگانهای ارتش آذربایجان انجام شده است».
علاوه بر این، اعضای گروههای مسلح غیرقانونی ارمنی سعی کردند استحکامات طولانیمدتی را در مقابل مواضع ارتش ما واقع در مسیرهای آغدتم، خوجاوند، فضولی و کلبجار نصب کنند؛ در نتیجه اقدامات عاجل واحدهای ما، بلافاصله کار متوقف شد.
وستانیوز
🔸فرودگاه باکو لغو پروازها به تهران را تکذیب کرد
فرودگاه بینالمللی حیدر علیاف گزارشها درباره لغو پروازها از باکو به تهران را تکذیب کرد.
خبرگزاری ترند به نقل از این فرودگاه گزارش داد: پروازها به تهران مطابق معمول انجام میشوند.
انتشار این گزارشها یک روز بعد از آن صورت گرفت که جمهوری آذربایجان در ادامه اتهامات علیه ایران هشداری درباره سفر به ایران صادر کرده بود.
وستانیوز
🔸کشورهای آسیای مرکزی راهی جز اتحاد در مقابل طالبان ندارند
روزنامه NG روسیه در گزارشی نوشت: افزایش قدرت روز افزون طالبان در افغانستان واقعیتی انکار ناپذیر است سازمان ملل و دیگر نهادها و ابتکارهای منطقه ای توان مقابله با افغانستان طالبانی را ندارند. تقویت پایگاه های روسیه در تاجیکستان سپر دفاعی برای تمامی آسیای مرکزی نیست، چراکه طالبان کنترل مرزهای افغانستان با ازبکستان و ترکمنستان را کاملا در اختیار دارد.
رهبران طالبان ادعا کرده اند کشورهای همسایه در لیست اهداف آنها نیستند، اما در دو دهه گذشته ثابت شده است حرف و عمل طالبان تفاوت بسیار دارد. در حال حاضر در مرز تاجیکستان نیروهای نظامی روسیه حضور جدی دارند اما شرایطی ایجاد شده که هماهنگی دو یا سه کشور کفایت نمیکند. کشورهای آسیای مرکزی باید علیه اقدامات تهدید آمیز مجاهدین طالبانی متحد شوند، اما مساله این است که اختلافات سیاسی در آسیای مرکزی فاصله ای بین دولت ها ایجاد کرده و عملا بستر مورد نیاز برای همکاری و اتحاد واقعی علیه یک تهدید جدی وجود ندارد.
وستانیوز
🔸بازدید امیر قطر از مجموعه تاریخی فرهنگی ریگستان در سمرقند ازبکستان
امیر قطر که به منظور گفتگو و توسعه روابط با ازبکستان به این کشور سفر کرده است از مجموعه تاریخی-فرهنگی ریگستان در شهر سمرقند بازدید کرد. شوکت میرزیایف، رییس جمهور ازبکستان امیر قطر را در این بازدید شخصا همراهی کرد.
وستانیوز
🔸نیرو های مسلح جمهوری باکو در چند ساعت گذشته به صورت پراکنده در خط تماس با آرتساخ و ارمنستان، با استفاده از سلاح های سبک آتش بس را نقض کردند. وضعیت فعلا در مرز ها آرام است
وستانیوز
دلایل عدم سرمایه گذاری روسیه در پروژه راه آهن رشت آستارا
مهمترین دلیل آن وجود انواع کریدورهای شمالی جنوبی در کشور ایران از جمله کریدور شمالی جنوبی سرخس بافق بندرعباس بود که حدود 11 هزار کیلومتر مسیر بار اروپا و روسیه به هند و کشورهای شرق و جنوب شرق ایران را کوتاه تر می کند (تبدیل 19 هزار کیلومتر مسیر فعلی دریایی به 8 هزار کیلومتر مسیر ریلی سرخس بندرعباس) و عملا روسها نیازی به خط آهن رشت آستارا ندارند که فقط حدود 800 کیلومتر دیگر مسیرشان را کوتاه ترتر می کند و سود لازم را با عبور از این مسیر می برند و هزینه هایشان به اندازه کافی کاهش پیدا می کند که هم اکنون هم در حال استفاده از این خط هستند.
از طرفی روس ها از رسانه های ایرانی مطلع شدند که مسئولان ایرانی حتی حاضرند ساختمان وزارتخانه راه و شهرسازی را بفروشند و یا از محل درآمد فروش نفت (تهاتر نفت) و یا از محل اخذ قرض(وام) ، این خط را بسازند پس چه لزومی دارد خودشان را درگیر سرمایه گذاری با این همه تهدیدات در این پروژه کنند.
https://www.tinn.ir/fa/tiny/news-256591
🔸بازداشت بیش از 30 نفر در قرقیزستان به اتهام تلاش برای کودتا
سازمان امنیت ملی قرقیزستان، اعلام کرد: بیش از 30 نفر به اتهام «تلاش برای سازماندهی شورش و کودتا» دستگیر شده اند.
الشرق الأوسط: این سازمان در بیانیه ای افزود:«کمیته امنیت ملی جمهوری قرقیزستان فعالیت های غیرقانونی گروهی از افرادی که به طور مخفیانه به مقدمه چینی برای سازماندهی شورش در کشور برای به دست گرفتن قدرت با زور پرداختند، متلاشی کرد.»
سازمان امنیت ملی، رهبر حزب «مجلس ملی» را که در پارلمان نماینده ای ندارد متهم کرد که «مغز متفکر» این گروه است و جلسات مخفیانه برای بررسی به دست گرفتن قدرت با زور ترتیب داده است و بودجه خود را از خارج از کشور دریافت می کند.
گفتنی است قرقیزستان از زمان سقوط شوروی شاهد سه انقلاب در سالهای 2005، 2010 و 2020 بوده است.
وستانیوز
🔸سفر مسئول هماهنگی تحریمهای وزارت خارجه آمریکا به قزاقستان
جیمز اوبراین، مدیر دفتر هماهنگی تحریمهای وزارت خارجه آمریکا، در میزگردی با خبرنگاران در آلماتی اعلام کرد، دولت قزاقستان باید شرکتهای قزاقی را که اقلام مورد تحریم را به روسیه میفروشند، مجازات کند. وی همچنین درباره اینکه آیا ریاکسپورت کالا به روسیه، در آینده نزدیک، قزاقستان را تهدید به تحریم میکند یا خیر نیز توضیحاتی داد.
جیمز اوبراین، یک ماه پس از سفر «الیزابت روزنبرگ» دستیار وزیر خزانهداری آمریکا، «متیو اکسلرود» دستیار وزیر بازرگانی آمریکا و «دیوید رید» مدیر دفتر تحریمهای بریتانیا، وارد قزاقستان شد.
این مقامات در سفرهای خود به قزاقستان، تحریمهایی را یادآور شدند که میتواند در صورت عرضه کالایی که امکان استفاده در تولید تسلیحات را داشته باشد، علیه این کشور اعمال گردد.
در نشست رئیس هماهنگی تحریمهای وزارت خارجه آمریکا با مقامات قزاقستان در آستانه، موضوع پیروی از نظام تحریمهای ضدروسی و تاثیر این تحریمها بر آسیای مرکزی، مورد بررسی قرار گرفت.
جیمز اوبراین گفت: ائتلاف ۴۰ کشوری که از تحریمهای ضدروسی حمایت میکنند، میدانند که تحریمها بر فضای کسبوکار در منطقه آسیای مرکزی تاثیر میگذارد. این امر بهویژه درمورد همسایگان روسیه، از جمله بزرگترین اقتصاد منطقه یعنی قزاقستان صادق است.
این مقام گفت در حال حاضر همکاریهای سازندهای بین واشنگتن و آستانه و همچنین بازرگانان قزاق ایجاد شده که در سه زمینه اصلی ذیل تعریف شده است:
کاهش اثرات جانبی تحریمها؛
سازگاری با تغییرات اقتصادی پس از اختلال ایجادشده در زنجیره تامین کالاهای نابودشده طی جنگ اوکراین؛
تلاش برای اجرای کامل تحریمهای بینالمللی علیه روسیه و جلوگیری از صادرات مجدد (ریاکسپورت) کالا برای صنایع دفاعی روسیه.
اوبراین تاکید کرد: هدف ما، رونق در اقتصاد قزاقستان است. ما درک میکنیم که باید تامینکنندگان، مصرفکنندگان و مسیرهای جدیدی برای قزاقستان پیدا کنیم.
از نظر ایالات متحده، قزاقستان در حال تبدیلشدن به یک مرکز اقتصادی منطقهای است که با شروع جنگ، نقش سابق روسیه را در منطقه ایفا میکند؛ اگر قبلا همه کالاها توسط شرکتهای روسی وارد قلمرو اتحادیه اوراسیا شده و سپس در سراسر کشورهای مشترکالمنافع توزیع میشده، اکنون این قزاقستان است که به دروازه اصلی تجارت منطقهای تبدیل شده است.
مدیر دفتر هماهنگی تحریم وزارت خارجه آمریکا گفت: درمورد دورزدن تحریمها، در طول یه ماه اخیر، هیچ ادعای جدی علیه قزاقستان وجود نداشته است، با این حال ایالات متحده قصد دارد با مطالعه آمار سالهای گذشته، به دقت بررسی کند که چه کالاهایی بیش از حد وارد این کشور شده است.
ما قصد داریم اطلاعاتی را درمورد اینکه چه مقدار از این کالاها به روسیه عرضه میشود، به اشتراک بگذاریم. ما در تلاش هستیم تا حجم کالاهای مورد نیاز قزاقستان را تعیین کنیم و بفهمیم روسیه چه چیزی میتواند برای اهداف نظامی خود، وارد و استفاده کند.
این مقام آمریکایی گفت: با در نظر گرفتن اینکه قزاقستان نمیتواند تحریمی علیه روسیه اعمال کند و دارای تعهدات قانونی در اتحادیه اوراسیاست، ممکن است تعهدات دیگری را در این مورد، بتوان در نظر گرفت. به عنوان مثال، ترکیه اعلام کرده که لیست کالاهای صادراتی به روسیه را افزایش خواهد داد، اما از لیست مورد تایید ما تبعیت خواهند کرد.
جیمز اوبراین گفت: کشورهای دیگر ممکن است بهسمت «جعل اسناد» حرکت کنند، اما این جعل اسناد باید توسط خود دولت قزاقستان، [به ما] اعلام گردد.
واشنگتن همچنین از رسوایی اخیر که در آن یک شرکت قزاقستانی به نام "Aspan-Arba" در حال انتقال پهپاد از قزاقستان به روسیه بود، آگاه بوده و امیدوار است مقامات محلی، اقدامات انضباطی مناسب را علیه این شرکت انجام دهند.
اوبراین همچنین خاطرنشان کرد: هفته گذشته، چندین شرکت آمریکایی که کالاهای ممنوعه را به روسیه عرضه میکردند، شناسایی شده و تحت شدیدترین تدابیر قرار گرفتند. واشنگتن امیدوار است که شاهد اقدامات مشابه علیه ناقضان تحریم، از سوی مقامات قزاقستان نیز باشد. اما در عین حال، خود آمریکا نیز، بخش مالی قزاقستان را زیر نظر گرفته است، و در حال حاضر افزایش فعالیت بانکهای روسی در قزاقستان مشاهده نمیشود.
این مسئول وزارت خارجه آمریکا همچنین تایید کرد ایالات متحده با دیگر شرکای آسیای مرکزی دائما در تماس است و آنها قصد ندارند با عرضه اقلام مورد تحریم به روسیه، از جنگ در اوکراین حمایت کنند.
وستانیوز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸آرمان آبویان، تهیه کننده برنامه آبویان تایم در اسپوتنیک ارمنستان گفت:
اروپایی ها تصمیم گرفتند حضور ناظران خود را در ارمنستان گسترش دهند، همان ناظرانی که کارکرد آنها ناشناخته است و برای جلوگیری از تحریکات آذربایجان طراحی شده است، که آنها انجامش نمی دهند.
آنها حداقل در ایران سوالات زیادی ایجاد کردند. در حال حاضر این ظن وجود دارد که این ماموریت مشغول فعالیت های اطلاعاتی است. یکی از پایگاه های آنها در کاپان خواهد بود، جایی که کنسولگری ایران در آنجا فعالیت می کند و قرار است یک کنسول روسی نیز افتتاح شود.
این شهر به عرصه تقابل در عرصه دیپلماسی تبدیل می شود.(و حالا) مقامات، خاک ارمنستان را با عناصر مخرب پر می کنند.
وستانیوز
اشتباه راهبردی تصویب رژیم حقوقی دریای کاسپین
کنوانسیون رژیم حقوقی دریای کاسپین در ۲۱ مرداد سال 1397 به امضای پنج کشور ساحلی رسید ، اما این کنوانسیون نباید در مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد . دلیل این موضوع چیست؟
برای مشاهده پاسخ، به ویدئو اظهارات دکتر احمد کاظمی پژوهشگر ارشد حقوق بین الملل و اورآسیا در لینک زیر مراجعه نمایید:
https://www.aparat.com/v/SJk5K
🔸کریستینا کوئین سفیر آمریکا در ارمنستان از منطقه سیونیک بازدید کرد.
وستانیوز
امضای 15 سند همکاری میان قطر و ازبکستان
امیر قطر در سفری دو روزه (6-7 ژوئیه) به سمرقند ازبکستان رفت و با رئیس جمهور این کشور دیدار و ملاقات کرد. در جریان مذاکرات دوجانبه، میان ارگان ها و وزارت های مختلف 15 سند همکاری به امضا رسیده است. اسناد امضا شده در چهارچوب برنامه جامع همکاری ها، تعامل در زمینه های تجاری-اقتصادی، سرمایه گذاری، فرهنگی-انسانی، آموزشی، گردشگری، نمایشگاهی و ترانزیتی را توسعه می دهند.
علاوه بر آن، نقشه راه همکاری های سیاسی-حقوقی برای سالهای 2023-2025 به امضا رسید که در بیانیه مشترک پایان سفر از آن به عنوان گامی بزرگ در توسعه همکاریهای دوجانبه و بین المللی یاد شده است.
وستانیوز