📍حضرت آقا صبح یکشنبه ۲۶ آبان ۹۸ در درس خارج فقه درباره طرح مدیریت مصرف سوخت و مسائل به وجود آمده پیرامون آن، بیاناتی داشتند.
➕ یکی از نکات مهم در این بیانات، حمایت ایشان از تصمیم گرفته شده در روند رسمی و #قانونی کشور و لزوم اجرای این مصوبه بود: «گفتم من صاحب نظر نیستم لکن اگر سران سه قوّه تصمیم بگیرند، من حمایت میکنم... سران قوایند، نشستند با پشتوانهی کارشناسی یک تصمیمی برای کشور گرفتند، باید عمل بشود به آن تصمیم.»
❓اما این حمایت رهبری تابع چه منطق و برآمده از چه مبنا و استدلال عقلانی است؟
📌 برای مطالعهی پاسخ، لینک زیر 👇 را لمس کنید
farsi.khamenei.ir/speech-content?id=44035
@wikifeqh
#اصول_فقه #حجت #ویکی_فقه #علم_اجمالی
💢 معنای معارضه حجت و لاحجت
📍معارضهی حجت و لاحجت، به معنای #تنافی مدلول دو دلیلی است که یکی از آن دو به طور نامعین، شرایط حجیت را ندارد؛ مثل این که دو حدیث که یکی از آن دو به طور #قطع حجت بوده و دیگری به یقین حجت نیست، ولی معلوم هم نیست کدام حجت و کدام لا حجت است، معارضه نمایند.
➕ وظیفه: عمل به قواعد باب علم اجمالی.
📌 برای مطالعهی ادامه مطلب به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/معارضه_حجت_و_لا_حجت
@wikifeqh
#حدیث #سرمایه_داری #ویکی_فقه
فيما ناجَى اللّهُ عَزَّ و جلَّ بهِ موسى عليه السلام: لا تَغبِطْ أحَدا بكَثرَةِ المالِ؛ فإنَّ مَعَ كَثرَةِ المالِ تَكثُرُ الذُّنوبُ لِواجِبِ الحُقوقِ.
#امام_صادق_عليه_السلام: از نجواهاى #خداوند متعال با موسى عليه السلام اين بود: به ثروت انبوهِ هيچ كس غبطه مخور؛ زيرا ثروت زياد مايه گناهان زياد مى شود؛ زيرا حق و حقوقى بر آن واجب مى گردد.
📲 شما هم رسانه باشید و حداقل به یک نفر ارسال کنید.
@wikifeqh
#ویکی_فقه #کلام #پیامبر_شناسی
📍خداوند برای هر آفریدهای، گونهای از هستی را پسندیده و زمینه شکوفایی آن را در او نهاده است. در این میان، برای انسان نیز کمالی در نظر گرفته شده که از راه افعال اختیاری او برایش حاصل میشود.
➕ خداوند اراده کرده است که همگان از روی حجّت و آگاهی به راه راست یا خطا گرایند. بر این اساس، نیرویی را در نهاد همگان برای #شناخت_درست از نادرست قرار داده و سرانجام پیامبران را نیز برای از میان بردن هرگونه زمینه #احتجاج و بهانهآوری بهسوی مردم گسیل داشته است؛ پس، اتمام حجّت، از فلسفههای بعثت انبیا بهشمار میرود.
📌 برای مطالعهی ادامه مطلب به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/مراتب_حجت
@wikifeqh
#حجت #اسماعیلیان #کلام #ویکی_فقه
🔰 کاربرد حجت در نزد اسماعیلیان نخستین
1⃣ معنای اصلی شیعی؛ به اعتقاد اسماعیلیان در هر عصری برای #خدا حجتی (پیامبر یا امام)بر روی زمین هست.
2⃣ حجت در دورهی استتار؛ اسماعیلیان "حجت"را در مورد یکی از مراتب حدود دین خود، بهویژه جانشین و نمایندهی مهدی غایب یا امام مستور، بهکار میبردند.
+حجت در این معنا، کسی است که بلافاصله بعد از امام اسماعیلی قرار دارد و در دوره سَتر اهمیت خاصی داشته است.
+چون عالَم هرگز نمیتواند بدون وجود حجت خدا، هستى داشته باشد، پس در دورهی #غیبت یا استتارِ امام اسماعیلى، #حجت، یا نمایندهی تامالاختیار امام، تنها كسى است كه اراده الهى را بر روى زمین آشكار میسازد.
3⃣ حجت در معنای ناطق: اسماعیلیانِ نخستین، حجت را در مورد جانشین #ناطق (یا امام)بهکار میبردند و این در زمانی بود که ناطق و حجت هر دو در قید حیات بودند. به همین دلیل است که آنان #امام_علی_علیه_السلام را حجت حضرت محمد صلیاللّهعلیهوآلهوسلم میدانند.
📌 برای مطالعهی ادامه مطلب به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/حجت_(اسماعیلیه)
@wikifeqh
#ویکی_فقه #مشاهد_مشرفه #حضرت_معصومه_علیها_السلام
💠 نگاهی کوتاه به آستانهی حضرت معصومه سلاماللهعلیها
فاطمه سلام اللهعلیها دختر امام موسی کاظم (علیهالسلام) است. وی یک سال پس از ورود امام رضا (علیهالسلام) به مرو، عزم خراسان کرد و چون به ساوه رسید بیمار شد. موسی بن خزرج اشعری از اشعریان مقیم قم به ساوه رفت و وی را به قم آورد و در سرای خویش منزل داد. بیماری او ۱۷ روز ادامه یافت و به فوت انجامید. جنازهاش را در محلی موسوم به #باغ_بابلان که اکنون روضه اوست به خاک سپردند. براساس روایتی دیگر فاطمه (علیها سلام) مسموم شده است.
📌 برای مطالعهی ادامه مطلب به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/آستانه_حضرت_معصومه
@wikifeqh
#حجت #مهدویت #فقهای_شیعه #ویکی_فقه
پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) فرمودهاند: «ان العلماء ورثة الانبیاء؛ علماء وارثان پیامبرانند»
امام کاظم علیهالسّلام فرمودهاند: «لَاَنَّ المؤمنین الفقهاء حصون الاسلام؛ فقهای مؤمن دژهای اسلامند.»
➕ بنابراین مؤمنان موظّفند که در عصر غیبت در مورد حوادث واقعه، به فقهاء مراجعه کنند، زیرا آنان راویان احادیث امامان و حجّت آنان برای مردم هستند.
#امام_مهدى_عليه_السلام فرمودند: در رخدادها[ى مهمى] كه به اتفاق میافتد، به راويان حديث ما مراجعه كنيد؛ زيرا آنان #حجّت من بر شما هستند و من حجّت خدايم بر آنان.
wikifeqh.ir/مرجعیت_شیعه
@wikifeqh
#امامزادگان_قم #حضرت_معصومه #مباحث_حدیثی #ویکی_فقه
حضرت معصومه (سلاماللهعلیها)، یکی از بانوان با فضیلت خاندان اهل بیت (علیهمالسّلام) میباشد. ایشان دختر هفتمین امام شیعیان است. این بانو علاوه بر شرافت خانوادگی، فضائل فردی فراوانی هم دارد.
➕ امام صادق علیهالسّلام: همانا برای خداوند حرمی است و آن #مکه است و برای رسولخدا حرمی است و آن مدینه است و برای امیرمؤمنان علیهالسّلام حرمی است و آن کوفه است.
آگاه باشید قم کوفه کوچک است. بهشت هشت درب دارد که سه درب آن به #قم باز میشود، بانویی از فرزندانم در آن سرزمین از دنیا میرود که نامش فاطمه دختر موسی است، با شفاعت او تمامی شیعیانم وارد بهشت میشوند.
برای مطالعهی بیشتر دربارهی فضائل حضرت معصومه (سلاماللهعلیها)، به لینک زیر بروید
wikifeqh.ir/حضرت_معصومه_(جایگاه)
@wikifeqh
#ویکی_فقه #بسیج #انقلاب_اسلامی
📍 بسیج در جامعه ما کلمهای آشناست که تعبیرات مختلفی از سوی افراد و درباره آن بیان میشود. با مراجعه به واژهی بسیج در اندیشه بنیانگذار نظام #جمهوری_اسلامی درمییابیم که در اندیشه امام، بسیج قبل از آن که ارگانی دارای تشکیلات باشد، مدل و الگوی اداره انقلاب و کشور بود. موضوعی که در ادبیات انقلابها از آن به حرکت مردمی، نهضت عمومی و امثال آن یاد میشود. در ادبیات سیاسی از آن به عنوان مردم سالاری و #دمکراسی و امثال آن تعبیر میگردد. از دیدگاه امام راحل تغییرات سیاسی از طریق به کارگیری قدرت توده مردم روش تجربه شده و موفقی بود که در نهضتهای انبیاء الهی از آن نتیجه لازم اخذ شده بود.
📌 برای مطالعهی ادامه مطلب به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/بسیج_(ارگان)
@wikifeqh
#شبهات_مهدویت #مهدویت #کلام #ویکی_پرسش
🔸 در کتاب #مکیال_المکارم آیتالله سید محمد تقی اصفهانی آمده است: وقتی که امام زمان علیهالسلام #ظهور فرمودند، قرآنی را که حضرت علی علیه السلام جمعآوری کردهاند، خواهد آورد و این برای کسانی که قرآن کنونی را حفظ هستند، مشکل است؟
➕ در اینجا این سوال مطرح میشود که مگر قرآن حضرت علی (علیهالسلام)، همین قرآن در دسترس نیست؟
پاسخ اجمالی: قرآن اصلی و غیر اصلی نداریم و آنچه هست همین قرآن است و امام در زمان ظهور انسانها را دعوت به همین قرآن خواهد کرد.
📌 برای مطالعه پاسخ تفصیلی به لینک زیر بروید.
wikiporsesh.ir/قرآن_اصلی_در_زمان_ظهور_امام_زمان
@wikifeqh
🔸 امام خامنهای: این دختر جوانِ تربیت شدهی دامان اهلبیت پیغمبر، با پاشیدن بذر معرفت و ولایت در طول مسیر در میان مردم و بعد رسیدن به #قم، موجب شده است که این شهر به عنوان پایگاه اصلی معارف اهلبیت علیهمالسّلام بدرخشد. (۱۳۸۹/۷/۲۹)
➕ #حضرت_معصومه #ویکی_فقه
📲 شما هم یک رسانه باشید و این مطلب را به دوستانتان ارسال کنید.
@wikifeqh
#مهدویت #اخلاق_اسلامی #ویکی_فقه
❓چرا هنگام شنیدن نام «قائم» لازم است بایستیم؟
🔸 این مطلب از #امام_صادق علیهالسلام سؤال شد، فرمودند: برای آن حضرت #غیبت طولانی است و این لقب یادآور دولت حقه آن حضرت و ابراز تأسف بر غربت اوست؛ بنابراین آن حضرت از شدت محبت و مرحمتی که به دوستانش دارد، به هر کسی که حضرتش را با این لقب یاد کند، نگاه محبتآمیز میکند. از تجلیل و تعظیم آن حضرت است که هر بنده خاضعی در مقابل صاحب (عصر) خود، زمانی که مولای بزرگوارش بهسوی او بنگرد، از جای برخیزد، پس باید برخیزد و تعجیل در امر فرج مولایش را از خداوند منان مسئلت بنماید.
📌 برای مطالعهی ادامه مطلب به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/ایستادن_هنگام_شنیدن_لقب_قائم
@wikifeqh
#مراجع_تقلید #علمای_شیعه #ویکی_فقه
🔸 آیت الله میرزا جواد تبریزی یکی از #مراجع_تقلید شیعه در #ایران بود، که عمر پربرکت خود را در راه کسب معارف اسلام و نشر آن سپری نمود.
🔸 ایشان در دوران تحصیل خود در دو شهر #قم و #نجف، در درس علمایی همچون سید حسین بروجردی، سید محمد حجت، سید عبدالهادی شیرازی و سید ابوالقاسم خوئی شرکت میکرد.
🔸 با دستور صدام حسین برای اخراج ایرانیان از عراق، میرزا جواد تبریزی هم پس از ۲۳ سال اقامت در نجف، مجبور به ترک این کشور و مهاجرت به ایران شد و فعالیت علمی خود را در قم ادامه داد. تا اینکه پس از درگذشت آیت الله اراکی، توسط جامعه مدرسین به عنوان یکی از مراجع هفتگانه معرفی شد.
🔸 میرزا جواد تبریزی صاحب تألیفات متعددی در فقه شیعه بوده که یکی از مهمترین آنها کتاب #ارشاد_الطالب (تعلیقه چهار جلدی بر مکاسب محرمه شیخ انصاری) است.
📌 برای مطالعهی ادامه مطلب به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/آیتاللهالعظمی_میرزا_جواد_تبریزی
@wikifeqh
#فلسفه_غیبت_امام_زمان #مهدویت #ویکی_پرسش
📍امام صادق (علیهالسّلام) در حدیثی در پاسخ سؤال از «حکمت غیبت امام مهدیعلیهالسّلام» آن را راز الهی معرّفی نموده، میفرمایند:
حکمت #غیبت او، همان حکمت غیبت حجّتهای پیشین خدای متعال است.
➕ حکمت این کار، جز پس از ظهورش، آشکار نمیشود.... این امر، امری از امور #خدا و رازی از اسرار او و امری نهان از نهانهای اوست، و چون میدانیم که
خدای عزّ و جلّ #حکیم است، تصدیق میکنیم که همه کارهایش حکیمانه است، هر چند دلیل آنها برایمان روشن نباشد.
➕ در احادیث دیگر، حکمتهایی برای غیبت امام مهدی (علیهالسّلام) شمرده شده است، برای مطالعهی این حکمتها به لینک زیر بروید.
wikiporsesh.ir/حکمت_غیبت_امام_مهدی
@wikifeqh
🔸 اگر چنانچه به این مسئله بیتوجّهی بشود اگر این بیتوجّهی ادامه پیدا کند و همه به فکر فرزندآوری نیفتند و این حرکت عظیمی که در کشور لازم است انجام بگیرد، انجام نگیرد، بیست سال آینده وارد یک مسیری خواهیم شد که دیگر کار برایمان بسیار مشکل خواهد شد.
🔘 #فرزند_آوری #ویکی_فقه
📲 شما هم یک رسانه باشید و حداقل به یک نفر ارسال کنید.
@wikifeqh
#حکومت_اسلامی #اندیشه_سیاسی #شهید_بهشتی #ویکی_فقه
◽️ انسانها همیشه به حالت اجتماعی زندگی کرده و همواره فرد یا دستهای که اجرا کننده مقررات و حافظ نظامات اجتماعی که مستلزم #حکومت بر آنها باشد، بودهاند. کوتاهی دوران هرج و مرج نیز نشاندهنده آن است که جامعه آن را نپسندیده و حکومت مستبد را به آن ترجیح میدهند.
➕از نظر شهید بهشتی اساس حکومت مطلوب، مراعات مصالح مادی و معنوی برای همهی نسلها و زمانها است. از انواع حکومتهای مذکور تنها حاکمیت دینی, مدعی داشتن این ویژگیها است که برخلاف سایر حکومتها که روابط مردم و #حکومت مدنظر است، روابط #خدا و بندگان مطرح میباشد.
⁉️ اینجا این پرسش مطرح میشود که شاخصههای یک حکومت مطلوب چیه؟
برای مطالعهی پاسخ به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/حکومت_از_نگاه_شهید_بهشتی
@wikifeqh
#حکومت_اسلامی #اخلاق_سیاسی #حدیث #ویژگیهای_کارگزاران_اسلامی #فقه_سیاسی
پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله، علاء بن حضرمی را والی و استاندار بحرین نمود و نامهای را به عنوان دستورالعمل همراه وی فرستاد که در خاتمهی آن چنین آمده است:
"خدا را شاهد میگیرم بر هر کسی که به او برای امری از امور مسلمانان مسؤولیت دادم؛ کوچک یا بزرگ، اگر #عدالت را میان مردم رعایت نکرد، حق اطاعت ندارد و از مسؤولیت خلع میگردد و من ذمه مسلمانان را از او بری میکنم، مردم هیچ تعهد و پیمانی با او ندارند، پس آنان راه خیر را با کمک خدا پیدا کنند و از میان خویش فردا فضل و اصلحی را برای اداره امور خویش برگزینند."
📩 منبع حدیث: سایت #ویکی_فقه
wikifeqh.ir/ویژگی_کارگزاران_در_سیره_نبوی
@WikiFeqh
هدایت شده از MEbrahimi
#حرام_زاده #کلام #شبهات_کلامی #ویکی_فقه
🔸 برخیخیالمیکنند کسیکه زنازاده یا حرام زاده باشد به جهنم میرود، آیا این مطلب صحت دارد؟
🔹 وَلَدُ الزِنا به معنای زنازاده، فرزندی است که از رابطهٔ نامشروع زن و مرد به دنیا آمده باشد و احکام خاصی دارد.
🔹 بین حرامزاده و زنازاده فرق است؛ ولدالزنا تنها به فرزندی گفته میشود که از رابطهٔ نامشروع زن و مرد به دنیا بیاید، اما حرامزاده مصادیق دیگری دارد؛ از جمله فرزندی که از ارتباط زن و شوهر در ایام حرمت مقاربت با زن به دنیا میآید.
🔹 حرام زاده، به جهت عمل حرام و گناه آلودی كه پدر و مادر انجام داده اند، گناهكار نیست. همان گونه كه در قرآن آمده است: وَ لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرى. فاطر: ۱۸
🔹 کیفر خدا در جایی مطرح است که در مقابل انسان راه خوب و بد وجود داشته و او قدرت و توانایی انتخاب و عمل به یکی از دو طرف را داشته باشد تا بتواند مورد مواخذه قرار گیرد.
➕ در طول تاریخ ما مواردی زیادی را داریم که افرادی زنازاده در کنار اهل بیت قرار گرفتند و عاقبت به خیر شدند حتی در مواردی کنار امیرالمومنین به شهادت رسیدهاند.
📌 برای مطالعهی ادامه مطلب به لینک زیر بروید.
wikiporsesh.ir/زنازاده
@wikifeqh
#اصول_فقه #اصطلاح_اصولی #ویکی_فقه
✨ حجیت، به معنای صحت استناد به ادله معتبر شرعی ( قطع، اماره و اصل عملی ) و درستی عمل بر طبق آنها است. در عرف هر چیزی که قابلیت داشته باشد به وسیله آن بر دیگران احتجاج شود، دارای حجیّت است، چه مولا با آن، بر بنده خود احتجاج کند و چه به عکس.
✨ لازمهی حجیت یک دلیل، منجزیت و معذریت آن است؛ یعنی در جایی که دلیل، به واقع اصابت کند، تکلیف بر مکلف منجز شده و مخالفت با آن، مستوجب عقوبت است؛ اما در جایی که حجت، به واقع اصابت نکند، تمسک به حجیت برای مکلف، عذر محسوب شده و او را از عقاب میرهاند.
➕ مشهور #اصولیون، حجیت قطع را ذاتی آن دانسته، اما حجیت سایر امارات معتبر را تعبدی میدانند؛ یعنی شارع از روی تعبد، حکم به حجت بودن آنها داده است، زیرا آنها تمام واقع را نشان نمیدهند؛ به خلاف قطع که از واقع، کشف تام میکند.
📌 برای مطالعهی ادامه مطلب به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/حجیت
@wikifeqh
#اخلاق_سیاسی #ویژگیهای_کارگزاران_اسلامی #فقه_سیاسی #حدیث
🌀 #عدالت کارگزاران
قال رسول الله صلیاللهعلیهوآله: من عامل النّاس فلم يظلمهم و حدّثهم فلم يكذبهم و وعدهم فلم يخلفهم فهو ممّن كملت مروّته و ظهرت عدالته و وجبت أخوّته و حرمت غيبته.
هر كه زمامدار مردم شود و ستمشان نكند و با آنها سخن كند و دروغشان نگويد و وعدهشان دهد و تخلف نكند وى از جمله كسانست كه مروتش به كمال رسيده و عدالتش نمايان گشته و برادرى با وى واجب و غيبتش حرامست.
📗 نهجالفصاحه، ص۷۲۵.
📩 منبع حدیث: سایت #ویکی_فقه
wikifeqh.ir/ویژگی_کارگزاران_در_سیره_نبوی
@WikiFeqh
#حدیث #امام_علی_علیه_السلام #نهج_البلاغه #ویکی_فقه
امام علی علیهالسلام: «قِیمَةُ کُلِّ امْرِئٍ مَا یحْسِنُهُ؛ ارزش هر انسانی بهاندازه امور و کارهایی است که آنها را به نحو نیکویی انجام میدهد.»
در این کلام مقدار و ارزش هر انسانی، مهارت و دانایی او بر انجام درست و نیکوی کارها، شمرده شده است. شاید به خاطر وجود همین نکته در عبارت فوق باشد که سیدرضی جمعآوریکننده نهجالبلاغه بعد از نقل عبارت بالا مینویسد: و هی الکلمة التی لا تصاب لها قیمة و لا توزن بها حکمة و لا تقرن الیها کلمة. این از کلماتی است که قیمتی برای آن تصور نمیشود و هیچ حکمتی هم سنگ آن نبوده و هیچ سخنی والایی آن را ندارد.
📌 برای مطالعهی ادامه مطلب به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/احسان
@wikifeqh
#حقوق_اسلامی #رهبری #حکومت_اسلامی #تفاوت_زن_و_مرد #ویکی_فقه
⁉️ چرا زنان نمیتوانند رهبر شوند؟
🔸 از نظر اسلام فلسفه احکام و تکالیف مربوط به زنان، نه محدودیت و محرومیت است و نه تبعیض و ناروایی؛ بلکه پشتیبانی از گوهر وجود او است.
🔸 وظیفه اصلی زنان و بانوان هر جامعه تربیت و پرورش نسل جدید آن جامعه و گرم نگه داشتن کانون خانواده است.
🔸 عقل به ما میگوید که این بار مسئولیت باید به عهده کسی قرار گیرد که توانایی انجام دادن آن را دارد؛ لکن مسئولیت رهبری، مسئولیت مهمی است که مستلزم تواناییهای خاصی است که متناسب با روحیه زنان نیست و این به معنای نفی شایستگی زنان یا نفی تدبیر، شجاعت و توانایی زنان نیست.
🔹 حضرت فاطمه (سلاماللهعلیها) با اینکه دارای مقام عصمت بودند و برترین بانوی جهان و مقام والای علمی و عملی را دارا بودند، اما مسئولیت اجرایی یا رهبری حکومت اسلامی به ایشان واگذار نشد که این خود شاهدی است که پذیرفتن این مسئولیت با وجود شایستگی ایشان متناسب با روحیه ساختار وجودی زنان نبوده است و این مسئولیت به ایشان واگذار نشده است.
◽️ حضرت علی (علیهالسلام) میفرمایند: «کاری که برتر از توانایی زن است، به او وامگذار؛ زیرا زن گلِ بهاری است، نه پهلوان سخت کوش».
wikifeqh.ir/تفاوت_های_مرد_و_زن
@wikifeqh