ای محو راه گشته از محو هم سفر کن
چشمی ز دل بر آور در عین دل نظر کن
دانم که برشکستی، تو محو دل شدستی
در عین نیست هستی یک حمله دگر کن
مولانای جان🌻
@wittj2
من می عشق نوشم کان ببرد هوشم
تو جلوه گری کردی زان دگر مدهوشم
آذر عشقت کرده دلم را راهگشای حق
ای نور هدایتگر بردی هوس و شورم
اسماء🌻 اردیبهشت۹۷
@wittj2
تو جان جان ماستی، مغز همه جانهاستی
ازعین جان برخاستی،ما راسوی ما میکشی
ماییم چون لاسرنگون وز لا تومان آری برون
تا صدر الا کشکشان، لا را بالا میکشی
مولانای جان🌻
@wittj2
👌🍂خوشیها و لذتها بر سه درجه است؛
⭐️اول آنکه پست تر است مثل شکم و زیر شکم، خلق بیشتر آن بدانند و بدان مشغول باشند و دلیل پستی این است که همه حیوانات با وی در این امر شریک بلکه غالبند!
همچون مگس و مور و کرم.
⭐️دوم لذت غلبه و ریاست است که بعضی حیوانات با وی شریکند، همچون شیر و پلنگ.
⭐️سوم لذت علم و حکمت و معرفت حق تعالی که این را هیچ جانوری ندارد.
امام محمد غزالی🌻
@wittj2
⭐️مروارید درون
تن آدمی چیزی است که خواهی نخواهی نابود خواهد شد، اما چیزی در این قالب هست که ماندنیست..
مرواریدی در این صدف است که خواستنی است..
هستی، طالب این مروارید است..
همین مروارید هست که میگوید : انا الحق
این مرواید پاره ای ازخداست، نفخه الهیاست..
غواصی که به این مروارید دست پیدا کند با اقیانوس هستی به وحدت میرسد..
آنگاه، او در هر حباب و موج، دریا را میبیند.
👌⭐️بگذار این ذکر مدام تو باشد:
هرچه هست ،اوست من نیستم.
هرچه هست اوست، من درمیان نیستم
@wittj2
برگی از معرفت🍂
عطار نیشابوری در تذکرة الاولیاء نوشته است؛
شبلی گفت که شبی به سر تربت حلاج شدم و تا بامداد نماز کردم. سحرگاه مناجات کردم که؛
الهی!
این بندۀ تو بود. مؤمن و عارف و موحّد. این بلا با او چرا کردی؟
خواب بر من غلبه کرد. قیامت را به خواب دیدم و خطاب از حق شنیدم که:
این از آن با وی کردم که سرّ ما با غیر ما در میان نهاد.
⭐️حافظ با توجه و استفاده از همین سخن عطار است که چنین می سراید:
گفت آن یار کزو گشت سر دار بلند
جرمش آن بود که اسرار هویدا می کرد!
@wittj2
🔮🎷حدیث رسول اکرم(ص) درباره عظمت جهان هستی
✍رامین فخاری - جمعه، ٥ تیر ۱۳٩٤
همانطور که می دانید بنا به فرضیه جهانهای موازی ممکن است بی نهایت جهان در موازات ما وجود داشته باشد،که فرضیه جهان های موازی نیز حالات مختلفی دارد که دو حالت از آن را در اینجا مطرح می کنیم:
⭐️در حالت اول:ممکن است جهان های موازی را بصورت حباب هایی در نظر گرفت که از سطح یک اقیانوس در یک فضای لایتناهی بی نهایت رها می شوند،و این جهان ها نیز گاهی با همدیگر برخورد می نمایند.
⭐️در حالت دوم،که دانشمندی بنام پروفسور نیکود پاپلاوسکی پیشنهاد کرده است،جهان ما در درون سیاهچاله یک جهان دیگر قرار گرفته است،و آن جهان نیز در درون یک سیاهچاله جهان دیگر قرار گرفته است و این سیر تا بینهایت ادامه دارد.ناگفته نماند که جهان ما دارای تعداد میلیاردها کهکشان است که در داخل هر کهکشان تعداد زیادی سیاهچاله وجود دارد،حال تصور کنید که در درون هر سیاهچاله جهانی نهفته باشد.[1]
⭐️در حدیث شماره 310 از رسول اکرم (ص) را درباره عظمت جهان هستی نقل شده است:
..و آسمان دنیا و آنچه در آن و بر آن است در برابر آنچه که بالای آنست همچون حلقه ای در بیابان خالی میباشد، و این دو آسمان در برابر آسمان سوّم همچون حلقه ای در بیابان تهی است و این سوّمی با آنچه در آن و بر آن است در برابر آسمان چهارم همچون حلقه ای در فلات تهی است. به همین منوال تا آسمان هفتم. و این هفت آسمان با آنچه در آن و بر آن است در برابر دریایی که از ساکنان زمین پوشیده شده، همچون حلقه ای در بیابان تهی است . و هفت آسمان و دریای پوشیده در برابر کوه سرد چون حلقه ای در بیابان تهی است.
- با اندکی دقت می توان دریافت که این حدیث مصداق بارز نظریه دوم است،و تنها کافی است که حلقه ها را بعنوان سیاهچاله های تو در تو در نظر بگیریم.و رسول اکرم (ص) در زمانی که فیزیک نظری و اختر شناسی همانند امروز پیشرفته نبود درک درستی از عظمت جهان هستی داشتند.
-یک توصیه بنا به حدیث دیگری عرض بهشت به اندازه این هفت آسمان که ممکن است بینهایت بار از کائنات ما بزرگتر باشد،است که طول آن نیز بدون تردید حداقل دو برابر عرض آن است که اندازه آن تقریبا در ابعاد بی نهایت و غیر قابل تصور برای انسان باشد و حتی ممکن است بهشت در یک جهان موازی دیگر قرار داشته باشد،همه این جهان و هرچه در داخل آن است،ارزش از دست دادن وجبی از آن را ندارد،برادران و خواهران توجه داشته باشند بخاطر عمر محدود پنجاه شصت ساله دنیا که شاید زمان خوردن یک وعده غذا در آخرت هم نباشد،عذاب جهنم را بر خود نخرند.کل این جهان و اتفاقات بدی که در آن برای ما رخ می دهد شاید تنها یک کابوس باشد و روزی از خواب برخیزیم و ببینیم تنها یک کابوس بد دیده ایم که خودمان در قسمت هایی از آن مختار بوده ایم،بخاطر یک کابوس بد جهان آخرت را از دست ندهیم.
@wittj2
🔮🎷بحث حرکت و لرزش ذرات در قرآن کریم
✍رامین فخاری - پنجشنبه، ۱ امرداد ۱۳٩٤
بر طبق تئوری ریسمان ها هر ذره بصورت تابعی خطی انرژی در نظر گرفته می شود و همه جهان و محیط اطراف بصورت یک گیتار در نظر گرفته می شود،که ارتعاش یک ذره کل محیط و ذرات محیط را به ارتعاش وادار می کند،یعنی یک ذره می تواند بر کل محیط اطراف خود و جهان تاثیر گذار باشد.بر طبق تئوری ابر ریسمان نیز این مساله تایید شده است و هر ذره تابعی از طبیعیت است.
حال با یک سفر به دنیایی اتم نیز این مساله بصورت یک فکت علمی در می آید زیرا همه اتم های عناصر با توجه به پیوند مولکولی بین آنها حرکات مختلفی دارند،که به سه دسته عمده از جمله انتقالی،چرخشی و ارتعاشی دارند.
در حرکت انتقالی ذرات از یک جا به جای دیگر حرکت می کنند،مثلا ذرات آب یا گاز که پیوند میان آنها سست تر است دارای حرکت انتقالی هستند،ولی ذرات جامد دارای حرکت انتقالی نیستند.در حرکت چرخشی ذرات به دور خود می چرخند و در حرکت ارتعاشی ذرات در مکان خود ارتعاش می کنند.
ارتعاش و حرکت ذرات بر ذرات مقابل نیز تاثیر گذار است،مثلا در حرکت ذرات باعث می شود که ذرات به هم برخورد کنند و بقیه ذرات در نتیجه برخورد به حرکت در بیاییند،در ارتعاش ذرات نیز ذره ذره های محیط اطرف خود را به ارتعاش وا می دارد و در نتیجه همه ذرات محیط ارتعاش می کنند.
در سوره النازعات آیات ششم و هفتم نوشته شده است :
یَوْمَ تَرْجُفُ الرَّاجِفَةُ ﴿۶﴾تَتْبَعُهَا الرَّادِفَةُ ﴿۷﴾ آن روز که لرزنده بلرزد﴿۶﴾و از پى آن لرزهاى [دگر] افتد﴿۷﴾
هرچند برداشت سطحی از این آیه ممکن است مفهوم زلزله را بدهد،ولی در آیه ششم به لرزیدن یک لرزنده اشاره شده است،و بعد از آن در آیه هفتم به تبع آن به لرزش تمام اتمها اشاره شده است.این مساله در فرآیند فروپاشی جهان نیز ممکن است کاملا صادق باشد و لرزش از ابتدا از یک ذره آزاد و به همه ذره های محیط اطراف و جهان سرایت بکند و جهان دچار نابودی شود،ولی در حالت عادی نیز صادق است زیرا وقتی یک ذره می لرزد از پی آن سایر ذرات نیز دچرا لرزش می شوند.
@wittj2
برگی از معرفت🍂
مرحوم میرزا اسماعیل دولابی میفرمود:
ابتدا که وارد راه شدم، به من گفتند رساله عملیه را بخوان و عمل کن. هرچه خواندم، همه امر و نهی بود.
بعد از مدتی فرمودند: کتب اخلاقی را بخوان و اجرا کن. هرچه خواندم، امر و نهی بود.
بعد از مدتی گفتند: مراقب قلبت باش و لحظهای از خدا غافل مشو. این مسئله خیلی دشوار بود.
روزی، با ناراحتی گفتم: «خدایا بگو بمیر، چرا اینقدر دسدس میکنی».
فرمود: «اتفاقاً از اول همین را میگفتم، اما تو متوجه نمیشدی. اکنون بمیر...».
⭐️مولوی چه زیبا سرود:
جان بسی کندی و اندر پردهای
زانکه مردن اصل بد نامردهای
تا نمیری نیست جان کندن تمام بیکمال نردبان نایی به بام
@wittj2
عاشق که باشی دیگر فریب نخواهی خورد...فریب دسیسه هارا
فریب شیطان را
اصلا سکان دارت عشق میشود و تو را به بهترین مقصد رهنمون میگردد...
دیگر خام هوس های زودگذر نخواهی شد
دیگر همه چیز تحت تسلط نیروی عشق و توست.
اسماء🌻 اردیبهشت۹۷
@wittj2
🔮🎷تاثیر ستارگان بروی زمین از دیدگاه امام صادق(ع)
✍رامین فخاری - سهشنبه، ۱٥ اردیبهشت ۱۳٩٤
دانشمندان و ستاره شناسان معتقد هستند که هر چیزی در جهان هستی از جمله ستارگان و انفجارهای ابرنواختری حتی در فواصل دورتر از خورشید نیز بروی زمین تاثیر گذار است،و در گذشته نیز انفجارهای ابرنواختری(انفجار ستارگان)اثراتی بروی زمین داشته است و حتی از فواصل دور نیز باعث انتشار اشعه های گاما و اشعه ایکس به سوی کره زمین شده است.[1][2]در زمان پیدایش زمین نیز ابرنواختر را بروی باکتری های باستانی تاثیر داشده اند[3] و یکی از علل تنوع زیستی در زمین نیز انفجارهای ابرنواختری است.[4]
ابرنواخترها زمانی رخ می دهند که یک ستاره از درون منفجر بشوند و نور آنها تا فواصل بسیار دوری منتشر می شود.
امروزه ستاره شناسان قادر هستند با تلسکوپ های پیشرفته خود نوری را که از فواصل میلیاردها سال نوری به بعد به زمین می رسد را رصد بنمایند،در نتیجه می توان نتیجه گرفت که ستارگان جهان تنها برای سیارات اطراف خود نمی درخشند و نور آنها همه جهان هستی را تحت تاثیر قرار می دهد.
در حدیثی از امام صادق(ع) نوشته شده است:
نور مؤمن براى آسمانیان مى درخشد ، همان گونه که ستارگان آسمان براى زمینیان مى درخشند .[الکافی : ج 2 ص 170 ح 5 .]
شاید در نگاه اول حدیث بسیار ساده به نظر بیایید،ولی ولی همه ستارگان در آسمان شب برای زمینیان قابل مشاهده نیستند در حالی که اشعه آنها به زمین نیز می رسد و همانند خورشید بروی زمین تاثیر گذار است و اشعه های آنها همانند خورشید به زمین به مقدار کمتر می رسد،این سخن در حالی گفته شده است که در آن دوران تنها تعداد محدودی از ستارگان را در آسمان شب بدون آگاهی از تاثیرات آنها بر زمین مشاهده می کردند.
@wittj2
🔮🎷کاهش غلظت بزاق عنکبوت در دفعات بعدی بافتن تور
✍رامین فخاری - پنجشنبه، ٢٤ اردیبهشت ۱۳٩٤
بسم الله الرحمن الرحیم
یکی از جاندارانی که در قرآن کریم به آن اشاره شده است و حتی سوره ای نیز بنام این حشره نام گرفته شده است،عنکوبت است،در آیه ای که در سوره عنکوبت مطرح شده است نوشته شده است که خانه عنکبوت سست ترین خانه هاست،ولی در حالی که تارهای عنکبوت جزو محکم ترین الیاف آن است و کاربردهای مختلفی از جمله ساخت جلیقه ضد گلوله و تورماهیگیری و حتی صنعت هواپیمایی دارد،در این پست قصد داریم به اعجاز قرآن در این آیه بپردازیم.
عنکبوت ها از تارهای خود بعنوان طعمه و تور شکار استفاده می کنند،و شاید اجداد ما ایده استفاده از تور ماهیگیری را ابتدا از عنکوبت گرفته باشند،ولی هنگامی که عنکبوت تور خود را می بافد در هر بار بافتن تارها نسبت به بار قبل شل تر بافته می شود،یعنی هر اتصال زیرین نسبت به اتصال بالایی در عنکبوت شل تر می شود.[1]
ضعیف تر شدن تارهای عنکوبت در دورهای بعد نیز نسبت به بار اول ممکن است ناشی از کاهش ترشح بزاق عنکبوت باشد.
⭐️ در سوره العنکبوت آیه ۴۱ نوشته شده است :
کسانی که غیر از خدا را اولیاء خود برگزیدند، همچون عنکبوتند که خانهای برای خود انتخاب کرده و سست ترین خانهها خانه عنکبوت است اگر میدانستند!
همانطور که در آیه مشاهده می کنید،آیه به خانه ها اشاره کرده است نه به خانه،و در ادامه به سست ترین اشاره کرده است که همانطور که در بالا اشاره شد،زمانی که عنکبوت برای خود تارهای متعددی می سازد در هر بار تارها شل تر و شل تر می شوند.
@wittj2
🔮🎷تفاوت معروف و معبود عارفان با دیگران ...
#معرفت_شهودی حق تعالی زمینه ساز عبادت واقعی عارفانه و عاشقانه است و #معرفت_حصولی زمینه ساز عبادت غیر حقیقی اهل خوف و طمع .
انسان غیر عارف با استدلال مفهومی و علم حصولی به وجود خدا و اسماء و صفاتش پی می برد ، اما از خداوند چیزی جز تصویری ساختگی در ذهن به دست نمی آورد و آن تصویر ذهنی چون مَصنوع و مخلوق خود اوست ، فروتر از اوست . این خدای ذهنی نه تنها مقوّم وجود نفس نیست ، بلکه خود قائم به نفس عالم است و بالتبع چنین تصویری نمی تواند عبادت کننده را به مقام محبت و فناء رهنمون شود . از این رو عبادت این گروه جز به طمع دستیابی به لذت یا رهایی از رنج و عقاب اخروی و تحصیل بخشی از مشتهیات نفسانی نخواهد بود ، در حالی که #عارف چون به وجود خدای واقعی پی می برد و حضور و ظهور جهان شمول او را با جان خود ادراک می کند ، بی درنگ منقطع و فانی و دلبسته و وابسته به او شده و در نتیجه عبادتش نمود محبت و کرنش در برابر عظمت و جمال آن یکتای بی همتاست .
عبادت غیر عارفان که فرع بر شناخت حقیقی معبود و معبود حقیقی نیست ، تنها با تفضّل الهی مورد قبول قرار می گیرد : «لو لا فضل الله علیکم و رحمته ما زکی منکم من احد ابدا» (سوره نور ، آیه ۲۱) ، و گرنه چنین عبادتی در خور پذیرش و پاداش نیست ، اما عارفانی که برای خدا خالص و مخلَص شده اند ، توجهشان در عبادت نه به سمت الفاظ و مفاهیم است و نه به سمت معانی آنها ، بلکه تمام توجهشان صرفا به خدای سبحان است . برای همین تنها کسانی که می توانند خدای سبحان را وصف کنند همین مخلَصین اند که به شناخت حقیقی حق بار یافته اند : «سبحان الله عما یصفون الا عبادالله المخلَصین» . (سوره صافات ، آیات ۱۵۹ - ۱۶۰)
منبع : #شمس_الوحی_تبریزی (تحریر رسالة الولایة علامه طباطبایی ، محرّر : آیت الله جوادی آملی) ، ج ۲ ، ص ۲۴۱ ، ۲۴۲
@wittj2
🔮🎷 نیروهای بنیادی چهارگانه در کیهان ما
⭐️ در فیزیک، هر برهمکنشی است که حرکت یک جسم یا ذره را تغییر دهد نیرو نامیده میشود. چنین تعریفی برای نیرو پس از نیوتن در جامعهی علمی رواج یافت.
بسیاری از بدفهمیها در مورد حرکت و نیرو توسط گالیله و نیوتن تصحیح شد. بیش از سیصد سال پیش نیوتن قوانین حرکت را فرمولبندی کرد. در قرن بیستم نیز انیشتین نظریهی نسبیت را ارائه داد که عمل نیروها روی اجسام را در هر سرعتی به درستی پیشبینی میکرد.
پس از آن و با پیشرفت علم فیزیک به خصوص در زمینهی ذرات بنیادی، نظریههایی مانند مدل استاندارد به توصیف نیروهای بین ذرات زیراتمی پرداختند.
⭐️نیروهای بنیادی
اساس همهی نیروها در کیهان ما، چهار برهمکنش بنیادی است. چهار نیروی اصلی و بنیادی که باعث برهمکنش ذرات میشوند عبارتاند از: نیروی قوی، نیروی ضعیف، نیروی الکترومغناطیس و نیروی گرانشی. ورای هر یک از این نیروها یک نظریهی فیزیکی وجود دارد.
1⃣ گرانش
نیروی گرانش یا جاذبه، نیرویی است که بین جرمها عمل میکند. نظریهی کلاسیک گرانش، همان قانون جامع گرانش نیوتنی است، و تعمیم نسبیتی آن نظریهی نسبیت عام انیشتین است.
نیوتن برای نخستین بار در سال 1687 میلادی قوانین حرکت خود را در کتاب «اصول ریاضی فلسفه طبیعی» منتشر کرد و از این سه قانون برای توصیف حرکات اشیاء و دستگاههای مختلف استفاده کرد. قوانین حرکتی که نیوتن ارائه کرد تا امروز نیز در حد سرعتهای پایین مورد استفاده قرار میگیرد و در این حد به قدر کافی دقیق است.
در نسبیت عام اثرات گرانشی به جای این که به وجود یک نیرو نسبت داده شود به هندسهی فضا-زمان نسبت داده میشود. یعنی حرکت جسم شتابدار (مانند سقوط آزاد یک جسم روی زمین) نتیجهی وارد شدن نیروی گرانشی از طرف زمین به جسم نیست، بلکه زمین در فضا-زمان اطراف خود انحنا ایجاد میکند. جسم ناگزیر است در انحنای فضا-زمان حرکت کند تا در یک حالت پایدار قرار گیرد.
2⃣ نیروی الکترومغناطیس
نظریهی فیزیکی که نیروهای الکترومغناطیس را توصیف میکند، الکترودینامیک نام دارد.
در سال 1784 کولن (Coulomb) نیروی الکتروستاتیک را که به صورت ذاتی بین دو بار الکتریکی وجود دارد توصیف کرد.
پس از آن ماکسول الکتریسیته و مغناطیس را تحت عنوان یک نظریهی واحد فرمولبندی و ارائه کرد. در الکترودینامیک کلاسیک رفتار میدانهای الکترومغناطیس با مجموعهای از معادلات توصیف میشوند که معادلات ماکسول نامیده میشوند.
3⃣ نیروی ضعیف
یکی دیگر از انواع نیروهای موجود در طبیعت که پس از شناخت ساختار ماده و اتم شناخته شد، نیروی هستهای است.
در واقع دو نوع نیروی هستهای وجود دارد، نیروی هستهای ضعیف و نیروی هستهای قوی.
نیروهای ضعیفی که به نحوی واپاشی هستهای بتا را توصیف میکنند برای فیزیک کلاسیک امری ناشناخته محسوب میشدند.
نخستین نظریهی نیروهای ضعیف در سال 1933 توسط فرمی ارائه شد.
نیروی ضعیف که مسئول واپاشیهای رادیواکتیو است نقش مهمی در شکافت هستهای ایفا میکند. این که این نیرو را ضعیف نامیدهاند تنها در قیاس با نیروی هستهای قوی است. نیروی ضعیف در مقایسه با گرانش در فواصل کوتاه بسیار قویتر است.
4⃣ نیروی قوی
در کل نیروهای هستهای امروزه موضوع بحث نظریههای کوانتمی فیزیک ذرات بنیادی است. نقش این نیرو پایدار نگاه داشتن هستهی اتمها و کنار هم نگاه داشتن کوارکها است. این نیرو بسیار قویتر از نیروی الکترومغناطیس است و فقط به طور مستقیم بین ذرات بنیادی عمل میکند.
ذرات واسطهی انتقال نیرو ..........
مرتبهی بزرگی نیروهای چهارگانه ..........
@wittj2
🔮🎷"تئوری میدان گرانش و نسبیت عام"
به دلیل اینکه انیشتین اصل فیزیکی خود را بدون اطلاع از کارهای قبلی "ریمان" فرموله کرده بود، زبان یا مهارت ریاضی که با آن بتواند اصل خود را بیان کند، در اختیار نداشت. وی سه سال طولانی و بی نتیجه را در جستجوی ناامیدانه ای برای یافتن فرمول بندی ریاضی توانمندی برای اصل خود سپری نمود. طی یک نامه به دوستش، مارسل گراسمان، نوشت:
"گراسمان، تو باید به من کمک کنی وگرنه دیوانه می شوم!"
خوشبختانه زمانی که گراسمان در کتابخانه دنبال مطالبی برای حل مشکل انیشتین می گشت، به طور تصادفی به اثر ریمان برخورد کرد.
گراسمان، اثر ریمان و تانسور متریک او را که بیش از شصت سال از طرف فیزیکدان ها به فراموشی سپرده شده بود، به انیشتین نشان داد. انیشتین بعدها بیان نمود که
" گراسمان، آثار مکتوب در این مورد را بررسی کرده و بزودی دریافته بود که این مسئله ریاضی قبلأ توسط ریمان، ریکی و لوی سیویتا، حل شده است... کار ریمان، بهترین آن ها بود."
انیشتین در کمال تعجب دریافت که سخنرانی مشهور ریمان در سال 1854 کلید مسئله می باشد و او می تواند کل کارهای ریمان را در فرمول بندی اصل خود بکار برد.
ادامه دارد...
@wittj2
🔮🎷ادامه از "تئوری میدان گرانش و نسبیت عام"
اثر بزرگ ریمان، تقریبأ خط به خط، جایگاه واقعی خود را در اصل انیشتین پیدا کرد. حال، تفسیر مجدد فیزیکی سخنرانی مشهور ریمان در سال 1854، نسبیت عام نامیده می شد و معادلات میدان انیشتین در زمره بزرگترین ایده های تاریخ علم قرار داشتند.
از یادداشت های قبل به یاد داریم که کار مهم ریمان، معرفی "تانسور متریک" بود، میدانی که در تمام نقاط فضا تعریف می شود. تانسور متریک فقط یک عدد نیست بلکه در هر نقطه فضا، شامل مجموعه ای از ده عدد می باشد. راهکار انیشتین، پیروی از کار ماکسول و نوشتن تئوری میدان گرانش بود.
هدف از جستجوی ریمان برای یافتن میدانی جهت توصیف گرانش، عملأ در صفحه اول سخنرانی وی دیده می شد. در حقیقت تانسور متریک ریمان، بطور دقیق میدان فاراده برای گرانش بشمار می رفت!
وقتی معادلات انیشتین بطور کامل برحسب تانسور متریک ریمان بیان می شوند، زیبایی خاصی بخود می گیرند که قبلأ در فیزیک دیده نشده بود. "سابرامانیان چاندراشکار"، برنده جایزه نوبل، آن را "زیباترین تئوری موجود تا به حال" نامید.
ادامه دارد...
@wittj2
🔮🎷بخش پایانی " تئوری میدان گرانش و نسبیت عام"
تئوری انیشتین چنان ساده و در عین حال، چنان توانمند است که فیزیکدانها اغلب از اینکه چرا این تئوری بهاین اندازه خوب کار میکند، متحیر میشوند.
ویکتور ویسکوف، فیزیکدان دانشگاه MIT در اینباره گفته است:" این موضوع به این میماند که یک فرد بیسواد از یک مهندس در مورد چگونگی کار ماشین بخار سوال میکند؛ مهندس بهطور دقیق، مسیر عبور بخار و ورود به موتور و بقیه موارد را برای این فرد توضیح میدهد و در آخر فرد بیسواد میگوید: خوب، من تمام موضوع را فهمیدم، اما نمیدانم اسب کجاست؟ این همان چیزی است که من درمورد نسبیت عام درک میکنم. با اینکه تمام جزئیات را میدانم و اینکه بخار کجا میرود و چه میکند ولی هنوز مطمئن نیستم بدانم اسب کجاست."
با نگاهی به گذشته میبینیم که ریمان، شصت سال قبل از انیشتین، چقدر به کشف تئوری گرانش نزدیک شده بود. ابزار ریاضی کامل در سال 1854 موجود بود. معادلات او برای توصیف دشوارترین مسائل مربوط به درهم پیچیدگی فضا زمان، در هر بعدی، به حد کافی توانایی داشتند ولی او فاقد تصویر فیزیکی (اینکه ماده-انرژی انحنای فضا-زمان را معین میکند) بود که انیشتین آن را در اختیار داشت.
@wittj2
🔮🎷اتساع زمان گرانشی که توسط اینشتین مطرح شد به طور مثال می گوید که هر چه جسمی از زمین و اثر گرانشی اش دورتر باشد، زمان نیز کندتر می شود.
@wittj2
🔮🎷"بدعت کوانتومی"
در سال 1925 بهناگاه تئوری جدیدی پا به عرصه گذاشت. این تئوری با سرعتی برقآسا، مفاهیمی را که درباره ماده از زمان یونانیان باستان مورد ارج و قرب بودند را کنار نهاد. تئوری مذکور تقریباً به آسانی، مسائل زیادی را که مدتهای مدیدی، فیزیکدانان را مشغول ساخته بود، حل نمود. (ماده از چهچیزی ساخته شده؟ چهچیز موجب یکپارچه بودن آن میشود؟ چرا ماده به شکلهای بینهایت متنوعی مانند گاز، فلز، سنگ، مایع، بلور، سرامیک، شیشه، رعدوبرق، ستارگان و غیره ظاهر میگردد)
تئوری جدید مکانیک کوانتومی نامیده شد و اولین فرمولبندی فراگیری را که با آن اسرار اتم آشکار گردید، بهما ارائه نمود. دنیای زیراتمی که زمانی برای فیزیکدانها قلمرو ممنوعه بشمار میرفت، حال اسرارش را در اختیار میگذاشت.
برای درک سرعتی که این انقلاب، رقیبان خود را به کناری نهاد، یادآوری میکنیم که در اوایل دهه 1920 هنوز برخی دانشمندان درباره وجود اتمها، کاملاً محافظهکارانه برخورد میکردند. آنها چیزی را که مستقیماً قابل رؤیت و قابل اندازهگیری در آزمایشگاه نبود، انکار میکردند. اما تا سالهای 1925 و 1926، "شرودینگر" و "هایزنبرگ" و دیگران، توصیف ریاضی تقریباً کاملی از اتم هیدروژن را ارائه نمودند. آنها قادر بودند با دقتی بسیار بالا، تقریباً تمام خصوصیات اتم هیدروژن را به کمک ریاضیات محض توضیح دهند.
ادامه دارد...
@wittj2