💠 فرماندهای دقیق
صبح زود بود.
دو سه نفر آمده بودند برای بازدید.
فکر کردیم از فرماندهان ارتش هستند.
جبههی دب حردان در اهواز،
خط مقدم ما به حساب میآمد و نقطهای حساس و پرخطر بود.
خوب که دقت کردم آقا را شناختم.
لباس نظامی داشت و کلت به کمر بسته بود.
مثل یک نظامی کارکشته،
خط را بررسی کرد.
رفت سنگر دیده بانی،
بدون ترس،
تمام قد ایستاد و مواضع دشمن را با دوربین از نظر گذراند.
به مسئول تدارکات فرمود به ستاد برود و برای بچّههای خط کمی امکانات بگیرد.
به ما هم تاکید کرد که در نقطهی حساسی مستقر شده اید؛
مواظب سمت راست باشید،
دشمن شما را دور نزند.
—( خاطره شهیدشوشتری از حضور آیتالله خامنهای در جبهه-
📖 در سایهی خورشید، ص۵۵)
🆔 @yade_ayyaam
⏳ اول آبان ماه #سال_56
💠 شهادت آیتالله سید #مصطفی_خمینی
🔹 مصطفی خمینی فرزند امام روحالله خمینی، دارای استعداد علمی فراوان بود؛ به طوری که در سنین جوانی به درجه اجتهاد نائل آمد. علاوه بر آن فردی انقلابی بود و از #سال_41 که نهضت امام آغاز شد، همواره یار و مشاور ایشان بود.
🔺 وی پس از 15 خرداد و نیز بعد از تبعید امام، به علت اعتراض بر علیه رژیم شاه، دستگیر شد و چند ماه بعد از تبعید امام به ترکیه (سال 43) او نیز به آنجا تبعید شد. در آن ایام همراه امام بود تا این که اجباراً به عراق رفته و در نجف اشرف ساکن شدند. در آنجا نیز سید مصطفی به برنامههای علمی و مبارزاتی خود در کنار حضرت امام ادامه میداد.
▪️او در سال 48 در پی فعالیتهای سیاسی، توسط رژیم بعث عراق دستگیر شد و سرانجام در اول آبان 1356، به شکل مرموزی شهادت رسید. در پی این حادثه، مجالس یادبودی در سراسر کشور برگزار گردید و رفته رفته تظاهرات و اعتراضات بر علیه رژیم شاه شکل گرفت.
🔸 در واقع، شهادت مصطفی خمینی، به نهضت اسلامی ایران جان تازهای بخشید و موجب گسترش قیام مردمی شد، به طوری که 15 ماه پس از آن، یعنی در 22 بهمن57 رژیم پهلوی ساقط شد. هم از این رو بود که حضرت امام، شهادت او را از الطاف خفیه الهی دانستند.
@yade_ayyaam
👇👇👇
⏳ اول آبان ماه #سال_56
⭕️ بذل و بخششهای شاهانه!
🔺متن زیر، نامۀ هويدا، وزیر دربار شاهنشاهی است به آموزگار، نخستوزیر وقت مبنی بر اعطای کمک به نوۀ یک امپراطور در آن سوی دنیا!! – و این در حالی بود که فقر در کشور بیداد کرده و بسیاری از روستانشینان و حاشیهنشینان در اطراف شهرها در بیغولهها و حلبیآبادها زندگی میکردند:
〰〰〰〰〰〰〰
💠 کمک به نوۀ امپراطور اتیوپی!
▪️ جناب آقاي جمشيد آموزگار، نخست وزير
▫️ شماره:83 ـ 1ـ 200 /م
▫️ محرمانه ـ فوري ـ مستقيم
🔹 دوست عزيزم؛
➖حسبالامر مطاع مبارك اعليحضرت همايون شاهنشاه آريامهر مقرر است از تاريخ اول آبان ماه 2536 (1356شمسی) هر شش ماه مبلغ دو هزار ليره انگليس براي كمك به PRINCE MERID BEYENE نوۀ امپراطور فقيد اتيوپي به سفارت شاهنشاهي ايران در لندن حواله شود. در اجراي اوامر مطاع مبارك شاهانه، خواهشمند است دستور فرمايند هم ارزِ ريالي دو هزار ليره را چك در وجه امور مالي دربار شاهنشاهي صادر و ارسال دارند.
امير عباس هويدا
@yade_ayyaam
👇👇👇
💠 اعطاي پروانه اقامت به محمدرضا پهلوی از سوی آمريکا
⏳ اول آبان #سال_58
🔺 با فرار شاه از ایران، کمتر کشوری حاضر بود او را به کشورش راه دهد زیرا این عمل، نوعی تقابل با انقلاب نوپای ایران محسوب میشد. حتی آمریکا نیز تمایل به پذیرفتن شاه نداشت زیرا نمیخواست رابطهاش با ایران تیره شود؛ ولی با اين حال، به بهانۀ درمان بیماری شاه، کارتر، رئیسجمهور آمریکا با صدور پروانه اقامت او و همراهانش در آمريکا موافق نمود.
🔹 اين اقدام در شرایطی صورت گرفت که مردم و مقامات ایران، مصرّانه خواستار استرداد شاه بودند تا او را در دادگاه اسلامی محاکمه نمایند.
⭕️ به عقیدۀ تحلیلگران سیاسی، حضور شاه در آمريکا و عدم استرداد وی، از جمله دلايلی بود که منجر به اشغال لانه جاسوسي آمریکا در تهران شد. - اولل آبان58 شاه به آمریکا پناهنده شد و 13 آبان 58 ، سفارت آمریکا که مرکز جاسوسی در ایران بود، به تصرف دانشجویان انقلابی درآمد.
🆔 @yade_ayyaam
💠 ترور و قتل منتقدین و مخالفین در حکومت #پهلوی
🔹قتل خبرنگاران منتقد اگر امروز تراژدی است برای #سلطنت طلب ها خاطره است / خبرنگار منتقدی که به دستور دربار آتش زده شد / کریم پور شیرازی که بود و چگونه کشته شد؟!
امیرمختار #کریم_پور_شیرازی زاده: ۴ بهمن ۱۲۹۹، اصطهبان - قتل: ۲۴ اسفند ۱۳۳۲، تهران) شاعر، روزنامه نگار، فعال سیاسی و هوادار #ملی_شدن_صنعت_نفت ایران بود که متعاقب #کودتای_28_مرداد دستگیر و پس از مدتها شکنجه در زندان دژبان مرکز ارتش، جان باخت.
وی مدیر #روزنامه_شورش بود که از سال ۱۳۲۹ منتشر گردید و در جریان ملی شدن صنعت نفت انتقادات تندی علیه شاه و خانواده اش ابراز کرد.
در گوشه سمت راست روزنامه وی کلامی از امام علی (ع) نوشته میشد: «پیکار کنید، بگذارید جای لکه ذلت، دامن کفن شما آغشته به خون پاک شما باشد. پیکار کنید که مرگ شرافتمندانه هزار بار از زندگی ننگین ستوده تر است.»
وی در روزنامه پر طرفدار «شورش» در انتقاد از #اشرف_پهلوی مینویسد:مردم میگویند اشرف چه حق دارد که در تمام شئون مملکت دخالت کرده و با مقدرات و حیثیت یک ملت کهنسال بازی کند. مردم میگویند این پولهایی را که اشرف بنام سازمان شاهنشاهی از مردم کور و کچل، تراخمی و بی سواد این مملکت فقیر و بدبخت میگیرد به چه مصرفی میرساند... . مردم میگویند چرا خواهر شاه در امور قضائیه، مقننه و اجرائی این مملکت دخالت نامشروع میکند.شاه اگر با طرد اشرف، فاطمه و #احمد_شفیق عرب و هیلر آمریکایی افکار عمومی را تسکین ندهد، عاصیان جان به لب آمده و کارد به استخوان رسیده، ناچار خواهند شد برای حفظ استقلال و آبروی ایران کاری بکنند که ملت قهرمان و بزرگ فرانسه با دربار و لوئی شانزدهم کردند. حال خود دانید با آتش و قهر و نفرت مردم...
پس از انتشار این مقاله نامه تهدیدآمیزی را دریافت کرد که کلیشه آنرا در روزنامه به چاپ رساند:«... ای مدیر روزنامه شورش! بدان و آگاه باش که اگر دست از مبارزه با اشرف پهلوی بر نداری، عاقبت وخیمی در پیش داری، دیدی که چگونه #محمد_مسعود میخواست علیه ما مبارزه کند، به حیات او خاتمه دادیم و باز هم میگوئیم، اگر دست از مبارزه با ما بر نداری در همین روزها منتظر سرنوشت مسعود باش....»
وی ابتدا همانند همه فعالان سیاسی و آزادیخواهان دستگیر شده بطور غیر قانونی در دادگاه نظامی ارتش محاکمه شد، اما پیش از اجرای اعدام به آتش کشیده شد. کریم پور پیش از کودتا نیز چند ماه را در زندان گذرانده بود.
در برخی مطالب مخالفان نوشته شدهاست که «میزان شکنجههایی که بر وی اعمال گردید از آنچه بر تمام زندانیان دیگر رفت شدیدتر و دردناکتر بود تا جایی که در مدت ۶ ماه موهایش سفید شد. یکی از شکنجههای رایج گذاشتن پالان خر بر روی وی توسط سربازان و وادار کردن آن ها به راه رفتن و ادرار کردن بر روی وی بود.»
در مورد مرگ او روایات گوناگونی در دست است. همسلولیهای او از افسران و سربازان و نگهبانان شنیدند که وی در جریان اقدام برای فرار، خودش را با نفت بخاری آلوده کرده و آتش زده است.
کریم پور شیرازی ساعت ۳ بامداد روز دوشنبه ۱۷ اسفندماه ۱۳۳۲ در میان شعله های آتش سوخت ساعت ده صبح به بیمارستان برده شد و ساعت ۴ بعد از ظهر همان روز، خبر درگذشت او منتشر شد. اما پس از آن در میان مخالفان حکومت شاه این خبر دهان به دهان نقل شد که: «به دستور اشرف، ابتدا کریم پور را با گلوله زدند و سپس پیکر نیمهجانش را آتش زدند و او را در میان شعله های آتش سوزاندند و بدین ترتیب، دست به انتقامجویی از نیش قلم یک روزنامه نگار زدند.»
#شعبان_جعفری سردسته اوباش هوادار سلطنت در مصاحبه با #هما_سرشار پیرامون چگونگی به قتل رساندن وی میگوید: «این جور که ما اون موقع شنفتیم، اینو دوباره میگیرن و در لشکر ۲ زرهی میندازنش زندان. اون وقت برای این که تنبیهش کنن، روزا از تو زندان میآوردنش بیرون. سربازا یه پالون میذاشتن روش. یه سیخونکم بهش میزدن. یه نفرم سوارش میکردن. بعد تو زندان مجرّد بود گویا تو همون زندون از بین میبرنش دیگه. لحاف محاف میندازن تو سلولش. نفت روش میریزن و آتیشش میزنن.»
محل دفن او به درستی روشن نیست ولی گفته میشود احتمالاً در گورستان مسگرآباد توسط ماموران دفن شده است.
🆔 @yade_ayyaam
⭕️ اوج عصبانیت شهید چمران
🔸دکتر بعد از این که تیر خورد و عملش کردند دیگر نمیتوانست خط برود.
سربازی به نام "عسگری" او را با ماشین ستاد میآورد.
عسگری همیشه در آن جادههای پر از چاله با سرعت ۱۷۰ میرفت.
بالاخره همین سرعت زیاد کار دستش داد و یکبار تصادف کرد
و ماشین را درب و داغان کرد
و به همین دلیل سه روز فراری بود.
بچهها که بخاطر تذکرهای پی در پی به او برای سرعت زیادش عصبانی بودند بالاخره او را پیدا کردند و کشان کشان پیش دکتر آوردند.
حسابی ترسیده بود.
دکتر تا او را دید گفت:
▫️«خودت طوری نشدی عزیز؟»
او که انتظار هر عکس العملی جز احوالپرسی را داشت جواب داد:
▪️«نه؛ طوریم نشده.»
دکتر به او گفت:
▫️«پس ببر ماشینو تعمیر کنند، دیگه هم تند نرو لطفاً.»
☀️ این اوج عصبانیت و خشم او بود.
🆔 @yade_ayyaam
13.79M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎬 کلیپ | نسیمی جانفزا می آید
بوی کرببلا می آید
🎤 با صدای: حسین سازور
@yade_ayyaam