✍ معارف قرانی
💢انواع اطاعت در قرآن💢
[۵]
در قرآن، سه نوع اطاعت داریم:
۱. اطاعت مطلق نسبت به خداوند، پیامبر و اولی الامر. «اطیعوا اللّه و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم» [۶]
۲. عدم اطاعت مطلق از کافران، منافقان، مفسدان، گناهکاران، ظالمان و.... «و لاتطع الکافرین و المنافقین» [۷]، «لاتطع آثماً او کفوراً» [۸]، «لا تتّبع سبیل المفسدین» [۹]
۳. اطاعت مشروط نسبت به والدین؛ یعنی اگر دستورات مفید یا مباح دادند، لازم است پیروی کنیم؛ امّا اگر تلاش کردند فرزند را به غیر خدا فراخوانند نباید اطاعت کرد.
---------------
[۵]: ۱۰۱۲. ذیل آیه ۱۵ سوره لقمان.
[۶]: ۱۰۱۳. نساء، ۵۹.
[۷]: ۱۰۱۴. احزاب، ۱.
[۸]: ۱۰۱۵. انسان، ۲۴.
[۹]: ۱۰۱۶. ص، ۲۶.
@yavaranQoran
44.2K
آيا سوزاندن آيات قرآن- كه بر روى كاغذ نوشته شده- جايز است؟
@yavaranQoran
📖 ادامه تفسیر سوره اعلی (۵)
یعنی دین تو را آسان میکنیم. مشکلات تو را حل میکنیم. «ثُمَّ السَّبیلَ یَسَّرَهُ»(عبس/20) راه را باز میکند. مثلاً وقتی قرار است یك کسی موفق شود، همه دلها به سوی او گرایش پیدا میکند. دل مردم دست او است. همه دلها او را دوست دارند. خودش را کاندید میکند. همه به او رأی میدهند. خدا میخواهد. مشکلاتش حل میشود. روحش بزرگ میشود. در گردنهها خداوند به او الهام میکند. یك زمانی کارتر به ایران آمد. فکر نمیکرد كه شاه گریه کنان از ایران بیرون برود. خدا امام خمینی را آماده کرده بود كه امام خمینی بر شاه پیروز شود. خدا اراده کرد كه یوسف را از چاه بیرون بیاورد و به او حکومت بدهد. خدا اراده کرد كه ابرقدرتها بترسند و مستضعفین حکومت پیدا کنند. «وَ نُیَسِّرُكَ لِلْیُسْرى» دین تو را آسان میكنیم. مشکلات تو را حل میکنیم. تو را برای یک شریعت و دین آسان آماده میسازیم. «فَذَكِّرْ إِنْ نَفَعَتِ الذِّكْرى»(اعلى/9)) پیغمبر تو به مردم تذکر بده. تمام آیات ذکر و تذکر معلوم است. گاهی اوقات من باید خاطرهای را تعریف كنم، تا چیزی را به یاد شما بیاورم. مثلاً بگویم: یادت هست كه مهمان به خانهات آمد و شما رختخواب نداشتی؟ پس آیاتی که میگوید: تذکر بده! معلوم است كه انسان یك فطرتی داشته که با فطرت خودش میفهمد. مثلاً بعضی آیات در قرآن میگوید: : وانتم تعلمون» خودتان هم میدانید. اصلاً معنای فطرت هم همین است. فطرت این است که بی معلم، بی مربی، بی تلقین آدم میفهمد كه مادر بچهاش را دوست دارد. کسی هم به آنها نگفته است كه مادرها بچههای خود را دوست داشته باشید. خواهش میکنم بعد از زایمان بچههای خود را دوست داشته باشید. این حرفها نیست. این کششهای درونی است. گرایشهای درونی است. اما انسان یادش میرود. میگوید: «فذکر» یادشان بیاور. این که گفتند: نماز را مرتب بخوانید. برای این است که انسان از خدا غافل میشود. «فَذَكِّرْ إِنْ نَفَعَتِ الذِّكْرى» به مردم تذکر بده. تذکر تو مفید است. «سَیَذَّكَّرُ مَنْ یَخْشى»(اعلى/10) در آینده هرکس خدا ترس است، حرفهای تو را گوش میدهد. انسانهای مستعد متذکر میشوند. نرود میخ آهنین در سنگ! آدمهایی که سنگدل هستند، هرچه هم به آنها بگویی فایده ندارد. آمدند و به پیغمبر گفتند: ماه را دو نیم کن. اگر ماه دو نیم شد، ایمان میآ وریم. شق القمر شد. ماه دو نیم شد. اما باز هم ایمان نیاوردند. قرآن میفرماید «وَ إِنْ یَرَوْا كُلَّ آیَةٍ لا یُؤْمِنُوا بِها حَتَّى إِذا جاؤُكَ یُجادِلُونَكَ یَقُولُ الَّذینَ كَفَرُوا إِنْ هذا إِلاَّ أَساطیرُ الْأَوَّلینَ»(انعام/25) اگرمعجزهای ببینند، میگویند: سحر است و اعتراض میکنند. «سَیَذَّكَّرُ مَنْ یَخْشى» اگر مردم آمادگی داشته باشند، خشیت داشته باشند، حرفهای تو در دلشان مینشیند. اگر هم آمادگی نداشته باشند، امام حسین هم به آنها موعظه کند، اثر نمیكند. روز عاشورا امام حسین سه مرتبه موعظه کرد. همین طور مردم نگاه کردند. قساوت قلب داشتند. اگر چشم گریه نمیکند، به خاطر قساوت قلب است. باید به خدا پناه برد. افرادی هستند که وقتی به قبرستان میروند، انگار به پیک نیک رفتهاند. سر قبر مردهها قلیان میبرند. بین دو قبر را فرش میکنند و مینشینند و اصلاً به فكر مردهی خود نیستند. سنگدل شدهاند. خوشا به حال کسی که از جرقهها روشن شود. وای به حال کسی که از آتشها روشن نشود.
#درسهایی از قرآن
@yavaranQoran
#تمثیلات
اگر پنبه کنار آهن ربا باشد، آهن ربا کششی به پنبه ندارد ، اما اگر #براده آهن را درون پنبه بگذارید ، در این حالت پنبه به سمت آهن ربا کشیده خواهد شد. در اینجا خود پنبه جذب نمی شود ، بلکه براده آهن است که به سمت آن کشیده می شود
معصیتها مثل آهن ربا ، نان حرام مانند آهن و انسان مثل #پنبه است . وقتی که انسان گوشتش از نان حرام رشد کرده باشد ، نمی تواند از کنار معصیت ها بگذرد. وقتی از کنار معصیت رد می شود ، مجذوب آن می شود این خاصیت درونی لقمه حرام است
اما وقتی لقمه حلال باشد ، از کنار عبادات که می گذرد ، عبادات او را #جذب می کنند ، از کنار امام زاده که می گذرد به زیارت ایشان میل پیدا می کند . الهی که لقمه حلال روزی همه بشه
@yavaranQoran
هدایت شده از دوشنبه های قران
دوستان من!اگر می خواهید در نماز خواندن خودتان،یک پله جلوتر هم بروید و می خواهید نماز هایتان بهتر شود،گاهی نماز شب بخوانید.چون نافله و نماز شب خیلی به نماز روز کمک می کند و نواقص آن را جبران می کند. نماز شب قدرت بالایی به انسان می دهد و گناهان ما را پاک می کند. اینکه انسان برای نماز شب بلند شود،و تنهایی در خانه پروردگارش برود،خیلی قشنگ و لذت بخش است.
🙏التماس دعا
@yavarannamaz
✍حدیث روز
🔰پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم:
علَيكَ بقِراءةِ القرآنِ ؛ فإنّ قِراءتَهُ كَفّارةٌ للذُّنوبِ، وسَترٌ في النارِ، وأمانٌ مِن العذابِ؛
بر تو باد خواندن قرآن؛ زيرا خواندن آن كفّاره گناهان است و پرده اى در برابر آتش و موجب ايمنى از عذاب.
📚بحار الأنوار: ۹۲ / ۱۷ / ۱۸
منتخب ميزان الحكمة: ۴۶۰
@yavaranQoran
🔻توقف وجود ندارد
رهبر انقلاب:
هیچ وقت نباید خسته بشویم. شنفتید آیهی قرآن را «فاذا فرغت فانصب»(۱)؛ وقتی از کار فراغت پیدا کردی، یعنی کارت تمام شد، تازه قامت راست کن، یعنی شروع کن به کار بعدی؛ توقف وجود ندارد.
«فاذا فرغت فانصب. و الی ربّک فارغب»
۱۳۹۱/۰۶/۲۸
🔸(۱)قرآن کریم، سورۀ انشراح، آیه۷
@yavaranQoran
📖 ادامه تفسیر سوره اعلی (۶)
. «وَ یَتَجَنَّبُهَا الْأَشْقَى»(اعلى/11)
ولی آن کسی که بدبخت است از تذکر تو فرار میکند.
«وَ یَتَجَنَّبُهَا الْأَشْقَى». بدبخت ترین افراد از پند و موعظه دوری میکنند. «الَّذی یَصْلَى النَّارَ الْكُبْرى»(اعلى/12)
کسی که از موعظه فرار میکند، در قیامت گرفتار آتش میشود. «الَّذی یَصْلَى النَّارَ الْكُبْرى» «کبری» به معنی آتش بزرگ است. یعنی کسی که خیلی بدبخت است، آتشش هم خیلی آتش دردناکی است. آتش جهنم پوست میکند.
«تَدْعُوا مَنْ أَدْبَرَ وَ تَوَلَّى»(معارج/17) اگر کسی از موعظه انبیاء فرار کرد و بی اعتنا بود. «یَتَجَنَّبُهَا» بدان كه دارد در میرود. این همه آلودگی صوتی وجود دارد. هیچ حرفی نمیزند. اما تا همسایهاش بنایی میکند، ابراز ناراحتی میكند. تا صدای «حَیَّ عَلَى الصَّلَاةِ» را میشنود، میگوید: دوباره صدای اذان بلند شد. از اذان فرار میكند. آن کسی که از پند خدا و از یاد خدا فرار میکند. «الَّذی یَصْلَى النَّارَ الْكُبْرى»، «ثُمَّ لا یَمُوتُ فیها وَ لا یَحْیى»(اعلى/13) نه در دوزخ میمیرد و نه زندگی میکند. زجر میکشد. و لذا در آیات دیگر داریم که اهل جهنم میگویند: خدایا مرگمان بده تا تمام شود. میگوید: نه مرگ نیست. باید زنده باشی و زجربکشی. چرا؟ برای این که بی اعتنا بودی. شما سه ساعت با فلانی حرف زدی. اما در هنگام نماز خواندن یك دقیقه هم با خدا حرف نزدی. چقدر به تو تذکر بدهند. «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكَّى»(اعلى/14) کسی که تزکیه کند. كسی كه پاکی بورزد، رستگار است. رستگار کیست؟ میگویند: فلانی آدم رستگاری است چون مدركش را گرفته است. کسی که مدرک گرفت. رستگار نیست. خیلی از آدمها مدرک گرفتند. اما رستگار نیستند. «قَدْ أَفْلَحَ» کسی که خانهاش خوب است. ماشینش خوب است. همسرش خوب است، رستگار نیست. «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكَّى» رستگار كسی است که خودش را تزکیه کند. پاک باشد. در دلش کینه نباشد. حدیث داریم اگر سه مسلمان با هم قهرکنند. روز چهارم باید آشتی کنند. پیغمبر فرمود: اگر روز چهارم آشتی نکنند، من اینها را به مسلمانی قبول ندارم. کینه نداشته باشید. او را ببخش. نباید کینه مسلمان در دلت باشد. قرآن میگوید: مورچه به مورچهها گفت: ای مورچهها «قالَتْ نَمْلَةٌ یا أَیُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَساكِنَكُمْ لا یَحْطِمَنَّكُمْ سُلَیْمانُ وَ جُنُودُهُ وَ هُمْ لا یَشْعُرُونَ»(نمل/18) داخل لانهها بروید. این که دارد میآ ید حضرت سلیمان است. آنها هم لشکریانش هستند. الان شما از بین میروید، خودتان هم نمیفهمید. زود در لانه هایتان بروید. مورچه گفت: «وَ هُمْ لا یَشْعُرُونَ» یعنی توجه ندارند. «لا یَشْعُرُونَ» مورچه به سلیمان گفت: اینها توجه ندارند. شعور ندارند. یك مورچه به یك پیغمبر میگوید: «وَ هُمْ لا یَشْعُرُونَ» سلیمان میگوید: «فَتَبَسَّمَ ضاحِكاً مِنْ قَوْلِها»(نمل/19) سلیمان لبخند زد. گاهی یك کسی که به آدم فحش میدهد، آدم باید لبخند بزند. نگو: به من فحش داد. پدرش را در می آورم. تزکیه یعنی تکبر نداشته باشیم. حرف حق را قبول کنیم. تزکیه یعنی اقرارکن. آقا این گناه تقصیر من بود. تزکیه یعنی زبانت پاک باشد. مالت حلال باشد. حق فقرا و خمس و زکات در آن نباشد
#درسهایی از قرآن
@yavaranQoran
💢تسلیم خدا بودن💢
[۶]
در قرآن یکصد و چهل مرتبه، کلماتی از ریشه ی «سِلْم» بکار رفته و واژههایی همچون سلام، اسلام و مسلم از این مادّه است.
تسلیم غیر خدا بودن، بردگی و اسارت است، ولی تسلیم خدا بودن، آزادی و رشد است. چنانکه قرآن میفرماید: «فمَن اَسلم فاولئک تَحَرَّوا رَشَداً» [۷] راستی اگر تمام هستی تسلیم خدایند، چرا ما نباید تسلیم او باشیم؟! قرآن میفرماید: «أ فغیر دین اللّه یبغون و له اسلم مَن فی السموات و الارض» [۸] آیا به سراغ غیر خدا میروید در حالی که هرکس در آسمانها و زمین است، تسلیم اوست.
خداوند، فرمانِ تسلیمِ بشر را صادر فرموده است، «فله اَسلِموا» [۹] پیامبر نیز باید تسلیم خدا باشد، «اُمرت أن اکون اوّل من اسلم» [۱۰] در این آیه نیز میفرماید: «و مَن یُسلم وجهه الی اللّه و هو محسن فقد استمسک بالعروة الوثقی» هر نیکوکاری که خالصانه جهت گیری الهی داشته باشد، به ریسمان محکمی چنگ زده است. در آیه ای دیگر میخوانیم: «مَن اَسلم وجهه للّه و هو محسن فله اجره عند ربّه» [۱] نیکوکاری که خالصانه، تسلیم خدا باشد، پاداشی تضمین شده دارد. یا میخوانیم: «و مَن احسن ممّن اَسلم وجهه للّه» [۲] چه کسی بهتر است از آنکه خود را تسلیم خدا کرده است.
---------------
[۶]: ۱۰۰۳. ذیل آیه ۲۲ سوره لقمان.
[۷]: ۱۰۰۴. جنّ، ۱۴.
[۸]: ۱۰۰۵. آل عمران، ۸۳.
[۹]: ۱۰۰۶. حج، ۳۴.
[۱۰]: ۱۰۰۷. انعام، ۱۴.
[۱]: ۱۰۰۸. بقره، ۱۱۲.
[۲]: ۱۰۰۹. نساء، ۱۲۵.
📗کتاب ۴۰۰ نکته از تفسیر نور، قرائتی