تکنیک های آموزش مهارت همدلی در کودکان
توصیف عواطف و احساسات کودکان
یکی از راه های تقویت همدلی در کودکان این است که والدین هر یک از عواطف کودک را بشناسند و از هم تشخیص دهند و رفتار های او را توصیف کنند.مثلا وقتی کودک ، انگشت آسیب دیده مادرش را می بوسد ، مادر به او بگوید که تو چقدر مهربان هستی.این واکنش به کودک می آموزد که عکسا لعمل او مورد توجه مادرش قرار گرفته است .
همچنین لازم است که عواطف منفی را هم به کودک آموزش داد . بهتر است زمانی که رفتار بدی از او سر میزند به او تذکر آرام داده شود و از این تذکر نترسید.مثلا به او بگویید برادر کوچکت از این که اسباب بازی را از او گرفتی ناراحت شده ، حالا چه کار کنیم که خوب بشه؟
تعریف از رفتارهای مهربانانه کودک
وقتی کودک رفتار خوبی انجام می دهد و در حق کسی مهربانی می کند ،بهتر است به صراحت از تعریف کنید و به او بگویید که چه کار خوبی انجام دادی .مثلا به او بگویید آفرین به تو که اسباب بازی ات را به خواهر کوچولوت دادی ،خیلی خوشحالش کردی.
تشویق کردن کودک به اینکه راجع به احساسات خودش و شما صحبت کند
زمانی که پدر و یا مادر مشتاقانه به حرف های فرزند خود گوش می دهند ، به او نشان می دهند که چگونه احساساتش برای آنها اهمیت دارد. بهتر است زمانی که او صحبت می کند به چشمانش نگاه کنید و در ادامه صحبتهایش را تفسیر کنید. مثلا وقتی از روی خوشحالی (هورا) می گوید به او بگویید که خداروشکر امروز خوشحال هستی.
به همین ترتیب می توانید از احساس خود برای او تعریف کنید.( مثلا بگویید از این که منو زدی ناراحت شدم، اگه نمی خواهی آن کفش را بپوشی بهتر است با روش بهتری آن را بگویی)
به این ترتیب کودک یاد می گیرد که کارهایش بر دیگران تاثیر می گذارد،که رسیدن به این مفهوم برای بچه هایی که در سنین پایین هستند ، بسیار سخت است.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
7.45M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
؛﷽
🔵 بزرگترین حسرت پژمان جمشیدی :
نداشتن بچه ...😢
یادمون باشه که در بین روزمرگیها و خوشگذرانیهامون؛
یهروزی حسرت اتفاقات نیفتادهی زندگیمون رو نخوریم ...
🔴 کانال تربیت فرزند زندگی آموز
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
براي اينكه فرزند حرف شنويي داشته باشيد.
🔸 با او واضح و شفاف صحبت کنید .
🔸 به او بگویید که چه کاری می خواهید انجام دهد ؟
🔸 به او بیاموزید که چگونه آن کار را انجام دهد؟
مثلاً وقتی از فرزندتان می خواهید اطاقش را مرتب کند، طریقه ی انجام این کار را نیز برایش بازگو کنید:
👈 لطفا تختت را مرتب کن !
👈 لباسهای کثیف را داخل حمام و لباسهای تمیز را در کمد بگذار !
👈 اسباب بازیها را روی قفسه و کتابها را در جای خود قرار بده !
در این صورت کودک می داند از کجا و چطور شروع کند
وقتی او نداند که منظور شما چیست؟ نمیتواند فرمان شما را اجرا کند ، این امر باعث سوتفاهم شما شده و تصور میکنید که او لجبازی میکند و حرف گوش نمیکند .
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
اگر کودکتان شما را می زند یا چنگ می گیرد، نه نصیحت کنید، نه داد بزنید ، نه تنبیه کنید، و نه شما هم کتک بزنید که ببین درد دارد.
مدتی باید دست های شما آماده باشد قبل از اقدام کردن دست او را بگیرید، نه بگویید.
اگر زد یا رفتاری کرد که به شما درد فیزیکی داد به مدت یک یا دو دقیقه با حالت صورتتان نشان دهید ناراحتید.
فراموش نکنید داد زدن، نصیحت کردن یا ناز کردن کودک، کارش را تبدیل به بازی و لجبازی خواهد کرد.
تماس فیزیکی و در آغوش گرفتن باعث رشد مغز، رشد احساسات و رشد روابط اجتماعی در نوزاد و کودکان می شود.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
تصحیح كردن كودک در جمع ممنوع
تصحيح كردن كودک باعث خاموش شدن كودک ميشود. كودکان حساس نه فقط در جمع بلکه در مغز خود نیز ساكت میشوند چون به اين نتيجه ميرسند كه یک انسان اشتباه كار و بد هستند.
تصحيح كردن مستقيم كودک باعث حرمت نفس پايين، خجالتی شدن، احساس بد به خود و ديگران و لکنت ميشود. اگر كلمه ای را اشتباه گفت كلمه درست را در جمله های خود استفاده كنيد و او به راحتی خواهد آموخت یا بعدا به تنهایی به او آموزش درست کلمات را بدهید.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
کلید های ایجاد حس امنیت در فرزندان
یکی مهمترین کلیدهای تربیت یک فرزند سالم ایجاد احساس امنیت در او است. پدر و مادر باید سعی کنند در کودک احساس امنیت ایجاد کنند، نه اینکه با رفتارهایشان یک موجود متخاصم، لجوج و شکسته خورده تربیت کنند که مدام با همه سر جنگ داشته باشد. اما چگونه؟چطور به کودکمان احساس امنیت بدهیم
کودکان نیاز به امنیت و آرامش دارند، مسئولیت ایجاد این حس برعهده والدین است. آنها در محیطی آلوده به جنجال، تهدید، وحشت و دعوا ، لجباز و سرسخت بار می آیند و اولین ضربه این بدرفتاری را خود والدین خواهند خورد.
تصور کنید که یک روز همسر شما کنترل خشم اش را از دست میدهد و بر سر شما فریاد میزند، حال تصور کنید که او 3 برابر شماست و هنگام فریاد زدن به سمت شما هم خم شده است. حال باز هم تصور کنید که شما برای غذا، سرپناه، احساس امنیت و حفاظت کاملا به او وابسته هستید و او منبع اصلی دریافت عشق، احساس امنیت و اعتماد به نفس و شناخت شما از دنیای اطراف است.
حال تمام احساسات بالا را با هم جمع کنید و 1000 بار بزرگتر کنید. این دقیقا اتفاقی است که در درون کودک وقتی بر سرش فریاد میکشید، میافتد. یا اینکه حتی اگر سر کودک فریاد نزنید و با هم دعوا هم بکنید، چنین بلایی سر احساس امنیت و عشق کودک نسبت به شما و دنیای خودش می آید. بنابراین آثار منفی این رفتار خیلی زیاد است.
✨پدر ، مادر، صدایتان را بالا نبرید!
کودکان به محض بالا رفتن صدای پدر و مادر دچار احساس ناامنی می شوند . دعوای والدین برای کودک به عنوان خطری برای مادر تلقی میشود و کودک و فرزند ما به شکل وسواس گونه ای هراسان و نگران مادر میشود اما نمیتواند واکنشی نشان دهد. بنابراین یکی از حقوق مسلم کودک تأمین امنیت مادر است . اعتماد به تداوم تأمین امنیت مادر برای تأمین امنیت روانی کودک بسیار مهم است
کودکان نیاز به احساس امنیت و آرامش دارند، مسئولیت ایجاد یک محیط آرام در خانه به عهده والدین است. آنها در محیط آلوده به جنجال و تهدید و وحشت، لجباز و سرسخت می شوند.
✨از کنار نیازهای بچه ها به سادگی نگذرید
کودک موجودی استثنایی است که باید به او عشق و محبت داد و این بزرگترین نیاز اوست. از کنار خواستههای کوچک او نباید به آسانی گذشت. پاسخ به این نیازها ، پاسخ به امنیت کودک است. کودکان فراتر از آنچه که فکر میکنیم، میفهمند. بنابراین مطمئن باشید که پاسخ نگاه ها و مهربانی های ما را خواهند داد.
✨حریم خصوصی بچه ها را به ویژه در نوجوانی حفظ کنید
مادری که کیف فرزندش را میگردد تا در آن چیزی پیدا کند، در واقع امنیت بچه را به خطر انداخته است و باعث میشود بچه اگر بخواهد چیزی هم پنهان کند، در سوراخ های امن تری قایم کند، ولی اگر حریم ها را نگه داریم و به روش های بهتری مراقب بچه ها باشیم، امنیت آنها هم بهتر تامین میشود.
بنابراین هیچ قانون کلی برای پدر و مادر خوب بودن یا کودک خوب بودن وجود ندارد جز اینکه برای داشتن یک کودک سالم و شاد به او عشق و احساس امنیت بدهیم. به حرف هایش گوش دهیم و او را تشویق کنید
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
تکنیک های کنترل پرخاشگری فرزندان
والدین باید ابتدا مشخص کنند که چه رفتاری از فرزندشان انتظار دارند. اگر فرزند شما با دوستان خود بازی می کند و همه ی آنها با هم جیغ می زنند و از آن لذت می برند، مطمئناً کاملاً خوب است و باید مورد تشویق قرار گیرد.
با این حال اگر آنها در شرایطی هستند که فریاد زدن نامناسب است و شما می خواهید آن را متوقف کنید، باید برنامه ای در دست داشته باشید تا اطمینان حاصل کنید که کودکان مطابق آنچه انتظار دارید رفتار خود را اصلاح می کنند. کارهایی که می توانید برای توقف جیغ زدن کودک انجام دهید عبارتنداز:
در زمان جیغ زدن کودک، محیط را تغییر دهید. اگر فرزندتان بسیار کم سن است، او را از مکان فعلی خود جدا کنید تا شما و فرزندتان بتوانید آرامش خود را حفظ کنید. اگر کودک بزرگتر است، مودبانه و بی سر و صدا به او بگویید که از اتاق خارج شود تا اینکه آرام شود و در این صورت بحث خواهید کرد. واضح است که هر یک از این دستورالعمل ها باید با صدای آرام و ملایم ارائه شود. فریاد زدن شما می تواند باعث بدتر شدن اوضاع شود.
کارها و برنامه های روزمره را دوباره اصلاح کنید. برنامه هایتان را بسیار واضح و مشخص کنید. در ابتدا ممکن است کمی مشکل باشد. برای غذا خوردن، خوابیدن، رفتن به مدرسه، انجام دادن تکالیف و فعالیت های خارج از مدرسه زمانهایی را اختصاص دهید. با کودک در خصوص این موارد و زمان انجام آنها توضیح دهید و به این ترتیب از آشفتگی او جلوگیری کنید.
واکنشهای خود را کنترل کنید. اگر فرزند شما در حال فریاد زدن است، برای شما مهم است که ظاهر آرامی داشته باشید حتی اگر از درون نارحت هستید. از عصبانیت و فریاد زدن اجتناب کنید چون این اوضاع را بدتر می کند. کودکان معمولاً وقتی فریاد می زنند نه تنها عصبانی هستند بلکه خودشان هم می ترسند. پس به آرامش نیاز دارند.
حتی اگر خودتان هم آشفته و ناراحت هستید، سعی کنید به آرامی با فرزندتان صحبت کنید. در این مواقع از لحن متفاوتی (اما نه با عصبانیت)، استفاده کنید.
همدلی خود را نشان دهید. هنگامی که کودک شما شروع به گریه کردن و بیقراری می کند به عنوان مثال وقتی کودک نمی خواهد از پارک به خانه بیاید و هنوز هم می خواهد بازی کند، واضح است که شروع به فریاد زدن و گریه می کند اما روش صحیح برخورد با آنها، نشان دادن همدلی است. می توانید با دادن یک پاسخ آرامش بخش مانند “من می دانم که می خواهی تمام روز در پارک بازی کنی اما من گرسنه هستم و نیاز به خوردن غذا دارم”، کودک را آرام کنید.
همچنین می توانید توجه کودک را به چیزی خوب جلب کنید، مانند اینکه به او اجازه تماشای برنامه کارتونی مورد علاقه یا خوردن بستنی شکلاتی می دهید. این باعث خوشحالی فرزندتان می شود.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
حضرت معصومه (س) دختر تربیتشدهی دامان اهلبیت علیهم السلام
بدون تردید نقش حضرت معصومه (سلام الله علیها) در قم شدن قم و عظمت یافتن این شهر عریقِ مذهبىِ تاریخی، یک نقش ما لا کلام فیه است.
این بانوی بزرگوار، این دختر جوانِ تربیتشدهی دامان اهلبیت پیغمبر، با حرکت خود در جمع یاران و اصحاب و دوستان ائمه (علیهمالسّلام) و عبور از شهرهای مختلف و پاشیدن بذر معرفت و ولایت در طول مسیر در میان مردم و بعد رسیدن به این منطقه و فرود آمدن در قم، موجب شده است که این شهر به عنوان پایگاه اصلی معارف اهلبیت (علیهمالسّلام) در آن دورهی ظلمانی و تاریکِ حکومت جباران بدرخشد و پایگاهی بشود که انوار علم و انوار معارف اهلبیت را به سراسر دنیای اسلام از شرق و غرب منتقل کند.
✅امام خامنه ای
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
تربیت فرزند (زندگی آموز)
حضرت معصومه (س) دختر تربیتشدهی دامان اهلبیت علیهم السلام بدون تردید نقش حضرت معصومه (سلام الله ع
فرزند شما چه دختر باشد و چه پسر، همیشه تربیت فرزند چالش برانگیز و کمی سخت بوده و والدین در این مسیر با #چالش های اساسی همراه هستند.
✅ اینطور گفته میشه که تربیت کردن فرزند دختر نیاز به تلاش و کوشش بیشتر والدین دارد.
گاهی یکی از مهم ترین مشکلات اصلی در تربیت فرزند دختر، اعتماد به نفس پایین و افسردگی و گوشه گیری او است.
البته با گذشت زمان، امروزه دختران به جایگاهی برابر با پسران دست یافتند.
اما هنوز هم گاهی در برخی از جوامع بی اعتنایی و کم ارزش دانستن دختر همچنان وجود داشته و آسیب زا خواهد بود.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
👌نکته آموزشی امروز‼️
اجازه ندهید اعتماد به نفس دخترتان کاهش یابد.
حرف های دیگران، تبعیض قائل شدن، ظریف و شکننده تصور کردن دختر، اهمیت و ارزش دادن به پسر و … همگی می تواند باعث کاهش اعتماد به نفس فرزند شما شود.
هرگز اجازه ندهید که دیگران با استفاده از جملات و رفتارهای خود باعث ناراحتی، گوشه گیری، خجالت و شرمندگی دختر شما شوند.
اینکه چون تو دختر هستی نمی توانی با پدرت به بیرون بروی. یا چون دختر هستی نمی توانی مانند برادرت در کوچه بازی کنی و … همگی باعث کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس دخترتان می شود اما این اجازه همواره باید با مراقبت و احساس مسئولیت بیشتری از سوی شما همراه باشد.
مثلا اگر امکان این وجود دارد که در محلی در خانه خودتون امکان بازی کردن دخترتون با دختران هم سن و سال خودش رو فراهم کنید حتما این موضوع رو در اولویت قرار دهید.
پس هم حواستان به اطرافیان باشد و هم خودتان به این موضوع دقت کنید.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
تکنیک های برای کنترل لجبازی کودکان
✨ تعداد «نه» گفتن شما، میزان لجبازی کودک را تعیین میکند
پیرسون، نویسنده کتاب معجزه نظم و انضباط، میگوید: «اگر برای انجام هر کاری، پاسختان به کودک «نه» باشد، فرزندتان، اولویتهایتان را درک نمیکند.» این جمله به چه معناست؟ اجازه بدهید با یک مکالمه آن را برای شما شرح بدهیم: «مامان میشه برم با نینی طبقه بالاییا بازی کنم؟ نه الان خوابن! پس میشه ماشین کنترلیمو از توی کمد بدی؟ نه خراب میشه! میخوام کارتون ببینم میزنی شبکه پویا واسم؟ نه الان کلاس دارم! سر و صدا نکن برو با اسباببازیات بازی کن» در این مکالمه فرزند شما متوجه نمیشود که چه چیزی برای شما مهم است چون فقط از شما «نه» میشنود. در این صورت او را برای لجبازی نشان دادن هرچه بیشتر، تحریک میکنید.
بهتر است آنچه برایتان مهم است را به صورت قانونی واضح مشخص کنید، بر اساس آن محدودیتهایی را تعیین کنید. در این صورت شما میتوانید در لحظات لجبازی کودک، قانون خانه خود را به کودک یادآور شوید. مثلا: «قرارمون چی بود مامان جون؟ ظهرا نباید تلفن بزنیم خونه بقیه یا بریم دم خونشون چون ممکنه خواب باشن و ناراحت شن».
✨در برابر لجبازی بچهها تسلیم نشوید
اگر فرزند شما قبل از مهمانی با گریه و لجبازی اصرار دارد اسکوتر خود را به همراه بیاورد، در برابر خواسته او تسلیم نشوید. تسلیم شدن در ذهن او به این معناست که کلید حل تمام قفلها، لجبازی است. بهتر است در این مواقع قوانین خود را مجددا به او یادآوری کنید. مثلا: «قرامون این بود که اسکوترو فقط میتونیم جاهایی ببریم که فضای باز هست مگه نه؟». اگر جزو پدر و مادرهایی هستید که برای نه گفتن و یادآوری قوانین به فرزندتان مشکل دارید مقاله « نه گفتن به کودکان» برای شما کمککننده خواهد.-زاویه دیدتان را عوض کنید، دنیا از نگاه کودکی که لجبازی میکند چطور است؟
برای درک بهتر رفتار یک کودک لجباز، باید سعی کنید از دیدگاه او به موقعیت نگاه کنید. شما باید خودتان را جای او بگذارید و سعی کنید متوجه شوید که کودک چه شرایطی را تحمل میکند. هرچه بیشتر فرزندان خود را بشناسید، بهتر میتوانید با لجبازی آنها مقابله کنید. تنها چیزی که آنها نیاز دارند عشق و همدلی است.
پس شما باید در عینحال که تسلیم خواستههایشان نمیشوید با آنها همدلی کنید. با درک ناامیدی، عصبانیت یا ناامیدی، به جای نادیده گرفتن آنها، در عین قاطعیت از کودکان حمایت کنید. به طور مثال اگر فرزند شما دقیقا در روز مهمانی تولدش، هیچ عکسی نمیگیرد، مدام گریه میکند و از شما میخواهد لباسش را عوض کنید؛ ممکن است به این دلیل باشد که تور لباس اذیتش میکند و نمیتواند با بقیه بازی کند. قطعا شما هم اگر جای او بودید همین کارها را میکردید.
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110
تکنیک های کنترل لجبازی در کودکان( قسمت آخر )
✨مهارت حل مسئله را به کودک لجباز آموزش دهید
کودک را وادار به تفکر کنید. از او دلیل یک خواسته را بپرسید. این کار شاید در دفعات اول پاسخگو نباشد اما به مرور زمان تفکر منطقی کودک را شکل میدهد. با کودک مانند یک بزرگسال رفتار کنید و به او فرصت دهید تا خودش یا نیازهایش را توضیح دهد. از او بپرسید چه کار دیگری میتواند برای رفع نیازش انجام دهد که آسیبی به کسی یا خودش نرساند یا موجب ناراحتی نشود.
✨با اجبار و تنبیه، سرپیچی کودک لجباز را تحریک نکنید
زور و اجبار همیشه برعکس عمل میکند. وقتی کودک را برای انجام کاری زور میکنید در واقع تمایل او برای لجبازی و سرپیچی را افزایش میدهید. گاهی والدین فکر میکنند این یک جنگ قدرت است و روی پیروزی سرمایهگذاری میکنند ولی در این مواقع باید به خودتان یادآوری کنید، این جنگها باعث میشود که مهمترین چیز، یعنی رابطه با فرزندتان را از دست بدهید. پس بهتر است شمشیرتان را زمین بیندازید و در ذهنتان مرور کنید که کودک ممکن است ارادی قصد لجبازی با شما را نداشته باشد، اما تنبیه شما احتمال ارادی شدن لجاجت را در آینده افزایش میدهد.
باید در نظر گرفت دستور دادن به کودکان لجباز، یک راه مطمئن برای شعلهور کردن سرکشی آنهاست. در عوض، میتوانید گزینههایی را پیشنهاد کنید تا آنها احساس کنند بر زندگی خود کنترل دارند. محدود نگه داشتن انتخابها برای جلوگیری از سردرگمی آنها، بهترین کاری است که میتوانید برای کاهش لجبازی آنها انجام دهید. به عنوان مثال، اگر قرار است اتاقشان را تمیز کنند، به جای این که بگویید: «اتافتو زودتر تمیز کن»، از آنها بپرسید که: « دوست داری برای تمیز کردن اتاقت از کجا شروع کنی؟ اسباببازیا یا کمد لباسات؟»
✨برای جلوگیری از بروز لجبازی در بچهها از شیوههای خلاقانه استفاده کنید
برای اصلاح لجبازی فرزندتان بهتر است که وظیفه او را در قالب یک بازی بیان کرده و خودتان نیز به او کمک کنید. مثلا اگر قرار است برای امتحان، درسهایش را مطالعه کند، او را به یک چالش و مسابقه زماندار دعوت کنید! بدین صورت که هر کس تا پایان زمان مقرر میزان بیشتری کتابش را بخواند، برنده است و میتواند میزان سیبزمینی سرخکرده بیشتری بخورد! این روش در بیشتر مواقع جواب میدهد.
به آن چه که به فرزندتان میگویید خودتان هم عمل کنید
کودکان با مهارت اجتماعی متولد نمیشوند. آنها همهچیز را از محیط و در درجه اول خانواده تقلید میکنند. بنابراین اگر از لجبازی کودک خود شکایت دارید، شاید مسئول این رفتار او ، شما یا دیگر اعضای خانواده باشید. سعی کنید رفتارهای خود را اصلاح کنید زیرا بهترین راه برای آموزش به کودکان این است که الگوی خوبی برای آنها باشید.
والدین باید به آنچه که دربارهاش به فرزندشان موعظه میکنند، خودشان هم عمل کنند. بچهها با مشاهده رفتارشان و تقلید از آنها بهتر یاد میگیرند. بنابراین، اگر میخواهید کودکتان مهربان باشد، باید به او اجازه دهید که مهربان بودن شما را ببینند. اگر میخواهید فریاد نزنند، ابتدا باید مراقب لحن خود باشید. همچنین اگر میخواهید او در انجام کارها لجاجت به خرج ندهد نیاز است در روابط با همسرتان و سایر اطرافیان لجبازی نشان ندهید
🔴 کانال تربیت فرزند سامانه آموزشی زندگی آموز رو دنبال کنید.
https://eitaa.com/joinchat/1456013313C6e69fa0110